Dé 17 mooiste bezienswaardigheden in Slowakije: Wat zeker zien en doen + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 17 mooiste bezienswaardigheden in Slowakije: Wat zeker zien en doen + kaartje

2 februari 2023 in Slowakije3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Slowakije + verblijftips

Slowakije is een bestemming die steeds meer populariteit wint. Het land ligt redelijk dichtbij en is ook nog relatief goedkoop, waarnaast het ook nog eens een veelzijdig land is. Naast de prachtige steden die er te bezoeken zijn, zoals Bratislava en Košice kent het land nog veel meer culturele bezienswaardigheden en prachtige natuurgebieden.

Benieuwd? Ontdek in deze blogpost alvast meer over de highlights van Slowakije.

Tours en tickets boeken voor je vakantie in Slowakije

Bratislava bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids op een wandeltocht van 1 uur en ontdek de mooiste plekjes van de stad. Of liever een ludieke tour in een Škoda uit 1970? Wat dacht je van een Bratislava: Sovjettijd- en postcommunisme-tour

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Bekijk hieronder alvast enkele leuke tours & excursies in Slowakije

Inhoud artikel

 1. Bratislava

Het imposante kasteel van Bratislava

Het prachtige historische centrum van Bratislava wordt gedomineerd door een kasteel dat uitkijkt over de uitstekend bewaarde 18e-eeuwse stad vol gezellige cafés, bars en restaurants. De rivier de Donau kronkelt zich door Bratislava en geeft de stad een romantische touch.

Het imposante kasteel van Bratislava staat op een heuveltop met uitzicht op de stad. Al in het jaar 907 stond hier een burcht, maar het huidige exemplaar is een gereconstrueerd barok kasteel. Binnenin bevindt zich nu het nationaal museum. Het kasteel is de ideale plek om je stadswandeling door Bratislava te beginnen.

Bezoek ook zeker de Sigismundpoort, gebouwd in de 15e eeuw, maakte deel uit van de oorspronkelijke vestingwerken van Bratislava. Wandel onder de stadspoort en geniet van het prachtige uitzicht op de Donau en de stad voordat je de heuvel afdaalt richting het klokkenmuseum, ook bekend als het 'Huis van de Goede Herder'. Het museum documenteert de geschiedenis van de klokkenmakerij van het einde van de 17e eeuw tot het einde van de 19e eeuw.

TOUR: Wil je er zeker van zijn dat je dé topbezienswaardigheden gezien hebt in Bratislava? Boek je georganiseerde stadswandeling door Bratislava inclusief toegangsticket tot het kasteel en zie alvast de highlights.

Ontdek de elegante paleizen

Het rococo of laatbarokke Grassalkovich-paleis is de officiële residentie van de president van Slowakije. Het werd in 1760 gebouwd als zomerverblijf voor graaf Grassalkovitsj. Het paleis is niet opengesteld voor het publiek, behalve tijdens bepaalde speciale evenementen. Toch raden we je zeker aan om de korte omweg naar dit paleis te maken om de architectuur te bewonderen. Wie weet vang je wel een glimp op van de president.

De Franciscaner Kerk van de Aankondiging is het oudste nog bestaande religieuze gebouw van Bratislava. Het Primatenplein (Primaciálne námestie) geeft uit op het Primaatpaleis. Dit elegante paleis in de neo-klassieke stijl werd gebouwd tussen 1778 en 1781. Het bevat beeldhouwwerken en wandtapijten en wordt momenteel gebruikt als kantoor van de burgemeester en als muziekzaal.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het sfeervolle Beigli Hotel & Garden, gelegen in een rustige straat naast de Sint-Michielspoort. De kamers kregen een modern interieur en zijn voorzien van alle comfort dat je kan wensen. Meer info en boeken.

 1. Košice

Košice is een leuke en jeugdige stad in het oosten van het land met een aantal mooie bezienswaardigheden, zowel oude als moderne. Er valt veel te zien en te beleven in Košice, maar toch wordt deze levendige stad vaak over het hoofd gezien. Košice was een belangrijk regionaal knooppunt ten tijde van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en de invloeden van dat rijk blijven duidelijk zichtbaar in de architectuur van de stad. Er staan veel interessante gebouwen die uit verschillende tijdperken stammen.

Bezoek de vele monumentale kerken

 • Het centrum van de stad wordt gedomineerd door de Sint-Elizabethskathedraal, een gotisch meesterwerk dat tevens de grootste kerk van Slowakije is en bovendien geldt als een van de meest oostelijk gelegen gotische kathedralen van Europa. Het is het belangrijkste herkenningspunt van de stad.
 • Achter de kathedraal bevindt zich de kleine, gotische kapel van Sint-Michaël. Die zou in de tweede helft van de 14e eeuw zijn gebouwd.
 • Een andere belangrijke kerk is de Heilige Geestkerk. Het is een van de oudste gebouwen van de stad. De kerk staat op de plaats van de voormalige 13e-eeuwse ziekenhuisgebouwen die in de 18e eeuw werden afgebroken.

Andere bezienswaardigheden

Andere hoogtepunten zijn de oude universiteit, het oude stadhuis, het Bevrijdingsplein en het Staatstheater. Mis zeker de Toren van Sint-Urban niet, een gotische klokkentoren met een piramidevormig dak dat in de 14e eeuw werd neergepoot. De klok binnenin is gewijd aan Sint-Urbanus, de beschermheilige van de wijnmakers. Tegenwoordig is er een uniek wassenbeeldenmuseum gevestigd.

Een andere interessante plek is het Jakabspaleis. Dit pseudo-gotische gebouw was in particuliere handen, maar is nu weer eigendom van de stad.

 1. Banská Štiavnica

In het charmante stadje Banská Štiavnica woonden ooit vooral mijnwerkers en buitenstaanders die naar het stadje kwamen om de toeristische industrie leven in te blazen. Je vindt hier een schat aan musea waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van het gebied en de mijnindustrie die er zo’n belangrijke rol speelde.

Rondom de oude mijnstad Banská Štiavnica heeft de natuur terrein teruggewonnen op de mens. Wat ooit drukke mijnen waren, zijn nu vredevolle meren geworden die zich uitstekend lenen tot een mooie wandeling. In de zomer kan je er zwemmen of een lekkere picknick organiseren.

Een ander leuke wandeling is de route die leidt tot de groep rood-witte barokke kapellen van Calvary. Ze liggen slechts een kilometer ten noordoosten van de oude stad. Bezoek de toeristische dienst in de stad om wandelkaarten te verkrijgen en om meer te weten te komen over enkele culturele en historische hoogtepunten in het gebied.

 1. Kežmarok

Kežmarok is een historisch stadje met een wondermooi hoofdplein waarop het oude stadhuis staat. Vandaar kan je langs de Hradná ulica wandelen om het kasteel te bezoeken, één van de mooiste kastelen in Slowakije. Het kreeg zijn huidige renaissance-uiterlijk na een uitgebreide verbouwing in verschillende fasen tussen 1572 en 1624.

Een andere trekpleister in Kežmarok is de Kruisbasiliek die in de 14e eeuw werd gebouwd op de plaats van een oudere romaanse kapel. De basiliek heeft een prachtige renaissanceklokkentoren uit 1568 die tot de oudste en mooiste van het land behoort. Toch is het bekendste religieuze gebouw in de stad ongetwijfeld de protestantse houten kerk, gebouwd volgens een wetsartikel van keizer Leopold I in 1717. Binnenin vind je een prachtig orgel met houten pijpen.

Natuurliefhebbers moeten ook overwegen om de berg aan het oostelijke uiteinde van de stad te beklimmen voor een onklopbaar uitzicht over de weidse omgeving. Kežmarok is bovendien de ideale uitvalsbasis voor mooie tochten door de Hoge Tatra.

TIP: Nog meer ontdekken van Slowakije? Bekijk onze volledige rondreis door Slowakije en ontdek de mooiste plekken van het land.
 1. Žilina

Gelegen in centraal Slowakije vinden we Žilina, een industriestad met aangename wandelpaadjes en een leuk centrum om te verkennen. Dit alles steekt af tegen een berachtige achtergrond. Door opeenvolgende aardbevingen werd de stad tweemaal verwoest tijdens de 19de eeuw en daarna heropgebouwd in neoklassieke stijl, deze stijl tekent het straatbeeld van het stadje tot op vandaag.

De winkelstraat is te vinden op een brede boulevard aan het Mariánske Námestieplein. Bezoek zeker ook de mooie Heilige Drievoudskathedraal dat al drie afbrandingen heeft doorstaan.

Omringd door kastelen

 • Ook het Budatín kasteel is een bezoekje waard, het dateert uit de 13de eeuw toen het diende om toll te eisen op de samenloop van twee rivieren. In het kasteel vinden we een museum opgedragen aan de geschiedenis van de regio.
 • Twee andere kastelen in de buurt zijn het Strečno kasteel, bereikbaar langs de Malá Fatra bergen, en het Lietava kasteel, een middeleeuws fort op zo’n 15km van de stad. Hoewel moeilijker te bereiken is de toch het zeker waard, enkel en alleen al voor het zicht op de omliggende natuur.

NOG MEER KASTELEN? Kasteelliefhebbers zitten in Slowakije meer dan goed. Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Slowakije hier.

 1. Liptovský Mikuláš

Deze stad, te vinden in het noorden van Slowakije, behoort tot het Jasna ski-resort en is dus perfect voor een ski- of wintervakantie. Het staat dan ook bekend als het beroemdste ski-resort van het land.

De stad huist ook de Liptov Gallerij van Peter Michael Bohun, een van de oudste kunstgallerijen van Slowakije. Het stadje is verder ook bekend voor zijn cultuur met oog op de geschiedenis van verschillende ambachtsgilden zoals schoenmakers, kleermakers en meer.

Enkele kilometers uit het stadje ligt een groot grottensysteem, de Demänovské jaskyne in de Demänovská vallei. Hier vind je heel wat aangename wandelroutes.

 1. Poprad

De historische stad Poprad is een ander pareltje in de regio. Begin je stadswandeling op het centrale plein waar je verschillende barokke gebouwen en de 13e-eeuwse Sint-Egidiuskerk kan bewonderen.

Iets buiten het centrum vind je de pittoreske deelgemeente Spišská Sobota. Die staat bekend om zijn vele oude huizen en kerken. Een andere opvallende bezienswaardigheid hier in Poprad is de Tatra-kunstgalerie. Die huist een indrukwekkende verzameling beeldende kunst in een oude krachtcentrale.

 1. Ijsgrot Dobšinská

Een van de must-see attracties in het nationaal park Slowaaks Paradijs is de ijsgrot Dobšinská. Als je slechts tijd hebt om één van de hoogtepunten van het gebied te bezoeken, kies dan zeker voor dit natuurwonder.

De grot ligt in de buurt van de mijnstad Dobšiná en staat al sinds 2000 op de UNESCO-werelderfgoedlijst als onderdeel van de grotten van de Aggtelek en Slowaakse karstgebieden. Het is de grootste ijsgrot van het land en een van de belangrijkste ter wereld.

Grondijs, watervallen, ijsbalken en ijszuilen sieren de grot die op sommige plaatsen tot wel 26,5 meter dik bedekt ligt met ijs. Bezoekers kunnen een rondleiding van een half uur door de grot volgen. Zorg ervoor dat je je warm kleedt, want de temperatuur daalt tot ongeveer -3 graden Celsius onder de grond.

 1. Stará Lubovna

Niet ver van Poprad, langs de Poprad rivier, vinden we het stadje Stará L’ubovňa dat overschaduwt wordt door het grote L’ubovňa Kasteel.

Dit kasteel is open voor het publiek en huist een museum over de stadsgeschiedenis. Daarnaast vind je er ook een openluchtmuseum waar je kunt door wandelen en de volkshuisjes verkennen uit de regio. Een andere interessante bezienswaardigheid is de Grieks-katholieke kerk van Matysová uit 1833. Verder kun je nog genieten van een wandeling door het stadje en de vele gekleurde huisjes langs het Sint Nicholasplein.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Slowakije inclusief rondreis, bezienswaardigheden en weetjes.
 1. Banská Bystrica

Banská Bystrica is een culturele parel in het hart van Slowakije. Het centrum van de stad, dat je perfect te voet kan verkennen, loopt over van de historische architecturale parels. Het 13e-eeuwse hoofdplein en de vele voorbeelden van renaissance- en jugendstilarchitectuur stelen hier de show.

Wat is er nog zoal te zien in Banská Bystrica

 • Extra opmerkelijk zijn het huis van Veit Mühlstein, een robuuste middeleeuwse woning, en de kerk van Maria Hemelvaart, met haar gotische details.
 • Banksá Bystrica geeft bezoekers ook inzicht in de recentere Slowaakse geschiedenis. Wie daarin geïnteresseerd is, moet zeker een rondleiding volgen door het SNP-museum. Dat museum focust op de Slowaakse Nationale Opstand tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • De Vrijheidsgrot, onderdeel van het grootste grottenstelsel in Slowakije, ligt in de buurt van Banská Bystrica. In deze gekke wereld van stalagmieten en stalactieten lijkt het alsof er elk moment een bovennatuurlijk wezen kan verschijnen.
 1. Bojnice

Bojnice is een historisch kuuroord beroemd om zijn neogotische kasteel. Het is verder ook de thuisbasis van een heleboel historische gebouwen en je vindt er ook de oudste dierentuin van het land.

Het kasteel van Bojnice werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw en is een van de meest bezochte kastelen van Slowakije. Het werd gebruikt als decor voor heel wat fantasy- en sprookjesfilms. Binnen kan je een interessant museum bezoeken dat het verhaal van het kasteel en de omgeving uit de doeken doet.

 1. Hoge Tatra Nationaal Park

De bergketen de Hoge Tatra, op de grens tussen Slowakije en Polen, is zichtbaar vanuit de ruimte. Gerlach (Gerlachovský štít) is met 2655 meter de hoogste berg van Noord- en Oost-Europa. De pracht en praal van dit berglandschap heeft velen geïnspireerd, waaronder de dichter die het volkslied van het land heeft bedacht, Janko Matúška.

De bergen zijn een droom voor geoefende wandelaars. Wie graag gaat wandelen kan een schat aan info vinden op onze checklist voor de wandelaar. We bespreken er wandelschoenen, wandelsokken, wandelstokken, enz...

Adembenemend mooi

Štrbské pleso is een toeristische topbestemming in de Hoge Tatra. Het is het op één na grootste gletsjermeer aan de Slowaakse kant van de bergen en je hebt er een adembenemend uitzicht over de omliggende natuur. In de winter is dit een eersteklasse bestemming om te gaan skiën of om andere wintersporten uit te oefenen. In de zomer is de regio dan weer populair bij wandelaars.

Als je op zoek bent naar een niet al te uitdagende wandeling, wandel dan van Strbské pleso naar Popradské pleso. Dat zijn twee meren die verbonden worden door een wandelpad vanwaar je prachtige panoramische uitzichten hebt. De wandeling duurt slechts een uur of twee. Je zal ook een ontroerende gedenktuin passeren die gewijd is aan wie in de Tatra gestorven is.

 1. Levoča

De mooie, middeleeuwse straatjes binnen de goed bewaard gebleven stadsmuren van Levoča zouden genoeg moeten zijn om je uit de wildernis van het nationale park te lokken.

 • In het historische centrum van Levoča vind je naast de goedbewaarde stadsmuren en stadspoorten ook een bijzondere gotische kerk, de Sint-Jacobskerk, met het hoogste houten altaar ter wereld.
 • Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het oude stadhuis, gebouwd tussen de 15e en 17e eeuw, dat nu een museum bevat.
 • De herenhuizen van de plaatselijke adel die dateren uit de late middeleeuwen en de talloze renaissancegevels maken het plaatje helemaal compleet.

Geen wonder dus dat de stad in 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst, samen met het kasteel Spiš en de bijbehorende cultuurmonumenten.

 1. Kasteel Spiš

Het kasteel Spiš is een enorme 12e-eeuwse vesting die je terug katapulteert naar de middeleeuwen. Dit eenzame, sprookjesachtige kasteel, waar door de eeuwen heen heel wat aan toegevoegd en veranderd is, verscheen al in verschillende films. Wanneer je ziet hoe het kasteel rondom de omringende vlaktes en bergen uitsteekt, zal je meteen begrijpen waarom. De binnenkant van het kasteel werd in de 20e eeuw gereconstrueerd en huist tegenwoordig een tentoonstelling over martelwerktuigen. Een gruwelijke, maar boeiende uitstap!

 1. Bodružal

Bodružal is een ander dorp dat kan uitpakken met een authentieke houten kerk. De Sint-Nicolaaskerk van Bodružal is opnieuw een Grieks-katholieke kerk. Dit exemplaar werd gebouwd in 1658. De houten kerk van Bodružal maakt eveneens deel uit van de Houten Kerken van het Slowaakse deel van de Karpaten die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.

 1. De Astronomische klok van Stará Bystrica

’s Werelds jongste astronomische klok kun je terugvinden in Stará Bystrica, een klein stadje gelegen op zo’n 35km van Žilina.

Het kleurrijke astrolabium is de hoofdattractie van een gebouw dat precies uit een futuristisch sprookje lijkt te springen.

De klok werd gebouwd in 2009 en is te vinden op het centrale plein van de stad, het is de enigste van zijn soort in het hele land. De klok werkt via satelliet en geeft daardoor de werkelijke zonnetijd weer. Men zegt dat dit mogelijks ook de meest accurate astronomische klok ter wereld is.

Op het astrolabium zien we de maan de zon achtervolgen in een eindeloze reis door de sterrenbeelden. Het geeft ook weer hoe mensen de constant veranderende astronomie interpreteren en daardoor toont het niet enkel het uur, maar ook dagen en maanden.

De gewelven van het dak representeren de jurk van een zittende vrouw, bedoeld om de Heilige Maagd te vertolken. Daarnaast vinden we ook bronzen bustes van bekende Slowaakse figuren. Elk uur vertoont de klok ook een kleine parade met standbeeldjes van Slowaakse heiligen in samenspel met een harmonieus klokkenspel.

 1. Het Kasteel van Orava

Het kasteel van Orava prijkt bovenop een rots en torent uit boven de Orava rivier. Dit kasteel wordt beschouwd als een van de mooiste van het land. Het werd in de 13e eeuw gebouwd in wat ooit het Koninkrijk Hongarije was. Oorspronkelijk was het romaans en gotisch van stijl, maar later kreeg het een renaissancejasje aangemeten met enkele neogotische accenten.

Het kasteel werd later beroemd om het feit dat veel scènes in de beroemde vampierfilm Nosferatu uit 1922 hier werden opgenomen.

In 1611 werd het kasteel in zijn huidige vorm voltooid, maar in 1800 brandde het af en werd het niet meer als residentie gebruikt. Na een periode van verpaupering werd het na de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk een nationaal monument en nu huist het een museum.

 1. Waar overnachten in Slowakije?

Tijdens je bezoek aan Slowakije heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel, hostel of verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels in Slowakije.

Vila Terrasse

Verblijf in pension Vila Terrasse! Villa Terrasse beschikt over stijlvolle kamers die zijn ingericht met antiek meubilair in vintage en boetiekstijl bieden uitzicht op het stadspark. Maar een van de mooiste plekjes in deze villa is het grote terras dat een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving biedt. De ideale plek om een glas wijn te drinken tijdens de warmere maanden. Meer info en boeken.

Kaartje bezienswaardigheden Slowakije

 1. Filmpje: ontdek Slowakije

Benieuwd naar het bijzondere land Slowakije? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Slowakije!

 1. Download onze gratis reisgids Slowakije, zo mis je niets

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis preview reisgids Slowakije


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 mei 2023 - Thomas Van de Poel

Zéér interessante tips om de mooiste plaatsen te ontdekken.

- 30 augustus 2021 - Gerrit mornie

Je kan heel wat uit de reisgids halen maar toch mis ik soms iets. Zo zou de wandeling in Bratislava een duidelijke route kunnen bevatten. Of een gpx bestand. Of info over waar te parkeren. Wat de wandeling tussen de twee meren strbske pleso betreft staat een wandeling van 2 uur alsof het niks is maar dat is een vrij zware wandeling constant op slechte ondergrond die je niet kan doen zonder goede schoenen of bij slecht weer. Wat de ijsgrot betreft zou er ook kunnen bijstaan waar te parkeren, of dat er nog stevig geklommen moet worden. Of dat er geen rondleidingen in het Engels zijn. Je kan dergelijke info wel ergens anders opzoeken maar het zou handig zijn als jullie gids effectief ook praktische tips bevat. Maar jullie gidsen zijn zeker altijd een goed begin.

- 31 juli 2021 - jan de weerd

het was een goed info voldoende om naar Slowakije te gaan camperen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?