Bordeaux, complete wandeling door het historische centrum

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bordeaux, complete wandeling door het historische centrum

  • Startpunt: Place de la Bourse, Bordeaux
  • Eindpunt: Place de la Bourse, Bordeaux
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 5,3 km
  • Duur: 3 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Stadswandeling langs de UNESCO bezienswaardigheden van Bordeaux

Deze wandelroute brengt je langs alle belangrijkste bezienswaardigheden van Bordeaux: de monumenten, gebouwen, musea en winkelstraten van Bordeaux. Je wandelt eveneens dwars door de historische middeleeuwse wijk van de stad. Zo kan je kennismaken met alle facetten van deze totaal gerenoveerde stad.

Belangrijke getuige van deze stadsvernieuwing is het moderne openbaar vervoer, de wandelpromenade en de autoluwe binnenstad. Wie honger heeft krijgt tijdens de wandeling een veelzijdig aanbod aan culinaire geneugten en snelle hapjes. Daarom is het een wandeling om volop te genieten ... Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Bordeaux in onze aparte blogpost.

Onze tip: Op vakantie in Bordeaux en op zoek naar een leuke overnachting? Ontdek hier onze 10 favoriete verblijven in Bordeaux.

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis stadswandeling Bordeaux downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk

Ontdek de Grionde en Zuidwest-Frankrijk via een compleet uitgewerkte rondreis (13 dagen) die je langs bekende maar ook minder bekende plekken brengt. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track Bordeaux: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wat je niet mag missen bij je bezoek aan Bordeaux

In Bordeaux stap je zo van het moderne stadsdeel in het oude en omgekeerd uiteraard. Dat maakt een wandeling in Bordeaux zo intens mooi en boeiend. De concentratie van het middeleeuwse oudste deel kan je afbakenen met noordelijk de opera en de Place de la Comédie, oostelijk de rivier de Garonne, zuidelijk de Place de la Victoire en ten westen de Place Pey-Berland met de kathedraal. Met de stadswandeling kom je behalve bij de Place de la Victoire in alle genoemde plaatsen.

Bijgevolg kan je dus struinen op de wandelpromenade langs de Garonne. De monumentale kathedraal Saint-André en de afzonderlijk staande klokkentoren Tour Pey-Berland, het neoclassicistische stadhuis en de andere bezienswaardige gevels rondom het plein Place Pey-Berland, je kan ze niet missen op de wandeling. Met ook nog de mogelijkheid om twee musea op deze plek te bezoeken ben je hier in vijf minuten niet weg. 

Tussen de Place de la Comédie en de Place de la Victoire loopt de Rue Sainte Cathérine, het is de bekendste shoppingstraat van Bordeaux. Op de Place de la Comédie heb je twee gebouwen die je aandacht zéker zullen pakken, het Grand Theâtre of de Opera (classicisme) en het indrukwekkend luxehotel Grand Hôtel. In de aanpalende Allées de Tourny is het ook de ogen uitkijken naar de Louis XV stijl gevels en 19de eeuwse herenhuizen. Tussenin zal je nog veel meer tastbare getuigen zien van het oude Bordeaux uiteraard. 

Over de Place de la Bourse en de Place du Parlement lees je in een andere FAQ.

Het Place de la Bourse plein vlak aan de Garonne werd aangelegd in de eerste helft van de 18de eeuw. De architect Ange-Jacques Gabriël tekende de plannen. Twee gebouwen imponeren door hun omvang het plein. Het Palais de la Bourse ligt aan de noordelijke kant. Nu is de Kamer van Koophandel er gevestigd, de andere ruimtes dienen voor congressen, gala's, diners, ... ook jij kan er een vergadering laten doorgaan. Vroeger zat hier de beurs. Midden op het plein staat de Fontaine des Trois Grâces, een voorstelling van drie vrouwen uit de Griekse mythologie van de beeldhouwer Charles Gumery. Aan de zuidzijde ligt het Douanemuseum in het prachtige paleis Hôtel des Douanes. Het museum informeert met diverse thema's over de Franse douane. Centraal vind je het restaurant Gabriël, bekroond met een Bib Gourmand. Voor een ideale foto van het plein, ga naar de andere oever. 

Ben je op zoek naar een even zo mooi maar kleiner plein, dan raden we de Place du Parlement aan. Rondom staan hier ook mooie gevels in wat de Bordelese rocaille stijl wordt genoemd. Het plein kreeg definitieve vorm in de tweede helft van de 18de eeuw. Om rustig te genieten van de gevels, vlei je neer op een terras van de restaurants en cafeetjes. De fontein is gemaakt in een weelderige stijl, ontwerp van Louis Carros.

Over de Bordeauxwijnen is veel te schrijven. Laten we ons beperken tot enkele leuke weetjes. De streek leent zich uitstekend voor de wijngaarden. Een kalkbodem met klei, grind en zand. De Garonne en haar zijrivieren hebben een gunstige invloed evenals het gematigd zeeklimaat. Met de nabijheid van de dennenbossen van de Landes vormt zich een natuurlijke bescherming tegen de oceaanwind. Maar bovenal mag je de vakkennis van de wijnboeren niet vergeten.

In totaal levert de Bordeauxstreek zo'n 110 000 ja wijngaarden op. In een normaal jaar brengt de oogst tussen de 5 à 6 miljoen hectoliter wijn op, wat overeenkomt met ca. 700 miljoen flessen. Daarvan vind je onder de Bordeaux wijnen ruim 90 % rood, de rest wit en rosé. Vandaag is de wijncultivering goed voor meer dan 50 000 arbeidsplaatsen. De appellations zijn groot in aantal. De bekendste zijn: Bordeaux en Bordeaux supérieur, les Graves, le Médoc, le Libornais, les Côtes.     

In de stad vind je musea over de Bordeaux wijn, wijnshops en wijnkelders, een wijninstituut (Maison du Vin).

La Cité du Vin is sinds een paar jaar het nieuwe paradepaardje van de stad. Hier maak je een heuse 'beleving' mee over de Bordeaux wijnen, interactief knap gebracht over acht verdiepingen. Mét info in het Nederlands op de audioguide. Tevens de mogelijkheid voor een degustatie en op de 8ste verdieping een mooi uitzicht over de stad. Bovendien ook nog leesinfo over wijnen in andere landen.

Musée des Beaux Arts zit in een zijvleugel van het Hôtel de Ville. Je krijgt er kunst van de 16de tot 20ste eeuw tentoongesteld met Rubens, Picasso, Matissen ... Werken uit de Vlaamse School, Hollandse School, Italiaanse renaissance, Franse kunst uit de 19de eeuw, moderne en hedendaagse kunst. 

Musée des Arts décoratifs et du design is een steengoed museum (Hôtel de la Lalande) met collecties waarmee je kan zien wat in een interieur stond van een herenhuis uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Prachtige salons gevuld met meubelen, kunstvoorwerpen, porselein, keramiek, glaswerk, ...  Ook de staatsietrap moet je gezien hebben.

Wat een grote kerk, de kathedraal Saint-André op de Place Pey-Berland. Groot en groots, 124 m lang, 18 m breed)! De dubbele 'portails royaux' is een ongewoon beeld aan de noordzijde. Het oudste gedeelte is romaans uit de 11de eeuw. Loop zeker eens volledig rond de kerk. Dan merk je de verschillende bouwstijlen. Ook opmerkelijk de twee vierkanten torens langs de zuidelijke kant. Minder franjes binnen waar je wel duidelijk het romaanse schip en gotische koor onderscheidt, maar voorts biedt het interieur een wat kille blik. Niettemin, geen wonder dat de kathedraal voorkomt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Los van de kathedraal staat de klokkentoren Tour Pey Berland, tegen betaling te beklimmen.

De basiliek Saint-Michel is gebouwd in twee eeuwen vanaf 1350. Er zijn drie portalen die bijzonder mooi versierd zijn met bas-reliëfs. Het interieur telt veel zijkapellen. Koorbanken zie je hier nog centraal in de kerk, bestemd voor leden van de kerkfabriek en notabelen van toen. De kerk bevat eveneens een bedevaartkapel voor bedevaarders onderweg naar Santiago de Compostela. Tegenover de basiliek staat de 15de eeuwse Tour St.Michel, la Flèche, 114 m hoog en te beklimmen van april tot oktober.

De wandelpromenade is een zegen geweest voor de toeristen. Vroeger was het hier een grauw beeld met kades langs de Garonne, nu een lange strook met groene zones, mooi aangelegde wandelpaden, bloemperken. De weg moest aan plaats inboeten, vroeger nog vijf rijstroken. De totale lengte van de wandelpromenade is 4,5 km. Vooral vanaf de Bourse Maritime oogt de promenade lekker groen.

Op de wandelpromenade moet je opletten om geen natte voeten te krijgen bij de Miroir d'Eau. Een wateroppervlakte van 3400 m² waar water staat van maar 2 centimeter hoog. Soms verstuift het water tot een laag watergordijn. Soms borrelt de waterlaag, soms staat het wateroppervlak gewoon stil. Reflectie van het zonlicht en 's avonds bij maanlicht zorgen voor mooie plaatjes.

In Bordeaux vindt je nog enkele 'portes', poorttoegangen uit vervlogen tijd maar gelukkig beschermd. Bv. de Porte Cailhau (1495), Porte de Bourgogne (1750), de Porte Dijeaux.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

178 ervaringen

- 12 maart 2024 - Mariette

Mooi en overzichtelijk

- 3 oktober 2023 - Patrice Claes

Dankjewel, de reisgids heeft ons nuttige info verschaft 👍.

- 25 augustus 2023 - Jordi

Zeer mooie wandeling, we kwamen wij op 10km uit

- 24 juli 2023 - devillers patrick

mooie wandelroute. voor herhaling vatbaar

- 15 juli 2023 - marc vm

voorbije 14 dagen 2 reisgidsen gebruikt : zuid frankrijk en noord spanje : to the point, praktische handleiding voor wie op eigen houtje rondtoert met de auto of te voet. Geen overbodige informatie, maar de meest interessante hoofdlijnen. Kortom : echt een aanrader met praktisch kaartmateriaal. Voor mijn volgende reizen weet ik waar mijn info te halen, hopelijk bestaan daar dan ook reisgidsen van ;)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?