Marseille stadswandeling langs alle bezienswaardigheden + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Marseille stadswandeling langs alle bezienswaardigheden + kaart

1 588 x gedownload34 ervaringen
  • Startpunt: La Major kathedraal
  • Eindpunt: La Major kathedraal
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 10,2 km
  • Duur: 8 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Gedeeltelijk toegankelijk
  • Dienst toerisme Marseille

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Gratis wandelroute door Marseille, ontdek alle hoogtepunten van de stad

De stadswandeling in Marseille biedt veel afwisseling. Van laag (de kades aan de Vieux Port) naar letterlijk hoog (basiliek Notre Dame de la Garde) op een heuvel. Rond de Vieux Port ligt alles wat aan bezienswaardigheden de moeite loont dicht bij elkaar. We nemen je op het traject van de stadswandeling mee naar de beste musea, de mooiste te bezichtigen kerken, de shoppingstraten, naar grote en kleine pleinen, naar smalle steegjes en grote drukke boulevards.

Ontdek de verborgen charmante plekjes van deze zuiderse havenstad

Maar ook naar tot dusver goed verborgen charmante plekjes. Wandelen in Marseille verveelt nooit, maar wie de wandeling té lang vindt, kan gerust afkorten. De kaart maakt duidelijk waar. Één ding is zeker, Marseille laat zich zien in vele gedaanten en dat houdt een citytrip hier diep in Frankrijk ongemeen boeiend.

Laat maar varen, de idee dat Marseille een ‘rauwe’ stad is. Marseille, de zuiderse havenstad aan de Middellandse Zee, heeft zeker werk gemaakt van zijn imago de voorbije jaren in de aanloop naar 2013, toen culturele hoofdstad van Europa. Maar nog steeds zet Marseille in op renovatie en restauratie, lees ook onze blog met de bezienswaardigheden in Marseille.

Marseille

Gratis stadswandeling Marseille downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Provence

Ontdek de Provence via 4 uitgewerkte stadswandelingen en verkenningen met de wagen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 7,5

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track Marseille: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

De top 5 van de bezienswaardigheden in Marseille

De Notre Dame de la Garde is een icoon in het stadsbeeld van Marseille. Niet moeilijk want de basiliek ligt te schitteren op een 158 m hoge kalkstenen rots. Wie de weg naar de basiliek te voet doet, zal dit zeker ondervinden want het is een bij momenten heel steile klim. Mooi overdag met het door het zonlicht blinkende Mariabeeld maar even prachtig ’s avonds wanneer de verlichting op de basiliek schijnt.

In deze baai kwamen de Grieken met hun schepen aan 600 v.C. Tot 19de eeuw gebeurden alle havenactiviteiten hier. Toen een uitbreiding noodzakelijk bleek, werden nieuwe havenbekkens gegraven, Bassin de la Grande Joliette.
Huidig uitzicht is van de wederopbouw na de bevrijding want volledig verwoest tijdens Tweede Wereldoorlog 1943. Architect Fernand Pouillon zorgde voor een strakke ‘look’. Andere kant van de kade is daarom anders want minder te lijden gehad van  oorlogsschade. Wandelzones zijn aangelegd. Je vindt hier een massa restaurants en cafés. Op het water dobberen honderden pleziervaartuigen en slechts nog een handvol visserssloepen.

Je komt langs de Galeries des Officiers waar officieren en onderofficieren hun logement hadden. Heel uitnodigend zijn de ligbanken aan de voet van de Tour René waar je dus gratis op een ‘zonnebank’ kan plaatsnemen. Nu lopen hier toeristen maar ooit was dit een van de strategische plekken om de stad te helpen verdedigen. De bouwwerken startten in de 12de eeuw. In de loop der eeuwen is het complex verder uitgebreid (kapel, verdedigingstoren). De Tour René werd toegevoegd in de 15de eeuw. In de 17de eeuw volgden nog andere verdedigingswerken in opdracht van de zonnekoning Louis XIV. Ook de bekende fortenbouwer Vauban had zijn aandeel in de constructies. Louis XIV liet in die periode eveneens het fort Saint-Nicolas aan de overzijde op de zuidelijke heuvel bouwen.   

Het mooiste zicht op Marseille op Tour René
Wil je het mooiste uitzicht op de stad Marseille en omgeving, dan moet je de Tour René beklimmen (79 treden). Je geniet er van een fantastisch 360 ° uitzicht. Kijk rustig rond en herken de basiliek Notre Dame de Vieux Port, de in – en uitvarende bootjes, de nieuwe commerciële haven en de cruiseschepen, het fort Saint Nicolas, het Pharo, het gebergte van de Provence-Alpes-côte d’Azur met onder meer het Garlaban massief, … Enkel de kathedraal la Major is aan je zicht onttrokken door een storend appartementsblok.

Het is een volkswijk, ten noorden van de Vieux Port, die authenticiteit uitademt, waar de straatjes heel smal zijn en volgestouwd zitten met souvenirwinkeltjes, eettentjes, tweedehandsspullen, cafeetjes, enz. Je kan er zowel artisanale werkjes op de kop tikken, souvenirs als het gekende samenraapsel van snuisterijen, kleding, tapijten. Overdag biedt het wel zijn charme en lijkt het ook veilig. Vroeger was dat wel enigszins anders toen zeelui, vissers en ongure mensen deze wijk bevolkten. Omdat de wijk op de Butte des Moulins is gebouwd, zal je hier ook vaak moeten stijgen en dalen in de steegjes. 

Rue du Panier
Trekpleister bij uitstek is de Rue du Panier, wellicht het meest schilderachtige straatje in de wijk. Het biedt een gezellige aanblik  door de oude gevels waar achter een galerijtje, een restaurant, cafeetje of gewoon een woning huist.

Je vindt ze nog in twee zeepmusea, in de museashops, in de marktstalletjes op de kade en in souvenirwinkeltjes, de enige echte Savon de Marseille. 72 % d’huile zal je steevast zien staan op de zeepblokjes. Marseille was ooit de Franse zeephoofdstad. Tijdens de 18de eeuw produceerden zeepfabriekjes duizenden tonnen zeep en die gingen vlot over de toonbank niet alleen in Frankrijk maar wereldwijd. De stad beschikte over een groot aantal oliemolens waarmee olijven werden geperst en de daaruit verkregen olie was een hoofdbestanddeel voor zeep. Zo ging de bal aan het rollen. Zoveel jaren later zijn er maar een handvol fabriekjes over.

Route op de kaart


Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

34 ervaringen

- 18 augustus 2019 - Vivian

Aan de hand van deze stadswandeling hebben we een hele mooie route gelopen door deze onverwacht prachtige stad. Ook de mogelijkheden om hier en daar af te wijken van de route of een alternatief vervoer te nemen (het treintje) heb ik gewaardeerd.

- 15 augustus 2019 - Verberdt Paul

Ik vind het een schitterende gids, met schitterende uitleg. Vooral het plan is heel nuttig, alsook het aanduiden van de plaatsen vanwaar je een schitterend zicht hebt (foto kunt maken). Van Marseille wordt gezegd dat het niet altijd veilig is ? Wij dachten ook te wandelen langs: escaliers cours Julien en via de trappen van Rue Armand Bédarride is dat misschien een niet zo veilige buurt ?

- 29 juli 2019 - Ilse Van Buggenhout

Inderdaad, altijd goede routes, zoals gewoonlijk; wij zouden wel wat meer andere informatie krijgen buiten kerken en standbeelden; zo'n speciale plaatsjes van locals bv. of info i.v.m. uitstap in de natuur of adresjes van gidsen ....

- 18 juli 2019 - Inge Thoolen

Heel erg leuk is de marche Noailles en de winkels eromheen met groente fruit zoetigheden specerijen ....van alles! je waant je in noord Africa, alleen gesloten op zondagen

- 29 juni 2019 - Daniel Knudde

prima gids. we hebben Marseille ongeveer op dezelfde manier verkend en dat was een unieke beleving. We houden deze gids zeker bij voor enkele aanvullende bezoeken.

Gratis stadswandeling Marseille downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?