Bezoek de prachtige Vintgar kloof in Slovenië: alle info, tips + tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de prachtige Vintgar kloof in Slovenië: alle info, tips + tours

20 februari 2024 in Slovenië1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de Vintgarkloof in Slovenië

De bekendste bezienswaardigheid van Slovenië is het meer van Bled en het gelijknamige plaatsje. Een paar kilometer buiten deze stad vind je echter nog een andere prachtige bezienswaardigheid: de Vintgarkloof.

Deze kloof ligt aan het begin van het Triglav Nationaal Park en wordt gezien als één van de mooiste plekken van Slovenië. Wandelen door de kloof is alsof je een postkaartje instapt. Je vindt er hoge, steile rotsen waartussen helder turquoise blauw water stroomt en enkele prachtige watervallen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Vintgar kloof

Reisgids
Adres
 • Turistično društvo Gorje, Podhom 80, 4247 Zgornje Gorje, Slovenië (zie ligging hier)
 • Parkeerplaats voorzien bij de ingang van de kloof.
Openingsuren
 • In april, mei en september tussen 8u en 18u.
 • In juni tussen 7u en 19u.
 • In juli en augustus van 7u tot 20u.
 • In oktober en november van 9u tot 16u.
Verblijven
Tickets
 • Boek een zelfgeleide e-biketocht rond de Vintgarkloof, €39 (boek je e-bike)
 • Dagtrip naar Bled en Vintgar kloof vanuit Ljubljana, €101 (boek hier je dagtrip)
 • Ontdek het mooiste van het Triglav Nationaal Park incl. Vintgar kloof, €119 (boek je excursie)

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Vintgar kloof

De rivier Radovna stroomt al miljoenen jarenlang door de bergen van de Julische Alpen. In eerste instantie stroomde de rivier naar het oosten, maar in de laatste ijstijd werd deze stroom geblokkeerd door ijs. Het water moest dus een andere weg op, waardoor het in noordoostelijke richting tussen de heuvels Boršt en Hom een nieuw pad vond.

In de tijd daarna heeft de rivier een stuk van 1,6 kilometer lang in het kalksteen van de heuvel uitgesleten. De kloof die ontstond is soms wel tot 250 meter diep. Hier stroomt de rivier dan ook tegenwoordig door de Vintgar kloof in de richting van de Sava Vallei.

Ontdekking van de kloof

Tot 1890 was de kloof bijna niet te bereiken op twee punten aan de Radovnarivier na. Op zo’n punt werd al in 1878 een brug gebouwd. In 1891 werd de rest van de Vintgar kloof ontdekt door Jakob Žumer en Benedikt Lergetporer. De ene was de burgemeester van het nabijgelegen plaatsje Gorje en de andere een cartograaf en fotograaf.

Toegankelijk voor het publiek

Omdat ze de kloof zo ontzettend mooi vonden wilden ze deze toegankelijk maken, zodat iedereen de kloof kon bezoeken. Ze lieten meerdere paden bouwen en houten bruggen installeren in de kloof. Op 26 augustus 1893 opende de kloof uiteindelijk voor het publiek, en sindsdien is het één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Slovenië.

De paden werden later vernoemd naar de burgemeester met de naam "Žumrove galerije", ofwel de "Žumer galerijen". De paden werden ondertussen wel meerdere malen vervangen, maar ze maken nog altijd dezelfde route door de kloof.

Aan het begin van de 20e eeuw werd een hydro-elektrische dam geplaatst vlak onder de kloof, en ook een stenen brug over de kloof voor de Bohinj treinlijn. Nog meer zien? Ontdek ook de andere bezienswaardigheden in de omgeving van Bled.

EXCURSIE: Wil jij ook graag de Vintgar kloof bezoeken tijdens je rondreis door Slovenië? Bekijk hier het aanbod georganiseerde tours naar de Vintgar Gorge.

 1. Omgeving van de Vintgar kloof

De Vintgar kloof is in totaal 1600 meter lang en op het diepste punt zo’n 250 meter diep. De kloof ligt in het oosten van het Triglav Nationaal Park. De kloof wordt omringd door rotswanden van zo’n 50 tot 100 meter hoog.

Rondom de kloof liggen beukenbossen, waartussen watertjes de kloof in stromen. Het water van de Radovna rivier heeft een zeer helder turquoise kleur, waardoor je de vissen in het water kan zien zwemmen!

De 3 delen van de kloof

 • Het eerste gedeelte van de kloof heeft erg steile rotswanden. In dit deel is de kloof niet erg breed, en stroomt het water snel via waterversnellingen verder de kloof in. Midden in de kloof wordt ze breder en het water stroomt daar dus rustiger. Op dit punt loopt het pad ook op dezelfde hoogte als het water. Tegen het einde wordt de kloof weer wat nauwer.
 • Aan het einde van de kloof zie je een grote stenen brug, de brug voor de Bohinj treinlijn. Die brug is 65 meter lang en 4,5 meter breed, en is gelegen op een hoogte van 33 meter. Hier vlakbij vind je ook de dam die in de rivier is gebouwd met een kleinere waterval.
 • Helemaal aan het einde van de kloof vind je Slap Šum. Dat is de grootste rivierwaterval van Slovenië, met een hoogte van 16 meter. Aan dit stuk van de kloof vind je ook een tweede toegang tot de kloof met een ticketkantoor en een klein cafeetje.

RONDREIS: Wil jij ook de Vintgarkloof in Slovenië bezoeken? Download onze rondreis Slovenië met een compleet uitgewerkte route en ga zelf op verkenning..

 1. Wandelen langs de Vintgar kloof

Langs de Vintgar kloof loopt een wandeling van het begin van de kloof tot aan de waterval aan het einde van de kloof. De wandeling ligt langs de rotswanden. Het pad en de bruggen over de kloof zijn gemaakt van hout, en er zijn ook een aantal stukken zandpad.

De paden zijn op bepaalde stukken redelijk smal, maar verder is het pad zeer goed te belopen. Een deel van de wandeling loopt over de rivier heen, terwijl je op andere stukken vlak langs het water loopt. Op deze punten is het zelfs mogelijk om pootje te baden in het water.

E-BIKE: Heb je zin in wat meer actie? Verken de Vintgar kloof met een e-bike.

Starten kan langs beide kanten van de kloof

Je kan de wandeling vanaf twee kanten starten. Zo is het mogelijk om stroomafwaarts naar de waterval toe te lopen vanaf de ene toegang, of vanaf de andere toegang vanaf de waterval stroomopwaarts te lopen. Aan beide kanten vind je bij de entree een klein cafeetje waar je iets te eten of te drinken kan kopen.

Bij de waterval is het mogelijk om een brug op te lopen die over de waterval heen loopt, waarbij je een mooi uitzicht hebt over de waterval en de rest van de kloof. Ook loopt er een pad naar beneden toe, waar je bij de waterval kan zwemmen in het heldere water.

Hoe lang ben je ongeveer onderweg?

Het is ongeveer een uur wandelen van de ene naar de andere kant van de Vintgar kloof, inclusief verschillende pauzes om even over het water uit te kijken en foto’s te maken. In totaal kan je best zo’n 2,5 uur rekenen voor de wandeling heen en terug, inclusief een stop bij de waterval.

Vanaf de waterval is het ook mogelijk om een andere wandeling te volgen naar de parkeerplaats. Deze wandeling is ongeveer 12,5 kilometer en leidt je via Sveta Katerina terug naar de parkeerplaats. Over die wandeling doe je ongeveer 3 tot 4 uur.

Boek je daguitstap naar de Vintgar kloof in Slovenië

 1. Wat zijn de openingsuren van de Vintgar kloof?

De Vintgar kloof is buiten het winterseizoen elke dag geopend. De openingsuren verschillen per maand:

 • In april, mei en september is de kloof geopend tussen 8u en 18u.
 • In juni tussen 7u en 19u.
 • In juli en augustus van 7u tot 20u.
 • In oktober en november van 9u tot 16u.
 • Van december tot en met maart is de kloof gesloten.
 • Meer info op de website.

Wat is het beste tijdstip voor je bezoek aan de kloof?

Wanneer je de hele wandeling wilt maken is het aan te raden om uiterlijk tussen 16u en 17u je bezoek te beginnen.

Niet het ganse jaar door open (vooral winterperiode)

Van december tot en met maart is de kloof gesloten door de grote hoeveelheden water die vanuit de bergen door de kloof stromen. In deze periode kan het water zo hoog komen dat het over de houten paden loopt. Ook kunnen er door het kolkende water bomen omvallen.

Het kan gebeuren dat het water al eerder in het jaar erg wild wordt, waardoor de kloof al in november gesloten kan worden. Ook kan het opruimen van de bomen en het opknappen van de paden in het voorjaar wat langer duren bij een heftige winterperiode, waardoor de kloof soms ook in april nog gesloten blijft.

 1. Hoeveel kost het om de kloof te bezoeken?

Bij de toegang tot de Vintgar kloof moet je entree betalen (bekijk ligging van de ingang). Met de inkomsten van de ticketverkoop wordt het pad in de kloof onderhouden. Je kan kiezen tussen een heen-en-terug ticket of een one-way ticket.

 • Volwassenen: €15 (heen-en-terug) of €10 (one-way)
 • Studenten: €10 of €7
 • Kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud: €4 of €2
 • Kinderen onder de 6 jaar: €2 of €1
 • Honden zijn toegestaan voor €3.

De kosten voor parking hangen af van jouw type auto

 • €5 voor een gewone auto
 • €10 voor een camper
 • €15 voor een bus

TOURS: De lange wachtrijen aan de ingang vermijden? Ga mee met een georganiseerde tour naar de Vintgar Gorge.

 1. Hoe kan je de drukte het best vermijden?

Midden op de dag kan het ontzettend druk zijn in de Vintgarkloof, doordat er in deze periode ook veel bussen met toeristen langs de kloof rijden. Tegen het einde van de middag begint de kloof een beetje rustiger te worden, en het is dan ook aan te raden om de kloof pas tegen het einde van de dag te bezoeken.

De kloof bezoeken aan het begin van de dag is ook een mogelijkheid, zodat je nog voor de drukte van de pracht van de kloof kan genieten.

De drukste periode om de Vintgar kloof te bezoeken is de zomer, vooral in de maanden juli en augustus. Als je de mogelijkheid hebt is het dan ook aan te raden om buiten deze maanden in bijvoorbeeld april, mei of september de kloof te bezoeken.

Bekijk hieronder alvast de populairste dagtours naar de Vintgar kloof in Slovenië

 1. Wegbeschrijving naar de Vintgar kloof

Met het openbaar vervoer

 • De Vintgar kloof is op ongeveer 4 kilometer afstand van Bled gelegen, bij het plaatsje Gorje.
 • Vanuit het centrum van Bled is het mogelijk om een bus te pakken naar de Vintgar kloof.
 • De busrit duurt nog geen 10 minuten. Een ticket voor de bus kost €1 voor een enkele reis.

Of toch liever met de auto?

 • De Vintgar kloof ligt op nog geen kwartier rijden van Bled.
 • Het is op ongeveer drie kwartier tot een uur rijden vanaf de hoofdstad Ljubljana, tegen de grens met Oostenrijk.

Er zijn twee parkeerplaatsen vlakbij de kloof, een grote parkeerplaats vlak voor de ingang tot de kloof, en een naastgelegen parkeerplaats van waar het nog een paar minuten lopen is naar de ingang.

Met een georganiseerde tour naar de kloof

 • Wil je de Vintgar kloof zonder zorgen bezoeken?
 • Dan boek je best een dagtour naar de Vintgar Gorge. Bij een georganiseerde tour wordt het vervoer, tickets en andere praktische zaken voor jou geregeld. Alleen maar voordelen dus!
 • Bekijk hier alle tours naar de Vintgar kloof.
 1. Wat is de ligging van de Vintgar kloof op de kaart?

 1. Handige tips voor je bezoek aan de Vintgar kloof

 • De wandelpaden langs de kloof zijn behoorlijk smal. Daarom is de wandeling af te raden met een buggy of kinderwagen.
 • De houten loopbruggen kunnen bij regen of een hoge luchtvochtigheid erg glad zijn. Let dus goed op!
 • Draag een paar goede wandelschoenen. Zo zal je geen moeite hebben met de trappen en af en toe rotsige paden.
 • De paden lopen langs de rotsen, waarbij de rotswanden soms deels over het pad heen hangen. Pas dan ook goed op dat je je hoofd niet stoot, en als je kinderen op je rug hebt dat zij niet tegen de rotswand aan komen.
 • Het is mogelijk om aan het einde van de kloof, bij de waterval, even te zwemmen. Neem hiervoor zwemkleding mee, inclusief waterschoenen om je voeten te beschermen tegen eventuele scherpe steentjes.
 • Het water komt uit de bergen en is dan ook vrij koud, maar op warme dagen kan dit juist fijn zijn. Ga niet in de rivier zelf zwemmen want er staat een sterke stroming op het water.
 • Neem een statief mee als je mooie foto’s van het stromende water wilt maken.
 • Op de parkeerplaatsen zijn toiletten aanwezig.
 • Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in de buurt van Vintgar kloof?

Wil je graag overnachten in de buurt van de Vintgar Kloof? De kloof ligt op nog geen 10 km van het meer van Bled, Bled is dan ook een ideale uitvalbasis waar je meer dan genoeg accommodaties kan vinden van gezellige hotels, tot B&B’s en appartementen. Wil je toch nog dichter overnachten? Dan is Podhom en Spodnje Gorje ideaal.

Ben je op rondreis door Slovenië met een camper? Houd er dan rekening mee dat je niet mag kamperen op de parkeerplaats bij de Vintgar Kloof. Camping Bled is de dichtstbijzijnde camping met zeer goede faciliteiten. Hieronder enkele van onze favoriete verblijven:

 • Apartma Koledniki in Spodnje Gorje biedt huiselijk ingerichte appartementen met uitzicht op 1,5 km van de Vintgar kloof.
 • GreenRiver Apartment is een modern appartement in Podhom, op 600 meter van de Vintgar kloof.
 • Het 4-sterren Hotel Triglav, op slechts 200 meter van het meer van Bled en biedt mooie kamers met prachtig uitzicht op het meer en een restaurant waar een van de beste Sloveense chef-koks heerlijke Sloveense gerechtjes op je bord tovert.
 • Glamping Mountain Fairy Tale ligt in Bistrica pri Tržiču, beschikt over moderne vakantiehuisjes met uitzicht op de bergen, een kitchenette en een eigen badkamer met douche. Mogelijkheid tot huren van een fiets.
 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Vintgar kloof!

Ben je benieuwd naar jouw bezoek aan de Vintgar kloof? In deze video nemen we je alvast mee naar en door deze prachtige kloof. Als je dit met je eigen ogen ook eens wil zien, zal je natuurlijk zelf naar de Vintgar kloof in Slovenië moeten reizen.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 augustus 2020 - paul herebos

heel goede gids over slovenie, hebben slovenie nog niet kunnen bezoeken door covid-19 is uitgesteld naar mei 2021

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?