Dé 10 top bezienswaardigheden in Annecy: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 10 top bezienswaardigheden in Annecy: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

9 december 2021 in Frankrijk1 reactie

Annecy, het Venetië van de Franse Alpen

Annecy is de grootste stad van het departement Haute-Savoie en heeft als bijnaam 'Parel van de Franse Alpen'. Niet verwonderlijk, want de stad is niet alleen schilderachtig gelegen tussen de bergtoppen aan de noordkant van het meer van Annecy, maar kan ook uitpakken met interessante, historische bezienswaardigheden. Het pittoreske oude stadscentrum met zijn geplaveide straatjes, kronkelende grachten en pastelkleurige huizen zal je zeker niet teleurstellen.

Benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden in Annecy.

Tours en dagexcursies boeken in Annecy

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Annecy bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Annecy.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Annecy en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Le Palais de l'Île

Wanneer je de brug Passage de l'Ile oversteekt, moet je even de nemen om Le Palais de l'Île te verkennen. Dit schilderachtige middeleeuwse kasteel, dat ooit een gevangenis was, torent hoog uit boven het kanaal van Thiou en herbergt een interessant kunst- en geschiedenismuseum. De oudste delen van het bouwwerk dateren uit de 12e eeuw.

  1. Pont des Amours

De Pont des Amours of de Brug der Geliefden is het meest romantische plekje van Annecy. De perfecte plaats om kennis te maken met de stad! Vanop de brug kijk je uit over het meer en de Alpentoppen op de achtergrond. De brug ligt op het punt waar het kanaal van de Vasse en het meer van Annecy samenkomen, een voorproefje van al het natuurschoon dat nog volgt op deze reis. De brug is een mooi voorbeeld van de ijzeren architectuur uit de belle époque.

  1. Tuinen van Europa

Het grote parkgebied Tuinen van Europa is een leuke plek voor een rustige ochtendwandeling. Het ligt langs de noordelijke oever van het meer, ten oosten van de oude stad. De Tuinen van Europa waren voor de Franse Revolutie religieus eigendom en zijn vandaag nog steeds een oase van stilte. Er werden heel wat bloemen, bomen en struiken aangeplant om deze charmante, groene ruimte te creëren, maar vooral het fantastische uitzicht over het meer en het Zwaneneiland lokt heel bezoekers.

Wil je graag deze stad zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Met onze stadswandeling door het centrum van Annecy kom je lang de mooiste plekjes.

  1. Saint-François-de-Sales kerk

De katholieke kerk van Saint-François-de-Sales is gelegen aan het water. De kerk heeft een sobere witte gevel en een even ongecompliceerd en verfijnd interieur. Als je het centrum van Annecy terug binnenwandelt na je bezoek aan de Tuinen van Europa, moet je hier zeker even halt houden. De kerk herbergde ooit de overblijfselen van de heilige Franciscus van Sales, een katholieke kerkhervormingsleider die vanuit het Annecy de katholieken in het protestantse Genève onder zijn vleugels nam.

  1. Kerk van Saint-Maurice

Wat verderop staat de gotische rooms-katholieke kerk van Saint-Maurice. Het werd oorspronkelijk in 1422 gebouwd als kapel voor een Dominicanenklooster en daarmee is het de oudste kerk van Annecy. Aan de zijkant van het koor bevindt zich een opmerkelijk trompe-l'œil-schilderij.

  1. Notre-Dame-de-Liesse

Wandel noordwaarts door het hart van de oude binnenstad van Annecy langs de Rue Notre Dame. Je zal aan je linkerkant een ander belangrijk religieus gebouw zien opdoemen, de Notre-Dame-de-Liesse. Deze kerk werd opgetrokken in de tweede helft van de 14e eeuw op de plaats van een oud oratorium en in de nabijheid van een middeleeuws gasthuis.

  1. Kathedraal van Saint-Pierre

Wanneer je het kanaal oversteekt, bevind je je op de Quai de la Cathédrale. Zo kom je bij de ingang van de kathedraal van Saint-Pierre of de kathedraal van Annecy, een kerk uit de 16e eeuw en een voormalig klooster.

  1. Quai de l'Île

Ga nadien ook even naar het zuiden op de Quai de l'Île, een charmante en pittoreske oude straat langs de Thiou, waar gezellige, sfeervolle cafés en restaurants de waterrand sieren en kleurrijke bloemen de lucht doen geuren.

Wil je graag deze pittoreske stad bezoeken aan de hand van een rondreis? Met onze 16-daagse roadtrip door de Franse Alpen kom je langs de mooiste plekjes, inclusief Annecy!

  1. Château d'Annecy

Wat verder beklim je de trappen, de zogenaamde Rampe du Château, om het plein van het Château d'Annecy te bereiken. Dit middeleeuwse kasteel is vandaag de dag toegankelijk voor het publiek. Je kan er een museum bezoeken waar regionale beeldhouwwerken, schilderijen en een grote collectie hedendaagse kunst tentoongesteld worden. Op het kasteelterrein bevindt zich ook het Regionale Observatorium van de Alpenmeren waar je aquaria en tentoonstellingsruimtes over de biologie van de meren kan bezoeken.

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Bekijk dan ook even onze blogpost met dé mooiste kastelen van Frankrijk.

  1. Het meer van Annecy

Een van de bekendste meren in Frankrijk

Het meer van Annecy is ongetwijfeld een van de bekendste meren in Frankrijk. Ieder jaar komen heel wat toeristen en lokale bevolking om aan het meer te genieten. Het meer is ontstaan door het smeltende gletsjer water uit de Franse Alpen en is sindsdien uitgegroeid tot het op twee na grootste meer in Frankrijk.

De dag van vandaag wordt het meer gevoed door verschillende beekjes uit de omliggende bergen. Daarnaast zijn er een aantal waterzuiveringsstations rondom het meer van Annecy en staat het ook bekend als een erg zuiver meer met schoon water waar je uitstekend kan zwemmen. Naast de watersporten kan je in deze prachtige omgeving ook heerlijk wandelen of fietsen.

TIP SLAPEN: Op zoek naar een mooie camping aan het Meer van Annecy? Langs de oever van het meer vind je enkele leuke campings die de ideale uitvalsbasis vormen voor het verkennen van de regio. En je kan bovendien op elk moment een frisse duik nemen in het meer!

  1. Waar overnachten aan het meer van Annecy?

Voor je vakantie aan het meer van Annecy, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Annecy online bekijken.

Hôtel du Palais de l'Isle

Hôtel du Palais de l'Isle is gelegen in het hart van Annency, op een steenworp afstand van het kasteel. Het driesterrenhotel biedt individueel modern ingerichte kamers met uitzicht op de grachten, het middeleeuwse kasteel of de stad. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en na je wandeling in het centrum van Annecy kan je ontspannen met een drankje in de bar. Meer info en boeken.

Appart L'avant Scene Tresums

Appart L'avant Scene Tresums is gelegen in het hart van Annecy op 600 m van Palais de l'Ile. Dit appartement biedt moderne accommodatie en een schitterend uitzicht op de bergen. Het appartement is volledig auitgerust voorzien van een keuken, balkon, ruime zithoek en eigen badkamer. Verder is er ook nog een gezellige tuin en terras. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Annecy

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Annecy? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Annecy!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 10 maart 2023 - Eddy Gielen

Deze reisgids heeft mij enkele uren opzoekwerk bespaard. Een dikke aanrader om deze gids aan te vragen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?