15-daagse rondreis Kroatië: Uitgestippelde route voor je roadtrip + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

15-daagse rondreis Kroatië: Uitgestippelde route voor je roadtrip + tips

22 december 2023 in Kroatië38 reacties

Op autovakantie in Kroatië? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips!

Kroatië heeft heel wat te bieden: prachtige stranden, azuurblauw water, een boeiende geschiedenis, schitterende natuur, veel zon en heerlijke Kroatische gerechten. De ideale vakantiebestemming dus!

Ben je van plan Kroatië met de auto te bezoeken? Onze uitgestippelde route is de perfecte start voor je roadtrip Kroatië. Vanuit België of Nederland naar Kroatië met de auto? Lees hier wat de beste route is.

Praktische info & tickets voor je rondreis Kroatië

Duur7 - 15 dagen ()
Vliegtickets2u30 naar Pula, Zagreb, Dubrovnik of Zadar, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB autovakantie (va € 378), Sunweb (€ 485) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Kroatië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkannomads (va. € 690)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart met de 15-daagse rondreis door Kroatië

Dag 1: Stadswandeling in Zagreb

Waar kunnen we onze 15-daagse rondreis in Kroatië beter starten dan in de hoofdstad Zagreb? Zagreb mag dan wel de grootste en hoofdstad van Kroatië zijn, toch wordt de stad minder vaak bezocht dan bijvoorbeeld Split of Dubrovnik. Desondanks het feit dat de Kroatische hoofdstad vaak wordt overgeslagen door toeristen, heeft Zagreb toch heel wat te bieden voor cultuur- en kunstliefhebbers.

Wil je de stad graag zo goed mogelijk verkennen?

Gebruik dan zeker onze stadswandeling door het centrum van Zagreb die je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zagreb brengt. Zo is de stad verdeeld over twee wijken met het lager gelegen Donji Grad en het hoger gelegen oude centrum Gornji Grad. Tijdens je wandeling kom je alleszins lang dé hoogtepunten van Zagreb:

  • Denk maar aan de majestueuze gotische kathedraal van Zagreb, het grootste gebouw van Zagreb.
  • De Sint-Markuskerk met het kleurrijke mozaïeken dak, de bekendste plek van Zagreb.
  • Museum of Broken Relationships, het populairste museum van de stad, helemaal gewijd aan stukgelopen relaties en verloren liefdes.
  • Bezoek het prachtige kerkhof van Mirogoj met z'n praalgraven, een van de mooiste begraafplaatsen van Europa.
  • En je komt ook nog langs de toren van Lotrščak die je kan bezoeken met 's werelds kortste (en heel steile!) kabelbaan.

In het Kroatische Zagreb heerst een er andere sfeer dan in de rest van het land. De stad biedt een mix aan verschillende bouwstijlen en er zijn tal van gezellige terrasjes waar je even kan rusten en genieten van de omgeving. Geen uitgesproken toeristische trekpleisters, maar toch vinden we het een fijne stad om je rondreis te beginnen!

VERBLIJFTIP: We raden je een overnachting in het Hotel Jägerhorn, tussen de belangrijkste voetgangersstraat en de oude binnenstad van Zagreb aan. Het ontbijt in dit hotel is van zeer hoge kwaliteit, ideaal om je dag mee te beginnen! Meer info en boeken.

EXCURSIES: Ben je van plan om langer in de stad te blijven? Neem dan even de tijd om je te verdiepen in de prachtige omgeving van Zagreb aan de hand van enkele mooie excursies en daguitstappen vanuit Zagreb.

Dag 2-3: Op verkenning in het wondermooie Istrië

Afgelegde afstand: 325 km

Vandaag laten we Zagreb achter ons en verkennen we het schiereiland Istrië. Voor het bezoek aan Istrië hebben we in onze reisplanning 2 dagen voorzien. Dat gaf ons ruimschoots de tijd om verschillende bezienswaardigheden in Istrië te bezoeken, een wondermooie streek.

Welke bezienswaardigheden kom je zoal tegen op deze twee dagen?

  • Het Kasteel van Pazin, een stenen constructie die dateert uit de middeleeuwen. Uiteraard werd dit kasteel al enkele keren aangepast en verbeterd en heeft het al veel verschillende functies gehad. Vandaag de dag is het nog steeds in goede staat, en vind je er binnenin het Stadsmuseum van Pazin en het Ethnografische Museum. Het kasteel kijkt uit over de diepe kloof van de rivier Pazinčica Foiba.
  • Poreč, het meest bezochte resortgebied van Istrië. Hier vind je ook erg veel Romeinse overblijfselen, wat de stad voor ons extra aantrekkelijk maakte.
  • Bezoek zeker Eufrasiusbasiliek van Poreč, één van de must-see bezienswaardigheden in de streek. Deze UNESCO Werelderfgoed-site is één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst in Europa.
  • Vrsar heeft een verregaande geschiedenis en een aantal historische monumenten. Een bezoekje aan het oude stadscentrum en de haven is zeker de moeite waard. Je vindt er een hele reeks structuren uit verschillende periodes, waaronder de oude stadspoorten, religieuze gebouwen, alsook de resten van een aantal Romeinse villa’s, tussen Funtana en de Baai van Lim.
  • Ook Pula is een erg leuke plek om te bezoeken, met als persoonlijk hoogtepunt de Tempel van Augustus en natuurlijk het Romeinse Amfitheater.
  • In Rovinj kan je dolfijnen gaan spotten, het historische centrum met z'n smalle straatjes verkennen en de toren van de Sint-Euphemia Kerk beklimmen.
  • Op zoek naar inspiratie voor meer daguitstappen? In deze blogpost lees je onze favoriete daguitstappen in Istrië.

Neem ook zeker even de tijd om het gezellige havenstadje Umag te verkennen. Umag is gelegen aan de kristalheldere Adriatische zee in het noorden van de regio Istrië. Hier verblijf je eventjes enkel tussen de lokale bevolking, want toeristen zijn er niet meteen te bespeuren, wat het stadje ook net zo leuk maakt. Er is weinig te zien in Umag, maar we vinden het wel een goede plek om kennis te maken met het authentieke Kroatië!

VERBLIJFTIP: Ben je nog op zoek naar een verblijf in Pula? Wij raden een overnachting aan in de charmante Bed & breakfast City Point Rooms, op een centrale locatie in Pula, op slechts een steenworp afstand van alle top bezienswaardigheden. Ben je meer op zoek naar natuur en avontuur dan is Arena One 99 Glamping zeker een leuke stek om te overnachten.

Dag 4: Langs de baai van Kvarner naar de Plitvice Meren

Afgelegde afstand: 325 km

Vandaag rijden we langs de baai van Kvarner tot Plitvice Lakes National Park. De weg brengt ons langs de vergane glorie van het elegante Opatija, de indrukwekkende burcht van Nehaj in Senj en het pittoreske dorp Rastoke, met zijn 22 molens en klaterende watervalletjes.

Plitvicemeren, zonder twijfel één van onze mooiste bezienswaardigheden in Kroatië

De mooie natuurwonderen, de wandelingen over houten planken, de indrukwekkende watervallen... Hier keren we zeker nog eens terug! Het Nationaal Park Plitvice Meren is een echte toeristische trekpleister, maar desondanks waan je je nog steeds in een sprookjesachtig park dat bovendien UNESCO werelderfgoed is. Het heldere groenblauwe water zal je betoveren, samen met de vele watervallen en prachtige natuur!

Opgelet: Toegangstickets zijn verplicht online te boeken. Bestel je tickets voor je bezoek aan de Plitvice meren online.

VERBLIJFTIP: Wil je graag de meren filevrij bezoeken? Overnacht in de buurt! Wij kozen reeds voor een verblijf in het Golden Lakes Rooms 3* hotel, nabij het park of boek je glamping tent op Plitvice Holiday Resort.

Dag 5: Via Paklenica National Park naar Zadar

Afgelegde afstand: 202 km

Vandaag zet je je rondreis Kroatië verder richting Zadar. We maken eerst nog een tussenstop in Paklenica National Park, met haar indrukwekkende canyons en biodiversiteit en het eeuwenoude en pittoreske kuststadje Nin.

In het Paklenica National Park kan je een heuse wandel- of klimtocht maken, afhankelijk van de route die je kiest. Vergeet zeker je wandelschoenen niet, want die zijn wel nodig. Vaak begin je met een stevige klim bij de start van je route met daarna mooi begaanbare paden omringd door prachtige natuur. Absoluut een must als je houdt van wandelen en natuur!

Nin is dan weer een kleine, bescheiden kuststad dat met het vasteland verbonden is via twee 16de-eeuwse, stenen bruggen. Bezoek zeker de Kerk van het Heilig Kruis dat soms ook ‘de kleinste kathedraal ter wereld’ wordt genoemd, en de Kroningskerk, waar koningen gekroond werden. Naast de geschiedenis, heeft Nin ook één van de weinige zandstranden langs de Kroatische kust. Queen’s Beach, of Kraljičina plaža, is de ideale plek om te ontspannen, te vliegeren of te windsurfen.

REISGIDS KROATIË: Ga jij ook op rondreis door Kroatië? Download onze reisgids Kroatië met een volledige voorbeeldroute die je langs de mooiste plekjes van het land brengt.

Heb je nog tijd, dan kan je vandaag al een paar van de topbezienswaardigheden in Zadar verkennen. Geen tijd meer? Dan kan je morgen de unieke sfeer van deze mooie, oude stad verder ontdekken. Wat mag je nu precies verwachten van je bezoek aan deze stad? Kleine pittoreske steegjes waar je rustig kan rondslenteren, boeiende musea en een ellenlange boulevard waar je een namiddagje kan shoppen!

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in de gezellige Villa Ivana B&B en geniet van een warme ontvangst en een drankje op het dakterras met uitzicht op zee. Ten zuiden van Zadar is Glamping Camp Solin zeker een aanrader.

Dag 6: Stadswandeling en eilandhoppen in Zadar

Zadar is één van onze favoriete steden in Kroatië. Waarschijnlijk omdat het een unieke mengeling van eeuwenoud en modern uitstraalt. Of misschien omdat het nog niet zo bekend is als Split en Dubrovnik, en daardoor nog niet overrompeld wordt door massatoerisme.

Er valt zoveel te zien en doen in en rond Zadar:

  • Allereerst is Zadar op zich al een charmant oud stadje met gezellige straatjes en een mooi centrum. Hier kan je urenlang rondslenteren en genieten van de omgeving.
  • Daarnaast vind je hier ook het heuse Forum Romamum en de bekende zee-orgel van Zadar. Deze laatste is een kunstwerk waarbij er muziek wordt geproduceerd door de golven van de Adriatische Zee.
  • Je kan vanaf hier ook een mooie zonsondergang meepikken, wat volgens ons dé perfecte manier is om je dag of je bezoek aan Zadar af te sluiten.
  • Vergeet tot slot ook niet om ‘Groeten aan de Zon’ even te bezichtigen. Je kan hierheen gaan tijdens een wandeling op de boulevard in combinatie met de zee-orgel.
  • Wil je niets missen tijdens je bezoek? Download deze stadswandeling door Zadar en ontdek dé mooiste plekjes.

Een bezoek aan Zadar is niet compleet zonder een tripje over de azuurblauwe Adriatische Zee en een bezoek aan één of meerdere van de eilanden voor de kust van Zadar. Zo kan je kiezen uit verschillende dagtrips met de boot. Wij hebben alvast de mooiste eilanden bij Zadar voor je uitgezocht met enkele tips voor je bezoek.

Ontdek hieronder alvast enkele mooie en leuke dagexcursies vanuit Zadar

Dag 7: Door Krka National Park naar Šibenik

Afgelegde afstand: 107 km

Vandaag staat er opnieuw een bijzonder mooi nationaal park op het programma. Krka Nationaal Park is enorm divers, met watervallen, een klooster op een eiland, historische watermolens, een smederij... Je kan er zwemmen in kristalheldere vijvers. En wist je dat je hier de grootste concentratie lavendel van heel Europa vindt?

Daarnaast kan je hier de bekende waterval Skradinski Buk spotten: de grootste én meest fotogenieke waterval van alle Krka watervallen. Een grote, kristalheldere vijver reflecteert de watervallen die er van bovenuit op neerstorten, en het water duikt aan de andere kant van de vijver weer de dieperik in, in de vorm van kabbelende watervalletjes, te midden van een groen landschap.

Wat nog meer zien en doen in het Krka Nationaal Park?

  • De watervallen van Roški Slap, misschien minder spectaculair dan Skradinski Buk, maar wel weidser en ook erg pittoresk!
  • Het eiland Visovac met het Visovac klooster.
  • Waterval van Manojlovac Slap, dit is met een hoogte van 60 m de hoogste waterval van de rivier Krka.
  • Verder zal je nog meer mooie natuur spotten zoals rotsen, kliffen, moerassen, mangroves enzovoort.
  • Bovendien zijn er in het park zo’n 1000 verschillende soorten planten te vinden en er leven inheemse vissen en andere diersoorten.

EXCURSIES: Kan je haast niet wachten om een daguitstap te maken naar dit bijzonder mooie natuurpark? Bestel je tickets voor het Krka Nationaal Park online en geniet ten volle van je bezoek!

Je weg gaat verder naar Šibenik, in onze ogen een stukje authentiek Kroatië

Šibenik is nog niet zo bekend als de andere Dalmatische steden. De middeleeuwse kern van deze kuststad heeft nochtans heel wat te bieden. Snuif de sfeer op in het oude stadsgedeelte van Šibenik en maak een mooie stadswandeling door Šibenik.

Kom langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals langs verschillende burchten en indrukwekkende kathedralen zoals de Sint-Jacobuskathedraal welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat te pronken. In deze stad ervaar je nog een stukje authentiek Kroatië!

VERBLIJFTIP: Je kan in Šibenik zowel aan de kust als in de oude stad overnachten. Wij verbleven in City Rooms Šibenik, in het oude centrum van de stad met een geweldig uitzicht! Meer info en boeken.

Dag 8: Van Šibenik naar Trogir en Split

Afgelegde afstand: 95 km

Vandaag verlaten we Šibenik richting Split. Onderweg zullen we een aantal plekken tegenkomen die gerust tot de schatten van Dalmatië mogen gerekend worden. De eerste stop op onze agenda is Primošten, een populair toeristisch resort. Hoewel dit niet meteen de beste plaats is om in alle rust en stilte te genieten van de omgeving, is het nog steeds een aangename plek om de benen te strekken en de kustlijn te leren kennen.

Nadien rijd je verder door naar Trogir. Trogir is een historisch juweeltje, net als de andere steden die langs de kust verspreid liggen. De historische gebouwen en bezienswaardigheden verdringen elkaar in de smalle geplaveide steegjes met schilderachtige hoekjes en pleintjes. Bezoek de Kathedraal van Sv. Lovre Trogir, het kasteel van Kamerlengo, de klokkentoren en de vele mooie historische gebouwen die je meer vertellen over de rijke geschiedenis van Trogir.

Ander hoogtepunten van de dag zijn een bezoek aan Salona (of het huidige Solin), een prehistorische stad die belangrijk was in Romeinse tijden. Breng hier een bezoekje aan de middeleeuwse burcht van Klis die hoog tegen de bergflank uittorent. Merk op dat het stadscentrum vroeger omgeven werd door dikke muren, restanten daarvan kan je op verschillende plaatsen nog terugvinden.

Dag 9: Stadswandeling in Split

Op dag 9 van onze rondreis nemen we de tijd om de bezienswaardigheden van Split te verkennen. Split, de tweede grootste stad van Kroatië, is één van de meest fascinerende Dalmatische steden en mag je niet missen tijdens je reis door Kroatië. Naast de prachtige, oude gebouwen, is Split ook gewoon een super gezellige stad om rustig in rond te wandelen. Het oude centrum van Split is autovrij wat het bovendien extra rustgevend maakt.

Wat zeker zien en doen in Split?

  • We zijn vooral onder de indruk van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, waarvan best nog wel wat overeind staat en dat nu een groot deel van de oude binnenstad uitmaakt. Het is dus ook niet verrassend dat dit paleis op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
  • Het Rupubliekplein (Trg Republike), een prachtig plein omringd door neoclassicistische gebouwen dat in de zomer helemaal opleeft.
  • Het Live Museum waar de Romeinse geschiedenis van de stad uit de doeken gedaan wordt
  • Langs de autovrije boulevard vind je veel restaurantjes en ook in het oude centrum kan je wel eens verrast worden door een restaurant of barretje op een erg mooi plakje.

EXCURSIE: Blijf je wat langer in Split? Dan kan je misschien een daguitstap overwegen. Er worden heel wat daguitstappen vanuit Split georganiseerd waaronder een excursie naar Mostar in Bosnië-Herzegovina, wat wij gedaan hebben op dag 10.

Dag 10: Daguitstap naar Mostar

Afgelegde afstand: 360 km (heen en terug)

Vandaag verlaten we even Kroatië voor een daguitstap naar Mostar, een oud stadje in Bosnië-Herzegovina dat vooral bekend is voor haar brug. De Stari Most brug werd tijdens de oorlog van de jaren 90 verwoest, en ondertussen in haar oude glorie hersteld. Ze is het symbool geworden van de weerbaarheid van een volk, dat ondanks alles toch de kracht heeft om alles opnieuw op te bouwen. Verder moet je Mostar ook zeker eens een bezoekje brengen aan het Old Bridge Museum, de Neretva-rivier, de kraampjes van de Old Bazaar enzoverder.

Wil jij ook graag deze daguitstap maken? Lees onze tips voor je bezoek aan Mostar en geniet zorgeloos van je uitstap!

Dag 11: Geschiedenis en strand op het eiland Brač

Afgelegde afstand; 214 km

Kroatië heft wel honderden idyllische eilanden, dus een nachtje doorbrengen op één van die eilandjes mag je zeker niet overslaan tijdens je rondreis Kroatië. Zo is het bijvoorbeeld zalig om wat tijd door te brengen op Brač. Dit eiland staat bekend om zijn glanzende, witte steen, die overal in de wereld gebruikt wordt. Zo werd de steensoort niet alleen gebruikt om het paleis van Diocletianus in Split te bouwen, maar ook in het Witte Huis in Washington DC.

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met dé mooiste eilanden van Kroatië: hoe eilandhoppen?

Enkele hoogtepunten voor je bezoek aan Brač

  • Bol dat bekend staat haar strand, Zlatni Rat (Gouden Kaap), een kaap van keien die zich vanaf de kust in de zee uitstrekt.
  • Bezoek het havenstadje Sumartin met het Franciscanerklooster en de Kerk van St Martin.
  • Beklim de Vidova Gora, het hoogste punt van alle Adriatische eilanden.
  • Bezoek boeiende musea in Škrip.
  • Geniet van je vakantie in Kroatië zoals een local in Supetar.

Dag 12: Natuur en celebrities spotten op Hvar

Afgelegde afstand: 160 km

Het einde van onze rondreis nadert! Maar vandaag brengen we nog een bezoekje aan het bijzonder mooie eiland Hvar. Hvar heeft eigenlijk twee gezichten: aan de ene kant staat het bekend als party-eiland, waar de rijken komen feesten. Maar aan de andere kant is het ook erg ongerept, met prachtige lavendelvelden, zoemende honingbijen, boerderijen, fruitgaarden en ingedommelde hoeves...

Hvar town voelt erg gezellig en sfeervol aan, en de omringende eilandjes met witte stranden zijn betoverend en ook de vele kleine boetiekjes zullen je ongetwijfeld charmeren. Kortom: wij zijn fan van dit eiland!

Wat zeker zien en doen op eiland Hvar?

  • Je eerste kennismaking met Hvar, is het Sućuraj, een pittorsk vissersdorpje.
  • Zastražišće is nog zo’n pittoresk dorpje. Doorheen de geschiedenis was dit een belangrijke verdedigingsplek. Zo staat er op de heuvel een Illyrisch fort, Vela Klava dat je zeker eens moet bezoeken.
  • Jelsa is een rustige en aangename kuststad.
  • Stari Grad betekent letterlijk ‘oude stad’ en is dan ook dé oudste stad in Kroatië. Deze mag dan ook zeker niet ontbreken op je lijstje!
  • Verder moet je ook zeker eens de mooie lavendelvelden bezoeken waar Hvar om bekend staat. Tijdens de lente en tijdens de oogst in juni, wordt de lucht gevuld met een lavendelparfum, maar de velden zelf zijn op andere momenten ook erg mooi.

VERBLIJFTIP: Wil je graag authentiek overnachten op Hvar, dan is Plage Cachée - Glamping in Vrboska zeker een unieke overnachting. Wie graag uitgaat op Hvar kan kiezen voor appartement Casa di Lavanda nabij het oude stadscentrum.

Dag 13: Kom helemaal tot rust op Korčula eiland

Afgelegde afstand: 130 km

Je vindt ontelbaar veel mooie eilanden voor de kust Kroatië. Het is dan ook aan te raden om één of meer eilandjes te bezoeken, of misschien kan je zelfs wat eilandhoppen inplannen. Als je het ons vraagt: zeker de moeite waard!

Korčula vinden wij bijvoorbeeld een aanrader. Dit eiland biedt echt voor ieder wat wils. Er zijn zandstranden, kiezelstranden, dichte bossen, boerderijen en wijngaarden. De beroemde 13de-eeuwse ontdekkingsreiziger Marco Polo zou geboren zijn in Korčula Stad. Bovendien is het water hier knalblauw en is het dorpje erg sfeervol en ommuurd door smalle straatjes. De boulevard is een ideale slenterplek. Over het algemeen is Korčula ook gewoon een ideale plek als je wi genieten en in de zon wil liggen.

Wat zeker zien en doen in de buurt van Korčula?

  • In een geheime vallei omringd door heuvels, vormt Pupnat een oase aan rust. De stad is behoorlijk populair bij toeristen die hier lokaal fruit, wijnen, olijfolie, honing en kruiden komen kopen, maar het is in veel opzichten nog steeds een traditionele landbouwstreek.
  • Pupnatska Luka, een van de mooie kiezelstranden waar Korčula zo bekend voor is.
  • Čara, één van de oudste dorpen op het eiland. Er wonen zo’n 700 mensen. Het strekt zich uit op de zuidelijke hellingen boven een vruchtbaar landbouwgebied dat gebruikt wordt als wijn- en olijfgaard.
  • Prižba, een kleine, maar toeristische plek waar een natuurlijke en ongerepte sfeer heerst.
  • Vela Luka, de grootste stad op het eiland en heeft een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

VERBLIJFTIP: We raden je een overnachting aan in de charmante B&B Villa Nobilo. Je geniet van een panoramisch uitzicht op zee en moderne kamers. Meer info en boeken.

Dag 14: Bezoek het eiland Mljet met zijn overweldigende natuur

Afgelegde afstand: 180 km

Mljet is het laatste eiland dat we bezoeken op deze rondreis. Het is een groen eiland, 90% van het eiland bestaat uit bossen, het is een van de groenste eilanden van Kroatië en een groot deel van het eiland is uitgeroepen tot nationaal park. Het is dus de ideale plek om tot rust te komen. Ga er relaxed fietsen, kajakken of zwemmen in de rustige baaien of zoutwatermeren of gewoon relaxen aan het strand. Wil je graag Mljet bezoeken met de wagen? Neem de ferry vanaf Prapatno op het vasteland naar Sobra op Mljet. Meer info over ferry en tickets vind je hier.

Wat zeker doen op Mljet

  • Bezoek de 2 zoutwatermeren Veliko Jezero en Malo Jezero in het het nationale park van Mljet
  • Vaar naar het St Mary eiland en bezoek er het klooster
  • Klim voor het mooiste uitzicht over het eiland naar de top van de Montokuc
  • Geniet van een van de vele mooie baaien zoals de baai van Prožurska Luka of de baai van Okuklje
  • Bezoek de magische Odysseus Cave (zie ligging hier)
  • Zwemmen en relaxen aan het zandstrand van Saplunara Beach
Weetje: Volgens sommige legendes zou dit de plek zijn waar Odysseus 7 jaar doorbracht onder betovering van de nimf Calypso (Malta is een andere optie).

Dag 15: Verken Dubrovnik en omgeving

Afgelegde afstand: 60 km

Jammer genoeg is de laatste dag van je rondreis aangebroken. Je eindigt dan ook met een bezoek aan de top bezienswaardigheden in Dubrovnik. Dit is één van de populairste steden van Kroatië, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Niet alleen heeft de stad een belangrijke geschiedenis waar nog veel van te zien is, er is ook erg veel te doen, en er zijn heerlijke stranden met azuurblauw water in de buurt. Het feit dat populaire series (Game of Thrones) of films (Star Wars) deels in Dubrovnik worden opgenomen, doet de populariteit alleen maar toenemen.

Wil je tijdens je bezoek aan de historische stad graag een wandeling maken langs alle top bezienswaardigheden? Download onze gratis stadswandeling Dubrovnik, deze brengt je langs alle highlights van de stad op eigen tempo. Een wandeling langs de prachtige stadsmuren, dé hoofdstraat van de oude stad Stradun, de ingangspoort genaamd Pile Gate, de grote indrukwekkende Onofrio Fontein, de imposante kathedraal van Dubrovnik enzoverder.

Alle praktische info voor je bezoek aan Dubrovnik

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Dubrovnik? Kies dan voor een accommodatie in de wijk Lapad (10 min van het oude centrum), veel goedkoper en rustiger dan het stadscentrum.

Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

Wat is de beste route naar Kroatië?

Ga je met de wagen naar Kroatië op rondreis, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Bepaal vooraf welke route je wil nemen naar Kroatië, afhankelijk van welke regio je wil bezoeken zijn dit de beste routes. Lees in detail ook ons artikel over de beste route naar Kroatië.

Richting Istrië

Neem de route Frankfurt, Neurenberg, München, Salzburg, Villach, Ljubljana en Koper naar Istrië

Richting Split - Dubrovnik

Neem de route Frankfurt, Neurenberg, Passau, Graz, Maribor, Zagreb

Hoe ver is het rijden naar Kroatië?

Technisch gezien zou je in 1 dag naar Kroatië kunnen rijden, maar we raden aan om er minstens 2 dagen over te doen. Naar Zagreb ben je bijvoorbeeld al snel 12 tot 13 uur onderweg zonder tussenstops en je doet er al snel 16 uren over om naar Split te rijden.

  • Zagreb is vanaf Utrecht 1295 kilometer rijden en vanuit Brussel 1280 kilometer.
  • Pula is vanaf Utrecht 1400 kilometer rijden en vanuit Brussel 1350 kilometer.
  • Split, dat nog zuidelijker ligt, is vanaf Utrecht 1685 kilometer rijden en vanuit Brussel 1670 kilometer.

Waar overnachten onderweg?

Tol en wegenvignetten onderweg

  • De vignetten voor Oostenrijk kan je verkrijgen bij de grensovergang met Oostenrijk, bij tankstations in het land en bij sommige tankstations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk. Actuele prijzen van de vignetten kan je hier vinden.
  • De vignetten voor Slovenië zijn te verkrijgen bij de tolpoorten, grensposten en bij benzinestations. Je doet er goed aan om je vignet te kopen in een Oostenrijks tankstation voor je de grens oversteekt. Actuele prijzen van de vignetten kan je hier vinden.
  • In Duitsland heb je geen vignet nodig voor op de weg, maar om in de meeste grote steden te mogen rijden, heb je wel een milieusticker nodig. Hou daar rekening mee wanneer je van plan bent om in een Duitse stad te stoppen of er te overnachten. Meer over milieusticker in Duitsland

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview rondreis Kroatië


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 16 februari 2024 - Elly

Mooi duidelijk

- 16 januari 2024 - luc morlion

Reisgids is perfect !!!

- 15 oktober 2023 - Kathleen Van Eepoel

Schitterende reisgids! Heel gestructureerd, overzichtelijk en zeker bruikbaar! Prachtig werk!!!

- 27 september 2023 - Ben van der Linde

Prima gids. Duidelijk en goed overzichtelijk. Ik heb er de nodige info eruit gehaald.

- 29 augustus 2023 - Jean-Marie

Onmisbaar voor een geslaagde reis of vakantietrip

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?