21 x mooiste bezienswaardigheden Nantes: Les Machines de l'île en must-see plekjes in de stad

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden Nantes: Les Machines de l'île en must-see plekjes in de stad

28 november 2022 in Loirevallei4 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Nantes + waar verblijven

Ondanks dat Nantes een van de grootste steden van Frankrijk is, zal het niet de eerste stad zijn die in je op komt als je aan een stedentrip denkt. Toch zou de hoofdstad van de Loirestreek bovenaan het lijstje moeten staan! Deze bijzondere stad zit namelijk vol bezienswaardigheden op het gebied van kunst en creativiteit, geschiedenis en natuur, én heeft vrijwel een verrassing op elke straathoek.

Ontdek hieronder alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Nantes.

Tickets en tours voor je bezoek aan Nantes

Nantes bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Nantes.

TIP om geld te besparen: Koop je Nantes City Pass voor 1, 2 of 3 dagen en doe je veel voordeel bij het bezoeken van attracties en musea. Koop je city pass hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Château des Ducs de Bretagne

De grootste bezienswaardigheid van Nantes is het Château des Ducs de Bretagne, het kasteel van de hertogen van Bretagne. Dit kasteel ligt in het centrum van de stad en is het meest westelijk gelegen kasteel aan de oevers van de Loire, dat vroeger de slotgrachten van het kasteel bewaterde. Tegenwoordig ligt het kasteel iets verder van de rivier vandaan, maar dat maakt het kasteel niet minder indrukwekkend. In tegendeel, dit kasteel is nog altijd hét symbool van de stad.

TICKETS: Koop je tickets vanaf € 8 voor het Château des Ducs de Bretagne online en sla de wachtrijen over.

 • Het kasteel van de hertogen van Bretagne werd aan het begin van de 13de-eeuw gebouwd op de locatie van een kasteel uit de 10de-eeuw door Gwijde van Thouars, de toenmalige hertog van Bretagne. In de 15de-eeuw werd het complex grondig verbouwd onder François II en vervolgens zijn dochter Anne.
 • In 1532 kwam het kasteel onder het gezag van de Franse monarchie, die het tot 1862 in gebruik had als de lokale residentie.
 • In 1862 werd het kasteel benoemd tot "monument historique" en tegenwoordig doet het dienst als museum.

Tijdens je bezoek kan je een tour volgen die je langs verschillende indrukwekkende kamers brengt van het kasteel. Daarnaast kan je ook eens binnenstappen in het Historisch Museum van Nantes. Hier vind je een tentoonstelling over hoe de stad zich ontwikkeld heeft doorheen de jaren. We raden zeker aan om over de muren van het kasteel te wandelen, niet alleen krijg je een prachtig beeld van het kasteel zelf maar ook het uitzicht over de stad is de moeite waard vanaf hier.

 1. Les Machines de l’île

Misschien wel hét bijzonderste dat Nantes te bieden heeft is: Les Machines de l’île, een bijzonder cultuurproject in de oude scheepswerven op het Île de Nantes. Het project werd gecreëerd door de 2 kunstenaars François Delarozière en Pierre Orefice. Zij baseerden de verschillende kunstprojecten van Les Machines de l’île op de verhalen van Jules Verne, de tekeningen van Leonardo da Vinci, en het industriële verleden van Nantes. Het project werd geopend in 2007 en bestaat uit een aantal verschillende attracties die bestaan uit bewegende delen of installaties die in zijn geheel kunnen bewegen. Deze is het jaar rond open, behalve in januari, meer info op de website.

Le Grand Éléphant

De Grand Éléphant is het meest bekende project van Les Machines de l’île. Dit gigantische bewegende kunstwerk is 12 meter hoog, 8 meter breed en 21 meter lang. Het kan maar liefst 50 mensen aan boord hebben terwijl het over het terrein beweegt met een snelheid van 1 tot 3 km per uur. Tijdens de rit van 30 minuten vertelt de machinist over de maak en de werking van de olifant. Om wat extra plezier aan de attractie te koppelen, is het zelfs mogelijk andere bezoekers nat te spuiten. Bestel je tickets vooraf via de website, let erop dat het tijdens de zomermaanden enorm druk kan zijn. Tijdig je plaats reserveren is de boodschap.

Les Galeries des Machines

Een tweede attractie is de Galerie des Machines, een bestiarium van mechanica. Bezoekers kunnen verschillende mechanische dieren spotten en zelfs een rit maken door de ruimte op de rug van een spin, een mechanische mier, een reiger en meer. Machinisten in de galerij leggen de verschillende creaties uit en tonen hoe de mechanische dieren in zijn werk gaan.

In de ruimte zijn ook de prototypes voor het nieuwste project van Les Machines de l’île, de Arbre aux Hérons, te zien, zoals schaalmodellen van de verschillende onderdelen en de eerste mechanische dieren.

Le Carrousel des Mondes Marins

Le Carrousel des Mondes Marins is een gigantische draaimolen van 25 meter hoog met 3 verdiepingen. Elke verdieping bestaat uit verschillende mechanische dieren waarop je een ritje kan maken in de draaimolen. Op de eerste verdieping zijn dieren nagebootst die op de zeebodem leven, zoals een gigantische krab en een inktvis.

De tweede verdieping beeldt de dieren in de afgronden van de oceanen uit door middel van lantaarnvissen en roggen. Het bovenste niveau vindt plaats op het zeeoppervlak en bevat boten, kwallen en vliegende vissen. Bekijk ook ons filmpje van ons bezoek aan Les Machines de L'île.

 1. De Ligne Verte

De beste manier om Nantes te leren kennen is te voet. Meer bepaald via de Voyage à Nantes. Deze groene geverfde lijn (Ligne Verte) brengt je langs een aantal van de grootste bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Tijdens de zomer is dit nog meer een aanrader, dan wordt de wandeling aangevuld met tijdelijke kunstinstallaties, kraampjes en bankjes en stoelen op straat.

Tussen juni en september is deze route dan ook extra leuk om lopen. De route begint voor het centraal station van Nantes. Volg je liever een andere route? Bekijk dan hier een alternatieve wandeling in Nantes die wij voor jou uitgestippeld hebben.

 1. Quartier Bouffay

Het Quartier Bouffay is het voormalig historische centrum van Nantes, maar vormt tegenwoordig een hippe wijk vol bars en restaurants en daardoor ook het perfecte uitgaansgebied van de stad. In deze wijk is geschiedenis ook nog goed terug te zien, waardoor het grootste deel ook autovrij is gemaakt. Langs de straten vind je vakwerkhuizen die dateren uit de 15de- en de 16de-eeuw en verschillende monumentale panden, zoals het apothekergebouw van 3 verdiepingen.

Hier moet je ook zeker een bezoek brengen aan het Place du Bouffay, waar vroeger de publiekelijke executies plaatsvonden. Vandaag doet het dienst als overdekte markt ken kan je er terecht bij een van de verschillende terrasjes. Bezoek Les Biens-aimés boekwinkel, een favoriet onder de lokale bevolking, of struin door de oude straten. Loop ook eens langs de ruïnes van het Maison des Engins, het oude stadhuis van Nantes uit de 15de-eeuw dat in de 20ste-eeuw plaats moest maken voor de Rue des Échevins.

 1. L’Opéra Graslin

Het prachtige Théâtre Graslin, net buiten het centrum van Nantes, werd in de late 18de-eeuw gebouwd door de lokale architect Mathurin Crucy. Hij volgde in zijn ontwerp de Italiaanse stijl en maakte gebruik van Korinthische zuilen aan de façade, waarop beelden van de muzen zijn geplaatst.

Het theater ging in 1788 open en werd al snel een groots operagebouw. In 1796 werd het verwoest door een grote brand, maar werd in 1811 herbouwd. In 2003 vond er een grote renovatie plaats en tegenwoordig wordt het theater nog steeds gebruikt voor opera, dans- en theatervoorstellingen. Het theater is samen met het Grand Théâtre d’Angers ook het thuis van de Angers-Nantes opera.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk dan zeker onze selectie favoriete verblijven in Nantes.
 1. Tour Lu en Lieu Unique

Tegenover het kasteel van de hertogen van Bretagne vind je de voormalige fabriek van Lefèvre-Utile, het bedrijf dat beter bekend staat onder de initialen LU. Dit bekende koekjesmerk ontstond in Nantes in 1846 en de producten werden jarenlang in deze fabriek gemaakt. In 1909 werd een toren, beter bekend als de Tour Lu, aan de fabriekshal toegevoegd voor meer publiciteit.

De toren, gekleurd in blauw en goud, biedt een prachtig uitzicht over Nantes. Beneden in de toren kan je er ook een tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van Lefèvre-Utile en de fabriek. De Tour Lu maakt tegenwoordig onderdeel uit van de Lieu Unique, een cultureel centrum in de oude fabriekshal waar tentoonstellingen en voorstellingen gehouden worden, maar waar je ook terecht kan in het restaurant om gezellig iets te eten.

 1. Porte Saint-Pierre en Porte Sauvetout

Nantes was al in de klassieke tijd een belangrijke stad en al in de 3de eeuw na Christus was de Romeinse stad omringd door een stadsmuur. Hiervan zijn nog delen terug te vinden maar de stadsmuren werden in de 13de- en 15de-eeuw vervangen door nieuwe middeleeuwse muren. Deze werden in de 18de-eeuw grotendeels verwoest, maar van het middeleeuwse Nantes zijn nog enkele onderdelen over.

Zo kan je langs de Porte Saint-Pierre uit de 15de eeuw wandelen, evenals langs de Porte Sauvetout, die ook wel bekend staat als de Haut-le-Pied toren.

 1. Musée Jules Verne

De bekende schrijver Jules Verne werd op 8 februari 1828 geboren in Nantes. Om in 1978 het 150ste jubileum van de geboorte van de beroemde inwoner te vieren, besloot de stad een nieuw museum te openen gewijd aan Verne. Er werd gekozen voor een 19de-eeuw gebouw met uitzicht over de Loire, een omgeving waarin Verne ook opgroeide ondanks dat hij nooit in dit gebouw zelf heeft gewoond.

Wat is er te zien in het Jules Verne museum?

 • Het museum bevat honderden memorabilia, artefacten en replica’s van Verne’s eigen ontwerpen, die verdeeld liggen over 8 themakamers.
 • Zo is er een kamer ingericht met authentieke meubels om een beeld te geven van het kantoor van de schrijver.
 • Andere kamers richten zich elk op belangrijke onderwerpen uit het leven en de werken van Verne, zoals de zee, reizen, en het onbekende.

Weetje: Het museum is door nog iets anders, ongerelateerd aan Verne, zeer bijzonder. Het gebouw staat namelijk precies halverwege Vladivostok in het oosten van Rusland en Los Angeles in het westen van de Verenigde Staten.

 1. Le Musée des Beaux-Arts de Nantes

Nantes telt een groot aantal musea die stuk voor stuk weker de moeite waard zijn. Het grootste museum van de stad is dat voor schone kunsten: Musée d’Arts de Nantes. In het centrum van de stad, op de promenade tussen de kathedraal van Nantes en de Jardin des Plantes, kan je het museum terugvinden.

Nantes is naast Grenoble en Parijs een van de weinige steden die over zo een uitgebreide collectie kunstwerken beschikt die dateren vanuit de 13de eeuw tot aan de moderne tijd.

In 1801 opende dit museum haar deuren voor eerst. Door de jaren heen werden verschillende kunstwerken opgekocht en kon het een collectie samenstellen die groot genoeg was om tentoon te stellen aan het publiek in 1830. De collectie bleef groeien en werd zodanig groot dat er in 1891 een nieuwe vleugel moest bijgebouwd worden.

Door renovatieplannen in 2011 sloot het museum de deuren. Oorspronkelijk was een sluiting van 2 jaar voorzien maar door omstandigheden openden de deuren pas na 6 jaar. Vandaag de dag kan je er schilderijen, beeldhouwwerken, kunstinstallaties, foto’s en video’s bewonderen uit de 13de-eeuw tot aan het heden, met werken van onder andere Peter Paul Rubens, Jan Brueghel de Oude, Delacroix, Claude Monet, Pablo Picasso en meer.

 1. Le Musée d’Histoire Naturelle

Ook het Natuurhistorisch Museum van Nantes moet je bezocht hebben. Dit museum is een van de grootste van zijn soort in Frankrijk en omvat ruim 1,6 miljoen zoölogische exemplaren en nog eens duizenden mineralen. Het museum werd opgericht in 1810 en verhuisde al snel naar een nieuwe locatie.

Het Musée d’Histoire Naturelle heeft verschillende ruimtes die over de oorsprong van mens en dier vertellen en ruimtes waar dieper in de aardwetenschappen worden gedoken. In de zoölogische ruimte zijn ruim 1000 exemplaren van gewervelde dieren te aanschouwen, waaronder een walvisskelet van 18 meter lang. Ook worden er verschillende workshops gehouden waar kinderen bijvoorbeeld op een spelende manier verschillende mineralen en gesteenten leren herkennen.

Op rondreis door de Loirestreek? Download zeker onze reisgids Loirestreek met de mooiste bezienswaardigheden.
 1. Jardin des Plantes

In het hart van Nantes kan je na een dagje wandelen even tot rust komen in de Jardin des Plantes. Deze botanische tuin is 7 hectare groot en is een favoriete locaties om even de drukte van de stad te ontvluchten. Het is een van de grootste botanische tuinen van Frankrijk met maar liefst 50.000 verschillende bloemen en plantensoorten, meerdere broeikassen, vijvers en fonteinen en een tuin in Engelse stijl.

Binnen het park zijn verschillende kunstwerken van Claude Ponti te vinden, waarnaast er tijdens de Voyage de Nantes ook andere kunstinstallaties te bezichtigen zijn. Je kan er het hele jaar door je rust terugvinden.

 1. L’Île de Versailles

Nantes wordt doorkruist door niet alleen de Loire maar ook de rivier Erdre. In deze rivier ligt het eiland van Versailles, een klein kunstmatig eilandje van 1,7 hectare groot. In de 19de-eeuw werd dit gecreëerd om het landafval dat bij de bouw van het Nantes-Brest kanaal naar boven kwam, kwijt te kunnen.

Het eiland werd voor enkele jaren bewoond door leerlooiers en timmerlieden, maar in de jaren 1980 werd het omgebouwd tot een prachtige Japanse tuin vol rustige vijvertjes, bloemen, planten, watervallen. Midden in de tuin vind je het traditionele theehuis Maison de l’Erdre, waar je niet alleen een kopje thee kan drinken maar ook tentoonstelling over het eiland kan bezoeken.

 1. Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul

Een andere impressionante bezienswaardigheid die in 1862 tot "monument historique" werd benoemd, is de prachtige gotische kathedraal van Nantes: de Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes. Ook al was deze kathedraal nog niet voltooid, toch kon het deze titel al bemachtigen.

457 jaren bouwen aan een kathedraal

De bouw van de kathedraal begon al in 1434 en nam vervolgens maar liefst 457 jaar in beslag. De laatste werken werden in 1891 voltooid. De kathedraal heeft helaas geen geluksengeltje, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze gebombardeerd en in 1972 zorgde een brand voor grote beschadigingen aan het dak, waarna grote renovaties plaatsvonden.

 • Sommigen zeggen dat deze kathedraal wel wat weg heeft van de Notre-Dame in Parijs. Niet alleen de witte stenen gevel met 2 enorme torens laten bezoekers aan de bekende basiliek denken, ook de grootte van de kerken komen bijna overeen.
 • De kathedraal van Nantes is zelfs 2 meter groter dan de Notre-Dame.
 • In de kathedraal is de graftombe van François II terug te zien.
 • Er vindt ook een tentoonstelling plaats in de crypte van de kathedraal over haar geschiedenis. Je kan er ook nog enkele Romeinse ruïnes aanschouwen.
 1. Basilique Saint-Nicolas

Het Place Félix Fournier wordt gedomineerd door de prachtige Basilique Saint-Nicolas, die zeker een bezoek waard is. De kerk dateert uit 1854 en is dus nog niet zo oud. De 85 meter hoge toren steekt als een witte pijl boven de rijen huizen uit. Onze stadswandeling door Nantes brengt je onder andere langs deze kerk.

 1. Tour Bretagne

In Nantes vind je niet veel hoogbouw. Hierdoor valt de 144 meter hoge Tour Bretagne meteen op. Dit kantoorgebouw werd in de jaren 1970 gebouwd en werd het op 2 na hoogste gebouw van Frankrijk.

Het gebouw viel niet erg in de smaak onder de lokale bevolking en zag verschillende tegenslagen, eerst bestaande uit vertragingen tijdens de bouw en vervolgens economische tegenslagen. De kantoorruimtes werden ingenomen door de lokale overheid. Sinds 2012 is de 32ste verdieping van het gebouw geopend voor een panoramisch uitzicht over de stad. Hier vind je ook de bijzondere bar Le Nid, zeker eens bezoeken voor een lekkere cocktail with a view!

De Rainbow Steps

Aan de voet van de toren, in het steegje Rue Beaurepaire, vind je nog een leuke bezienswaardigheid in de vorm van een trap die in de kleuren van de regenboog geverfd is. De Rainbow Steps werden een paar jaar geleden gecreëerd om Pride te vieren maar zijn nog steeds kleurrijk terug te vinden (zie ligging op de kaart).

 1. Passage Pommeray

Nantes is ook de perfecte plek om te gaan winkelen. Naast de grote winkelstraten vind je tussen het Place Royale en Place Graslin ook een mooie doorgang vol luxe winkels. De Passage Pommeray is een prachtige winkelgalerij die je ook zeker eens moet bezoeken als je niet van winkelen houdt of geen geld hoeft uit te geven aan dure merken.

De galerij werd tussen 1840 en 1843 gebouwd en bestaat uit 3 verdiepingen met daartussen een monumentale houten trap. Op de balkons rondom de galerij staan verschillende standbeelden van wetenschappers en kunstenaars. Bezoek de passage als het kan in de kerstperiode, dan is de galerij prachtig versierd met duizenden lichtjes en kerstversiering.

 1. Restaurant La Cigale

La Cigale is een van de oudste restaurants van Nantes en dateert uit 1895. Nog steeds kan je hier heerlijk eten, maar je kan er ook perfect terecht voor een kopje koffie of een glaasjel terwijl je van het prachtige interieur van het restaurant geniet. Je waant je gelijk terug in de tijd. Lees reviews en meer info over La Cigale.

 1. Mémorial de l'Abolition de l'Esclavage

Nantes was een belangrijke verschepingshaven voor slaven die op weg waren van Afrika naar Amerika

De grond van het Mémorial de l'Abolition de l'Esclavage is bedekt met herinneringen aan de 1800 schepen die hier tussen de 15e en de 19e eeuw met slaven naar Amerika vertrokken. In totaal vervoerden ze 550 000 slaven - mannen, vrouwen en kinderen - van Nantes naar de andere kant van de oceaan.

De glazen tegels op de vloer bevatten de naam van een van die 1800 schepen. Op deze promenade kan je een verdieping lager gaan voor de bezinningsruimte. Deze is vrij toegankelijk en stelt je in staat even stil te staan bij wat hier gebeurd is. De omstandigheden van de slavenhandel waren gruwelijk en er stierven veel slaven tijdens de reis.

Hoe kwam de slavenhandel in Nantes op gang? Daar is een eenvoudige verklaring voor. Nantes ligt niet ver van de zee, aan de monding van de Loire, beschermd tegen stormen. Het werd een knooppunt voor waardevolle handelswaar uit de koloniën. Slaven waren vaak het betaalmiddel voor goederen als suiker, katoen, tabak en cacao die uit de Antillen en Amerika arriveerden
 1. Wijngaarden van Nantes

Nantes is niet de eerste stad waar je aan denkt bij Franse wijn, maar ook rondom de stad, en met name ten zuiden van de Loire, worden heerlijke wijnen geproduceerd. Nantes is de grootste producent van droge witte wijnen in Frankrijk en kent onder andere heerlijke Muscadet en Gros Plant. Een bezoek aan een van de wijngaarden in de omgeving van de stad maakt je bezoek aan Nantes dan ook volledig compleet.

Meer info vind je bij het Nantes Vineyard Tourist Office. Het wijngebied Vignoble de Nantes ligt ten zuid-oosten van Nantes. Ideaal om een dagje op bezoek te gaan bij de wijnboeren en wijndomeinen. Vergeet zeker niet om Clisson te bezoeken, een stadje met typische architectuur in Italiaanse stijl, dat doet denken aan Toscane.

 1. Trentemoult

Op zoek naar een verborgen plekje in Nantes? Vanuit het centrum van Nantes stap je op de Navibus (zie hier voor de opstapplek) en ga op verkenning in het kleurrijke vissersdorpje Trentemoult. Ga er kuieren door de gezellige straatjes en zoek je een plekje op een gezellig terras langs de Loire. Wil je lekker eten, reserveer dan zeker een tafeltje bij La Civelle, een van de beste restaurants in Nantes.

 1. Street art in Nantes

Tijdens je wandeling door Nantes kom je verschillende vormen van street-art tegen: muurschilderingen, tags, personages, stencils, ...breng zeker eens een bezoekje aan La Fabrique.

TIP om geld te besparen: Koop je Nantes City Pass voor 1, 2 of 3 dagen en doe je veel voordeel bij het bezoeken van attracties en musea. Koop je city pass hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Waar overnachten in Nantes?

Op zoek naar een aangenaam verblijf in de stad voor tijdens je stedentrip? Je kan best een hotel of appartement in het centrum van Nantes boeken, hierbij een overzichtje van onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Nantes.

 1. Filmpje: Les Machines de l’île in Nantes

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de Les Machines de l’île in Nantes? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Nantes!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in de Loirevallei met onze reisgids!

We hebben onze route door de Loirevallei volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Loirevallei. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Loirevallei!

Loirevallei

Gratis preview reisgids Loirevallei downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 juli 2022 - Lien

Met 3 kids (16jr., 14jr. en 9 jr.) Nantes bezocht. Voor elk wat wils in deze route. De start met Les machines de l’Ile (op plein aan de Loire) is zeker zijn tijd ter genieten waard (= op 100m van de parking). Wij maakten er tevens een betalende rit op de carrousel met kleinere Machines waar je zelf in kon kruipen en bedienen (tevens een aanrader). Daarna gepicknickt op de nabijgelegen oevers van de Loire (kom je tegen wanneer je de route vervolgt) met zicht op een ‘oude piratenboot’: tevens de moeite om tijd te nemen voor deze view. Het vervolg van de route is duidelijk, informatief, educatief. Voor zowel de shopper als de cultuur-liefhebber interessant. Bij het kasteel op het verste punt van de route is er een groot oppervlakte met fonteinstralen waar de kids zich even kunnen uitleven. Kortom: Nantes is een aanrader waarbij deze routegids een betrouwbare en waardevolle wegwijs biedt.

- 22 juni 2022 - christine

we hebben de gids heel goed kunnen gebruiken : echt heel handig, niet enkel om Nantes te bezoeken ,met les machines de l'ile waarbij de parking echt er vlakbij is gelegen maar ook voor de loirevallei en omstreken te bezoeken: dank je wel

- 15 juni 2022 - MARC DEBODE

Een praktische en informatieve gids met heel wat nuttige tips, alvast een aanrader.

- 26 mei 2021 - Zerik Mr De Ketele

zeer goed samengevat een grote aanwinst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?