Dé 19 x mooiste steden in Frankrijk voor je citytrip: Wat te zien & doen in deze Franse steden?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Dé 19 x mooiste steden in Frankrijk voor je citytrip: Wat te zien & doen in deze Franse steden?

29 januari 2024 in Frankrijk0 reacties

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een mooie citytrip of stedentrip in Frankrijk?

Frankrijk, een populaire vakantie bestemming met prachtige paleizen, historische steden, en uitgestrekte en afwisselende landschappen landschappen. Het maakt niet uit of je nu naar het noorden of het zuiden van Frankrijk reist, je vindt overal wel steden die de moeite waard zijn.

Benieuwd naar de mooiste steden in Frankrijk voor een stedentrip? Lees gerust verder en ontdek de leukste plekken en steden in Frankrijk.

Inhoud artikel

  1. Parijs

Zonder twijfel, de bekendste plek van Frankrijk is natuurlijk de hoofdstad Parijs. Deze prachtige stad is de meest populaire bestemming van het land, en de stad heeft dan ook ontzettend veel bezienswaardigheden. Zo zijn er de indrukwekkende bouwwerken als de Eiffeltoren, de Notre-Dame en de Sacré-Coeur, de vele interessante musea zoals het Louvre, het Musée d’Orsay en het Centre Pompidou.

Je ziet er ook bekende iconen zoals de Arc de Triomphe en de Moulin Rouge, heerlijke parken zoals de Jardin du Luxembourg en de Tuileries en nog zo veel meer. Loop er over de Champs-Élysées, ga winkelen (of misschien alleen windowshoppen) bij de Galeries Lafayette, en eet in de lekkerste restaurants ter wereld. Download hier onze stadsgids Parijs incl. stadswandeling langs alle hoogtepunten.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.
  1. Nice

Nice is wellicht dé kuststad bij uitstek aan de Côte d’Azur of de Franse Azurenkust. De stad was ooit onderdeel van het koninkrijk van Sardinië, maar tegenwoordig is het één van de grootste en mooiste steden van Frankrijk. Nice is het walhalla voor de barokstijl. Zo zijn de Chapelle de la Miséicorde en de kathedraal Sainte-Réparate, enkele pareltjes uit de barokperiode.

Verder staat de stad ook vooral bekend om de Promenade des Anglais, de bekendste boulevard langs de Middellandse Zee, en de vele stranden die in de zomer helemaal vol zitten met zonnende mensen. Door de ligging dichtbij Italië vind je hier ook heel wat Italiaanse invloeden, onder meer in de lokale keuken.

WANDELTIP: Wil je zelf de stad gaan verkennen? Download onze stadswandeling in Nice en zie de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Montpellier

Montpellier is een oude stad die in de laatste decennia ontzettend gegroeid is. De stad ligt rondom het Place de la Comédie vlakbij de Middellandse Zee en je vindt er een combinatie van oude gotische werken zoals de Cathédrale Saint-Pierre en chique neoklassieke gebouwen. Daarnaast vind je in Montpellier de oudste botanische tuin van Frankrijk, de Jardin des Plantes de Montpellier, die al in 1593 werd opgericht. Tegenwoordig is Montpellier ook een bruisende jonge studentenstad.

Download onze stadswandeling door het centrum van Montpellier en ontdek dé hoogtepunten van deze verrassend mooie stad.
  1. Lyon

Lyon is de derde grootste stad van Frankrijk. De stad bestaat uit een historisch centrum, ‘Vieux Lyon’, waar kleine steegjes je tussen de oude gebouwen uit de Renaissance leiden. Voor een mooi uitzicht over de stad raden we de Basilique de Notre-Dame de Fourvière en de Cathédrale Saint-Jean-Baptiste aan. Lyon is daarnaast het hart van de Franse gastronomie en staat bekend om de verschillende regionale specialiteiten. Probeer zeker de lokale kazen, worst en de salade lyonnaise, typische Franse gerechten.

Onze tip: Ga mee met een gastronomische tour door Lyon! Ontdek alle smaken waar de stad bekend om staat én geniet ten volle.

  1. Toulouse

La Ville Rose, zoals Toulouse ook wel bekend staat, staat bekend voor de gebouwen van roze terracotta stenen. De stad ligt vlak bij de grens met Spanje en wordt in tweeën verdeeld door de Garonne rivier en het Canal du Midi, die de rivier sinds de 17de eeuw met de Middellandse Zee verbindt.

Daarvoor was Toulouse ook al een grote en rijke stad en met nog een basiliek, een kathedraal en enkele mooie kerken is Toulouse goed voorzien van religieuze architecturale pareltjes. Daarnaast vallen er ook talrijke historische panden, oude bruggen en verschillende gezellige binnenpleintjes te bezoeken.

TIP: Boek je daguitstap met gids door Toulouse online en maak er een onvergetelijke vakantie van.

  1. Annecy

Het stadje Annecy ligt aan het meer Annecy en de bergen van de Alpen, vlak bij het Zwitserse Genève. Ooit was dit stadje dan ook onderdeel van Zwitserland, maar sinds 1860 behoort Annecy tot Frankrijk. Annecy wordt ook wel het Venetië van de Alpen genoemd door de vele kanalen die door de stad stromen, en in het historisch centrum ligt het Palais de l’Isle dan ook midden op een kanaal.

Je kan je bezoek aan Annecy makkelijk combineren met Genève, deze tour neemt je mee naar beide steden vanaf €100.

  1. Reims

Reims is de onofficiële hoofdstad van de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. De stad wordt omringd door glooiende wijngaarden waar de bruisende wijnen die de naam champagne mogen dragen gemaakt worden. In de stad vind je dan ook verschillende champagnehuizen waar je een proeverij of een tour kan doen.

Daarnaast is Reims een belangrijke stad geweest in de geschiedenis van de Franse monarchie, er werden verschillende koningen in de 13de eeuwse Cathédrale Notre-Dame de Reims gekroond. Je zou Reims, eigenlijk het klein-Parijs kunnen noemen, deze stad loopt namelijk ook vol van de elegante pleinen met historische gebouwen en mooie parken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Reims en haal het beste uit je vakantie!

  1. Monaco

Monaco is de thuishaven van de jetset van Europa. Overal waar je kijkt, zie je dure auto’s, designer kledijwinkels, casino’s, luxueuze hotels en peperdure woningen die uitkijken op de Middellandse Zee. Monaco straalt een sfeer van extravagante rijkdom uit en heeft ook het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner ter wereld.

Het meest dramatische kenmerk is de rots die uitsteekt boven de Middellandse Zee, genaamd "Le Rocher" ("The Rock"). Daarop ligt ook het historische dertiende-eeuwse Monaco, ook bekend als Monaco-Ville. Je wandelt er rond in charmante, smalle straatjes en tussen eeuwenoude gevels. Mis niets van je verblijf met onze stadswandeling door Monaco.

TIP: Monaco bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Monaco.

  1. Orléans

Orléans is historisch een erg belangrijke stad geweest, vooral door de strategische ligging op het noordelijke uiteinde van de Loire. Het was een van de weinige steden met een brug over de rivier en werd door de inkomsten van tolgelden al snel een van de rijkste steden van Frankrijk.

Kathedraal en universiteitsgebouwen

Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Cathédrale Sainte-Croix die uit de glorieperiode stamt. Daarnaast is Orléans ook een belangrijke universiteitsstad en vind je er verschillende mooie universiteitsgebouwen.

Jeanne d’Arc: het symbool van Orléans

De heldin van de Honderdjarige Oorlog, Jeanne d’Arc, wordt overal in Orléans gevierd. Je kan er eigenlijk niet naast kijken. Zo is er op het Place du Martroi een standbeeld te vinden van Jeanne d’Arc op haar paard, en kan je een replica bezoeken van het huis waarin ze tijdens het Beleg van Orléans verbleef. Regelmatig gaan er ook tentoonstellingen en andere speciale evenementen door ter ere van Jeanne d'Arc.

VERBLIJFTIP: Hôtel d'Orléans is een 3* hotel in het historische centrum van Orléans, op wandelafstand van het geboortehuis van Jeanne d'Arc. De kamers zijn modern ingericht en voorzien van alle comfort dat je maar kan wensen. Na het verkennen van de stad kan je genieten van een drankje in de bar van en in de ochtend kan je naar keuze uitgebreid ontbijten op je kamer of in het restaurant. Meer info en boeken.

  1. Marseille

Marseille is één van de oudste steden van Frankrijk en ook één van de grootste. In het oude stadscentrum, Panier wandel je langs de oude haven (Vieux Port) en lunch in één van de karaktervolle barretjes langs het water. Bezoek ook zeker de romaans-byzantijnse Cathédral de Sainte-Marie-Majeure die dateert uit de elfde eeuw. Ook is het Saint-Victor Klooster is een aanrader. Het is één van de oudste christelijke plekken in Europa.

In Marseille kan je ook verschillende musea bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Musée d’Historie de Marseille waar je meer leert over de geschiedenis van de stad, of het Musée Cantini waar je moderne kunstwerken van onder andere Picasso kan bewonderen. Een dagje genieten op het strand is ook een optie.

WANDELTIP: Er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Marseille? Volg onze gratis stadswandeling door Marseille die je langs de mooiste plekjes van de stad brengt.

  1. Amiens

Gelegen in het noorden van Frankrijk tussen Lille en Parijs wordt Amiens wel eens overgeslagen voor een weekendje weg. Amiens is dan ook geen grote stad, maar toch heeft de plaats ontzettend veel bezienswaardigheden en activiteiten te bieden. Daarnaast is Amiens al in zo’n 3 uur rijden vanuit België te bereiken, waardoor het eigenlijk de perfecte locatie voor een korte stedentrip vol verrassingen is.

Enkele hoogtepunten in Amiens?

Amiens is vooral bekend voor zijn prachtige kathedraal met buitengewone afmetingen. Met onze wandeling door Amiens ontdek je heel wat aparte gebouwen zoals het appartementsgebouw van Perret, het circusgebouw Jules Verne, het moderne stationsplein en de kleurrijke straten in de wijk Saint-Leu. Uiteraard hebben we de winkelstraten niet vergeten en aan autovrije shoppingzones is er hier geen gebrek. Het culinaire houden we voor het einde van de wandeling. Je kan dit bezoek dan nog verlengen met een boottocht op de beroemde hortillonnages van Amiens. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden in Amiens.

Verblijf in Hotel Le Prieuré et La Résidence aan de voet van de kathedraal van Amiens, in een van de prachtige oude straten van de stad.
  1. Colmar

Colmar ligt tussen Straatsburg en Mulhouse en is misschien wel het mooiste stadje van de regio. Het middeleeuwse centrum katapulteert je terug in de tijd. Bezoek er zeker het Maison Pfister en de 13de-eeuwse Eglise Saint-Martin. In Colmar kan je ook proeven van de lokale wijnen proeven of één van de omliggende wijngaarden bezoeken. Een aanrader! Ga er zelf op verkenning met onze wandeling door Colmar.

Ben je van plan om Colmar te bezoeken? Lees ons blogartikel waarin we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Colmar op een rijtje zetten.
  1. Lille

De stad Lille wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Deze stad ligt vlak bij de grens met België en heeft ook heel wat bezienswaardigheden die grotendeels in het gezellige historische centrum zijn gelegen. Een wandeltocht is ideaal om de stad te verkennen, boek hier je begeleide stadswandeling vanaf €11!

Zo kan je er rondwandelen tussen de historische gebouwen en een bezoek brengen aan de Notre Dame de la Treille kathedraal, het Hospice Comtesse en het Hôtel de Ville met het Belfort. Lille staat ook bekend om het heerlijke lokale gebakje ‘merveillieux’, dat moet je zeker eens proeven!

  1. Nantes

Nantes is een stad gelegen aan de Loirerivier in het westen van Frankrijk. De stad staat ook wel bekend als het Venetië van het westen door de vele stroompjes en beekjes die door het oude stadscentrum stromen. Het is een van de grootste steden van Frankrijk en was ten tijde van de oude Romeinen een belangrijke havenstad aan de rivier. Ondertussen omvat de stad ook een voormalig eiland in de rivier, waar onder andere het geboortehuis van de schrijver Jules Verne te vinden is. Download onze stadswandelingen Nantes en zie de mooiste bezienswaardigheden.

Onze tip: met een Nantes City Pass heb je gratis toegang tot 30 topattracties in de stad en mag je bovendien gratis het openbaar vervoer gebruiken! Boek je stadspas hier op voorhand vanaf €26.
  1. Metz

In het noordoosten van Frankijk, onder Luxemburg, ligt het plaatsje Metz. Door de dichte ligging bij de grenzen met zowel Luxemburg als Duitsland zie je in Metz veel Duitse invloeden terug. In Metz vind je de gotische Saint-Stephen kathedraal met de grootste hoeveelheid glas-in-loodramen ter wereld, evenals de Basilique de Saint-Pierre-aux-Nonnains, de oudste bestaande kerk van Frankrijk. Metz heeft daarnaast ook heel wat parken en tuinen en staat daarom ook wel bekend als La Ville Verte.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Metz.

  1. Straatsburg

Straatsburg is de grootse stad en ook de hoofdstad van de regio Grand Est. Het is ook politiek een belangrijke stad omdat hier de Raad van Europa en het Europees hof voor de Rechten van de Mens zetelen. Ook de zittingen van het Europees Parlement gaan hier om de maand door. Straatsburg grenst aan Duitsland en er wordt zowel Frans als Duits gesproken.

Het Grande Île, het historische centrum van de stad, wordt door UNESCO beschermd en loopt over van de bezienswaardigheden. Wandel hier zeker eens rond op de smalle straatjes tussen de oude vakwerkhuizen en langs de middeleeuwse bouwwerken. De blikvanger is de gotische kathedraal Notre-Dame de Strasbourg waar je ook de wereldberoemde astronomische klok kan bewonderen. Straatsburg is ook een belangrijke studentenstad vol musea en groene parken.

Volg onze stadswandeling door Straatsburg zodat je geen niet-te-missen bezienswaardigheden overslaat!
  1. Bordeaux

De oude havenstad Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk wordt vaak als mooiste stad van Frankrijk na Parijs beschouwd. De stad heeft een historisch centrum waarvan ruim 350 gebouwen zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een wandeling (download onze gratis stadswandeling hier!) zal je dan ook je ogen uitkijken naar de prachtige gebouwen en bijzondere monumenten. Na een tour kan je terecht op 1 van de vele terrassen om een Bordeaux wijntje te proberen.

  1. Dijon

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogneregio van Frankrijk. De stad staat vooral bekend om de mosterd die in de regio wordt gemaakt, maar de historische stad heeft meer te bieden dan alleen dat. In het centrum wandel je langs de oude statige herenhuizen, mooie vakwerkhuizen, indrukwekkende palzeizen en gezellige restaurantjes. Zo moet je zeker naar de straat Rue des Forges, waar het altijd gezellig druk is op de terrasjes.

En breng ook zeker eens een bezoekje aan het Musée des Beaux-Arts uit de 18de eeuw en de vele renaissancewoningen rondom het Place François Rude. Niets missen van deze stad? Download onze stadswandeling door Dijon, de hoofdstad van Bourgondië.

TIP SLAPEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Dijon in Hôtel des Ducs. De makkelijkste manier om de omgeving te verkennen is om het "uilenpad" te volgen dat voor het hotel langsgaat. De kamers van het hotel zijn modern en ruim ingericht en 's morgens wacht je een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Aix-en-Provence

Aix-en-Provence wordt met regelmaat benoemd tot 1 van de mooiste steden van Frankrijk. De stad ligt midden in de Provence maar is ook dichtbij de Middellandse Zee. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis als je beide regio’s wilt ontdekken.

De stad wordt omringd door velden vol zonnebloemen en lavendel en binnen de stad vind je prachtige bezienswaardigheden tussen de 17de en 18de eeuwse herenhuizen. De stad was zeer populair bij een aantal grote schilders en schrijvers, en wanneer je door de lanen omringd door bomen loopt raak je bijna zelf ook geïnspireerd om een kunstwerk te creëren.

RONDREIS: Ontdek hier onze uitgestippelde route voor een 8-daagse reis door de Provence.

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?