17 x mooiste bezienswaardigheden in Toulouse: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Toulouse: wat zien en doen tijdens je verblijf?

9 juni 2022 in Occitanië5 reacties

Overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Toulouse + waar verblijven?

Aan de oevers van de Garonne, gehuld in een roodroze gloed dankzij de talloze gebouwen van warmrode barkstenen vinden we Toulouse terug. In deze "Ville Rose" speelde religie een belangrijke rol doorheen de eeuwen en dat heeft zijn sporen nagelaten.

Het is namelijk de stad waar de Dominicaanse religieuze orde is geboren en je vindt hier het eerste Dominicaanse klooster. Met een basiliek, een kathedraal en een paar kerken is Toulouse goed voorzien van religieuze architecturale pareltjes. Er vallen verder ook tal van historische huizen, oude bruggen en verschillende prachtige binnenplaatsen te bewonderen. Ontdek hieronder de mooiste bezienswaardigheden in Toulouse.

Tours en tickets voor je bezoek aan Toulouse

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Toulouse bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Toulouse en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen, activiteiten en excursies in Toulouse

Inhoud artikel

 1. Place du Capitole

Wandel door de gezellige straten van Toulouse met roodgekleurde herenhuizen, richting hét hart van de stad: Place du Capitole. Het sfeervolle plein wordt omgeven door prachtige opvallende gebouwen zoals het Théâtre du Capitole en het stadhuis van Toulouse, een majestueus neoklassiek gebouw dat lijkt op Buckingham Palace. Plof neer op een van de gezellige terrasjes en geniet van het uitzicht op de gebouwen met een glaasje wijn in je hand. Verder vinden hier ook verschillende evenementen plaats.

 1. De Saint-Sernin Basiliek

De Basilique de Saint-Sernin is een van de topbezienswaardigheden in Toulouse, en een van de grootste Romaanse kerken in Europa. De indrukwekkende basiliek werd gebouwd als tussenstop voor pelgrims die het pad van Santiago de Compostela bewandelen. Van buitenaf ziet de Saint-Sernin-basiliek er misschien wat alledaags uit, maar laat je niet misleiden door de ogenschijnlijk simpele bakstenen waaruit dit kunstwerk in romaanse stijl werd opgebouwd. Er werd maar liefst 300 jaar aan gewerkt vooraleer het uiteindelijk voltooid werd in het midden van de 14e eeuw.

De achthoekige klokkentoren, volledig in baksteen, telt maar liefst vijf verdiepingen en je zal versteld staan van de immense binnenruimte. In de kooromgang staan verschillende altaarstukken en je vindt er relikwieën van enkele heiligen. Let zeker op de zeven marmeren basreliëfs in de muur van de crypte.

VERBLIJFTIP: Maison d'Hôtes Anjali is gevestigd in het centrum van Toulouse en beschikt over ruime accommodatie, een aangenaam terras en tuin. Daarnaast kan je bij de eigenaars ook fietsen huren om de omgeving te verkennen en shiatsu-massages aanvragen om even te ontspannen. Meer info en boeken.

 1. Couvent des Jacobins

Couvent des Jacobins of de Jacobijnerkerk wordt beschouwd als de Dominicaanse moederkerk. Het was Sint-Dominicus die de orde stichtte die nu zijn naam draagt. De bouw werd rond 1340 voltooid en indertijd was de kerk eigenlijk vooral een reactie op de ketterij van de Katharen. De "palmboom" is het belangrijkste kenmerk van de kerk. Die steunpilaar wordt gevormd door 22 dikke en dunnere ribben die op een zuil rusten.

 1. De Saint-Etienne Kathedraal

De Saint-Etienne-kathedraal is de vreemde eend in de bijt. Het is namelijk een zeer eclectische kerk omdat de buitenmuren in verschillende stijlen werden gebouwd. Dat komt omdat de eerste steen al in de 11e eeuw gelegd werd, maar de bouw aansleepte tot de 17e eeuw. Alleen al de voorgevel werd in drie fasen gebouwd. Ook het schip en het koor liggen niet in het verlengde van elkaar. De bouw werd uiteindelijk gewoon stopgezet waardoor je hier en daar nog steeds wat onafgewerkte delen zal ontdekken.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van de prachtige omgeving? Download onze reisgids Occitanië en mis niets!
 1. Théatre du Capitole

De gevel van het Théâtre du Capitole, een belangrijk operagebouw gevestigd in het voormalige stadhuis van Toulouse, is een indrukwekkend symbool van de glorietijd van de stad. De gevel, uit de 18e eeuw, is 128 meter lang en wordt gedragen door acht marmeren zuilen. Het huidige operagebouw is ondergebracht in de rechtervleugel.

Grenzend aan het stadhuis ligt het Place du Capitole, een groot plein waarop in het midden een sculptuur staat. Je bevindt je hier in het hart van Toulouse.

 1. Hotel d'Assézat

Een schoolvoorbeeld van de klassieke renaissancistische bouwstijl is Hotel d'Assézat. Het pastelkleurige herenhuis werd in het midden van de 15e eeuw gebouwd in opdracht van een rijke koopman, Pierre Assézat. Na zijn bekering tot het calvinisme werd hij echter gedwongen Toulouse te verlaten. Hierdoor werd zijn huis niet voltooid.

Een rijke Argentijnse kunstliefhebber, Georges Bemberg, koos eeuwen later dit gebouw om zijn collectie schilderijen, beeldhouwwerken, meubels en andere artefacten in onder te brengen. Het Hotel d’Assézat werd zo de Fondation Bemberg. Je kan er vandaag een ongelooflijk mooie en diverse kunstcollectie bewonderen die werken omvat uit de renaissance tot de hedendaagse kunst. Daarnaast kan je ook enkele kunstwerken van de impressionistische kunstenaars als Monet, Matisse en Cézanne bezichtigen.

TIP: Wil je graag veel bezienswaardigheden bezoeken in Toulouse + gratis openbaar vervoer gebruiken? Koop je Toulouse City Card online, zo bespaar je gigantisch veel uit.

 1. Wandel over de Pont Neuf langs de Garonne

Pont Neuf is een van de bezienswaardigheden in Toulouse die echt wel een bezoekje waard zijn. De Pont Neuf, ook wel de "Nieuwe Brug" genoemd, is de oudste originele brug van Toulouse en werd gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van koning François I. De brug is hét symbool van de stad en verbindt de Gascogne met de Languedoc over de Garonne rivier. De 220 meter lange brug bestaat uit zeven bogen, die ‘s avonds sfeervol worden verlicht. Of je nu 's avonds of overdag over de brug wandelt, je geniet er altijd van het mooiste uitzicht over de Garonne rivier en de stad.

 1. Jardin Japonais Pierre Baudis

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Bezoek dan eens de prachtige Jardin Japonais Pierre Baudis in de Compans-Caffarelliwijk. Deze botanische tuinen bieden een ontspannen, groene omgeving waar je even de rust en stilte kan opzoeken. Je kan het park gratis bezoeken.

Tijdens je rondleiding kom je onder meer langs de Japanse Zen-rotstuin, boeddhistische beelden, Japanse trappen, pittoreske watervallen, het prachtige blauw meer en de opvallende rode brug. Af en toe kan je even pauzeren op een van de vele bankjes terwijl je geniet van het prachtige uitzicht of bezoek het klein huisje dat is omgebouwd tot een museum waar je meer kan leren over Japan.

 1. Bezoek een van de boeiende musea

Het spreekt voor zich dat je ook veel musea in Toulouse kan bezoeken. Ideaal voor als je niet weet wat doen op een regenachtige dag. Wij hebben alvast de belangrijkste musea in de stad voor je opgelijst:

 • Musée Saint-Raymond: hier worden de archeologische vondsten uit de regio belicht. Meer dan 1000 artefacten, mozaïeken en beeldhouwwerken zijn er te bewonderen.
 • Musée des Augustins: dit museum omvat een bijzonder mooie en uitgebreide collectie schilderijen. Kunstliefhebbers mogen religieuze werken uit de 14e tot de 18e eeuw verwachten, maar ook Franse schilderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw en romaanse en gotische beeldhouwwerken die tussen de 12e en de 15e eeuw gebijteld werden. Al die werken werden ondergebracht in een voormalig augustijnenklooster in gotische stijl.
 • Les Abattoirs is het museum voor moderne en hedendaagse kunst van Toulouse. De permanente collectie bevat onder andere kunstwerken van Picasso en de Cobra-groep. Daarnaast is er ook telkens een tijdelijke tentoonstelling aanwezig. Het museum is open van woensdag t.e.m. zondag van 12u tot 18u.

BESPAAR TIP: Wil je graag meerdere musea in Toulouse bezoeken + gratis gebruik make van het openbaar vervoer? Koop een Toulouse City Pass, hiermee bespaar je al snel enkele 10-tallen euro's op toegangsgelden.

 1. Canal du Midi

Canal du Midi is een enorm kanaal dat sinds de 17de-eeuw de stad Toulouse, binnen Occitanië, verbindt met de Middellandse Zee. Het kanaal stroomt voor zo’n 250 km lang door de departementen Aude en Hérault en vormt een bijzondere verzameling aan sluizen, tunnels, en aquaducten.

Het beroemde kanaal is van veel verschillende locaties te bezichtigen, maar één van de bekendste uitzichtpunten ligt bij Béziers bij de sluizen van Fonsenarres, die ook opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook kan je hele stukken langs het kanaal wandelen, of zelfs een mooie boottocht over het water maken.

REISGIDS: Nog meer ontdekken van Occitanië? Download onze gratis preview reisgids Occitanië en ontdek de mooiste plekjes!

 1. Bezoek de overdekte Marché Victor Hugo

Hou je van lokale marktjes? Bezoek dan zeker eens de overdekte Marché Victor Hugo in het centrum van de stad. Dit is dé bekendste markt van Toulouse waar je talloze lokale producten zoals verse vis en groentjes, heerlijke kazen, wijnen enzoverder kan kopen. Na je boodschappen, kan je nog een biertje of een glaasje wijn drinken bij een van de vele barretjes of ga lunchen in een van de restaurantjes op de eerste verdieping.

 1. Hôpital de la Grave

De Saint-Cyprien wijk, aan de linkeroever van de stad, is erg geliefd bij de locals omdat het er minder druk is dan het centrum maar toch levendig is. In deze buurt ligt Hôpital de la Grave. Helaas is het ziekenhuis niet geopend voor bezoekers maar het middeleeuwse gebouw op zich is ook zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Saint-Cyprien is rustiger en minder toeristisch, waardoor dit de ideale buurt is om een betaalbare accommodatie te boeken zoals het Hotel Gascogne. Het zit vol restaurants en winkels, en het ligt ook niet ver van het centrum.

 1. Toulouse Plages

Iedere zomer, van midden juli tot eind augustus, wordt er een kunstmatig strand aangelegd aan Port Viguerie. Plof neer op je handdoek, geniet van een goed boek of neem een verfrissende duik in het water.

Op de zogenaamde Toulouse Plage kan je deelnemen aan verschillende activiteiten als badmintonnen en basketballen of watersporten als kajakken en zeilen. Ook jonge kinderen zullen zich hier geen moment vervelen. Je kan ook altijd een ritje maken op het gigantisch reuzenrad langs de oever van de Garonne waarbij je geniet van een prachtige zicht over de verlichte stad en haar omgevingg.

RONDREIS: Wil je graag Toulouse verkennen tijdens een rondreis door Occitanië? Dat kan. Bekijk zeker ons rondreis Zuid-Frankrijk.

 1. Wandeling langs de Garonne

De Garonne rivier loopt door het centrum van de stad en is zowat het hart van de stad. Er loopt ook een prachtige promenade langs de Garonne met hier en daar een bankje waar je kan neerploffen en genieten van het uitzicht. Het is de ideale plek om een namiddagje te wandelen, fietsen of een zonsondergang mee te pikken. Quai de la Daurade (bekijk ligging) is een populaire plek bij inwoners en studenten om ‘s avonds iets te drinken in de zomer.

 1. Namiddagje shoppen in Toulouse

Wist je dat Toulouse een echte winkelstad is? Je kan hier uren (window)shoppen in één van de gezellige winkelstraten. Het centrum van Toulouse is erg compact en grotendeels voetgangersvrij wat ideaal is om langs de winkels te struinen. Het winkelgebied is gelegen rondom het Place du Capitole en strekt zich uit tussen de basilique Saint-Sernin (waar wekelijks een vlooienmarkt plaatsvindt) en Place des Carmes.

 • De bekendste en grootste winkelstraten van de stad zijn de hoofdstraat Rue de Metz, Rue Saint-Rome, Rue Alsace-Lorraine, met winkelketens als Zara.
 • Quartier Bouquières is dan weer dé brocantewijk van de stad waar je leuke boetiekjes van designers, kunstenaars en allerlei speciaalzaken terugvindt.
 • Op zoek naar dure merken? Dan moet je bij Place Esquirol en Place Saint-Etienne zijn.
 1. Wat valt er nog meer te ontdekken in de streek?

De stad Toulouse is op zich al de moeite waard om te ontdekken maar ook de streek rondom is het bezoeken zeker waard! Zorg dus dat je genoeg tijd uitstrekt om zowel de prachtige stad te bewonderen als al datgene dat erbuiten ligt.

Airbus

A320, A330, A380 - doen deze namen een belletje rinkelen? Het zijn allemaal Airbus-jets die in Toulouse in elkaar zijn gezet (alhoewel sommige onderdelen elders in Frankrijk, Duitsland of Spanje gemaakt worden). Je kan de Airbus-fabrieken in Toulouse bezoeken. Er worden 2 verschillende tours gegeven, beide zowel in het Frans als in het Engels.

 • Tour 1 gaat over de assemblage van de A330 en de A340 en ook over het vliegveld van Toulouse.
 • Tour 2 gaat uitsluitend over de A380 en focust op de montage- en testprocedures.
 • Je kan er ook voor kiezen om de befaamde Concorde No. 1 te bezoeken. Je leert er alles over dit supersonische vliegtuig dat nu niet niet meer geproduceerd wordt.

Let op: je dient minimaal twee weken van tevoren een rondleiding te boeken. Boeken en meer info op de site.

Aeroscopia

Sinds januari 2015 is er een luchtvaartmuseum net buiten Toulouse, in Blagnac. Het idee voor dit museum begon in de jaren 80. Aeroscopia toont je vliegtuigen op ware grootte in indrukwekkende hallen van maar liefst 8000 m². Je vindt er verschillende types Airbus, twee Concordes, een Caravelle en een Mig, evenals ongeveer 20 andere vliegtuigen en 34 vliegtuigmodellen.

Naast al die vliegtuigen is er een tentoonstelling met uitleg over de evolutie van de lucht- en ruimtevaart door middel van tekst, foto's en filmpjes. Je kan hier makkelijk een paar uur rondwandelen en de tijd helemaal uit het oog verliezen. Het museum is elke dag open en je kan een bezoek koppelen aan een rondleiding door de Airbus-fabrieken. Meer info op de site.

TICKETS: Bestel je tickets voor Aeroscopia online en vermijd lange wachtrijen aan de kassa.

Cité de l'Espace

Wil je een raket helpen lanceren in de controlekamer? Een kijkje nemen in de Ariane 5-raket op ware grootte? Aan boord gaan van het Mir-ruimtestation? Wil je zien hoe je met astronauten kan communiceren? Zou je wel eens de fysieke druk willen voelen die een astronaut ervaart bij een lancering? Cité de l’Espace is de place to be! Hier beleef je de geschiedenis van de ruimte, inclusief de Big Bang, vanuit een luie stoel in een halfronde zaal. In dit themapark leer je alles over het universum en de ruimtevaart.

Verschillende zalen zijn gewijd aan thema's die verband houden met de aarde, de planeten, de satellieten, de sterren, en noem maar op. Er werd ook heel wat aandacht besteed aan interactieve spelletjes en 3D-filmvoorstellingen speciaal voor de kleinste bezoekers. Kijk op de website voor de openingstijden en houd er rekening mee dat het themapark elk jaar in januari gesloten is.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Cité de l'Espace online op voorhand! Geniet van voordelen als: gratis parkeren, skip the line-toegang tot Cité de l'Espace en toegang tot het tentoonstellingspaviljoen en de tuin. Boek je tickets.

 1. Maak een daguitstap vanuit Toulouse

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je ook altijd een daguitstap maken naar een andere leuke stad. Er worden dan ook tal van tours en daguitstappen georganiseerd vanuit Toulouse. Bekijk hier het volledige aanbod tours en excursies hier.

Carcassonne, op 1u30 rijden van Toulouse

De stad Carcassonne ligt in het midden van de denkbeeldige horizontale lijn tussen Toulouse en Narbonne. Carcassonne is wereldberoemd omwille van de ommuurde, middeleeuwse stad die zich in het centrum van Carcassonne bevindt, een stad in een stad dus. Die zogenaamde ‘Cité’ of ‘Ville haute’ staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

DAGUITSTAP: Wil je graag deze stad bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Boek je tickets voor een daguitstap naar Carcassonne vanuit Toulouse online. Je ontdekt de mooiste bezienswaardigheden van Carcassonne zoals de Cité de Carcassonne, het Comtal-kasteel en de Saint Nazaire-basiliek.

Albi, op 55 minuten rijden van Toulouse

De kleine stad Albi, aan de oever van de rivier de Tarn, draagt een geschiedenis met zich mee die diep geworteld is in de religieuze conflicten van de middeleeuwen. Een groot deel van de inwoners van de Languedoc waren tijdens de 12e en 13e eeuw zogenaamde Katharen. Zij waren christenen die er religieuze ideeën op nahielden die afweken van wat de katholieke Kerk voorschreef.

Eén van de interessantste steden van de Mini-Pyreneeën

Albi wordt vaak beschreven als een van de interessantste steden van de Mini-Pyreneeën. Er valt heel wat te zien, te doen en te bewonderen, maar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Sint-Cecilia kathedraal - de enige grote, gotische kathedraal die is gebouwd van baksteen in plaats van steen - en het bisschoppelijk paleis dat deel uitmaakt van de UNESCO-site.

 1. Waar overnachten in Toulouse?

Voor je bezoek aan Toulouse, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Toulouse online bekijken.

 • Maison d'Hôtes Anjali is gevestigd in het centrum van Toulouse en beschikt over ruime accommodatie, een aangenaam terras en tuin. Daarnaast kan je bij de eigenaars ook fietsen huren om de omgeving te verkennen en shiatsu-massages aanvragen om even te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Boutique Hotel SOCLO biedt (familie)kamers in boetiekstijl en een buitenzwembad, een gezellige bar, een gemeenschappelijke lounge en een tuin waar je even kan ontspannen na een vermoeiende dag. Verder biedt de accommodatie ook vervoer van/naar de luchthaven en een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • Vlakbij de Pont-Neuf ligt het Hôtel des Beaux Arts. Dit wordt beschouwd als een van de oudste hotels in Toulouse. Elke kamer staat garant voor een tijdloos verblijf. Iedere kamer is uniek en is ontworpen door een kunstenaar die carte blanche heeft gehad om zijn eigen kunststijl uit te drukken. 's Avonds geniet je van regionale gerechten in het restaurant in elegante Belle Epoque-inrichting. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: ontdek de stad Toulouse

Benieuwd naar de bijzondere stad Toulouse? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Zuid-Frankrijk!

 1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 juli 2023 - Debeaussaert Emmanuel

Prachtige stad. Formidabel om te bezoeken.zeer mooie en rustige stad

- 21 april 2023 - Van Noten

Gebruik deze pas in juli! Maar vind hem nu al geweldig!

- 31 juli 2022 - Andy

Heel mooie stadswandeling.

- 6 februari 2022 - karina JOOS

Onze trip naar Toulouse is maar gepland voor september maar ben er 100% zeekr van dat de documentatie/tips héél nuttig zullen zijn. Zoals altijd!

- 31 juli 2021 - Eliane

De gids over OCCOTANIË was zeker een goede hulp voor ons reisprogramma. We hebben kunnen aanpassen, improviseren, ontdekken ...

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?