Dé 11 x top bezienswaardigheden in Montpellier: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 11 x top bezienswaardigheden in Montpellier: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

19 februari 2021 in Occitanië0 reacties

Montpellier is een levendige en jonge universiteitsstad die voor veel vakantiegangers de poort naar de Middellandse Zee vormt. Het is een stad met een eigenzinnig karakter en die modern uit de hoek komt, maar tegelijk ook overloopt van de historische bouwwerken. Een interessante mix die je zeker zal weten te bekoren!

Inhoud artikel

 1. Place de la Comédie

De Place de la Comédie is de belangrijkste bezienswaardigheid van Montpellier. Het is een charmant plein en de perfecte plek om je wandeling door Montpellier te beginnen. De Place de la Comédie werd het middelpunt van de stad in het midden van de 19e eeuw toen het station 200 meter naar het zuiden werd verplaatst.

Het plein is vernoemd naar het prachtige operagebouw uit de 18e eeuw: Opéra Comédie. Deze opera grenst aan, volgens vele Fransen, het mooiste plein van het land is.

Promenade du Peyrou

Het geplaveide stadsplein Promenade du Peyrou wordt gedomineerd door het standbeeld van Lodewijk XIV. Vanop deze esplanade geniet je van een fraai uitzicht op de stad.

 1. La Tour de la Babote

La Tour de la Babote is een overblijfsel van de 12e eeuwse vestingwerken van de stad. In 1740 werd deze toren gebouwd als een observatorium bovenop de fundamenten van een van de vestingtorens. Volgens de legende heeft Lenormand, uitvinder van de parachute, zijn uitvinding getest door zich van dit bouwwerk te werpen.


 1. Jardin des Plantes

Een heerlijke plek om een tijdje in alle rust te genieten van de natuur, de stilte en de Zuid-Franse zon. De Jardin des Plantes is een historische botanische tuin en werd in aangelegd 1593. Het is dan ook de oudste botanische tuin van Frankrijk.

Weetje: De planten werden hier oorspronkelijk gekweekt voor medische doeleinden.

La Serre Amazonienne

Voor echte plantenliefhebbers is een bezoekje aan La Serre Amazonienne een absolute must. Je wandelt er een tropische serre binnen met een uitgebreide verzameling aan exotische planten uit het Amazonegebied. Het is misschien niet iets wat je zou verwachten in Zuid-Frankrijk en niet op jouw nummer één staat om te bezoeken maar als je wat tijd over hebt, raden we zeker aan om hier even te stoppen.

 1. Het Kasteel van de Mogère

Als je helemaal gek komt van architecturale hoogkunst en rijke geschiedenis dan is het Kasteel van de Mogère zeker iets voor jou! In de buurt van Montpellier werd in de 18e eeuw door rijke kooplieden gebouwd. Je kan het weelderige interieur, de pracht en praal en de perfect onderhouden tuinen bewonderen tijdens een rondleiding.

Het Kasteel van Flaugergues

Een andere historische parel die het bezoeken waard is, is het Kasteel van Flaugergeus. In opdracht van een rijke koopman is die elegante herenhuis uit de grond getrokken. Niet enkel de gevel met grote historische waarde is prachtig, ook een ruime collectie Vlaamse wandtapijten en de tot in het detail verzorgde tuin zal je even naar adem laten happen.

 1. Antigone

Dit deel van Montpellier, tussen het oude centrum en de rivier de Lez, werd helemaal ontworpen door de architect Ricardo Bofill. De wijk Antigone is een interessant voorbeeld van laat 20e-eeuwse architectuur en stedenbouw. Het stadsdeel werd gebouwd op de plaats van een voormalige kazerne.

Tip: Ga in Montpellier vooral ook langs de schilderachtige rivier de Lez wandelen. De oevers vormen het ideale decor om iets te drinken of een hapje te eten terwijl je naar het rustige water staart.

Pavillon Populaire

Tijdens je ontdekkingstocht door de stad Montpellier neem je best ook eens een kijkje in het Pavillon Populaire. Er worden hier steeds interessante tentoonstelling georganiseerd. omtrent verschillende invalshoeken van fotografie.

Musée Fabre

Hou je meer van schilderkunst? Stap dan binnen in het Musée Fabre. In 1825 richtte een plaatselijke schilder, François-Xavier Fabre, dit museum op. Over de jaren heen is de kunstcollectie uitgegroeid en vind je er werken van de 15e eeuw tot de 20e eeuws. Het museum onderging enkele jaren geleden een grootschalige renovatie maar in 2007 heropende het zijn deuren.

 1. De Kerk van Saint-Roch

De majestueuze 19e-eeuwse kerk van Saint-Roch is gewijd aan en vernoemd naar de beschermheilige van Montpellier. Hij was ook één van de zes pestheiligen in de 14e eeuw die door pestlijders aanbeden werd. Het Saint-Rochplein, waarop de kerk zich bevindt, ligt in het hart van het historische Montpellier.

"Een pestheilige is een bijzonder type heilige in de Rooms-Katholieke Kerk die werd aangeroepen als er een epidemie van de pest heerste, ook wel de Zwarte Dood genoemd. Door de hulp van een pestheilige in te roepen, hoopte men gevrijwaard te blijven van de pest of ervan te herstellen."

 1. Carré Sainte Anne

Een unieke plek in de stad is Carré Sainte Anne. Deze neogotische kerk is in de 19e eeuw gebouwd toen Montpellier in volle economische groei was. In 2018 werd de kerk gerenoveerd en gemoderniseerd. Vandaag de dag doet de kerk dienst als cultureel centrum en worden er regelmatig kunstexposities gehouden. Vooral lokale creatievelingen krijgen hier een podium om hun werk tentoon te stellen.

Online kan je terugvinden welke tentoonstellingen plaatsvinden. Maar naast de kunst die daar in alle glorie wordt geprezen, is het paradepaardje van de kerk toch wel de indrukwekkende klokkentoren. Hét herkenningspunt van de stad.

 1. Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe werd in 1691 op de oude stadsmuren gebouwd en is gewijd aan de befaamde Zonnekoning Lodewijk XIV. De triomfboog, één van de symbolen van Montpellier, prijkt op het hoogste punt van de stad. Je kan de Arc de Triomphe ook beklimmen en dat raden we je zeker aan, want op de top word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad.

 1. Aquaduct van Saint-Clement

Het imposante aquaduct van Saint-Clement bestaat uit twee niveaus en dateert uit 1766. In tegenstelling tot veel andere historische aquaducten, vervult dit exemplaar vandaag nog steeds een functie: het voorziet de fonteinen van Montpellier van water.

 1. Cathédrale Saint-Pierre de Montpellier

De Cathédrale Saint-Pierre de Montpellier is een rooms-katholieke kathedraal en een nationaal monument van Frankrijk. Deze grote kathedraal heeft kegelvormige zuilen aan de ingang, wat de kerk een ietwat apart karakter geeft. Binnenin vind je twaalf kapellen en een aantal mooie gebrandschilderde ramen en kunstwerken.

Naast de kathedraal ligt het Musée Atger waar een mooie collectie Europese kunst tentoongesteld wordt.

 1. Basilique Notre Dame des Tables

De oorspronkelijke Basilique Notre Dame des Tables, in het hart van het oude dorp Montpellier, werd al in 817 ingewijd. Aan het einde van de 16e eeuw werd de oude kerk verwoest als gevolg van de Franse godsdienstoorlogen, maar later werd het een populaire stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De crypte van de kerk is een restant van de vorige kerk en huist tegenwoordig een tentoonstelling over de geschiedenis van Montpellier.

 1. Filmpje: ontdek de stad Montpellier

Benieuwd naar de bijzondere stad Montpellier? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Zuid-Frankrijk!

 1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?