Durmitor Nationaal Park in Montenegro bezoeken? Alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Durmitor Nationaal Park in Montenegro bezoeken? Alle info & tips

3 januari 2024 in Montenegro1 reactie

Natuurliefhebbers die Montenegro bezoeken mogen het Durmitor Nationaal Park absoluut niet overslaan. Het is met voorsprong het mooiste natuurgebied van Montenegro en ook één van de meest ongerepte stukjes natuur van Europa. Het nationaal park wordt gedomineerd door spitse bergtoppen waartussen helderblauwe meren verborgen liggen. Je kan er ook enkele indrukwekkende kalksteengrotten bezoeken, maar dé place-to-be is de canyon van de Tara-rivier, de slagader van Durmitor en de Europese versie van de Grand Canyon.

Hieronder zetten we de mooiste plekjes in het Durmitor Nationaal Park op een rijtje en we geven je enkele praktische tips voor je bezoek.

Inhoud artikel

Heb je niet veel tijd om Durmitor Nationaal Park te verkennen? Boek dan online tickets voor een dagtour naar Durmitor vanuit Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi.

Mag het voor jou wat avontuurlijker? Boek dan tickets voor een dagje raften in Durmitor vanuit Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi.
  1. Het Durmitor Nationaal Park

Adembenemende natuur

Het Durmitor Nationaal Park omvat een spectaculair landschap van hoge bergen, de Dinarische Alpen, die met pijnbomen begroeid zijn. De steile kliffen duiken naar beneden in de 1000 meter diepe Tara Canyon waar de gelijknamige rivier doorstroomt. Durmitor is het epicentrum van avontuur in Montenegro.

Het beschermde gebied heeft een oppervlakte van 39.000 hectare en omvat ook 82 kilometer van de Tara River Canyon. Het landschap kreeg vorm door gletsjers, talloze rivieren en ondergrondse beken. Je vindt er de hoogste pieken van Montenegro, alpenweiden, uitgestrekte bossen en ongerepte gletsjermeren die plaatselijk bekend staan als 'bergogen'.

Fauna en flora

Het National Park is echter meer dan enkel een lust voor het oog of een speeltuin voor avonturiers. Het park biedt ook een indrukwekkende biodiversiteit.

  • De zeldzame Europese zwarte den is een van de opvallendste voorbeelden van de lokale flora, maar er zijn ook meer dan 1600 soorten vaatplanten in het Durmitor-massief waarvan veel zeldzaam zijn en enkel hier voorkomen.
  • Er leven ook grote zoogdieren in het park zoals de bruine beer, de grijze wolf en de Europese wilde kat.
  • Daarnaast werden er ook 130 vogelsoorten geregistreerd waarvan de steenarend, de slechtvalk en de auerhoen de bekendste zijn.
  • Vissoorten omvatten onder meer de bedreigde Donau-zalm.

VERBLIJFTIP: Overnacht op een prachtige plek in Žabljak kies dan voor Casa di Pino Eco Lodge, deze ligt vlakbij het Durmitor nationaal park en heeft een prachtig interieur en lekker eten. Dit is de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Hoe verken je het Durmitor Nationaal Park het beste?

Het park zelf verkennen

Laat je auto even aan de kant staan en kies uit een van de talrijke activiteiten waarmee je jezelf kan onderdompelen in de adembenemende omgeving van Durmitor National Park en de Tara River Canyon. Er is geen betere manier om deze landschappen te ervaren dan door eropuit te trekken en het park te voet, op een kajak of tijdens raftingtour te verkennen.

Durmitor Nationaal Park bereiken

Je bereikt het Durmitor Nationaal Park het beste met de auto. Je kan het makkelijk bereiken vanaf de Montenegrijnse kustregio. Het dorpje Žabljak is de toegangspoort tot het Durmitor Nationaal Park en de Tara River Canyon en een hub voor sportieve activiteiten in de regio. Het dorp ligt op een hoogte van 1456 meter en is daarmee het hoogst gelegen dorpje van de Balkan.

  1. De 'bergogen' van Durmitor

Black Lake

In het Durmitor Nationaal Park liggen een aantal prachtige 'bergogen' of gletsjermeren verspreid - achttien in totaal. Het is een goed idee om een aantal ervan te bezoeken wanneer je in het park bent. Als je slechts tijd hebt om maar één gletsjermeer te bezoeken, ga dan naar Black Lake (Crno jezero) (GPS: 43.143723, 19.091343).

Dit pittoreske meer wordt omgeven door torenhoge dennen en ligt op slechts 40 minuten wandelen van het centrum van Žabljak. Het meer is erg diep waardoor het water behoorlijk koud kan zijn, maar het is een geweldige plek om af te koelen tijdens de hete zomermaanden. Er is bovendien een klein cafeetje aan het meer waar je een hapje kan eten of kan opdrogen na een frisse duik.

Devil's Lake

Een ander meer dat geweldig is om in te zwemmen, is Devil’s Lake (Vražje jezero) (GPS: 43.083891, 19.145527). Het is iets ondieper en daarom ook iets warmer dan Black Lake. Het ligt ongeveer 10 kilometer buiten Žabljak en het is er vaak veel rustiger dan bij Black Lake.

Misschien heb je de plek zelfs helemaal voor jezelf! Het zandstrand aan de oever en de prachtige omgeving maken het een geweldige plek om te ontspannen en tot rust te komen.

Het is een goed idee om een auto te huren bij je aankomst in Montenegro. Zo kan je het land uitstekend verkennen. Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), Tui cars autoverhuur en Rentalcars (zeer groot aanbod).
  1. De canyon van de Tara-rivier

Het mooiste deel van Durmitor

De Tara River Canyon is de Europese versie van de Grand Canyon. De steile wanden stijgen hier tot 1300 meter boven de rivier uit en ook watervallen, grotten en andere natuurwonderen zijn in overvloed aanwezig. Als je maar één van de natuurwonderen van Montenegro kan bezoeken, doen moet het deze wel zijn.

De vraag is alleen of je de kloof van bovenaf wil bekijken of als je de wilde rivier wil trotseren tijdens een raftingtocht en zo de kliffen hoog boven je te zien uittorenen. Of beide natuurlijk!

De kloof van bovenaf bewonderen

Wil je de kloof van bovenaf zien, doe dan zeker de uitdagende wandeling vanuit Žabljak naar de top van de Ćurevac berg (1625 m). Die biedt een spectaculair uitzicht over de hele lengte van de kloof en laat je toe de diepte in te kijken beneden je. Het is ook een leuk alternatief tijdens het droge seizoen, wanneer het rivierwater laag staat en je misschien niet kan varen.

Raften op de Tara

Om dit spectaculaire natuurwonder echt te leren kennen, raden we je ten zeerste aan om het water op te gaan en te genieten van een van 's werelds beste locaties om te raften. Het blauwe water kan deze rivier bovendien soms een sprookjesachtig karakter geven.

Wil je graag raften? Dan is er een breed scala aan verschillende touroperators en lokale gidsen. Zo zijn er rafttochten van een of meerdere dagen en er zijn ook mogelijkheden voor zij die het iets kalmer willen of net op zoek zijn naar een adrenalinevol avontuur.

  1. Trektochten in Durmitor Nationaal Park

Bobotov Kuk, voor ervaren wandelaars

Wandelen is uiteraard een van de populairste activiteiten in het park. De wandelroutes lopen door het hele gebied en je kan kaarten in Žabljak ophalen om je wandeling te plannen. Het hoogste punt in het park, met een hoogte van 2523 meter, is Bobotov Kuk. Een wandeling naar de top is zeker niet voor onervaren wandelaars.

Doorwinterde wandelaars weten dat de trek naar de top een van de meest uitdagende, maar ook lonende wandelingen van het park is. De uitdagende beklimming wordt namelijk beloond met een fantastisch uitzicht over bijna heel Montenegro dat zich zelfs uitstrekt tot Bosnië en Albanië.

  • De kortste route naar de top van Bobotov Kuk begint en eindigt in Sedlo, 14 kilometer buiten Žabljak. Die kortste route duurt ongeveer drie uur, of vijf tot zes uur heen-en-terug.
  • Een langere en meer uitdagende wandeling laat je toe om Bobotov Kuk te beklimmen met begin en einde in Žabljak. Dit is alleen voor ervaren wandelaars omdat het terrein heel wat uitdagender is. De hele wandeling duurt tien tot twaalf uur.
Welke route je ook kiest, je kan de trektocht enkel maken in de zomermaanden omdat de piek de hele winter bedekt is met sneeuw en de omstandigheden dan verraderlijk kunnen zijn.

Planicic

Een andere piek van Durmitor National Park is Planinic. Deze top is de eindbestemming van een andere populaire - ook relatief uitdagende - wandeling. De trek naar de top van Planicic en terug duurt ongeveer acht uur. Deze piek biedt een aantal van de beste uitzichten over het park en de omgeving.

  1. Nevidio Canyon

De Tara River Canyon is natuurlijk de bekendste kloof in de regio, maar er is nog een ander stukje natuurpracht: Nevidio Canyon (Onzichtbare Canyon). Deze 2,7 kilometer lange kloof is een van de meest fotogenieke plekken in de regio Durmitor.

De Nevidio Canyon is eerder moeilijk te bereiken, maar het loont absoluut de moeite om deze plek te verkennen. Het onbereikbare terrein heeft er zelfs voor gezorgd dat de canyon pas in 1965 voor het eerst verkend was. Dat maakt van de Nevidio Canyon zelfs de laatst ontdekte kloof in Europa. Vandaag worden er ook verschillende canyontours georganiseerd, een aanrader. Boek je canyon tour online.

Eco Village Nevidio ligt in het dorp Pošćenje ten zuiden van het Durmitor Nationaal Park. Dit is een must stop als je op rondreis bent in Montenegro. Zowel het restaurant als de 9 huisjes zijn gebouwd in traditionele sfeer en stijl. Het verblijf draagt duurzaamheid hoog in het vandaal met een EU-Ecolabel.
De keuken serveert heerlijke lokale gerechten, de 3-hoekige huisjes zijn voorzien van een balkon met uitzicht op de bergen elk met eigen badkamer. De prachtige verscholen Nevidio-kloof ligt vlakbij. Meer info en boeken

OVERNACHTINGSTIP: Eco Village Nevidio ligt op wandelafstand van de Nevidio Canyon. Zowel het restaurant als de 9 huisjes zijn gebouwd in traditionele sfeer en stijl. Het verblijf draagt duurzaamheid hoog in het vandaal, een niet te missen verblijf in Montenegro. Meer info en boeken

  1. De grotten van Durmitor

Kalksteengrotten

De attracties in Durmitor National Park reiken echter niet alleen naar de hemel, ze duiken ook diep onder de grond. Vergeet de schoonheid van Durmitor onder de grond niet en verken de reeks prachtige kalksteengrotten. Van alle ondergrondse grotten in het nationale park is Ledena Pecina zeker de mooiste.

Ledina Pecina

De Ledina Pecina (Ice Cave) is een van de meest bezochte grotten in het nationale park, vooral interessant vanwege de prachtige stalactieten en stalagmieten. De grot ligt op ongeveer 15 kilometer van Ribnik in een gebied dat bekend staat als 'Wolf's Field'.

Het grottencomplex dankt zijn naam aan de grote hoeveelheid regen die zich tijdens de wintermaanden in de grot verzamelt en daarna bevriest. Het ijs en de sneeuw kunnen er soms zelfs in de zomer nog deels blijven liggen. Slechts een fractie van het ondergrondse gebied is nog maar in kaart gebracht.

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.
  1. De Stećci-begraafplaatsen

Durmitor Nationaal Park is natuurlijk het best bekend om de uitzonderlijke natuur, maar in de regio valt ook een interessante culturele bezienswaardigheid te ontdekken. Zo zijn er de begraafplaatsen van Grčko groblje en Bare žugića — twee belangrijke stećci-sites. Stećci zijn mysterieuze grafmonumenten die uit stenen gehakt werden tussen de 12e en 16e eeuw. De eerste site heeft 49 Stećci en de laatste maar liefst 300.

Dit soort begraafplaatsen zijn niet alleen te vinden in het noorden van Montenegro, maar ook in het aangrenzende Bosnië. Veel van de stenen die op beide locaties zijn gevonden, werden op complexe wijze gedecoreerd. Beide sites in het nationale park werden in 2016 toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst.

  1. Skiën in Durmitor Nationaal Park

De top van Savin Kuk is het belangrijkste skigebied in de regio Durmitor. Het is een topbestemming voor wintersporters tijdens de koudste maanden. Zo kan je met een skilift moeiteloos naar de top. In de zomermaanden kan je ook kiezen om te wandelen naar de top.Je doet er 6 uur over om de wandeling te maken vanuit Žabljak.

Heb je niet veel tijd om Durmitor Nationaal Park te verkennen? Boek dan online tickets voor een dagtour naar Durmitor vanuit Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi.

Mag het voor jou wat avontuurlijker? Boek dan tickets voor een dagje raften in Durmitor vanuit Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi.
  1. Filmpje: het prachtige Durmitor Nationaal Park

Benieuwd naar hoe Durmitor Nationaal Park eruitziet? In deze video krijg je prachtige beelden van het nationaal park voorgeschoteld. Als je al dat moois in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten reizen.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 december 2023 - Dirk Braems

heel duidelijke gids en zeer informatief , ga ik zeker gebruiken om reisroute te maken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?