Hoe werkt een eSIM kaart op vakantie: voordelig bellen en internet zonder roaming

Volledige gids kopen voor € 10

Hoe werkt een eSIM kaart op vakantie: voordelig bellen en internet zonder roaming

6 november 2023 in Reisinfo0 reacties

Hoe voordelig bellen op vakantie zonder roaming? Wat is een eSIM en hoe werkt het + waar kopen?

Smartphones onlosmakelijk verbonden met ons leven, en dit geldt ook voor reizen. Navigeren, vertalen, last-minute een hotel boeken of gewoon even surfen op het internet ter ontspanning, …

We kunnen ons geen vakantie meer voorstellen zonder onze vertrouwde smartphone. Maar het kan een uitdaging zijn als we al deze gemakken moeten missen tijdens onze reizen buiten de EU, waar je in veel gevallen bent aangewezen op het aanschaffen van een lokale simkaart is, wat soms behoorlijk omslachtig kan zijn. Of toch niet?

Met een eSIM kan je dit allemaal van tevoren regelen, zodat je ter plaatse zorgeloos online kan met je smartphone.

Inhoud artikel

 1. Wat is een eSIM?

Een eSIM (embedded SIM) is een type programmeerbare simkaart die, in plaats van uitneembaar, direct in een apparaat wordt ingebed. Hoewel deze technologie voor consumenten al beschikbaar is sinds 2016, is deze nog niet bij iedereen even bekend. Alle grote smartphonefabrikanten hebben eSIM-functionaliteit inmiddels geïntegreerd in hun aanbod, naast de traditionele verwijderbare simkaartconfiguratie. Hierdoor verwacht men dat deze in de toekomst de fysieke simkaarten zelfs volledig zullen vervangen.

 1. Wat zijn de voordelen van een eSIM?

 • Het is gemakkelijker dan ooit om van netwerk te veranderen, op voorwaarde dat je netwerk compatibel is. De meeste providers bieden apps aan waarmee je eenvoudig netwerkinformatie op een eSIM kunt installeren.
 • Het hele proces neemt slechts enkele minuten in beslag en je hoeft niet naar een fysieke winkel om de overstap te maken.
 • Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle netwerken eSIM ondersteunen (later meer hierover).
 • Ze maken het testen van meerdere providers veel eenvoudiger. Verschillende netwerkoperatoren hebben nu gratis eSIM-tests waarmee je hun netwerken en services kan uitproberen voordat je je definitief aan hen bindt.
 • Je kan tijdelijk overschakelen naar een ander netwerk zonder een simkaart te bestellen. Reis je naar een nieuw land en heb je geen goed internationaal abonnement bij je provider? Je kan snel een eSIM-lijn instellen zonder op zoek te hoeven gaan naar een fysieke simkaart. Natuurlijk hebben veel landen beperkte ondersteuning voor eSIM, dus het hangt echt af van waar je naartoe gaat.
 • Ze zijn beter voor het milieu. Er zijn geen plastic kaarten of verzendmaterialen, dus minder afval. Aangezien simkaarten vaak gebruikt worden, kan dit afval in de loop der jaren oplopen.

Bestel hier je eSIM-kaart online

 1. Wat zijn de nadelen van een eSIM?

 • Van telefoon wisselen is niet meer zo makkelijk als vroeger. Vroeger was het slechts een kwestie van seconden om je simkaart van de ene naar de andere telefoon over te zetten. Met eSIMs moet je een app installeren of eSIM-instructies invoeren, en je moet het oude apparaat deactiveren. Hoewel dit proces nog steeds snel is, zijn fysieke simkaarten hier vaak handiger.
 • Niet alle netwerken ondersteunen eSIM, vooral kleinere MVNO's (Mobile Virtual Network Operator) niet. Je zal merken dat de ondersteuning varieert afhankelijk van het land waarin je je bevindt.
 • Gebruikers zijn mogelijk gemakkelijker te traceren, wat vragen rond privacy en gegevensbeveiliging oproept. Met traditionele simkaarten kunnen gebruikers hun verbinding met het netwerk verbreken door de simkaart te verwijderen, maar dit is niet mogelijk met eSIMs. In vakantiebestemmingen die bekend staan als totalitaire regimes (vb. China) is dit natuurlijk een potentieel probleem.
 • Hoewel eSIMs over het algemeen veilig zijn omdat ze niet gemakkelijk van apparaten kunnen worden verwijderd, is het als softwaregestuurde technologie potentieel kwetsbaar voor hacking. Veel van de eSIM-gegevens worden beheerd door servers bij de netwerkprovider en/of gehost in de cloud, die kunnen worden gehackt, waardoor gebruikers (en hun gegevens) worden blootgesteld.
 1. Welke providers en toestellen ondersteunen eSIM?

In België zijn het momenteel nog maar drie operatoren: Mobile Vikings, Orange en Proximus. In Nederland zijn dat T-Mobile, KPN (via Simyo) en Vodafone. Wat toestellen betreft, zijn de nieuwste toestellen uiteraard uitgerust met deze optie.

 • Voor een iPhone zijn alle toestellen sinds de XS/XS Max (deze werd uitgebracht in oktober 2018) sowieso compatibel.
 • Wat Android betreft, zijn er veel meer verschillende merken, dus je kijkt best even zelf na of je toestel hiervoor geschikt is. Sommige Samsung Galaxy-modellen, zoals de Galaxy S21, S21+, S21 Ultra, S20, S20+, S20 Ultra, en Z Fold 2, ondersteunen eSIM, bepaalde Motorola-telefoons, zoals de Motorola Razr en de Moto G Stylus (2021), ondersteunen ook eSIM net zoals de Huawei Mate 40-serie en de P40-serie.
 1. Hoe moet ik een eSIM instellen?

Het activeren van een eSIM op je apparaat is over het algemeen een vrij eenvoudig proces. Je kan een eSIM aanvragen door je aan te melden voor een nieuwe lijn of gewoon over te stappen van een bestaande fysieke simkaart.

Zodra je een eSIM aanvraagt, zal je serviceprovider je een QR-code bezorgen, via hun website, per e-mail of via hun app. Wanneer je deze code hebt, volg je eenvoudigweg deze instructies:

Android:

 1. Open de app Instellingen en ga naar "Verbindingen" of "Netwerk en internet".
 2. Selecteer "Mobiel netwerk" of "Simkaart".
 3. Tik op "Mobiel abonnement toevoegen" of "Simkaart downloaden".
 4. Volg de instructies op het scherm en scan de QR-code wanneer daarom wordt gevraagd.

iOS:

 1. Open de "Camera-app" op je iPhone.
 2. Richt de camera op de QR-code.
 3. Tik op de melding “Mobiel abonnement gedetecteerd”.
 4. Volg de instructies op het scherm en bevestig de toevoeging.
 5. Je kan vervolgens zelf eenvoudig instellen welk nummer je hoofdnummer is (bv. voor WhatsApp) en welk nummer je alleen wil gebruiken voor mobiele data.
 1. Een eSIM op vakantie

Voordeliger dan roamingkosten en speciale vakantiebundels

Hierboven werd het al aangehaald als een van de voordelen van een eSIM, maar voor reizigers is dit toch een gigantisch voordeel. Binnen de EU zijn de roamingkosten gelukkig al een tijdje afgeschaft, maar als je hierbuiten je mobiele data gebruikt, ben je in sommige gevallen al snel absurd veel geld kwijt. Een aantal providers bieden ook speciale vakantiebundels aan, maar deze vallen vaak duurder uit dan een eSIM.

Je kan uiteraard ook ter plekke overschakelen naar een fysieke simkaart (zeker als je een dual-sim smartphone hebt), maar dit is niet altijd even gemakkelijk. In India bijvoorbeeld moet een Indiër namelijk voor jou garant staan en duurt het ook een hele tijd vooraleer dit in orde gebracht is. In andere landen zoals Thailand is dit veel sneller en eenvoudiger en zijn er zelfs speciale simkaarten voor toeristen, maar je moet nog altijd fysiek naar de winkel gaan en verliest zo dus kostbare vakantietijd.

Met een eSIM kan je alles al op voorhand regelen, zodat je ten volste van je welverdiende vakantie kan genieten. Vooral wanneer je naar exotischere bestemmingen reist of verschillende landen combineert is dit een bijzonder goed idee.

Je kan ook ter plekke nog een eSIM-abonnement aansluiten, maar opnieuw, hiervoor moet je naar een fysieke winkel gaan. De gemakkelijkste optie is gewoon via de Google Play Store of iOS App Store de desbetreffende app te downloaden, waarbij je een eSIM databundel kan afsluiten.

TIP: Vertrek je binnenkort op vakantie en heb je nog nood aan wat inspiratie? Bekijk dan zeker onze uitgestippelde rondreizen.
 1. Wat zijn de eSIM-aanbieders voor op vakantie?

Het is onbegonnen werk om voor elk land de lokale providers op te lijsten, maar we kunnen je wel een aantal bedrijven tonen die wereldwijde databundels aanbieden voor een vaste prijs. De populairste providers zijn:

Truphone

Zij werken zowel per land (inclusief België) als regionaal (Europa) en globaal. Met dit laatste plan zijn ze actief in 113 landen. De eerste 100MB voor 1 dag zijn gratis, dan betaal je 15€ voor 1 GB voor 1 dag, 30€ voor 2GB voor 30 dagen en 45€ voor 5GB voor 30 dagen. Meer info.

GigSky

Zij zijn iets goedkoper om binnen Europa 1 GB voor 1 week te hebben (4,99 dollar oftewel 4,7€), voor 5 GB voor 1 maand is dit 19,99 dollar oftewel 18,9€. Voor een wereldwijd programma heb je maar één optie: 69,99 dollar (66€) voor 5 GB voor 1 maand. Meer info.

Airalo

Zij bieden ook heel wat verschillende tariefplannen, afhankelijk van welke regio je bezoekt en voor hoe lang. Hun goedkoopste globale plan, dat actief is in 130 landen, kost 9 dollar (8,5€) voor 1 GB voor zeven dagen. Voor 2 GB voor 15 dagen is dit 17 dollar (16€) en 3 GB voor 30 kost je 24 dollar (22,7€). Meer info.

Interessant is dat ze ook plannen bieden voor 60 dagen, 180 dagen en 365 dagen, ideaal dus als je voor langere tijd weg bent. En in dat opzicht is het ook fijn om weten dat ze naast enkel databundels ook data/bellen/sms’en in bundelformaat aanbieden. De goedkoopste kost 15 dollar (14,2€) voor een week, de duurste 89 dollar (84,2€) voor een jaar.

Holafly

Zij hebben geen globaal plan, maar wel heel wat regionale en lokale opties in meer dan 160 landen. Om je een idee te geven: voor 30 dagen ongelimiteerde data in Azië betaal je 79€, voor Noord-Amerika is dat 87€. Meer info.

DENT

Zij zijn actief in “amper” 70 landen, maar hebben wel als voordeel dat je op hun marktplaats ongebruikte data kan kopen en verkopen. Meer info.

Om er zeker van te zijn dat je voor jou de beste (en goedkoopste) optie kiest, is er wel wat opzoekwerk vereist. Je kan dus best de lokale providers opzoeken van jouw bestemming en deze vergelijken met een van bovenstaande spelers.

Vooral omdat deze ook regionale plannen aanbieden voor bijvoorbeeld Thailand of regionale (Noord-Amerika). De app eSIMS kan je daarbij helpen, want deze vergelijkt talloze aanbiedingen voor jou.

 1. Concrete voorbeelden: Holafly versus Airalo

Om je toch een idee te geven van de prijs, vergelijken we de prijzen van twee populaire providers. Als voorbeeld nemen we een reis van 15 dagen in Thailand, Marokko en de Verenigde Staten: drie populaire vakantiebestemmingen op drie verschillende continenten. Daarbovenop voegen we er nog een week in het Verenigd Koninkrijk aan toe, omdat Londen een populaire citytrip is.

AiraloHolafly
1. ThailandOngelimiteerde data, bellen en sms’en: 18,9€ (19,95 dollar)Ongelimiteerde data voor 47€
2. Marokko2 GB: 14,7€ (14,5 dollar)Ongelimiteerde data voor 47€
3. Verenigde Staten2 GB: 7,6€ (8 dollar)Ongelimiteerde data voor 47€
4. Londen1 GB: 4,7€ (5 dollar)Ongelimiteerde data voor 27€

Zoals je ziet verschillen de prijzen enorm, en moet je jezelf afvragen hoeveel data je precies nodig hebt. Als je enkel mobiel internet nodig hebt om te navigeren, is Airalo allicht de beste keuze. Heb je toch graag onbeperkt internet omdat je bijvoorbeeld tijdens lange busritten wil kunnen surfen op het internet, dan is Holafly de beste optie.

 1. Mobiele WiFi-router

Als je voor meerdere mensen in je reisgezelschap eSIMs moet aanschaffen, kan dat afhankelijk van je bestemming een kostelijke grap zijn. In dat geval kan het de moeite waard zijn om te investeren in een mobiele WiFi-router, ook bekend als een Mifi-router. Deze routers bieden de mogelijkheid om meerdere apparaten te verbinden en gebruik te maken van een enkele eSIM (of een fysieke simkaart, afhankelijk van de router).

TP-LINK M7200 - Mifi router is zo een voorbeeld en die kost je € 53. Er zijn uiteraard heel wat andere routers, maar het is belangrijk om te controleren of ze compatibel zijn met eSIMs voordat je er een aankoopt.

 1. Conclusie over een eSIM

eSIM-technologie biedt reizigers talloze voordelen, zoals flexibele en vooraf instelbare mobiele verbinding en minder gedoe met fysieke simkaarten. Het maakt reizen buiten de Europese Unie, waar roamingkosten hoog kunnen oplopen, veel toegankelijker en betaalbaarder.

De keuze voor een eSIM-aanbieder hangt af van je specifieke behoeften, reisbestemmingen en datagebruik. Het vergelijken van lokale providers en internationale eSIM-opties is essentieel om de meest geschikte en kostenefficiënte keuze te maken.

Boek hieronder alvast je eSIM voor op vakantie

 1. Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids. 75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, het achteraf bewerken en back-ups maken,... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?