De Franse Alpen: 34 x top bezienswaardigheden voor je vakantie

Koop de volledige reisgids voor € 10

De Franse Alpen: 34 x top bezienswaardigheden voor je vakantie

31 januari 2023 in Frankrijk2 reacties

De Franse Alpen zijn niet alleen een geweldig wintersportgebied dat in de donkere maanden geheel wit kleurt, maar ook een prachtig kleurrijk gebied vol groene bossen, felblauwe meren en andere indrukwekkende landschappen in de zomer.

Bezoek de idyllische dorpjes in de Franse Alpen, ga er wandelen of fietsen door prachtige natuurgebieden en geniet van de hoge bergtoppen.

Inhoud artikel

In welk land ligt de top van de Mont Blanc?

De Mont Blanc is het icoon van de Franse Alpen en is daarmee ook de grootste bezienswaardigheid van de regio. Het is met een hoogte van 4810 m de hoogste top van de Alpen, en na de Elbroes in de Kaukasus de hoogste van Europa. De berg is gelegen in het Mont Blancmassief op de grens tussen Frankrijk en Italië.

Volgens de Fransen en Zwitsers was de top gelegen op Frans terrein, maar de Italianen waren het hier niet mee eens en bij een conventie in 1861 werd de grens tussen de 2 landen over de top van de Mont Blanc geplaatst. Op officiële Franse kaarten is de grens echter nog steeds ten zuiden van de top gelegen.

Vanuit Chamonix-Mont-Blanc naar de top van de Mont Blanc

De Mont Blanc is vanuit een hoop skigebieden en uitzichtpunten in de omgeving te zien. Vanuit het resort Chamonix-Mont-Blanc, aan de voet van de berg, en de omgeving vertrekken verschillende wandel- en klimtochten naar plateau’s die uitzicht bieden op de berg. Daarnaast is het beklimmen van de Mont Blanc een zeer geliefde activiteit onder ervaren bergbeklimmers.

 1. Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix-Mont-Blanc, of kortweg Chamonix, is een van de meest bezochte stadjes in de Franse Alpen. Het plaatsje en de omgeving zijn een populair wintersportresort, waarnaast de ligging aan de voet van de Mont Blanc ook meewerkt aan de aantrekkingskracht. Chamonix is gelegen op 995 m hoogte in de vallei van de Arve, met aan de ene kant de Mont Blanc en aan de andere kant de Aiguilles Rouges.

De skigebieden van Le Brévent en la Flégère

 • Bezoekers van Chamonix kunnen in de omgeving van het stadje veel wintersporten beoefenen, en kunnen er onder andere terecht in de skigebieden van Le Brévent en la Flégère.
 • Daarnaast vertrekken er verschillende wandelingen vanuit Chamonix door de Alpen, en zijn er verschillende kabelbanen en treintochten naar de hoge toppen rondom het stadje.
 • In de buurt van Chamonix kan je ook een stuk van de route van de Tour du Mont Blanc trektocht vinden, een wandeling van zo’n 10 dagen rondom de Mont Blanc door zowel Frankrijk als Zwitserland en Italië.

Ga skiën op de Vallée Blanche

 • In Chamonix kan je de kabelbaan naar de Aiguille du Midi nemen. Dit is een andere bergtop in het Mont Blancmassief van maar liefst 3842 m hoog. Op deze top bevindt zich een uitkijkplatform vanwaar je een mooi zicht hebt op de Mont Blanc.
 • Daarnaast begint hier ook de Vallée Blanche skiroute van 20 km, een van de langste en bekendste skiroutes van de Alpen.

De nationale gletsjer van Frankrijk

 • Vanuit Chamonix kan je ook de Chemin de fer du Montenvers tandradbaan nemen naar Montenvers. Vanaf hier kan de Mer-de-Glace bezocht worden, de nationale gletsjer van Frankrijk.
 • Deze gletsjer ligt aan de noordzijde van de Mont Blanc en is maar liefst 7 km lang en 200 m diep. Hiermee is het na de Aletschgletscher de langste gletsjer van de Alpen.
 1. Route des Grandes Alpes

 • Een van de beste manieren om de Franse Alpen te leren kennen Route des Grandes Alpes, de legendarische autoroute door de bergketen.
 • Deze route is maar liefst 684 km lang en loopt tussen Thonon-les-Bains aan het meer van Genève tot aan Menton aan de Côte d’Azur.
 • Deze route is ook met de fiets te rijden en brengt bezoekers langs beroemde bergtoppen in de Franse Alpen, en trekt door verschillende bergpassen, langs 3 nationale parken en via pittoreske dorpjes.

Enkel af te leggen van juni tot oktober

De Route des Grandes Alpes is niet het gehele jaar door te rijden maar is ongeveer van juni tot oktober te doen. Echter kunnen stukken van de route eerder of later geopend of gesloten worden afhankelijk van de sneeuwval in het gebied. De route is dan ook alleen te rijden als de hoge bergpassen, zoals de Col du Galibier en de Col de la Madeleine, sneeuwvrij zijn.

 1. Le Morclan

 • Een van de mooiste wandelingen om te maken in het noordelijk deel van de Franse Alpen is de tocht naar Le Morclan. Deze bergtop van 1970 m hoog behoort niet tot een van de hoogste toppen van de Franse Alpen, maar wordt wel gezien als een van de mooiste.
 • Vanaf de top heb je dan ook een prachtig uitzicht over de Zwitserse Alpen naar het oosten, en in het zuiden kan je in de verte de Mont Blanc zien liggen. Op de top vind je verschillende informatieborden die je helpen met het identificeren van de verschillende bergtoppen die vanaf Le Morclan te zien zijn.

Van waaruit is Le Morclan te bereiken?

Le Morclan is te bereiken met een wandeling vanuit het dorpje Châtel. Dit is een tocht van ongeveer 4 uur, maar het is ook mogelijk om vanuit het dorp de Super-Châtel kabelbaan te nemen naar de piste, vanwaar je al een prachtig uitzicht kan genieten en kan beginnen aan verschillende wandeling. Vanaf daar kan je weer met de stoeltjeslift verder naar de top van Le Morclan.

 1. Cirque du Fer à Cheval

Een stukje ten noorden van Chamonix is het dorpje Sixt-Fer-à-Cheval gelegen. Dit is een van de Plus Beaux Villages de France en is dan ook zeker een sfeervol dorp om te verblijven. Daarnaast ligt dit dorp in een prachtige omgeving. Sixt-Fer-à-Cheval is zo een perfect uitgangspunt om Cirque du Fer-à-Cheval te bezoeken. Dit is een prachtig keteldal dat omringd wordt door hoge rotswanden tussen de 500 en 700 m omhoog. Het dal wordt gezien als een van de Franse natuurwonderen en is het grootste keteldal van de Alpen.

Het ontstaan van Cirque du Fer à Cheval

Cirque du Fer-à-Cheval werd eeuwen geleden uitgesneden door gletsjers die tussen de bergen lagen, waardoor er een prachtig dal is ontstaan dat omringd wordt door hoge bergtoppen. Het smeltwater van de sneeuw op deze toppen zorgt aan het begin van de zomer voor watervallen die langs de hoge rotswanden naar beneden vallen, maar ook later in het seizoen wanneer deze watervallen minder groot zijn of geheel zijn opgedroogd is het nog een prachtige vallei waar je heerlijk kan wandelen.

Tip! Vanuit Sixt-Fer-à-Cheval is het ook mogelijk om een wandeling van 6 km naar het dal te maken.

 1. Le Désert de Platé

Ten zuiden van Sixt-Fer-à-Cheval ligt de Désert de Platé, in de omgeving van het stadje Flaine. Dit is een van de grootste kalkplateau’s van Europa, wat zorgt voor een bizjonder landschap waarbij het groen afgewisseld wordt met karstverschijnselen. Het oogt bijna woestijnachtig, of zelfs als een maanlandschap.

Het plateau wordt omringd door de Aiguilles de Warens en er leven volop berggeiten en marmotten. Vanaf het plateau heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc.

La Désert de Platé is te bereiken met de gondellift Les Grandes Platières vanuit Flaine.
 1. Lac Blanc

Lac Blanc is het beroemdste meer van de Franse Alpen. Het groenblauw gekleurde meer is gelegen ten noorden van Chamonix en biedt een prachtig uitzicht op het Mont Blancmassief. Hierdoor is het meer een favoriete plek onder wandelaars, en de Tour du Mont Blanc route loopt ook langs dit prachtige meer.

Wanneer je het meer met een kortere wandeling wilt bereiken kan je in Chamonix de La Flégère kabelbaan nemen, of vertrek vanaf de Col des Montets of vanuit het dorpje Agentière. De wandeling duurt dan 3 uur.

Tours en uitstappen naar Lac Blanc, Chamonix

 1. Saint-Gervais-les-Bains

In de buurt van Chamonix en de Mont Blanc ligt het drukbezochte Saint-Gervais-les-Bains, of kortweg Saint-Gervais. Dit stadje staat vooral bekend om de vele toeristische infrastructuur die er te vinden is en biedt een perfect uitgangspunt voor wintersporters en wandelaars.

Wat is er te zien in Saint-Gervais en Nid d’Aigle?

 • In Saint-Gervais kan je ook terecht in de 19de-eeuwse thermale baden na een lange wandeling of een dagje in de sneeuw, waarbij je kan genieten van het uitzicht op de Mont Blanc.
 • Vanuit Saint-Gervais kan je een mooie tocht naar het Nid d’Aigle maken. Dit is het hoogstgelegen treinstation van Frankrijk, op een hoogte van 2362 m. Het Nid d’Aigle ligt enkele honderden meters onder de voet van de Bionnassay gletsjer en biedt hier dan ook een mooi uitzicht op.
 • Het Nid d’Aigle is te bereiken met de Tramway du Mont-Blanc, een tandradbaan die vanuit Le Fayet via Saint-Gervais naar het eindstation rijdt.
 1. Annency

In het noordwestelijk deel van de Franse Alpen ligt de prachtige alpine stad Annecy, gelegen aan het gelijknamige Lac d’Annecy. Het is een prachtige plaats omringd door lagere uitlopers van de Alpen, en met zicht op 1 van de zuiverste meren ter wereld.

Wil je graag zoveel mogelijk zien van Annecy? Download onze stadswandeling door Annecy en bewonder de topbezienswaardigheden van deze stad.

Een stadje vol geschiedenis

Annecy heeft een lange geschiedenis waarbij het eeuwenlang tot het Zwitserse Genève behoorde, maar is sinds 1860 door Frankrijk geannexeerd. Het heeft nog een prachtig historisch centrum vol middeleeuwse bouwwerken, die omringd worden door de kanalen die door de stad stromen. Annecy wordt daardoor ook wel het Venetië van de Alpen genoemd.

Loop in de stad langs het Palais de l’Isle gelegen op een eiland in een kanaal, en breng een bezoek aan het Château d’Annecy.

 1. La Roche Parstire

La Roche Parstire is een prachtig wandelgebied dat te bereiken is vanuit het skioord Arêches-Beaufort. Hier wandel je door uitgestrekte berglandschappen met aan de ene zijde bergwanden en aan de andere kant uitzicht op het Lac de Roselende en de Rocher du Vent bergtop daar weer achter.

Vanuit Arêches-Beaufort kan je een mooie wandeling van 3 uur naar het uitzichtpunt maken. Adrenalinejunkies kunnen hier in de omgeving ook ervoor kiezen om de via ferrata du Roc du Vent te maken. Vanaf La Roche Parstire is deze bekende via ferrata ook in de verte te zien

 1. Fort de la Redoute Ruinee

In de buurt van het wintersportoord Bourg-Saint-Maurice, richting de grens met Italië, kan je een bezoek brengen aan de ruïnes van het Fort de la Redoute, een fort uit 1892.

Van het fort staan vooral nog de muren overeind, maar de bijzondere ligging geeft het fort bijna wat magisch. Vanuit La Rosière kan je de stoeltjeslift Roches Noires nemen, waarna het nog een korte wandeling is naar het fort. Eenmaal bij het fort heb je een prachtig uitzicht over de Isère vallei en de Mont Blanc.

 1. Parc National de la Vanoise

Waar ligt het Parc National de la Vanoise?

Ten zuiden van Bourg-Saint-Maurice is het prachtige natuurgebied Vanoise gelegen. Deze regio was lange tijd bekend als een wintersportgebied, maar in 1963 werd het als eerste Franse natuurgebied beschermd als nationaal park, en nu zijn er vooral aan de rand van het park grote skiresorts te vinden. Het Parc National de la Vanoise ligt tegen de grens met Italië aan, en over de grens loopt het natuurgebied over in het nationale park Gran Paradiso.

Wat te doen in het park?

In het natuurgebied zijn heel wat mooie wandelroutes te vinden die je leiden langs vergezichten en uitzichtpunten die uitkijken op bergtoppen zoals de Grande Casse, de hoogste piek van Vanoise van 3855 m hoog.

 • Zo kan je aan de voet van de Grande Casse een mooie dagwandeling maken langs de Col la Vanoise, waarbij je langs het Lac des Vaches komt dat over te steken is door middel van platte stenen die in het water zijn aangelegd.
 • Je kan er ook voor kiezen om naar het skioord Méribel te trekken om vanaf daar verschillende wandelingen te maken. Wandel bijvoorbeeld in zo’n 2 uur naar L’Aiguille du Fruit en het prachtig heldere Lac des Fées, of kies verderop voor een meer inspannende wandeling naar La Dent du Villard, een mooi uitzichtpunt waarbij je uitkijkt op de Courchevel, Méribels en Les Menuires.

Bonneval-sur-Arc

In het oosten van het Parc national de la Vanoise ligt een van de Plus Beaux Villages de France, het authentieke Bonneval-sur-Arc. Dit dorp is gelegen in de Mauriennevallei en staat bekend om de oude huizen van natuursteen, waarvan sommige al eeuwen oud zijn. De woningen werden hier van leisteen gebouwd omdat er geen bomen meer groeiden op deze hoogte, en door de afgelegen ligging zijn ze vrijwel onaangetast gebleven. Daarnaast biedt het dorpje prachtige uitzichten over het Parc National de la Vanoise.

Aussios

Aan de zuidelijke rand van de Vanoise ligt het dorpje Aussois. Dit dorpje is minder bekend maar nog steeds een geliefd skiresort, waarnaast het een perfect uitvalsbasis is voor een bezoek aan het Lozes Archeologisch park.

Hier zijn gravures op de rotswanden gevonden die uit de periode tussen 1000 voor Christus en de Middeleeuwen dateren. Door het archeologisch park loopt een mooie wandeling, waarbij je langs verschillende infoborden komt die over de gravures vertellen.

 1. Grenoble

Grenoble is de grootste stad van het Franse Alpen gebied en wordt daardoor vaak gezien als de hoofdstad van het gebied.

Waar en waarom Grenoble?

De stad ligt aan de westelijke rand van de bergketen, tussen het natuurpark Vercors en het nationaal park Écrins. De stad heeft een prachtig historisch centrum, waarbij je zeker een bezoek moet brengen aan het 18de-eeuwse fort la Bastille op de heuvel, wat te bereiken is met de Les Bulles kabelbaan.

Vanaf La Bastille kan je genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de omringende bergen.

In Grenoble is nog veel meer te doen, en zo kan je hier ook nog verschillende musea bezoeken. Grenoble is echter ook de perfecte basis voor zowel wintersporters als zomerse vakantiegangers. Zo kan je vanuit de stad zeer gemakkelijk een bezoek brengen aan de omliggende natuurgebieden om hier te gaan wandelen.

 1. Parc National des Écrins

Ten zuidoosten van Grenoble ligt het grote nationale park Écrins. Dit park is maar liefst zo’n 90.000 hectare groot en omvat meerdere bergtoppen van rond de 4000 m hoogte van het Écrinsmassief.

De Barre des Écrins liggen met 4102 m het hoogst, in het park liggen ook enkele gletsjers, zoals de Glacier de la Girose, de Glacier Blanc en de Glacier de la Meije.

Ook in dit natuurpark lopen weer vele prachtige wandelingen:

 • Maak bijvoorbeeld een korte wandeling naar het Lac du Lauvitel, een bergmeer dat vooral bekend staat om de vele marmotten die in de omgeving te spotten zijn.
 • Vanuit La Grave lopen verschillende mooie wandelingen langs de voet van de La Meije, een van de hoogste bergen van het park van 3982 m groot.

Alpe d'Huez

Aan de rand van het Écrins park vind je een van de bekendste lagere bergen van de Alpen: de Alpe d’Huez. Deze berg ligt in het Grandes Rousses bergmassief en staat vooral bekend onder wielerfanaten door de Tour de France. In de zomermaanden zijn er dan ook veel bezoekers die de berg zelf eens op willen fietsen, maar in de winter verandert dit gebied in een van de grootste skigebieden ter wereld.

 1. Briançon

Tussen het Parc national des Écrins en de grens met Italië kan je een bezoek brengen aan de hoogstgelegen stad van Europa, Briançon. Deze stad ligt op 1330 m boven de zeespiegel en was al in de Klassieke Oudheid een belangrijke vestingstad.

De stad heeft door de jaren heen altijd een belangrijke militaire functie gehad, wat nog te zien is aan de vestingwerken en forten die in en om de stad gelegen zijn. Daarnaast kan je in de stad ook de mooie Notre-Dame-et-Saint-Nicholas kerk uit de 18de eeuw bezoeken, maar je kan er ook terecht in het bezoekerscentrum van het Écrins Nationaal park.

 1. Parc Naturel régional du Queyras

Het natuurpark Queyras is een relatief onbekend natuurgebied in de Franse Alpen. Het beslaat een woest gebied gelegen in het dal Queyras, dat alleen te bereiken is via de bergpassen Col d’Izoard, Combe du Queyras en de Col d’Agnel vanuit Italië. In het gebied liggen verschillende bergen van rond de 3000 m hoogte, en de wilde rivier Guil stroomt door het grootste deel van het dal. In het natuurgebied worden naast alpenmarmotten en steenbokken ook regelmatig wolven gespot.

Activiteiten in het park

De Queyras trekken vooral veel wandelaars die door het ruige gebied willen lopen, maar het natuurpark leent zich ook uitstekend voor raften of kanoën op de Guil. Daarnaast kan je in het park het hoogstgelegen dorp van Frankrijk vinden, Saint-Véran, dat op zo’n 2041 m hoogte is gelegen.

 1. Parc National du Mercantour

Ten zuiden van Barcelonette strekt het Nationaal Park Mercantour zich uit. Het Mercantourmassief is een van de meest zuidelijke gelegen bergmassieven van de Franse Alpen en ligt tussen de hogere Alpen en de Middellandse Zee in. De hoogste berg hier is de Cime du Gélas van 3143 m hoogte.

In het park zijn zo’n 600 km aan wandelpaden te vinden die onder andere langs de verschillende dorpen, naar uitzichtpunten en naar mooie meren zoals het Lac Vert lopen.

Veel dorpjes te zien

Ook zijn de verschillende dorpen in het gebied zeker een bezoek waard. Zo vind je hier Saorge, in het zuiden van het park tegen de grens met Italië aan. Dit bergdorp is gelegen tegen een bergwand aan en biedt mooie uitzichten over de omgeving. Hier kan je ook op de Train des Merveilles stappen, de trein die tussen Nice en Tende rijdt.

 1. Massif des Bauges

Tussen Annecy en Chambéry ligt het Massif des Bauges, een uitgestrekt gebied vol glooiende weides en indrukwekkende bergen. Het regionaal park Massif des Bauges is een minder bekend gebied aan de westkant van de Franse Alpen maar dit wandel- en fietsparadijs verdient zeker je aandacht.

 • De dorpen École, Doucy-en-Bauges en Sainte-Reine zijn allemaal vertrekpunten voor prachtige wandelpaden waarlangs je met een beetje geluk gemzen, het symbool van de streek, en tal van andere wilde dieren kan spotten.
 • Je kan ook een uitstapje maken naar Semnoz, een rustig, gezinsvriendelijk ski-oord boven Alby-sur-Chéran.
 • Neem ook even de tijd om de natuur van het Massif des Bauges te bewonderen en geniet van een wandel- of fietstocht in de buitenlucht voordat je terug afdaalt naar de oevers van het meer van Annecy.
 • Maak tot slot een rondrit rond het meer en houd even halt bij de plekjes langs het water die je aandacht trekken.

Ben je nog op zoek naar een verblijf in het Baugesmassief? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Massif des Bauges.

 1. Gorge du Fier

Gorge du Fier, op slechts 10 kilometer ten westen van Annecy, wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste natuurwonderen van de Alpen. Hier heeft de rivier de Fier een reusachtige kloof uitgesleten. Je ziet er gigantische stapels rotsblokken in verschillende vormen en rotswanden die hoog boven je uittorenen. Bezoekers kunnen via een loopbrug langs de kloof al dat dramatische natuurgeweld van dichtbij bewonderen. Er is ook een tentoonstelling over de rivier, de kloof en de overstromingen die dit landschap hebben gevormd.

 1. La Roche-sur-Foron

La Roche-sur-Foron ligt in het hart van de Haute-Savoie. Sinds de middeleeuwen is dit een centrum van cultuur en handel. Veel grote beurzen en markten werden en worden hier gehouden en het hele jaar door vinden er traditionele evenementen plaats. La Roche-sur-Foron wordt beschouwd als een van de belangrijkste historische steden van het departement. In de historische stadskern kan je trouwens uitstekend dineren.

Historische panelen gidsen je langs wandelroutes door de oude middeleeuwse straten.

 • De Toren van de Graaf van Genève is een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Aan het noordelijke uiteinde van de versterkte rots staat het Château de l'Echelle. Dit kasteel vormt samen met de Toren van de Graaf en het Château du Saix het kasteelcomplex Château de la Roche. De kastelen werden in de 13e eeuw gebouwd op een grote rotsblok (waaraan de stad haar naam dankt). Beklim de 137 treden en geniet van het panoramische uitzicht.
 • Verken ook zeker de charmante en pittoreske straatjes van de stad beneden, waar nog een aantal andere historische gebouwen te vinden zijn.
 • Op ongeveer 1 km van het centrum kan je de wonderbaarlijke geneeskrachtige bron La Bénite Fontaine bezoeken. Deze bron, waar Franciscus van Sales aan het begin van de 17e eeuw getuigenis aflegde, zou velen hebben genezen.
 • Er staat een kapel die heel wat gelovigen lokt. Dit bedevaartsoord, of je nu in wonderen gelooft of niet, is een aangename plaats om te mediteren of ontspannende wandelingen te maken. Het ligt in een rustige, schaduwrijke vallei.
 1. Meer van Genève en omgeving

Vanuit Chamonix rij je een stuk richting het noorden, over de Route des Grandes Alpes naar het meer van Genève. Dit grote meer is vormt de grens tussen Zwitserland en Frankrijk en is een van de grootste meren van Europa. In en op het water zijn volop activiteiten te doen, zoals zwemmen en zeilen maar ook duiken. Rondom het meer zijn daarnaast volop schitterende stadjes en dorpjes te vinden, waaronder Thonon-les-Bains in Frankrijk en de wereldstad Genève in Zwitserland.

Yvoire

Dit middeleeuwse juweeltje aan de oevers van het meer staat bekend om zijn historische en culturele schatten en om zijn schilderachtige ligging. Dit stadje is geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Als je wandelt langs de tuinen, de oever van het meer en door de historische straatjes, zal je ongetwijfeld meteen begrijpen waarom.

 • Bezoek zeker eens de Jardin des Cinq Sens (Tuin van de Vijf Zintuigen) in het centrum van de stad. Het is een prachtige plek om te genieten van de rustige omgeving en om de diverse planten te bewonderen.
 • Ook het kasteel van Yvoire is een bezoekje waard. Het kasteel zelf, grondig gerestaureerd in de 20e eeuw, is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan vanuit de tuinen of van bij de haven wel mooie foto’s maken van het gebouw.
 • In de omgeving kan je ook de overblijfselen van de oude vestingwerken, de Sint-Pancraskerk en het interessante historisch museum van de stad bezoeken.
 • Neem in Yvoire vooral de tijd om naar het water te turen. Natuurlijk kan je hier ook romantische boottochten maken op het meer en naar andere stadjes aan de oever varen.

Évian-les-Bains

Évian-les-Bains is misschien wel het meest bekend als de bron van een populair mineraalwatermerk dat over de hele wereld wordt verkocht. Dat water is afkomstig uit verschillende bronnen in de buurt van deze kuuroord-badplaats aan het meer. Toch heeft Évian-les-Bains, of Évian zoals het stadje in de volksmond wordt genoemd, nog veel meer te bieden. Het charmante, luxueuze kuuroord, dat hier in de 19e eeuw is ontstaan, is een heerlijke plek om wat tijd door te brengen.

Er valt genoeg te zien in de stad en langs de oever van het meer

 • Maak zeker een wandeling langs de oever en bekijk het Palais Lumière (nu in gebruik als kunstgalerie), het 19e-eeuwse theater, het casino dat de promenade langs het water domineert.
 • Villa Lumière, dat sinds 1927 dienst doet als het stadhuis. Het behoorde toe aan de vader van de beroemde gebroeders Lumière, de uitvinders van de cinema.
 • De pompkamer van Cachat is een ander opmerkelijk gebouw in de stad. Het is het mooiste art-nouveaugebouw van Évian en wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van kuuroordarchitectuur in het land. Dit gebouw staat tegenover de bron van Cachat - de beroemdste van de bronnen die hier te vinden zijn.

Achter het gedeelte van Évian aan het meer ligt het oude stadscentrum waar je tal van karaktervolle middeleeuwse straatjes kan verkennen. Wandel naar het grote marktplein en maak een ritje met de kabeltrein, die in het zomerseizoen voor toeristen geopend is. Nood aan wat rust? Ga dan even ontspannen in de watertuin aan de rand van het meer, bereikbaar met een boottocht vanaf de hoofdkade van Évian.

Graag je bezoek aan deze kuuroord-badplaats plannen? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Évian-les-Bains online!

 1. Abondance

Abondance werd gesticht in 1040 en is een klein, rustig bergdorpje met een aantal gezellige restaurants en bars en winkels, hotels en een levendige zondagochtendmarkt. Naast het dorp ligt een klein skigebied, l'Essert, dat ook bij zomergasten populair is vanwege de vele wandelpaden. Je kan hier dus het hele jaar door van de natuur en de vergezichten genieten.

Het stadje dankt haar naam aan de kaas die in de omgeving wordt gemaakt en aan het runderras waarvan de melk gebruikt wordt. Je kan hier verder ook de 14e-eeuwse abdij Notre-Dame-d'Abondance bezoeken. De abdij werd in gotische stijl gebouwd en in de kloostergang bevinden zich prachtige muurschilderingen uit de 15e eeuw. Opmerkelijk zijn ook de 19e-eeuwse trompe-l'œil schilderijen in de abdijkerk en je kan er een collectie sacrale kunst bewonderen die je meer leert over het religieuze erfgoed van de vallei.

 1. Lac de Montriond

Het prachtige Lac de Montriond – in de regio liefkozend het smaragdgroene meer genoemd - ligt aan de voet van torenhoge kliffen. Het meer is ontstaan nadat een deel van de berg Nantaux ten noordwesten van het meer instortte. Het is onduidelijk wanneer die aardverschuiving plaatsvond. Sommigen menen dat het 300 jaar geleden gebeurde, anderen schatten dat het wel 4500 jaar geleden zou kunnen zijn.

In de zomer is dit een fantastische plek om een verfrissende duik te maken, zelfs voor jongere en minder vaardige zwemmers. Ook kan je tijdens een mooie wandeling rond het meer genieten van de prachtige natuur rondom je.

 1. Avoriaz

Avoriaz in de Haute-Savoie is een beroemd skistadje dat het hart van het skigebied Porte du Soleil vormt. Het is idyllisch gelegen tussen dramatische kliffen en je hebt er uitzicht op het naburige resortstadje Morzine. Avoriaz werd speciaal gebouwd als een skioord, maar in tegenstelling tot veel andere smakeloze betonnen stadjes die ontstonden in de jaren 1960 en 1970, vind je er met hout beklede huizen en chalets die harmonieus opgaan in hun omgeving.

De stad is autovrij en de bezoekers verplaatsen zich te voet, op ski's of met door paarden getrokken sleeën. Het hele jaar door valt er hier van alles te zien en te beleven. Parkeer je auto aan de rand van de stad of aan het hotel en geniet van alles wat dit opwindende stadje te bieden heeft vooraleer je je avontuur voortzet.

Na zo'n dagje skiën kan je wel een goede nachtrust gebruiken. Bekijk het volledige aanbod hotels en chalets in Avoriaz en haal het beste uit je verblijf!

 1. Morzine

Morzine is een ander skiresort van wereldklasse binnen het skigebied Portes du Soleil. In de afgelopen jaren werden er een aantal nieuwe skiliften en sportfaciliteiten gebouwd en nieuwe bars en restaurants hebben hun deuren geopend. Morzine kan zich nu meten met de grootste alpiene skiresorts.

Deze voormalige Franse mijnstad voelt meer aan als een echte stad dan de naburige skistadjes

Hoewel Morzine enorm gegroeid is sinds de eerste skilift hier werd geïnstalleerd in 1934, heeft het zijn traditionele Franse charme weten te behouden. Je wandelt tussen de typische houten chalets langs de oevers van de rivier de Dranse en er zijn weinig gebouwen van meer dan vier verdiepingen hoog. In de wintermaanden kan je hier natuurlijk uitstekend skiën en andere wintersporten beoefenen terwijl je in de zomer mooie bergwandelingen kan maken. En ook mountainbikers zullen niet ontgoocheld zijn.

 1. Samoëns

Samoëns ligt in de Vallée du Giffre en draagt het predikaat "ville fleurie", waarmee het zich onderscheidt als een van de mooiste steden van Frankrijk. Het is een populaire zomerbestemming, maar in de winter kan je er ook uitstekend skiën. Er werd een nieuwe lift gebouwd (de Grand Massif Express) aan de rand van de stad die Samoëns verbindt met het skistation Samoëns 1600, ook wel bekend als het Plateau des Saix. Dat skistation is onderdeel van het enorme wintersportgebied Grand Massif.

Samoëns is de enige skistad die is geclassificeerd door de Caisse Nationale des Monuments Historiques, wat verraadt dat hier ook heel wat historische bezienswaardigheden te ontdekken vallen. Je kan in Samoëns niet minder dan negen kapellen bezoeken, naast een aantal andere heiligdommen en culturele gebouwen. Verder kan je er ook de prachtige botanische tuinen verkennen. De tuinen, met een oppervlakte van 3,7hectre, werden in 1906 aangelegd en zijn gespecialiseerd in alpenbloemen.

Wil je graag de Franse Alpen bezoeken aan de hand van een rondreis? Download onze rondreis van 2 weken door de Franse Alpen: van Annecy tot Mont Blanc, Chamonix Val Thorens en Val d’Isère.

 1. Cluses

Cluses, de voormalige hoofdstad van Faucigny, is een bloeiende centrumstad te midden van een werkelijk adembenemend landschap. Het ligt in de Arve-vallei, genesteld langs de rivier met dezelfde naam, in een van de mooiste bossen van de noordelijke Alpen. Het is natuurlijk bekend om zijn alpiene omgeving, maar ook om zijn vroeg twintigste-eeuwse horloge-industrie.

Daarnaast onderscheidt Cluses zich van vele andere steden in deze streek door zijn architectuur. In 1844 brandden helaas alle houten gebouwen in chaletstijl af, maar de stad werd herbouwd in een architectuurstijl die geïnspireerd was op die van de Italiaanse stad Turijn (destijds de hoofdstad van het koninkrijk Piemont-Sardinië waaronder ook de historische regio Savoye viel). Het maakt van Cluses een uniek stukje Frankrijk.

 1. Sallanches

Sallanches ligt aan de rivier de Sallanches en biedt indrukwekkende uitzichten op de Mont Blanc. Deze mooie, kleine stad telt twee opmerkelijke historische monumenten: de brug van Saint-Martin en de collegiale kerk van Saint-Jacques. De brug werd is de beste plek om van het uitzicht op de beboste oevers en de achterliggende bergen te genieten. De kerk werd gebouwd in barokstijl en heeft een middeleeuws tabernakel, mooie plafondschilderingen en een zonnewijzer die in de 19e eeuw werd toegevoegd.

Natuurliefhebbers kunnen het interessante natuurcentrum bezoeken, gevestigd in een 14e-eeuws herenhuis, waar je kennis maakt met de landschappen, flora en fauna van de streek. Zin in een sportief uitje? Fiets dan naar de watervallen van Arpenaz waar ook een mooie picknickplaats ligt.

 1. Servoz

Het rustige dorpje Servoz ligt aan de voet van het prachtige Fiz-gebergte en heeft zijn Franse authenticiteit uitstekend weten te bewaren. Servoz lijkt over de vallei te waken en biedt een prachtig uitzicht over de vallei van Chamonix tot aan de Mont Blanc. De architectuur, cultuur en natuurlijke omgeving van Servoz en de naburige gehuchtjes maken dit een geweldige plek om even halt te houden.

De spectaculaire kloven van de Gorges de la Diosaz

Deze kloven vormen een belangrijke natuurlijke attractie in dit gebied. Hier kan je wandelen over een hangend pad door een adembenemend mooie kloof. Het is een van de niet-te-missen bezienswaardigheden in de regio van de Mont Blanc. Tijdens de wandeling zal je de kracht van de natuur in levenden lijve kunnen ervaren. Het kolkende water, de watervallen en de bijzondere rotsformaties zullen je met verstomming slaan. De panelen langs het pad geven je informatie over de geologie en de geschiedenis van de kloven.

Natuurreservaat van Carlaveyron

Of breng een bezoekje aan het natuurreservaat van Carlaveyron. Dit reservaat werd opgericht in 1991 en beschermt een gebied van 598 hectare met een hoogte die varieert van 1090 tot 2305 meter. Het ligt ten zuidoosten van Servoz. Er leven veel wilde dieren waaronder de opnieuw geïntroduceerde lynx en vele andere diersoorten die enkel in de Alpen voorkomen. Natuurliefhebbers kunnen hier fantastische wandelingen maken.

 1. Montenvers

Een andere opwindende bestemming die een bezoekje waard is wanneer je in Chamonix verblijft, is de beroemde tandradbaan die bezoekers naar Montenvers brengt, op een hoogte van 1913 meter. Vanaf daar kan je genieten van een prachtig uitzicht op de gletsjer Mer de Glace, de Drus en de Grands Jorasses.

Wat zeker zien en doen in Montenvers?

 • Bezoek eens de bijzondere ijsgrot die elk jaar opnieuw in de gletsjer wordt gegraven. Er zijn ongeveer 550 treden van de kabelbaanterminal naar de ingang van de grot. Binnen zijn er displays die je meer vertellen over het leven in de bergen in het begin van de 19e eeuw.
 • In Montenvers kom je ook meer te weten over de gletsjer Mer de Glace. Het ontstaan van de gletsjer, de geschiedenis en de toekomstige evolutie ervan worden toegelicht in een informatiecentrum over gletsjerkunde.
 • Honger gekregen? Eet dan een hapje in de bistro met panoramisch uitzicht op Mer de Glace.
 • Van hieruit kunnen wandelaars ook naar Plan de l'Aiguille trekken via het pad Grand Balcon Nord, of afdalen naar Chamonix via Les Planards of het dorp Les Bois.
 1. Saint-Jean-de-Sixt

Saint-Jean-de-Sixt is een idyllisch Savoyaards bergdorpje dat heel wat historische en culturele erfgoedschatten herbergt. De naam van het dorp heeft twee verschillende etymologische ontstaansverhalen. Sommigen zeggen dat het woord "Sixt" afkomstig is van de naam "scis", wat gespleten stenen betekent. Anderen beweren dat de stad is vernoemd naar zes overlevenden van een pestepidemie.

De stad is beroemd om zijn kazen, waaronder Reblochon, en je moet hier dan ook zeker die kaas en andere lokale gerechten proeven. In het hele dorp en de omgeving zijn veel prachtige houten chalets van groot architecturaal belang te bewonderen. Ook de centrale kerk is zeker een bezoekje waard.

Nog op zoek naar een verblijf in dit bergdorpje? Bekijk het volledige aanbod hotels en chalets in Saint-Jean-de-Sixt en omgeving.

 1. Conflans

Conflans is een uitzonderlijk pittoresk dorpje dat je zeker niet mag missen tijdens je rondreis door de Franse Alpen. Op het centrale plein vind je veel gezellige boetiekjes en cafés, de uitgelezen plek om te stoppen voor een hapje dus!

Je wandelt hier tussen een mooie verzameling middeleeuwse gebouwen. De rode bakstenen bouwwerken Château Rouge en Maison Rouge springen meteen in het oog. In het Château Rouge is een museum voor kunst en geschiedenis gevestigd. Volg nadien ook even de borden naar het uitkijkpunt. Daar prijkt een stevige stenen toren en je vindt er de overblijfselen van het kasteel van Conflans middenin een mooi openbaar park. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Albertville en het omliggende landschap.

 1. Les Trois Vallées

Les Trois Vallées is een heel bekend skigebied

Niet voor niets, want het is het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Je hebt hier slechts één skipas nodig om de pistes in alle onderling verbonden valleien te kunnen uitproberen en dat heeft Les Trois Vallées tot een van de populairste skigebieden in de Alpen gemaakt. Het ene gerenommeerde skigebied ligt hier naast het andere:

Val Thorens

Val Thorens, in het zuiden van die reeks van onderling verbonden valleien, is misschien wel het bekendste skioord. Het stadje ligt in de Belleville-vallei. Er is nu eigenlijk ook een vierde vallei in het skigebied opgenomen, je zou dus eigenlijk van Les Quatre Vallées kunnen spreken.

 • De pistes van Val Thorens zijn geopend van half november tot begin mei.
 • Ook tijdens de zomer zal je je in de Belleville-vallei en de bergen rond Val Thorens zeker niet vervelen.
 • Het populairst zijn natuurlijk de adembenemend mooie Alpenwandelingen.
 • Er vallen bovendien een aantal historische bezienswaardigheden in de Belleville-vallei te bewonderen waaronder barokke kerken en kapellen, een gerestaureerde oude graanmolen en vele charmante kleine gehuchtjes en dorpen die je een kijkje gunnen in de traditionele alpiene manier van leven.

Méribel

Naast de Belleville-vallei ligt de even mooie Allues-vallei. Daar bevindt zich een ander bekend skigebied: Méribel. Tot 2011 werd hier het bekende Altitude Festival georganiseerd. De drie dorpen die samen het skigebied vormen, gaan met hun charmante chalets en mooie huizen met houten gevels perfect op in het landschap. Van skiën in de winter tot wandelen in de zomermaanden, ook dit deel van Les Trois Vallées heeft veel te bieden.

Courchevel

Deze stad is de meest westelijke wintersportplaats in de drie valleien en bestaat uit een aantal satellietdorpjes die samen een geheel vormen. Dit is het vakantieoord bij uitstek voor, onder andere, rijke Russische oligarchen. In Rusland wordt de naam Courchevel geassocieerd met de superrijken. Onder enthousiaste skiërs is Courchevel ook bekend om zijn couloirs, die tot de moeilijkste zwarte pistes ter wereld worden gerekend. Natuurlijk kan je ook vanuit Courchevel prachtige zomerse wandeltochten maken.

 1. Chambéry

Het historische Chambéry is de belangrijkste stad en hoofdstad van de Savoie

Neem zeker de tijd om te ontdekken wat Chambéry allemaal te bieden heeft. De belangrijkste bezienswaardigheid is de vesting, die in 1285 door de eerste graven van Savoye werd gesticht en in het begin van de 14e eeuw werd omgebouwd tot een kasteelresidentie. Door de voortdurende Franse aanvallen besloot hertog Emmanuel Philibert echter de hoofdstad van de historische regio Savoye naar Turijn te verplaatsen.

Het kasteel werd in 1786 vergroot en onder Napoleon Bonaparte werd de zuidelijke vleugel verbouwd en heringericht om er de keizerlijke prefectuur van het departement Mont Blanc in onder te brengen. In 1860, na de annexatie van de Savoye door Frankrijk, werd het bouwwerk nog verder aangepast. Het kasteel is tegenwoordig open voor rondleidingen en er worden concerten georganiseerd.

Natuurgebied Massif de Chartreuse

Nadat je Chambéry zelf hebt verkend, kan je naar het zuiden gaan en het natuurgebied Massif de Chartreuse ontdekken. De grootste trekpleister in de buurt is het grottencomplex van Chartreuse in Voiron. Sinds de 18e eeuw distilleren de kartuizer monniken er Chartreuse, een volledig natuurlijke likeur op basis van 130 planten, volgens een streng bewaakt geheim recept. Hier, in de grootste kelder ter wereld, kan je de geschiedenis van deze beroemde likeur ontdekken en natuurlijk ook proeven.

Waar liggen de Franse Alpen?

De Alpen zijn een uitgestrekte bergketen in het zuiden van Europa, die de natuurlijke scheiding vormen tussen Noord- en Midden-Europa en het mediterrane Zuid-Europa. De keten is maar liefst 200.000 km² groot en ligt verspreid over 8 landen, met de grootste delen gelegen in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Ongeveer 1/5 van de gehele bergketen is gelegen in het zuidoosten van Frankrijk.

De Franse Alpen zijn gelegen in de regio’s Rhône-Alpes en Provençe-Alpes-Côte-d’Azur, ongeveer tussen het meer van Genève bij de grens met Zwitserland en de badplaats Menton aan de Côte d’Azur. De Rhônevlakte wordt gezien als de westelijke grens van de Alpen.

Wat is de hoogste berg van de Franse Alpen?

 • In het westelijke deel van de Alpen bevinden zich de hoogste toppen van de bergketen, waarbij er maar liefst 128 bergtoppen een hoogte van boven de 4000 m bereiken.
 • De allerhoogste Alpentop is de Mont Blanc, gelegen op de Frans-Italiaanse grens in de Franse Alpen. Deze berg bereikt een hoogte van maar liefst 4810 m boven zeeniveau.

Ligging Franse Alpen op de kaart

Wat is het klimaat in de Franse Alpen?

 • De Franse Alpen worden gekenmerkt door gevarieerde landschappen, met een combinatie van hoge bergtoppen, uitgestrekte bossen, valleien die ooit door gletsjers zijn uitgesleten, en nog bestaande gletsjers gelegen tussen de toppen van de Alpen.
 • Het klimaat van de Franse Alpen wordt beïnvloed door zowel het Middellandse Zeegebied en het gematigde klimaat van Noord- en Midden-Europa, en de Franse Alpen zijn het droogste deel van de gehele bergketen.
 • In de winter is het vooral hogerop de bergen zonnig en droog terwijl dit in de zomer juist in de dalen het geval is.

Welke cultuur is er te vinden in de Franse Alpen?

 • Het gebied van de Franse Alpen wordt al voor lange tijd bewoond, al is het pas redelijk recent een stuk bereikbaarder geworden. Door de afgezonderde ligging waren inwoners veelal op zichzelf aangewezen en is er een eigen cultuur ontstaan in de bergen, dat veelal is gebaseerd op de veeteelt.
 • Hierdoor zijn er in de Alpen veelal kleine, pittoreske dorpen te vinden.
 • Grenoble is de enige grote stad in de Franse Alpen en een van de weinige steden in de gehele bergketen. Naast de idyllische plaatsjes heeft de regio vooral veel natuurlijke bezienswaardigheden.
 1. Mis niets tijdens je verblijf in De Franse Alpen met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Franse Alpen? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Franse Alpen met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Franse Alpen.

Franse Alpen

Gratis reisgids Franse Alpen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 juli 2022 - Casimir Ziermans

Mooie en goede adviezen. Gedetailleeerde kaart erbij, en dus routes goed bekijken. Vooral de onderlinge rijafstanden noteren, I.v.m. logeren in hotels, In de praktijk valt e.e.a. nog wel eens tegen namelijk.

- 14 juni 2022 - F Wetsteyn

goed overzicht

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?