Dom van Keulen bezoeken? Alle info, tickets en wachtrijen overslaan

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dom van Keulen bezoeken? Alle info, tickets en wachtrijen overslaan

23 december 2023 in Keulen9 reacties

De Hohe Domkirche Sankt Petrus, beter bekend als de Dom van Keulen, is de grootste kathedraal van Duitsland en daarmee ook één van de grootste kerken in Europa.

De Dom vormt daardoor een belangrijk onderdeel van het beeld van Keulen en het is daarom niet verwonderlijk dat het de grootste bezienswaardigheid van de stad is en daarnaast één van de grootste bezienswaardigheden van Duitsland. Wanneer je een reisje naar Duitsland maakt, kan de Dom van Keulen dus zeker niet ontbreken aan je tripje!

Tickets voor je bezoek aan Keulen (bespaar)

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een KölnCard vanaf € 9, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Wil je graag een stadstour boeken in Keulen? Dat kan voor € 10 per persoon. Boek je tour in Keulen online. Wist je dat je ook een rondvaart kan maken op de Rijn? Kijk hier

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Köln.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Belangrijke plek

Al in de Romeinse Tijd was de plek waar de Dom van Keulen staat een belangrijke plek en kwamen christenen op die plek samen om diensten te houden. Al snel stond er een kerk, waarna er nog meerdere kerken hebben gestaan tot de Dom uiteindelijk werd gebouwd in de 13de eeuw.

1.2. Van oude kerk tot kathedraal

Aartsbisschop Rainald van Dassal bracht in 1164 de relikwieën van de 3 koningen na een reis naar Italië als geschenk van keizer Frederick naar Keulen. Hierdoor werd de kerk een belangrijke pelgrimskerk. In 1225 werd besloten om de oude kerk te vervangen voor een grotere kathedraal die een waardig symbool zou worden van de status als pelgrimskerk. In 1248 is het oostkoor afgebrand.

1.3. Nieuwe kathedraal

Onder leiding van Gerhard von Rile werd aan de bouw van de nieuwe kathedraal begonnen. Er werd gekeken naar de Frans gotische bouwstijl en het oostelijke deel van het nieuwe gebouw werd naar het voorbeeld van de kathedraal van Amiens gebouwd.

1.4. Inwijding door het koor

In 1322 was het koor van de kerk voldoende gevorderd om de kathedraal in te wijden. Hierbij werden de relikwieën van aartsbisschoppen Engelbert II van Berg, Reinald van Dassel, Gero, Filips I van Heinsberg en Koenraad van Hochstaden bijgezet in het nieuwe koor.

1.5. De eerste mis

De bouw ging verder met het dwarsschip en de 2 westelijke torens, waarna op 7 januari 1388 de kerk ver genoeg opgebouwd was dat er een mis gehouden kon worden. Vervolgens werd in 1410 onder leiding van Nikolaus van Bueren de eerste kerkklok in de zuidelijke toren gehangen, waarna in 1448 twee andere klokken er bij werden gehangen.

1.6. Geldgebrek & stopzetting bouw

Tegen het einde van de 15de eeuw viel de bouw van de kathedraal langzaam stil. Dit kwam onder andere doordat er minder pelgrims naar Keulen kwamen, waarnaast er ook minder aflaten verkocht werden. Hierdoor ontstond er een geldgebrek en in 1528 viel de bouw dan ook geheel stil. Op dit punt was het koor en het onderste deel van de westelijke façade af, maar desondanks werd keizer Ferdinand I alsnog op 5 januari 1531 in de dom tot koning gekroond.

Halverwege de 18de eeuw werd er besloten om de kerk deels opnieuw in te richten volgens de barokke stijl, maar in 1794 werd de dom beschadigd tijdens een aanval van revolutionaire troepen.

1.7. Nieuwe interesse

Nadat in 1801 een concordaat werd gesloten tussen Napoleon en Paus Pius VII werd het gebouw weer als een kerk ingewijd. Hierna steeg de interesse in de kerk opnieuw grondig en mede dankzij de vondst in 1814 van de originele bouwplannen werd het enthousiasme om de kerk te voltooien steeds groter.

1.8. Restauratiewerken

Uiteindelijk werd in 1823 begonnen aan restauratiewerkzaamheden volgens ontwerpen van Ernst Friedrich Zwirner, maar er werd pas in 1842 begonnen met de bouw zelf. Er werd zoveel mogelijk volgens de middeleeuwse ontwerpen gewerkt, waarbij er wel gebruik gemaakt werd van de nieuwere bouwtechnieken.

In 1836 werd het interieur afgewerkt, maar pas in 1880 werd de bouw voltooid met het afwerken van de torens. Er werd een groot feest gehouden waar zelfs de keizer bij aanwezig was.

1.9. Opvallende hoogte

De kathedraal was voor een tijdje het kerkgebouw met de hoogste toren tot aan de bouw van het Munster van Ulm in 1890 en de voltooiing van het Washington Monument in 1884 was het zelfs het hoogste bouwwerk ter wereld.

Onze tip: Bezoek je Keulen? Vergeet dan zeker niet onze gratis stadswandeling Keulen te download en kom langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

1.10. UNESCO Werelderfgoed

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de dom door meerdere zware bommen geraakt, maar desondanks liep deze geen al te grote, desastreuze schade op. Om de noordelijke toren stond echter wel een hoge muur om te zorgen dat deze niet om zou vallen.

Na de oorlog volgde dan ook een grote restauratie en in 1956 was de kathedraal zo goed als hersteld. Sinds 1996 staat de dom ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 1. De Dom van Keulen: klokken, orgel & schatkamer

2.1. De Dom: algemeen

 • De Dom van Keulen is een gotische kathedraal die volgens het voorbeeld van de Frans gotische kerken gebouwd is.
 • De kerk is gebouwd als een kruiskerk, wat goed te zien is vanuit de torens. Het grootste deel van de kerk stamt uit de 19de eeuw, alleen de westelijke façade komt uit de 13de eeuw.
 • De kathedraal is 144,58 meter lang en 86,25 meter breed en het plafond heeft een hoogte van 44 meter.
 • De beide torens reiken tot aan een hoogte van ruim 157 meter en bevatten beide 509 traptreden.

2.2. De klokken

 • In de torens hangen 11 klokken.
 • De grootste klok is de Sankt-Petersglocke uit 1923 die samen met de klepel maar liefst 24 ton weegt. Het is ook de grootste klok ter wereld.
 • De Dreikönigsglocke, de Pretiosa en de Speciosa zijn geïnstalleerd in de 15de eeuw.
 • De klokkenstoel vanuit waar de klokken bezichtigd kunnen worden bevinden zich in de zuidelijke toren op een hoogte van 53 meter na 291 traptreden.

2.3. Orgels

 • In de kerk zijn in totaal 4 orgels te vinden.
 • De 2 kleine orgels zijn geïnstalleerd in de Mariakapel en de Sacramentskapel, terwijl de 2 hoofdorgels in de noordelijke kruising van de dom te vinden zijn. Deze 2 orgels zijn gemaakt door Johannes Klais Orgelbau in de 20ste eeuw.
 • Het Querhausorgel werd in 1948 ter ere van het 700-jarig bestaan van de dom geïnstalleerd, het tweede orgel werd pas in 1998 toegevoegd.

2.4. Het Hoge Altaar

 • Het Hoge Altaar in de kerk stamt uit 1322 en is een zeer bijzonder werk.
 • Het altaar is gemaakt van zwart marmer en bevat wit marmeren niches waarin beelden te vinden zijn van heiligen.
 • Achter het hoofdaltaar is de reliekschrijn van de Drie Koningen te vinden. De schrijn werd gemaakt door Nicholas van Verdun tussen 1167 en 1191 om de relieken van de Drie Koningen te herbergen. De schrijn is gemaakt van brons en zilver en bevat kleine beeldjes en vele edelstenen.

2.5. Het Kruis van Gero & glas-in-lood ramen

 • In de kerk vind je ook het Kruis van Gero, een levensgroot kunstwerk uit eikenhout dat uit de 10de eeuw stamt. Het kunstwerk beeldt de kruisiging van Jezus uit.
 • De glas-in-lood ramen van de dom zijn ook zeker de moeite waard. Vele ramen zijn gedoneerd aan de dom door bisschoppen en koningen. Het Bayernfenster is het bekendste glas-in-lood werk van de Dom van Keulen. Dit glas-in-lood was een geschenk van de koning van Beieren en beslaat in totaal maar liefst 5 ramen.

2.6. De schatkamer

 • Onder het gebouw is de schatkamer van de Dom te vinden, waarin belangrijke relikwieën en andere religieuze werken te vinden zijn.
 • Zo is hier onder andere de bisschopsstaf van Sint-Maternus, de eerste bisschop van Keulen, te vinden, maar zijn er ook manuscripten, kleden en andere voorwerpen terug te vinden.
 1. Openingsuren van de Dom?

De Dom van Keulen is het gehele jaar door geopend. Je kan de Dom bezoeken volgens volgende openingsuren:

 • Tussen november en april is de kerk van 06:00 tot 19:30 uur geopend
 • Van mei tot en met oktober is het geopend van 06:00 tot 21:00 uur.
 • Op zondagen en feestdagen is de kerk geopend tussen 13:00 en 16:30 uur voor een toeristisch bezoek.
 • Daarnaast wordt de kerk soms (deels) afgesloten voor diensten. Actuele openingstijden zijn te vinden op de website.

De zuidelijke toren kan ook bezocht worden tot een hoogte van 97 meter. Check voor je bezoek even welke periode en welke uren de toren opengesteld is:

 • De toren is tussen november en februari geopend tussen 09:00 en 16:00 uur.
 • In maart, april en oktober tussen 09:00 en 17:00 uur.
 • Van mei tot en met september van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Toegang is tot een half uur voor sluitingstijd.

De schatkamer van de Dom is dagelijks geopend tussen 10:00 en 18:00 uur, behalve op 1 januari, Weiberfastnacht, het weekend van carnaval, Rosenmontag, 11 november, heiligenavond, en eerste kerstdag.

 1. Hoe tickets kopen?

Om de Dom van Keulen te bezoeken hoef je geen ticket aan te schaffen en kan je gratis binnen lopen. Wil je echter de toren beklimmen of de schatkamer bezoeken, dan dien je wel een ticket aan te schaffen. Heb je een KölnCard dan krijg je korting.

 • Een ticket om de toren te beklimmen kost €4 voor volwassenen en €2 voor kinderen en studenten.
 • Een ticket voor de schatkamer kost €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen en studenten.
 • Een combinatieticket voor de schatkamer en een beklimming van de toren kost €8 voor volwassenen en €4 voor kinderen en studenten.
 1. Vermijd de wachtrijen

Doordat er geen tickets nodig zijn om de kerk te betreden is het mogelijk om direct door te lopen. Wel is het aan te raden om de dom buiten het hoogseizoen te bezoeken om de grootste drukte te vermijden.

Tickets voor de toren en de schatkamer zijn alleen ter plekke te verkrijgen, waardoor het aan te raden is om zo vroeg mogelijk een bezoek te brengen aan de dom en direct een ticket voor de schatkamer en/of de toren aan te schaffen.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Te voet

De Dom van Keulen is in het centrum van Keulen gelegen en het is dan ook zeer goed te voet te bereiken. Zo is het nog geen half uur lopen vanaf het Ulrepforte, en ook vanaf het Flora Köln Palais im Park is het een half uur lopen.

6.2. Met het openbaar vervoer

De Dom van Keulen is naast het Köln Hauptbahnhof gelegen, vanwaar het nog maar enkele minuten lopen is.

6.3. Met de auto

Net zoals alle grote steden van Duitsland heeft Keulen een milieuzone, waarvoor je een groene milieusticker nodig hebt om binnen deze zone met de auto te mogen rijden. Wanneer je een milieusticker hebt kan je vlakbij de Dom van Keulen parkeren in de parkeergarage Parkhaus Am Dom, welke naast de kerk gelegen is.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • De Dom van Keulen is een kathedraal waar nog steeds dagelijks diensten worden gehouden, en je dient dan ook respect te tonen wanneer je de kerk bezoekt door je niet te bloot te kleden en stil te zijn in de kerk.
 • Het beklimmen van de toren is niet aan te raden aan mensen met claustrofobie of hoogtevrees.
 1. Waar overnachten in Keulen?

Ben je nog zoek naar een leuk verblijf in Keulen? Hierbij een overzichtje van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & appartementen in Keulen.

 1. Rondleiding en tours in Keulen

 1. Filmpje: een staaltje interessante geschiedenis

Wil je je nog meer voorbereiden op je bezoek aan de Dom van Keulen? Bekijk dan dit filmpje waar je nog meer te weten komt over de interessante geschiedenis van de kathedraal.

 1. Download je gratis stadswandeling Keulen

Tripje gepland naar Keulen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Keulen. Ideaal om Keulen volledig te verkennen op eigen tempo! Tijdens deze wandeling door Keulen maak je kennis met de 3 grootste troeven van de stad: geschiedenis, Rijn en shopping.

Keulen

Gratis reisgids Keulen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 maart 2024 - lieve kindt

Zeer bruikbare reisgids! Keulen, prachtige stad, waar je gemakkelijk alles te voet kunt doen.

- 20 november 2023 - Trienekens Jan

Een mooie verzorgde avond

- 19 augustus 2023 - hans

zeer informatief. Heb ik zeker wat aan. bedankt

- 12 april 2023 - Dirk Deceuninck

Beschrijving is onmisbaar bij een aantal dagen in Keulen. Duidelijke en uitvoerige beschrijving. Top

- 15 januari 2023 - Anita Bastin

Met veel plezier zullen wij binnen enkele maanden de Dom van Keulen bezoeken dankzij de nuttige info van jullie, wij zijn heel nieuwsgierig!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?