Jardin du Luxembourg in Parijs bezoeken: een oase van rust in hartje Parijs

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Jardin du Luxembourg in Parijs bezoeken: een oase van rust in hartje Parijs

25 januari 2023 in Parijs0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Jardin du Luxembourg in Parijs

De Jardin du Luxembourg is een oase van rust in hartje Parijs. Je kan hier van de zon komen genieten, picknicken en rond de vijver zitten. In de Jardin du Luxembourg kan je ook tennissen, jeu de boules spelen of schaken en er staan heel wat standbeelden over het hele park verspreid. We vertellen je er hieronder alles over.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van de Jardin du Luxembourg in Parijs

De Jardin du Luxembourg is een openbaar park dat hoort bij het Palais du Luxembourg. Het geheel werd gebouwd en aangelegd in opdracht van Maria de Médici, de echtgenote van de Franse koning Hendrik IV, aan het begin van de 17de eeuw.

Het Palais du Luxembourg deed dienst als het koninklijk paleis tot de Franse Revolutie. Vervolgens werden er gevangenen in opgesloten tot het paleis omgevormd werd tot militair hoofdkwartier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag gebruikt de Franse Senaat het gebouw en is het niet toegankelijk voor het publiek. De prachtige tuinen errond gelukkig wel!

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van Parijs? Download dan zeker onze reisgids Parijs inclusief stadswandelingen.

  1. Zonnebaden in de Jardin du Luxembourg

De Jardin de Luxembourg staat vooral bekend als een geweldige plek om even van de rust te genieten. Dat kan op de stoeltjes die rond de centrale vijver, het Grand Bassin, staan. Je kan de stoeltjes overal neerpoten waar je maar wil. In de schaduw onder de boom of in de zon naast het water? Aan jou de keuze! Op het Grand Bassin kunnen kinderen (en volwassenen) zich uitleven door de bootjes te laten varen.

  1. Heerlijk vertoeven in de mooie tuinen

Rondom de centrale vijver, omringd door een boomrijk gedeelte, strekt zich een rustgevende tuin uit. Aan de ene kant vind je een typisch Franse tuin, aan de andere kant een Engelse variant. Ook opvallend zijn de oranjerie, gebouwd in 1830, de rozentuin en vooral de bijenkassen. Er wordt actief honing gemaakt onder het toeziend oog van professionele imkers.

TIP: Wil je graag zo weinig mogelijk aanschuiven bij de topbezienswaardigheden in Parijs? Kies dan voor een Stadskaart Parijs. Hiermee geniet je van toegang tot de Eiffeltoren, het Louvre en een rondvaart op de Seine.
  1. De Medici-fontein

Hét pronkstuk van de Jardin du Luxembourg is echter de fontein van De Medici. Deze grote fontein dateert uit de beginjaren van het park. Het werd gebouwd in 1630. Je herkent heel wat mythologische figuren op de fontein. Opvallend zijn de bronzen reus Polyphemos en de marmeren beelden van Acis en Galatea. Die beelden zijn van de hand van Augsute Ottin. Je ziet hoe de jaloerse reus het koppel bespiedt. Volgens de Griekse mythologie doodt de reus Arcis.

Verder vind je in het hele park nog meer dan 100 andere standbeelden. Het bekendste is waarschijnlijk dat van Eugène Delacroix, een Franse kunstschilder uit de 19de eeuw. Ook Jules Dalou, een beeldhouwer en tijdgenoot van Delacroix, wordt geëerd met een standbeeld in de Jardin du Luxembourg.

VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van Le Jardin du Luxembourg kan je overnachten in het Le Clos Medicis. Dit 3* hotel biedt stijlvolle kamers waarvan sommige uitzicht hebben over de tuinen. Meer info en boeken.

  1. Sporten in de Jardin du Luxembourg

Wie wil sporten in Parijs, is in de Jardin du Luxembourg op de juiste plek. Er zijn hier maar liefst zes tennisvelden. Ze zijn behoorlijk populair, dus vooraf online reserveren is de boodschap voor wie hier een balletje wil komen slaan.

Bezoekers die minder sportief zijn, kunnen hier ook uitstekend jeu de boule spelen. Er zijn verschillende velden voorzien en je zal er gegarandeerd Parijzenaren en buitenlanders zien spelen. Verder staan er in de Jardin du Luxembourg ook een aantal schaaktafels en ook die zijn populair.

Met onze uitgestippelde stadswandeling door Parijs, kom je niet alleen langs de Jardin du Luxembourg maar ook langs tal van andere bekende bezienswaardigheden zoals de Notre-Dame en het Panthéon.
  1. Waar bevindt zich de Jardin du Luxembourg?

  • De twee belangrijkste ingangen van de Jardin du Luxembourg bevinden zich in de Rue de Vaugirard en de Rue de Médicis.
  • Kom je met de metro? Dan stap je het beste af bij de halte Odéon.
  • Nog een tip: de Jardin de Luxembourg is een van de bekendste plekjes van Parijs. Je kan er daarom ook naartoe met de hop-on-hop-off bus. Koop hier een 24- of 48-uursticket voor de hop-on-hop-off-bus in Parijs.

Ligging van Jardin du Luxembourg op de kaart

  1. Wat zijn de openingsuren van de Jardin du Luxembourg in Parijs?

  • De Jardin du Luxembourg in Parijs hanteert het hele jaar door andere openingsuren. Je kan er binnen zolang het licht is.
  • In de zomer is het park open van 7u30, in de winter vanaf 8u15.
  • Tijdens de lange zomerdagen kan je er binnen tot 22u30, in de winter sluit het park omstreeks 16u30.
  1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?