9 x mooiste bezienswaardigheden in Bitola: wat zien & doen tijdens je verblijf

Volledige reisgids kopen voor € 10

9 x mooiste bezienswaardigheden in Bitola: wat zien & doen tijdens je verblijf

3 januari 2024 in Noord-Macedonië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bitola + verblijftips

Bitola is een gezellige stad in het zuiden van Noord-Macedonië (niet zo ver van Griekenland) en na Skopje de grootste stad van het land qua inwonersaantal. Bitola stond in de oudheid bekend als Heraclea Lyncestis, een belangrijke nederzetting die werd gesticht in 400 v Chr. door Philippus II van Macedonië.

Vandaag de dag vind je in Bitola een unieke mix van traditie en moderniteit. Dwaal door de levendige straten, bewonder de historische bezienswaardigheden die doen herinneren aan de Romeinen, Byzantijnen, Slaven en Ottomanen. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden van Bitola.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Noord-Macedonië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Skopje, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Skyscanner of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 408), Corendon (va.€ 569) of Koning Aap
HuurautoIn Noord-Macedonië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Bitola

 1. Moskee Ishak Çelebi

De moskee Ishak Çelebi is een van de oudste moskeeën van Bitola en een belangrijk icoon van de moslimcultuur en -geschiedenis van Noord-Macedonië. Deze moskee, ook wel Ishak moskee van Ishakia genoemd, staat op de linkeroever van de rivier de Dragor in het centrum van het Ottomaanse Bitola, niet ver van de opmerkelijke Yeni-moskee en de klokkentoren. Ishak Çelebi Ibni Asa, de beroemde qadi (islamitische rechter) van Bitola die eerder als qadi in Thessaloniki had gediend, stichtte die moskee.

De minaret van de moskee is vijftig meter hoog en dus moeilijk te missen. Op de binnenplaats van de moskee zie je meerdere graven met ingewikkeld versierde sarcofagen. De koepelmoskee met één kamer is de laatste rustplaats van de stichter van het bouwwerk die in 1512 stierf.

 • Stap de moskee binnen en bewonder de architectuur en zorgvuldig aangebrachte decoraties.
 • Zodra je binnenkomt zie je vier pilaren die meteen de aandacht trekken omdat ze bovenop hoge stenen palen staan met identieke kapitelen.
 • Je komt in de gebedsruimte nadat je door het hoofdportaal bent gegaan, dat eveneens rijkelijk is versierd. Het samenspel van kleuren en vormen geven de moskee een uniek karakter.
 • Vlakbij kan je nog overblijfselen van de middeleeuwse Turkse begraafplaats bezoeken die ooit de moskee omringde.

STADSWANDELING: Ontdek de mooiste plekjes met onze stadswandeling door Bitola.

 1. De klokkentoren van Bitola

Saat Kula, de klokkentoren van Bitola is prachtig gelegen in het betoverende, centrale park van de stad, aan de rand van het bruisende Magnoliaplein. Rondom dit monument lopen rustige wandelpaden omgeven door het weelderige groen. Het geeft de omgeving een vleugje grandeur.

Hoewel de exacte bouwdatum van de 33 meter hoge klokkentoren onbekend is, schatten historici dat hij is gebouwd tijdens de periode van de Ottomaanse overheersing, rond de 14e eeuw, samen met de nabijgelegen Yeni-moskee. Als zijn er andere bronnen die dat tegen spreken en zeggen dat deze toren veel recenter opgetrokken zou zijn.

Het bouwwerk is gehuld in mysterie. De christelijke klokkentoren was zo ontworpen dat hij niet zou opvallen, in overeenstemming met de geldende regels onder de Ottomaanse bezetting. De bouwlieden verborgen echter een symbool in de toren, een afbeelding van een valk die een slang aanvalt. Dat staat voor de eeuwige strijd tussen goed en kwaad en dient als een verborgen herinnering aan hun christelijke geloof.

Je kan de valk spotten aan de zuidoostkant van de toren in de buurt van het engelenbeeld, maar wees gewaarschuwd, dit intrigerende stukje geschiedenis is moeilijk te spotten. Je kan de toren zelf niet bezoeken.

 1. De kerk van Sint-Dimitrij

De kerk van Sint-Dimitrij, ook wel Sint-Demetrios of Solun kerk genoemd, is een belangrijk religieus en cultureel monument in Bitola. De kerk werd in 1830 gebouwd ter vervanging van een voormalige kapel die in 1726 door brand was verwoest.

De bouw van de kerk was een unieke onderneming omdat Ottomaanse ambtenaren er een speciale toestemming voor moesten geven. De kerk moest een nederig en discreet gebouw worden dat niet boven de omringende moskeeën zou uitsteken. De kerk was in vier maanden klaar dankzij de gulle giften van de christelijke gemeenschap van Bitola.

Als je de kerk binnengaat, word je verwelkomd door een rijkelijk versierd interieur. De betoverende sfeer van de kerk wordt mooi gecomplementeerd door de interessante galerijen op de tweede verdieping, de prachtig bewerkte troon, de rijke iconostase en de sierlijke preekstoel

De leukste verblijven in Noord-Macedonië?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Noord-Macedonië? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noord-Macedonië
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
TUITUI vakanties in Noord-Macedonië
CorendonCorendon vakanties in Noord-Macedonië
Vermijd roaming → Koop je eSIM online

 1. Het bruisende Magnoliaplein

Het Magnoliaplein, vlakbij de kerk en de klokkentoren, is een bruisend stadsplein midden in Bitola. Dit levendige gebied wordt begrensd door een reeks historische gebouwen die zowel Macedonische als Ottomaanse bouwstijlen vertegenwoordigen. Dat resulteert in een boeiende mix van culturele invloeden, typerend voor de stad en heel Noord-Macedonië. Achter veel van die historische schuilen nu bedrijven, restaurants en koffieshops. Het is daarom altijd gezellig druk op het plein.

Standbeeld van Heraclea

Je zal meteen het standbeeld van de stichter van Heraclea zien op het Magnoliaplein. Dit enorme standbeeld van 8,5 meter hoog is een eerbetoon aan het erfgoed van de stad. Het monument wordt omringd door een fascinerende fontein waarop de Vergina-zon afgebeeld wordt, een historisch symbool.

 1. Verken de oude bazaar van Bitola

Leuke souvenirtjes kan je scoren in de oude bazaar van Bitola. Hier vind je talloze winkeltjes en kraampjes waar je onder andere lokale producten en ambachtelijke producten kan kopen en op bijna iedere hoek kan je genieten van een typische zoete thee.

 1. Širok Sokak, autovrije hoofdstraat

Širok Sokak is de drukke autovrije hoofdstaat in het centrum van Bitola die een prominente rol speelt in de geschiedenis van de stad. Al generaties lang is dit het middelpunt van de lokale handel en het sociale leven.

Širok Sokak was de plek waar het eerste consulaat van Bitola geopend werd. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk pootte hier een consulaat neer in 1851. Daarna volgden al snel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, Italië, Servië, Bulgarije en Roemenië. In die periode ontwikkelde de straat zich tot een kosmopolitische plek waar verschillende buitenlandse bedrijven, restaurants, banketbakkerijen en zelfs een filiaal van de Frans-Servische Bank gevestigd werden.

Vandaag is het vooral de levendige sfeer in Širok Sokak die bezoekers aantrekt. De vele cafés, restaurants en culturele instellingen creëren de perfecte ontmoetingsplek voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf in Bitola met onze reisgids Noord-Macedonië, inclusief stadswandelingen en een uitgestippelde rondreis.

 1. Het Bitola Museum bezoeken

Bitola Museum, gevestigd in de oude kazerne van het leger, is een must voor cultuurliefhebbers. In dit prestigieuze gebouw, dat als eersteklas cultureel monument beschermd wordt, was vroeger de militaire middelbare school gevestigd. De bekendste leerling van die school is zonder twijfel Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije. Bezoekers van het museum kunnen een speciale afdeling bezoeken die het verhaal van Atatürk uit de doeken doet aan de hand van enkele persoonlijke bezittingen.

Het Bitola Museum is daarnaast een nationale culturele instelling die valt onder het Instituut voor het Behoud van Cultuurmonumenten. Het speelt een cruciale rol bij het bewaren, systematiseren, wetenschappelijk verwerken en tentoonstellen van het rijke culturele erfgoed van de stad.

Het museum huist een verbazingwekkende verzameling voorwerpen die dateren van de prehistorie tot het heden. Hoogtepunten zijn onder andere een uitstekende collectie neolithische antiquiteiten, Romeinse artefacten en displays over de meer recente geschiedenis. Meer info op de website.

 1. Historische site Heraclea Lyncestis

Aan de rand van Bitola wacht je een oude Macedonische stad op, Heraclea Lyncestis, een opmerkelijke historische site. Deze oud Griekse en Romeinse stad was strategisch gelegen aan de noordelijke grens van de Macedonische provincie Linkersid. De stad werd gesticht in de 4e eeuw v.Chr. door Filips II van Macedonië. Heraclea Lyncestis beleefde haar bloeiperiode als een belangrijke militaire en economische stad langs de Via Egnatia, een prominente weg die oost en west met elkaar verbond.

Vandaag de dag kunnen bezoekers de archeologische overblijfselen van deze oude stad bezoeken. Er zijn onder andere een portiek met eremonumenten, kleine en grote basilieken, een Romeins bad, een Romeins theater en een spectaculaire stadsfontein van Justinianus uit de 6e eeuw bewaard gebleven. De site bevat ook de ruïnes van het huis van een bisschop, wat doet vermoeden dat Heraclea Lyncestis een belangrijke religieuze rol speelde in de regio tijdens de vroegchristelijke periode. Heraclea Lyncestis biedt een fascinerend kijkje in het oude verleden van Macedonië en stelt bezoekers in staat een boeiende reis door de tijd te maken.

 1. Wandelen in het Nationaal park Pelister

Als je van plan bent om meerdere dagen in Bitola te verblijven en graag de omgeving buiten de stad wilt ontdekken, kan je een bezoek brengen aan Nationaal Park Pelister overwegen. Dit prachtige gebied omvat het hele Baba bergmassief met bergpieken van wel 2500 meter. Het park is vernoemd naar de hoogste piek: Mount Pelister (hoogte van 2.601 meter).

Het bergachtig gebied met prachtige uitzichten is uitstekend om te wandelen en fietsen. Er zijn verschillende routes uitgestippeld voor elke niveau. In de zomerperiode kan je hier ook klimmen en mountainbiken terwijl het park in de winterperiode wordt omgetoverd tot een prachtig skigebied met uitdagende afdalingen.

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning in het Galičica Nationaal park met de wandeling naar de top van de Magaro of de eenvoudigere wandeling naar de top van de Lako Signoj.

 1. Vermijd roaming kosten koop je eSIM

Opgelet, in Noord-Macedonië betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

 1. Waar overnachten in Bitola?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Bitola? Als je graag dicht bij historische bezienswaardigheden, restaurants en winkels wilt zijn, is het centrum een goede keuze. Als je op zoek bent naar een rustiger verblijf, weg van het stadsrumoer, kun je overwegen buiten het centrum te verblijven. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Bitola.

Onze favoriete verblijven in Bitola

 1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis reisgids Noord-Macedonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?