Speelsteden EK 2024 in Duitsland: Wat is er te zien en doen in elke stad naast het voetbal?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Speelsteden EK 2024 in Duitsland: Wat is er te zien en doen in elke stad naast het voetbal?

28 maart 2024 in Duitsland0 reacties

Naar het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland? Wat is er te zien en doen in elke stad buiten het stadion?

Voetbalfans opgelet want op 14 juni 2024 gaat het EK (Europees Kampioenschap) voetbal in Duitsland van start. De wedstrijden worden gespeeld in 10 verschillende steden in Duitsland.

In deze blogpost lees je meer over de speelsteden, hoe je deze makkelijk kan bereiken en waar je kan overnachten. Uiteraard geven we nog wat tips & tricks voor een EK-wedstrijd te combineren met een leuke citytrip naar een van de gaststeden.

Inhoud artikel

  1. Duitsland als gastland voor het EK 2024

Het EK 2024 wordt gespeeld in ons buurland Duitsland. Er werden maar liefst tien steden aangewezen voor het Europees Kampioenschap. Hieronder vind je alvast een overzicht van de Duitse steden waar je wedstrijden kan bijwonen van je favoriete voetbalploeg.

Wist je trouwens dat het niet de eerste keer dat is dat Duitsland een groot voetbaltoernooi organiseert? Zo werd hier eerder ook al het WK in 1974 en 2006 en het EK in 2008 gespeeld.

De verschillende speelsteden op de kaart

De speelsteden van 2024 liggen redelijk verspreid in Duitsland, zo heb je de Beierse hoofdstad München in het zuiden van Duitsland, Düsseldorf en Keulen in Noordrijn-Westfalen dichtbij huis en havenstad Hamburg in het noorden van het land.

  1. Waar en wanneer begint het EK voetbal in Duitsland?

  • De officiële start van het Europees Kampioenschap is op 14 juni 2024 met een openingswedstrijd in München om 21 uur. Het gastland Duitsland en Schotland mogen als eerste de spits afbijten in de Allianz Arena.
  • De finale wordt gespeeld op 14 juli 2024 in het Olympiastadion van Berlijn.
  • In totaal worden er zo’n 51 wedstrijden gespeeld, verspreid over de Duitse steden die hierboven reeds vernoemd werden.
  1. Welke landen zijn gekwalificeerd voor het EK 2024?

Er zijn 21 van de 24 landen die dit jaar meedoen aan het EK voetbal. Zo zullen (in alfabetische volgorde) Albanië, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Schotland, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije en Zwitserland dit jaar deelnemen aan het EK.

  1. Speelschema EK 2024 België & Nederland

Benieuwd wanneer de Belgen of Nederlanders juist spelen tijdens het EK? Hieronder vind je een overzicht van het speelschema van het Europees Kampioenschap voetbal in 2024 voor België en Nederland.

Tabel Groepsfase – EK 2024 voor België

DatumUurWedstrijdGroepSpeelstad
Maandag 17/06/202418u00België - SlowakijeEFrankfurt
Zondag 22/06/202421u00België - RoemeniëEKeulen
Woensdag 26/06/202418u00Play-off winnaar ploeg B - BelgiëEStuttgart

Tabel Groepsfase – EK 2024 voor Nederland

DatumUurWedstrijdGroepSpeelstad
Zondag 16/06/202415u00Nederland - Play-off winnaar ploeg ADHamburg
Vrijdag 21/06/202421u00Nederland - FrankrijkDLeipzig
Dinsdag 25/06/202418u00Nederland - OostenrijkDBerlijn

Verder verloop van het EK 2024

  • Alle nummers 1 en 2 zullen door gaan naar de achtste finales van het EK 2024, aangevuld met de vier beste nummers 3.
  • Tijdens de achtste finales worden er acht wedstrijden gespeeld, 8 winnaars gaan door naar de kwartfinales.
  • Nadien volgen er 4 kwartfinales waarbij alle winnaars doorgaan naar de halve finales.
  • Wie de halve finale wint, gaat door naar de finale die gespeeld wordt in Berlijn, de hoofdstad van Duitsland.
  1. Hoe reis je best naar Duitsland tijdens het EK?

Nadat je een ticketje voor je favoriete voetbalwedstrijd hebt kunnen scoren, is het natuurlijk belangrijk dat je er ook geraakt. Duitsland is erg centraal gelegen in Europa, waardoor het goed verbonden is met de buurlanden.

Maar hoe reis je nu best naar een van de Duitse speelsteden? Je kan ervoor kiezen om een vliegticket te boeken, met je auto te rijden naar de speelstad waar je een wedstrijd wilt bijwonen of je kan ook met de trein reizen.

Met de auto

Aangezien de speelsteden verspreid zijn over het hele land, kan je best je best je begin- en eindbestemming ingeven bij de routeplanner van ANWB. Via deze tool kan je de beste route en eventuele kosten (zoals milieuvignetten) in een handomdraai berekenen.

SpeelstadAfstand BrusselAfstand AmsterdamTreinticket - Milieuvignet
Frankfurt400 km (4u30)440 km (5u)Treinticket - Milieuvignet
Keulen225 km (2u40)260 km (3u)Treinticket - Milieuvignet
Stuttgart550 km (6u15)615 km (6u50)Treinticket - Milieuvignet

MILIEUVIGNET: Ben je van plan met de auto naar Duitsland te rijden? Koop je dan op voorhand een milieusticker en voorkom een boete.

Met de trein

Of plan je trip met de trein. De Deutsche Bahn heeft namelijk een uitgebreid treinnetwerk. Zo zijn er rechtstreekse treinverbindingen met 12 landen. Vermijd nodeloze stress en ellenlange rijen aan de loketten in de treinstations en bestel je treintickets online op voorhand.

Geen zin om tijd te verliezen overdag aan een treinrit? Dan kan je eventueel ook een ritje maken met de nachttrein naar Berlijn en van daar verder reizen naar jouw eindbestemming.

Met het vliegtuig

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om met het vliegtuig naar Duitsland te reizen. De speelsteden hebben een internationale luchthaven dichtbij (sommigen op minder dan een uur verwijderd van de stadia). Er zijn ook alternatieve luchthavens afhankelijk van hoelang je wilt reizen. Boek hier je vliegtickets.

  1. Leuke stedentrip in combinatie met een EK-wedstrijd?

Na of voor je EK-wedstrijd nog even blijven hangen in de speelstad waar je je op dat moment bevindt? Waarom ook niet! Er valt, naast het Europees Kampioenschap, meer dan genoeg te zien en te beleven in elk van deze tien Duitse steden. Hieronder lees je alvast wat meer over de steden en hun niet-te-missen bezienswaardigheden of excursies.

Berlijn

Laten we meteen beginnen met de hoofdstad van Duitsland: Berlijn! Berlijn is 1 van de grootste steden van Europa, met een oppervlakte waar Parijs maar liefst 8 keer in zou passen. In de stad gaan geschiedenis en moderniteit hand in hand, en tussen de overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog vind je veel street-art, moderne architectuur en hippe galerijen, winkels en restaurants (met top veggie/vegan aanbod).

Afstand tot het Olympiastadion in Berlijn

  • Te voet: 2u50 wandelen
  • Met de auto: 41 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 36 minuten

Dortmund

Dortmund staat bekend als ‘de groene metropool’. Dat komt omdat de helft van het gebied bestaat uit waterwegen, bossen en grote parken zoals het bekende Westfalenpark. Maar vergis je niet, daarnaast vind je er ook een rijke cultuur door allerlei historische gebouwen, traditionele monumenten en kerken in de middeleeuwse stad. Ga zelf op ontdekking door Dortmund met onze uitgestippelde wandeling, download hier onze stadswandeling in Dortmund.

Afstand tot het Signal Iduna Park

  • Te voet: 38 minuten wandelen
  • Met de auto: 11 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 20 minuten

München

München is een cocktail van imposante bezienswaardigheden, weelderige barokkerken en musea van wereldklasse. Kunstliefhebbers hebben hier de keuze uit zoveel kunstmusea dat ze niet zullen weten waar te beginnen.

De onschatbare collecties werden verzameld door de Wittelsbachse vorsten die tot in de 20e eeuw over Beieren regeerden. Het zijn dezelfde heersers die verantwoordelijk zijn voor alle paleizen in de stad. Download onze stadswandeling München voor een eerste kennismaking!

Afstand tot de Allianz Arena

  • Te voet: 2u30 wandelen
  • Met de auto: 30 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 32 minuten

Düsseldorf

Düsseldorf, een mooie mix van vrolijkheid en charme gelegen aan de Rijn. Lang geleden was het een eenvoudig vissersdorpje maar is inmiddels uitgegroeid tot een metropool. Een dagje Düsseldorf is kuieren door de brede straten en winkels, bezoeken van musea en historische gebouwen en genieten op de terrasjes van de knusse cafés langs de Rijn met een lekker Altbiertje in de hand. De stad heeft dan ook niet voor niets de langste toog ter wereld.

Afstand tot de Merkur Spiel – Arena

  • Te voet: 1u15 wandelen
  • Met de auto: 15 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 30 minuten

BESPAAR TIP: Bespaar tijd en geld met de Düsseldorf Card en geniet van toegang tot attracties, activiteiten, musea, tentoonstellingen en rondleidingen door de stad.

Stuttgart

Stuttgart ligt in de regio Beieren en is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Deze stad heeft een rijke geschiedenis die tot uiting komt in zijn indrukwekkende architectuur en musea. Het Altes Schloss, het oude kasteel, is een adembenemend stukje geschiedenis in het hart van de stad.

Verder wordt de stad omgeven door schilderachtige wijngaarden en prachtige parken zoals het Killesbergpark, een ontspannen toevluchtsoord met bloemrijke tuinen, vijvers en een schattige stoomtrein. Voor een panoramisch uitzicht op de stad kun je de Stuttgart TV-toren bezoeken, gelegen in het schilderachtige park Weißenburg. Tickets om de Fernshturm te beklimmen boek je hier.

Afstand tot de Mercedes-Benz Arena

  • Te voet: 1u15 wandelen
  • Met de auto: 20 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 30 minuten

Keulen

Keulen is een van de grootste steden van Duitsland en ook nog eens een van de oudste steden van het land. De stad is gelegen in Noordrijn-Westfalen en zeker een bezoekje waard. De stad wordt in tweeën gedeeld door de Rijn, met het historische centrum gelegen aan de westeroever.

Aan de geplaveide straatjes vind je hier ontzettend veel bezienswaardigheden zoals de Stapelhäuser met kleurrijke vakwerkgeveltjes. Maar ook de Grote Sint-Martinuskerk, het Rathaus, de Glockengasse 4711 met het Farina-Haus en natuurlijk de Kölner Dom, welke ver boven de rest van de stad uitsteekt, zijn interessante plekjes in deze stad. In Keulen kun je gemakkelijk meerdere dagen verblijven.

Afstand tot het Rhein Energie Stadion

  • Te voet: 1u30 wandelen
  • Met de auto: 30 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 40 minuten

BESPAAR TIP: Beleef zoveel mogelijk van Keulen met de KölnCard. Maak gratis gebruik van het openbaar vervoer en geniet van 50% korting bij bezienswaardigheden en musea.

Hamburg

In het noordwesten van Duitsland ligt de stad Hamburg, op een 600 km van Brussel. Het is de op een na grootste stad van het land en ligt langs de rivier Elbe, wat het ook een belangrijke havenstad maakt. Verder zorgt de rivier Aalster er ook voor een gezellige uitstraling door de vele bruggetjes (zo’n 2400) die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden.

  • In de Altstadt kun je statige gebouwen beschouwen zoals het stadshuis en de gotische St. Petri Hauptkirche.
  • In Nuestadt wandel je door chique winkelstraten en ligt het luxe grootwarenhuis Alsterhous.
  • In de havenwijk kun je terecht voor een aangename wandeling langs het water en de vele moderne gebouwen, je kan er ook heerlijk op het water varen in een bootje.
  • Verder is een nog een hippe jonge buurt waar je kunt genieten van vele culinaire en biologische gerechtjes en lekkere cocktails en in St. Pauli kan je helemaal losgaan in de vele nachtclubs.

Afstand tot het Volksparkstadion

  • Te voet: 2u10 wandelen
  • Met de auto: 30 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 1u

Leipzig

Leipzig is de ideale bestemming voor liefhebbers hebben van kunst en cultuur. Deze bijzondere stad in het oosten van Duitsland, staat ook wel bekend als dé stad van de klassieke muziek en kan uitpakken met enkele historische bouwwerken en boeiende musea. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan de voormalige werkplaatsen van wereldberoemde componisten Bach en Mendelssohn?

Ook is deze stad een waar plaatje op vlak van architectuur. Je vindt er namelijk heel wat gebouwen in de historische stijl uit de Gründerzeit periode. Net voor de aandelencrash in 1873 werden heel wat rijkelijk versierde gebouwen opgetrokken die terugblikken naar bekende architectonische stijlen van de geschiedenis. Als je een wandeltour door Leipzig volgt neemt door de stad, kijk dan zeker uit voor de overdekte passages die pure luxe uitstralen, de stad heeft er wel 24.

Afstand tot de Red Bull Arena

  • Te voet: 30 minuten wandelen
  • Met de auto: 10 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 25 minuten

Gelsenkirchen

Gelsenkirchen bevindt zich in het noordelijke gedeelte van het Ruhrgebied, het industriële hart van het land. Neem tijdens je bezoek aan deze stad zeker een kijkje bij het voormalig industriële Nordsternpark in de wijk Gelsenkirchen-Horst voor een beeld van het commercieel verleden. Deze site biedt kantoren, een openluchttheater, een café en hotel, en een landschapspark.

De trap naar Halde Rungenberg brengt je naar de lichtinstallatie "Nachtzeichen" op de top (bekijk ligging): deze bestaat uit twee enorme schijnwerpers die 's nachts de illusie van een piramide creëren. Vanaf de top kan je ook de hypermoderne Veltins-Arena zien. Als een van de meest iconische voetbalclubs in Duitsland heeft Schalke 04 een toegewijde fanbase.

Afstand tot de Veltins Arena

  • Te voet: 1u20 minuten wandelen
  • Met de auto: 20 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 25 minuten

LEESTIP: Download hier je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.

Frankfurt

Als je denkt dat de Duitse steden op elkaar gelijken, dan heb je het hier mis. Frankfurt am Main is een moderne stad vol contrasten. Je loopt hier tussen de betonnen, glazen en stalen wolkenkrabbers zoals de Main Tower maar de traditionele, sfeervolle stad heeft ook een rijk cultureel aanbod.

Van boeiende musea tot het bruisende nachtleven, Frankfurt kent voor ieder wat wils. Gebruik alvast onze stadswandeling door Frankfurt als leidraad voor je bezoek.

Afstand tot de Deutsche Bank Park

  • Te voet: 1u20 minuten wandelen
  • Met de auto: 15 minuten rijden
  • Openbaar vervoer: 35 minuten
  1. Waar overnachten tijdens het EK?

Wil je tijdens het EK graag overnachten in de buurt van het stadion of in de stad waar de wedstrijd zal gespeeld worden? Goed idee. Houd echter wel in je achterhoofd dat dit een erg drukke periode zal zijn, niet alleen omwille van het EK maar ook omdat de zomervakantie nadert.

Daarom is het verstandig om je hotel tijdig te boeken, hoe sneller hoe beter! De hotels rondom de stadia zullen namelijk snel volzet zijn en hun prijzen gaan alleen maar stijgen. Ga je met het vliegtuig? Dan kan je eventueel kiezen om een totaalpakket te boeken: boek hier je vliegticket + hotel.

Bekijk onze verblijfpagina's voor wat inspiratie

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?