Hoofdstad Podgorica, het Skadar-meer & bezienswaardigheden in de buurt bezoeken

Koop de volledige reisgids voor € 10

Hoofdstad Podgorica, het Skadar-meer & bezienswaardigheden in de buurt bezoeken

21 december 2023 in Montenegro0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Podgorica + verblijftips

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro, maar wordt in tegenstelling tot veel andere Europese hoofdsteden vaak overgeslagen. Podgorica mag dan misschien wel niet zo pittoresk zijn, toch is de stad zeker een bezoekje waard. Je kan er enkele bijzondere historische gebouwen bezoeken en er hangt nog een traditioneel Montenegrijnse sfeer.

Daarnaast is het ook de perfecte uitvalsbasis om de prachtige natuurgebieden in de buurt te verkennen. Laat zeker het Skadar Lake Nationaal Park niet links liggen en ook Montenegro's versies van de Niagara-watervallen en de Horseshoe Bend zijn absoluut de moeite waard. Wij geven je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Podgorica en omgeving met je mee.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Podgorica en omgeving

  1. Podgorica, de hoofdstad van Montenegro

Een authentieke stad

Podgorica is zeker niet de meest charmante stad van Montenegro, maar toch is Podgorica, de hoofdstad en ook de grootste stad van het land, de moeite waard om even te leren kennen. Toeristen laten deze stad meestal links liggen op hun rondreis door Montenegro waardoor je er nog de typische lokale authenticiteit kan vinden.

De stad dankt haar naam aan Gorica, de heuvel met uitzicht op de stad. Podgorica betekent letterlijk 'gebied onder Gorica'. Tussen 1946 en 1992, toen dit de Socialistische Republiek Montenegro was, onderdeel van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, had de stad echter een andere naam. Ze werd vroeger Titograd genoemd ter ere van Josip Broz Tito.

De omgeving van Podgorica

De omgeving en het landschap rond Podgorica compenseren ruimschoots het tegenvallende uiterlijk van stad. Podgorica heeft een gunstige ligging aan de samenvloeiing van de rivieren Ribnica en Morača en op het vruchtbare ontmoetingspunt van de vlakte van Zeta en de Bjelopavlići-vallei.

Ga zelf op verkenning via een van de talrijke wandelpaden. Eentje ervan kan je vinden in het Gorica Forest Park, dat zich net achter het nationale stadion bevindt.

TOURS: Benieuwd naar de omgeving van Podgorica? Bekijk dan het volledige aanbod leukste tours en excursies van en naar Podgorica.

  1. Een verwoeste stad

Podgorica heeft minder toeristische attracties dan vele andere hoofdsteden, maar er zijn wel een aantal bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek zeker moet zien. Hoewel bijna alles tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt werd - de stad werd meer dan 70 keer gebombardeerd - zijn er nog steeds historische gebouwen in de oudste delen van de stad: Stara Varoš en Drâc. Vandaag is vooral de kathedraal een eye-catcher.

Wanneer je door het centrum van Podgorica wandelt, zie je indrukwekkende brutalistische architectuur. Omdat de stad na talloze bombardementen zo goed als met de grond gelijk gemaakt werd, werd de naoorlogse wederopbouw grotendeels uitgevoerd in het brutalisme of socialistisch modernisme. Enkele mooi voorbeelden van brutalistische architectuur in Podgorica zijn de woonwijk Blok 5 en de kerk van het Heilig Hart van Jezus.

Kom meer te weten over de geschiedenis in het Podgorica-museum

Twee moskeeën, een Turkse klokkentoren en smalle straatjes herinneren aan de periode dat de stad deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk. Wie geïnteresseerd is in meer informatie over de geschiedenis van Podgorica, kan een bezoek brengen aan het Podgorica-museum. Daar vind je een tentoonstelling over Doclea, de oude Romeinse stad die ooit ten noorden van de moderne stad stond.

  1. Wandel door het oude gedeelte van de stad, Stara Varoš

Stara Varoš is een van de oudste delen van Podgorica en dateert uit de Ottomaanse tijd. Gedurende een paar eeuwen, tussen 1400 en 1800, was deze plek het kloppende hart van de stad, maar net als het grootste deel van Podgorica werd het gebied zwaar verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot op de dag van vandaag zijn er nog een paar oude gebouwen over (zoals de klokkentoren) en is de buurt een goede plek om door het doolhof van straatjes te dwalen en de authentieke sfeer van Podgorica op te snuiven.

VERBLIJFTIP: Boscovich Boutique Hotel biedt ruime kamers in boetiekstijl middenin het centrum van de stad. Verder beschikt het 4* hotel ook over een sfeervol restaurant, privéparkeergelegenheid, een fitnesscentrum en een bar. Iedere dag wordt er ook een heerlijk ontbijtbuffet voorzien. Meer info en boeken.

  1. De oude Ribnica-brug

Een andere historische bezienswaardigheid in Podgorica is de Ribnica-brug, slechts één van de vele bruggen hier. De brug werd oorspronkelijk gebouwd in de 15de eeuw door de Romeinen en gerenoveerd onder Ottomaanse heerschappij.

  1. Ottomaanse klokkentoren

De klokkentoren van Podgorica, aan de rand van de wijk Stara Varoš, is één van de weinige monumenten die relatief ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen. Vandaag de dag kan je de klokkentoren ook bezoeken als getuige van een oud rijk verleden. Bij de lokale bevolking staat de toren ook bekend als Sahat kula.

De klokkentoren dateert uit 1667 en werd gebouwd in opdracht van een prominente Ottomaanse burger van de stad. Binnenin vind je zowel het oude 19de-eeuwse mechanisme als het moderne dat later werd toegevoegd tijdens renovatiewerken. De 19 meter hoge stenen toren wordt gezien als een van de belangrijkste culturele monumenten van Montenegro.

  1. Kathedraal van Podgorica

De kathedraal van Podgorica, voluit de kathedraal van de Wederopstanding van Christus, is waarschijnlijk een van de mooiste bezienswaardigheden van Podgorica. Men begon met het bouwen van de kathedraal in 1993 en de kerk werd ongeveer 20 jaar later ingewijd. De indrukwekkende kathedraal wordt vandaag de dag beschouwd als een van de meest interessante orthodoxe kerken die in de moderne tijd zijn gebouwd. De kathedraal is een mix van romaanse, Italiaanse en Byzantijnse invloeden.

Neem ook zeker eens een kijkje binnenin, het interieur is een echt pareltje. Binnen in de kathedraal vind je marmeren vloeren en muurschilderingen die rijk zijn aan decoratie, die de hele plaats bedekken.

  1. De voormalige koninklijke winterresidentie

De brug ligt in een park langs de oevers van de rivier de Ribnica. In het zogenaamde Koningspark vind je ook een standbeeld van koning Nikola I Petrović Njegoš die van 1869 tot 1918 regeerde over Montenegro. Zijn nabijgelegen winterpaleis is de belangrijkste hedendaagse kunstgalerij van de stad. De voormalige koninklijke winterresidentie werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw en wist de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog te overleven.

Sinds 1985 doet het voormalige paleis, samen met de omliggende gebouwen, dienst als Centrum voor Hedendaagse Kunst, een van de belangrijkste culturele instellingen in Montenegro. Je kan er een collectie bezichtigen van zo'n 1500 kunstwerken uit zo’n 60 landen in Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ook het park rondom het paleis en het paleis zelf zijn best mooi om te bezichtigen.

  1. Millennium-brug

Een andere brug van Podgorica is de indrukwekkende Millennium Bridge, een iconische kabelbrug over de rivier de Morača. Het imposante bouwwerk werd geopend in 2005 en is 173 meter lang en 75 meter hoog. Al snel na de opening werd de touwbrug, een van de belangrijkste architectonische hoogtepunten van de stad. Je komt de brug zeker tegen wanneer je een wandeling maakt langs de rivier.

TOUR: Wil je graag Podgorica en het gevarieerde Montenegrijnse landschap vanuit een uniek perspectief bekijken? Maak dan een spannende vlucht vanuit Podgorica en bewonder de bezienswaardigheden van wijngaarden, het Skadar-meer en de steden Virpazar en Vranjina. Boek je panoramische vlucht in Podgorica hier.

  1. Spot lokale street-art

Tijdens je verblijf in de Montenegrijnse hoofdstad zal je ook behoorlijk wat straatkunst en graffiti tegen komen. De muren van de hoge flatgebouwen staan namelijk vol met muurschilderingen, de ene al wat spectaculairder dan de andere. De meeste straatkunst vind je op de binnenplaatsen van flatgebouwen zoals in de woonwijk Blok 5 en het Preko Morače Novi Grad-gebied van de stad, niet te ver over de Millenniumbrug.

Wanneer je de graffiti onder de Ribnica-brug hebt bekeken, kan je even pauzeren en een koffietje drinken op het gezellige cafeetje dat hier ook gevestigd is. De Karver Bookstore is letterlijk een van de verborgen juweeltjes van Podgorica. Het is gevestigd in het voormalige badhuis en is meer dan alleen een gezellige coffeeshop, het promoot zichzelf als een open ruimte met een boekwinkel en een kunstgalerie.
  1. Ontspan aan de rivier Morača

De prachtige rivier Morača stroomt langs het centrum van Podgorica. Er zijn verschillende groene plekken waar je even kan pauzeren en genieten van het zicht op de rivier en omgeving. Enkele van de beste plekjes zijn Njegošev Park, Park Stefana Nemanje of Kraljev Park.

Het Njegošev Park bevindt zich vlakbij de Millennium Bridge en beschikt over een klein strandje waar je in de zomer kan genieten van het zicht. Je kan ook een duik nemen in de rivier of een kajaktocht maken. Vooral in de zomerperiode is dit een ideale hotspot.

  1. Lokale wijnen proeven in Podgorica

Je zou het misschien niet meteen denken maar Podgorica is een ideale plek om Montenegrijnse wijnen te proeven. Tussen de hoofdstad en het zuidelijke Skadarmeer staan er namelijk miljoenen wijnstokken, die ieder jaar een flinke oogst opleveren.

Wanneer je hier op stedentrip bent, is het zeker de moeite waard om een van de lokale wijnen uit te proberen. Mocht je meer interesse hebben, kan je ook een rondleiding volgen door een lokale wijngaard. De Plantaže-wijngaard is eigenlijk de grootste aaneengeschakelde wijngaard in Europa. Je kan door de wijngaard rijden met een toeristentreintje en het wijnhuis bezoeken voor proeverijen. De wijnkelder was trouwens ooit een geheime ondergrondse vliegtuighangar.

  1. Niagara-watervallen

Op 10 minuutjes rijden van het centrum van Podgorica, kan je ook een bezoek brengen aan de Montenegrijnse versie van de Niagara-watervallen (parkeerplaats aan de waterval), een schilderachtige waterval aan de rivier de Cijevna. De waterval is mooi in de lente, maar kan echter volledig opdrogen in de late zomer en herfst. Als er water is, is dit een populaire badplaats bij de lokale bevolking. Je kan er dus gerust een verfrissende duik nemen!

TOUR: Wil je graag de Niagara watervallen bezoeken? Maak het jezelf gemakkelijk en boek je tour naar het Ostrog-klooster en Niagara-waterval. Geniet 4 uur lang van de prachtige oase van rust, maak een wandeling langs de pittoreske watervallen en ontdek meer over het Ostrog-klooster tijdens een rondleiding. Boek je tour hier.

  1. Lake Skadar Nationaal Park

Kajakken op het meer

Een van de beste manieren om Lake Skadar te ervaren is vanaf het water. Een kajak- of boottocht is zeker een een goed idee of je kan natuurlijk ook gewoon een duik in het water nemen. Het is mogelijk om vanuit Virpazar of Murići aan de zuidelijke oever van het meer te vertrekken. Terwijl je peddelt, kan je over de grens naar de imposante toppen van de 'Vervloekte bergen' (Accursed Mountains ) van Albanië staren.

Wat je nog meer kan doen

Een bezoek aan de 14e-eeuwse kloosters voegen een historisch element toe aan de rondleidingen door het meer. We raden je ook aan om even het Lake Skadar National Park bezoekerscentrum binnen te gaan om meer te weten te komen over deze natuurlijke schat.

Horseshoe Bend

De Horseshoe Bend is met ruime voorsprong de bekendste plek van Lake Skadar Nationaal Park. De mooie uitzichtpunten, zoals Pavlova Strana viewpoint, laten je toe om prachtige foto's te maken van deze beroemde bocht in de Rijeka Crnojevića-rivier die zich een weg baant naar Lake Skadar.

Het is als een slang die zich kronkelt door het weelderige, groene landschap, rond een zachtgroene heuvel. Dit prachtige uitzicht is een van de meest iconische plekken van Montenegro en het is terecht populair bij zowel professionele als amateurfotografen.

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.

Virpazar: het dorpje aan het Skadar-meer

Virpazar is een charmant klein dorpje dat het startpunt is voor tal van boottochten op het meer van Skadar. Het is een landelijke plek waar twee rivieren uitmonden in het Skadarmeer. In de lente veranderen de hoge waterstanden deze omgeving in een eiland dat wordt verbonden met de rest van het omliggende landschap door drie stenen bruggen.

  • Het kleine vijftiende-eeuwse kasteel Besac, dat gebouwd werd door de Turken, kijkt uit over het dorp. Nadat de Turken in het begin van de 18e eeuw werden verdreven, werd het dorp de belangrijkste handelsplaats van Montenegro. Oorspronkelijke heette het dorp Vir, maar gedurende die bloeiende handelsperiode werd 'pazar' (marktplaats) toegevoegd aan de naam.
  • Een andere bezienswaardigheid hier is een hoge rots die als herdenkingsmonument dient voor de opstand van 13 juli 1941 - het begin van de opstand tegen de asmogendheden gedurende de Tweede Wereldoorlog in Montenegro.
  • Ben je op vrijdag in Virpazar? Breng dan zeker een bezoekje aan de levendige lokale markt.

Wandelen in de buurt van Virpazar

De omgeving van Virpazar leent zich ook uitstekend voor wandelvakanties. Er zijn tal van mogelijkheden om via wandelpaden te genieten van de omliggende wijngaarden en olijfboomgaarden in dit vruchtbare deel van Montenegro. In Virpazar vind je ook heel wat lokale gidsen die je graag begeleiden op enkele van de beste paden

De pittoreske Walnut Valley is een van de populairste wandelbestemmingen in dit gebied. Vanuit Virpazar kan je naar het dorp Dupilo gaan en vervolgens de prachtige vallei op het platteland van Montenegro verkennen. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een lokale gids te nemen om deze regio te verkennen. Een aantal gidsen bieden hun diensten aan in Virpazar en omgeving.

  1. Ontdek de omgeving van Podgorica

Komovi

In het noordoosten van Podgorica kan je de bochtige bergroute nemen om het Komovi-gebergte te verkennen - een prachtige reeks bergen die tussen de Albanese Prokletije en de Bjelasica-bergen in het noorden liggen.

Het bergmassief van Komovi, 40 kilometer lang en 30 kilometer breed, is omgeven door uitgestrekte plateaus op een hoogte van gemiddeld 1900 meter. Het stijgt er plots en sterk, net een massieve bergpiramide, waardoor indrukwekkende uitzichten ontstaan. Bij de bergpassage bij Trešnjevik heb je een prachtig panorama - je ziet er de noordkant van het Komovi-massief met zijn drie rotsachtige toppen die uitsteken boven de groene bossen eronder.

Kolasin

Kolasin werd gesticht door de Turken in de 17e eeuw. Deze mooie kleine nederzetting ligt op een hoogte van 945 meter en wordt omgeven door schilderachtige bergtoppen. Sinjajevina, Bjelasica, Ključ en Vučje waken over het stadje. Kolasin is daarnaast ook een populair skigebied en het belangrijkste bergresort van Montenegro. Het is eigenlijk een grote openluchtspa.

Wil je graag wat meer verkennen in de buurt, dan is Kolasin een goede plaats om je wandel- of andere buitenactiviteiten te starten.

  1. Boek een georganiseerde uitstap vanuit Podgorica

Vanwege de centrale ligging van Podgorica en goede verbindingen door het hele land, kan de hoofdstad van Montenegro een goede uitvalsbasis zijn voor dagtochten door Montenegro. Je kan makkelijk een boottocht maken op het Skadar-meer, het grootste meer van Zuid-Europa of een treinrit maken op de spoorlijn Belgrado-Bar dat wordt beschouwd als een van de mooiste treinreizen ter wereld. Er worden ook tal van tours en excursies georganiseerd vanuit Podgorica zodat je zelf niet meer op zoek hoeft te gaan naar een leuke uitstap. Bekijk het volledige aanbod.

HUURAUTO: Als je over een huurauto beschikt, heb je natuurlijk meerdere opties om de buurt te verkennen. Reserveer je huurauto op voorhand online.

Liever een georganiseerde tour boeken? Ontdek alvast enkele tours en excursies vanuit Podgorica:

  1. Hoe reizen naar Podgorica?

  • Podgorica ligt in het zuiden van Montenegro, vlakbij het Skadarmeer en niet ver van de grens van Albanië.
  • Je kan rechtstreeks naar de luchthaven van Podgorica vliegen of via een overstap in Belgrado, Tivat of met een tussenstop in Milaan of Wenen.
  • Een rechtstreekse vlucht bedraagt ongeveer 4 uur.
  • De luchthaven staat bekend als Podgorica Airport – Aerodromi Crne Gore (TGD) en ligt 11 kilometer ten zuiden van het centrum.
  • Voor het vervoer naar het centrum van Podgorica kan je best een taxi reserveren.
  • Of wanneer je van plan bent een rondreis te maken door Montenegro, kan je ook altijd een auto huren.
Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Montenegro.
  1. Waar overnachten in Podgorica?

Bezoek je binnenkort Heerlen en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Podgorica.

  • Luxury apartment Podgorica ligt op wandelafstand van topbezienswaardigheden als het parlement van Montenegro en biedt modern ingerichte appartementen. Het appartement is voorzien van een gezellige zithoek, ruime kamers en een terras. Meer info en boeken.
  • Boscovich Boutique Hotel biedt ruime kamers in boetiekstijl middenin het centrum van de stad. Verder beschikt het 4* hotel ook over een sfeervol restaurant, privéparkeergelegenheid, een fitnesscentrum en een bar. Iedere dag wordt er ook een heerlijk ontbijtbuffet voorzien. Meer info en boeken.
  • Hotel Podgorica is een ander 4* hotel gevestigd in het stadscentrum. Het hotel biedt prachtig uitzicht op de rivier de Moraca en ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort. Verder kan je gebruikmaken van de moderne fitnessruimte en in het restaurant kan je genieten van traditionele Montenegrijnse specialiteiten en mediterrane en Italiaanse gerechten. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: het beste van Podgorica

Benieuwd naar hoe Podgorica eruitziet? In deze video maak je een virtueel bezoek aan de hoofdstad van Montenegro. Als je de stad en de wondermooie omgeving in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten reizen.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?