25 x mooiste bezienswaardigheden in de Charente-Maritime: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x mooiste bezienswaardigheden in de Charente-Maritime: wat zien & doen tijdens je verblijf?

26 december 2023 in Frankrijk0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Charente-Maritime

De Charente-Maritieme is een nog relatief onbekende regio in het zuidwesten van Frankrijk. Toch heeft dit prachtige departement heel wat te bieden. Het biedt een mooie mix van karakteristieke badplaatsen met fijne zandstranden en belle-époque villa’s, schilderachtige eilandjes met typische houten vissershuisjes en historische bezienswaardigheden. Om nog maar te zwijgen van de prachtige, ongerepte natuur en authentieke dorpjes.

Ontdek hier alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Charente Maritime.

Inhoud artikel

Mooiste bezienswaardigheden in Charente-Maritime op de kaart

Charente-Maritieme is een prachtig departement in de regio Nouvelle-Aquitanië. Gelegen aan de Franse westkust heeft deze vakantiebestemming van alles te bieden. Wij hebben alvast een overzichtje gemaakt met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het departement.

Ligging van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Charente-Maritime op de kaart

  1. La Rochelle

La Rochelle is één van de populairste kustplaatsjes van de Charente-Maritime. Het stadje wordt omringd door hoge kliffen van kalksteen. Die steen zie je terugkomen in veel gebouwen in de stad. Al in de 12de eeuw was deze stad een centrum voor de visserij en handel, wat je kan zien aan de Vieux Port, de oude haven in het midden van de stad. Door de jaren heen zijn er typische vakwerkhuizen en bezienswaardigheden gebouwd, die je nog steeds kan bewonderen.

Wandel zeker even door de oude binnenstad. Je zal versteld staan door de mooie kades, imposante herenhuizen, oude vestingmuren en gezellige straatjes. Daarnaast moet je ook zeker eens Marché du Centre Ville bezoeken waar je de lekkerste Franse streekproducten met verse vis en schaaldieren kan proeven. Voor een lekkere lunch kan je plaatsnemen op een terrasje van een van de vele leuke restaurantjes waar je kan genieten van het prachtige uitzicht op de zee en de haven.

CITY CARD: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan deze gezellige havenstad? Bestel je dan zeker een La Rochelle City Card, hiermee heb je toegang tot 23 verschillende attracties, korting op andere bezienswaardigheden en toegang tot het openbaar vervoer.

Aan de oude haven staan drie karaktervolle torens die de stad een bijzondere uitstraling geven. De torens zijn nog overblijfselen van middeleeuwse maritieme vestingwerken. De bekendste toren is de Sint-Niklaastoren (Tour Saint Nicolas) die zeker een beklimming waard is, eens je de top hebt bereikt, geniet je van een mooi uitzicht over de omgeving.

TICKETS: Wil je de 3 middeleeuwse torens van La Rochelle bezoeken om meer te weten te komen over hun turbulente geschiedenis? Bestel je tickets voor de drie torens in La Rochelle hier.

  1. Aquarium La Rochelle

Op vakantie met kinderen of gewoon zin in een leuke daguitstap? Breng dan een bezoekje aan de Aquarium La Rochelle. In deze aquarium loop je onder de watertunnels door waarbij je omringd wordt door de prachtige vissen en zeedieren. In totaal kan je hier meer dan 12.000 zeedieren bewonderen.

Tijdens je bezoek van ongeveer 2 à 3 uur, kan je genieten van een ware onderzeese reis en maak je kennis met de diversiteit van de oceanen. Bewonder de fascinerende zeedieren, van anemoonvissen tot haaien. Wie zijn dorst even wilt lessen, kan terecht in het panoramische café met dakterras. Tijdens je lunch geniet je van het uitzicht op de oude haven in La Rochelle. Meer info op de website.

  1. Saintes

Saintes is een gezellige stad, gelegen tussen La Rochelle en Bordeaux. De historische stad werd gesticht door de Romeinen en is inmiddels meer dan 2000 jaar oud. Saintes was een vormde een belangrijke handelsweg tussen de omliggende steden. De stad heeft door de jaren heen heel wat oorlogen doorstaan, maar gelukkig zijn veel historische bezienswaardigheden nog steeds bewaard gebleven.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Saintes?

  • Wandel door de charmante binnenstad langs middeleeuwse huizen, gezellige pleintjes en leuke boetiekwinkeltjes.
  • Breng een bezoekje aan het Gallo-Romeinse amfitheater van Saintes (Arènes de Saintes) gebouwd in de eerste eeuw na Christus.
  • Bewonder de basiliek van Saint-Eutrope, een meesterwerk van de Romaanse kunst.
  • Ook de Romeinse Boog van Germanicus in het stadscentrum is de moeite.
  • Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Présidialmuseum en het Bisschoppenmuseum die prachtige schilderijcollecties tentoonstellen.

VERBLIJFTIP: Het Relais du Bois Saint Georges biedt moderne accommodatie in Saintes. Je verblijft in ruime kamers met houten balken waarvan sommige beschikken over een eigen balkon met een patio. 's Ochtends geniet je van een hartig ontbijt en kan je lekker nagenieten van een goede nachtrust op het terras met uitzicht op de vijver. Meer info en boeken.

  1. Regionaal natuurpark Marais Poitevin

Het Regionaal natuurpark Marais Poitevin is een groot moerasachtige gebied (de op één na grootste in Frankrijk na Camargue) dat zich tussen Niort en La Rochelle bevindt. Het unieke natuurgebied wordt ook wel eens het Groene Venetië genoemd. Dit komt onder meer door de prachtige natuur die de aangelegde kanalen omringd en vanwege de vele bootjes die er in dit natuurpark varen. De kanalen lopen door het hele park en vormen samen een groene oase van rust en natuur.

Er zijn meerdere manieren om de Marais Poitevin te ontdekken

  • Je kan het moerasgebied verkennen door een van de wandel- of fietsroutes te volgen. Er zijn verschillende routes uitgestippeld die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad.
  • Wil je liever het water op? Dat kan ook. Vanaf het water heb je een andere kijk op het omliggende gebied. Er zijn verschillende bedrijven in het park waar je een kano of bootje kan huren.
  • Ga je liever op pad met een gids met zijn gondelier zodat je meer te weten komt over de lokale fauna en flora? Dan kan dat ook. Een boottocht met een gids is vooral aan te raden in de vroege morgen of vlak voor zonsondergang.
Mocht je zelf het gebied willen verkennen met een bootje, dan raden we aan om bij een van de bezoekerscentra een kaart van het gebied te halen. Je kan nogal snel verdwalen in het grote natuurgebied en de wirwar van kanalen

Maison de la Baie du Marais Poitevin

Wil je graag meer te weten komen over de mosselkweek? Breng dan een bezoekje aan het Maison de la Baie du Marais Poitevin. In dit bezoekerscentrum kan je een filmpje bekijken over de Baie de l'Aiguillon en wandel je vervolgens door het museum dat gewijd is aan mosselen. Je leert er op een interactieve manier bij over het volledige proces: van het kweken tot het serveren op je bord. Meer info op de website.

  1. Royan

Royan is een gezellige badplaats gelegen aan de kust van de Atlantische Oceaan. Royan zal vooral in de smaak vallen bij liefhebbers van architectuur. De badplaats werd bijna volledig verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar gelukkig werd Royan heropgebouwd en zie je er vele voorbeelden van moderne architectuur. Bewonder de kustlijn die gesierd wordt met indrukwekkende villa’s en kleurrijke herenhuizen in Belle-Epoquestijl (de meeste vind je in de prestigieuze wijk van Pontaillac).

Of wandel er door het levendige centrum, bewonder de moderne architectuur van de Notre-Dame de Royan en zoek allerlei lekkers op de overdekte markt. Ook de haven van Royan is absoluut de moeite waard om te bezichtigen, het is een van de grootste van de Atlantische kust. Vanop de terrasjes van de restaurants kijk je uit op de mooie boten die in het water liggen te dobberen. Daarnaast heb je er een mooi uitzicht over de oceaan en kan je er ’s avonds genieten van prachtige zonsondergangen.

CAMPING: Op wandelafstand van het strand van Royan, kan je overnachten op de Camping Campéole Clairefontaine. De camping is voorzien van middelgrote staanplaatsen, chalets en comfortabele bungalows van hout. Neem een verfrissende duik in het zwembad of daag elkaar uit voor een potje tennis of volleybal. Meer info en boeken.

  1. Talmont-sur-Gironde

Op 20 kilometer van Royan kan je Talmont-sur-Gironde bezoeken, een typisch Frans dorpje vol charme. Talmont-sur-Gironde werd reeds geclassificeerd als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk en dat is volkomen terecht. Het karakteristieke dorpje wist dan ook door de jaren heen zijn middeleeuwse charme altijd goed te behouden.

Het dorpje staat vooral bekend omwille van de geplaveide straatjes met witgekalkte huisjes. Ook de Sainte-Radegonde-kerk in Romaanse stijl is een van de architecturale juwelen. De kerk werd gebouwd tussen de 11e en 15e eeuw door benedictijnse monniken en werd ooit gebruikt als tussenstop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Breng ook een bezoekje aan de charmante vissershaven waar je een mooie avondwandeling kan maken of gezellig kan dineren. Dankzij de ligging op een rotsachtig voorgebergte van de monding van de Gironde, geniet je vanaf het stadje van een schitterend uitzicht over de kust van de Charente-Maritime.

Wanneer je op een terrasje zit in de stad, genietend van de zon, bestel dan eens een Pineau des Charentes. Deze lekkere likeurwijn wordt gemaakt op basis van druivensap en cognac. Zeker de moeite waard om eens te proeven!
  1. Île de Ré

Île de Ré is een pareltje langs de kust van de Charente Maritieme, dat via een brug verbonden is met La Rochelle. Dit eilandje heeft mooie zandstranden omringd door zoutpannen, duinen en pijnbossen. De witte huisjes met groene luiken en deuren en oranje daken zijn typisch voor het eiland. Op de golfen voor de kust kan je bovendien heerlijk surfen!

Wat zeker doen tijdens je bezoek aan Île de Ré?

  • Breng een bezoekje aan een van de schilderachtige dorpjes van het eiland.
  • Saint-Martin-de-Ré, de historische hoofdstad van het eiland en Ars-en-Ré, geclassificeerd als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk.
  • Bezoek het historische Fort de la Prée dat in 1625 werd gebouwd om het eiland te kunnen beschermen.
  • Een van de belangrijkste monumenten op het eiland is de vuurtoren van Baleines. Deze bevindt zich aan het einde van het eiland in Saint-Clément-les-Baines en staat op de monumentenlijst.
  • Namiddagje ontspannen op een van de zandstranden. Een dagje zonnebad of allerlei watersporten ondernemen zoals surfen en zeilen.

VERBLIJFTIP: Overnachten op het eiland? Dat kan. In de hoofdstad van Île de Ré kan je verblijven in Résidence Pierre & Vacances Le Palais des Gouverneurs, gevestigd in het voormalige Palais des Gouverneurs. De accommodatie biedt studio's en appartementen met een buitenzwembad, een fitnessruimte, een hamam en een sauna. Je kan er ook een fiets huren om het eiland mee te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Île d’Oléron

Een ander eiland dat de moeite waard is om te bezichtigen is Île d’Oléron, het grootste van de eilanden van de Charente-archipel. Het eiland ligt ten zuiden van Île de Ré en is verbonden met het vasteland van Frankrijk via een brug. Het eiland staat vooral bekend vanwege zijn prachtige natuur en verscheidenheid aan landschappen. Zo vind er uitgestrekte bossen, fijne zandstranden en mooie wijngaarden. Daarnaast vind je er ook hoge, ruige kliffen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Atlantische oceaan.

Naast de schoonheid van de natuur kan je er ook enkele bijzondere bezienswaardigheden vinden.

  • La Citadelle du Château d’Oléron, een versterkt complex dat gebouwd werd om de monding van de Charente en de haven van Rochefort te beschermen.
  • Bezoek schilderachtige dorpjes als Saint-Trojan-les-Bains, La Cotinière en Saint-Georges-d’Oléron.
  • Uiteraard kan je je ook laten verleiden door de proeverijen van de beroemde Marennes oester.
  • Je kan er ook de mooie zoutmoerassen Port des Salines bezoeken. Meer info.
  • Beklim de 224 treden van de iconische Phare de Chassiron voor een prachtig zicht over de omgeving.
  1. Île-d'Aix

Vanaf de Pointe de Fouras kan je een overzet maken met de veerboot naar Île-d'Aix (meer info). Alleen de overzet van 20 minuten is al de moeite op zich. Je geniet namelijk van een prachtig panorama over de kustlijn van de Charente die langzaam in de verte verdwijnt. Eens je op het Île-d'Aix bent aangekomen, kan je al het natuurschoon dat het eiland te bieden heeft in je opnemen: zanderige baaien, mooie rotspartijen en smalle kronkelende straatjes vol met laag gebouwde huisjes.

Een autovrij eiland!

Het eiland leent zich ook uitstekend voor mooie wandel- en fietstochten te maken. Zo kan je onder andere het bloemrijke pad volgen naar het huis waar keizer Napoleon Bonaparte zich na de nederlaag bij Waterloo terug trok. In het voormalige huis zit vandaag het Napoleon Museum (Musées nationaux de l'Ile d'Aix) gehuisvest die beschikt over een bijzondere collectie van kleding, wapens en portretten.

Trek er een dagje voor uit en verken het eiland vanop de fiets. Zo kan je langs de mooie paden langs de kust rijden en genieten van het uitzicht. Op het eiland bevinden zich verschillende bedrijven waar je een fiets kan huren. Is fietsen niets voor jou? Dan kan je ook altijd een ritje maken met een paardenkoets.
  1. Île Madame

Île Madame is, met een oppervlakte van 65 hectare, het kleinste van vier eilanden van de Charente-Maritieme. Deze uitzonderlijke plek wordt geclassificeerd als natuurgebied en kan je alleen bezoeken bij laag tij. Bij laag water is het eiland verbonden met het vasteland van Port-des-Barques door een natuurlijke doorgang van zand en kiezels, de zogenaamde Passe aux Bœufs (bekijk de dienstregeling).

Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en vissen. Je geniet er van de rust en ontdek de kleine baaien die je een prachtig panoramisch uitzicht geven over de monding van de Charente. Ontdek ook de talrijke kazematten van het fort en het imposante Croix aux Galets. Verder is er ook een klein zandstrand vanwaar je een uniek zicht hebt op de Atlantische Oceaan. ’s Avonds kan je hier tevens genieten van de mooiste zonsondergangen.

  1. Port des Barques

Tussen de heuvelachtige wijngaarden, kan je het authentieke vissersdorpje Port des Barques bezoeken. Port-of-Barques is nog zo’n typisch dorpje waar je echt rust kan vinden. Het is heerlijk om door de smalle straatjes van het dorpje te wandelen dat rijkelijk versierd is met stenen huisjes en bloemrijke tuinen.

Op het centrale dorpsplein La Place des Blaguers kan je plaatsnemen op een gezellig terrasje en genieten van de typische Franse sfeer. Aan de kustlijn van het dorpje vind je nog enkele statige villa’s, houten huisjes, ruige kliffen en fijne zandstranden. Vanaf de kust heb je ook zicht op de eilanden van de Charente-Maritime.

CAMPING: Op zoek naar een leuke camping? Camping La Garenne ligt nabij een zandstrand en biedt zowel staanplaatsen met afbakening als zonder. Je hebt ook de mogelijkheid tot het huren van stacaravans en bungalows. Meer info en boeken.

  1. Châtelaillon-Plage

Châtelaillon-Plage is een andere mooie badplaats in dit verrassend mooie departement. Meer nog, het wordt gezien als de favoriete badplaats van de bourgeois van La Rochelle. De goed-bewaarde Belle Epoque-architectuur draagt vandaag bij aan de charme van de stad. Je kan er heerlijk wandelen door de straten waarbij je je laat meeslepen door de authentieke charme van de historische woningen. Zo hebben Villa Sans Nom, de Dune of de Villa Stella Maris allemaal het karakter van hun oorspronkelijke bouwstijl weten te behouden.

Verder biedt de sfeervolle badplaats ook een breed scala aan recreatieve activiteiten. Plof je handdoek neer op La Plage de Châtelaillon, ga een gokje wagen in het casino of kies ervoor om een namiddagje te ontspannen in Spa et thalasso de Châtelaillon.

Weetje: Ieder jaar vindt tijdens het paasweekend het International Kite Festival plaats. Tijdens dit 3-daagse festival kan je overal prachtige wind- en vliegershows bijwonen. Meer info op de website.
  1. Saint-Savinien-sur-Charente

Saint-Savinien-sur-Charente ligt genesteld aan in één van de weelderige meanders van rivier de Charente. Het stadje dankt zijn ontwikkeling aan de rivierhandel, het was een van de grootste visserijhoofdsteden in de Charente. De kades zijn de dag van vandaag een zeer aangename plek om te wandelen. Je ziet er de historische huizen weerspiegelen in het water wat zorgt voor een romantische sfeer.

Wandel ook zeker even door het charmante centrum met schilderachtige, smalle straatjes en bewonder de opmerkelijke gebouwen uit het romeinse tijdperk. Een van de mooiste bezienswaardigheden in het stadje is de Eglise Saint-Savinien, gebouwd ter ere van de bisschop Sens. De kerk wordt gekenmerkt door een mix van verschillende bouwstijlen. Beklim ook zeker de klokkentoren vanwaar je een prachtig zicht hebt over het dorpje en omgeving.

  1. Château de la Roche Courbon

Ook kasteelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit prachtige departement. Château de la Roche Courbon is het grootste kasteel van de Charente Maritime en is absoluut ene bezoekje waard. Het kasteel herbergt enkele schatten die je tijdens een rondleiding met eigen ogen kan ontdekken. Je wandelt door authentieke ruimte met antiek meubilair, prachtig beschilderde plafonds, ceremoniële trappen enzoverder. Verder kan je er ook een museum bezoeken over de prehistorie. Meer info op de website.

Na je bezoek aan het kasteel kan je nog even de prachtige tuinen bezoeken. De tuinen werden aangelegd in de tweede helft van de 17e eeuw in een elegante Franse stijl. De kasteeltuinen zijn erg uniek in Frankrijk. Ze zijn gebouwd op palen in het voormalig moerassig gebied.

  1. Rochefort

Rochefort ken je misschien eerder van bij ons in de Belgische Ardennen, maar ook aan de Franse westkust kan je het gelijknamige stadje bezoeken. Rochefort is gelegen aan de rivier de Charente en staat voornamelijk bekend om zijn boeiende maritieme geschiedenis en bijzondere cultuur. Het wordt ook wel eens dé stad van kunst en geschiedenis genoemd. Je kan hier dan ook verschillende musea bezoeken en bezienswaardigheden bezichtigen.

  • Maak een wandeling door de charmante binnenstad, langs elegante huizen richting het centrale Place Colbert, een geweldige plek om even te pauzeren met een lekker kopje koffie.
  • Wandel langs de voormalige Royal Dockyards van Lodewijk XIV langs de rivier de Charente. Hier werden zo'n 550 schepen gebouwd, opgetuigd en te water gelaten vanuit deze dokken.
  • Neem een kijkje bij de scheepswerven met de koninklijke touwslagerij (Corderie Royale). In dit mooie gebouw worden allerlei oude schepen tentoongesteld en kan je bijleren over de marine in Rochefort.
  • Breng een bezoekje aan het Musée des Commerces d'Autrefois gevestigd in een voormalig pakhuis uit de 19e eeuw. In dit ambachtsmuseum vind je 22 galerijen die de ateliers van ambachten uit het verleden nabootsen.
  • Wandel over de enige overgebleven brug in zijn soort in Frankrijk, de unieke Pont Transbordeur du Martrou.

VERBLIJFTIP: De Originals Boutique, Hôtel Roca-Fortis ligt in het centrum van Rochefort op slechts 10 km van de Atlantische kust en de stranden. Dit charmante hotel biedt ruime kamers in boetiekstijl, een overdekte lounge en een tuin met een gemeubileerde patio. 's Ochtends begin je de dag met een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zelfgemaakte jam, Franse zoete deegwaren, vers geperst sinaasappelsap en lokale producten Meer info en boeken.

  1. Fort Boyard

Fort Boyard is een indrukwekkend fort gelegen middenin de zee, tussen Île d’Aix en Île d’Oléron. Het fort werd gebouwd in de 19de eeuw voor de Franse westkust om het vasteland van Frankrijk te beschermen tegen de Engelsen. Het fort, vereeuwigd door een beroemde spelshow, is nu wereldwijd gekend.

Fort Boyard is helaas niet opengesteld voor publiek, maar je kan er wel langs varen om het bijzondere gebouw vanaf zee te bewonderen. Vanuit verschillende plekken in de regio zoals het eiland Oléron, La Rochelle, Rochefort en Fouras-les-Bains vertrekken er boten naar het fort.

  1. De abdij kerk van Saint-Jean-d'Angely

Saint-Jean-d'Angely is een authentiek stadje met een rijke geschiedenis. De stad staat vooral bekend omwille van de eeuwenoude abdijkerk in het centrum van de stad. De abdij werd gesticht in de 9de eeuw en bevat de relieken van Johannes de Doper. Vandaag de dag staat de abdij tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na je wandeling door het pittoreske centrum met smalle straatjes en gerestaureerde vakwerkhuizen kan je de torens van de kerk beklimmen voor een fraai uitzicht over de stad en de omgeving.

  1. Dierentuin van La Palmyre

De dierentuin van La Palmyre is gelegen bij het gelijknamige plaatsje Palmyre en is de ideale uitstap voor het hele gezin. De dierentuin opende haar deuren voor het eerst in 1966 en is sindsdien erg populair bij de lokale bewoners en toeristen.

In de dierentuin kan je meer dan 1600 dieren bestaande uit 130 verschillende soorten, bewonderen in hun natuurlijke habitat. Je Je kan er ook enkele shows bijwonen met zeeleeuwen en papegaaien. Honger of dorst gekregen? Geen probleem, er zijn genoeg restaurantjes te vinden waar je een hapje kan eten. Sluit je bezoek aan de dierentuin af met een bezoekje aan de souvenirwinkel. Hier kan je een leuk souvenirtje halen voor een mooie herinnering. Meer info op de website.

  1. De vuurtoren van La Coubre

De vuurtoren van La Coubre bevindt zich aan de noordkant van de monding van de Gironde en dateert uit 1904. De vuurtoren werd vernoemd naar het punt waar hij gebouwd is. De punt van La Coubre markeert de grens tussen de wateren van de monding van de Gironde en de Atlantische Oceaan. De vuurtoren heeft altijd een fundamentele rol gespeeld in het maritieme verkeer van de Gironde. Sinds april 2011 is de vuurtoren geclassificeerd als historisch monument.

Vandaag de dag kan je de 300 treden van deze 65 meter hoge vuurtoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de kust van de Charente Maritieme. Het is ongetwijfeld de beklimming waard. Nadien kan je nog even een bezoekje brengen aan het museum aan de voet van de toren. Dit klein museum werd opgericht ter ere van het 100-jarig bestaan van de vuurtoren. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van de vuurtorens in de monding van de Gironde. Meer info op de website.

  1. Les grottes de Meschers-sur-Gironde

Een van de grootste trekpleisters in Meschers-sur-Gironde zijn ongetwijfeld de grotten die in kalkstenen kliffen zijn uitgegraven. Aan de ene kant zijn de grotten van Régulus gemeentelijk en aan de andere kant zijn de grotten van Matata privé. De grotten van Régulus zijn de enige grotten die je kan bezoeken tijdens je vakantie in de Charente Maritime.

De mysterieuze holtes in de klif, worden in de volksmond ook wel eens de ‘de gaten van Meschers’ genoemd. Ze hebben een natuurlijke oorsprong maar ze zijn door de geschiedenis heen door de mensen uitgebuit en getransformeerd. De grotten deden werden gebruikt als toevluchtsoord voor protestanten tijdens de godsdienstoorlogen en in de 19de eeuw deden ze zelfs dienst als grotwoningen. Vandaag de dag kan je de grotten bezoeken met een deskundige gids.

  1. Saint-Georges-de-Didonne

In de buurt van Royan (op 15 minuten rijden) kan je ook de levendige badplaats Saint-Georges-de-Didonne bezoeken. Saint-Georges-de-Didonne is een geweldige bestemming voor wie op zoek is naar een ontspannen vakantie. Het stadje is rijk aan smalle straatjes vol met charmante boetiekjes en mooie bezienswaardigheden. De straatjes verzamelen zich rond de kerk en hebben een bruisend, maar toch dorps karakter.

De kustlijn van Saint Georges is versierd met mooie wandelpaden die je prachtige uitzichten geven over de Atlantische Oceaan. Verder is de badplaats ook enorm geliefd omwille van het 3 kilometer lange zandstrand ‘La Grande Conche’ dat zich uitstrekt tussen twee kalkstenen kliffen. Het strand bevindt zich op een steenworp afstand van het centrum.

  1. Fort Louvois

Fort Louvois of Fort du Chapus is een maritiem fort tussen het eiland Île d'Oléron en het bassin van Marennes. Het fort werd tussen 1691 en 1694 gebouwd volgens de plannen van Vauban, om de haven van Rochefort beschermen tegen vijandelijke aanvallen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bouwwerk hevig gebombardeerd en weer gerestaureerd in 1960. In 1929 werd het fort beschermd als historisch monument en sinds 1972 zit er een boeiend museum in gevestigd waar je je kan verdiepen in de geschiedenis van het bouwwerk.

Wil je graag een bezoekje brengen aan het fort? Dat kan. Alleen kan je het fort alleen te voet bereiken wanneer het eb is. Je kan er een kijkje nemen in de donjon, het wapenhuis en de twee kazernes. Tijdens je rondleiding kan je de unieke architectuur bewonderen en kom je meer te weten over het verhaal van het fort. Meer info op de website.

Proef tijdens je verblijf in de Charente-Maritime van de oesters die zo typerend zijn voor deze regio. Vooral de bekken van de Marenne-Oléron zijn beroemd omwille van de oesterproductie.
  1. Pons

Pons is een middeleeuws stadje waar de schattige, eeuwenoude huisjes getuigen van een rijke geschiedenis. Het stadje heeft door de jaren heen zijn authentieke charme weten te behouden. Wandel door de pittoreske straatjes met rijkelijk versierde herenhuizen en geniet van het uitzicht op de Seugne rivier.

L'Hôpital des Pélerins

Een bezoekje aan L'Hôpital des Pélerins, gelegen op 1 km van de stad, mag zeker niet ontbreken. Het monument staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de wegen van Santiago de Compostela in Frankrijk. Het is tot op vandaag één van de meest unieke bezienswaardigheden in de stad. Dit voormalige ziekenhuis werd een aantal eeuwen geleden gebouwd om armen en pelgrims op te vangen op hun weg naar Santiago de Compostella op te vangen. Ga zeker eens een kijkje binnenin nemen, het gebouw heeft een uitzonderlijke architectuur en een geneeskrachtige tuin met meer dan 100 planten.

  1. Brouage

Op ongeveer 20 kilometer van Rochefort ligt de indrukwekkende versterkte stad Brouage. De stad werd gesticht in 1555 aan de Atlantische kust. Doordat de baai steeds meer verzande, kwam het vestingplaatsje meer en meer landinwaarts te liggen en raakte het verbonden met het vasteland.

De sporen uit het woelige verleden nog erg goed zichtbaar. Zo staan de oorspronkelijke muren, inclusief de wachttorens tot op de dag van vandaag nog overeind. Vanwege de pracht van dit authentieke plaatsje maakt de stad deel uit van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Wandel over de oude omwalling richting het sfeervolle centrum waar je de Saint-Pierrekerk en zijn Canadese glas-in-loodramen en imposante Halle aux Vivres kan bewonderen. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht over de omgeving.

  1. Fort Vauban de Fouras

Het Fort Vauban de Fouras, is een indrukwekkend fort bij het gelijknamige stadje Fouras. Dit fort ligt op een zeer strategische locatie, aan de monding van de rivier Charente. Tijdens de middeleeuwen kwam het fort in handen van de heren van Rochefort. Men gebruikte de aanwezigheid van het fort om tol te heffen aan schepen die over de rivier Charente voeren. De eeuwen nadien, wisselde het fort regelmatig van eigenaar. Sinds 1987 is het fort beschermd als historisch monument.

Vandaag de dag kan je het fort nog steeds bezichtigen. Hiervoor kan je gerust enkele uurtjes de tijd nemen. Vanaf de wallen van het fort kan je tijdens de mooie zomerdagen genieten van een prachtig uitzicht over zee en over het plaatsje Fouras. Een bezoekje aan dit mooie fort is interessant voor jong en oud!

  1. Ontspannen op de mooiste stranden van de Charente-Maritieme

Even toe aan een dagje ontspannen in de zon? Met zijn meer dan 460 km kustlijn en zijn vier eilanden die de Charente-archipel vormen, kan je zeker enkele mooie stranden vinden. Je vindt er zowel populaire zandstranden die overspoeld worden door toeristen, als kleine rustige baaien waar je in alle rust kan vertoeven. Hieronder vind je alvast enkele mooie stranden en baaien in de Charente Maritieme:

  • Strand van Saint-Georges-de-Didonne.
  • La Grande Plage in Châtelaillon-Plage
  • Plage de la Concurrence op 15 minuten wandelen van het stadscentrum La Rochelle.
  • La Plage d'Aytre op 20 minuten rijden van La Rochelle.
  • Plage de l'Espérance op 5 minuten rijden van Fouras.
  • Plage de Pontaillac op 10 minuten wandelen van Royan.
  • Plage des Nonnes op 5 minuten rijden van Meschers-sur-Gironde
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Charente-Maritime

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan het prachtige departement Charente-Maritime? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Charente-Maritime!

  1. Mis niets met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Zuidwest-Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?