De top 15 x niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Genève

Volledige reisgids kopen voor € 10

De top 15 x niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Genève

18 oktober 2021 in Zwitserland3 reacties

Er is veel te zien en doen in Genève en in de omgeving van de stad. Het historische centrum van Genève is een prachtig doolhof van eeuwenoude straten en stille pleinen vol middeleeuwse gebouwen met prachtige voorgevels. Er zijn tal van bezienswaardigheden, maar een van de leukste zaken om er te doen is gewoon rondwandelen en de cultuur en sfeer opsnuiven.

Hieronder zetten we de 15 niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Genève op een rijtje. Zo hoef je zelf het opzoekingswerk niet meer te doen!

Inhoud artikel

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

Verken Genève met een gids

Wil je Genève met een gids verkennen? Boek online je gegidste wandeltocht door Genève. Er worden ook tickets verkocht voor een stadstour én een boottocht. Een aanrader!
 1. Promenade du Lac

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Genève is uiteraard het beroemde meer dat al heel wat generaties kunstenaars en dichters heeft kunnen inspireren en dat ook nog steeds doet. Langs de mooie Promenade du Lac kan je genieten van het uitzicht op het meer in het hart van de stad.

 1. Jet d'Eau

De enorme waterfontein Jet d'Eau op het meer is een van de belangrijkste herkenningspunten van Genève en is een embleem van de stad geworden. Met zijn 140 meter is het een van de hoogste fonteinen ter wereld.

De Jet d'Eau werd oorspronkelijk gecreëerd om de druk van een hydraulische installatie te controleren, maar groeide uit tot een volwaardige bezienswaardigheid. De fontein werd daarom nog krachtiger gemaakt en naar een centrale plaats op het meer verplaatst. Sterke motoren pompen 500 liter water per seconde de hoogte in.

 1. Natuurhistorisch Museum

Met ongeveer een 250 000 bezoekers per jaar is het Natuurhistorisch Museum het grootste museum in zijn soort van Zwitserland. De collectie richt zich op dieren, vissen, vogels, fossielen, de evolutie van de mens, mineralen, het zonnestelsel, geologie.... Het museum is gratis te bezoeken en is echt wel de moeite waard om te bezoeken.

Wil je graag deze stad zo goed mogelijk verkennen? Download onze stadswandeling door Genève en verken het doolhof van eeuwenoude straatjes in historisch Genève!

 1. Museum voor Kunst en Geschiedenis

Het gigantische Museum voor Kunst en Geschiedenis beschrijft de geschiedenis van de Westerse cultuur en verschillende beschavingen van de oudheid tot nu. Je kan hier gemakkelijk enkele uren doorbrengen. Het is het grootste museum van de stad!

 1. Eglise russe

De weelderige Eglise russe is een Russisch-orthodoxe kerk die in 1866 werd voltooid. De kerk werd zo’n 100 jaar later gerenoveerd en is vandaag nog steeds in gebruik.

 1. Sint-Pieterskathedraal

In het hart van de oude stad bevindt zich de Sint-Pieterskathedraal (Cathédrale Saint-Pierre), gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse tempel uit de 4e eeuw. De werken aan dit spectaculaire gebouw begonnen in de 12e eeuw. De architectuur weerspiegelt de romaanse stijl met gotische invloeden.

Vanuit deze kathedraal predikte Jan Calvijn het protestantisme in de 16e eeuw. Het sobere interieur blijft tot op de dag van vandaag intrigerend.

 1. Maison Tavel

Het historische Maison Tavel, de oudste woning in Genève, staat op funderingen uit de 12e eeuw. Het is nu een fascinerend museum over de geschiedenis van Genève en het leven in de streek in de middeleeuwen.

 1. Reformatiemuur

Het Internationale Monument van de Reformatie, kortweg Reformatiemuur genoemd, herdenkt personen en gebeurtenissen uit de Protestantse Reformatie. Het monument werd in een van de oude stadsmuren van Genève gebouwd en maakt deel uit van de Universiteit van Genève die door Jan Calvijn, één van de vaders van het protestantisme, werd opgericht.

 1. Tour de l'Île

De klokkentoren Tour de l'Île is het enige dat nog overblijft van een versterkt kasteel dat in de 13e eeuw gebouwd werd op dit eiland in de Rhône. Op die plek wordt de rivier overbrugd door de Pont de l'Île, een belangrijke strategische locatie. Ooit was de Pont de l'Île zelfs de enige controlepost op de route die Noord- en Zuid-Europa met elkaar verbond.

 1. Palais des Nations

Het Palais des Nations is een belangrijk gebouw van de Verenigde Naties. Je kan er 2 keer per dag een rondleiding volgen waarbij je alles te weten komt over deze internationale organisatie. Het gebouw zelf werd opgetrokken in klassieke stijl tussen 1929 en 1936.

 1. Île Rousseau

Île Rousseau is een klein eiland en park in het midden van de Rhône genoemd naar Jean-Jacques Rousseau. Je vindt hier ook een standbeeld van de bekende filosoof.

 1. Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Museum

Het Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Museum is ongetwijfeld een van de topmusea van Genève. Het werd voor het eerst geopend in 1988 en werd tussen 2011 en 2013 grondig gerenoveerd. Verschillende tentoonstellingen vertellen het verhaal van de internationale hulporganisaties.

 1. Dichtbij Genève: Lausanne

De pittoreske stad Lausanne ligt aan de oevers van het meer van Genève. Je kan er slenteren door de prachtige straten, iets lekker eten of een bezoekje brengen aan het Olympisch Museum, het prachtige Museum van Schone Kunsten of het Musée de l’Élysée. Verder is ook de kathedraal de moeite.

Heb je meer tijd, maak dan een wandeling in Port d'Ouchy en treedt in de voetsporen van de dichter Byron die in het nabijgelegen Hotel D’Angleterre verbleef. Je kan er ook genieten van het uitzicht vanaf de Esplanade de Montbenon.

 1. Dichtbij Genève: Vevey

Vevey is een van de pareltjes van de Zwitserse Riviera. Het stadje staat bekend om haar natuurlijke schoonheid, het milde klimaat, de uitgestrekte wijngaarden en het charmante historische stadscentrum.

De bloemenpromenade aan het meer is omzoomd door palmbomen en majestueuze hotels die doen herinneren aan de gloriedagen van de stad tijdens de Belle Epoque aan het einde van de 19e eeuw. Charlie Chaplin bracht hier de laatste 25 jaar van zijn leven door en aan het meer staat een aan hem opgedragen standbeeld.

 1. Montreux

In Montreux, genesteld in een beschutte baai aan de oevers van het meer van Genève, hebben heel wat bekende figuren gewoond. Charlie Chaplin en Freddie Mercury hebben bijvoorbeeld in Montreux vertoefd. Verder staat de stad bekend om het jaarlijkse jazzfestival en om de mooie promenade langs het water. Er staan ook heel wat knappe Belle-Epoquegebouwen.

Een andere bezienswaardigheid is de Queen Studio Experience, een tentoonstelling over de rockgroep Queen in de jaren 70. Je vindt er ook de studio’s waar de band verschillende van hun meest succesvolle albums hebben opgenomen. Ook het kasteel aan de oever van het meer is een populaire bezienswaardigheid.

 1. Onze tip: Bespaar met de Geneva City Pass

Wil je graag alles uit je verblijf in Genève halen? Dat kan met de Genève City Pass! Met deze pass ontvang je namelijk gratis aanbiedingen zoals het gebruik van openbaar vervoer, gunstige tarieven, grote kortingen en verrassingen bij meer dan 40 favoriete attracties in Genève, zoals boeiende musea, cruises en stadsrondleidingen.

Of neem de kabelbaan naar de berg Salève en bewonder de Zwitserse stad, Genève van bovenaf. Bestel je Geneva City Pass online op voorhand en geniet ten volle van je vakantie!

 1. Filmpje: een virtuele wandeling door Genève

Benieuwd naar hoe Genève eruitziet? In deze leuke video maak je een virtuele wandeling door de stad. Als je Genève in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Zwitserland moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 juli 2023 - Gerdien Lassche

Heel handig om nieuwe gebieden te ontdekken!

- 26 februari 2023 - Willy Vande Vijver

Uitstekende informatie

- 13 november 2020 - Jet Klabbers

Zeer informatief en leuk geschreven!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?