17 x mooiste bezienswaardigheden Tirana: wat zien en doen in de Albanese hoofdstad?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden Tirana: wat zien en doen in de Albanese hoofdstad?

19 juni 2024 in Albanië6 reacties

Overzicht met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Tirana + verblijftips

Tirana is de mooie hoofdstad van Albanië en is voor velen nog een onbekende vakantiebestemming. Volledig onterecht want Tirana heel wat moois te bieden voor een leuke stedentrip. Van een gezellig stadscentrum met prachtige historische gebouwen met indrukwekkende muurschilderingen, tot groene parken en boeiende musea.

Benieuwd naar al het moois dat Tirana te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Tirana.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Tirana

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
Boek hier je transfer van de luchthaven naar het centrum.
VerblijvenOvernachtingen in Tirana:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Tirana? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
 • Wandeltour langs bezienswaardigheden in het historische centrum van Tirana, €25,50 (boek je wandeling)
 • Boek een daguitstap naar Bovilla Meer & Gamti Bergwandeling, €22,50 (boek je tour)
 • Zweef boven het platteland van Petrela met de langste Zipline van de Balkan, €38,50 (boek je ticket)
 • Bezoek het afgelegen Theth National Park vanuit Tirana, €130 (boek je daguitstap)

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Tirana is niet alleen de hoofdstad maar ook de grootste stad van het verrassend mooie Albanië. De hoofdstad is centraal gelegen in het land en grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland. Tirana is een compacte stad en vrijwel alle bezienswaardigheden bevinden zich in het stadscentrum. De meeste bezienswaardigheden zijn dan ook makkelijk te voet te bezichtigen.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Tirana op de kaart

Dajti Adventure Park

Verder vind je op de Dajti berg ook het Dajti Adventure Park. In dit avonturenpark kan je allerlei sportieve activiteiten ondernemen zoals het volgen van een touwenparcours en ziplinen. Nood aan een pauze of wil je graag wat bijtanken? Er zijn verschillende restaurantjes en een bar die langzaam ronddraait, waar je terecht kan voor een hapje en drankje. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Overnachten op deze unieke locatie? Dat kan. Het Dajti Tower - Hotel Belvedere heeft een rustige ligging op de top van de berg en biedt modern ingerichte kamers met een panoramisch uitzicht op de stad of het nationaal park. Meer info en boeken.

 1. Skanderbeg Plein

Het Skanderbegplein is het centrale plein én toeristische hart van Tirana. Het indrukwekkende Skanderbegplein weerspiegelt de bizarre en complexe geschiedenis van Albanië.

Het plein is altijd gezellig druk en wordt omringd door een enkele mooie en belangrijke gebouwen zoals het Nationaal Historisch Museum, het stadhuis en de Et’hem Bey-Moskee. Verder fleurt het plein helemaal op dankzij de straatartiesten en gezellige cafeetjes en winkeltjes. Regelmatig worden er ook evenementen georganiseerd op het plein.

Het grote standbeeld midden op het plein

Het plein is vernoemd naar de nationale held Skanderberg (Gjergj Kastrioti), een Albanese militaire commandant. De volksheld is vooral beroemd vanwege zijn langdurige strijd tegen de Ottomanen gedurende de 15de eeuw. Je kan vandaag de dag op het Skanderbergplein een ruiterstandbeeld bewonderen dat gebouwd werd ter viering van de nationale held. Zijn standbeeld staat overigens op de plek waar ooit het standbeeld van Stalin stond.

VERBLIJFTIP: B&B Artistic Tirana is gelegen in het hart van Tirana, in de buurt van de voormalige residentie van Enver Hoxha en de Et'hem Bey-moskee. De B&B is gevestigd in een boetiekhuis met authentieke Albanese elementen. Meer info en boeken.

 1. Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum van Tirana is een van de meest opvallende gebouwen op het Skanderbergplein. Boven de ingang van het museum zie je namelijk een enorm groot mozaïek getiteld “The Albanians”. De afbeelding verwijst naar een belangrijke groep Albanezen die de turbulente geschiedenis van Albanië symboliseren.

Uiteraard is een bezoekje aan het museum zelf ook de moeite waard. Het wordt dan ook gezien als het grootste en belangrijkste museum van Albanië. Het museum werd geopend in 1981 en bestaat uit verschillende paviljoenen die allemaal een andere periode uit de geschiedenis weergeven.

Zo worden er objecten tentoongesteld die dateren van de prehistorie, de middeleeuwen, Romeinse tijd en de renaissance. Je ziet er onder andere archeologische vondsten, maar ook orthodoxe iconen, documentaires, wapens, oude bankbiljetten, zelfs een replica van het zwaard van de nationale held Skanderberg. Meer info op de website.

 1. Et’hem Bey-Moskee

Een ander opvallend gebouw dat je op het Skanderbergplein kan bewonderen, is de de Et’hem Bey-moskee (Xhamia e Et'hem Beut). Deze moskee is één van de oudste gebouwen van Tirana. De bouw van deze mooie kleine moskee begon in 1789 door Molla Bey, de kleinzoon van de vermoedelijke stichter van Tirana.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de moskee het hard te verduren waarbij sommige delen beschadigd raakten. Vervolgens moest het religieuze gebouwen jarenlang zijn deuren sluiten toen alle religies in Albanië verboden werden. Pas na 1991 werden de deuren weer heropend en kon men starten met restauraties. Gelukkig is de moskee inmiddels opgeknapt en kan je het bijzondere gebouw bezichtigen tijdens je stedentrip.

De Et’hem Bey Moskee is vooral prachtig versierd met kleurrijke stillevens van planten in frescotechniek. Naast het bewonderen van de prachtige architectuur kan je er ook de gebedsruimte en koepel bezichtigen. Wil je graag wat meer achtergrondinformatie over de moskee? Dan kan je ook een rondleiding volgen waarbij je meer te weten komt over de bouw en de geschiedenis van de moskee.

TIP: Is het de eerste keer dat je Tirana bezoekt en wil je graag zoveel mogelijk zien? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Tirana en laat je verwonderen!

 1. Klokkentoren van Tirana

Op het Skanderbergplein naast de moskee, zie je de klokkentoren van Tirana (Kulla e Sahatit) schitteren. De 35 meter hoge klokkentoren werd gebouwd in gebouwd in 1822 door Haxhi Et'hem Bey en is uitgegroeid tot het symbool van Tirana. De klok is door de jaren heen al meerdere malen vervangen.

De eerste was een Weens ontwerp, dat later vervangen werd door een uurwerk in Duitse stijl. Dit uurwerk werd vervolgens vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna kwam er een uurwerk met Romeinse cijfers die in de jaren 70 naar beneden kwam ten gunste van de huidige Chinese klok.

Je kan de toren ook beklimmen via de 90 treden van de wenteltrap. Eenmaal boven kan je genieten van de fraaie vergezichten over het stadscentrum van Tirana. Het is een van de meest gefotografeerde monumenten in de stad.

 1. Bunk Art Museum

Er zijn ook diverse plekken te vinden die herinneren aan de tijd van Hoxha, zoals het gigantische museumcomplex Bunk’Art. Het Bunk Art Museum is een boeiend museum waar je alles kan leren over de oorlogen in Albanië. In de jaren ’60,’70 en ’80 was het land namelijk afgesloten van de rest van Europa. De bunkers moesten de bewoners van Albanië beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De verschillende foto’s, documentaires en zelfs aangeklede poppen illustreren het gruwelijke verleden van het land.

Het museum bestaat uit twee delen: Bunk’art 1 en Bunk’art 2.

Het Bunk’art 1 Museum bevindt zich in een grote bunker aan de rand van Tirana. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van het Albanese communistische leger en het leven van de lokale bevolking. Je ervaart als het ware hoe het leven voor hen was gedurende de koude oorlog. Tijdens je bezoek kan je onder andere een kijkje nemen in vergaderzalen, officierskamers, een socialistisch huis en het huis van de Albanese communistische politicus Mehmet Shehu.

Het Bunk’art 2 Museum bevindt zich in het centrum van Tirana. In dit museum kan je je verdiepen in de geschiedenis van het Albanese ministerie van binnenlandse zaken en het regime van Enver Hoxha. Beide musea zijn erg indrukwekkend en een bezoekje waard tijdens je stedentrip Tirana. Meer info op de website.

 1. Pazari i Ri, de nieuwe bazaar

Als je even nood hebt aan een pauze nodig, wandel dan even rond in de nieuwe bazaar van Tirana. De Pazari i Ri is de nieuwe bazaar die gebouwd werd in de voormalige Ottomaanse wijk van Tirana. Veel van de traditionele elementen van de oude binnenstad zijn bewaard gebleven, terwijl het plein een modernere uitstraling kreeg. De bazaar zelf word omringd door kleurrijke, authentieke gebouwen en verschillende horecazaken waar je terecht kan voor een heerlijk kopje koffie met lokale lekkernijen.

Verder vind je hier allerlei kraampjes waar boeren hun verse lokale producten aanbieden. Verder kan je bij de antiek- en ambachtelijke boetiekjes ook een leuk souvenirtje vinden. Het is de een hotspot voor zowel de lokale bevolking als de toeristen. In de weekends worden hier regelmatig activiteiten georganiseerd zoals kermissen, concerten en open theaters voor kinderen.

TIP: Heb je een accommodatie in Tirana geboekt met eigen kookgelegenheid? Dan kan je hier op deze markt allerlei verse streekproducten kopen om zelf een lekkere maaltijd te maken.

 1. De hippe Blloku wijk

De Blloku-wijk was vroeger het deel van de stad waar de elite van het communistische regime woonde in riante villa’s. Zo kon je hier vroeger het huis van de communistische leider Enver Hoxha vinden. Inmiddels is deze voormalige diplomatenwijk omgetoverd tot het meest geliefde, hippe uitgaanscentrum van de stad. De wijk barst van de gezellige boetiekwinkeltjes, sfeervolle bars en restaurants. Vooral in de avond fleurt deze wijk helemaal op en zie je de lokale bevolking samenkomen.

Trek je 's avonds graag nog even de stad in? Dan is deze levendige wijk de place to be. Houd er wel rekening mee dat de prijzen hier iets hoger liggen dan aan de andere kant van de stad. Je kan natuurlijk altijd op zoek gaan naar de bars waar Happy Hour telt.

VERBLIJFTIP: Het stijlvolle 4-sterren Sky Hotel Tirana bevindt zich in de Blloku-wijk en biedt moderne accommodatie, panoramisch uitzicht over Tirana en een fitness- en wellnesscentrum. Meer info en boeken.

 1. Piramide van Tirana

De Piramide van Tirana werd in 1988 geopend als het Enver Hoxha Museum, gewijd aan de Albanese socialistische leider die drie jaar eerder was overleden. In feite is het gebouw mede ontworpen door zijn dochter - de architect Pranvera Hoxha. Eenmaal voltooid, was het de duurste individuele structuur die ooit in Albanië is gebouwd. Aangezien de val van het communisme in 1991 plaatsvond, heeft het museum niet lang bestaan.

Na de val van het communisme, heeft het gebouw ook dienst gedaan als basis van de NAVO. Vandaag de dag zit er een cultureel centrum voor toeristen en lokale bewoners in gevestigd. Je zal de piramide meteen herkennen wanneer je door de straten van de wijk Blloku wandelt. Het gebouw zit momenteel volledig onder de graffiti en wordt door kinderen vaak gebruikt als klimobject.

 1. Leerlooiersbrug van Tirana

De Leerlooiersbrug (Ura e Tabakëve) is een mooie stenen brug in het centrum van Tirana die over de Lanë-rivier werd gebouwd. De 18de-eeuwse voetgangersbrug dateert uit het Ottomaanse tijdperk en maakte toen deel uit van een belangrijke toegangsweg tot het handelscentrum.

De brug vormde destijds de verbinding tussen de wijk in Tirana waar vooral leerlooiers en slagers gevestigd waren en het verderop gelegen dorp Shengjergj. Inmiddels is het een beschermd monument en wordt het gezien als een van de weinige authentieke Ottomaanse overblijfselen die je in de stad nog kan bezichtigen. Ben je op zoek naar een authentiek gerecht om te proeven in Albanië maar weet je niet direct wat eten? Lees ook ons artikel met typische Albanese gerechten.

 1. Kunstmatige meer van Tirana

Een andere plek waar je kan ontspannen aan de stadsdrukte is bij het kunstmatige meer (Liqeni Artificial i Tiranës) in het hart van het Grand Park aan het einde van de wijk Blloku. Het meer is rustig gelegen, en hiermee dan ook erg geliefd onder toeristen. Ook bewoners van Tirana vinden het een heerlijke plek om even tot rust te komen. Je kan er genieten van de rust en een mooie wandeling maken door de groene oase. Rondom het meer zijn er ook verschillende restaurants en cafeetjes gevestigd.

 1. Resurrection of Christ Orthodox Cathedral

De kathedraal van de Wederopstanding van Christus is de belangrijkste Grieks-orthodoxe kathedraal van Albanië en wordt beschouwd als een van de grootste oosters-orthodoxe kerken in de Balkan. Het duurde maar liefst 8 jaar voordat de kathedraal gebouwd was. De kathedraal werd uiteindelijk geopend in 2012 om de 20e verjaardag van de heropleving van de Albanees-orthodoxe kerk te vieren.

De kathedraal zal je meteen opmerken dankzij de moderne bouwstijl en indrukwekkende koepel van 32 meter hoog. Het kathedraalcomplex omvat naast de kathedraal ook nog de Geboortekapel, de de residentie Heilige Synode, de 46-meter hoge klokkentoren, het cultureel centrum, een bibliotheek en een klein museum.

 1. Museum van de Geheime Dienst

Het Museum of Secret Surveillance zit sinds 2017 gehuisvest in een oude villa uit de jaren 30. Deze villa deed dienst als het hoofdkwartier van Gestapo (de veiligheidsdienst van Albanië) tijdens het communistische tijdperk. Dit museum laat je zien hoe het land eruit zag tijdens het communistische tijdperk en hoe de lokale bevolking moest leven.

De permanente tentoonstellingen en exposities tonen hoe de staat de Albanezen zou controleren. Zo zie je onder andere apparatuur die ze gebruikten om informatie te verkrijgen en kom je meer te weten over de technieken die men gebruikte om privégesprekken af te luisteren. Het museum is dan ook opgedragen aan alle onschuldige mensen die werden bespioneerd, gearresteerd, vervolgd, veroordeeld en geëxecuteerd tijdens het communistische regime.

House of Leaves

Het museum staat ook bekend als het “House of Leaves”. Dit komt onder meer door de dichte laag bladeren en bomen die de gevel bedekken. Vroeger was dit een van de methodes om de activiteiten die men hier uitvoerde geheim te houden. Meer info op de website.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van de Balkan? Met onze rondreis door de Balkan met de auto kom je langs de meest bijzondere plekken!

 1. Park van de Jeugd

Het stadspark van Tirana, Parku Rinia wordt letterlijk vertaald als het “Park van de Jeugd”. Het stadspark werd aangelegd bij het begin van het communistische tijdperk en was één van de eerste projecten waarbij men gebruik maakte van ‘vrijwillige’ jonge arbeidskrachten. Vandaar de afkomst van de naam van het park.

Het park ligt in het centrum van de stad en is een populaire plek om te vertoeven. Vandaag de dag kan je in het park mooie wandelingen maken, zin in een hapje of drankje? Het Taiwan Complex is een geliefde plek om wat te eten of te drinken. Vanaf de terrassen geniet je ook van een fraai uitzicht over het park.

 1. Moeder Theresaplein

Een ander bekend plein in Tirana, naast het Skanderbergplein, is het Moeder Theresaplein (Sheshi Nënë Tereza). Het plein is gewijd aan de heilige Moeder Teresa die van Albanese afkomst was. Hier word je omringd door gezellige cafés en restaurants. Ook het Nationaal Archeologisch Museum en verschillende universiteitsgebouwen zijn hier gevestigd.

 1. Nationaal park Dajti

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de bruisende hoofdstad? Dan hoef je slechts 25 kilometer te rijden naar het nationaal park Dajti om te genieten van ongerepte natuur. Dit gebied van 3300 hectare beschermt de berg Dajti en de omringende bergen, die bedekt zijn met bossen en wilde bloemen. Het staat bekend als het "natuurbalkon van Tirana".

Je kan de imposante berg gewoon via de weg oprijden of gebruik maken van de "Dajti Ekspres", een door Oostenrijk gebouwde gondellift die vertrekt vanuit de oostelijke buitenwijken van Tirana en je brengt naar Fusha e Dajtit (de Vlakte van Dajti) op 1050 meter hoogte. Een uitstekende plek om van het adembenemende uitzicht te genieten. Vanaf het dakterras van het Dajti Tower Belvedère Hotel heb je het mooiste uitzicht op Tirana en de omgeving.

De berg Brari

De berg Brari in het noorden maakt ook deel uit van het beschermde gebied. Daar kan je de Brari-canyon, de Ottomaanse brug en een grot bezoeken. Het Bovilla-meer, een van de belangrijkste waterbronnen van Tirana, ligt ten noordoosten van het dorp Brar.

 1. Street-art in Tirana spotten

Fan van graffiti? Dan zit je in Tirana zeker goed. In het centrum van deze kunstzinnige stad zie je overal muurschilderingen. De ene al wat groter en spectaculairder dan de andere, maar allemaal de moeite waard.

Dat de Albanese hoofdstad zoveel kunstwerken heeft, is onder andere te danken aan de voormalige burgemeester Edi Rama die zelf een kunstschilder was. Hij had het idee om de stad op te fleuren met interessante, kleurrijke straatkunst en muurschilderingen doorheen de stad. Hiermee kon men het communistische verleden achter zich laten en de stad als het ware nieuw leven in blazen. Ook alledaagse objecten zoals elektriciteitskastjes worden gebruikt als canvas.

Nog op zoek naar een leuke accommodatie? Ontdek onze favoriete verblijven en hotels in Tirana.
 1. Mooiste daguitstappen vanuit Tirana

Dürres

Na Tirana is Durrës de grootste stad van het land. De stad is gelegen langs de kustlijn van Albanië, en kent vooral veel vervallen gebouwen, grote hotels en goedkope strandrestaurants langs de boulevard. Durrës is dan ook zeker niet de mooiste stad van Albanië, maar door de lange geschiedenis en de vele bezienswaardigheden die deze heeft achtergelaten is het zeker de moeite waard.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Durrës

 • In Durrës kan je een bezoek brengen aan het kasteel van Durrës, welke in de Venetiaanse tijd werd gebouwd.
 • Ook het roze paleis van koning Zog I uit 1930, gelegen op een heuvel net buiten het centrum, is een mooie bezienswaardigheid, vanwaar je ook prachtig uitzicht hebt over de stad en de haven van Durrës, de belangrijkste van het land.
 • Verder kan je in de stad nog verschillende andere Romeinse ruïnes terugvinden, zoals die van het forum en de thermen.
 • Een bezoek brengen aan de prachtige moskee’s en kerken, en genieten van het uitzicht over de Adriatische zee.

Berat

Berat heeft een plekje op de werelderfgoedlijst kunnen veroveren. Het oude stadscentrum heeft een unieke stijl die beschreven kan worden als een mix van architecturale stijlen van verschillende beschavingen die door de eeuwen heen hun stempel op Berat hebben gedrukt. De oude versterkte stad staat vol kerken en moskeeën, beschilderd met prachtige muurschilderingen en fresco's, en er vallen tal van monumenten en andere bezienswaardigheden te ontdekken. Berat staat niet voor niets bekend als een van de belangrijkste culturele centra van Albanië.

Boek je dagexcursie vanuit Tirana naar Berat

 1. Waar overnachten in Tirana?

Wil je graag meerdere dagen in de Albanese hoofdstad Tirana vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Tirana.

 • In het hartje van Tirana tref je Ginger Home Tirana aan. Je boekt er zorgeloze overnachtingen in moderne luxueuze tweepersoonskamers. Elke kamer is voorzien van airconditioning en perfect uitgerust met een eigen badkamer en minibar. Bovendien liggen verschillende belangrijke bezienswaardigheden op wandelafstand. Meer info en boeken.
 • 4* Hotel Boutique Vila 135 biedt elegante en stijlvolle kamers aan voor 2 personen op een steenworp van topbezienswaardigheden. Na een lange dag kan je er bovendien volledig tot rust komen op het terras met een verfrissende cocktail. Verder kan je er de dag steeds goed beginnen met een heerlijk vers continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
 • Wil je op vakantie echt volledig kunnen ontspannen? Overnacht dan in de royaal ingerichte kamers van The Crown Boutique Hotel & SPA. Kom tot rust in de lounge met uitzicht op de tuin, geniet van een heerlijke cocktail in de bar, en proef de culinaire hoogstandjes in het restaurant. Nadien kan je nog ontspannen in de wellness met hot tub en sauna. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan Tirana

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Albanese hoofdstad Tirana? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Tirana!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 26 januari 2024 - Wim

Een mooi begin om albananie te gaan ontdekken. Je wordt vanzelf enthousiast👍

- 2 januari 2024 - karine De Coster

Albanië is een prachtige bestemming ! Een land waar ik blijf reclame voor maken Jullie reisgids is zeer goed. Een mooie volledige samenvatting van de belangrijkste plaatsen. Leest aangenaam.

- 28 december 2023 - Johan Opsomer

goeie en verzorgde gids. Goed bruikbaar.

- 23 augustus 2023 - Vicky Van Dooren

Interessant! Geeft een goed idee van wat er te ontdekken is.

- 17 mei 2023 - Maria De Wachter

Ik ga de stadswandeling in Tirana maken. Albanië moet je blijkbaar met de auto doen ,details voor openbaar vervoer vind ik zelden.Bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?