22 x bezienswaardigheden in Zagreb bezoeken: Wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

22 x bezienswaardigheden in Zagreb bezoeken: Wat zeker zien & doen?

15 januari 2022 in Kroatië6 reacties

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb: Wat zien en doen bij je bezoek?

Zagreb mag dan wel de grootste stad én de hoofdstad van Kroatië zijn, de stad wordt tijdens een vakantie in Kroatië vaak over het hoofd gezien. Maar toch zullen de bezienswaardigheden in Zagreb je weten te verrassen tijdens je citytrip door deze ondergeapprecieerde stad. Zagreb heeft namelijk erg veel te bieden voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur, geschiedenis en kunst.

Benieuwd naar meer? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden in Zagreb.

Inhoud artikel

 1. Kathedraal van Zagreb

Niet alleen is de Kathedraal van Zagreb het grootste gebouw in Kroatië, het is ook nog eens het grootste, religieuze gebouw in gotische stijl aan deze kant van de Alpen. Al sinds 1217 staat er op deze plek een kathedraal. Het oorspronkelijke gebouw werd door de Mongolen vernield in 1242, maar werd een paar jaar later weer heropgebouwd.

Jammer genoeg geraakte de kathedraal zwaar beschadigd door een aardbeving in 1880. De 17de-eeuwse toren was onherroepelijk beschadigd en er werden in de plaats 2 grote pieken gebouwd, die je nu van overal in de stad kan zien. Recht voor de kathedraal staat de zuil van de Heilige Maria en een verdedigingsbastion. je kan er haast niet naast kijken!

WANDELTIP ZAGREB: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Met onze stadswandeling door Zagreb kom je onder meer langs de Kathedraal van Zagreb en nog enkele andere pareltjes.

 1. Ban Jelačić Square (plein)

Het plein van Ban Jelačić ligt al sinds 1641 in het hart van Zagreb. In de vroegste dagen van het plein werden hier veel markten gehouden. De meeste gebouwen die nu rond het plein staan, werden gebouwd in de 19de eeuw. Ben je geïnteresseerd in architectuur? Dan zal je hier heel wat stijlen herkennen: Biedermaier, Art Nouveau en Post-Modernisme.

Inwoners van Zagreb zullen vaak afspreken ‘onder de klok’ of ‘onder de paardenstaart’. De eerst plek is een verwijzing naar de klok aan de westelijke kant van het plein, terwijl de tweede refereert naar het standbeeld van de Ban (onderkoning), naar wie het plein werd vernoemd. Een andere, typische ontmoetingsplaats op het plein is de Fontein van Manduševac.

Bord en miniatuurmodel van de planeet Venus

Een ander interessant gegeven op het plein is een bord en miniatuurmodel van de planeet Venus. Hoewel het op zich niet zo indrukwekkend lijkt, maakt het deel uit van een schaalmodel van de zon en de planeten van het zonnestelsel. De andere onderdelen liggen op schaal verspreid doorheen Zagreb. Het model is een kunstproject dat begon met de creatie van Grounded Sun, een kunstinstallatie van Ivan Kožarić uit 1971.

In 2004 creëerde een andere kunstenaar, Davor Preis, schaalmodellen en borden van elke planeet en plaatste deze op de juiste, relatieve afstanden doorheen Zagreb. Dit ‘Nine Views’ kunstproject is gemaakt op een schaal van 1:680,000,000 ten opzichte van het echte zonnestelsel.

 1. Sint-Marcuskerk met mozaiëk betegeld dak

De Kerk van St Marcus is één van de bekendste plekken in Kroatië en mag je zeker niet missen op je citytrip Zagreb. Ze dateert uit de 13de eeuw en heeft onder andere een 19de-eeuws, met mozaiëk betegeld dak. Ook de binnenkant is opmerkelijk. Je vindt er namelijk een gotische toegangspoort en beeldhouwwerken van Ivan Meštrović. Bezoekers mogen de vestibule binnengaan tijdens de openingsuren. De kerk is alleen open tijdens erediensten.

 1. Museum of Broken Relationships

Het Museum of Broken Relationships ("Gebroken Relaties") is wellicht één van de meest bijzondere musea in Kroatië. Deze plek is gewijd aan mislukte relaties en verloren liefdes. Gebroken harten vinden hier een opbergplaats voor hun sentimentele aandenkens, en anderen kunnen troost vinden in de alledaagse tragedies van mensen.

Het museum neemt je tijdens je citytrip mee naar de wereld van de break-ups en ontroert zelfs de koelste bezoeker. Het is het meest populaire museum in Zagreb en bevindt zich in een voormalig paleis.

TICKETS: Wil je graag dit museum bezoeken? Bestel je tickets voor het Museum of Broken Relationships op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en krijg je snelle toegang.

 1. Neem de kabeltram naar de toren van Lotrščak

De Toren van Lotrščak werd gebouwd in de 13de eeuw om de stad Gradec te bewaken. Gradec maakt vandaag de dag deel uit van de bovenstad (Gornji Grad). De naam van de toren is afkomstig van het Latijnse campana latrunculorum, wat ‘dievenklok’ wil zeggen en verwijst naar een klok die in 1646 in de toren werd gehangen om het sluiten van de stadspoorten aan te kondigen.

Het Gričkanon, dat op de top van de toren staat, is een belangrijk herkenningspunt in de stad. Sinds 1877 gaat het kanon dagelijks ‘s middags af, om de klokkenluiders de tijd te laten weten.

Een ritje op de kortste kabelbaan ter wereld

Je citytrip Zagreb is sowieso niet compleet zonder een ritje op 's werelds kortste kabelbaan, de Zagreb Funicular. Deze verbindt Tomićevastraat met de Toren van Lotrščak. De constructie van de kabelbaan nam meer dan twee jaar in beslag en het geheel werd geopend in 1890. Hij heeft een maximum snelheid van 1,5 meter per seconde. Je doet ongeveer 64 seconden over de 66 m lange baan. De kabelbaan werkt elke dag, om de 10 minuten.

TICKETS: Wil je graag een ritje maken? Koop je ticket voor de kabelbaan in Zagreb online en combineer de rit met een geleide wandeling door Zagreb!

 1. Archeologisch Museum van Zagreb

Het fascinerende Archeologisch Museum bezit een indrukwekkende collectie van wel 450.000 items. Het grootste deel van de objecten en artefacten werden hier in Zagreb, of in andere delen van Kroatië gevonden, en gaan van de vroegste prehistorie tot de antieke periode en nog ver daarna. Je vindt er ook de Vučedolska golubica (Duif van Vučedol). Dit 4.000 jaar oud, keramisch object werd dichtbij de stad Vukovar gevonden. Meer info op de website.

 1. Kroatisch Nationaal Theater

Bij de Trg Republike Hrvatske heb je een behoorlijk lang park met meerdere historische gebouwen en monumenten. Het Kroatisch Nationaal Theater met de Spring of Life er net voor is zowat de toegang tot het park dat uiteindelijk uitkomt bij de botanische tuin. Het gebouw dateert van eind 19e eeuw en is een knap staaltje architectuur. Hier worden vooral theater, ballet en opera gehouden.

 1. King Tomislav Square

Het King Tomislav Square is het grote plein net voor het historische stationsgebouw van Zagreb. Hier zie je wellicht nog het meeste de architecturale sporen van het Oostblokverleden van Kroatië. Het station zelf is daar zo'n typisch voorbeeld van, net als het standbeeld van Tomislav met de achterliggende pracht en praal van de bloementuin, de fontein en het Art Pavillion. Iedere winter wordt er ook een ijspiste opgetrokken in dit park.

Wanneer je vanaf het station over het plein richting centrum wandelt, gaat dit plein over in het Park Josipa Jurja Strossmayera en vervolgens in het Park Zrinjevac. Die leveren samen een aangename wandeling op.

GEORGANISEERDE STADSWANDELING: Liever op verkenning met een lokale gids die je allerlei weetjes en verborgen pareltjes kan meegeven? Boek een gegidste wandelring door het centrum van Zagreb.

 1. Botanische tuin

De botanische tuin van Zagreb doet grotendeels denken aan de Engelse cottage gardens met een groot arboretum. Je vindt er overwegend inheemse bloemen- en plantensoorten die thematisch zijn ingedeeld. Er is ook een vijver waar je in de zomermaanden ongetwijfeld kikkers en schildpadden kan spotten. Er zijn ook een aantal serres met tropische en subtropische planten.

 1. Mirogoj begraafplaats

Het kerkhof Mirogoj is de centrale begraafplaats van Zagreb. Dit is een van de mooiste begraafplaatsen van Europa en ligt net buiten het centrum van Zagreb. Je vindt hier zowel graven van protestanten, orthodoxen, moslims, joden, katholieken als ongelovigen te vinden. De begraafplaats staat bekend als één van de mooiste van Europa. Er zijn indrukwekkende gangen, beeldhouwwerken en paviljoenen te vinden.

De begraafplaats werd aangelegd op een hellingen van de Medvednica heuvel en is van de hand van de bekende architect Herman Bollé. Het het kerkhof Mirogoj is elke dag open van 6u tot 20u, op 1 november worden de doden herdacht met duizenden kaarsjes op het kerkhof. (Adres: Aleja Hermanna Bollea 27, Zagreb)

 1. Stone Gate of Stenen Poort

De Stone Gate of Stenen Poort was oorspronkelijk de oostingang van de stad Gradec en is één van de belangrijkste religieuze plekken in Zagreb. De legende gaat dat een grote brand in 1731 de oorspronkelijke houten poort tot de laatste splinter vernietigde, maar dat een schilderij van Maria met Kind ongerept bleef. Het schilderij zou dus buitengewone krachten hebben. Ga zelf een kaarsje branden in deze drukbezochte straatkapel en bedevaartsoord.

VERBLIJFTIP: We raden je een overnachting in het Hotel Jägerhorn, tussen de belangrijkste voetgangersstraat en de oude binnenstad van Zagreb aan. Het ontbijt in dit hotel is van zeer hoge kwaliteit, ideaal om je dag mee te beginnen! Meer info en boeken.

 1. Winkelen in Tkalčićeva Street

Tkalčićeva ul. is één van de voornaamste straten waar je kan winkelen en eten in Zagreb. Zowel overdag als ‘s nachts is het een bruisende plek. De straat duidt de grens aan tussen de oude steden Gradec en Kaptol, waar ooit een rivier tussen liep. Er is ook een oude zonnewijzer op de zijgevel van een huis, die nog steeds de juiste tijd aangeeft.

In Tkalčićeva Street vind je een model met bord van de planeet Mars. Dit maakt deel uit van het zonnestelsel op schaal, de ‘Nine Views’ kunstinstallatie.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. Maksimir Park en de Zoo

Het Maksimir Park bevindt zich een eindje buiten het centrum maar is vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Je vindt hier het Maksimir Stadium van voetbalclub Dinamo Zagreb. Verder is dit het grootste park van Zagreb. Met een aantal beeldhouwwerken, pagodes en vijvers is het zeker een wandeling waard. Ook de zoo van Zagreb met diverse exotische dieren kan je gerust even bezoeken. Meer info en openingsuren.

 1. Maak kennis met de Kroatische keuken en wijn

Maak onder de deskundige begeleiding van een lokale gids kennis met de verscheidenheid en culinaire tradities van de Kroatische gastronomie. Er worden heel wat verschillende food tours doorheen Zagreb georganiseerd. Kuier mee over de ochtendmarkt en sla er een praatje met lokale boeren. Of leer meer over de wijnproductie en ontdek waarom de Kroatische wijnen meer en meer op de internationale wijnradar staan.

Vooral de traditionele markt op Dolac is een aanrader. Dagelijks kopen locals hier hun fruit en groenten bij de marktkramers. De markt begint om 5 uur 's morgens en loopt door tot 16 uur.

Benieuwd naar de lekkerste gerechten? Wij hebben alvast de typische Kroatische gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie in Kroatië voor je opgelijst.
 1. Alternatief Zagreb: Steet-Art & graffiti

Er zijn fantastische straatprojecten en spectaculaire muurschilderingen. Let tijdens je citytrip zeker op het ‘Pimp my Pump’ project. Over de hele stad werden oude waterpompen beschilderd. Meer info.

 • Kunstpark en Grič Tunnel: De tunnel verbindt de straten Mesnička en Radićeva en werd gebouwd tijdens WO II. De toegang is gratis, dagelijks te bezoeken tussen 9u en tot 21u. Meer info. (Art park: Tussen Tomićeva ul. en Strossmayerovo šetalište, Zagreb)
 • 500 meter lange Muurschildering. Je vindt deze muurschildering vlak naast het station van Zagreb. Je kan er niet naast kijken!
 • Wil je graag een street-art rondleiding volgen in Zagreb? Ontdek de street art en graffiti tour door Zagreb.
 1. Bespaar geld en maak het jezelf gemakkelijk met de Zagreb Card

Wil je verschillende musea bezoeken en gebruik maken van het openbaar vervoer in Zagreb? Koop dan zeker een ZAGREB CARD voor tijdens je verblijf in Zagreb! Er zijn twee varianten van de kaart beschikbaar, afhankelijk van hun geldigheidsduur: 24 uur of 72 uur. Met deze kaart geniet je van fixe kortingen bij heel wat boeiende musea en leuke activiteiten, én je mag hiermee gratis reizen met het openbaar vervoer. Je kan de ZAGREB CARD hier online kopen.

 1. Hoe wachtrijen vermijden in Zagreb?

De drukte in Zagreb zelf valt doorgaans behoorlijk mee, maar het is wel een uitvalsbasis naar enkele grotere toeristische trekpleisters zoals de Plitvice meren of het Meer van Bled in Slovenië. Vermijd wachtrijen ter plaatse en koop zoveel mogelijk op voorhand online tickets voor daguitstappen in Zagreb naar de toeristische hotspots!

Ontdek alvast de mooiste daguitstappen en tours in en vanuit Zagreb

 1. Waar kan je lekker eten in Zagreb?

Een citytrip Zagreb is geen citytrip zonder ook enkele gastronomische ontdekkingen. Er zijn heel wat leuke restaurantjes en eetcafés in Zagreb te vinden. Wij hebben alvast onze favorieten op een rijtje gezet. Ga zelf op ontdekking en laat je verrassen door de Kroatische keuken.

18.1.Heritage

Ideaal voor een snelle hap. Lokale specialiteiten, heerlijke salades en snacks. Alles wordt met lokale producten bereid. Een aanrader! (Adres: Petrinjska Ulica 14, Zagreb)

18.2. La Struk

Je kan in dit restaurant maar 1 ding eten: Štrukli, een soort kaaslasagne zonder vlees, maar dan in allerlei verschillende variaties. Alles wordt vers bereid. (Adres: Skalinska Ulica 5, Zagreb)

18.3. Plac

Zin in een zwarte of rode hamburger? De menukaart van Plac is eerder beperkt, maar wat je ook voorgeschoteld krijgt; het is sowieso om je vingers bij af te likken. (Adres: Dolac 2, Zagreb)

18.4. Restoran Lanterna na Dolcu

Het vriendelijke personeel maakt je graag wegwijs doorheen hun brede aanbod van Kroatische specialiteiten. (Adres: Opatovina 31, Zagreb)

 1. Waar overnachten in Zagreb? Hoe je hotel kiezen?

Voor je bezoek aan de Kroatische hoofdstad Zagreb, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Zagreb voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels, vakantiehuizen en B&B's in Zagreb.

Garden Hotel

Op zoek naar een leuk hotel? Overweeg dan zeker eens Garden Hotel. Er is een privé parking aanwezig zodat je je huurauto makkelijk kwijt kan. En zoals je kan zien op onderstaande foto's, is het een modern en kraaknet hotel met een ideale ligging! Meer info en prijzen.

Hotel Jägerhorn

Hotel Jägerhorn is ideaal gelegen tussen de belangrijkste voetgangersstraat en de oude binnenstad van Zagreb. Het hotel opende voor het eerst de deuren in 1827 en is het oudste nog bestaande hotel van de stad. Je overnacht in één van de ruime, elegant ingerichte kamers voorzien van alle comfort en luxe. Het ontbijt in dit hotel is van zeer hoge kwaliteit, ideaal om je dag mee te beginnen! Meer info en boeken.

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over Zagreb

Waar kan je parkeren in Zagreb?

Beschik je over een huurauto? Dan zal je je vast afvragen of je makkelijk kan parkeren in Zagreb. Je hebt de mogelijkheid op te parkeren in de straten van de stad. De prijzen variëren zijn afhankelijk van het gebied waar je parkeert. Je kan de auto natuurlijk ook altijd achterlaten in een (overdekte) parkeergarage. Je vindt hier een lijst van alle parkeergarages.

Adres van 24/7 overdekte parking:
Palmotićeva ulica 25, Zagreb of Petrinjska ulica 59, Zagreb

 1. Hoe van de luchthaven naar centrum Zagreb?

Zagreb International Airport ligt 12 km ten zuiden van het stadscentrum van Zagreb. Er vertrekt een luchthavenbus aan de hoofdterminal, tickets kan je kopen bij de buschauffeur. De rit van aan de luchthaven tot het belangrijkste busstation in Zagreb duurt ongeveer 30 minuten. Van daaruit kan je tram 2, 5, 6, 7 of 8 nemen en vervolgens verder wandelen naar het centrum.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman
Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 28 mei 2023 - JACKY

Zeer interessant en praktische tips

- 21 mei 2023 - Freddy De Jaeger

Ik was aangenaam verrast bij het ontvangen en lezen van de reisgids. Deze was zeer gedetailleerd en degelijk uitgelegd. Wanneer ik terug een reis boek zal ik zeker nagaan of er terug een reisgids te downloaden is voor mijn reis. De te-betalen-prijs voor deze degelijke reisgids is zeker zijn geld waard. Proficiat.

- 25 juni 2022 - Dany Dom

Zeer goede en nuttige informatie, laatst in Parijs geweest ... ook met een reisroute... we hebben er 2 wandelingen van gemaakt en hebben er veel aan gehad . dank u voor de mooie gidsen.

- 17 februari 2020 - Verbuyst Daniel

TOP , en niet alleen deze van zagreb al gebruikt als leidraad ....

- 21 februari 2019 - Vicky

Overzichtelijk, goed gedetailleerd en prima uitvoerbaar!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?