10 x bezienswaardigheden in de Julische Alpen en Sloveense bergen: 7-daagse reisroute + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden in de Julische Alpen en Sloveense bergen: 7-daagse reisroute + kaart

16 maart 2024 in Slovenië1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Julische Alpen en Sloveense bergen + verblijftips

De Julische Alpen en het nationaal park Triglav zijn fantastische plekken die nog niet door het massatoerisme ontdekt zijn. Deze bergachtige regio, ligt bezaaid met schattige dorpen, imposante watervallen, uitgestrekte bossen, woeste rivieren en diepe kloven. Het is een waar natuurparadijs.

Hieronder vind je onze route voor een roadtrip door de Julische Alpen. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de Sloveens bergen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Julische Alpen

Reisgids
Vliegtickets1u40 vliegen naar Ljubljana, vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de auto
  • De afstand tot Kransjka Gora is 1098 km (+- 12 uur rijden) vanaf Brussel.
  • De afstand tot Bled is 1150 km (12 à 15 uur rijden). Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenVerblijfplaatsen in de Julische Alpen:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Julische Alpen in Slovenië

De Julische Alpen zijn een bergketen voor het grootste deel gelegen in het noordwesten van Slovenië (een ander deel van de Julische Alpen ligt in Italië). Deze bergketen vormt een deel van de Zuidelijke Kalkalpen en strekt zich uit over ongeveer 120 kilometer. De Julische Alpen (ook wel de Sloveense Alpen genoemd) staan vooral bekend om hun schilderachtige landschappen, met hoge bergtoppen, indrukwekkende watervallen, diepe kloven en heldere meren.

In Slovenië beslaan de Julische Alpen een groot deel van het noordwesten van het land en wordt omringd door de mooie valleien van de rivieren Soča, Sava Dolinka en Sava Bohinjka met onder andere het meer van Bled en Bohinj. Maar het bekendste deel is ongetwijfeld het Nationaal Park Triglav, vernoemd naar de hoogste berg van Slovenië, de Triglav, die 2864 meter boven zeeniveau ligt. Ontdek er meer over op deze 7-daagse reisroute.

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Julische Alpen

Dag 1: Kransjka Gora

Je 7-daagse roadtrip door de Julische Alpen begint in het charmante Kranjska Gora, omarmd door majestueuze bergen. Hier ervaar je meteen de charme van deze bergachtige regio. Wandel door de geplaveide straten, bewonder de traditionele architectuur en ontspan na de lange autorit. Geniet van een lekkere maaltijd in een van de knusse restaurants en laad de batterijen op om morgen aan je ontdekkingstocht door de Julische Alpen te beginnen.

Niet alleen het dorpje is een mooie eerste kennismaking, in de omgeving van Kranjska Gora vind je de mooiste stukken natuur in het land. De Julische Alpen weerspiegelen in de helderblauwe meren en watervallen snijden er door de steile bossen. Morgen ontdekken we wat deze regio nog meer te bieden heeft.

OVERNACHTINGSTIP: Berghi Garni Hotel and Apartments ligt op een rustige locatie in Kranjska Gora, op 500 meter wandelen van het dorpscentrum.

Dag 2: Kranjska Gora en Sloveniës mooiste waterval

Begin je dag met een rustige verkenning van het betoverende Meer van Jasna, gelegen op korte afstand van Kranjska Gora. Het Jasnameer wordt gezien als een van de mooiste meren in Slovenië en dat is niet onterecht! Hier kan je langs de oevers wandelen en genieten van de serene omgeving, omringd door weelderig groen.

In de middag staat een ontspannen wandeling naar de indrukwekkende Slap Peričnik-waterval op het programma, die dichtbij Kranjska Gora ligt. Het is een prachtige plek in de Julische Alpen. En bovendien is de waterval makkelijk te bezoeken. De waterval ligt in de buurt van het dorp Mojstrana, op ongeveer 3 km ten noorden van Kranjska Gora. Je kan die plek op twee manieren bereiken:

  • Bezoek de waterval met de auto vanuit Kranjska Gora. Als je in Kranjska Gora verblijft, neem dan de hoofdweg naar Mojstrana. Volg de borden naar de waterval. Het is slechts een korte rit van ongeveer 10 minuten.
  • Of ga te voet vanuit Mojstrana. Er is een wandelpad dat begint in het dorp en je door de schilderachtige omgeving naar de waterval leidt. De wandeling duurt ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van je tempo.
  • De waterval is vrij toegankelijk, maar er is een kleine parkeerplaats bij de start van het wandelpad waar je mogelijk een vergoeding moet betalen voor parkeren (bekijk ligging).

OVERNACHTINGSTIP: Je kan er voor kiezen om te overnachten in Hostel Lukna in het dorpje Mojstrana of meteen doorrijden naar Bled en daar overnachten.

Dag 3: Vintgarkloof

Vandaag op het programma: een wandeling door de Vintgar-kloof. Daar kan je over een houten loopbrug wandelen langs de smaragdgroene Radovna-rivier, omgeven door torenhoge kliffen, watervallen en kristalhelder water. Het is een onvergetelijke ervaring in volle natuur.

  • Om het wandelpad door de Vintgar-kloof vanuit Bled te bereiken, kan je vanuit het centrum van Bled naar het noorden rijden over de hoofdweg richting Podhom.
  • Volg de borden naar de Vintgar-kloof, waar je bij de ingang kan parkeren.
  • Bij de ingang koop je een toegangskaartje, waarna je het goed gemarkeerde houten pad volgt dat door de kloof slingert.

Het uitzicht onderweg is werkelijk spectaculair. De Radovna-rivier raast er door de kliffen en je wandelt er recht boven het water. De wandeling is ongeveer 1,6 kilometer lang en onderweg passeer je de Šum-waterval, een prachtige plek. Je keert vervolgens terug naar het startpunt. Trek stevige wandelschoenen aan en vergeet vooral je camera niet mee te nemen.

Na de wandeling keer je terug naar Bled, waar je alle tijd hebt om uit te rusten, het meer te verkennen of het kasteel te bezoeken. Ook morgen spendeer je een hele dag in Bled en kan je de omgeving op eigen houtje verkennen of een daguitstap vanuit Bled boeken.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in de buurt van de Vintgarkloof.

Dag 4: Bled en het Meer van Bled

Het meer van Bled

Een hoogtepunt van de reis is het sprookjesachtige meer van Bled. Begin de dag met een rustige boottocht naar het eiland middenin het meer op een traditionele pletna-boot. De pletna is een houten roeiboot die specifiek is ontworpen voor het vervoer van passagiers naar het eiland.

Op het eiland pronkt de Maria-Hemelvaartskerk, een romantisch barokkerkje uit de 17e eeuw met een karakteristieke toren. Die kan je beklimmen voor een betoverend uitzicht. En vergeet ook de klok niet te luiden, want dan mag je een wens doen!

Eenmaal terug op het vasteland raden we je aan om een wandeling te maken over de promenade die het hele meer omringt. Onderweg zal je restaurantjes tegenkomen, maar ook plekken waar je een kajak kan huren.

EXCURSIE: Er valt zoveel te zien en te beleven rond het meer van Bled, bekijk hier alle mogelijke tours en excursies vanuit Bled.

Het beste uitzicht op het meer van Bled

Het beste uitzicht op het meer, waar je fantastische foto’s kan maken, heb je vanaf het uitkijkpunt Ojstrica (bekijk ligging). Volg daarvoor de hoofdweg langs de noordelijke oever van het meer van Bled en ga tot het westelijke uiteinde van het meer.

Ongeveer halverwege de oever ligt een pad dat omhoog gaat naar Ojstrica. Het pad is gemarkeerd, maar het kan handig zijn om offline kaarten of een wandel-app te gebruiken. Wees wel gewaarschuwd: het pad is behoorlijk steil, maar wel goed begaanbaar. Je doet er ongeveer een half uurtje over om naar de top te wandelen. Het uitzicht is die inspanning meer dan waard!

Bezoek het kasteel van Bled

Ook het kasteel van Bled is een topbezienswaardigheid. Het kasteel is makkelijk te bezoeken en biedt eveneens prachtige uitzichten op het meer. Het dateert oorspronkelijk uit de 11e eeuw en pronkt op een rotsblok die 130 meter boven het water uittorent. Binnenin vind je een museum waar je meer over het kasteel en de lokale geschiedenis te weten komt.

OVERNACHTINGSTIP: Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled en verblijf in het gezellige Garden Village. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad.

Dag 5: Meer van Bohinj

Vandaag ontdek je de ongerepte natuur van de Julische Alpen. In de ochtend reis je naar het schilderachtige Bohinj-meer, omringd door weelderige bossen en imposante bergen. Dit minder bekende zusje van het meer van Bled zal je zeker weten te verrassen.

Het Meer van Bohinj ligt in het hart van het nationaal park Triglav

  • Een van de meest opvallende bezienswaardigheden rond het meer is de imposante berg Triglav, de hoogste piek van Slovenië. Ontdek hier alles over het Triglav nationaal park.
  • Langs de oevers van het meer vind je schilderachtige dorpen zoals Ribčev Laz, waar je de charmante Sint-Johannes de Doperkerk kan bewonderen.
  • Voor een spectaculair uitzicht op het meer en de omliggende bergen, kan je de kabelbaan naar de top van de Vogel-berg nemen, die zowel in de zomer als winter prachtige panorama's biedt.

Actievelingen kunnen in de omgeving tal van wandel- en fietspaden trotseren die het meer omringen en toegang bieden tot afgelegen uitzichtpunten. Of maak gewoon een boottochtje op het meer, hier is voor elk wat wils.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf in de Butterfly Lodge, gelegen op 3 kilometer van het Meer van Bohinj.

Dag 6: Bovec en omgeving

Vandaag staat in het teken van avontuur

Je rijdt naar het charmante dorp Bovec, de buitensporthoofdstad van het land. Kom je in de zomer, dan moet je hier absoluut raften op de magische Soča-rivier. Je kan overal in het dorpje raftingbedrijfjes reserveren of boek je raftingavontuur op de Soča rivier hier online.

  • Bezoek ook de indrukwekkende Boka-waterval, met maar liefst 144 meter een van de hoogste watervallen in Slovenië.
  • Je parkeert op de parking van het Boka Hotel in Bovec en vandaar is het slechts tien minuutjes wandelen naar het uitkijkpunt. Een aanrader!

De Soča-rivier heeft haar stempel gedrukt op het landschap in de regio van Bovec. En dat is overal te zien. De rivier raast er door kliffen en heeft fantastische plekjes gecreëerd. Een van de beste manieren om de rivier te leren kennen, is via canyoning. Je trekt dan in een wetsuit door de rivier, drijft mee op de stroom en springt langs watervallen. Een onvergetelijke ervaring, die je hier kan reserveren.

Dag 7: Terug naar Kranjska Gora

Op de laatste dag keer je terug naar het startpunt van je reis, Kranjska Gora. Je rijdt terug via de beroemde Vršič-pas, tussen Trenta en Kranjska Gora. Die pas is met 1611 meter hoogte de hoogste bergpas van Slovenië. Je volgt de regionale weg R206 en trotseert maar liefst 50 haarspeldbochten. De uitzichten zijn waanzinnig mooi. Het is de perfecte manier om afscheid te nemen van de spectaculaire Julische Alpen.

Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 1 april 2024 - suzanne geladi

2 keer in Slovenie geweest dat is echt ene prachtig land en veel natuur

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?