17 x mooiste bezienswaardigheden in Servië: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Servië: wat zeker zien & doen?

10 januari 2024 in Servië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Servië + verblijftips

Servië is een klein land in Zuidoost-Europa dat toeristen nog vaak links laten liggen. Het land kan nochtans uitpakken met ongerepte natuur, een rijke geschiedenis, een unieke cultuur, een bruisend nachtleven en de mensen zijn er bijzonder gastvrij. De turbulente geschiedenis van Servië ligt bij velen jammer genoeg nog fris in het geheugen, waardoor het echte Servische erfgoed onderbelicht blijft.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden die dit land te bieden heeft.

Praktische info & tickets voor je rondreis Servië

Duur7 - 13 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Belgrado richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Belgrado naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Servië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Mooiste bezienswaardigheden in Servië op de kaart

 1. Belgrado

De hoofdstad Belgrado is zonder twijfel bij toeristen de bekendste bestemming in Servië. Het wordt vaak "de poort van de Balkan" of "de deur naar Centraal-Europa" genoemd. De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Sava en Donau en dankzij die gunstige ligging is Belgrado al sinds ongeveer 7000 v.Chr. constant bewoond geweest. Het Vinča-volk leefde in het gebied in de 6e eeuw v.Chr. De Kelten veroverden de regio en noemden het Singidun in de 3e eeuw v.Chr. en in het Romeinse tijdperk stond de stad bekend als Singidunum. De Slaven kwamen naar de stad in de 6e eeuw en koning Stefan II Dragutin riep het in de 13e eeuw uit tot Servische hoofdstad.

Je zou al die geschiedenis gemakkelijk kunnen vergeten als je door het moderne Belgrado langs de rivier loopt, naar de glinsterende wolkenkrabbers en winkelcentra kijkt, of langs de traditionele restaurants in de oude, geplaveide straat Skadarlija slentert.

Belgrado heeft een zekere mediterrane flair - de straten zijn zelden leeg; mensen zijn graag buiten en er wordt veel gefeest. Daarbij komt ook nog lekker eten, overal zie je traditionele muzikanten en er zijn zelfs drijvende rivierbootclubs waar populaire dj’s het beste van zichzelf geven. Met onze stadswandeling door Belgrado kom je alvast langs de mooiste plekjes.

VERBLIJFTIP: Geen leuker verblijf dan het ArkaBarka Floating Rooms and Hostel! Deze kleurrijke accommodatie ligt - of beter gezegd "drijft" - langs de Donau rivier en beschikt over (budget)kamers en appartementen met unieke handgeschilderde muren. Verder is er een barbecue aanwezig, kan je fietsen huren en heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de rivier. Meer info en boeken.

 1. Ovčar-Kablar-kloof

De Ovčar-Kablar-kloof doorsnijdt twee bergen: Ovčar (985 meter) en Kablar (885 meter). Daartussen stroomt de rivier Zapadna Morava. De meanderende rivier is beroemd om zijn thermale bronnen. De kloof is uitgeroepen tot Gebied van Uitzonderlijke Kwaliteiten. Je zal snel zien waarom, het is hier waanzinnig mooi. Aanschouw zeker het betoverende uitzicht vanop de Kablar. Je ziet er Zapadna Morava en Ovčar aan de overkant.

Het gebied van de Ovčar-Kablar-kloof wordt ook wel eens de "Servische berg Athos genoemd" vanwege de tien middeleeuwse kloosters die op de hellingen van de berg staan. Het is niet moeilijk om je in te beelden waarom de Serviërs hier eeuwen geleden hun toevlucht zochten en waarom monniken deze afgelegen plek uitkozen voor hun kloosters.

Wandelaars en fietsers moeten de kloof ook aanstippen, want er zijn verschillende gemarkeerde wandel- en fietspaden die je zeker zullen weten te verrassen. De Servische atletiekvereniging gebruikt het gebied voor trailraces.
 1. Bezoek de nationale parken van Servië

Het nationaal park Tara is een van de vijf nationale parken in Servië en beslaat meer dan 250 km². Het gebergte wordt doorsneden door talloze kloven. Kozji Rid is de hoogste top met 1591 meter. Als je de tocht wilt maken, neem dan de route 12a van Mrka Kosa naar Kozji Rid.

Het nationaal park Tara is een van de rijkste bosgebieden van Europa. De meest waardevolle boomsoort is de Pančić of Servische spar, die al duizenden jaren standhoudt en de meest recente ijstijd heeft overleefd. De Servische wetenschapper Josif Pančić zocht twintig jaar naar deze boom en vond hem uiteindelijk in 1855. Hier vind je ook de grootste populatie bruine beren van het land. Het symbool van de ongewervelde fauna van Tara is de endemische Pančić-sprinkhaan.

De Tara, een van de populairste bergen in Servië

Er zijn veel dingen te doen op de Tara, zoals jagen, vissen, beren kijken en fietsen, en het is een van de meest schilderachtige regio’s van het land om te wandelen. Er zijn ongeveer 290 kilometer aan paden uitgestippeld door het hele nationale park. Die voeren je door dichte bossen en weiden naar de populaire uitkijkpunten. Bezoekers wordt geadviseerd de gemarkeerde routes niet te verlaten; je kan ook een berggids huren voor zwaardere trails.

Er zijn 12 uitkijkpunten op de Tara vanwaar je het adembenemende landschap kan bewonderen. Een van de mooiste is Banjska Stena, zes kilometer van Mitrovac waar de toeristische dienst is gevestigd (bekijk ligging). Het ligt op 1065 meter en biedt een prachtig panoramisch uitzicht van de Drina-canyon door de honderdjarige pijnbomen.

Nationaal park Đerdap

Het nationaal park Đerdap is een gebied dat zich uitstrekt langs de Servische kant van de Donau. Het gebied is vooral bekend bij wandelaars. Het is dan ook de perfecte omgeving voor lange trektochten tussen prachtige landschappen met ongelooflijk mooie uitzichten op de kloof. Het nationale park herbergt 13 soorten tertiaire relikwieën-planten die van habitat veranderden door de hevige temperatuurschommelingen tijdens de ijstijd en zich vestigden op de hellingen van de Đerdap-kloof. Vergeet je wandelschoenen niet mee in te pakken!

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
 1. Drina-rivier en het Huis op de Drina

De Drina-rivier snijdt door de plaatselijke bergen en vormt de op twee na diepste canyon ter wereld, met een diepte van 700 tot 1000 meter. De rivier stroomt snel, heeft heel wat stroomversnellingen en zoeft door een prachtig landschap langs hoge kliffen.

Een van de opmerkelijkste dingen op de Drina is het Huis op de Drina, een klein huis gebouwd op een rots. Het huisje staat schilderachtig mooi verankerd in het prachtige landschap van Bajina Bašta. Omdat toeristen hier al jaren massaal naartoe komen, is er een observatiedek geïnstalleerd om het toegankelijker te maken (bekijk ligging).

 1. Een treinritje met de Šargan Eight

Šargan 8 is een van de bekendste attracties in de omgeving van Mokra Gora

Het is een smal treinspoor dat tot enkele tientallen jaren geleden druk werd gebruikt voor het vervoer van goederen, maar waar vandaag enkel nog toeristen naartoe komen. Je kan hier namelijk een ritje maken in een kleine stoomtrein die de glamour van lang vervlogen tijden levend houdt.

Het oude treinspoor is dwars over de Šargan-heuvel aangelegd. Het spoor is slechts 760 mm breed en de trein rijdt over 5 bruggen en door 22 tunnels. Omdat de heuvel soms steil wordt, moest het spoor in de vorm van een 8 aangelegd worden om de top te kunnen bereiken. Vandaar de naam van de spoorweg. Het aantal bruggen en tunnels maakt het spoor uniek in Europa. Lees hier meer over een treinrit met de Šargan Eight.

 • Het wordt nog steeds getrokken door de oude stoomlocomotief Ćira.
 • Er zijn drie stations onderweg: Šargan-Vitasi, Jatare en Mokra Gora.
 • Het treintje stopt verschillende keren en je kan prachtige uitzichten over de vallei bewonderen.
 • In het hoogseizoen (juni tot augustus) moet je van tevoren kaartjes boeken, want het kan zeker gebeuren dat de al trein vol is wanneer je aankomt op het station van Mokra Gora.
 • Meer info op de website.

Boek hier je daguitstap

 1. Drvengrad

Drvengrad ("Houten Stad") is een van de meest bezochte dorpen in dit deel van het land. Het dorp ligt op de heuvel Mećavnik (mećava betekent "zware sneeuwstorm" in het Servisch) en is gebouwd in een traditionele stijl. Kleine huisjes liggen er verspreid over de heuvel, met rondom alleen nog maar meer pittoreske heuvels.

Het dorp is versierd met vloeren gemaakt van gerecycleerde spoorbielzen. Van datzelfde hout werden ook nog een kerk, banketbakkerij, restaurant en zelfs woningen gebouwd. Er is ook een bioscoop waar oude films worden gedraaid. En daar is een goede reden voor.

Weetje: De beroemde Servische filmmaker Emir Kusturica regisseerde films als Underground, Arizona Dream en Maradona en hij is degene die opdracth gaf tot de bouw van het dorp, voor zijn film Life is a Miracle. In het dorpje wordt nu het Kustendorf Film- en Muziekfestival gehouden en de straten zijn vernoemd naar grote sterren als Ivo Andrić, Stanley Kubrick, Federico Fellini en Novak Đoković.
 1. Zlatibor

Zlatibor, een van de populairste toeristische bestemmingen in Servië, vooral bekend om buitenactiviteiten zoals skiën, wandelen en de langste panoramische kabellift ter wereld. Dit is een bergachtig gebied. De hoogste top is Tornik, met zijn 1496 meter. De naam Zlatibor komt waarschijnlijk van de goudkleurige kegels op de inheemse pijnbomen. Het Servische woord voor goud is zlato en bor betekent pijnboom. Letterlijk betekent Zlatibor dus ‘gouden pijnboom’.

De berg is populair vanwege zijn natuurlijke schoonheid, maar ooit was het een belangrijke verbinding tussen de Balkan en de Middellandse Zee. Servische heersers gaven toen veiligheidsgaranties aan kooplieden uit Dubrovnik om door het gebied te kunnen reizen. Ze kochten in Servië meestal een kostbare kleurstof die te vinden was in een dennenappel en gebruikt werd om stof scharlakenrood te verven. Het werd verder geëxporteerd naar Venetië en Alexandrië.

Gostilje-waterval

De beste toeristische attracties van Zlatibor vind je echter iets verder van de berg, in het dorp Gostilje. Hier vind je namelijk de twintig meter hoge Gostilje-waterval die het landschap domineert. De waterval is het mooist in de lente wanneer het water brullend naar beneden stort over grote stenen bedekt met mos. In de winter is het nog mooier, wanneer dunne stroompjes bevriezen tot ijsstokjes.

Het landschap van Zlatibor heeft veel plaatselijke legendes geïnspireerd. Een ervan vertelt dat natuurfeeën, die deel uitmaakten van het Servische heidense geloof voordat het christendom werd geïntroduceerd, achter de beekjes op de loer liggen. Mannen kunnen gemakkelijk betoverd worden door een blik van een fee, zeggen ze.

TIP: Adem de frisse berglucht van Zlatibor in tijdens een begeleide dagexcursie vanuit Belgrado naar Zlatibor. Bezoek het schilderachtige stadje Sirogojno en bewonder 's werelds langste panoramische lift, de "Gold Gondola".

 1. Gold Gondola, de langste panormaische kabellift

Gold Gondola is de langste panoramische kabellift ter wereld, met een lengte van negen kilometer. Je kan een ritje maken vanaf het centrum van Zlatibor en boven de heuvels en het Ribičko-meer helemaal naar Tornik zweven. De maximale capaciteit bedraagt negentig cabines die 1000 bezoekers per uur kunnen vervoeren. Het prachtige uitzicht vanuit de lift is de moeite waard. Meer info op de website.

 1. Uvac-natuurreservaat

Het natuurreservaat Uvac beslaat ongeveer 7500 hectare, in de bergen, op een hoogte van 760 tot 1322 meter. Het is het op één na grootste reservaat in zijn soort in Europa. Deze regio is perfect om te wandelen, vogels te kijken en te varen. In het reservaat leven 130 vogelsoorten en 219 plantensoorten, maar het is vooral bekend vanwege de vale gier in Servië. Deze gigantische vogel met een spanwijdte van 3 meter is uiterst belangrijk voor het ecosysteem.

Boek hier je daguitstap naar het Uvac-natuurreservaat vanuit Belgrado

 1. Het Studenica klooster

Studenica klooster, een prominente orthodox-christelijke spirituele plaats, gelegen in een schilderachtige vallei. Het klooster werd gesticht in 1190, en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een meesterwerk van middeleeuwse Servische architectuur.

Het kloostercomplex bestaat uit 3 kerken, kapellen en residentiële gebouwen, omringd door hoge muren en een toren. Je kan er een bezoek brengen aan de Kerk van de Moeder Gods, de Sint-Nicolaaskerk en de Koningskerk. Deze zijn versierd met verfijnde fresco's die de religieuze geschiedenis en cultuur van de regio weergeven. Het Studenica-klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de Servische geschiedenis. Meer info op de website.

 1. Niš, een van de oudste steden in Servië

Niš is de derde grootste stad van Servië en een van de oudste steden van Europa en de Balkan. De stad dateert uit 279 voor Christus en is vooral bekend als de geboorte- en verblijfplaats van verschillende Romeinse keizers, waaronder Constantijn de Grote.

In het stadscentrum kan je zijn overblijfselen vinden in het 18de-eeuwse fort, de eigenaardige Skull Tower gebouwd uit de schedels van Serviërs die door de Ottomanen zijn onthoofd en de kathedraal van de Heilige Drievuldigheid. Wandel ook zeker eens door de geplaveide straat "Tinkers Alley" (Kazandžijsko Sokače in het Servisch). Het bruiste hier in de 18e eeuw van de ambachtslieden die hier woonden en werkten. Dit is het laatst bewaard gebleven deel van dat bijzonder stukje stad. Met onze stadswandeling door Niš ontdek je alvast dé must-see bezienswaardigheden.

VERBLIJFTIP: Het Ambasador Hotel ligt op 200 meter van het Koning Milan-plein en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Er is ook een fitnesscentrum, een spacentrum en een restaurant aanwezig.

 1. Iron Gate en het hoofd van Decebalus

Iron Gate (IJzeren Poort) is de langste en grootste kloof van Europa. Het is de natuurlijke grens tussen Servië en Roemenië en de Donau is hier met 82 meter het diepst van alle Europese rivieren. De kloof is niet alleen adembenemend mooi, maar herbergt ook een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Servië en zelfs van Europa. De oudste Europese beschaving woonde hier 10 000 jaar geleden.

Aan de Roemeense kant van de kloof (bekijk ligging) staat een enorm monument, het hoofd van Decebalus, het grootste beeldhouwwerk van Europa.

 1. Golubac-fort

Het Golubac-fort is een van de must-sees in Servië vanwege de prachtige architectuur en geweldige locatie. Het dateert waarschijnlijk uit de 13e of 14e eeuw, toen in de omgeving verschillende soortgelijke vestingwerken werden gebouwd in opdracht van de Servische koning Dragutin.

Het fort kwam in de loop van de geschiedenis in handen van Serviërs, Hongaren en Ottomanen en het draagt dus een intrigerende geschiedenis met zich mee. Mis hier ook het Romeinse huis, de hamam van Mahmud-Pasha en de middeleeuwse kalkoven niet.

Talrijke legendes dragen bij aan het intrigerende karakter van het fort

Een daarvan is het verhaal van een Servische prinses die weigerde te trouwen met een Ottomaanse generaal. Hij strafte haar door haar op te sluiten in de Hoedentoren. Duiven hielden haar gezelschap en ze deelde haar rantsoenen met hen. Toen ze later werd verplaatst naar de kleine verlaten rots genaamd Baba-kaj, kwamen dezelfde duiven haar te hulp. Volgens de legende komt hier de naam Golubac vandaan, golub betekent duif in het Servisch.

 • Het fort van Golubac is elke dag te bezoeken, behalve op maandag.
 • De toegangsprijs is verlaagd voor senioren, kinderen en studenten. Groepen kunnen een rondleiding boeken.
 • Het gebruik van drones is verboden zonder toestemming.
 • Meer info op de website.

Boek hier je dagtour naar het Golubac-fort en de Iron Gate

 1. Novi Sad, een echte kunststad

Novi Sad is de op één na grootste stad van Servië en ligt ten noorden van Belgrado. In 2022 was ze Europese Culturele Hoofdstad en staat bekend als een echte kunststad. Novi Sad kan uitpakken met een bekend jongerencentrum waar elke zomer het populaire muziekfestival EXIT plaatsvindt.

Belgrado is een bruisende en drukke kosmopolitische stad, terwijl Novi Sad eerder bekend staat als een relaxte, etnisch diverse stad. De charmante straten en pleinen worden altijd drukbezocht en het 18e-eeuwse Petrovaradin-fort met uitzicht op de rivier is een van de populairste bezienswaardigheden. Bezoek je deze stad voor de eerste keer? Download dan zeker onze stadswandeling door Novi Sad.

VERBLIJFTIP: Hotel Leopold I is gevestigd in een gebouw in barokstijl aan de oever van de Donau, in het hart van het fort Petrovaradin. Het hotel biedt accommodaties met uitzicht op de Donau en Novi Sad. Meer info en boeken.

 1. Bezoek de ‘duivelsstad’ Davolja Varoš

Djavolja Varos ligt op de hellingen van de Radan-berg in het zuiden van Servië. Deze plek beslaat meer dan 200 unieke rotsformaties die uittorenen boven het landschap. De rotsachtige torens zijn het resultaat van langdurige erosie door water. Jarenlang hebben regendruppels de losse korrels steen weggespoeld, waardoor de torens geleidelijk aan smaller werden. Deze unieke rotsformaties kunnen tussen de 2 en 15 meter hoog zijn.

Volgens een lokale legende zijn de rotsformaties eigenlijk versteende bruiloftsgasten die werden betrokken bij een duivelse gebeurtenis. Vandaar de bijnaam als "Duivelsstad"
 1. Bewonder de art-nouveau-architectuur in Subotica

Subotica is de meest noordelijke stad van Servië met de mooiste voorbeelden van art-nouveau-architectuur. Het floreerde als de op twee na grootste stad van het koninkrijk Hongarije voordat het in 1929 deel ging uitmaken van Joegoslavië. De geweldige gebouwen en herenhuizen die je tijdens een wandeling door het centrum van Subotica ziet, getuigen van die gouden eeuw.

De charmante, relaxte stijl van de stad is reden genoeg voor een bezoekje, maar vlakbij vind je ook nog het meer van Palić dat zich ontpopt heeft tot rasecht vakantiegebied met resorts.

 1. Ontdek het prachtige Fruška Gora

Fruška Gora is een berg van amper 539 meter hoog, maar verdient toch een plekje op deze lijst met mooiste bezienswaardigheden in Servië. Vandaag de dag is het gebied populair bij natuurliefhebbers die er in het weekend komen, maar ook omdat het de thuisbasis is van enkele van de belangrijkste Servische kloosters (oorspronkelijk waren er maar liefst 35). Fruška Gora heeft bovendien specifieke geologische kenmerken en hellingen die enkele van de beste wijnen van de Balkan opleveren. Proef er zeker ook de typische Servische gerechten zoals Ćevapčići (gegrilde gehaktsworstjes) of Karađorđeva šnicla (Servische schnitzel).

 1. Waar overnachten in Servië?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je rondreis door Servië? Enkele populaire steden om te overnachten zijn de hoofdstad Belgrado, Novi Sad, Niš en Subotica. Als je van wintersport houdt, is Kopaonik een ideale keuze. Dit bergresort biedt diverse hotels en appartementen, vooral tijdens het skiseizoen. Doe alvast wat inspiratie op in onze blogpost met onze favoriete verblijven in Servië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 16 januari 2024 - Lis Cuyt

prachtige routes waarvan wij veel interessante informatie hebben opgeslagen voor onze rondreis in mei/juni 2024

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?