15 x mooiste bezienswaardigheden in Ohrid: wat zeker zien en doen aan het meer van Ohrid? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Ohrid: wat zeker zien en doen aan het meer van Ohrid? + tips

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ohrid + verblijftips

Ohrid is een van de mooiste steden in Noord-Macedonië en werd in 1979 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Steeds meer toeristen weten hun weg te vinden naar deze prachtige vakantiebestemming. Dit komt onder meer door de schilderachtige ligging op een heuvel aan het schitterende meer van Ohrid. Verder heeft Ohrid ook een knus centrum met prachtige historische gebouwen.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van een vakantie in Ohrid? Ontdek hier de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ohrid.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ohrid

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Skopje, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Skyscanner of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 408), Corendon (va.€ 569) of Koning Aap
HuurautoIn Noord-Macedonië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Wat is de ligging van Ohrid op de kaart?

Ohrid ligt in het zuiden van Noord-Macedonië, op de grens met Albanië. Ohrid is gelegen direct aan het gelijknamige helderblauwe meer dat omringd wordt door weelderige groene heuvels en de mooiste dorpen en steden. Een prachtige bestemming die zeker de moeite waard is om te bezoeken tijdens je vakantie in Noord-Macedonië.

Ligging van Ohrid in Noord-Macedonië op de kaart

  1. Het prachtige Meer van Ohrid

Het meer van Ohrid is gelegen op de grens met Noord-Macedonië en is één van de grootste troeven van het gelijknamige stadje. Het kristalhelder blauwe water wordt omringd door schilderachtige bergtoppen en biedt een onvergetelijk verblijf.

Het meer is een van de oudste en diepste meren van heel Europa. Met een oppervlakte van 349 km2 is het op het Meer van Shkodër na het grootste van het Balkanschiereiland, en met een diepte van 296 m het diepste van de regio.

Wat zeker zien en doen aan het meer van Ohrid?

  • Het meer van Ohrid biedt de mogelijkheid om te vissen, kajakken en snorkelen.
  • Rondom het meer kan je heerlijk wandelen, waarnaast je ook verschillende bezienswaardigheden kan aanschouwen, zoals het klooster van Sveti Naum in Noord-Macedonië.
  • Je kan ook een bezoekje brengen aan Ohrid, de grootste stad rondom het meer.
  1. Wandel door het historische centrum van Ohrid

Ohrid heeft een gezellig compact centrum met prachtige oude huizen en charmante steegjes met op elke hoek van de straat een pittoresk kerkje. Na het bezoeken van de topbezienswaardigheden in de stad, kan je in een van de restaurants of cafés genieten van lokale specialiteiten en de lokale sfeer opsnuiven.

Wanneer je door het centrum van de stad wandelt, is het ook zeker de moeite waard om enkele van de traditionele huizen (zoals het huis van Robevci) te bezoeken. Het geeft je een duidelijk beeld over het vroegere leven van de inwoners van Ohrid. Of je kan meteen verblijven in een van deze historische huizen (bekijk het aanbod hotels in Ohrid). Bovendien zal je tijdens je wandeling door het centrum ook heel wat oude auto's tegenkomen welke heel typerend zijn voor Noord-Macedonië.

VERBLIJFTIP: Villa Chingo ligt op de hellingen van het Galicica-gebergte, op wandelafstand van het meer van Ohrid. Vanaf de B&B geniet je bovendien ook van een schilderachtig uitzicht op het meer. Meer info en boeken.

  1. Klooster van Sveti Naum

Vanuit Ohrid kan je ook de boot nemen naar het prachtige klooster van Sveti Naum. Er zijn in Noord-Macedonië heel wat kloosters te vinden, maar het klooster van Sveti Naum is toch wel een van de mooiste. Het klooster ligt op een rotsachtige heuvel, aan het Meer van Ohrid vanwaar je een idyllisch uitzicht hebt over de bergen, het water en de groene omgeving.

Het orthodoxe klooster met de karakteristieke koepeltjes dateert uit de 10de eeuw en is vernoemd naar de heilige St. Naum, die ook begraven ligt in het klooster. Volgens de lokale bevolking zou je het hart van de heilige horen kloppen als je je oor op de graftombe legt. Binnenin vind je ook allerlei mooie fresco’s die absoluut een bezoekje waard zijn.

HOTELTIP: Tegenwoordig doet een deel van het klooster dienst als Hotel St. Naum. De kamers bieden uitzicht op het meer of de bergen. Meer info en boeken.

  1. Boulevard van Ohrid

Via de smalle geplaveide straatjes wandel je verder door naar de boulevard van Ohrid. De boulevard van Ohrid is geen aaneenschakeling van toeristische winkeltjes en resorts zoals je misschien gewoon bent, maar je vindt er wel een aantal gezellige restaurantjes en cafeetjes. Het is een ideale plek om lekker te genieten van een romantisch diner met zicht op de omgeving of een mooie avondwandeling langs het meer. Of je kan ook gewoon een bankje uitkiezen en genieten van het verbluffende zicht op het water en de omliggende bergen.

Vooral bij zonsopgang en zonsondergang levert deze plek enkele prachtige plaatjes op.

De leukste verblijven in Noord-Macedonië?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Noord-Macedonië? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noord-Macedonië
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
TUITUI vakanties in Noord-Macedonië
CorendonCorendon vakanties in Noord-Macedonië
Vermijd roaming → Koop je eSIM online

  1. Sveti Jovan Kaneo

Ohrid staat ook wel gekend als de stad met 365 kerken. Er wordt gezegd dat er in het verleden 365 kerken in de stad stonden, één voor elke dag van het jaar. De ene kerk zal je meteen opvallen terwijl sommige anderen verscholen zitten tussen de historische gebouwen van de oude binnenstad.

Vandaag de dag zijn het er iets minder dan 365 maar toch zijn er nog steeds ontzettend veel kerken waar je even kan binnen gluren. Uiteraard is het onmogelijk om alle kerkjes te bezichtigen tijdens je vakantie. Daarom hebben wij alvast de mooiste kerken voor je opgesomd. De Sveti Jovan Kaneo is ongetwijfeld de bekendste kerk van Ohrid.

St. Jovan Kaneo (Sveti Jovan Kaneo)

Wanneer je op zoek gaat naar foto’s van Ohrid, kom je ongetwijfeld een foto van deze kerk tegen. De orthodoxe kerk werd gebouwd in de 13de eeuw en is gewijd aan Johannes de Doper. Je kan de kerk enkel te voet vanuit het centrum (op zo'n 15 minuten wandelen) of met de boot bereiken.

De kerk is een van de populairste plekken in Ohrid. Dit komt onder meer door de schilderachtige ligging op een klif tegen het meer van Ohrid. Je geniet hier dan ook van een adembenemend uitzicht over het meer en de schilderachtige bergen in de omgeving. Vooral in de vroege ochtend en late avond is het hier oogverblindend. Neem ook even een kijkje binnenin en bewonder de mooie originele fresco’s achter het altaar.

TIP: Bij zonsondergang kan je na je bezoek aan de kerk, verder wandelen naar het stadstrand Kaneo onderaan de klif (bekijk ligging). Plof je handdoek neer of huur een ligbed en geniet van een lekkere picknick met de zonsondergang op de achtergrond.
  1. Sveti Kliment

Net buiten het stadscentrum, dichtbij het fort van Samuel, ligt de kerk van St. Clement, een van de oudste gebouwen van Ohrid. De prachtige kerk met Byzantijnse klooster is gebouwd in 893 na Christus en trekt veel bekijks vanwege de mooie muurschilderingen die door de jaren heen zeer goed bewaard gebleven zijn.

VERBLIJFTIP: Villa & Winery Mal Sveti Kliment ligt op een rustige locatie en biedt accommodatie gebouwd in de traditionele lokale stijl. Het pension is uitgerust met authentieke meubels en handgemaakt houtsnijwerk. De prachtige Sveti Kliment, waaraan het pension zijn naam te danken heeft, ligt direct tegenover de accommodatie. Vanuit je kamer heb je ook een betoverend uitzicht op het meer en de kade. Meer info en boeken.

  1. Sveti Sofija

Sveti Sofija is een van de belangrijkste monumenten in Ohrid en stamt uit de 11de eeuw. De kerk ligt in het hart van de oude binnenstad en heeft een aantal bijzondere fresco’s die stammen uit de 11de tot 13de eeuw. Aan de buitenzijde van het gebouw kan je zien dat de kerk meerdere malen is aangepast wat uiteraard zorgt voor een bijzonder uiterlijk.

In de zomerperiode wordt hier af en toe een mooi concertje gegeven. Na je bezoek aan de kerk kan je plaatsnemen op een van de vele terrasjes rondom de kerk zodat je nog even het uitzicht kan bewonderen.

  1. Het Robevci Huis

Een van de historische huizen dat je kan bezichtigen is het Robevci Huis. De bouw van het oorspronkelijke huis was voltooid in 1827. Rond 1861 werd het huis platgebrand en twee jaar later werd het huis terug heropgebouwd door de broers Robev. Intussen is het gebouw beschermd als cultureel monument en is het van historisch belang.

Ooit woonde hier de rijkste inwoners van de stad, de familie Robev. Vandaag de dag zit er het Nationaal Ohrid Museum in gevestigd waar je een kijkje kan nemen in het vroegere leven van Robevci. Hier staan nog authentieke meubels van de familie en kan je oude familiefoto’s bezichtigen. Bewonder ook zeker de prachtige plafonds en de bijzondere open haard.

Verder herbergt het museum ook een prachtige collectie van oude beelden en andere voorwerpen die tijdens archeologische expedities in de regio werden verzameld. Een van de belangrijkste voorwerpen zijn twee torso’s van de godin Isis.

  1. Het Fort van Samuel en de stadsmuren

De ruïnes van het voormalige Fort van Samuel bevinden zich in het centrum van Ohrid op het hoogste punt van de heuvel waar Ohrid is tegenaan gebouwd. Het fort werd gebouwd in de 10de eeuw toen Ohrid, ten tijde van het middeleeuwse Bulgaarse Koninkrijk, nog de hoofdstad was. Het fort werd gebouwd als bescherming tegen vijandelijke aanvallen, tegenwoordig is het een populaire toeristische bezienswaardigheid in Ohrid.

De 3 km lange stadsmuur bestaat vandaag de dag nog uit 18 torens en 4 poorten. Tegen een kleine entreeprijs mag je de over de indrukwekkende stadsmuren wandelen en een kijkje nemen in de torens. Vanaf de stadsmuren heb je ook een panoramisch zicht over de oude stad en omgeving.

WANDELTIP: Wil je zelf ook Ohrid verkennen, download onze uitgestippelde wandeling Ohrid en zie de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Bezoek het antieke amfitheater

Het antiek amfitheater van Ohrid is een oud-Grieks theater stamt uit de tweede eeuw voor Christus. Jammer genoeg is alleen het onderste gedeelte van het theater bewaard gebleven. Toch is het zeker de moeite om het theater in zijn oude glorie te bezoeken. Tot op de dag van vandaag is het niet helemaal duidelijk hoe groot het theater ooit is geweest. Er worden hier ook regelmatig theatervoorstellingen, toneelstukken en concerten gegeven. Sinds 1980 staat het theater ook vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

  1. St Bogorodica Perivleptos kerk

Niet ver van het antieke Griekse theater ligt de St Bogorodica Perivleptos kerk, je kan deze herkennen aan het witte torentje. De buitenkant van de kerk is niet zozeer speciaal maar wel de binnenkant. Stap het kerkje binnen en laat je overdonderen door de hoeveelheid fresco’s.

De kerk werd gebouwd en geschilderd in 1295 en opgedragen aan de Maagd Maria. De fresco's werden geschilderd door Michael en Eutychius welke op een bijzondere manier de expressie van de heiligen hebben weergegeven. Mihailo en Evtihie zijn de eerste Byzantijnse kunstenaars die hun werk signeren. Hun werk had een grote impact op de Byzantijnse kunst

  1. Proef van de lokale specialiteit Burek

Wanneer je in Noord-Macedonië, of eender welk ander Balkanland op vakantie bent, moet je zeker eens proeven van de “burek”. Burek of Börek is een soort deegsnack dat je zowel als ontbijt en lunch kan eten. Burek is een broodje van blader- of filodeeg gevuld met ingrediënten als gehakt, groenten (vooral spinazie), kaas enzoverder. Doorheen de jaren zijn er verschillende variaties ontstaan op dit gerecht. In Ohrid kan je bij lokale bakkers, ook wel 'pekara's' genoemd, zo’n broodje vinden.

  1. Ohrid parels als souvenir

Op zoek naar een leuk, authentiek souvenir uit Ohrid? Dan kies je best voor de Ohrid parels. De traditie van parels maken gaat tot zo’n 100 jaar terug wanneer een Russische immigrant deze techniek naar Ohrid bracht.
Ohrid parels zijn eigenlijk geen echte parels. Deze worden gemaakt uit Indische schelpen om ze daarna te bewerken met olie uit de schubben van de Plashica vis (forellensoort) die in het meer leeft. De olie wordt gebruikt om de bolletjes te verven. Na meerdere verflagen krijgen ontstaat er een mooie en elegante parel, rijk aan kleur en glans. De exacte werkwijze is een eeuwenoud geheim dat bij slechts enkele families bekend is.

De parels worden verkocht in verschillende lokale winkeltjes in de oude binnenstad. Wees echter wel op je hoede want niet alle parels zijn echt. De familie Filevi zijn een van de betrouwbare families die de parels verkopen. Ze hebben verschillende winkels in Ohrid waar je sieraden gemaakt van parels kan terugvinden.

HUURAUTO: Wanneer je de omgeving van Ohrid wilt verkennen, of een daguitstap wil maken naar Albanië beschik je best over een eigen wagen. Reserveer je huurauto dan bij Sunnycars.

  1. A. den Doolaard-monument

In mei 2006 werd in Ohrid, in het Nederlandse Park, het A. den Doolaard-monument onthuld ter ere van de Nederlandse schrijver (1901-1944). Ook wordt een plein naar hem vernoemd. Het monument is ontworpen door de bekende Macedonische architect Vladimir Taich, je kan het vinden voor het Hotel Millennium Palace.

Met zijn roman De bruiloft der Zeven Zigeuners uit 1939 werd Noord-Macedonië en Ohrid bekend in Nederland, op een bepaalde moment kwamen er zo'n 50.000 Nederlandse toeristen per jaar.

  1. Openluchtmuseum Bay of Bones

Vanuit Ohrid kan je ook een boottocht maken naar de Bay of Bones. De Bay of Bones is een soort openluchtmuseum gelegen aan de zuidelijke kant van het meer van Ohrid, tussen Ohrid en het Klooster van St. Naum. De naam is afkomstig van de grote hoeveelheid botten die hier ooit werden gevonden. Boek je boottocht hier online.

De Bay of Bones is een eigenlijk een klein nagebouwd prehistorisch paaldorp dat je inzicht geeft op hoe de mensen hier in de 10e eeuw voor Christus leefden. Het gereconstrueerde Bay of Bones telt ongeveer 24 replica’s van huizen die door middel van een loopbrug zijn verbonden met het vasteland. Het is een unieke kans om even terug in de tijd te duiken. Je kan er door het eeuwenoude dorpje wandelen en er is een exhibitie met enkele opgegraven voorwerpen die je kan bezoeken.

De baai is tevens een populaire plek om te duiken. Je kan er tussen de houten palen zwemmen die de stad ondersteunen.
  1. Uitstap naar het Nationaal park Galičica

Liever enkele uren vertoeven in de natuur? Maak dan een uitstap naar het Nationaal park Galičica, één van de grootste nationale parken in Noord-Macedonië. Nationaal park Galičica is gelegen tussen het Meer van Ohrid en het Meer Prespa. Trek je wandelschoenen aan en ga er op uit om het groene bergachtig gebied zelf te ontdekken.

Je kan er heerlijk wandelen door het prachtige landschap met kristalheldere meren of beklim de hoogste berg van het Nationaal park Galičica: de Magaroberg. Vanop de Magaroberg geniet je van een prachtig uitzicht over het Prespameer. Verder lopen er allerlei mooie wandelroutes door het nationaal park waarbij je onderweg kan kennis maken met de lokale fauna en flora. Heel misschien kom je wel een zeldzame Balkanlynx tegen op je route!

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning in het Galičica Nationaal park met de wandeling naar de top van de Magaro of de eenvoudigere wandeling naar de top van de Lako Signoj.

  1. Steek de grens over en bezoek het prachtige Albanië

Noord-Macedonië grenst aan Albanië. Aan de overkant van het Meer van Ohrid zie je de prachtige bergen van Albanië schitteren. Wanneer je meerdere dagen in Ohrid verblijft, raden we ook aan om eens een uitstapje te maken naar Albanië.

Albanië is voor lange tijd afgesloten geweest en wordt nog altijd snel geassocieerd met corruptie en criminaliteit. Toch is Albanië geen gevaarlijk land en heeft het veel meer te bieden dan je zou denken. Het is nu de perfecte tijd om de bijzondere plaatsjes en prachtige kustlijn van het land te ontdekken. Op een uurtje rijden van Ohrid bereik je Pogradec en op 2u30 rijden bereik je de Albanese hoofdstad Tirana.

Ontdek hieronder alvast enkele tours en excursies in Albanië

  1. Vermijd roaming kosten koop je eSIM

Opgelet, in Noord-Macedonië betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

  1. Waar overnachten in Ohrid?

Bezoek je binnenkort het meer van Ohrid en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Ohrid.

  • Tino Hotel & SPA is een 4*hotel dat uit kijkt uit over het prachtige meer en biedt comfortabele accommodatie. Als gast kan je gebruikmaken van het spacentrum dat bestaat uit een hot tub, een sauna en een thermaal bad. Nadien kan je genieten van een authentieke Italiaanse en andere internationale gerechten in het restaurant. Wil je graag de omgeving verkennen? Dan kan je bij het hotel ook auto's en fietsen huren. Meer info en boeken.
  • De appartementen van Blue Lake Apartments liggen in het centrum van Ohrid. Het biedt ruime, moderne accommodatie met gratis WiFi en airconditioning. Ieder appartement is voorzien van een gezellige woonkamer met moderne meubels, een volledig uitgeruste keuken en een eigen patio of balkon. Meer info en boeken.
  • Villa Varosh biedt moderne appartementen met uitzicht op de stad. De appartementen zijn voorzien van een eigentijdse en elegante uitstraling en beschikken over een sfeervolle woonkamer, een uitgeruste keuken en een gezellig terras met zicht op het meer van Ohrid en omgeving. Meer info en boeken.
  1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis gids Noord-Macedonië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 11 maart 2024 - Georgine

Het is een goede en mooie reisgits ik zou graag die reis eens doen .dank u

- 26 februari 2024 - Joute

Dankzij jullie tips een land in combinatie met Albanië wat zeker binnenkort ga bezoeken

- 24 februari 2024 - Georgine.

Alles is zeer goed in jullie reisgids dank u

- 31 januari 2024 - Evert en Doretha Davelaar

veel mooie ideeën opgedaan voor de reis naar Noord Macedonië

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?