23 x mooiste bezienswaardigheden in Lille (Rijsel): wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

23 x mooiste bezienswaardigheden in Lille (Rijsel): wat zien & doen?

12 december 2023 in Lille - Rijsel66 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lille (Rijsel) + waar overnachten?

De Franse stad Lille of in het Nederlands Rijsel ligt op amper 20 kilometer van de Belgische grens en dat maakt van Rijsel de perfecte plek voor een korte citytrip met de auto. De stad, die ook bekend staat als het Parijs van het Noorden, is tamelijk klein, maar er valt zoveel te zien en te beleven dat je er makkelijk enkele dagen kan doorbrengen.

Ontdek in deze blogpost de 23 mooiste bezienswaardigheden van Rijsel.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rijsel/Lille

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Rijsel/Lille-Europe € 31, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Lille/Rijsel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Rijsel? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 165) of ANWB 3-daagse (va. € 137)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Vieux Lille

Het historische centrum van Lille is de mooiste wijk van de stad. In Vieux Lille wandel je door smalle geplaveide straatjes die geflankeerd worden door oude herenhuizen met indrukwekkende gevels. Tegenwoordig vind je in die oude panden gezellige cafés en restaurantjes en heel wat winkels.

Het oude centrum van Lille staat ook bekend als een shopping walhalla. Je vindt er verschillende winkelstraten waar grote winkelketens afgewisseld worden met speciaalzaken en lokale boetiekjes.

 1. Place du Général-de-Gaulle

De Place du Général de Gaulle is het centrale marktplein van Lille. In het midden prijkt La Colonne de la Déesse, een standbeeld dat het Franse verzet tegen de Oostenrijkers in 1792 herdenkt. Het plein wordt omzoomd door een reeks oude herenhuizen en heel wat gezellige bars en restaurantjes.

 1. Het Belfort

Naast het statige stadhuis van Lille, net buiten het centrum van de stad, prijkt het Belfort. De toren van het Belfort is maar liefst 101 meter hoog en steekt ver boven het stadhuis uit. Het is een van de hoogste gebouwen van Rijsel.

We raden je zeker aan om de toren te beklimmen. Nadat je ongeveer 100 traptreden getrotseerd hebt, word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Het laatste stukje kan je ook met de lift afleggen. Je kan de toren elke woensdag tot en met zondag beklimmen van 09:30 tot 17:30 voor 6 euro.

Wil jij ook graag Rijsel verkennen? Download onze gratis wandeling door Rijsel en zie de mooiste plekjes van de stad. De gids bevat ook een uitbreiding met wandeling in Roubaix.

 1. Vieille Bourse

Het oude beursgebouw dateert uit de zeventiende eeuw en bestaat uit 24 identieke huizen die rondom een centrale binnenplaats gebouwd zijn. In de voormiddag kan je hier de kalmte opzoeken, maar in de namiddag wordt het er heel wat drukker.

De binnenplaats wordt dan namelijk omgebouwd tot een boekenmarkt. Je kan er tussen 13:00 en 19:00 allerlei oude en nieuwe boeken op de kop tikken, van historische atlassen tot de meest recente modemagazines.

 1. Hospice Comtesse

Het Hospice Comtesse is het oudste gebouw van Lille. Dit ziekenhuis werd in de dertiende eeuw gesticht om de armste mensen van de stad te kunnen helpen. Tegenwoordig huist het Hospice Comtesse een museum over de geschiedenis van Rijsel. Je kan in het ziekenhuis ook de oude kapel bezoeken en binnengaan in de keuken waar authentieke Delftse tegels hangen.

 • Het museum is van woensdag tot zondag open van 10:00 tot 18:00.
 • Op maandag gaat het museum pas open om 14:00. Een standaard ticket kost 3,70 euro.
 • Meer info op de website
 1. Notre Dame de la Treille

De Notre Dame de la Treille is de grote kathedraal van Lille. Dit neogotische gebouw ziet er erg bijzonder uit. Het grootste gedeelte van de kerk dateert uit 1854, maar de moderne voorgevel werd pas in 1999 aan het bouwwerk toegevoegd. Ga vooral eens naar binnen in de kerk om de gigantische glas-in-loodramen te bewonderen.

Voor de kathedraal bevindt zich een pleintje waar je kan uitrusten op een van de terrasjes met uitzicht op de Notre Dame de la Treille. De kerk is dagelijks gratis te bezoeken tussen 10:00 en 18:30.

 1. Église Saint-Maurice

De Église Saint-Maurice werd al in de vijftiende eeuw gebouwd en is dus heel wat ouder dan de kathedraal. Het gebouw werd doorheen de eeuwen verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid. De Église Saint-Maurice is bijzonder omdat de kerk bestaat uit vijf gelijke beuken met in het midden een toren.

Tijdens de Franse revolutie werd een deel van het interieur verwoest, maar verschillende achttiende-eeuwse schilderijen konden aan het lot ontsnappen en sieren nog steeds de kerkmuren. De kerk is op woensdag en vrijdag gratis te bezoeken tussen 15:00 en 17:00.

 1. Cimetière de l’Est

Het Cimetière de l’Est is een fascinerend kerkhof waar heel wat mooie praalgraven staan. Er werden ook verschillende beroemde Fransen begraven. Je kan er onder andere de graven bezoeken van kunstschilder Jean Smilowksi, architect Albert Baert en organist Jean Boyer.

 1. Unieke activiteit: Doe een Citroën 2CV tour !

Maak een rit door Lille in een iconische Citroën 2CV, het lelijke eendje en bekijk de monumenten van de stad in stijl. Berijd de geplaveide straten in een van de beroemdste auto's van Frankrijk. Als de zon schijnt kun je het dak omlaag rollen.

Een leuke en bijzondere activiteit als je in Rijsel bent, startpunt is Place Rihour, vlakbij het Metrostation Rihour en treinstation Euralille. Boek je tour hier online bij GetYourGuide.

 1. Palais des Beaux-Arts

Het Paleis voor de Schone Kunsten is het grootste museum van Lille en is na het Louvre zelfs het belangrijkste museum van Frankrijk. De buitenkant van het gebouw is erg indrukwekkend en binnenin wandel je in gigantische gangen en langs tientallen ruime kunstzalen. Er hangen topwerken van grote namen als Monet, Rodin, Rembrandt en Van Gogh.

 1. Place du Théâtre

Op het Place du Théâtre in Lille zijn de twee meest opvallende gebouwen het nieuwe beursgebouw en l’Opéra de Lille. Beide gebouwen pronken naast elkaar op het gezellige plein waar veel terrasjes en restaurants zijn. Het nieuwe beursgebouw kun je bezoeken tot zelfs helemaal bovenaan in de toren. In het opera gebouw gaan maandelijks tentoonstellingen en evenementen door.

 1. Porte de Roubaix

In het Parc Henri Matisse vind je overblijfselen van de ommuring uit 1620 toen Rijsel nog onder bewind lag van de Spaanse Nederlanden. De Porte de Roubaix brengt je terug naar de 17e eeuw, de kantelen en de groeven waarin de armen van de hefbrug rustten zijn nog steeds aanwezig. Door de poort zijn de tramlijnen bewaard gebleven die dateren uit de 19e eeuw.

 1. Palais Rihour

Het Palais Rihour is een indrukwekkend gebouw in het hartje van Rijsel, gebouwd tussen 1454 en 1473. Het gotisch paleis werd gebouwd voor de hertogen van Bourgondië (toen Philips de Goede). Op het gelijkvloers vind je de Salle des Gardes, ook wel Zaal van de Wacht genoemd, nu is hier de toeristische dienst gevestigd. Aan de zijde van de kapel zie je een groot monument, ter ere van de slachtoffers van de twee wereldoorlogen.

 1. Het museum La Piscine

La Piscine ligt in Roubaix net buiten Rijsel, maar het is absoluut de moeite waard om even om te rijden naar dit indrukwekkende museum. Ooit bevond zich hier een zwembad in de art-decostijl, maar tegenwoordig vind je er een kunstmuseum. Het zwembad werd omgebouwd tot een fontein en de oude kleedkamers doen nu dienst als expositieruimte. In het museum zijn kunstwerken van de oudheid tot nu terug te vinden.

Vanuit Rijsel kan je met de trein of taxi naar Roubaix, het is ongeveer 15 min rijden. Het museum ligt op zo'n 5 minuten stappen van het station van Roubaix.

 • Het museum is elke dinsdag tot en met donderdag open tussen 11:00 en 18:00
 • Elke vrijdag tussen 11:00 en 20:00 en in het weekend tussen 13:00 en 18:00.
 • Meer info op de website
 1. Porte de Paris

De Porte de Paris is een plein dat in het midden van een drukke rotonde ligt tussen het oude centrum en het Palais des Beaux-Arts. Er staat een grote triomfboog die deel uitmaakte van de oude zeventiende-eeuwse stadsmuur van Lille. Vandaag kan je rond de triomfboog wandelen in een zorgvuldig aangelegde tuin. Een unieke plek in de stad!

 1. Avenue du Petit Paradis

Wanneer je even de rust wil opzoeken, raden we je aan om naar de Avenue du Petit Paradis te trekken. Dit is één van de grootste straten van Lille, maar toch kan je hier in alle rust wandelen langs de oever van het Canal de la Deúle. De laan is omringd door groen en doet in de praktijk eigenlijk dienst als stadspark. Het is de perfecte plek om te picknicken.

Wil jij ook graag Rijsel verkennen? Download onze gratis wandeling door Rijsel en zie de mooiste plekjes van de stad. De gids bevat ook een uitbreiding met wandeling in Roubaix.

 1. Theater Sébastopol

Het Theater Sébastopol werd in 1903 gebouwd toen het Grand Théatre afbrandde. De bouw van het nieuwe theater duurde slecht 3 maanden, meer dan 2000 toeschouwers konden een show volgen in de zaal. Na de restauratie van het gebouw in de vorige eeuw, kunnen nog 1350 bezoekers een optreden bijwonen. Het gebouw in art-niveaustijl springt je meteen in het oog.

 1. De Citadel van Lille en het Bois de Boulogne

Ook bij de Citadel van Lille ligt een prachtig park. De citadel werd in de zeventiende eeuw gebouwd en wordt nog steeds gebruikt door het Franse leger. Je kan de citadel daarom enkel bezoeken met officiële rondleidingen die elke zondag in de zomervakantie plaatsvinden.

Naast de citadel ligt het stadspark Bois de Boulogne, de groene long van Rijsel. Je hebt er een mooi uitzicht op de citadel en je kan er een ontspannende wandeling maken. In het park vind je daarnaast een klein pretparkje voor kinderen en ook de dierentuin Parc Zoologique.

 1. Parc Zoologique

In het stadspark Bois de Boulogne vind je ook een kleine dierentuin. Die dierentuin werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgebouwd als uitbreiding van een speeltuin en is eigendom van de stad zelf. In de dierentuin wonen zo’n 300 dieren en je vindt er 70 verschillende diersoorten waaronder apen en zeldzame vogels.

 • Het Parc Zoologique is betalend (tarieven 2023: 6€ volw, 3€ kind 6 tot 17j., gratis tot 5j.).
 • Openingsuren in het laagseizoen van 10u tot 17u (weekends tot 18u), tijdens het hoogseizoen is het 's avonds één uur langer open.
 • Dinsdag is de Zoo gesloten, meer info op de website
 1. Street Art in Lille

Lille staat ook bekend om de grafittikunst op straat. De kunstwerken werden vooral op de muren van gebouwen aangebracht en de meeste ervan zijn van goede kwaliteit. Je kan bij de toeristische dienst ook een kaartje halen waarin een wandeling van 4 uur uitgestippeld staat die je langs de mooiste schilderingen brengt . Je kan de route te voet of met de fiets afleggen, meer info op de website.

 1. Patisserie Méert

Méert is de beroemdste patisserie van de stad. Hier werden in de negentiende eeuw de beroemde gaufres lilloises uitgevonden die nog steeds erg populair zijn. De wafeltjes zijn erg dun en worden gevuld met vanille. Bij Méert kan je ook andere zoete lekkernijen kopen zoals eclairs en verschillende taartjes. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk even zal moeten aanschuiven, want Méert is een begrip in de stad!

De patisserie is open van woensdag tot en met vrijdag van 09:30 tot 19:30, op maandag gaat de zaak open om 14:00 en op zaterdag om 09:00. Op zondag kan je er terecht van 09:00 tot 19:00.

 1. De merveilleux-gebakjes

Naast de typische gaufres lilloises staat Lille bekend om nog een ander lokaal gebakje: de merveillieux. Dit taartje wordt gemaakt van merengue, slagroom en chocolade, maar er bestaan ook verschillende varianten op het klassieke recept. De beste plek om het gebakje te proeven is bij de patisserie Aux Merveillieux de Fred in de Rue de la Monnaie.

Aux Merveillieux is elke dinsdag tot en met zaterdag open tussen 06:30 en 19:30 en op zondag tussen 06:30 en 14:00.

 1. Euralille

Het winkelcentrum Euralille ligt vlak naast het station van Lille. Dit gigantische complex is erg modern en je kan er makkelijk uren spenderen. Je vindt er grote winkelketens als H&M en Primark, maar ook winkels van luxemerken en kleinere boetiekjes.

Euralille is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 09:30 en 20:00.

 1. Waar overnachten in Lille/Rijsel?

Wil je graag in Rijsel/Lille overnachten tijdens je bezoek? Ontdek onze selectie van de leukste hotels, B&B's en hostels in Rijsel/Lille. Van goedkoop tot luxe, voor ieders budget
 1. Hotel Mama Shelter Lille

Hotel Mama Shelter is een modern en trendy hotel met 112 kamers in het centrum van Lille. Het hotel ligt op 500 meter van het station Lille Flandres en station Lille-Europe. Wie graag gaat shoppen, kan gemakkelijk te voet naar het shoppingcenter van Euralille wandelen. Een kamer in dit hotel boek je vanaf €112/nacht. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan Lille/Rijsel

Benieuwd naar wat Lille/Rijsel allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje waarin je door de stad reist langs de mooiste plekken. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Lille/Rijsel moeten afzakken.

 1. Lille bezoeken? Koop je City Pass online

Op citytrip naar Lille? Wil je graag meerdere musea bezoeken en gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (metro, bus en tram)? Dan is het zeker een goed idee om de Lille City Pass aan te schaffen.

Meerdere bezienswaardigheden in Rijsel/Lille bezoeken? Koop een Lille City Pass voor € 30 en bezoek alle belangrijke bezienswaardigheden en de musea voor Schone Kunsten, La Piscine-Musée d'Art et d'Industrie André Diligent in Roubaix, het LaM in Villeneuve d'Ascq. Je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Boek je Lille City Pass hier.

 1. Verken Lille met onze stadswandeling Rijsel

Download hier je de preview reisgids met wandeling Lille die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden, musea, monumenten, restaurants en winkelstraten gidst. Op die manier ben je er zeker van dat je niets mist! In de reisgids vind je ook een wandelroute door Roubaix. Deze wandeling is onderdeel van onze betalende reisgids Noord-Frakrijk. Koop de volledige reisgids en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Lille stadswandeling

Gratis preview reisgids downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 juni 2024 - Christine Mortelmans

Mooi en duidelijk omschreven wandeling langs verrassende straten en hoekjes. Een heel aangename rondleiding door Lille. De uitbreiding naar Roubaix deden we niet omwille van tijdsbeperking en mobiliteit. Heel toffe ervaring, voor herhaling vatbaar. Bedankt ! Christine

- 27 juni 2024 - Raf

Er is véél te zien in Rijsel, we zijn er al drie maal geweest

- 20 juni 2024 - Mieke Soens

Rijsel is zo mooi, maar helaas zijn de grote rioleringswerken nog volop bezig. We komen volgend jaar nog eens terug.

- 6 juni 2024 - Maggy

Prima reis uitleg,alles gemakkelijk kunnen vinden,dikke aanrader

- 19 mei 2024 - Saskia

Zeer tevreden van de wandeling! Veel gezien en alles met de nodige uitkeg!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?