6 x bezienswaardigheden in Toulouse: mét extra tips voor de streek

Koop de volledige reisgids voor € 10

6 x bezienswaardigheden in Toulouse: mét extra tips voor de streek

19 februari 2021 in Occitanië1 reactie

Aan de oevers van de Garonne, gehuld in een roodroze gloed dankzij de talloze gebouwen van warmrode barkstenen vinden we Toulouse terug. In deze "Ville Rose" speelde religie een belangrijke rol doorheen de eeuwen en dat heeft zijn sporen nagelaten.

Het is namelijk de stad waar de Dominicaanse religieuze orde is geboren en je vindt hier het eerste Dominicaanse klooster. Met een basiliek, een kathedraal en een paar kerken is Toulouse goed voorzien van religieuze architecturale pareltjes. Er vallen verder ook tal van historische huizen, oude bruggen en verschillende prachtige binnenplaatsen te bewonderen.

En wist je dat Toulouse de tweede Franse universiteitsstad is na Parijs?

Inhoud artikel

 1. De Saint-Sernin Basiliek

Van buitenaf ziet de Saint-Sernin-basiliek er misschien wat alledaags uit, maar laat je niet misleiden door de ogenschijnlijk simpele bakstenen waaruit dit kunstwerk in romaanse stijl werd opgebouwd. Er werd maar liefst 300 jaar aan gewerkt vooraleer het uiteindelijk voltooid werd in het midden van de 14e eeuw.

De achthoekige klokkentoren, volledig in baksteen, telt maar liefst vijf verdiepingen en je zal versteld staan van de immense binnenruimte. In de kooromgang staan verschillende altaarstukken en je vindt er relikwieën van enkele heiligen. Let zeker op de zeven marmeren basreliëfs in de muur van de crypte.

 1. Couvent des Jacobins

Couvent des Jacobins of de Jacobijnerkerk wordt beschouwd als de Dominicaanse moederkerk. Het was Sint-Dominicus die de orde stichtte die nu zijn naam draagt. De bouw werd rond 1340 voltooid en indertijd was de kerk eigenlijk vooral een reactie op de ketterij van de Katharen. De "palmboom" is het belangrijkste kenmerk van de kerk. Die steunpilaar wordt gevormd door 22 dikke en dunnere ribben die op een zuil rusten.

 1. De Saint-Etienne Kathedraal

De Saint-Etienne-kathedraal is de vreemde eend in de bijt. Het is namelijk een zeer eclectische kerk omdat de buitenmuren in verschillende stijlen werden gebouwd. Dat komt omdat de eerste steen al in de 11e eeuw gelegd werd, maar de bouw aansleepte tot de 17e eeuw. Alleen al de voorgevel werd in drie fasen gebouwd. Ook het schip en het koor liggen niet in het verlengde van elkaar. De bouw werd uiteindelijk gewoon stopgezet waardoor je hier en daar nog steeds wat onafgewerkte delen zal ontdekken.

 1. Théatre du Capitole

De gevel van het Théâtre du Capitole, een belangrijk operagebouw gevestigd in het voormalige stadhuis van Toulouse, is een indrukwekkend symbool van de glorietijd van de stad. De gevel, uit de 18e eeuw, is 128 meter lang en wordt gedragen door acht marmeren zuilen. Het huidige operagebouw is ondergebracht in de rechtervleugel.

Grenzend aan het stadhuis ligt het Place du Capitole, een groot plein waarop in het midden een sculptuur staat. Je bevindt je hier in het hart van Toulouse.

 1. Hotel d'Assézat

Een schoolvoorbeeld van de klassieke renaissancistische bouwstijl is Hotel d'Assézat. Het werd in het midden van de 15e eeuw gebouwd in opdracht van een rijke koopman, Pierre Assézat. Na zijn bekering tot het calvinisme werd hij echter gedwongen Toulouse te verlaten. Hierdoor werd zijn huis niet voltooid.

Een rijke Argentijnse kunstliefhebber, Georges Bemberg, koos eeuwen later dit gebouw om zijn collectie schilderijen, beeldhouwwerken, meubels en andere artefacten in onder te brengen. Het Hotel d’Assézat werd zo de Fondation Bemberg. Je kan er vandaag een ongelooflijk mooie en diverse kunstcollectie bewonderen die werken omvat uit de renaissance tot de hedendaagse kunst.

 1. Musea

Het spreekt voor zich dat je ook veel musea in Toulouse kan bezoeken. De belangrijkste musea in de stad zijn:

 • het Musée Saint-Raymond: hier worden de archeologische vondsten uit de regio belicht. Meer dan 1000 artefacten, mozaïeken en beeldhouwwerken zijn er te bewonderen.
 • het Musée des Augustins: dit museum omvat een bijzonder mooie en uitgebreide collectie schilderijen. Kunstliefhebbers mogen religieuze werken uit de 14e tot de 18e eeuw verwachten, maar ook Franse schilderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw en romaanse en gotische beeldhouwwerken die tussen de 12e en de 15e eeuw gebijteld werden. Al die werken werden ondergebracht in een voormalig augustijnenklooster in gotische stijl.
 • het Musée d'histoire naturelle
 1. Wat valt er nog meer te ontdekken in de streek?

De stad Toulouse is op zich al de moeite waard om te ontdekken maar ook de streek rondom is het bezoeken zeker waard! Zorg dus dat je genoeg tijd uitstrekt om zowel de prachtige stad te bewonderen als al datgene dat erbuiten ligt.

Airbus

A320, A330, A380 - doen deze namen een belletje rinkelen? Het zijn allemaal Airbus-jets die in Toulouse in elkaar zijn gezet (alhoewel sommige onderdelen elders in Frankrijk, Duitsland of Spanje gemaakt worden).

Je kan de Airbus-fabrieken in Toulouse bezoeken. Er worden 2 verschillende tours gegeven, beide zowel in het Frans als in het Engels.

 • Tour 1 gaat over de assemblage van de A330 en de A340 en ook over het vliegveld van Toulouse.
 • Tour 2 gaat uitsluitend over de A380 en focust op de montage- en testprocedures.

Je kan er ook voor kiezen om de befaamde Concorde No. 1 te bezoeken. Je leert er alles over dit supersonische vliegtuig dat nu niet niet meer geproduceerd wordt.

Let op: je dient minimaal twee weken van tevoren een rondleiding te boeken. Boeken en meer info op de site

Aeroscopia

Sinds januari 2015 is er een luchtvaartmuseum net buiten Toulouse, in Blagnac. Het idee voor dit museum begon in de jaren 80. Aeroscopia toont je vliegtuigen op ware grootte in indrukwekkende hallen van maar liefst 8000 m². Je vindt er verschillende types Airbus, twee Concordes, een Caravelle en een Mig, evenals ongeveer 20 andere vliegtuigen en 34 vliegtuigmodellen.

Naast al die vliegtuigen is er een tentoonstelling met uitleg over de evolutie van de lucht- en ruimtevaart door middel van tekst, foto's en filmpjes. Je kan hier makkelijk een paar uur rondwandelen en de tijd helemaal uit het oog verliezen. Het museum is elke dag open en je kan een bezoek koppelen aan een rondleiding door de Airbus-fabrieken. Meer info op de site

Cité de l'Espace

Wil je een raket helpen lanceren in de controlekamer? Een kijkje nemen in de Ariane 5-raket op ware grootte? Aan boord gaan van het Mir-ruimtestation? Wil je zien hoe je met astronauten kan communiceren? Zou je wel eens de fysieke druk willen voelen die een astronaut ervaart bij een lancering? Cité de l’Espace is de place to be! Hier beleef je de geschiedenis van de ruimte, inclusief de Big Bang, vanuit een luie stoel in een halfronde zaal. In dit themapark leer je alles over het universum en de ruimtevaart.

Verschillende zalen zijn gewijd aan thema's die verband houden met de aarde, de planeten, de satellieten, de sterren, en noem maar op. Er werd ook heel wat aandacht besteed aan interactieve spelletjes en 3D-filmvoorstellingen speciaal voor de kleinste bezoekers.

Kijk op de website voor de openingstijden en houd er rekening mee dat het themapark elk jaar in januari gesloten is.

 1. Filmpje: ontdek de stad Toulouse

Benieuwd naar de bijzondere stad Toulouse? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Zuid-Frankrijk!

 1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 juli 2021 - Eliane

De gids over OCCOTANIË was zeker een goede hulp voor ons reisprogramma. We hebben kunnen aanpassen, improviseren, ontdekken ...

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?