33 x mooiste dorpjes in Frankrijk: wat zien en doen tijdens je verblijf?

33 x mooiste dorpjes in Frankrijk: wat zien en doen tijdens je verblijf?

27 mei 2024 in Frankrijk8 reacties

Overzicht van de mooiste dorpjes in Frankrijk + kaartje

Sinds jaar en dag is Frankrijk een populaire vakantiebestemming. Het is dan ook een prachtig land waar ontzettend veel te doen is. Het maakt niet uit of je naar het noorden of zuiden reist: over heel Frankrijk vindt je dorpen die zeker een bezoekje waard zijn. Er bestaat zelfs een organisatie – Les Plus Beaux Villages de France – die de mooiste plaatjes een officiële erkenning toekent.

Benieuwd naar deze dorpjes? Lees gerust verder en ontdek de plekken die je zeker niet mag missen.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste dorpjes in Frankrijk

 1. Gerberoy

Gerberoy wordt ongetwijfeld vermeld op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk. Op weg ernaartoe zal je het ook op de wegen ondervinden, het is wat golvend. Alle straatjes en steegjes ademen hier één en al historie. Je ziet er nog de traditionele vakwerkhuizen uit de 17de en 18de eeuw, die bijna allemaal versierd zijn met kleurrijke bloemen.

Het dorpje draagt een 1000 jaar geschiedenis met zich mee en dát merk je al heel snel bij het binnenkomen. En zeggen dat Gerberoy vele keren belegerd is geweest door Engelsen, door Spanjaarden en andere vijanden.. Maar wat de vijand ook vernielde, wat ze ook plunderden, toch steeds rechtte de bevolking de rug en ging men aan het restaureren.

Bezoek je Gerberoy in mei of juni? Dan straalt het dorp letterlijk één en al rozengeur uit. Meer nog, dan vindt hier jaarlijks La Fête des Roses plaats. Het geeft die extra meerwaarde aan je bezoek.

WANDELITP: Ontdek het schilderachtige dorpje met onze stadswandeling door Gerberoy.

 1. Eguisheim

Het charmante Eguisheim ligt een paar kilometer ten zuiden van Colmar. Aanvankelijk werd het dropje rond een middeleeuws kasteel gebouwd, vandaar dat het plaatsje een cyclische vorm heeft. De burcht is er vandaag de dag niet meer maar de oorspronkelijke kapel staat er nog steeds.

Daarenboven kan je in het dorp heel wat Duitse invloeden terugvinden – wat niet verwonderlijk is aangezien Eguisheim nabij de Frans-Duitse grens ligt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de kleurrijke vakwerkhuizen en de kleine straatjes waar het aangenaam vertoeven is. Tot slot maakt Eguisheim deel uit van de wijnroute door de Elzas. Bijgevolg kunnen liefhebbers hier genieten van een goed glas wijn.

RONDREIS: Ontdek nog meer van de prachtige regio met onze 10-daagse roadtrip door de Elzas en Vogezen.

 1. Barfleur

Barfleur is een badplaats nabij Het Kanaal dat tussen Frankrijk en Groot-Brittannië in ligt. Dankzij die strategische ligging was het dorpje zeer belangrijk voor de zeevaart. Momenteel is de pittoreske haven nog steeds in gebruik. Zo worden er nabij Barfleur wilde mosselen opgevist. In de gezellige restaurantjes langs de kade kan je deze lokale specialiteit meteen gaan proeven.

In het centrum van het dorpje kan je de St. Nicolaskerk terugvinden: deze valt op door de achthoekige kapel en kerktoren zonder spits. Dit is niet de enige toren die je (in de buurt van Barfleur) zult zien. De vuurtoren van Gatteville – op twee kilometer van Barfleur – biedt een panoramisch zicht op de badplaats en haar omgeving.

 1. Moustiers-Sainte-Marie

Aan de voet van een indrukwekkende rotsformatie ligt Moustiers-Sainte-Marie. De meeste mensen kennen dit dorpje vanwege de ster die er aan een ketting tussen de rotsen hangt. Volgens Frédéric Mistral gaat het om een votiefgeschenk: naar aanleiding van de kruistochten werd de ridder Blacas gevangengenomen door de Mammelukken. Tijdens zijn gebeden beloofde deze een monument voor de heilige Maria op te richten indien hij veilig naar huis kon terugkeren.

Een tweede legende heeft het over een liefdesverhaal à la Romeo en Julia: twee geliefden uit het dorpje werden door hun families van elkaar gescheiden. Omdat hun relatie onmogelijk bleek te zijn, hebben zij zelfmoord gepleegd. Als nagedachtenis en teken van verzoening hebben de families het monument opgericht. En zo bestaan er nog 15 andere verhalen die de herkomst van de ster toelichten..

Moustiers-Sainte-Marie is een uitloper van het Plateau de Valensole. Vooral ten westen van Moustiers zijn verschillende lavendelvelden te vinden. Ontdek nog meer lavendelvelden in de Provence.

Daarnaast staat Moustiers-Sainte-Marie bekend om haar faience

Dit is een speciaal soort aardewerk met glazuurdecoratie. Naar verluidt heeft een Italiaanse monnik de lokale pottenbaker Pierre Clérissy het geheim van deze ambacht toevertrouwd. Wie hierover meer wil weten, kan in het Musée de la Faïence terecht.

Tot slot trekt Moustiers-Sainte-Marie veel wandelaars aan. De rotsformatie en bijhorende kapel zijn dan ook opgenomen in een bedevaartsroute. Hoewel de klim een hele uitdaging is – zeker voor de minder geoefende wandelaar – wordt je op de top beloond met een adembenemend uitzicht.

 1. Gordes

Gordes verdient eveneens een plaatsje op de lijst mooiste dorpen uit Frankrijk. Zo heeft dit plaatsje allerlei troeven om mee uit te pakken: de typische witte huisjes en de smalle straatjes geven het stadscentrum een sprookjesachtig uiterlijk.

In het hart van het dorp kan je het kasteel van Gordes terugvinden. Dit gebouw dateert uit de 16de eeuw en is daardoor een prachtig voorbeeld van de renaissancestijl. Tegenwoordig is het kasteel een museum dat enkele kunstwerken van Paul Mara tentoonstelt. Weet wel dat Gordes op een heuvelflank ligt, hou dus zeker rekening met een hoogteverschil.

VERBLIJFTIP: Bed & Breakfast Domaine de l'Enclos is een traditionele Provençaalse boerderij gevestigd op een groot privéterrein met een panoramisch uitzicht op het platteland van Luberon. Na het verkennen van de omgeving kan je een duik nemen in het verwarmde buitenzwembad. Meer info en boeken.

 1. Èze

Bovenop een steile heuveltop tussen Nice en Monaco ligt Èze, een idyllisch plaatsje aan de Côte d’Azur. Met zijn kronkelende straatjes vol gezellige winkeltjes en terrasjes heeft Èze een bruisend centrum. Wie liever de rust en natuur opzoekt, kan de botanische tuin bezoeken.

Ook voor cultuurliefhebbers is dit kuststadje de perfecte vakantiebestemming: de Notre-Dame-de-l'Assomption kerk en de bekende Fragonard parfum fabriek zijn slechts enkele aanraders. Avonturiers kunnen zich uitleven op het Nietzsche Wandelpad, zonnebaders kunnen genieten op het strand.

TICKETS: Wil jij graag een bezoekje brengen aan de parfum fabriek? Bekijk het aanbod tours en excursies in Èze inclusief een bezoekje aan Parfumerie Fragonard!

 1. Le Puy-en-Velay

In de eerste plaats is Le Puy-en-Velay een bedevaartsoord: in dit stadje komen verschillende pelgrimsroutes samen die daarna naar Santiago de Compostella leiden. Praktisch maar ook zeer mooi: de wandelpaden langs de Notre-Dame-kathedraal en het Hôtel-Dieu Saint-Jacques staan namelijk op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Maar in Le Puy-en-Velay zelf is er van alles te beleven. Het authentieke historische centrum met zijn oude, smalle straatjes en de hoge vulkanische pluggen – dit zijn rotsen van gestolde lava – met Mariabeeld en de Saint-Michel-d’Aiguilhe-kapel maken van Le Puy-en-Velay een bijzonder plaatsje in de Auvergne.

 1. Carcassonne

Na Parijs en de Mont-Saint-Michel is Carcassonne de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. Je kan er de Cité de Carcassonne bezoeken: dit is de versterkte oude binnenstad die door UNESCO als werelderfgoed wordt beschouwd. Hoewel de Cité met haar gezellige winkels, bars en restaurants heel toeristisch aanvoelt, zijn er nog steeds een aantal mensen die effectief in deze binnenstad wonen. De basiliek van Saint Nazaire en het Chateau Comtal bevinden zich eveneens tussen deze stadwallen.

Toch hoeft een bezoek aan Carcassonne zich geenszins te beperken tot de middeleeuwse enclave. De andere wijk, de Bastide aan de overkant van de Aude, heeft ook veel te bieden. De kerk van Saint-Vincent, de fontein van Neptunus en een wandeling langs het Canal du Midi zijn slechts enkele aanraders.

TICKETS: Boek je tickets voor het kasteel en de stadswal van Carcassonne en genieten van toegang met voorrang.

 1. Rocamadour

Rocamadour is een goedbezochte bedevaartsplaats in het Franse departement Lot. Het dorpje bestaat uit drie verschillende lagen: het eigenlijke dorp aan de voet van een heuvel, de kerk en de kapellen iets hogerop en het kasteel bovenaan de heuveltop. Dat kasteel is niet toegankelijk voor bezoekers maar de omliggende vestingwerken zijn de klim meer dan waard. Een niveau lager kan je de Notre-Dame-kapel vinden: hier wordt La Vierge Noire vereerd. Dit zwarte Madonnabeeld zou namelijk voor heel wat mirakels gezorgd hebben.

Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen is La Forêt des Singes. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een themapark rond apen. Bovendien is dit een unieke kans voor iedereen die de dieren van dichtbij wil zien. Verder is Rocamadour de perfecte plek om roofvogels in het wild te zien. In het Rocher des Aigles Ecopark vliegen zij zorgeloos door de lucht. Neem tot slot de tijd om de Grottes des Merveilles te bezoeken: op de rotswanden kan je prehistorische schilderingen terugvinden.

 1. Saint-Cirq-Lapopie

In 2011 werd Saint-Cirq-Lapopie verkozen tot mooiste dorp van Frankrijk. Met zijn gezellige straatjes, fraaie torentjes en groene ligging is dat meer dan verdiend. Bovendien is het zeer aangenaam om Saint-Cirq-Lapopie te verkennen aangezien het centrum zo goed als autovrij is.

Onder de inwoners van het dorpje kan je heel wat bekende namen terugvinden: sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Saint-Cirq-Lapopie meerdere kunstenaars aan. Zo schreef de Franse dichter André Breton ‘J’ai cessé de me désirer ailleurs’ (ik wil nergens anders meer heen) toen hij het dorpje voor de eerste keer bezocht.

 1. Estaing

In de eerste plaats staat Estaing bekend als startpunt van de pelgrimsroute die naar Saint-Côme-d’Olt leidt. Daarnaast is het plaatsje eveneens een aangename vakantiebestemming. Vanwege haar strategische ligging aan de oevers van de Lot, werd Estaing een belangrijke nederzetting. Bovendien heeft het stadje de tand des tijds relatief goed doorstaan. Daardoor kan je er allerlei authentieke gebouwen terugvinden.

Zo beschikt Estaing over een 13de-eeuws kasteel en een gotische brug uit de 16de eeuw. Ook de kerk met relieken van Saint-Fleuret is zeker een bezoekje waard. Kortom, wie zijn vakantie in het departement Aveyron doorbrengt, mag het kleine Estaing niet overslaan.

 1. Giverny

Het dorpje Giverny ligt ongeveer een uur rijden van Parijs. Het is maar een klein dorp maar wereldberoemd geworden door de schilderijen van Claude Monet. Het voormalige woonhuis en de schilderachtige tuinen van Monet trekken tegenwoordig heel wat bezoekers naar het dorp.

Het voormalige huis werd het Foundation Claude Monet Museum opgetrokken waarin je alles komt te weten over het leven en de werken van de kunstenaar. De kamers in het huis zijn gerestaureerd en zien er nu opnieuw uit zoals in de negentiende eeuw. In het atelier kan je reproducties bekijken van enkele van zijn wereldberoemde schilderijen. Lees hier alles over ons bezoek aan het huis en tuinen van Monet in Giverny.

 1. Château-Chalon

Château-Chalon staat terecht op de lijst met de mooiste dorpjes uit Frankrijk. Het pittoreske stadje ligt dan ook op een hoge rots tussen de wijngaarde van de Franse Jura. Daar wordt de befaamde Château-Chalon, een gele wijn op basis van de Savagindruif, geproduceerd.

Enkele bezienswaardigheden uit deze regio zijn de typische vakmanshuizen en het kaasmuseum waar je enkele lokale specialiteiten kan proeven. De 12de-eeuwse kerk Saint Pierre met haar prachtige muurschilderingen moet je eveneens gezien hebben. Tot slot mag het kasteel van Château-Chalon niet in dit overzicht ontbreken: dit is immers het monument waaraan het plaatsje zijn naam te danken heeft.

 1. Collonges-la-Rouge

Zoals de naam al doet vermoeden staat Collonges-la-Rouge bekend om zijn rode huizen: de meeste gebouwen uit het dorpje zijn namelijk gebouwd met de lokale roodkleurige zandsteen. Al in de 16de eeuw werd Collonges-la-Rouge beschouwd als de ideale plek om de zomer door te brengen. Zo liet de toenmalige elite hier verschillende buitenverblijven bouwen.

Een bekend voorbeeld hiervan is het Castel de Vassinhac dat in de 16de eeuw door de heer van het dorp werd opgericht. Tussen al die zomerverblijven kan je de Eglise Saint Pierre terugvinden. Let bij het binnengaan van deze kerk zeker op het gevelveld boven de hoofdingang: het is een goed voorbeeld van de Romaanse kunst uit deze streek.

In Collonges-la-Rouge wordt je op verschillende manieren met de gans geconfronteerd

Enerzijds zal je het dier op de menukaart van de vele restaurantjes aantreffen: foie gras is bijvoorbeeld een van de lokale specialiteiten. Anderzijds wordt de rol van de gans in deze regio toegelicht bij La Grange aux Oies: dit is een reusachtige versie van het spel ganzenbord. Door middel van een dobbelsteen en levensgrote pionnen wordt je tussen de notenbomen naar het einde van het spelbord geleid. Daar staat een schuur waar de spelers even kunnen uitrusten en enkele streekgerechten kunnen proeven.

 1. Honfleur

Aan de monding van de Seine ligt Honfleur, een charmant havenstadje in het noorden van Frankrijk. Het plaatsje staat bekend om zijn haven die door impressionistische schilders als Monet, Boudin en Courbet werd afgebeeld. Wie deze beroemde aanlegplaats in levende lijve wil zien, moet zeker de zeevruchten of de sint-jakobsschelpen proberen. Dit zijn de lokale specialiteiten die dagelijks vers bereid worden.

Naast de haven telt Honfleur nog vele andere troeven. Enkele voorbeelden zijn l’Eglise Sainte-Catherine – de grootste houten kerk uit Frankrijk –, het museum Eugène Boudin – gewijd aan de kunstschilder die ook de stichter van de stad is – en de lieutenance – het gebouw waar de vroegere gouverneur van Honfleur woonde.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Op zoek naar een aangenaam verblijf met zicht op deze pittoreske haven? Appartement Lucarne Enchantée is volgens ons de beste locatie die je kan boeken.

 1. Mont Saint-Michel

Oorspronkelijk was Mont Saint-Michel een getijdeneiland dat enkel bij eb met het vasteland verbonden is en bij vloed volledig door water omringd is. Tegenwoordig kan je het stadje eveneens via een brug bereiken. Dat is ook nodig met de 3,5 miljoen toeristen die Mont Saint-Michel jaarlijks bezoeken. Het kleine eilandje voor de kust van Normandië is dan ook een icoon van Frankrijk geworden. Vooral de abdij bovenop de heuvel is ontzettend populair: deze bestaat uit drie verdiepingen en is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis.

Onderweg naar de abdij zal je de Eglise Saint Pierre passeren

Hoewel deze parochiekerk veel kleiner is dan de bekende abdij, is ze zeker een tussenstop waard. Binnenin staat namelijk een groot zilveren beeld van de aartsengel Michaël die de duivel, in de vorm van een draak, verslaat. Het Musée Historique is eveneens een aanrader. Aan de hand van de tentoonstelling die onder meer uit oude wapens, beelden en schilderijen bestaat, kom je meer te weten over de geschiedenis van het eiland en de abdij.

Ontdek hieronder alvast enkele populaire tours en excursies naar de Mont Saint-Michel

 1. Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre behoort niet alleen tot Les Plus Beaux Villages de la France – De Mooiste Dorpjes uit Frankrijk – maar ook tot Les Petites Cités de Caractère – Kleine Stadjes met Karakter. Bijgevolg mag dit plaatsje niet ontbreken in dit overzicht. Het gehele dorp bestaat uit een historisch centrum met smalle straatjes en prachtige huizen, een kasteel en een kerk.

Doordat er in de loop van de geschiedenis weinig veranderd is aan het stadje behield Rochefort-en-Terre haar authentieke karakter en uitstraling. Tijdens de zomermaanden is een bezoek aan dit plaatsje extra speciaal: in die periode staat het hele dorp in bloei en wordt Rochefort-en-Terre ook wel ‘het bloemendorp’ genoemd.

 1. Sainte-Enimie

Sainte-Enimie is een echte topbestemming voor avontuurliefhebbers. Het stadje telt heel wat sportvoorzieningen om de regio op een unieke manier te verkennen: volg het parcours tussen de bomen, huur een mountainbike of vaar met een kano over de rivier. Sainte-Enimie ligt dan ook midden in de Gorges du Tarn, een 500 meter diep ingesneden kloof tussen twee droge kalkplateaus. Die bijzondere ligging in combinatie met de oude straatjes en prachtige gebouwen maken van Sainte-Enimie een absolute must see.

REISGIDS: Ontdek nog meer van de prachtige regio met onze reisgids Occitanië.

 1. Châteauneuf-en-Auxois

Het middeleeuwse dorpje Châteauneuf-en-Auxois staat op de lijst met mooiste dorpen in Frankrijk. Het is vooral het kasteel dat al van verre te bewonderen dat alle aandacht opeist. Het dankte zijn bloei en welvaart in de middeleeuwen vooral aan zijn strategische ligging langs oude Romeinse wegen en handelsroutes. Het kasteel en stadswallen zorgden ervoor dat kooplieden veilig handel konden drijven op de (jaar)markten, waar vooral wijn, houtsnijwerk, granen en vee werden verhandeld. Bovendien trok Châteauneuf-en-Auxois veel pelgrims, aangezien het op de route naar Santiago de Compostella lag.

In het 15de-eeuwse kerkje van Saint-Philippe en Saint-Jacques kan je het houten beeld van "Onze-Lieve-Vrouwe" gaan bewonderen. Chateauneuf en Auxois is tevens een ideale stop langs de Route du Soleil naar het zuiden. Vlakbij kan je verkoeling zoeken aan het 242 km lange kanaal Canal de Bourgogne.

Wie op zoek is naar ene heerlijke wijn kan zich hier tegoed doen aan de wijngaarden van de Côte d’Or, wat dacht je van een Pinot Noir of Chardonnay. Volg de bekende wijnroute Route des Grands Crus, deze tussen loopt van Dijon tot Corgoloin.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een appartement suite in Châteauneuf? Dan kan je terecht bij Châteauneuf Suites, met ontbijtservice.

 1. Castelnou

Het dorpje Castelnou is ontstaan rondom het kasteel dat in de 10de eeuw op een hoge rots werd gebouwd. Ondanks die ontoegankelijke ligging werd het kasteel tijdens de Frans-Spaanse conflicten verschillende keren ingenomen. In de 17de eeuw komt daar verandering in: het kasteel verliest haar strategisch belang en het omringende dorpje raakt in verval. De 19de eeuw luidt dan weer een heropleving in. Zo wordt Castelnou herontdekt en vinden er verschillende renovaties plaats. Die herstellingen blijken erg succesvol te zijn want Castelnou is intussen in het overzicht van De Mooiste Dorpjes uit Frankrijk opgenomen.

 1. Aiguèze

Aiguèze wordt eveneens tot Les Plus Beaux Villages de France – De Mooiste Dorpjes uit Frankrijk – gerekend. Het stadje heeft dan ook een unieke locatie bovenop een klif langs de rivier Ardèche. Bovendien leiden de overblijfselen van een middeleeuwse burcht, de kerk met renaissanceportaal en de oude straatjes met huizen vol klimplanten en kleurrijke bloemen tot sprookjesachtige taferelen. Dat alles maakt van Aiguèze een dorpje waar het aangenaam vertoeven is.

 1. Criel-sur-Mer

Criel-sur-Mer is een dorpje op slechts 10 km verwijderd van Le Tréport. De kleurrijke daken van de strandcabines en de woningen in belle-époque stijl zullen meteen je aandacht vestigen. De naam van het dorpje komt van “criolum” dat “krijt” betekent.

Verder heeft het dorpje ook twee kiezelstranden die omringd worden door de hoogste krijtrotsen van Europa met een hoogte van 106 meter. Hier kan je een mooie avondwandeling maken en de zonsondergang meepikken.

 1. Veules-les-Roses

Veules-les-Roses is een ander charmant dorpje aan de Albastenkust. Het traditionele vissersdorpje werd omgetoverd tot een modern vakantieoord, dat zeer geliefd werd onder kunstenaars als Victor Hugo. Houd je van authenticiteit? Dan zal een bezoekje aan Veules-les-Roses je zeker bekoren. Wandel langs de oevers van de Veules met charmante vakwerkhuizen en oude molens. Dit is trouwens het kleinste rivier van Frankrijk!

Sluit je bezoek aan dit dorpje af met een gezellige picknick op het strand en proef van de verse oesters ‘la Veulaise’ die hier gekweekt worden in een mengsel van zoet en zout water. Mmm zeker de moeite waard om uit te proberen.

 1. Baume-les-Messieurs

Baume-les-Messieurs is geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorpje heeft dan ook een uitzonderlijke ligging middenin een vallei aan de voet van magnifieke kliffen. Het lijkt wel alsof de tijd heeft stilgestaan in dit dorpje. Wandel er door het charmante centrum via kronkelende straatjes met oude huizen naar de indrukwekkende middeleeuwse Abdij van Saint-Pierre de Baume-les-Messieurs.

De romaanse abdijkerk is vooral bijzonder om het prachtige, Vlaamse altaarstuk dat je hier kan bezichtigen. Verder kan je in de buurt ook de Cascades de Turfs en de grotten van Baume-les-Messieurs bezoeken (later meer hierover). Voor het mooiste uitzicht over Baume-les-Messieurs, moet je bij de "Belvédère de Grange sur Baume" zijn.

 1. Yvoire

Aan de zuidwestelijke oevers van het Meer van Genève – aan de Franse kant – ligt Yvoire. Vanwege zijn strategische ligging moest dit stadje over de nodige verdedigingswerken beschikken: de stadswallen, versterkte poorten en het 14de-eeuwse kasteel moesten het middeleeuwse stadje beschermen.

Tegenwoordig kan je tussen die stadsmuren heel wat smalle straatjes vol winkeltjes, ambachtelijke ateliers en gezellige bars en restaurants terugvinden. Daarnaast staat Yvoire vooral bekend vanwege zijn bloemenpracht: zo zijn de oude huizen met kleurrijke bloemen versierd en is er Le Jardin des Cinq Sens, een grote tuin die zich tot de vijf verschillende zintuigen richt.

RONDREIS: Yvoire verkennen tijdens een uitgestippelde rondreis? Ontdek onze 16-daagse rondreis door de Franse Alpen en ontdek pittoreske dorpjes en steden als Yvoire, Annecy en Genève.

 1. Pierrefonds

Ten noorden van de Franse hoofdstad Parijs, kan je het pittoresk dorpje Pierrefonds bezoeken. Het centrum is niet bijzonder groot maar je vindt er wel enkele gezellige cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes. Dé blikvanger van dit dorpje, en ook de grootste reden waarom men dit dorpje bezoekt, is echter het kasteel. Dit kasteel werd in de 19e eeuw grondig gerenoveerd in opdracht van keizer Napoleon III. Het resultaat is een sprookjeskasteel waar je je terug in de middeleeuwen waant. Lees meer over een bezoek aan het Kasteel van Pierrefonds.

TICKETS: Wil je graag het kasteel bezoeken? Boek je tickets voor het Kasteel van Pierrefonds online en vermijd wachtrijen.

 1. Les Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence is een populaire vakantiebestemming in het zuiden van Frankrijk. Het stadje heeft dan ook heel wat te bieden: wandel door de charmante straatjes tussen de olijfbomen en wijngaarden naar het kasteel waar je allerlei middeleeuwse belegeringswerken zal aantreffen.

Het gaat onder meer over een indrukwekkende katapult die gebruikt werd om stenen van ruim 140 kilo over een afstand van meer dan 200 meter weg te schieten. In de Saint-Vincent kerk worden dan weer prachtige glas-in-loodramen tentoongesteld. De Carrières de Lumière is eveneens een aanrader: deze steengroeve is het decor van een heuse lichtshow, een unieke beleving voor jong en oud.

 1. Peyre

Aan de rechteroever van de Tarn, vind je het prachtige dorp Peyre terug. Dit dorpje lijkt wel te hangen aan de kleurrijke kliffen van de Causse Rouge. Geen wonder dat ook Peyre zichzelf soms de titel ‘mooiste dorp van Frankrijk’ toe-eigent!

Neem even de tijd om rond te struinen in de straten en om de trappen op en af te lopen. Het opvallendste bouwwerk is zonder twijfel de romaanse kerk met zijn versterkte grot. Je geniet hier ook van een fraai uitzicht op het viaduct van Millau dat slechts 3 km stroomopwaarts ligt.

 1. Bergheim

Het middeleeuwse Bergheim is gebouwd op de locatie van een voormalig Romeins legerkamp. In de buurt van het dorp zijn dan ook enkele verschillende archeologische vondsten gedaan, zoals oude mozaïeken. Het dorp werd in de Middeleeuwen geheel ommuurd.

Door oorlogen en epidemieën in de 17de en 18de eeuw was het dorpje bijna verloren gegaan maar mensen uit verschillende landen trokken vervolgens naar Bergheim om het weer op te bouwen. Tegenwoordig is het dorp nog geen 20 km² groot en kent maar iets meer dan 2000 inwoners.

Stadsmuren en hekserijmuseum

De stadsmuren, inclusief de 10 torens, zijn bijna volledig bewaard gebleven en zijn ook zeker een bezoekje waard. Eenmaal door de stadspoorten gelopen kom je terecht in kronkelende straatjes vol huizen die versierd zijn met bloemen.

Vanuit Bergheim kan je ook interessante rondleidingen door de wijngaarden meevolgen en je kan er een bezoekje brengen aan het Musée de la Sorcière over de heksenjacht die hier in de 17de eeuw plaatsvond.

 1. Vouvant

Vouvant is een klein dorpje gelegen op een groene heuvel aan de oevers van de rivier de Mère. Het dorpje is een van de Les Plus Beaux Villages de France en de tijd lijkt er dan ook stil gestaan te hebben. De stad is nog deels omringd door de oude stadsmuren en boven op de heuvel zijn de restanten van het middeleeuwse fort terug te zien. De stenen huisjes van het dorp worden gekenmerkt door de geschilderde luiken en de straten zijn versierd met bloemen.

De mooie kerk van Notre-Dame de l’Assomption dateert uit de 11de eeuw en is een van de grootste bezienswaardigheden in het dorp, maar ook de oude stenen brug over de rivier, die in de 13de eeuw gebouwd was, kan je bij een bezoek zeker niet missen.

 1. Roussillon

Roussillon is een ander prachtig dorpje in de Vaucluse. Het dorpje is gelegen op een groene heuvel, omringd door groene bergen en mooie bossen. Het staat onder meer het kleurenpalet van de gevels in allerlei abrikooskleurige tinten en de vlammende rotsen die door de mensen en natuur zijn uitgehouwen.

De meeste mensen komen naar hier om een prachtige wandeling te maken door de okergroeven net buiten Roussillon. Dit stukje van de Luberon kreeg ooit de bijnaam ‘het Colorado van de Provence’. Maar ook de roodbruine charmante dorpshuizen zijn leuk om te zien en liefhebbers van lavendel kunnen hier een souvenirtje kopen in de leuke boetiekjes.

 1. Camon

Het versterkte dorpje Camon, gelegen tussen de groene heuvels en wijngaarden, staat geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk en beschikt over een pittoresk centrum met middeleeuwse straatjes en een oude benedictijnenabdij. Enkele blikvangers van dit dorpje zijn de klokkentoren, de oude stadwallen en het abdijkasteel daterend uit de 10de eeuw.

Daarnaast wordt het dorpje ook gezien als "het dorp met de honderd rozelaars". De kleurrijke bloemen versieren de historische gebouwen van de stad en jaarlijks (in mei) kan je het rozenfestival bijwonen. Je wandelt er door de sfeervolle geplaveide straatjes langs huizen die versierd zijn met talloze rozen. Bij de rivier kan je ook een mooie rozentuin bezoeken.

 1. Salers

Salers is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Je mag het dan ook echt niet overslaan als je een reis naar de Auvergne plant. Salers ligt op bijna een kilometer hoogte en er hangt een unieke sfeer. Het dorpje staat vol middeleeuwse bouwwerken die opgetrokken werden met het zwartgrijze lavagesteente dat veel in de regio voorkomt.

De blikvanger is de vijftiende-eeuwse kerk Saint-Mathieu. Wie Salers bezoekt, moet ook zeker de lokale restaurantjes eens uitproberen. Het dorpje staat bekend om de Cantal-kazen die er al sinds de klassieke oudheid geproduceerd worden.

 1. Pont-en-Royans

Pont-en-Royans is een klein charmant dorpje, gelegen in het Regionaal Natuurpark van de Vercors in het departement Isère in het zuidoosten van Frankrijk. Het dorpje staat vooral bekend om zijn unieke architectuur en de gekleurde huizen, oftewel “Maisons Supsendues”. Wanneer je Pont-en-Royans bezoekt, zullen de hangende huizen, die tegen de rotswand aan gebouwd zijn aan de oevers van de rivier de Bourne, je meteen opvallen. De huizen worden ondersteund door palen en lijken boven de rivier te hangen.

Er zijn verschillende uitkijkpunten om mooie foto’s te maken van deze woningen uit de 16de eeuw. Wandel bijvoorbeeld naar de brug (bekijk ligging), waar je een fantastisch uitzicht hebt over het hangende dorpje en de oevers van de rivier. Verder is het heerlijk wandelen door de smalle straatjes van het historische centrum en kan je een bezoekje brengen aan het Musée de l’Eau.

 1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Reisgids Dwars door Frankrijk

Gratis reisgids Dwars door Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 februari 2024 - Elly Lambrechts

Altijd interessante artikels en duidelijke informatie in de brochures. Veel info makkelijk te vinden.

- 27 oktober 2023 - Van Aken Aken Wilfried

een mooie manier om Je reis voor te bereiden

- 13 april 2023 - viviane claessens

super toffe site - je krijgt hier zoveel tips . Stadjes die je niet kent , maar waar je zoveel tips en informatie over krijgt.

- 31 maart 2023 - Coppens

Intresant hebben juist de champagne streek gekozen om rond te trekken en het was nu een makkie om slaap adresjes te vinden

- 20 maart 2023 - Jeanine

Mooie reisroutes van Frankrijk echt super !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?