Roadtrip Albanië (14 dagen): Complete route langs de mooiste plekjes + foto's

Roadtrip Albanië (14 dagen): Complete route langs de mooiste plekjes + foto's

26 december 2023 in Albanië6 reacties

Albanië biedt een ruim spectrum aan geschiedenis en cultuur, evenals modernere strandresortervaringen

Historische kastelen en bijzonder mooie kloosters zijn verspreid over het binnenland, terwijl de Albanese Rivièra, bekend staat om zijn traditionele dorpen, badplaatsen met witte zandstranden en een bruisend nachtleven. Met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, heeft Albanië ook een groot aantal archeologische vindplaatsen om te verkennen. Tijdens je 14-daagse rondreis laten we je kennismaken met een verscheidenheid aan geneugten - die dit nog wat onbekende - land te bieden heeft.

Kan je haast niet wachten? Lees dan zeker verder en ontdek onze 14-daagse rondreis door Albanië.

Tickets en tours voor je bezoek aan Albanië

Albanië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Albanië en omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaartje met 14-daagse rondreis door Albanië

Hoe reis je het best naar Albanië?

Met het vliegtuig?

  • Albanië heeft één internationale luchthaven bij de hoofdstad, Tirana.
  • Vanuit België en Nederland vertrekken hier eens in de paar dagen vluchten naar toe.
  • Deze vluchten zijn meestal niet erg duur en nemen zo’n 2 uur in beslag.
  • Het is ook mogelijk om naar Griekenland te vliegen en vanuit daar door te reizen naar Albanië, bijvoorbeeld door naar het eiland Corfu te vliegen, welk voor de kust van Albanië is gelegen, en vanaf hier met de veerboot naar het vaste land van Albanië te reizen.

Start je zoektocht naar de goedkoopste vliegtuigtickets via:

Of liever een roadtrip met de auto?

  • Ondanks dat maar 5.400 km van de 18.000 km aan wegen geasfalteerd is en niet alle wegen in goede staat zijn kan je je in Albanië goed voortbewegen met de auto.
  • Vanuit België en Nederland kan je via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en vervolgens Montenegro naar Albanië reizen. Indien je tijd genoeg hebt, kan je eventueel onderweg nog even halt houden om op deze bestemmingen nog wat te bezichtigen.
  • Vanuit zowel Utrecht als Brussel is het zo’n 2150 km naar de hoofdstad Tirana.

Dag 1: Tirana en omgeving

Waar kan je je rondreis beter starten, als in de Albanese hoofdstad Tirana? Tirana is een interessante mengelmoes van culturen en architecturale stijlen. De Albanese hoofdstad is niet de meest innemende stad en eigenlijk een enigszins harde introductie tot het land, maar heeft wel degelijk iets te bieden. Als je hier wat tijd doorbrengt en verder kijkt dan de brutalistische architectuur, de drukke straten en de met kuilen bezaaide wegen, dan kan je niet anders dan gecharmeerd zijn.

Het aparte kleurenpalet dat werd gekozen om de gebouwen uit het communistische tijdperk naar de moderne tijd te katapulteren, is misschien niet ieders smaak, maar deze levendige moderne stad is goed op weg om een boeiende Europese hoofdstad te worden.

De bezienswaardigheden reflecteren de geschiedenis van de stad:

  • De restanten van een Romeinse villa en de Byzantijnse vestingmuren geven een goed beeld van de historie van de stad.
  • Daarnaast zijn er ook diverse plekken te vinden die herinneren aan de tijd van Hoxha, zoals het museum Bunk’Art, gelegen in de grootste bunker van Hoxha. De bunker heeft 5 ondergrondse verdiepingen en je kan hier een kijkje nemen in de kamers van belangrijke leiders. Ook zijn er kunstinstallaties te zien die de impact van de dictatuur op Albanië tonen.
  • De Piramide van Tirana. Deze werd in 1988 geopend als het Enver Hoxha Museum, gewijd aan de Albanese socialistische leider die drie jaar eerder was overleden. In feite is het gebouw mede ontworpen door zijn dochter - de architect Pranvera Hoxha. Eenmaal voltooid, was het de duurste individuele structuur die ooit in Albanië is gebouwd.
  • Wijk Blloku, vroeger het deel van de stad waar de elite van het communistische regime woonde, maar tegenwoordig het hippe uitgaanscentrum van de stad, vol bars en restaurants.
  • Een bezoek aan het Skanderbegplein kan ook zeker niet missen. Dit centrale plein wordt omringd door verschillende regeringsgebouwen, het stadhuis, het Cultuurpaleis en het Nationaal Historisch Museum.
  • Ook kan je hier de Et’hem Bey-moskee aanschouwen, één van de oudste gebouwen van Tirana. Op het plein is ook een ruiterstandbeeld te zien van de krijgsheer Skanderbeg, de nationale held van Albanië.

VERBLIJFTIP: B&B Artistic Tirana is gelegen in het hart van Tirana, in de buurt van de voormalige residentie van Enver Hoxha en de Et'hem Bey-moskee. De B&B is gevestigd in een boetiekhuis met authentieke Albanese elementen. Meer info en boeken.

Graag even ontsnappen aan de bruisende hoofdstad?

Dan hoef je slechts 25 kilometer te rijden naar het nationaal park Dajti om te genieten van ongerepte natuur. Dit gebied van 3300 hectare beschermt de berg Dajti en de omringende bergen, die bedekt zijn met bossen en wilde bloemen. Het staat bekend als het "natuurbalkon van Tirana". Je kan de berg gewoon via de weg oprijden of gebruik maken van een door Oostenrijk gebouwde gondellift die vertrekt vanuit de oostelijke buitenwijken van Tirana en je naar Fusha e Dajtit (de Vlakte van Dajti) op 1050 meter hoogte brengt. Een uitstekende plek om van het uitzicht te genieten.

De berg Brari in het noorden maakt ook deel uit van het beschermde gebied. Daar kan je de Brari-canyon, de Ottomaanse brug en een grot bezoeken. Het Bovilla-meer, een van de belangrijkste waterbronnen van Tirana, ligt ten noordoosten van het dorp Brar.

Dag 2: Durrës

Afstand: 133 km

Als je van Tirana naar de kustplaats Durrës rijdt, zal je misschien enigszins ontgoocheld zijn door de lelijke gebouwen die de ruimte tussen beide steden vult. Eenmaal je Durrës echter bereikt hebt, verdwijnt die ontgoocheling snel. Deze voormalige hoofdstad heeft heel wat voor je in petto.

In Durrës hangt er namelijk een aangename, mediterrane sfeer. De kustlijn wordt gesierd door een levendig, maar soms overvol, strand. Je komt hier vooral voor de overblijfselen die getuigen van de fascinerende geschiedenis van de stad: het amfitheater van Durrës, het archeologisch museum van Durrës en het kasteel van Durrës.

Wil je graag deze stad zo goed mogelijk verkennen met een lokale gids? Bestel je tickets voor een georganiseerde tour door Durrës en dompel jezelf onder in de monumenten van het klassieke Durrës.

Indien je nog wat tijd over hebt, kan je overwegen om van Durrës naar de Kaap van Rodon te rijden. Langs die kleine kaap vind je een aantal rustigere zandstranden en kasteelruïnes die over de schilderachtige omgeving lijken te waken.

Dag 3: Durrës naar Shkodër

Afstand: 109 km

Vervolgens ga je noordwaarts naar Lezhë. Onderweg kan je misschien nog even stoppen om wilde dieren te spotten en de natuur te bewonderen in de natuurreservaten Patok-Fushë Kuqe en Kunë-Vain-Tale, die beide aan de zee grenzen. Lezhë is opnieuw een interessante stad die een lange geschiedenis met zich meedraagt. En daar zijn nog enkele overblijfselen van te zien.

  • Deze stad was een van de belangrijkste bolwerken van het Labeatai-volk en een van de prominentste centra van het Illyrische koninkrijk.
  • De vroegste vestingmuren van de stad zijn opgetrokken in typisch Illyrische-stijl en dateren uit de late 4e eeuw v.Chr.
  • Hoog boven de stad ligt het kasteel van Lezhë, dat je zeker moet bezocht hebben. Het kasteel weerspiegelt alle verschillende volkeren die de controle over deze regio hebben gehad.
  • Let op de Illyrische toren, de Romeinse boog en de moskee en Ottomaanse gebouwen binnenin het kasteel.
  • En neem ook zeker de tijd om te genieten van het prachtige uitzicht over de velden van Lezhë en de Adriatische Zee.

Iets noordelijker ligt Shkodër, een van de oudste steden van de Balkan

Shkodër was door de eeuwen heen een belangrijke stad omwille van haar strategische ligging. Dit gebied werd in de 4e eeuw v.Chr. bewoond door de oude Illyrische stammen. In het Rozafa-kasteel kan je artefacten en inscripties uit die tijd bewonderen.

Bezoekers van Shkodër moeten niet alleen het kasteel bezichtigen, maar ook rondwandelen in de centrale wijken Pjaca en Gjuhadol. En als je de stad hebt verkend, kan je nog het beschermde landschap Buna River-Velipoja bezoeken of gaan rondstruinen in de badplaats Velipojë. Iets ten noorden van het stadje kan je genieten van een heidelandschap dat naar verluidt op Schotland lijkt. Natuurlijk kan je ook gewoon uitrusten op het leuke strand met bijhorende promenade.

Ten westen van Shkodër ligt het Shkodërmeer, het grootste meer in de Balkan. Het water vormt de grens tussen Albanië en Montenegro. Dit is een hotspot van zoetwaterleven en een van de grootste vogelreservaten in Europa. Natuurliefhebbers moeten hier dus zeker wat tijd doorbrengen voordat ze deze route vervolgen.

VERBLIJFTIP: Hotel Tradita is een traditioneel ingericht boetiekhotel dat beschikt over een bekend lokaal restaurant, een gezellige bar met ruim terras. Het gebouw is ook een etnografisch- en fotomuseum en beschikt over souvenirwinkels met traditionele Albanese producten. De kamers zijn voorzien van traditionele meubels en beschikken over originele Albanese decoraties. Meer info en boeken.

Dag 4: Shkodër naar Nationaal park Theth

Afstand: 191 km

Als je vanuit Shkodër naar het noorden rijdt, kom je terecht in de prachtige Albanese Alpen. Breng hier zeker een bezoek aan het nationaal park Theth. Dit stukje Albanië mag je absoluut niet missen. Het nationaal park is het hele jaar door adembenemend mooi - een must voor natuurliefhebbers.

  • Dit beschermde gebied van 2630 hectare omvat het grootste deel van de Shala-vallei. Het terrein wordt gedomineerd door hooggebergte en je zal heel wat opmerkelijke landschappen, flora en fauna passeren.
  • Een aantal grotere zoogdieren en indrukwekkende vogels leven hier, waaronder verschillende zeldzame en bedreigde soorten. Er zijn ongeveer 70 bedreigde plantensoorten in het park te vinden.
  • Maar ook het charmante Theth is een bezoekje waard.
  • In de buurt kan je een wandeling maken naar het Blauwe Oog, een prachtig natuurlijk zwembad met een waterval, of je kan je wagen aan de onvergetelijk mooie Grunas-canyon, waar je met een plaatselijke gids de mooiste plekjes in en rond de Thethi-rivier kan ontdekken.

Je volgende bestemming is de Valbonë-vallei. Maar tenzij je van plan bent de uitdagende wandeling van zes tot acht uur te maken, zal je eerst terug moeten keren naar Shkodër om dan de lange weg naar de vallei af te leggen. Wij stellen voor dat je op de terugweg een bezoek brengt aan het natuurpark Maranai.

Het natuurpark Maranai beschermt een gebied met dichtbeboste uitlopers van het gebergte. Je hebt er een onklopbaar uitzicht over het Shkodër-meer, de gelijknamige stad en de weelderige velden die zich noordwaarts uitstrekken. In deze streek liggen veel verlaten dorpen verstopt en er werden heel wat wandelroutes uitgestippeld.

Dag 5: Shkodër naar Valbonë

Afstand: 186 km

De lange en kronkelige route van Shkodër naar Valbonë door het nationaal park van de Valbonë-vallei kost je ongeveer vier en een half uur. We raden je ten zeerste aan om de tijd te nemen om dit afgelegen deel van het land te bezoeken. Ook dit is een van de natuurlijke hoogtepunten van Albanië en een must-see voor natuurliefhebbers (en eigenlijk voor iedereen). Het nationaal park van de Valbonë-vallei is een paradijselijke plek vol dramatische, kale bergtoppen en beboste valleien, gletsjerbronnen en watervallen die je moet zien om het te geloven.

  • De Gashi-rivier in het park maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed van oerbeukenbossen, dat locaties in heel Europa omvat.
  • Dit nationaal park behoort ook tot de Europese Groene Gordel, dat als toevluchtsoord dient voor vele bedreigde en endemische soorten.
  • Naast de enorme plantendiversiteit is de Valbonë-vallei ook de thuis voor veel wilde dieren. Hier wonen onder andere bruine beren, lynxen, gemzen, grijze wolven, wilde geiten en talrijke vogelsoorten.
  • Het hele park wordt doorkruist door wandelroutes en je kan er ook op andere recreatieve manieren van de natuur genieten. Vergeet je wandelschoenen dus zeker niet mee te nemen!
  • De propere lucht, hoge bergtoppen, romantische meren, talrijke waterbronnen, bossen, bergen, en de flora en fauna van het nationaal park van de Valbonë-vallei zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Je eindigt de dag in Valbonë. Valbonë is een van de belangrijkste dorpen in het nationaal park van de Valbonë-vallei. Het ligt in de vallei, ten zuiden van de berg Thatë. Hier kan je overnachten in typische alpiene huisjes en herbergen. Het is een prima uitvalsbasis om de natuurwonderen van de omgeving te verkennen.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Valbonë? Bekijk het volledige aanbod alpiene huisjes in Valbonë.

Dag 6: Valbonë naar Kukës

Afstand: 121 km

Kukës strekt zich uit over de Luma-vlakte in de Albanese Alpen. Kukës ligt tussen de oevers van het Fierza-meer, de heuvels van het Korab-gebergte en het Shar-gebergte. Aan de samenvloeiing van de Zwarte en de Witte Drin ontspringt de rivier de Drin, dichtbij de stadsgrens. Kukës dankt zijn naamsbekendheid vooral aan het feit dat het tijdens het Kosovo-conflict onderdak bood aan Kosovaars-Albanese vluchtelingen in grote kampen.

Kukës is niet erg bekend bij toeristen en is er tot nu toe niet echt in geslaagd om toeristische voorzieningen uit de grond te stampen. Toch kan het een interessante plaats zijn om het "echte" Albanië te leren kennen. Wandel rond in het stadje en bekijk de moskee, het kleine museum, het toren-monument en de markt die langs een van de hoofdstraten slingert. Het is de uitgelezen kans om Albanese vrienden te maken en om te zien hoe de Albanezen leven buiten de ontwikkelde, toeristische centra.

REISGIDS: Wil je niets missen tijdens je roadtrip in Albanië? Download dan zeker onze gratis reisgids Albanië en kom alles te weten over de mooiste plekjes van het land.

Dag 7: Kukës naar Krujë

Afstand: 258 km

Je kan vanuit Kukës gewoon de snelwegen naar het zuidwesten richting Tirana nemen om Krujë te bereiken, maar wij stellen voor dat je de dag op een rustigere manier doorbrengt. Je bezoekt de berg Korab, het natuurreservaat Luzni-Bulaç en het regionale natuurpark Ulza.

  • Berg Korab, ook bekend als Maja e Korabit in het Albanees, is de hoogste top van zowel Albanië als Macedonië. De berg lokt veel wandelaars die vanaf de Macedonische kant omhoog klimmen, maar slechts weinig mensen schijnen de Korab vanuit Albanië te beklimmen.
  • Als je door dit minder bekende deel van Albanië reist, kan je nog het natuurreservaat Luzni-Bulaç meepikken. Dit beschermde gebied van 5695 hectare strekt zich uit over de regio's Bulqizë en Dibër. Deze regio vol weides en bossen wordt getekend door verschillende stroompjes en rivieren. De beukenbossen mengen zich hier met eiken en struiken en vormen zo de habitat voor wilde zoogdieren zoals wolven, beren en vossen.
  • Het regionaal natuurpark Ulza beschermt het gebied rondom het kunstmatige Ulzameer. Het park omvat ook de kleine stadjes Ulëz, aan het Ulza-meer, en Shkopet.
  • Ulëz is een charmant stadje dat zich stilaan ontpopt tot een kleinschalige toeristische trekpleister. Het gebied wordt steeds populairder bij kajakkers dankzij de schilderachtige kloven in de buurt. Ook toeristen die willen genieten van het heldere meer en de rivier vinden hun weg naar Ulëz, net als wandelaars en bergbeklimmers die de omliggende bergtoppen willen trotseren.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Krujë

Krujë was de hoofdstad van de eerste Albanese staat tijdens de middeleeuwen. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is het Kasteel van Krujë. Vandaag de dag zit er het prestigieuze Skanderbeg-museum in gevestigd. Dit museum stelt interessante verzamelingen voorwerpen en documenten tentoon die de geschiedenis van het Albanese volk in de 15e eeuw vertellen. In Krujë eindigt ook het eerste luik van je reis door Noord-Albanië.

Dag 8: Krujë naar Pogradec

Afstand: 185 km

Vanaf vandaag trek je richting het zuiden van het land. De eerste halte op het programma is Elbasan, deze stad was lang het centrum van de Albanese industrie en daardoor is het vandaag helaas een van de meest vervuilde steden van het land. Toch kan je hier een indrukwekkend kasteel aanschouwen en een handvol andere interessante bezienswaardigheden bezoeken. Verder vallen er talrijke kerken, monumenten en historische juweeltjes te ontdekken.

Nadien rijd je door naar het nationaal park Shebenik-Jabllanicë dat de ruige landschappen in het oosten van het land beschermt. Je vindt er bergen, gletsjermeren en valleien die door de gletsjers van de laatste ijstijd werden uitgeslepen. Je kan hier niet minder dan 14 gletsjermeren komen bewonderen die blauwe vlekjes vormen in een landschap van dichte bossen en alpenweiden.

Pogradec is een populaire en zonnige stad aan de oevers van het meer van Ohrid. Het is de belangrijkste stad rond het meer en werd ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO als een deel van het natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid. Deze Albanese kant van het gebied werd toegevoegd aan de werelderfgoedlijst als een uitbreiding van het Noord-Macedonische deel van de regio, dat al sinds 1979 door UNESCO erkend wordt.

Pogradec zelf heeft veel te bieden. Deze stad is een uitstekend voorbeeld van de Albanese architectuur in de 19e en 20e eeuw en het is schilderachtig gelegen tussen de bergen en het meer. De ruïne van het kasteel van Pogradec is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zelf. De omgeving ligt bezaaid met andere historische en culturele pareltjes.

VERBLIJFTIP: Het Enkelana Hotel is gelegen direct aan de oever van het meer van Ohrid in Pogradec en beschikt naast comfortkamers met balkon ook over een eigen strand, een sfeervol restaurant en een aangename bar waar je 's avonds kan bekomen van je drukke dag. Daarnaast kan je je auto altijd kwijt op de gratis privé parking. Meer info en boeken.

Dag 9: Pogradec naar Korçë

Afstand: 98 km

Het nationaal park Prespa omvat en beschermt de Albanese delen van het Grote en Kleine Prespa-meer en de hoge bergen, eilanden, moerassen, weilanden en bossen die beide meren omringen. Dit nationaal park maakt opnieuw deel uit van de Europese Groene Gordel en is een Ramsar-wetland van internationaal belang.

  • Het Grote Prespa-meer wordt van het Meer van Ohrid gescheiden door Mali i Thatë, een berg die beroemd is om zijn hooggelegen theeplantages.
  • Binnen het park moet je het eiland Maligrad bezoeken om de grotten vol wilde dieren en de prachtige ronde klif te ontdekken. In de uiteenlopende ecosystemen in dit park leeft een enorme verscheidenheid aan wilde planten en dieren.
  • Er zijn hier ook een paar historische en culturele bezienswaardigheden, waaronder prehistorische woningen en Byzantijnse kerken. Wie de tijd neemt om de regio te leren kennen, wordt daarvoor beloond met heel wat mooie plekjes.

Nadien rijd je door naar Korçë

Dit is de grootste stad in het oosten van Albanië. De met kinderkopjes geplaveide oude markt in Korçës is een aangename plek om even halt te houden en een hapje te eten voordat je nog dieper Albanië inrijdt. Korçë kan uitpakken met een klokkentoren, een indrukwekkende orthodoxe kathedraal, het Nationaal Museum voor Middeleeuwse Kunst en het Nationaal Museum voor Archeologie. Dit wordt ook wel de intellectuele hoofdstad van Zuid-Albanië genoemd – het culturele centrum van de regio.

Dag 10: Korçë naar Gjirokastër

Afstand: 147 km

Op weg van Korçë naar Gjirokastër raden we je ten zeerste aan om even de tijd te nemen om het nationaal park Bredhi i Hotovës-Dangellite te verkennen - een van de andere indrukwekkende beschermde natuurgebieden van Albanië. Dit park ontleent zijn naam aan de Hotova-spar, een van de belangrijkste mediterrane planten van het land. Dit prachtige gebied strekt zich uit over verschillende valleien waar ravijnen, kloven, rivieren en bossen de landschappen typeren. Natuurlijk zijn de uitzichten en de wilde dieren de belangrijkste attracties. Je kan van al dat natuurgeweld genieten op een van de uitgestippelde wandelpaden.

Gjirokastër behoort zonder twijfel tot de meest mooiste steden van Albanië

Het oude stadscentrum werd uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO omdat het een zeldzaam voorbeeld is van een goed bewaard gebleven Ottomaanse stad, gebouwd door boeren met grote landgoederen. Er zijn tal van bezienswaardigheden die je uitnodigen om dieper in de rijke geschiedenis en het erfgoed van de stad te duiken. De stad wordt bovendien gedomineerd door het fort van Gjirokastër. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd en om de vijf jaar wordt er een volksfeest gehouden.

Er vallen nog tal van andere dingen te zien en te doen in Gjirokastër. Bezoek bijvoorbeeld de tunnel uit de Koude Oorlog, de ruïnes van de Meçites-moskee, een etnografisch museum en heel wat oude huizen en kerken. Als je meer tijd hebt, overweeg dan een wandeling zuidwaarts boven de stad naar de Ali Pasja-brug.

Dag 11: Gjirokastër naar Sarandë

Afstand: 94 km

Vandaag rijd je een ander Albanees juweel tegemoet: Sarandë, een populaire badplaats aan de Ionische Zeekust van Albanië. Hier geniet je van meer dan 300 zondagen per jaar. Je kan hier uitrusten op een aantal mooie steenstranden. Maar naast de stranden komen bezoekers hier ook om het beroemde Blauwe Oog te bezoeken. Dat is een gat in het karstgesteente gevuld met helder azuurblauw water, die tevens de bron vormt van de rivier de Bistricë.

Het gebied is niet alleen populair dankzij de kustlijn en al dat natuurschoon, maar ook omwille van de historische bezienswaardigheden die zich concentreren rond de archeologische site van Butrint. In de stad zelf bevindt zich ook nog het kasteel Lëkurësi, een historische ruïne die je op een dramatisch uitzicht op de vallei trakteert. Tot de andere bezienswaardigheden van Sarandë behoren het oude klooster van de Veertig Heiligen, een paar kleine moskeeën en de archeologische overblijfselen van een synagoge-basiliek.

Optioneel: Wil je graag een extra uitstap maken? Er zijn enkele veerboten tussen Sarandë en het nabijgelegen Griekse eiland Korfoe (Corfu). Korfoe steekt uit boven de Ionische Zee voor de noordwestelijke hoek van Griekenland.

Het is een eiland met twee gezichten - in het binnenland vind je ruige bergen en verloren gewaande dorpjes, terwijl de kustlijn omlijnd wordt door resorts. Naast de stranden en alle toeristische faciliteiten, is Korfoe ook rijk aan cultuur en er zijn een aantal interessante historische plaatsen die licht werpen op het fascinerende verleden van het eiland.

Butrint is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Albanië en het is een van de beroemdste en meest bezochte attracties van het land. De site ligt in het nationaal park Butrint en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit stadje is van onschatbare culturele, historische en natuurlijke waarde. Trek na je bezoek aan Sarandë dus ook zeker voldoende tijd uit om Butrint te verkennen.

Dag 12: Sarandë naar Vlorë

Afstand: 146 km

Vooraleer je Vlorë bereikt, kom je eerst nog langs de romantische ruïnes van het Fort van Porto Palermo die op een van de mooiste baaien langs de Albanese kustlijn staat te pronken. Het fort zou gebouwd zijn in opdracht van Ali Pasja Tepelena ter ere van zijn vrouw. In de buurt van het fort staan enkele pakhuizen, een douanehuis en een Griekse kerk.

Nadien bezoek je ook nog even het nationaal park Llogara aan de Albanese Rivièra. Dit park beschermt het gebied rond de Ceraunische bergen waar alpenweiden, uitgestrekte rotswanden, kliffen en dichte bossen elkaar afwisselen. De gevarieerde ecosystemen van het park huizen een enorme biodiversiteit en vanaf de Llogara-bergpas kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de Albanese kustlijn en enkele eilanden in de verte.

TIP: Zin in ontspanning? Maak dan een boottochtje naar een paar prachtige eilanden voor de kustlijn. Een daarvan is het eiland Sazan. Het grootste deel van de omringende wateren is beschermd door het maritiem nationaal park Karaburun-Sazan. Ook het eiland Zvërnec, in de lagune die we hieronder vermelden, is populair.

Uiteindelijk kom je aan in de populaire badplaats Vlorë

Het is zowel cultureel als economisch, een van de belangrijkste steden in het zuiden van Albanië. De stad, en bij uitbreiding de hele regio, staan bekend om haar tradities en folklore. Vandaag de dag is Vlorë een belangrijke toeristische trekpleister met veel hotels en toeristische faciliteiten die de grote stranden van de baai van Vlorë omarmen. Het is een van de belangrijkste steden langs de Albanese kustlijn. Vlorë is een grotendeels moderne stad, maar je kan wel verschillende architecturale stijlen herkennen die invloedrijke periodes in de geschiedenis weerspiegelen.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Vlorë in een natuurhuisje. Dit charmant vakantiehuis in Vlorë biedt accommodatie voor max. 7 personen. Het huisje is elegant en modern ingericht met authentieke elementen. Verder beschikt het ook over een prachtig uitzicht over de omgeving, een aangenaam terras mét barbecue. Meer info en boeken.

Dag 13: Vlorë naar Berat

Afstand: 123 km

Je avontuurlijke rondreis door Albanië zit er bijna op maar vandaag bezoek je nog enkele topbezienswaardigheden! Zo is de Archeologische site Apollonia een van de interessantste archeologische sites in Albanië. De oude stad Apollonia, in de buurt van de stad Fier, werd door Griekse kolonisten uit Korfoe en Korinthe gesticht op de plek van een Illyrisch dorpje.

Deze stad was belangrijk en er woonden misschien wel 70 000 mensen binnen de stadsmuren. In Apollonia werden munten geslagen die tot in het stroomgebied van de Donau werden teruggevonden. Je kan hier talrijke overblijfselen ontdekken, waaronder een gebouw van het stadsbestuur met een bewaard gebleven voorgevel, de bibliotheek, de triomfboog, de tempel van Athena en het odeon.

Ongeveer 33 kilometer ten oosten van Fier ligt Berat

Berat heeft een plekje op de werelderfgoedlijst kunnen veroveren. Het oude stadscentrum heeft een unieke stijl die beschreven kan worden als een mix van architecturale stijlen van verschillende beschavingen die door de eeuwen heen hun stempel op Berat hebben gedrukt. De oude versterkte stad staat vol kerken en moskeeën, beschilderd met prachtige muurschilderingen en fresco's, en er vallen tal van monumenten en andere bezienswaardigheden te ontdekken. Berat staat niet voor niets bekend als een van de belangrijkste culturele centra van Albanië.

Graag even een frisse neus ophalen? Dan kan je altijd wat tijd doorbrengen in het nationaal park Tomorr. Dit nationaal park ten oosten van Berat beschermt een deel van het Tomorr-bergmassief. Het is een van de hoogste punten in het zuiden van Albanië.

Dag 14: Berat naar Tirana

Afstand: 198 km

Laatste dag van je 14-daagse rondreis is jammer genoeg aangebroken. Op je terugweg naar Tirana, waar je deze rondreis bent begonnen, raden we je aan om langs de kust te rijden. Je eerste stop is het nationaal park Divjaka-Karavasta. Dit nationaal park beschermt het gebied van de Myzeqe-vlakte waar wetlands, zoutmoerassen, kustweiden, rietvelden, estuaria en bossen op een harmonieuze manier samenkomen.

De lagune van Karavasta is een van de grootste in het Middellandse Zeegebied. De lagune wordt van de Adriatische Zee gescheiden door een zandstrook die gevormd wordt door sedimenten van de rivieren Shkumbin en Seman. De diverse habitats hier herbergen heel wat flora en fauna, waaronder een aantal bedreigde soorten. Dit is een topplek voor vogelliefhebbers. Hier leven namelijk maar liefst 228 soorten stand- en trekvogels.

Het fort van Bashtovë, dat op de voorlopige Albanese werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt dicht bij de monding van de rivier de Shkumbin. Dit fort werd neergepoot in de tijd dat het Venetiaanse Rijk dit gebied in handen had. Sommige archeologen menen echter dat ze hun fort bovenop een ouder bouwwerk opgetrokken hebben, dat misschien al dateert uit de 6e eeuw, tijdens het Byzantijnse tijdperk. De Ottomanen veroverden het Venetiaanse kasteel in 1478 en brachten verdere structurele wijzigingen aan. Twee ronde torens en de rechthoekige toren staan vandaag nog overeind.

Het kasteel van Petrelë is een vrij bekende toeristische bestemming en wordt steeds meer bezocht omdat het zo dicht bij Tirana ligt. Het kasteel heeft een toren die in de 6e eeuw werd gebouwd, maar het grootste deel van het huidige gebouw dateert uit de 15e eeuw. Bovenaan zie je een opvallende houten structuur, waarin een restaurant gevestigd is, van waaruit je kan turen naar de omringende heuvels en olijfgaarden van de Erzenvallei en de bergen in de verte.

Nu moet je alleen nog ongeveer 40 kilometer noordoostwaarts naar Tirana rijden om je reis door Albanië te voltooien. Er valt natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in Albanië, maar de bovenstaande route van twee weken is een uitstekende kennismaking met het land.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je rondreis? Bekijk alvast onze selectie favoriete hotels en appartementen in Albanië.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Waar overnachten in Albanië?

Voor je bezoek aan Albanië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Albanië online bekijken.

Hotel Epidamn (Durrës)

Hotel Epidamn is gelegen in Durrës en gevestigd in een bijzonder opvallend gebouwd. De accommodatie biedt ruime kamers voorzien van luxe antieke meubels en alle comfort. Verder biedt iedere kamer van dit 4-sterrenhotel uitzicht op de tuin en heb je als gast toegang tot het spacentrum met hamam. Meer info en boeken.

Hotel Boutique Vila 135 (Tirana)

Hotel Boutique Vila 135 ligt in Tirana, op wandelafstand van het Skanderbeg-plein. Het boetiekhotel biedt ruime kamers die modern zijn ingericht en voorzien van alle luxe en comfort als airconditioning en een minibar. De dag begin je met een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

Nog meer verblijven? Bekijk onze lijst met favoriete hotels, B&B's en appartementen in Albanië.

Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Albanië

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Albanië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Albanië!

Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Albanië voor je uitgewerkt met de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van het land. Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 februari 2024 - Hannie

Zeer uitgebreid en duidelijke gids met reisroute Albanië. Wij gaan hem zekergebruiken a.s Zomervakantie naar Albanië. Hebben de gids aanbevolen aan vrienden,

- 11 september 2023 - Jessica

Hele fijne site met tips wat je zeker goed kan gebruiken in de reis naar albanie. Zeker een aanrader

- 2 juli 2023 - Chris

Goed uitgewerkt, goede basis Links gebruikt voor huur auto en boeking hotels

- 15 maart 2023 - Jos Van Hamme

Zoals steeds nuttig en vol van leuke tips, kan ermee aan de slag voor uitwerken van onze trip.

- 11 april 2022 - Desiree

Prachtige gids met heel veel mooie tios

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?