20 x mooiste bezienswaardigheden in Sarajevo: wat zeker zien & doen? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Sarajevo: wat zeker zien & doen? + verblijftips

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Sarajevo + verblijftips

Sarajevo is een relatief moderne stad vergeleken met andere hoofdsteden op de Balkan. De stad werd gesticht in 1462 toen de Ottomaanse gouverneur van Bosnië een karavanserai bouwde in wat vandaag de historische wijk Baščaršija is. In de straten is dat oorspronkelijke oosterse charme nog steeds aanwezig, en dat in het hart van Europa. Het is precies wat de meeste reizigers aantrekt.

Sarajevo wordt ook wel het Europese Jeruzalem genoemd, vanwege de belangrijke gebedshuizen van moslims, christenen en joden. Sarajevo is altijd een multiculturele stad geweest. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Sarajevo.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Sarajevo

Duur2 - 3 dagen ()
Vliegtickets4 uur vliegen naar Sarajevo, tussenstops in Wenen of Zurich, richtprijs € 56 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Sarajevo naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen in Sarajevo:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Bosnië en Herzegovina is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
 • Begeleide wandeltocht door Sarajevo, met lokale gids €29 (reserveer hier)
 • Rondleiding + oorlog en tunnelmuseum Joegoslavische oorlogen €30 (reserveer hier)
 • Proef de lekkernijen uit de Bosnische keuken en ontdek de lokale ambachten €40 (reserveer hier)
 • Maak een daguitstap naar de historische stad Travnik en de Jajce watervallen €75 (reserveer hier)

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Sarajevo

 1. Stadhuis van Sarajevo

Een van de indrukwekkendste gebouwen in Sarajevo is het stadhuis of Vijećnica, ontworpen door een Tsjechische architect in 1891. Het is het meest representatieve overblijfsel van de Oostenrijks-Hongaarse overheersing. Het gebouw was ook de thuisbasis van de Nationale en Universiteitsbibliotheek van Bosnië en Herzegovina, die ernstig beschadigd werd tijdens de burgeroorlog in de jaren 1990, maar gereconstrueerd en heropend werd in 2014.

De indrukwekkende gevel is versierd met zuilen en rode strepen die de architectonische eenheid van Oost en West illustreren en de oude Moorse stijl nieuw leven inblazen. Let binnen op de kleurrijke glas-in-loodramen. Het gebouw dient nu voor de vergaderingen van de Raad van Sarajevo en er vinden grote culturele en staatsevenementen plaats.

Zie de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Sarajevo.
 1. Baščaršija

Baščaršija is de meest herkenbare wijk van Sarajevo

De wijk werd opgetrokken in de 15de eeuw tijdens de Ottomaanse overheersing. Meer zelfs, het was toen het commerciële hart van de stad. (Baş çarşı betekent “de belangrijkste winkelstraat” in het Turks.) De wijk ligt aan de oever van de rivier Miljacka en is een overblijfsel uit de tijd toen kleine ambachtelijke winkeltjes moskeeën omringden. Die zijn vandaag bewaard gebleven als religieuze en historische monumenten.

Verdwaal in het sfeervolle doolhof van smalle steegjes en plof neer op een terrasje om een traditionele zwarte koffie te drinken in een van de plaatselijke cafés. Tijdens de hoogtijdagen van Baščaršija in de 17de eeuw telde de wijk meer dan duizend winkels waar meer dan tachtig ambachten uitgevoerd werden.

Kazandžiluk (bekijk ligging) begint aan de oostkant van het Baščaršija-plein. Het is een van de oudste en meest herkenbare straten van Sarajevo. Kazandžijas waren meesterlijke metaalbewerkers.

 1. Sebilj-fontein

Sebil is een Arabisch woord voor een fontein in traditionele islamitische bouwstijl op een plein die het grote publiek van water voorziet. Die fonteinen komen nog steeds veel voor in Turkije, en ook in andere moslimlanden, maar dus ook in de populairste staat van Sarajevo.

De sebilj-fontein is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Baščaršija. Hij werd in 1913 gebouwd op dezelfde plek waar oudere versies van de fontein stonden, maar die werden door de eeuwen heen gesloopt of door verschillende branden verwoest. Men zegt dat er in de 17de eeuw, tijdens de gouden eeuw van Baščaršija, 300 sebiljs in Sarajevo stonden. Deze sebilj is het enige overgebleven exemplaar.

 1. Oud-orthodoxe Kerk

Een van de oudste gebedshuizen in Sarajevo, gebouwd in 1530 op nog oudere fundamenten, is de Servische Kerk van de Heilige Aartsengelen Michaël en Gabriël, de zogenaamde Oud-orthodoxe Kerk.

De kerk ligt in het stedelijke deel van Baščaršija op een korte wandeling van de moskee van Ghazi Husrev Beg. Er zijn 15de-eeuwse Turkse documenten die vertellen dat er 42 islamitische en 103 christelijke gebedshuizen waren in de stad, die vandaag overigens nog steeds bijzonder multicultureel is.

De binnenplaats van de kerk huist een verzameling iconen uit de 13de en 14de eeuw en er worden ook zeldzame manuscripten, liturgische voorwerpen en kunstwerken bewaard. Het belangrijkste document hier is het Edict van Sarajevo uit 1307.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan Sarajevo met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.
 1. War Childhood Museum

Het War Childhood Museum vertelt de persoonlijke verhalen en ervaringen van kinderen die opgroeiden tijdens de Bosnische oorlog. Het biedt een uniek perspectief op het conflict en de impact ervan op de jongere generatie. Meer info op de website.

 1. Moskee Ghazi Husrev Beg

De moskee Ghazi Husrev Beg is een van belangrijkste Ottomaanse gebouwen op de Balkan, opgericht in het centrum van Sarajevo in 1530. Ghazi Husrev Beg was een Ottomaanse gouverneur die 20 jaar lang over Bosnië regeerde. Hij gaf de opdracht voor het ontwerp van de moskee aan een Perziër, Acem Esir Ali, die in die tijd beschouwd werd als de belangrijkste architect van het rijk.

Leuk weetje: de moskee van Ghazi Husrev Beg was de eerste ter wereld die elektriciteit kreeg. Dat gebeurde aan het einde van de 19de eeuw, tijdens de heerschappij van de Oostenrijk-Hongaren.

Er zijn verschillende andere gebouwen in Baščaršija vernoemd naar Ghazi Husrev Beg (of Bey in het Turks) die deel uitmaakten van zijn Vakuf (schenking). Zo zijn er een moskee, islamitische scholen, een bazaar, een hamam (Turks bad) en een bezistan (overdekte bazaar) die zijn naam dragen.

WANDELTIP: Dompel jezelf onder in de historische en architectonische wonderen van de oude stad. Kom langs dé bekendste plekjes van de stad met een lokale gids. Boek hier je wandeltocht door Sarajevo.

 1. Klokkentoren van Sarajevo

De 16de-eeuwse klokkentoren van Sarajevo is de enige openbare klok ter wereld die de maantijd aanhoudt en de tijden voor de moslimgebeden aangeeft. Een tijdwaarnemer stelt de tijd voor deze 30 meter hoge klok eenmaal per week handmatig in.

De klokkentoren is moeilijk te missen. Het bouwwerk typeert de skyline van Baščaršija, net als de minaret van de moskee van Ghazi Husrev Beg. Op de binnenplaats van de moskee werd lang geleden met verschillende instrumenten en technieken de precieze tijd berekend.

 1. Museum of Crimes Against Humanity and Genocide

Het Museum of Crimes Against Humanity and Genocide (Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida) is gewijd aan het herdenken van de verschrikkelijke misdaden tegen de menselijkheid en genocide die plaatsvonden tijdens de Bosnische Oorlog in de jaren 1990.

Het museum heeft als doel om de herinnering aan de slachtoffers van de oorlog levend te houden en om het publiek bewust te maken van de gruwelijke gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld. Het presenteert tentoonstellingen met documenten, foto's, persoonlijke verhalen, en artefacten die getuigen van de wreedheden die tijdens de oorlog zijn begaan.

Hier komt je meer te weten over de oorzaken en het verloop van de Bosnische Oorlog die plaatsvond tussen 1992 en 1995, het museum biedt context en achtergrondinformatie. Meer info.

 1. Museum Galerija 11/07/95

Niet veel verder kan je een bezoek brengen aan museum Galerija 11/07/95. Dit staat in het teken van de herdenking van de genocide in Srebrenica (gelegen in het oosten van Bosnië-Herzegovina, aan de grens met Servië), een van de meest tragische gebeurtenissen tijdens de Bosnische Oorlog in de jaren 90.

De datum 11 juli 1995 markeert het begin van de Srebrenica-genocide, waarbij 8372 Bosnische moslimmannen en jongens werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladić. Meer info op de website.

 1. Sarajevo-rozen

Sarajevo-rozen zijn littekens van mortiergranaten gevuld met rode hars die dienen als gedenktekens voor degenen die hun leven verloren tijdens het beleg van Sarajevo in de jaren 1990. Ze zijn een aangrijpende herinnering aan de impact van de oorlog op de stad.

Elke mortier staat voor een specifieke locatie waar een mortiergranaat insloeg en slachtoffers maakte. De rode hars symboliseert het bloedvergiet en de uiteindelijke veerkracht van de mensen. De Sarajevo-roos (bekijk ligging) voor de Katedrala Srca Isusova, de kathedraal van het Heilig Hart van Jezus, is zo'n gedenkteken.

 1. Sarajevo's Eeuwige vlam

De Eeuwige Vlam is een gedenkteken gewijd aan de gevallen soldaten en burgers van de Tweede Wereldoorlog. Het vuur brandt al sinds 1946. Het herdenkt niet alleen de slachtoffers van die oorlog, maar dient ook als een breder symbool van de veerkracht en het uithoudingsvermogen van de stad in tijden van tegenspoed. De Eeuwige Vlam is een plechtige herinnering aan de impact van de oorlog op de lokale gemeenschap.

 1. Asjkenazische-synagoge

De Asjkenazische-synagoge werd in 1902 gebouwd om te voldoen aan de behoeften van de Joodse gemeenschap die aan het einde van de 19e eeuw naar Sarajevo kwam. Dit is de enige actieve Joodse synagoge in de stad. Hij werd ontworpen door de beroemde Tsjechische architect Karlo Paržik en was het eerste religieuze bouwwerk in Sarajevo in de pseudo-Moorse stijl die in die tijd bijzonder populair was in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

De synagoge barst van de bogen en beschilderde decoraties en is versierd met gebrandschilderde ramen en deuren. Toeristen kunnen van maandag tot vrijdag naar binnen, maar lees je wat in voor je bezoek, want er zijn geen brochures in het Engels. Je kan hier rondleidingen boeken die je meenemen naar andere Joodse bezienswaardigheden in de stad.

De geschiedenis van de Joden in Sarajevo gaat eeuwen terug. Uit documenten blijkt dat de Sefardische synagoge Velika Avlija in 1581 werd gebouwd door de Turkse pasja om arme leden van de gemeenschap te helpen. Hoewel de synagoge in de daaropvolgende eeuwen twee keer afbrandde, is het nog steeds een belangrijk onderdeel van het Joodse erfgoed. Het doet nu dienst als museum. De Sefardische gemeenschap bouwde in 1932 een andere synagoge, de grootste op de Balkan, maar die werd in 1941 door de nazi's verwoest.

WANDELTIP: Ontdek de eeuwenoude en fascinerende geschiedenis van de joden in Bosnië en Herzegovina tijdens een begeleide tour door Sarajevo met gids.

 1. Museum Sarajevo 1878-1918

Het Museum Sarajevo 1878-1918 staat op de plek waar aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk in 1914 werd vermoord. Dit was de gebeurtenis die de aanleiding gaf tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het museum is gewijd aan de bloeiperiode van Sarajevo tijdens de Oostenrijks-Hongaarse overheersing. Je ziet er voorwerpen die te maken hebben met de manier van leven van die tijd en ook levensgrote beelden van Ferdinand en zijn vrouw Sofia.

 1. Latinski Most

Naast het museum (zie foto hierboven) ligt nog een bezienswaardigheid: de Latinski Most oftwel de Latijnse Brug, hoewel de brug door de Ottomanen werd gebouwd. De brug overspant de rivier en verbindt het museum met de katholieke wijk die vroeger Latinluk heette. Men gelooft dat de Latijnse Brug de oudste is in Sarajevo. Oude manuscripten vermelden de brug al sinds het midden van de 16de eeuw.

TIP: Wil je graag meer te weten komen over het lokale leven en de manier van leven in Sarajevo? Dan is deze culinaire en ambachtelijke tour door de oude binnenstad van Sarajevo ongetwijfeld iets voor jou. Ga op stap met een lokale gids, proef hartige en zoete traditionele specialiteiten uit de Bosnische keuken en kom meer te weten over de oude ambachten.

 1. Gele Fort van Sarajevo

Het Gele Fort, of Žuta Tabija, een oude citadel op een heuvel die over de stad uitkijkt. Het fort speelde een cruciale rol in de verdediging van Sarajevo door de eeuwen heen. Het werd oorspronkelijk gebouwd tijdens het Ottomaanse tijdperk in de 18de eeuw als onderdeel van de verdedigingswallen van de stad.

Vanaf dit uitkijkpunt (bekijk ligging) kan je de skyline van de stad, de wijk Baščaršija, de rivier Miljacka en de omliggende bergen bewonderen. Het is ook een geweldige plek om foto's te maken, vooral bij zonsopgang of zonsondergang.

 1. Kabelbaan van Sarajevo

Fan van panoramische uitzichten? Dan moet je naar de Trebević-berg. De top kan worden bereikt met de kabelbaan van Sarajevo (bekijk ligging). Die kabelbaan werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo. Het functioneerde tot de Bosnische oorlog, toen het zwaar beschadigd raakte, omdat het op een strategische positie lag voor militaire operaties. In de buurt zijn nog steeds verlaten bunkers en loopgraven te zien.

Na jaren van restauratie werd de kabelbaan in 2018 heropend voor het publiek, 25 jaar na de oorlog – een symbool dat de oorlog echt voorbij is. De rit duurt ongeveer zeven minuten. Op de top kan je wandelen, fietsen en picknicken. Er zijn ook verschillende restaurants en cafés. Tickets voor de kabelbaan kan je gewoon ter plekke kopen in Bistrik of vooraf online. Parkeer je wagen hier.

 1. Bobsleebaan van Sarajevo

De verlaten bobsleebaan van Sarajevo werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1984. De baan is gelegen op de berg Trebević, net buiten de stad (bekijk ligging). Je kan er vanuit de stad naartoe stappen, al is het eenvoudiger om er met de auto of met de kabelbaan naartoe te gaan (eindstation kabelbaan vind je hier). Het is een unieke toeristische attractie geworden, vooral voor wandelaars en fietsers.

De verlaten betonnen structuur biedt ook een bijzonder canvas voor straatartiesten en graffiti kunstenaars. Wie op zoek is nog naar meer urbenex locaties moet zeker ook eens de toren Bistrik Kula (bekijk ligging) bezoeken en het verlaten hotel van de Olympische Spelen van 1984, Hotel Igman (bekijk ligging) en de skischans van de Olympische Spelen 1984 (bekijk ligging).

TOUR: De Olympische Winterspelen van Sarajevo worden beschouwd als een van de meest succesvolle evenementen uit de 20ste eeuw. Een local uit Sarajevo neemt je met plezier mee naar de locaties waar het gebeurde en informeert je over dit fascinerende sportevenement. Boek hier je privé tour Olympische Winterspelen Sarajevo.

 1. Sarajevo-tunnel

De Sarajevo-Tunnel, ook bekend als de Tunnel van de Hoop, was een belangrijke levensader tijdens het Beleg van Sarajevo, een langdurige blokkade van de hoofdstad tijdens de Bosnische Oorlog. De tunnel maakte het mogelijk om voedsel naar de stad te brengen en humanitaire hulp te verlenen. Er werden ook gewonde burgers via de tunnel geëvaceerd en wapens aangevoerd.

Vandaag is er een klein museum op de plek van de originele Sarajevo-tunnel over de geschiedenis van de oorlog en het belang van de tunnel voor de bevoorrading van de stad. Koop je ticket voor het Tunnel museum hier online.

 1. Avaz Twist Tower

Vanuit het oude centrum van Sarajevo kan je een wandeling maken van 30 minuten naar het hoogste gebouw van de stad, de Avaz Twist Tower. De wolkenkrabber is in gebruik als kantoorgebouw en het hoofdkwartier van de krant Dnevni Avaz. Het is het hoogste gebouw van voormalig Joegoslavië. Het gebouw werd tussen 2006 en 2008 gebouwd naar een ontwerp van Faruk Kapidžić.

In architectonisch opzicht valt de Avaz Twist Tower op door de draaiing van de zijden, het ontwerp lijkt op de Turning Torso in Malmö, Zweden. Het gebouw is 142 meter hoog met een antenne van nog eens 30 meter op het dak. Op 100 meter hoogte bevindt zich een restaurant en nog een paar verdiepingen hoger is er een uitkijkterras.e Avaz Twist Tower (betaalde toegang tot het panoramisch terras). Meer info op de website.

 1. Maak een daguitstap vanuit Sarajevo

Verblijf je meerdere dagen in Sarajevo? Dan kan je eventueel een excursie of daguitstap boeken. Er zijn verschillende interessante plekjes in de omgeving (of wat verder) die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder alvast enkele van onze favoriete uitstappen die je kan overwegen tijdens jouw bezoek aan Sarajevo of bekijk meteen het volledige aanbod excursies vanuit Sarajevo hier.

Piramides van Visoko

Vlakbij Sarajevo, kan je in Visoko de Ravne-tunnels bezoeken, een netwerk van ondergrondse gangen. Deze tunnels kregen wereldwijd aandacht nadat een controversiële hypothese opdook. Volgens de Bosnische piramidehypothese zijn de heuvels in Visoko geen natuurlijke formaties, maar wel oude piramides. De Ravne-tunnels vormen een onderling verbonden systeem van ondergrondse gangen die door een onbekende beschaving werden gebouwd en ze zijn mogelijk gerelateerd aan de vermeende piramides.

De tunnels werden in 2005 ontdekt door Semir Osmanagić, een Bosnische zakenman die beweert dat de Bosnische piramides de grootste en oudste piramides ter wereld zijn. Sinds hun ontdekking zijn de Ravne-tunnels een populaire bestemming geworden voor toeristen en archeologen die het mysterieuze ondergrondse netwerk willen verkennen.

Men denkt dat de Ravne-tunnels zich over meerdere kilometers uitstrekken en dat er kamers, zijgangen en zelfs ondergrondse watersystemen zijn. Sommige onderzoekers en bezoekers beweren dat de tunnels unieke energetische eigenschappen bezitten die genezingen en spirituele ervaringen veroorzaken. Je kan de tunnels bezoeken met een plaatselijke gids. Oordeel dan vooral zelf over welk doel de gangen precies dienen en hoe ze ontstaan zijn. Meer info op de website.

TIP: Boek hier je privé tour naar de Piramides van Visoko vanuit Sarajevo.

Bezoek Travnik en Jajce-watervallen

Travnik is een stad in centraal Bosnië op ongeveer 68 kilometer van Jajce en 90 kilometer ten westen van Sarajevo. Het is leuk om hier te komen na een bezoek aan Jajce, want Jajce was de thuisbasis van de koningen van Bosnië in de middeleeuwen, en Travnik was de thuis van de 18e en 19e-eeuwse Bosnische viziers, als de hoofdstad van de Ottomaanse provincie Bosnië. Het is dus alsof je je een eeuw verplaatst door de geschiedenis.

Bezoek het Ottomaanse fort van Travnik voor een prachtig uitzicht over de stad en wandel door de oude binnenstad die rijk is aan architectonische schatten uit het Ottomaanse tijdperk. Zie de geboorteplaats van Ivo Andrić, winnaar van de romanprijs voor literatuur. Nadien geniet je van een dramatisch berglandschap op weg naar het pittoreske stadje Jajce. Het hoogtepunt van deze dagtour is ongetwijfeld de beroemde 17 meter hoge Pliva waterval in het hart van de stad (bekijk ligging).

TIP: Boek je tour naar historische stad Travnik en de Jajce watervallen.

 1. Waar overnachten in Sarajevo?

Sarajevo is een bruisende stad waar toeristen uit de hele wereld naartoe komen. Je zou daarom geen problemen mogen ondervinden om accommodatie te vinden die aan je wensen voldoet.

De beste hotels liggen naast de oude wijk Baščaršija, waar de meeste bezienswaardigheden zich bevinden, maar er zijn ook minder dure hotels te vinden iets verder van het centrum. Wil je in hostels verblijven, dan heb je enkele uitstekende opties met uitzicht op de oude bazaar.

 • Budgetvriendelijk: Pigeon Square Rooms ligt in het centrum van Sarajevo, op een steenworp afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Alle accommodaties zijn voorzien van airconditioning en een gedeelde of eigen badkamer. Je kan gebruikmaken van de gedeelde keuken.
 • Modern hotel: Het Ibis Styles Sarajevo biedt moderne accommodatie net buiten het stadscentrum van Sarajevo, een uitgebreid continentaal ontbijtbuffet, een binnenzwembad en een wellnesscentrum. Er is ook gratis parkeergelegenheid.
 • Luxe verblijf: Hotel President Sarajevo ligt op wandelafstand van de Latijnse brug en de Sebilj-fontein, en beschikt over stijlvol ingerichte kamers, een zonneterras en uitzicht op de rivier. Na je stadswandeling kan je genieten van een drankje in de lobbybar.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?