Reisgids Split met 9 daguitstappen en excursies

Volledige reisgids kopen voor € 10

Reisgids Split met 9 daguitstappen en excursies

16 december 2021 in Kroatië1 reactie

Op citytrip in Split? 9 dagtuitstappen en excursies. Lees deze reisigds en ontdek wat er ook nog buiten de stad Split te zien is!

Split heeft een geweldige geschiedenis. Maar ook in de omgeving is er genoeg te zien en doen. Wat denk je van een boottocht naar de ongerepte Drvenik Eilanden? Of duik in het oorlogsverleden van de streek en maak een excursie naar Mostar, met haar beroemde brug.

Opgelet: 1 excursie ligt buiten Kroatië. Vergeet je paspoort/identiteitskaart niet!

Inhoud artikel

  1. Bezoek aan Salona

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Split: 9 km

Salona, (het huidige Solin), was een belangrijke stad in Romeinse tijden. Hier zie je de overblijfselen van de Romeinse stad waarvan gedacht wordt dat Keizer Diocletianus er geboren werd. In Salona zelf zie je de resten van de oude stadsmuren, een amfitheater, badhuizen en een vijfbogige brug. Dat is helaas alles wat er vandaag nog overblijft van de antieke, Romeinse hoofdstad van Dalmatië.

  1. Uitstap naar de Burcht van Klis

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Split: 14 km

Klis, dat zich op een bergpas tussen Mosor en Kozjak bevindt, is op zich al indrukwekkend met al haar wijn- en olijfboomgaarden. Maar de betoverende, middeleeuwse burcht die er staat, geeft Klis toch net dat tikkeltje meer. Deze plek heeft een 2.000 jaar oude geschiedenis, en was de vestiging van een aantal Kroatische koningen. De Burcht van Klis speelde en belangrijke rol bij het afweren van de Mongolen en later van de Ottomanen.

  1. Uitstap naar Kaštela

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Split: 17 km

In Kaštela is er weinig te doen, maar deze stad, die in de 15de en 16de eeuw gevormd werd door de samenvoeging van 7 dorpjes rond versterkte kastelen, gebouwd door de rijke families van Split, is het échte Kroatië. De meeste kastelen werden niet gerestaureerd, waardoor in dit gebied een authenticiteit bewaard is gebleven die in andere steden langs de kustlijn ver te zoeken is.

Kaštela moet het hebben van stille geneugten: een fris drankje in een lokale taverne, peddelen langs de smalle stranden, wandelen door een schaduwrijk park, misschien zelfs wat lokale olijfolie kopen of een praatje maken met de locals.

  1. Daguitstap naar Trogir

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Split : 28 km

Trogir is een klein eiland dat zich tussen het vasteland en het eiland Čiovo bevindt. Het is een historisch juweeltje, net als de andere steden die langs de kust verspreid liggen. De historische gebouwen verdringen elkaar in de geplaveide steegjes, die allemaal vertrekken vanaf het zonnige stadsplein. Trogir mag dan wel klein zijn, de uitzichten zijn er onevenaarbaar.

  1. Excursie naar de Drvenik Eilanden

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Split: 28 km

Je kan vanuit Trogir de ferry nemen naar de Drvenik Eilanden. Probeer het echter niet al te luid rond te bazuinen. Zo kunnen we deze ongerepte eilanden nog een beetje langer geheim houden 😉. Drvenik Veli is het grootste eiland, en Drvenik Mali de kleinere buur. Beiden zijn ongerepte, natuurlijke toevluchtsoorden waar weinig te doen is – maar net dat maakt hen zo idyllisch. Ideaal om ver van alle drukte even te ontspannen.

Onze tip: Ga mee aan boord van een tour en ontdek de Drvenik Eilanden, ontdek hier de mogelijkheden.
  1. Dagtrip naar Primošten

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Split: 61 km

Primošten is een populaire toeristische bestemming. Hoewel dit misschien niet de beste plaats is om in alle rust en stilte te genieten van de omgeving, noch om even weg te geraken van de toeristen, is het nog steeds een aangename plek om de benen te strekken en de kustlijn tussen Šibenik en Split te leren kennen.

Net zoals haar twee buren, was Primošten ooit een eiland. Het werd in de 16de eeuw met het vasteland verbonden door een beweegbare brug, en nog later werd er een dijk aangelegd waardoor het eiland veranderde in een schiereiland. De nabijgelegen stranden trekken zowel toeristen als locals. Velika Raduča Beach is de grote favoriet, vooral van families.


  1. Daguitstap naar Mostar (Bosnië en Herzegovina)

Afstand enkele reis vanuit Split: 170 km

Mostar draagt nog steeds diepe oorlogslittekens en is tegelijkertijd een stil bewijs van de weerbaarheid van een volk en diens mogelijkheid om alles van de grond terug op te bouwen. Veel toeristen weten maar weinig over het conflict dat in de jaren ’90 deze stad en haar bevolking trof, maar houd in het achterhoofd dat een beetje culturele gevoeligheid hier wel op zijn plaats is. De geschiedenis van dit conflict zal je helpen deze mooie en interessante plek beter te begrijpen.

Opgelet: vergeet je paspoort/identiteitskaart niet mee te nemen. Mostar ligt buiten Kroatië!

Onze tip: Liever niet de grens over met je (huur)auto of gewoon relax naar Mostar? Er zijn meerdere daguitstappen beschikbaar, kijk hier voor de mogelijkheden.
  1. Waar overnachten in Split?

Voor je bezoek aan Split, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. De ideale plek om te overnachten is tussen Bacvice Beach en de oude stad. Zo zit je op loopafstand van zowel het strand als de oude stad met haar vele bezienswaardigheden. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Split online bekijken.

Bed & Breakfast Vila Baguc

Wij zelf verbleven in Bed & breakfast Vila Baguc. Deze accommodatie geniet van een ideale ligging dichtbij het oude centrum. Je wordt verwelkomt door een hulpvaardige en aardige gastvrouw en je overnacht in ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?