Wat is de beste route naar Slovenië? Tol, tanken, etappehotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Slovenië? Tol, tanken, etappehotels & tips

17 maart 2024 in Slovenië9 reacties

Wat is de beste en snelste route naar Slovenië met de wagen of camper?

Wil je graag op vakantie naar Slovenië met de eigen wagen? Autovakanties naar het land worden wel steeds populairder. En dat heeft zo zijn redenen!

Slovenië is niet alleen een mooie tussenstop op een reis naar het drukkere Kroatië, maar een complete bestemming op zich. Je vindt er veel natuur, schitterende kastelen en bijzondere historische steden.

Inhoud artikel

 1. Met de auto naar Slovenië: wat is de beste route?

Wanneer je naar Slovenië rijdt, moet je sowieso door Duitsland en Oostenrijk. Je kan er dan ook zelf voor kiezen om enkele extra tussenstops in Duitsland en Oostenrijk in je route te plannen. Zo ben je meerdere dagen onderweg én geniet je van nog meer mooie plekjes.

Naar Ljubljana

De meest gebruikte route naar Slovenië is via Keulen, Frankfurt en München in Duitsland, Salzburg en Villach in Oostenrijk en vervolgens via Bled naar Ljubljana.

Naar het noordoosten van Slovenië

Wanneer je bestemming meer in het noordoosten van Slovenië ligt, kan je bij Nürnberg in Duitsland bij Passau de grens met Oostenrijk oversteken en zo via Graz naar Slovenië rijden.

OPGELET: In Slovenië heb je een vignet nodig, bestel je Slovenië vignet snel en eenvoudig hier online.

Kaartje met autoroutes naar Slovenië

 1. Hoe lang is het rijden naar Slovenië?

Hoe lang je erover doet om naar Slovenië te rijden, hangt natuurlijk af van je vertrekpunt en je bestemming.

 • Vanuit Utrecht of Antwerpen doe je er ongeveer 12 uren over om de 1200 kilometer naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana af te leggen.
 • Om naar Maribor te rijden moet je op een uurtje extra rekenen.

Het is mogelijk om de hele route naar Slovenië in één volle dag rijden af te leggen, maar je splitst de reis beter op in tweeën zodat je ergens onderweg kan uitrusten.

 1. Onze 5 favoriete etappehotels langs de route

Wanneer je in twee dagen naar Slovenië reist, kan je het beste in Duitsland of in Oostenrijk een overnachting plannen. Tussen Nürnberg en München en tussen Nürnberg en Passau zijn veel goede en voordelige accommodaties te vinden. Ook in het binnenland van Oostenrijk liggen heel wat leuke hotels verscholen langs de route.

3.1. Hotel Alpha

Het hotel Alpha ligt ten noorden van Nürenberg. Er is gratis wifi en ze bieden ook een stevig ontbijtbuffet aan. Dit hotel is de ideale plek om Nürenberg snel te verkennen vooraleer je doorrijdt naar Slovenië, metrostation is vlakbij. Meer info en prijzen

3.2. Avia Hotel Regensburg

Een stuk verderop kan je bij Regensburg iets buiten het centrum overnachten bij AVIA Hotel Regensburg. Uitstekend ontbijt, met heel persoonlijke benadering door het personeel. Ruime kamer met uitstekende bedden en prima badkamer. In 15 minuten wandelen in het oude centrum en gratis parkeren. Meer info en prijzen

3.3. Hotel Fürstenhof Landshut

In het Duitse stadje Landshut kan je overnachten in het Hotel Fürstenhof Landshut. Het hotel ligt op wandelafstand van het historische centrum. Zeer behulpzaam en aardig personeel. Echt goed en uitgebreid ontbijt, kamers schoon en tot nu toe alles daar. Eigen parkeerplaats achter het huis. Meer info en prijzen

3.4. Landgasthof Hotel Maximilian

Ten zuiden van München kan je verblijven in het Landgasthof Hotel Maximilian. Het driesterrenhotel ligt vlak naast de A8. Omdat je al zo’n 7 tot 8 uren gereden hebt, moet je de volgende dag nog slechts 5 uren rijden. Huisdieren zijn toegelaten, parkeren kan bij het hotel en er is gratis wifi aanwezig. Meer info en prijzen

3.5. Smart Rooms Wels

In Oostenrijk kan je in het plaatsje Wels verblijven in deze onlangs gerenoveerde accommodatie Smart Rooms Wels. Hier beschik je over stand of familiekamers met een kitchenette en uitzicht op de stad. Er is privéparkeergelegenheid. Meer info en prijzen

 1. De leukste tussenstops op weg naar Slovenië

Als je naar Slovenië reist met de auto kom je onderweg langs heel wat mooie plekjes. Als je de reis over 2 dagen verdeelt, kan je onderweg makkelijk een tussenstop inplannen om de beentjes even te strekken.

4.1. Nürnberg

In Duitsland kan je bijvoorbeeld stoppen bij het middeleeuwse stadje Nürnberg. Er staan nog verschillende fortificaties en stenen torens uit de middeleeuwen in de stad. Het Kaiserburg kasteel en de veertiende-eeuwse Frauenkirche zijn zeker een bezoekje waard.

4.2. München

Ook München is een leuke stad om even halt te houden onderweg naar Slovenië. De stad staat vooral bekend om het Oktoberfest, maar je kan er het hele jaar door het historische centrum verkennen. Wandel rond op de Marienplatz, bezoek het Rathaus of ga binnen in de Frauenkirche. Download onze gratis stadswandeling door München en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

4.3. Salzburg

In Oostenrijk kan je even pauzeren in de prachtige stad Salzburg. Het oude centrum staat vol bijzondere gebouwen en je kan er uren rondstruinen. In Salzburg en de bergen rond de stad werd de musical Sound of Music opgenomen in de jaren zestig. Je kan er nog steeds de plaatsen bezoeken waar Sound of Music opgenomen werd.

4.4. Graz

In Oostenrijk kan je ook een tussenstop maken in Graz, de tweede grootse stad van het land. Ook deze stad heeft een prachtig oud centrum en je kan er ook verschillende renaissancistische en barokke paleizen bezoeken.

4.5. Wenen

Vanaf Passau kan je ook een omweg maken via Wenen. De hoofdstad van Oostenrijk heeft een indrukwekkend oud centrum en meerdere statige paleizen in petto, download alvast onze gratis stadswandeling Wenen.

Je kan er ook een Mozart-concert bijwonen, binnengaan in de Stephansdom, de Spaanse Rijschool bezoeken of de echte Sacher-Torte proeven bij het Sacher hotel. Na je bezoek aan Wenen kan je makkelijk verder rijden richting Maribor.

 1. Wanneer wordt het druk op weg naar Slovenië?

5.1. Kalme dagen op de Sloveense wegen

De snelwegen naar en in Slovenië zijn in de weekends en in de zomervakantie erg druk. De kans dat je er in de file staat, is tamelijk groot. Probeer daarom te vermijden om in het weekend naar Slovenië te vertrekken. Maandag en dinsdag zouden de kalmste dagen zijn.

5.2. Grensovergang

In hoogseizoen kan het behoorlijk druk worden bij de grens Oostenrijk - Slovenië. Op sommige momenten van de dag kan de wachttijd flink oplopen (soms wel tot 5 uur wachttijd !), houdt daar wel rekening mee. Neem zeker voldoende water mee in de wagen, het kan er zeer warm zijn.

 1. Tol, vignetten en benzine in Duitsland

6.1. Wegenvignet

In Duitsland moet je geen vignet kopen om op de snelwegen te mogen rijden. Als je van plan bent om in een Duitse stad te stoppen of om er te overnachten, moet je er wel rekening mee houden dat je een milieusticker nodig hebt. Bestel je milieusticker hier online.

6.2. Tanken in Duitsland

Er zijn heel wat tankstations langs de Duitse autosnelwegen. De meeste daarvan zijn ook 24 op 24 open. Kleinere tankstations die niet langs de Autobahn liggen, sluiten meestal wel om 20u. Brandstofprijzen kunnen in Duitsland sterk schommelen.

Je doet er daarom goed aan om te tanken bij stations die niet langs de Autobahn liggen omdat ze goedkoper zijn. Je tankt in Duitsland over het algemeen goedkoper dan in Nederland of België, maar je betaalt er wel meer dan in Oostenrijk.

 1. Tol, vignetten en benzine in Oostenrijk

7.1. Wegenvignet

Om door Oostenrijk te rijden heb je wel een vignet nodig. Je moet de sticker duidelijk zichtbaar achter de voorruit plakken en enkel dan mag je op de snelwegen rijden. Er zijn 3 soorten vignetten beschikbaar voor Oostenrijk.

 • Het eerste is een vignet voor 10 dagen. Als je minder dan 10 dagen op reis gaat naar Kroatië heb je genoeg aan 1 vignet voor zowel de heen- als terugreis.
 • Er bestaat ook een vignet dat 2 maanden geldig is. Als je niet van plan bent om lang in Oostenrijk te blijven, koop je beter 2 losse 10-dagenvignetten, één voor de heenrit en één voor de terugrit.
 • Er bestaat ook een vignet dat 1 jaar geldig is. Dat vignet kan handig zijn als je van plan bent om Oostenrijk meerdere keren te bezoeken.
 • Bestel je wegenvignet Oostenrijk eenvoudig online

Je kan de vignetten voor Oostenrijk kopen aan de Duits-Oostenrijkse grens, in Oostenrijkse tankstations of bij Duitse tankstations langs de Autobahn richting Oostenrijk. Actuele prijzen van de vignetten kan je hier vinden.

7.2. Tolwegen in Oostenrijk

Op sommige wegen, de zogenaamde Sondermautstrecken, moet je in Oostenrijk tol betalen. Het gaat meestal om wegen die door een tunnel gaan. Aan de tolpoortjes kan je betalen met contant geld, een bankkaart of een creditcard.

7.3. Tanken in Oostenrijk

Houd er rekening mee dat tanken bij benzinestations langs de snelweg duur is. Je doet er goed aan om de snelweg even af te rijden om te tanken bij een lokaal tankstation. Denk eraan om nog eens in Oostenrijk te tanken voor je de grens met Slovenië oversteekt, want daar is de benzine iets duurder.

 1. Tol, vignetten en benzine in Slovenië

8.1. Wegenvignet

Je zal een vignet moeten kopen om in Slovenië te mogen rijden. Ook dat vignet moet je op een duidelijke plek achter de voorruit plakken. Je hebt het vignet nodig voor verschillende wegen in Slovenië, waaronder de E61 van de grens met Oostenrijk naar Ljubljana, de E57 van Ljubljana naar Maribor en richting Koper. Die tolwegen worden aangekondigd met een groen verkeersbord waarop ‘avtocesta’ staat.

Net als in Oostenrijk kan je 3 verschillende vignetten kopen.

 • Je kan een vignet voor 1 week kiezen
 • Er bestaat ook een vignet voor 1 maand
 • Je kan ook een vignet kopen voor 1 jaar

Je kan het vignet kopen aan de Sloveense grens, in benzinestations dichtbij de grens of bij de tolpoorten.
Actuele prijzen van de wegenvignetten kan je hier vinden.

Weet dat een vignet in Slovenië ook korting (of zelfs gratis) toegang geeft bij bezienswaardigheden. Dus niet direct weggooien ... je kan er flink met besparen.

8.2. Tolwegen in Slovenië

In Slovenië moet je op enkele wegen tol betalen. De belangrijkste tolweg is die langs de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië. Wanneer je naar Slovenië rijdt, kan je de tol contant in euro of met een creditcard betalen. Let wel op, want op de terugweg kan je enkel met cash geld betalen of met een American Express credit card.

8.3. Tanken in Slovenië

In Slovenië zijn de tankstations aan de snelwegen meestal dag en nacht open. Lokale tankstations sluiten wel rond 20:00. Die kleine tankstations zijn ook goedkoper dan stations langs de snelwegen, maar in het algemeen is benzine in Slovenië wel duurder dan in Oostenrijk.

 1. Praktische tips voor je autovakantie naar Slovenië

 • Je kan je vignet voor Oostenrijk of Slovenië ook vooraf online kopen . Nederlanders kunnen hun vignetten ook vooraf bestellen bij de ANWB, maar dan betaal je nog extra administratie- en verzendingskosten.
 • Bewaar na de aankoop van je vignet het kasticket, want wanneer je tegengehouden wordt door politie kunnen zij ernaar vragen.
 • Gebruik zeker onze kant-en-klare rondreis door Slovenië en ontdek de mooiste plekjes van het land.
 • Op rondreis met kinderen? Download ons spelletjesboek voor onderweg met meer dan 40 leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor onderweg en in de auto.

Klik hier om je vignet Slovenië te bestellen

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis preview reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2023 - Hans van de Veerdonk

Gaan de route over drie weken maken. Geweldige omschrijving van een mooie reis in een voor ons onbekend land. Alles is duidelijk aangegeven en voor de prijs hoef je het niet te laten!!

- 31 mei 2023 - Dorien Banken

Lijkt me allemaal leuk om te doen en te bekijken. Staat ons wel aan

- 2 februari 2023 - Karolien

Ik ben al langer fan van jullie reisgidsen, dus ook die van Slovenië was goed! Handig en duidelijke info, alles wat je nodig hebt 👍

- 31 januari 2023 - Lucien Declercq

top lokatie -zeker te bezoeken

- 26 juni 2022 - Boris

Ik kom er vandaan en ik zie dat jullie niet dagelijks benzine prijzen nazien maar uitgaan van ? over het algemeen is benzine in Slovenië goedkoper dan wat jullie hier mensen voorschotellen... Bijvoorbeeld Oostenrijk opname 21-6-2022 Oostenrijk euro 95 € 2,11 euro 98 € 2,27 en diesel € 2,09 en Slovenie euro 95 € 1,76 euro 98/100 € 2,17 en diesel 1,84 het schilt mij € 25 euro met volle tank .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?