Dé 31 x bezienswaardigheden in Brussel + leuke tips en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Dé 31 x bezienswaardigheden in Brussel + leuke tips en foto's

26 juli 2021 in Brussel9 reacties

Brussel is meer dan de Grote Markt en Manneken Pis, meer dan de Sint-Michiels en St-Goedelekathedraal, de Wetstraat, de Beurs… Geen zin om de hele tijd tussen hordes toeristen te staan? Dat begrjipen we helemaal! Net daarom hebben wij een overzicht gemaakt van zowel de populaire bezienswaardigheden als de minder bekende bezienswaardigheden. Hieronder vind je alvast een overzicht van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Brussel én de beste tips van locals.

Ontdek bruisend Brussel met locals

Onze tip: Boek een wandeling of fietstocht in Brussel met een lokale gids, zo kom je leuke weetjes te weten en ontdek je plekjes waar gewone toeristen niet komen.

Wil je veel zien en doen in Brussel? Koop je Brussels Card online € 27, hiermee heb je gratis toegang tot alle musea en kerken (incl. ) + korting van minstens 25% op toeristische attracties.

Inhoud artikel

 1. Kunstberg en prachtige uitzichten op Brussel

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Kunstberg geen berg vol kunst, al staan er wel enkele beelden. In 1883 werd met het doen verdwijnen van de volkse Rochuswijk de aanzet gegeven voor een oplopende laan vol met tuinen, met kunstwerken, een park. Niet alles werd echter gerealiseerd. In 1954 kwam er al een heraanleg waarbij o.a. plaats moest gemaakt worden voor de Koninklijke Bibliotheek (aan je rechterhand). In 2009 werd het Square Meeting Centre geopend, het glazen gebouw dat je ziet.

Koninklijke Bibliotheek en Panoramazicht 1

De Koninklijke Bibliotheek werd ingehuldigd in 1969 ter ere van Koning Albert I. De totale oppervlakte beslaat 67.000 m² over meer dan 15 verdiepingen, waarvan vijf ondergronds. De collectie boeken is gespreid over 150 km boekenrekken. Ook het wettelijk depot is hier gevestigd: elk boek dat in België verschijnt moet ook naar hier gestuurd worden.
Op de 5de verdieping bevindt zich een cafetaria waar je tijdens de middag aan zeer betaalbare prijzen een spaghetti of andere snack kan eten, met een geweldig uitzicht op de stad als bonus.

Paleis voor Schone Kunsten (Bozar)

Bozar is een buitenbeentje in België. Tweejaarlijks is dit gebouw het centrale punt van Europalia, maar ook van belangrijke tijdelijke tentoonstellingen. Ook op het vlak van muziek is het wereldberoemd: hier heeft de Koningin Elisabethwedstrijd plaats. Op architecturaal vlak is het bijzonder omdat het grotendeels ondergronds gebouwd is. De voorkant komt immers uit op het Paleizenplein en daar mocht niet in de hoogte gebouwd worden, omdat dit het zicht vanuit het paleis op de benedenstad zou belemmeren.

Het Paleis voor Schone Kunsten is niet zo oud (1928). De architect was Victor Horta. Hij heeft ondanks al de beperkingen die hem werden opgelegd enorm gespeeld met licht en daardoor zeer waardevolle tentoonstellingszalen gecreëerd, samen met een concertzaal. Deze prachtige muziekruimte heeft een perfecte akoestiek en is wondermooi met zijn ovale vorm.

Panoramazicht 2: Coudenberg

Geniet in de bocht op de Coudenberg van de tweede mogelijkheid voor een weliswaar beperkt panoramazicht.

Muziekinstrumentenmuseum en Panoramazicht 3

Het Muziekinstrumentenmuseum is ondergebracht in het voormalige warenhuis Old-England, een prachtig voorbeeld van Art Nouveau. In dit museum kan je de evolutie zien van de muziekinstrumenten, van de oudheid tot nu. Het bevat één van de belangrijkste collecties muziekinstrumenten ter wereld.

Wil je genieten van een derde mogelijkheid om Brussel vanuit de hoogte te bekijken, begeef je dan naar het hoogste verdiep waar tevens het restaurant is. Bij onze laatste verkenning was dit bezoek (enkel restaurant en uitzicht) gratis. Het museum is te betalen.

Onze tip: ga met de historische lift naar boven en kom langs de trappen naar beneden. Zo krijg je een glimp op elk verdiep van het museum … gratis.
Wie graag het Muziekinstrumentenmuseum wil bezoeken kan zijn tickets online boeken via deze link.

 1. Magritte Museum

Het Magritte Museum maakt deel uit van het Museum voor Schone Kunsten en heeft een aparte ingang. René Magritte was een surrealistisch schilder die gestorven is in Brussel (Schaarbeek) in 1967. Een typisch kenmerk is de tekst die hij op zijn schilderijen schreef, waarvan de beroemdste wellicht “Ceci n’est pas une pipe” (Dit is geen pijp), hoewel hij wel een pijp geschilderd had.

Zijn hoofddoel was om de kijker te doen nadenken over kunst en het surrealisme. Dit museum bevat meer dan 200 werken van Magritte, de grootste collectie in de wereld van deze schilder. Ben je een kunstfan? Dan moet je dit museum zeker bezocht hebben!

Wil je graag het Magritte Museum bezoeken? Koop je ticket hier online, sla de wachtrij over en wees zeker van je toegang.

 1. Museum voor Schone Kunsten

Verwar het Museum voor Schone Kunsten niet met het gelijknamige Paleis voor Schone Kunsten dat een eindje verderop ligt op de Coudenberg. De toegang tot dit museum bevindt zich in de Regentschapstraat en de gebouwen lopen door tot aan het Museumplein.

De collecties zijn gespreid over 5 afdelingen om tot een waardevolle verzameling kunst te komen van de 15de tot de 21ste eeuw. Opmerkelijk, de meeste verdiepingen van dit gebouw liggen onder de grond.

 1. Kleine Zavel en Grote Zavel

4.1. De Kleine Zavel

De Kleine Zavel is een mooi aangelegd parkje (in een prachtige neorenaissancestijl) waarin vele beelden staan, gemaakt door bekende 19e eeuwse Belgische kunstenaars. Deze stellen verschillende Brusselse gilden voor: elk beeld draagt namelijk een attribuut van een gilde. Centraal staan de beelden van de graven Egmont en Hoorn. Zij waagden het zich te verzetten tegen de Spaanse onderdrukking en bekochten het met hun leven (onthoofding). Onder de andere beelden herken je belangrijke historische figuren: Willem de Zwijger, Gerard Mercator, Rembert Dodoens, Marnix van St. Aldegonde…

Vroeger was dit gebied moerasgebied en diende het als begraafplaats voor het nabij gelegen Sint-Jansziekenhuis.

4.2. De Grote Zavel

De Grote Zavel is een dure buurt met veel antiquairs en boetiekjes. De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk loont de moeite om even binnen te gaan. Het meeste van het laatgotische origineel dateert van eind 15de, begin 16de eeuw. Vanaf 1874 tot halfweg 19de eeuw werd de Zavelkerk gerestaureerd door volgelingen van Viollet-le-Duc, een Frans architect.

De meeste versieringen werden door hen aangebracht. Wat je zeker niet mag missen zijn de glas-in-lood ramen. Sta bij het koor ook even stil bij de muurschilderingen van heiligen door de Gentse schilder Jean Van der Plaetsen.

 1. Kapellekerk

De Onze-Lieve-Vrouwe ter Kapellekerk, kortweg bekend als Kapellekerk aan het eind van de Hoogstraat, heeft een gotisch uitzicht. Bemerk vooral de wat aparte westertoren die onafgewerkt lijkt. Zeker is dat hij barokke kenmerken vertoont.

Het grafmonument van Pieter Brueghel de Oude

Eerder in de 12de eeuw stond op deze plek een romaanse kapel. Toen de bouw van een kerk werd aangevat begin 13de eeuw kreeg de kerk meteen de wat atypische naam Kapelle-kerk. Het is altijd de kerk geweest voor de arbeiders uit de Marollen. Binnen vind je mooie beeldhouwwerken maar het pronkstuk is het nochtans bescheiden grafmonument van de kunstschilder Pieter Bruegel de Oude (1525-1569), die zijn laatste jaren in de Marollenwijk doorbracht. Erboven zou je een originele Rubens hebben kunnen gezien, maar het is een kopie. Een pastoor had in 1765 blijkbaar nood aan geld want hij verkocht het originele kunstwerk.

 1. Brigittinenkapel

De Brigittinenkapel heeft een fraaie barokgevel uit de eerste helft van de 17de eeuw. Dit was de kloosterkerk van de zusters Brigittines. Nadien werd ze multifunctioneel gebruikt (school, magazijn, gevangenis, apotheek…) Een restauratie die tien jaar duurde (1964-1975) levert het resultaat wat je nu ziet. Het is een beschermd monument.

Oud versus nieuw

Ernaast staat een hypermodern gebouw dat wel een kloon lijkt van de kerk, maar dan omgezet in een hedendaagse look. Het contrast kan niet groter zijn. In de originele kerk worden nu geen hosties meer uitgedeeld maar wordt er gedanst, zijn er theateropvoeringen en worden er tentoonstellingen gehouden. Een cafetaria en de administratie-afdeling bevinden zich in de “nieuwe kapel”.

TIP: Wie je graag langs alle bezienswaardigheden van Brussel komen? Boek je ticket voor de Hop-on/Hop-off bus in Brussel, zo ontdek je Brussel op eigen tempo!

 1. Berg van Barmhartigheid

De Berg van Barmhartigheid of Mont de Piété is nog het enige pandjeshuis in België. Een affiche tegen de gevel maakt het klaar en duidelijk in twee zinnen. “Verkoop uw dierbare goederen niet! Wij kunnen u een lening aanbieden door uw goed te verpanden.” Je kan er dus voorwerpen waarvan je eigenaar bent in pand geven. Je ontvangt daarvoor een geleende som, steeds in contanten. Het voorwerp kan je terug in je bezit krijgen als je de lening volgens het opgestelde leencontract terugbetaalt met vermeerdering van de interesten. Niet dat er veel te zien valt, maar je kan de pandjeszaal vrij in en uit lopen.

 1. Marollenwijk

De Marollenwijk, waar de inwoners de Marolliens worden genoemd, móet je absoluut eens gezien hebben. Het is de meest authentieke wijk van Brussel, ca 50 hectare groot. De Marollen worden gevormd door de achterkant van het Justitiepaleis en het Zuidstation. Het is een wijk met een lange traditie van samenhorigheid en volksvermaak. De oudste geschiedenis gaat terug tot in de 12de eeuw toen enkele huizen werden opgetrokken rond een kapel.

Een wijk met eigen identiteit

In de loop der tijden werd de buurt meermaals “bedreigd” door onder meer de bouw van het Justitiepaleis (noodzakelijke onteigeningen in de Marollen) en andere bouwprojecten. Toch slaagt de wijk er telkens in om haar identiteit te bewaren. Ook aan de straatnaambordjes zal je merken dat je in een totaal ander stadsdeel van Brussel bent beland. Behalve in het Frans en Nederlands staat de naam ook in het Brusselse dialect vermeld, al is die laatste benaming vaak een volkse en geen letterlijke vertaling.

Toots Thielemans

De meest bekende Marollien zal wellicht voor altijd jazzmuzikant Toots Thielemans blijven.

 1. Hallepoort

In de 14de eeuw had Brussel twee stadsomwallingen met tal van stadspoorten. Toen de omwallingen in het midden van de 18de eeuw afgebroken werden, was deze Hallepoort de enige stadspoort die gespaard bleef. Dat kwam omdat hier toen een gevangenis was ondergebracht. Behalve haar militaire verdedigingsfunctie was de Hallepoort later ook in gebruik als opslag voor wapens, opvang voor daklozen, graanzolder, zowaar als lutherse kerk en dus ook als gevangenis.

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

De Hallepoort kreeg haar gotische buitenaanzicht in 1870. Nu biedt de Hallepoort huisvesting voor een afdeling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Op verschillende verdiepingen van het museum krijg je het volledige verhaal van de Brusselse stadsomwallingen (opbouw, verdediging, afbraak…) met een verhelderende uitleg en kaarten. Een aparte ruimte toont voorwerpen over de Brusselse gilden, volkenkunde en folklore. Je kan hier onder meer de kinderwieg van Filips de Schone (vader van Keizer Karel) bewonderen.

TIP: Bezoek de Hallepoort boek je ticket online bij Tiqets via deze link, zo sla je alvast de wachtrijen over.

Prachtig panorama

Een mooi extraatje bij dit bezoek is de mogelijkheid om een uniek panoramazicht over Brussel te ontdekken. Na 170 treden via een blauwsteentrap kom je op een platform met een 360° uitzicht op de stad. Infobordjes met foto’s helpen je de verschillende plaatsen en bezienswaardigheden te lokaliseren. Uniek, verrassend en een zeer de moeite.
Elke eerste woensdag van de maand kan je het museum in de Hallepoort gratis bezoeken (vanaf 13u).

 1. Justitiepaleis

Het eeuwig in stellingen staande Justitiepaleis werd in de 19de eeuw ontworpen door architect Joseph Poelaert. De Brusselaar (1817-1879) tekende heel wat plannen van gebouwen in de stad: Justitiepaleis, Sint-Katelijnekerk, Congreskolom, Muntschouwburg … Hij werd door de inwoners van de Marollenwijk bedacht met de weinig flatterende bijnaam “Skieven Architect”. Een verbastering van “chef architect” of wou men eerder zijn rol in de gedwongen onteigeningen in de verf zetten?

Een van de grootste justitiepaleizen in Europa

Het Justitiepaleis is één van de grootste gebouwen van Europa in zijn soort. Het werd opgetrokken op het hoogste punt van de stad, op de plaats waar misdadigers op de galgenberg werden opgeknoopt. Er werd 20 jaar aan gebouwd. Om je een idee te geven van de omvang. Het Justitiepaleis beslaat een oppervlakte van zowat 26 000 m² of zowat 3 voetbalvelden groot.

 1. Egmontpark en Egmontpaleis

Het Egmontpark (1,5 ha) behoort tot het voormalig Egmontpaleis en dateert van het begin van de vorige eeuw. Het is een oase van rust in dit drukke stadsdeel van Brussel. Je kan tot dichtbij het hekken achteraan om een goed zicht te krijgen op het statige Egmontpaleis, maar verder zal je niet geraken. Je kan in een hoekje in dit park nog een overwelfde waterput zien uit de 15de eeuw (de Groote Pollepel). Wil je in Brussel een terrasje doen op een rustige groene plek, dan is het nu het moment.

Het Egmontpaleis

Het Egmontpaleis werd opgetrokken in de 16de eeuw in opdracht van de familie van de graaf van Egmont. Het werd al grondig verbouwd een eeuw nadien. Wat je nu te zien krijgt dateert uit de 18de en 19de eeuw. Het kan niet bezocht worden en wordt gebruikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat aan de overkant kantoren heeft.

 1. BELvue Museum

Eind juli 2016 werd het vernieuwde BELvue Museum geopend. Het is gewijd aan de geschiedenis van België en gelegen in de gerenoveerde zalen van het voormalige hotel Bellevue, Paleizenplein te Brussel, naast het Koninklijk Paleis. Het grote verschil met de vorige expo is dat er nu nog weinig aandacht is voor de monarchie, iets waar niet iedereen gelukkig mee was, niet in het minst de koninklijke familie.

De vaste collectie is nu opgedeeld in zeven thema’s waaronder politiek, sociaal, taal, diversiteit, economie... De gangen vormen een link tussen de themazalen. Verwacht echter geen chronologische opstelling en soms moet je al eens nadenken om een link naar de Belgische geschiedenis te vinden. Aan informatie ontbreekt het echter niet. De zalen puilen uit van audiovisueel materiaal en laten iedereen interactief ontdekken.

TIP: Het BELvue Museum bezoeken zonder aanschuiven in de wachtrij? Boek hier je ticket voordelig online.

 1. Koninklijk Paleis van Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel is niet de residentie van de koning, het is wel de plaats waar hij bezoekers ontvangt. Als hij in het land is dan hangt ook de Belgische driekleur te wapperen. Het Paleis is een samenvoeging van vele gebouwen waarvan het huidige uitzicht dateert van begin 20ste eeuw.

Je kunt dit paleis bezoeken vanaf een paar dagen na de Nationale Feestdag tot begin september.

 1. Warandepark

Het park van Brussel of Warandepark wordt drukbezocht: het is een gerichte doorgang voor heel wat pendelaars die zich van het Centraal station naar hun werkplek begeven. Maar ook veel gewone parkbezoekers zal je er aantreffen.

Van jachtterrein naar park

Het gebied was het vroegere jachtterrein van de opeenvolgende kasteelheren. De Bourgondische hertogen kwamen er jagen op everzwijnen, herten en ander wild. Het huidige park heeft een oppervlakte van 13 ha. Het centrale wandelpad verbindt het Koninklijk paleis met het Paleis der Natie, waar het Federaal Parlement van België huist.

 1. Stripmuren in Brussel

De Stad Brussel begon in 1993 met het aanbrengen van stripmuren. Ondertussen zijn het er al meer dan 50, en elk jaar komen er bij. Vooral op donkere dagen zorgen deze frisse muurtekeningen voor een vrolijke noot in de hoofdstad. Ontdek hier een overzicht van de mooiste stripmuren in Brussel.

Wil jij ook deze stadswandeling doen? Gebruik onze uitgestippelde stripwandeling in Brussel langs de mooiste stripmuren in het centrum.

 1. Paleis der Natie (Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers)

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers of Paleis der Natie, zoals het gebouw officieel heet, is te bezoeken in groep. Als individuele bezoeker kan je er terecht op 21 juli. Dit gebouw dateert uit de 18de eeuw en werd eerst gebruikt als lokale regeringszetel. Op dagen dat het federaal parlement werkzaam is kan je hier wel wat bekende politici zien aan- en afrijden.

 1. Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

Verschillende bouwstijlen beïnvloedden het uitzicht van de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, gotiek en barok zijn de voornaamste. Deze kerk heeft vooral bekendheid verworven bij de begrafenis van koning Boudewijn en het huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde. De huwelijksplechtigheid viel samen met het einde van de jarenlange restauratie van de kathedraal.

De merediaan van Brussel

Door deze kerk loopt de meridiaan van Brussel. Gelukkig is de kathedraal niet ingesloten door gebouwen zodat je kunt genieten van de uitstraling van dit monument. Je kunt er buiten de erediensten vrij in en uit.

 1. Sint-Hubertusgalerijen

De in 1846 door Pieter Cluysenaer gebouwde Sint-Hubertusgalerijen waren hun tijd ver vooruit en zijn zelfs nu nog de mooiste van de stad. Op het gelijkvloers tref je allerhande luxueuze winkels zoals Delvaux, Neuhaus en aan de kant van de Grasmarkt Tilquin met een prachtige verzameling messen in de etalage. In Cinema Arenberg worden nog films gespeeld. Honger of dorst kan gestild worden in de Taverne du Passage of Mokafee. Op de bovenverdiepingen zijn (gegeerde) appartementen.

Een koninklijke naam

Als eerbetoon aan het vorstenhuis kregen de galerijen een koninklijke naam: het stuk ten oosten van de Beenhouwersstraat werd Koningsgalerij, het stuk ten westen Koninginnegalerij en het korte stukje dat de Koningsgalerij met de Predikherenstraat verbindt, Prinsengalerij. De galerij heette oorspronkelijk Sint-Hubertuspassage, in oktober 1965 kreeg het zijn huidige naam: Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.

 1. Koninklijke Muntschouwburg

De Koninklijke Muntschouwburg of kortweg de Munt is in tegenstelling tot andere 19de eeuwse gebouwen zeer sober. De Munt werd voor het eerst gebouwd begin de 19de eeuw. Hij kwam op de plaats van het in 1700 gebouwde theater ‘De Munte’, genoemd naar de muntslagerij die er voorheen was gevestigd. Het fronton wordt sinds 1854 verfraaid met het halfverheven beeldhouwwerk De harmonie der driften van Eugeen Simonis.

De stomme van Portici

De Munt speelde meteen al een belangrijke rol in de geschiedenis van België. De opvoering op 26 augustus 1830 van La Muette de Portici was aanleiding tot de Belgische opstand en de uiteindelijke onafhankelijkheid. Nog voor het einde van de voorstelling stormden de toeschouwers de zaal uit om de in het stuk opgevoerde opstandigheid in de praktijk om te zetten. Er braken rellen uit, er werd brand gesticht en er werden barricades opgeworpen. Het zou echter nog tot 24 september duren voor de revolutie echt losbarstte. De rest van het verhaal is nationale geschiedenis.

 1. Martelarenplein

Het eerste wat opvalt aan het Martelarenplein zijn de classicistische gebouwen waar verschillende Vlaamse ministers hun kabinetten hebben, onder wie de Vlaamse minister-president. Oorspronkelijk heette het plein het Sint-Michielsplein. Omdat er onder Franse bezetting geen heiligennamen gedoogd werden, werd de naam gewijzigd in Blekerijplein. Dit was een toepasselijke naam omdat hier vroeger bleekvelden voor textiel lagen.

Na de Belgische omwenteling

Na de Belgische omwenteling in 1830 besliste het Voorlopig Bewind om van het plein een nationale begraafplaats voor de slachtoffers van de woelige Septemberdagen in 1830 te maken. In 1838 werd in het midden van het plein een monument met standbeeld en crypte opgericht. De naam van het plein veranderde definitief in Martelarenplein.

Het Martelarenplein en de Belgische Revolutie

De Belgische Revolutie duurde ‘maar’ van eind augustus tot begin oktober 1830. Toen regeerde de Nederlandse koning Willem I over ons gebied. Een prille aanzet ertoe was de opvoering van een operastuk De Stomme van Portici van de Fransman Daniel Auber. Het brengt het verhaal van Napolitanen die zich vijandig opstelden tegen de Spanjaarden. Het Franstalige publiek herkende zich in de strijd van de Napolitanen en toen ze buitenkwamen braken meteen onlusten uit. Het leek bij momenten wel op een guerilla-oorlog. Het leidde tot een Voorlopig Bewind wat de aanleiding gaf tot de uiteindelijke onafhankelijkheid en de kroning van Leopold von Sachsen- Coburg tot eerste koning van België.

 1. Beurs

Het 19de-eeuwse gebouw van de Beurs kan je alleen bezoeken in groep. Toch loont het de moeite om even halt te houden en de vele figuren en beelden te bewonderen die de Beurs versieren, gemaakt door kunstenaars als de broers Jacquet, Guillaume de Groot, Albert-Ernest Carrier-Belleuse en zijn toenmalige beginnende assistent Auguste Rodin. Sinds 2015 zit Euronext Brussels niet meer in het beursgebouw (zij zijn verhuisd naar het Markiesgebouw) en het is dan ook de bedoeling dat dit prachtige gebouw een nieuwe bestemming krijgt.

De Belg en zijn bier

Het winnende idee werd een biermuseum (ook al omdat uit marktonderzoek bleek dat een 46% procent van de toeristen graag een biermuseum wou bezoeken).

 1. Beenhouwersstraat

De Beenhouwersstraat is de beroemde restaurantstraat van Brussel, voor sommigen wellicht als berucht bestempeld. De eigenaar van heel veel gebouwen in deze straat is immers op een verdachte manier om het leven gekomen. Hij had niet bepaald een goede reputatie bij zijn huurders. De naam van de straat is afkomstig uit de middeleeuwen toen hier de slagers hun beenhouwerij hadden.

Deze straat is bezongen door Johan Verminnen en is leuk om eens door te wandelen. Hier een hapje eten, zouden we je niet direct aanraden. De sfeer is er niet gezellig, het eten redelijk ondermaats en doet ons iets te hard denken aan een tourist trap.

 1. Jeanneke Pis

Jeanneke Pis, de vrouwelijke tegenhanger van Manneken Pis, werd in 1987 door lokale handelaars geplaatst om ook in de Getrouwheidsgang klanten te lokken. Dit beeld kan je bezoeken als je in de buurt van de Beenhouwerstraat komt.

 1. Everhard ’t Serclaes

Op de hoek met de Grote Markt staat in de Karel Bulsstraat een beeldhouwwerk waar je velen ziet over wrijven. Het is Everhard ’t Serclaes, een lokale held die Lodewijk van Male met succes heeft verjaagd. Hij wou deze heldendaad nog eens overdoen toen de heren van Gaasbeek een deeltje van Brussel wilden innemen, doch hij werd ernstig gewond en stierf hier in een huis op de Grote Markt aan zijn verwondingen.

Dit alles speelde zich af in de 14de eeuw. Dit monument werd opgericht in het begin van de vorige eeuw. De legende vertelt dat als een ongehuwde vrouw over dit beeld wrijft, ze binnen het jaar gehuwd zal zijn.

 1. Manneken Pis

Manneken Pis is het symbool van Brussel en zelfs België. Het originele beeldje dateert uit de 17de eeuw en kan je terugvinden in het Museum van Brussel (Broodhuis). Het Manneken heeft al veel meegemaakt: hij werd al vaak ontvoerd, beschadigd,... Daarom zijn er enkele kopieën gemaakt en 'woont' het originele (al is daar nog veel om te doen) beeldje nu in het Broodhuis.

Outfit change

Ondertussen heeft het beeldje ook al zijn eigen museum, GardeRobe Manneken Pis. Hier kan je alle kostuums vinden die het beeldje al heeft gedragen. Er bestaan ondertussen al meer dan 1000 kostuums en jaarlijks wordt het beeldje zo'n 130-tal keer aangekleed in een verschillend kostuumpje. De kostuumpjes moeten met één van de volgende thema's te maken hebben: herkomst, bekende mensen, sportfiguren, goede doelen, beroepen, folklore of ontwerpers.

 1. Grote Markt

De Grote Markt van Brussel is dé topattractie van de stad. Op het plein kan je talrijke gildenhuizen vinden waarvan er heel wat zijn omgebouwd tot gezellige cafés en restaurants. Regelmatig wordt de Grote Markt ook omgebouwd voor evenementen zoals de Kerststal en het bloementapijt.

Hoge toren

De aandacht op het plein wordt vooral getrokken door de 96 meter hoge toren van het stadhuis. De oudste delen van het stadhuis dateren uit de 15de eeuw maar het meeste van wat je ziet is afkomstig uit de 18de eeuw.
Verder vind je op de Grote Markt ook het Broodhuis. Hier kan je het Museum van de stad Brussel terugvinden. Je vindt er meer informatie over de geschiedenis van de stad en ook talrijke kunstwerken die een link hebben met Brussel. Hier vind je ook het originele Manneken Pis.

Maison des Brasseurs

In het Maison des Brasseurs kom je dan weer alles te weten over de productie van bier. Naast een informatiecentrum is het Maison des Brasseurs ook de hoofdzetel van de vereniging van Belgische Bierbrouwers.

 1. Atomium

Het Atomium is de 165 miljard maal vergrootte voorstelling van een ijzeratoom. Het was dé attractie op de wereldtentoonstelling van 1958. Niemand had gedacht dat het zou uitgroeien tot een nationaal symbool. Het is ongeveer 100 meter hoog en bevat nu tijdelijke- en permanente tentoonstellingen. Een snelle lift brengt je naar de bovenste verdieping en dan kan je zo verder afdalen met de roltrappen. In de bovenste bol is een restaurant gevestigd.

Onze tip: Koop je tickets voor het Atomium online en sla de wachtrijen over, zo kan je direct naar binnen zonder wachten.

 1. Eeuwfeestpaleizen en Bruparck

Nu: Brussels Expo

De Eeuwfeestpaleizen dateren van 1935, toen er ook een wereldtentoonstelling in Brussel plaatsvond. Ondertussen werden er al heel wat gebouwen bijgeplaatst. Die expohallen zijn nu beter bekend als Brussels Expo. Aan de overkant ligt Bruparck met verschillende attracties.

 • Mini-Europe: de topattractie van Bruparck. Niet minder dan 350 maquettes van de fraaiste Europese plekjes en monumenten brengen je naar meer dan 70 Europese steden. Koop je tickets voor Mini-Europa online
 • Kinepolis met de Imaxzaal voor (3-D) films op een reuzegroot scherm, tegenwoordig hebben ze ook 4dX films waarbij de stoelen bewegen en je helemaal ondergedompeld wordt in de film.
 1. Chinees Paviljoen en Japanse Toren

Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren bezoek je natuurlijk in de eerste plaats voor hun typische bouwstijl. De Japanse Toren ligt aan de overzijde van de Jules Van Praetlaan, maar heeft dezelfde ingang als het Chinees Paviljoen. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn deze niet van een wereldtentoonstelling van Brussel. Leopold II, de koning die Brussel een ander zicht gaf, heeft ze gekocht op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.

Niet meer toegankelijk

Langs buiten kan je de gebouwen nog bewonderen, maar helaas zijn ze om veiligheidsredenen niet langer toegankelijk. Enkele topstukken uit de collectie Chinees exportporselein werden tentoongesteld in de China-zalen van het Jubelparkmuseum.

 1. Koninklijke Serres

Ieder jaar zijn de Koninklijke Serres een korte periode opengesteld voor het publiek. Het was Leopold II die hier deze gebouwen neerzette. Dit glazen complex bestaat uit verschillende glazen gebouwen die niet alleen planten bevatten, maar ook gebruikt worden voor evenementen van de koninklijke familie. Ieder jaar opnieuw is de opening van de serres een grote publiekstrekker.

 1. Koninklijk Paleis

Het Paleis van Laken

Het Koninklijk Paleis wordt bewoond door Koning Filip, reeds van na de dood van Koning Boudewijn, omdat zijn vader Koning Albert II in het Paleis Belvedère bleef wonen. In tegenstelling tot het Paleis van Brussel is dit een residentieel paleis. Het Paleis van Laken dateert nog van voor de onafhankelijkheid van België. Het gebouw werd echter voor een belangrijk deel verwoest bij een brand op het einde van de 19de eeuw. Na de restauratie is het uitgebreid.

 1. Train World

Het museum Train World in Schaarbeek is hét museum bij uitstek voor treinfanaten. Het museum ligt in het oude treinstation van Schaarbeek, de ideale plek voor een treinmuseum. Tijdens je bezoek reis je door de geschiedenis van de treinwereld en je komt er meer te weten over de werking van de spoorwegen, de verschillende soorten treinen en alles daaromheen. Train World is daarom de perfecte plek voor een uitstapje voor jong en oud.

TIP: Koop je ticket voor Train World online, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je binnen kan.
Wie wil kan een voordeelticket kopen Train World + Atomium.

 1. Waar overnachten in Brussel?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel geraak je makkelijk in het centrum.

Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.

 1. Filmpje: maak kennis met Brussel

Benieuwd naar Brussel en alles wat de stad te bieden heeft? Maak kennis met Brussel in dit filmpje. Om alles zelf te beleven, zal je natuurlijk zelf naar Brussel moeten reizen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 24 september 2021 - Nicole Vander Zypen

Heel interessante gids. Heb deze week de Manneke en Jeanneke Pis route gevolgd. Een aanrader ! Binnenkort ga ik verder op verkenning ... 👍🤩

- 6 augustus 2021 - Lia

Super handige reisgids om de mooiste plekjes van Brussel te ontdekken 👍👍👍 Zou zeker aanraden hem aan te vragen !!!

- 16 juli 2021 - Van der Straeten Veronique

Zeker de moeite waard voor een mooie rondtocht door Brussel!

- 10 maart 2021 - Elli willems

Dankzij de reisgids hebben we een stukje Brussel ontdekt dat we anders nooit bezocht hadden. Brussel is absoluut een stad om te bezoeken!

- 28 februari 2021 - nele geerardyn

wij deden de route van manneke tot janneke pis. Zoals alle routes van deze gids was ook deze een aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?