Rondreis Montenegro (12 dagen): Uitgestippelde route, tips en reisschema

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Montenegro (12 dagen): Uitgestippelde route, tips en reisschema

7 januari 2024 in Montenegro10 reacties

Wil je graag op rondreis door Montenegro? Gebruik onze uitgestippelde rondreis en mis niets van dit prachtige land!

In tegenstelling tot Kroatië blijft het zuidelijke buurland Montenegro een minder bekende, maar daarom niet minder boeiende vakantiebestemming. Het Zuid-Europese land mag dan wel voor velen (nog) geen belletje doen rinkelen, toch wordt het hoog aangeschreven door de zij die het land al bezocht hebben, en dat vooral bij liefhebbers van natuur en avontuur.

Je kan er wandelen langs de glinsterende, zonovergoten baai van Kotor, gaan raften, een boottocht maken over de prachtige meren of op trektocht gaan langs de kloven en bergen van het Durmitor National Park.

We hebben een rondreis door Montenegro uitgestippeld die je in 12 dagen langs de mooiste plekjes van het land gidst. Hieronder geven we je een samenvatting van hoe die route eruitziet.

Praktische info & tickets voor je rondreis Montenegro

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Tivat (enkel in het hoogseizoen) of Podgorica, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart met de route van de 12-daagse Montenegro rondreis

Dag 1: van Dubrovnik naar Kotor

Afstand: 140 kilometer

Afhankelijk of je met de auto naar Montenegro komt via Kroatië of je met het vliegtuig aankomt in Tivat of Podgorica breng je eventueel een bezoek aan Dubrovnik. Vandaag start je rondreis door Montenegro. De eindbestemming van de dag is de middeleeuwse havenstad Kotor. Kom je aan op de luchthaven van Dubrovnik (Kroatië), dan is het misschien een goed idee om eerst een paar dagen te voorzien om Dubrovnik zelf en enkele andere bezienswaardigheden van Zuid-Kroatië te verkennen. Als je meer wil weten over Dubrovnik, lees dan zeker onze blog over Dubrovnik of download onze reisgids voor Kroatië.

Leuke tussenstops onderweg:

  • Bezoek bijvoorbeeld het prachtige badstadje Herceg Novi,
  • Breng een bezoek het indrukwekkende fort Mamula dat op een eiland prijkt of
  • Ga zwemmen in de blauwe grot op het schiereiland Luštica.
  • Wie wil kan deze activiteiten ook met een georganiseerde tour doen, alle info over deze daguitstap + online boeken vind je hier

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan de baai van Kotor in Palazzo Sbutega, een prachtige B&B/boektoekhotel op een prachtige locatie die je met alle zorg en liefde ontvangt. Hier proef je direct de warme sfeer van Montenegro. Meer info en boeken.

Dag 2 en 3: Kotor en omgeving

De oude stad van Kotor is een van de meest charmante stadjes van Montenegro en ook de populairste stad bij toeristen. Het oude middeleeuws centrum van Kotor is een waar doolhof van smalle steegjes waar je tussen historische gebouwen wandelt die allemaal typische rode dakpannen hebben.

Mooiste bezienswaardigheden van Kotor

  • De 14-eeuwse Kampana-toren, het meest prominente van alle historische overblijfselen van Kotor,
  • De sprookjesachtige klokkentoren van de stad, maar ga ook gewoon wat leuk slenteren langs de baai van Kotor om er de de aangename sfeer op te snuiven.
  • Ook de nabijgelegen orthodoxe kerken van Sint-Lucas en Sint-Nicholas zijn zeker een bezoekje waard.
  • Toch is onze favoriete bezienswaardigheid het kasteel van Sint-Ivan net buiten de stad. Je hebt er een prachtig uitzicht op Kotor en op de azuurblauwe baai, een aanrader.
  • Wie over een stevige conditie beschikt kan ook de Ladder van Kotor wandelen voor spectaculaire uitzichten
LEESTIP: Download onze gratis stadswandeling door Kotor en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Speedboottour door de baai van Kotor

De beste manier om de pracht van de baai van Kotor te beleven, is natuurlijk vanop het water met een boottocht door de baai met een stop bij de Blue Cave. We raden je daarom aan om zeker een speedboot tocht door de baai te boeken. Deze laten je de mooiste plekjes in de baai zien. Zo kom je ook bij de blauwe grot, WOII onderzeeër tunnels, Mamula en Lady of the Rock. Kan je haast niet wachten? Boek hier alvast je speeboot rondvaart in Kotor.

De jachthaven van Tivat

Ook in de buurt van Kotor valt heel wat te beleven. De blitse jachthaven Porto Montenegro van Tivat bijvoorbeeld doet een beetje denken aan Monaco. De nu toeristische stad heeft de afgelopen jaren een buitengewone make-over ondergaan en werd zo omgetoverd tot een mekka voor rijke schippers. Ga er eens wandelen langs de promenade en vergaap je er aan de enorme jachten. Daarna kan je lekker genieten van de zon en de stranden, maak er een uitstapje naar het om het schiereiland Vrmac te verkennen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in het mondaine Tivat? Een ideale keuze is het La Fleur Boutique Hotel, deze ligt vlakbij Porto Montenegro en is spiksplinternieuw met een geweldige service . Meer info en boeken.

Dag 4: van Kotor naar Budva

Afstand: 128 kilometer

Vandaag ga je van Kotor naar het idyllische Budva dat je morgen verkent. Langs de weg tussen beide badsteden liggen enkele niet-te-missen bezienswaardigheden die je vandaag bezoekt. Je passeert bijvoorbeeld op 1100 meter hoogte het idyllische Njeguši, een stadje bekend om zijn lokale kaas “sir” en een gerookte, gedroogde ham bekend als “prsut”. De uitgelezen plek dus om te stoppen en een hapje te eten.

Andere hoogtepunten van de dag zijn de grillige bergtoppen van het Lovćen Nationaal Park en het indrukwekkende fort Kosmač, maar de mooiste stopplaats is waarschijnlijk Cetinje. Cetinje was tot 1946 de officiële hoofdstad van Montenegro, maar tot vandaag is het nog steeds de culturele hoofdstad van het land. De stad barst van de historische gebouwen en interessante musea. Onderweg is een stop in het Njegoš mausoleum in het Lovcen National Park zeker niet te missen.

Dag 5: Budva en omgeving

Budva is het populairste stadje van Montenegro, en met reden! De citadel van Budva is adembenemend mooi en straalt romantiek uit, zeker bij zonsondergang. Je wandelt er langs eeuwenoude kerken, Romeinse ruïnes en schattige huisjes met - alweer - rode daken.

De plekjes die je zeker niet mag missen in Budva zijn de nabijgelegen kerkjes van Sint-Sava en Santa Maria de la Punta en ook de grootste kerk Sint-Ivan is een bezoekje waard. Geniet daarnaast vooral van de prachtige uitzichten.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een hotel dicht bij het strand? Bekijk even Fontana Hotel & Gastronomy, deze ligt vlakbij het belangrijkste strand van Budva en daarbij krijg je nog eens een geweldig zicht over de baai, wat wil nog meer? Meer info en boeken.

De meeste toeristen die naar Budva komen, doen dat echter voor de prachtige stranden van de Budva Rivièra. Veel mensen komen hier om te genieten van de zand- en kiezelstranden zoals Slovenska Plaža en Bečići. Een andere goede optie is Mogren Beach, een strand dat je bereikt na een mooie wandeling langs de kust, en wie op zoek is naar een levendiger strand moet zeker naar Jaz Beach gaan.

Een strand dat populair is bij de lokale bevolking is Drobnji Pijesak en daarnaast liggen er nog tientallen kleine strandjes verstopt langs de hele kustlijn. Keuze genoeg!

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.

Dag 6: van Budva naar Ulcinj

Afstand: 72 kilometer

Vandaag, op de zesde dag van de rondreis, rijd je vanuit Budva verder langs de kust. Onderweg passeer je langs enkele van de mooiste en fotogeniekste plekken van Montenegro. Je bezoekt het iconische Sveti Stefan, een versterkt eilanddorp dat verbonden is met het vasteland door een smalle verhoogde weg.

Daarnaast maak je ook een stop in het kuststadje Petrovac waar je op idyllische zandstranden van de zon kan genieten. Iets verder staat ook nog het historische fort van Stari Bar op het programma voordat je de dag beëindigt in Ulcinj. Dat is bovendien het meest zuidelijke punt van je tour door Montenegro.

De leukste verblijven in Montenegro?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Montenegro? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Montenegro
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebSunweb vakanties in Montenegro
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
TUIDe mooiste all-in reizen met TUI

Dag 7: van Ulcinj naar Podgorica

Afstand: 122 kilometer

Vandaag verlaat je Ulcinj en de Montenegrijnse kust en rijd je het bergachtige binnenland in. Je eindigt de dag in hoofdstad Podgorica, maar onderweg maak je nog enkele leuke tussenstops. Eerst ga je naar Virpazar, een charmant stadje aan het Skadarmeer dat gedomineerd wordt door een imposant kasteel.

In de omgeving liggen heel wat mooie wandelpaden en je kan er ook leuke boottochtjes op het meer maken. In het prachtige nationale park dat het stadje omringt, kan je bovendien de beroemde Horsehoe Bend bezoeken, het Montenegrijnse broertje van het gelijknamige natuurwonder in Arizona in de Verenigde Staten.

Dag 8: van Podgorica naar Durmitor Nationaal Park

Afstand: 204 kilometer

Vandaag ga je naar het mooie en ruigere noordelijke deel van Montenegro, weg van de meer toeristische gebieden aan de kust. Onderweg naar het Durmitor Nationaal Park rijd je voorbij enkele niet-te-missen bezienswaardigheden. Hoogtepunten op de route zijn het Komovi-gebergte en vlak daarna het bergmassief Prokletije dat ook wel bekend staat als de Albanese Alpen. De scherpe bergtoppen leveren postkaartachtige foto's op. Wil je graag Albanië bezoeken? Ontdek hier alle bezienswaardigheden van Albanië voor een roadtrip door het prachtige land.

Mis verder ook zeker het Morača-klooster niet en bezoek ook het stadje Kolasin, één van de bekendste wellness- en skioorden van Montenegro. Voor je in Podgorica aankomt, rijd je nog door het Biogradska Gora Nationaal Park, een must-see voor natuurliefhebbers. Je vindt er één van de laatste 3 grote oerbossen in Europa en een reeks van 6 gletsjermeren. Ook de Đurđevića Tara Bridge mag je zeker niet links laten liggen.

TIP ALBANIE: De grens oversteken, lees dan ook onze volledig route voor een roadtrip door Albanië.

Dag 9 en 10: Durmitor Nationaal Park en de Tara River Canyon

Durmitor Nationaal Park bestaat uit een spectaculair landschap van hoge bergen die met pijnbomen begroeid zijn. Het hoogste punt in het park, met een hoogte van 2523 meter, is Bobotov Kuk. Een wandeling naar de top is enkel voor ervaren wandelaars, maar een goed alternatief is de bergtop Planinic. Ook de trek naar de top van Žabljak en terug, die 8 uur duurt, is een aanrader voor geoefende wandelaars. Je hebt er enkele van de beste uitzichten over het park en de omgeving.

Tussen die steile bergtoppen liggen een aantal prachtige 'bergogen' of gletsjermeren verstopt - 18 in totaal. Als je slechts tijd hebt om één te bezoeken, ga dan naar Black Lake (Crno jezero). Dit pittoreske meer wordt omgeven door torenhoge dennen en ligt op slechts 40 minuten wandelen van het centrum van Žabljak.

Wie de omgeving graag wil verkennen met de auto of camper kan de Durmitor Ringweg P14 rijden, deze 80 km lange ringweg laat je de mooiste plekjes van het nationaal park zijn via een een uitdagende en adembenemende rondrit.

VERBLIJFTIP: Overnacht op een prachtige plek in Žabljak kies dan voor Casa di Pino Eco Lodge, deze ligt vlakbij het Durmitor nationaal park en heeft een prachtig interieur en lekker eten. Dit is de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

De Tara River Canyon is de Europese versie van de Grand Canyon. Het is het epicentrum van het avontuur in Montenegro en er zijn tal van manieren om dit prachtige nationale park te verkennen, van wandelen en fietsen tot klimmen, kajakken, kanoën of zwemmen, het kan er allemaal. De steile wanden stijgen hier tot 1300 meter boven de rivier uit en er zij heel wat watervallen en grotten. Van alle ondergrondse grotten in het nationale park is de kalksteengrot Ledena Pecina zeker de mooiste.

Heb je niet veel tijd om Durmitor Nationaal Park te verkennen? Boek dan online tickets voor een dagtour naar Durmitor vanuit Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi.
Mag het voor jou wat avontuurlijker? Boek dan tickets voor een dagje raften in Durmitor vanuit Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi.

Wil je de kloof van bovenaf zien, maak dan zeker de uitdagende wandeling vanuit Žabljak naar de top van de Ćurevac berg (1625 meter). Je hebt er een spectaculair uitzicht over de hele lengte van de kloof.

Dag 11: Plužine, Pivarivier en omgeving

Afstand: 86 kilometer

Als je graag tijd doorbrengt op het water, moet je naast een rafting-excursie op de Tara, ook zeker naar Plužine gaan, verder naar het westen in het Durmitor National Park. Daar wachten het Pivameer en de Pivarivier op je, waar je heel wat watersporten kan beoefenen. Het Pivameer is het hoogste kunstmatige ter wereld en ligt maar liefst 685 meter boven zeeniveau. Wie wil kan een gaan zip-linen over Lake Piva, deze is maar liefst 1,4 km lang, meer info op de website.

Dag 12: Plužine naar Ostrog en Dubrovnik

Afstand: 230 kilometer

Je reis door Montenegro loopt misschien ten einde, maar er zijn nog enkele mooie bezienswaardigheden om te bezoeken op je weg terug richting het vertrekpunt. Bezoek zeker het historische stadje Nikšić waar je eeuwenoude stadsmuren, een orthodoxe kathedraal en het voormalige koninklijk paleis kan bezoeken. Ook het Krupac-meer en het Slano-meer zijn mooie plekjes in dit deel van Montenegro.

Wat je echt niet links mag laten liggen is het klooster van Ostrog. Het klooster werd uitgehakt in de rotsen op zo’n 900 meter hoogte. Het witte bouwwerk lijkt recht uit een sprookje te komen. Het torent uit boven de steile, beboste heuvels rondom en is absoluut een bezoekje waard, al is het maar om het gebouw even te fotograferen. Lees meer in ons uitgebreid artikel over ons bezoek aan het klooster van Ostrog.

Wil je ook graag deze rondreis maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Montenegro

Filmpje: het mooiste van Montenegro

Benieuwd naar hoe Montenegro eruitziet? In deze video krijg je prachtige beelden van Montenegro voorgeschoteld. Als je dat in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten afzakken.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Waar overnachten in Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzonder verblijf in Montenegro? Hieronder kan je alvast enkele aan te bevelen plekjes.

Enkele van onze favoriete verblijven in Montenegro

  • Eco Village Nevidio ligt ten zuiden van het Durmitor Nationaal Park, op wandelafstand van de Nevidio canyon. Zowel het restaurant als de 9 huisjes zijn gebouwd in traditionele sfeer en stijl. Het verblijf draagt duurzaamheid hoog in het vandaal. De keuken serveert heerlijke lokale gerechten. Meer info en boeken
  • Casa di Pino Eco Lodge ligt op 3 km van het Black Lake (Žabljak). De moderne appartementen beschikken over WiFi en er is een gratis privéparking. Sommige accommodaties hebben een keuken met een vaatwasser, een oven en een kookplaat. Ideale uitvalsbasis om het Durmitor Nationaal Park te verkennen. Meer info en boeken
  • Apartments Obala in Podgorica, ligt nabij het Skadar meer. Iedere dag schone handdoeken en lakens. Het ontbijt was lekker met vers fruit. Je kan aan het appartement druiven, mandarijnen en vijgen zo van de struiken en bomen plukken. Super locatie, pal naast de rivier/kanaal die uitmondt in het meer van Skadar. Meer info en boeken

Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids preview Montenegro downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 maart 2024 - Helga

Zeer duidelijke info over deze reis

- 23 februari 2024 - Bert ten Oever

Heel handig. Helaas wordt onze reis naar Montenegro een jaar uitgesteld.

- 13 oktober 2023 - Peter Vandermeersch

Heel goed. Misschien nog meer tips voor hotels

- 2 augustus 2023 - Philip Gryspeert

Zoals steeds : supergids !!! Geen opmerkingen, enkel lof !!! Een must voor elke reis of bestemming ook.

- 22 mei 2023 - Jurgen Planckaert

Heel interessante reisgids en zeker een aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?