De 14 x top bezienswaardigheden in Alghero, Sardinië +

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 14 x top bezienswaardigheden in Alghero, Sardinië +

15 juli 2020 in Sardinië0 reacties

Hoewel drukbezocht, is Alghero een interessant stadje om te bezoeken en dat is grotendeels dankzij haar Catalaanse invloeden. Het opmerkelijke historische centrum is een prachtige plaats om te genieten van de zonsondergang.

Beneden in Alghero is er een jachthaven waar je uren kan rondkijken naar de dobberende jachten in het helderblauwe water. Aan de andere kant heb je nog de ellenlange zandstranden die dan weer richting het noorden leiden. Dit is dé uitgelezen plek om even tot rust te komen in Sardinië. Om ervoor te zorgen dat je niets mist, deel ik de belangrijkste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Alghero.


Inhoud artikel

  1. Rondslenteren in het historisch centrum

Een van de eerste dingen die je moet doen in Alghero, is een wandeling door het historische centrum. Ter bescherming van de stad zijn de muren (bekend als 'Bastioni') gebouwd in de 16de eeuw. Langs de Bastioni zie je verschillende wachttorens, de Torre di San Giacomo, Torre della Polveriera en Torre di Sant'Elmo.

Verder vind je in het centrum de 16de eeuwse Catalaanse gotische Santa Maria-kathedraal die uitkijkt op het Piazza del Duomo. De klokkentoren van de kathedraal is toegankelijk voor een bezoek via een gotische deuropening (Via Principe Umberto). Daarnaast kan je ook nog de 14de eeuwse Porta a Terra bezichtigen, een van de twee belangrijkste poorten van de stad. Het is een 23 meter hoge toren waar nu een museum in gevestigd is over de geschiedenis van de stad. Tot slot kan je nog het pleintje Porta a Mare ontdekken waar je veel leuke cafétjes vindt en enkele boetiekjes.

  1. Wandel over de historische zeeweringen

Alghero's prachtige zeeweringen zijn zowat de belangrijkste historische bezienswaardigheid hier. Ze werden gebouwd in de 16de eeuw en zorgen de historische look en het uitzicht van de stad. Mijn tip: wandel zeker over het pad dat op de muren loopt tussen Piazza di Sulis en de Porta a Mare en geniet er van de mooie zee-uitzichten over Capo Caccia. Onderweg kan je enkele verdedigingstorens meepikken en krijg je oude bastions te zien.

  1. De indrukwekkende Grotta di Nettuno

Wat je ongetwijfeld tegenkomt tijdens je reserach rond Sardinië is de Grotta di Nettuno (De grot van Neptunus). Je kan deze prachtige bezienswaardigheid bereiken door 600 treden te bewandelen, uitgehouwen in het gesteente van de rots Escala di Cabirol. Het is echter minstens even indrukwekkend om de grot met een boot te bezoeken. Een boottocht rond het schiereiland is bij uitstek de beste manier om de kliffen en rotsen langs de kust te bewonderen. Met een boot kan je niet alleen de ondergrondse doorgangen en meren met stalactieten bezichtigen, maar ook de andere opvallende kenmerken van de kustlijn.

Binnenin de Grotta di Nettuno ontdek je zandstranden, stalactieten, stalagmieten en een ondergronds zoutmeer (Lamarmora) dat totbijna 10 meter diep is. Met een wandeling kan je naar de Reggia-kamer waar een 18 meter hoge zuil te bewonderen valt. Hoewel de Grotta di Nettuno de bekendste grot in de regio is, zijn er ook nog veel andere grotten te bezoeken.

  1. Chiesa di San Michele met prachtige koepel

Op de Via Carlo Alberto, de 'carrer major' van het middeleeuwse stadje Alghero staat de Chiesa di San Michele, gebouwd in de 17de eeuw. Deze kerk staat symbool voor de stad Alghero, dus ga zeker eens een kijkje nemen. De Chiesa di San Michele is vooral bekend om zijn betegelde koepel. De huidige tegels zijn gelegd in de jaren 1960, maar dat maakt het niet minder mooi. Wanneer je binnengaat, ga dan zeker eens op zoek naar een houten sculptuur van San Michele, die zou ooit Satan gedood hebben.

  1. Nuraghe Palmavera: duik de geschiedenis in

Nuraghe Palmavera, een Nuraghische nederzetting uit de bronstijd, is ook een bezoekje waard. Het is een van de interessantste sites op het eiland. De donjon die centraal staat, ook wel gekend als de middeleeuwse woontoren, dateert uit de 15de eeuw voor Christus en beschikt over een grote centrale kamer met een tholos (een rond gebouw met koepelvormig dak). Tip voor de fanatiekelingen: je kan ook enkele archeologische vondsten van dit complex bezichtigen in het archeologisch museum in Sassari.

  1. Tussenstop: ontspan op Spiaggia della Speranza

Ideaal als rustgevende activiteit is een tussenstopje maken bij Spiaggia della Speranza (Porto Poglina), een van de beste en rustigste stranden van de Alghero-regio. Hoewel het een behoorlijk smal strandje is, bestaat het wel uit mooi goudkleurig zand en kiezels en is ongeveer 500 meter lang. Het water is ondiep, maar op winderige dagen is het verrassend genoeg toch een populaire plek voor surfers. En net omdat het water ondiep is, is het eveneens de perfecte plaats voor families met jonge kinderen. Leuk extraatje: het nabijgelegen restaurant serveert heerlijke verse visgerechten.

  1. Bezoek haven Fertilia + hoogtepunten onderweg

Wat verderop ligt de toeristische haven Fertilia. Onderweg naar Fertilia passeer je lange een prachtige kustlijn met stranden, omgeven door duinen en dennenbossen. Maar ook voorbij Fertilia kom je zalige stranden tegen zoals Bombarde, Lazzaretto, Maristella en Mugoni, allemaal omringd door dennenbossen. Mijn tip: combineer een bezoekje aan de haven met een strandje om nadien te ontspannen en rij vervoglens door naar het park. Ideaal als daguitstap!

  1. Bezoek de Cattedrale di Santa Maria

De Cattedrale di Santa Maria steekt met haar 16de-eeuwse campanile (klokkentoren) boven het historische stadscentrum uit. De toren is bereikbaar voor een bezoek via een Catalaans-gotische deur. Vanop de toren heb je een adembenemend uitzicht! De Santa Maria is een van de belangrijkste kerken in Alghero en dus zeker een aanrader. Het is de kathedraalkerk van het bisdom Alghero-Bosa. Het interieur is onderverdeeld in drie beuken die 3 tot 6 zijkapellen tellen, allemaal versierd met barokale kunstwerken en houten of marmeren altaren, waarvan sommigen gemaakt in het kostbare Carrara-marmer.

  1. Zeldzame kustfauna en -flora in Capo Caccia

Ook de kaap Capo Caccia is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Dit is een adembenemend mooi beschermd gebied dat vooral bekend staat voor de steile kliffen, prachtige en bovendien zeldzame kustfauna en -flora, grotten en rotsformaties. Je ontdekt hier een divers natuurlijk gebied, waar je helemaal van kan genieten tijdens een rustige wandeling of met een boottocht.

Maak je hier het liefst een uitstap van? Ga dan zeker ook nog eens verder richting het zuiden, naar de toeristische haven, het strand van Cala Tramariglio en het nabijgelegen Le Prigionette-natuurreservaat met wilde paarden en albino ezels. Hier kan je verschillende excursies, wandeltochten en bootvaarten boeken om de kust langs de kaap tot in de puntjes te verkennen.

  1. Shoppen in Alghero: kunst & juwelen

In Alghero kan je uitstekend shoppen, vooral de juwelen zijn hier bijzonder, maar je vindt er ook kledij, accessoires en kunst. Alghero is de hoofdstad van de Riviera del Corallo oftewel 'Koraalriviera', wat betekent dat je er veel juwelen kan vinden die gemaakt zijn van prachtige felrode of roze materiaal. Ben je geïnteresseerd in kunst, ga dan eens naar het kunstatelier van Antonio Marras, een bekende Italiaanse ontwerper uit de stad. Zijn atelier vind je bij Porta a Mare. Verder zijn er natuurlijk ook nog gewone winkels met kledij, accessoires, schoenen...

  1. ​Ga wandelen in Porto Conte

Porto Conte is ongetwijfeld een van de mooiste gebieden die je kan bezoeken. Het ligt dichtbij Alghero en is daarom makkelijk te bereiken met de auto, je vindt hier ook Mugoni Beach. Wanneer je Porto Conte bezoek, zorg dan dat je ook tijd hebt voor het Prigionette Natuurreservaat: een prachtig reservaat van mediterraan struikgewas met een heleboel goede wandel- en fietspaden. Hier kan je de prachtige lokale fauna ontdekken.

  1. Reis naar de prehistorie: een bezoek aan Domus de Janas

Op ongeveer 10 kilometer van Alghero vind je de Necropoli di Anghelu Ruiu, beter bekend als Domus de Janas. De site werd bij toeval ontdekt in 1903 en herbergt een van de grootste prehistorische begraafplaatsen van Sardinië. Bijna 40 grotten uitgehouwen in een rotsachtige richel van zachte zandsteen die vroeger door verschillende culturen werd gebruikt. Ze dateren uit het jaar 3000 tot 2700 v.C. wat dus erg opmerkelijk is. Deze plek is een eersteklas archeologische site die mysterieus en fascinerend is. Meer informatie over de Domus de janas & info over tickets.

  1. Maak kennis met de lokale keuken

Probeer in Alghero zeker eens het lokale eten en de heerlijke wijn. Alghero, en eigenlijk heel Sardinië, is beroemd om de visrestaurants. Vis en schelpdieren zijn hier erg populair. Het meest bekende en tegelijk meest dure gerecht om te proberen is kreeft alla catalana. Deze kreeft wordt op Catalaanse wijze bereid en geserveerd met dunne plakjes tomaten en uien. Er zijn veel restaurants die dit gerecht serveren, maar het is sowieso aan te raden om ergens te reserveren.

Alghero is tevens de thuisbasis van een paar uitstekende wijngaarden. De beroemdste is Tenute Sella e Mosca, opgericht in het jaar 1899. Wijnliefhebbers kunnen hier een wijntour maken.

Nog een leuke manier om de lokale keuken écht te leren kennen, is door een kookles te volgen en de touwtjes in eigen handen te nemen. Een leuke aanrader is een Sardijnse thuiskookles waar je een 4-gangenmaaltijd prepareert in intieme sfeer. Je maakt bijvoorbeeld gnochetti met lamsravel of bruschetta met zongerijpte tomaten. En na het koken: proeven en genieten!

  1. Maak een uitstap naar het mooie Bosa

Alghero is de perfecte uitvalsbasis om een bezoekje te brengen aan het mooie Bosa. Dit is volgens velen het allermooiste dorp van Sardinië en zelfs een van de meest charmante van heel Italië. In Bosa wandel je tussen de geplaveide steegjes, kleurrijke gebouwen... Een hoogtepunt is het middeleeuws kasteel waar je een prachtig uitzicht hebt op het dorp en de kust. De sfeer die heerst in Bosa is bovendien erg relaxt en je zal je al snel op je gemak voelen. Bosa ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Alghero, perfect voor een daguitstap.

  1. Filmpje: ontdek het prachtige Alghero van bovenaf

Om je alvast in de stemming te brengen, kan je hier meekijken naar enkele prachtige beelden van Alghero, Sardinië. Enjoy!

  1. Waar overnachten in Alghero?

Wil je in het hart van Alghero verblijven? Neem dan zeker een kijkje naar Alghero Roof Garden. Deze accommodatie is uitstekend gelegen en bevindt zich in de buurt van de haven van Alghero. De accommodatie verzorgt een heerlijk ontbijtbuffet dat bij mooi weer geserveerd wordt op het prachtige terras. Puur genieten!

Je kan natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een geschikt hotel, hostel of appartement voor tijdens je bezoek aan Alghero. Ontdek hier het ruime aanbod in Alghero.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Alghero?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Alghero? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden laat ontdekken met bovendien een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?