10 x bezienswaardigheden Straatsburg: wat zien en doen tijdens je bezoek? Alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden Straatsburg: wat zien en doen tijdens je bezoek? Alle info & tips

In het noordoosten van Frankrijk, gelegen aan de Rijn vind je het gezellige Straatsburg. Een stad die een heel rijke en bewogen geschiedenis achter de rug heeft en dat zal je merken tijdens je bezoek. Straatsburg, ook wel gekend als Strasbourg, kent schilderachtige geplaveide straatjes, een van de beroemdste kerken van Frankrijk, elegante paleizen en interessante musea over kunst en archeologie. Wandel langs de historische vakwerkhuizen en bezoek zeker eens het pittoreske La Petite France tijdens je stedentrip.

Benieuwd naar wat deze bestemming allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek dé topbezienswaardigheden in Straatsburg.

Tours en dagexcursies boeken in Straatsburg

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Straatsburg bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Straatsburg.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Straatsburg en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Notre Dame van Straatsburg

De Notre Dame van Straatsburg is een prachtige gotische kathedraal die behoort ook tot het Unesco Werelderfgoed. De lengte bedraagt zo'n 103 meter en heeft de vorm van een Latijns kruis. Ze torent mooi boven de stad uit en de façade van roze zandsteen maakt deze kathedraal tot een bijzondere verschijning in de stad. Ga ook zeker eens een kijkje binnen nemen want ook het interieur is de moeite waard. Zo heb je de mooie-glas-in-loodramen en de belangrijkste attractie: het Astronomisch uurwerk.

  • Graag de kathedraal bezoeken? Toegangsprijs voor het astronomisch uurwerk bedraagt € 2, niet open op zon- en feestdagen. Open om 11u30. Ingang aan de rechterzijde van de Kathedraal (buitenkant en achteraan).

Wil je graag deze stad zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Met onze stadswandeling door het centrum van Straatsburg kom je langs dé topbezienswaardigheden en mis je niets!

  1. Maison Kammerzell

Buiten de kathedraal, met je gezicht naar het hoofdportaal heb je links op het plein het sprookjesachtige Maison Kammerzell dat zou teruggaan tot de 15de-16de eeuw. Hiermee is het het oudste nog bestaande woonhuis in Straatsburg. De stenen begane grond, het houtsnijwerk op de bovenste verdiepingen, de traditionele loodramen en de rijke versieringen maakt dat dit huis het juweeltje van de traditionele architectuur is in de Elzas.

Ooit was het gebouw in dienst als ruimte waar kooplieden hun waren konden verkopen. De dag van vandaag biedt Maison Kammerzell onderdak aan een hotel en een gerenommeerd restaurant. Wil jij graag in dit hotel verblijven? Dat kan! Boek je verblijf in het Maison Kammerzell Hotel op voorhand.

  1. Place Kléber

Het grootste en bekendste plein van Straatsburg, is Place Kléber. Dit plein werd vernoemd naar de Franse generaal Jean Baptiste Kléber (1753-1800) die in deze stad is geboren. Deze generaal verwierf vooral faam tijdens de Franse revolutionaire oorlogen en veroverde op een dag zelfs Maastricht. Als eerbetoon aan deze man, werd er een standbeeld midden op het plein geplaatst, waaronder hij zelf ook ligt begraven.

Dit plein wordt tijdens de kerstperiode helemaal omgetoverd tot een groot kerstfeest. Het plein is dan het decor van een gezellige kerstmarkt en een enorm hoge kerstboom met kerstlichtjes.

  1. Musée de l'Oeuvre Notre-Dame

Het Musée de l'Oeuvre Notre-Dame is ontstaan in de 13de eeuw om geld in te zamelen voor de kathedraal te bouwen. Pas enkele jaren later werd het een museum. En niet zomaar een museum maar één van de meest waardevolle van Straatsburg. Je vindt hier namelijk Elzasser kunst terug uit de middeleeuwen en renaissance. Dit gaat van schilderijen tot meubilair en gebruiksvoorwerpen. Het is bovendien ondergebracht in een mooi historisch gebouw van de 16de eeuw.

  1. Hôtel de Ville de Strasbourg

Het huidige stadhuis is gehuisvest in een voormalig groot herenhuis en prinselijk verblijf (Duitse periode) dat opgetrokken werd midden de 18de eeuw.

Boek je een leuke tour of excursie in Staatsburg en omgeving

  1. Palais du Rhin

Tussen 1870 en 1918 behoorde Straatsburg tot het Duitse Rijk. De Duitse keizer liet hier dit elegante paleis bouwen in 1883 als zijn residentie voor zijn korte verblijven in de Elzas. Momenteel is het in gebruik voor het bestuur der waterwegen van de Elzas. Midden op het rond punt herinnert het standbeeld ook nog eens aan de periode waarbij Straatsburg afwisselend Frans en Duits is geworden. Als symbool werd gekozen voor een moeder met haar twee zonen die tegen elkaar moesten vechten.

  1. Eglise Saint-Pierre-le-Jeune

De Eglise Saint-Pierre-le-Jeune is na de kathedraal van Straatsburg de belangrijkste kerk de stad. Ongeveer 200 jaar lang was deze kerk in tweeën gedeeld: de protestanten kregen het schip, terwijl de katholieken het koor gebruikten.

Laat je niet misleiden aan de sobere, vrij ingetogen buitenkant, want binnen zijn een paar prachtige gewelven en kleurrijke fresco’s uit de 14 en 15e eeuw te bewonderen. Loop ook even naar de crypte. Hier bevinden zich de restanten van een kerk die al in de 7e eeuw op deze plek stond. Ook is er een klooster uit de 11e eeuw.

Wil je graag nog meer zien van de Elzas? Download onze preview reisgids Elzas en de Vogezen en ontdek alvast enkele niet-te-missen plekjes!
  1. Ponts Couverts, Barrage Vauban en la Petite France

La Petite France is het best bewaarde gedeelte van de oude stad

In de Rue du Bain-aux-Plantes word je overdonderd door vakwerkhuizen die meer dan 300 jaar oud zijn. Veel van deze huizen zijn gezellige winkeltjes of restaurantjes geworden. Het oude centrum van Straatsburg is volledig omringd door water, aan de ene zijde de Ill, aan de noordrand een afleidingskanaal hiervan. Deze bevaarbare rivieren waren vroeger enorm belangrijk voor de handel maar moesten ook verdedigd worden die dienst deed als vestinggracht.

Daarom werd er een dam gebouwd door de beroemde vestingbouwer Vauban. Op de Barrage Vauban heb je een mooi panorama over La Petite France en de Ponts Couverts. De 'Ponts Couverts' zijn letterlijk vertaald overdekte bruggen. Deze verbonden de drie torens met elkaar. Zo'n 150 jaar geleden werden deze stenen exemplaren gebouwd.

  1. Musée Alsacien

Musée Alsacien, beter bekend als hét Elzasser museum, is een volkenkundig museum dat je een kijkje geeft in het stads-en plattelandsleven van de Elzassers in de 18e en 19e eeuw. Het museum is gevestigd in een complex van vijf bourgeois vakwerkhuizen die met elkaar verbonden zijn via trappen en houten doorgangen. Tijdens je bezoek kan je wel duizend decoratieve objecten bewonderen, waaronder kostuums, meubels, aardewerk, speelgoed, huishoudelijke voorwerpen, religieuze beelden enzoverder. Ambachtslieden geven je ondertussen ook enkele demonstraties van hoe het er vroeger aan toeging.

  1. Palais Rohan

Palais Rohan is een bisschoppelijk paleis werd gebouwd in het begin van de 18de eeuw. Dit prestigieuze gebouw werd voornamelijk gebruikt voor feestjes. Daardoor kwamen er heel wat hoogwaardigheidsbekleders hier op bezoek en verbleven er. Momenteel zijn er drie musea ondergebracht in dit paleis dat zijn grandeur heeft weten te bewaren.

De rijk beklede appartementen kan je zien in het Musée des Arts Décoratifs of letterlijk vertaald het museum voor sierkunst. Vooral voorwerpen en bemeubelde kamers uit de 18de eeuw kan je hier zien. Verder vinden ook hier het Museum voor Schone Kunsten en het Archeologisch Museum hier een onderdak.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Straatsburg.

  1. Waar overnachten in Straatsburg?

Voor je vakantie in Straatsburg, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Straatsburg online bekijken.

Hôtel Gutenberg

Hotel Gutenberg is ideaal gelegen in het stadscentrum van Strasbourg, tegenover de kathedraal en naast de historische wijk La Petite France. Je verblijft in een van de uniek ingerichte en geluiddichte kamers en 's ochtends geniet je van een heerlijk ontbijtbuffetje. Nadien kan je een gezellige wandeling maken langs de rivier en de 15e-eeuwse gotische architectuur van de op 3 na hoogste kathedraal ter wereld bewonderen. Meer info en boeken.

Hôtel Du Dragon

Hôtel Du Dragon is gevestigd in een 17e-eeuws gebouw rond een rustige binnentuin met patio in Straatsburg. De moderne, comfortabele kamers zijn voorzien van alle luxe en comfort en zijn uitgerust met een flatscreen-tv, gratis WiFi en een eigen moderne badkamer. Sommige kamers kijken uit op het terras, de kathedraal of de kerk van Saint-Thomas. Meer info en boeken.

Andere toppers die we kunnen aanraden voor je vakantie:

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het pittoreske Straatsburg

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Straatsburg? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Straatsburg!

  1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas-Vogezen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 juni 2023 - Vanlerberghe Daniël

Rustig verblijf in Mont Ste Odile (Nabor - Ottrot). Straatsburg was een meevaller (Kathedraal - Historisch Centrum- Verkenning met Batorama). Colmar en Eguisheim uniek - Route de Vin een must. Struthof-Natzwiller als herdenkingssite van haat en geweld (Naziconcentratiekamp) met aansluitend het Europees Centrum Alsace-Moselle in Schirmeck waren een openbaring. In 3 dagen veel mogen beleven als 81 jarig koppel met eigen wagen op reis!

- 5 oktober 2022 - Dirk Van Overbeke

In het verleden dikwijls door de Alsace gereden zonder te stoppen. Doodzonde, want deze mooie regio is zeker een stop van enkele dagen waard!

- 6 september 2022 - Fons

👍👍

- 25 juli 2022 - Walter van dam

Ziet er een hele gids uit heb er enkele tips uit gehaald die zeker gaan doen tijdens ons verblijf daar eind augustus!! (Ga toch de volledige gids kopen)!!

- 18 mei 2022 - H.Berghof

Alleen al de sfeer en uitstraling de mooie gebouwen de kerken en niet te vergeten de horeca geven veel plezier. De bevolking is attent.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?