14 x bezienswaardigheden Stuttgart: wat zeker zien tijdens je bezoek?

14 x bezienswaardigheden Stuttgart: wat zeker zien tijdens je bezoek?

1 maart 2024 in Beieren1 reactie

Stuttgart ligt in de regio Beieren en is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Je slentert hier door centrum van de stad en bewonder de historische bouwwerken die in deze stad staan te pronken.

Wil je graag nog meer ontdekken van Stuttgart? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Stuttgart!

Tours en dagexcursies boeken in Stuttgart

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Stuttgart bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Stuttgart en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Schlossplatz

In het centrum van Stuttgart vind je de Schlossplatz, dé plek waar altijd iets te beleven valt. Zo worden er in de zomer heel wat openluchtconcerten en festivals georganiseerd en in de winter vind je hier een ijsbaan en gezellige kerstkramen.

Daarnaast is het plein op zich ook één van de bezienswaardigheden in Stuttgart die je zeker niet mag overslaan. Hier kan je in één van de gezellige cafeetjes een heerlijke koffie drinken terwijl je van het uitzicht op het paleis geniet of je kan ook lekker relaxen in het park!

Stuttgart bezoeken in de kerstperiode? Lees meer over de kerstmarkt in Stuttgart!
  1. Köningstraße, de langste winkelstraat van Stuttgart

Ben jij een echte shopaholic? Dan moet je hier zijn! Vanaf de Schlossplatz loop je namelijk de Köningstraße in, de langste winkelstraat van Stuttgart. Het is de plek waar je rustig kan winkelen en wandelen. Verkeer is hier namelijk verboden.

Of je nu op zoek bent naar een grote keten of kleine charmante boetiekjes, je vindt het in de Köningstraße. Graag even een pauze nemen tussen het winkelen door? Dan kan je altijd even terugtrekken in een van de gezellige cafeetjes of restaurants. Slecht weer? Ga dan even schuilen in het grootste winkelcentrum van Zuid-Duitsland Milaneo. Met een totaal winkeloppervlak van 43.000 m² raak je hier niet snel uitgekeken!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Stuttgart? Bekijk het aanbod hotels en vakantiehuizen in Stuttgart.

  1. Neues Schloss

Op het Schlossplatz bevindt zich ook het Neues Schloss, dat ook wel eens het Versailles van Stuttgart wordt genoemd. Het Neues Schloss is misschien wel het meest opvallende gebouw aan het plein, door zijn enorme omvang en allure. Het imposante laat-barokke stadspaleis werd gebouwd tussen 1746 en 1807 in opdracht van hertog Carl Eugen von Württemberg, ook al stond er al een paleis in het hertogdom.

Ooit heeft het paleis onderdak geboden aan de koninklijke families, maar tegenwoordig zijn er ministeries gehuisvest. Ga zeker even een kijkje nemen naar de versierde gevel of maak een wandeling in de nabijgelegen tuinen, de perfecte plek voor een picknick trouwens!


  1. Fernsehturm

Van geen enkele andere attractie in Stuttgart heb je zo'n fantastisch uitzicht over Stuttgart! Vanop de 216 meter hoge Fernsehturm heb je een prachtig uitzicht over de stad en geniet je van de prachtige omgeving. Omdat de toren ook nog eens op een heuvel staat, is het uitzicht vanaf de hoogste verdieping extra indrukwekkend. Daarnaast kan je op de bovenste verdieping van de toren een koffietje drinken in het restaurant met uitzicht. Het uitzicht reikt van de wijngaarden rondom de stad tot het Zwarte Woud en de Zwabische Jura.

Wil je graag Stuttgart verkennen aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan! Bekijk alle tours en excursies in Stuttgart.

  1. Porsche Museum

Stuttgart is een échte 'autostad'. Twee musea mogen dan ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Stuttgart: het Porsche Museum en het Mercedes Benz Museum Stuttgart. Het Porsche Museum Stuttgart kan omschreven worden als een van de meest fascinerende automusea ter wereld. Op in totaal 5.600 m² krijg je als bezoeker inzicht in de boeiende geschiedenis van deze populaire sportwagenfabrikant.

Zo kan je maar liefst 80 voertuigen en 300 kleine tentoonstellingen bewonderen. Ze weerspiegelen het pad van het begin van Porsche tot het heden. Daarnaast kan je in de werkplaats van het museum live meekijken hoe een echte klassieke auto wordt onderhouden!

TIP: Wil jij ook Stuttgard gaan verkennen, koop je StuttCard all-inclusive, zo krijg je veel korting bij bezienswaardigheden + hop-on/hop-off bussen.

  1. Mercedes-Benz automuseum

Het Mercedes-Benz Museum Stuttgart is het enige museum ter wereld dat meer dan 120 jaar geschiedenis van Mercedes-Benz weergeeft. Het museumgebied strekt zich uit tot zo'n 16.500 m² waar je zo'n 160 voertuigen en meer dan 1500 tentoonstellingsstukken kan bewonderen.

Maar niet alleen de tentoonstelling zelf is indrukwekkend. Het Mercedes-Benz Museum staat ook bekend om zijn fascinerende, moderne architectuur. Ga zeker eens een kijkje nemen in dit museum en maak je klaar voor een reis door de tijd door de bewogen geschiedenis van de auto-industrie!

  1. Natuur opzoeken in het Zwarte Woud

Op een klein uurtje rijden van Stuttgart bevind je je al midden in één van Duitslands mooiste natuurgebieden: het Zwarte Woud. Het Zwarte Woud is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Wandelaars kunnen in het Zwarte Woud mooie wandelingen maken langs kletterende watervallen. Tussen die uitgestrekte bossen liggen ook enkele sprookjesachtige kastelen verstopt en in de regio kan je ook gezellige dorpjes verkennen en interessante musea bezoeken.

Tijdens onze 6-daagse rondreis door het Zwarte Woud kom je van het noorden van het Zwarte Woud tot het uiterste zuiden. Je start in Baden-Baden en via de Schwarzwald Hochstrasse gaat het richting Triberg.
  1. Schloss Ludwigsburg

Een ander mooi paleis dat je hier kan bezichtigen is het Schloss Ludwigsburg, één van de grootste barokke paleizen in Europa. Het paleis ligt op 12 kilometer verwijderd van het centrum maar is zeker een bezoekje waard! Slot Ludwigsburg dateert uit 1704 en was oorspronkelijk bedoeld als jachtslot. Je kan zowel het paleis als de paleistuinen bezoeken en een deel van het paleis is zelfs omgetoverd tot kinderrijk, waar kinderen kunnen spelen met museumstukken!

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Lees dan ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste kastelen in Duitsland.

  1. Cannstatter Wasen

Zoals ze ieder jaar in München het Oktoberfest houden, vieren ze in Stuttgart ieder jaar Cannstatter Wasen. Het is een van de grootste en mooiste volksfeesten in de regio! In de 14 dagen van september en oktober komen mensen van over heel de wereld naar het festivalterrein in de wijk Bad Cannstatt.

Geniet van de bijzondere sfeer op de prachtige kermis in combinatie met kleurrijke festivaltenten, een vlooienmarkt en vele spectaculaire attracties. Daarnaast zijn er ook meerdere biertenten, wijntenten en een berghuttendorp met tal van biertuinen en (snoep)kraampjes.

  1. Mercedes-Benz Arena

De Mercedes Benz Arena Stuttgart is de thuisbasis van VfB Stuttgart en is een must-see voor iedere voetballiefhebber onder ons! De arena biedt plaats voor zo'n 60 000 mensen en zal je meteen opvallen dankzij het opvallende dag en gebogen witte membraanvelden. Het is een van de modernste stadions van Europa.

Tijdens een rondleiding kan je een kijkje nemen achter de schermen en neem plaats in de kleedkamer van het thuisteam, loop via de spelerstunnel het veld op en stel je het gejuich van meer dan 60.000 fans voor!

TIP: Neem zelf eens een een kijkje achter de schermen van de Mercedes-Benz Arena . Boek online je bezoek voor de Mercedes-Benz Arena: VfB Stuttgart Stadion Tour.

  1. Markthalle Stuttgart

In 1914 opende de markthal van Stuttgart. De markthal bevindt zich tussen het oude kasteel en de collegiale kerk en zal je meteen opvallen dankzij de art nouveau-architectuur. Het gebouw wordt zelfs beschouwd als een van de mooiste markthallen ter wereld.

Op een oppervlak van 5.000 m² bieden meer dan 30 dealers van over heel de wereld hun kwaliteitsvolle goederen. Naast verse groenten en fruit, kleurrijke bloemen, vlees en vis, is het de mix van regionale en internationale aanbiedingen die het aanbod in de Markthalle Stuttgart vormen. Neem hier even de tijd en proef zeker eens van de lekkernijen!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Stuttgart? Wij raden je een overnachting aan in the niu Mesh. Het hotel beschikt over ruime, modern ingerichte kamers en een zonneterras! 's Ochtends geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Collegiale kerk van Stuttgart

Bij je bezoek aan Stuttgart zal je ongetwijfeld wel een keer langs deze kerk lopen. Ze springt dan ook meteen in het oog dankzij de pracht van de twee verschillende torens. De oorsprong van deze protestante kerk gaat terug tot de 10e of 11e eeuw, maar het is door de jaren heen herbouwd en heeft daardoor ook meerdere bouwstijlen. Ga zeker ook even binnen een kijkje nemen, de kerk maakt indruk met een rijk versierd interieur en een weelderig orgel.

TIP: Wil jij ook Stuttgard gaan verkennen, koop je StuttCard all-inclusive, zo krijg je veel korting bij bezienswaardigheden + hop-on/hop-off bussen.

  1. Staatsgalerie van Stuttgart

Een ander museum dat je in Stuttgart kan bezoeken is de Staatsgalerie van Stuttgart. Het gebouw met zijn groene gevel, open rotonde en glazen entree is een lust voor het oog en tegelijkertijd een meesterwerk van postmoderne architectuur waar niet iedereen meteen van hield. Hier kan je enkele meesterwerken van de 14e eeuw tot heden bewonderen! Wat dacht je van werkstukken van Picasso, Rubens en Rembrandt?

  1. Breng een bezoekje aan dierentuin Wilhelma

Wilhelma is de dierentuin van Stuttgart en mag niet ontbreken als we het hebben over de must-see's in Stuttgart! Tot 1951 was de dierentuin uitsluitend in gebruik als botanische tuin maar de dag van vandaag kan je er ook heel wat dieren spotten. Het Wilhelmapark strekt zich uit over zo'n 30 hectare en omvat enerzijds het oude koninklijke park van Wilhelm I met historische gebouwen in Moorse stijl.

Met ongeveer 11.000 dieren en zo'n 1.200 soorten is Wilhelma een van de meest soortenrijke dierentuinen, niet alleen in Duitsland, maar ook wereldwijd. Ook in het historische park en in de Wilhelma-kassen komen zo'n 8.500 plantensoorten en -variëteiten voor! Hier ben je wel een dagje zoet en het is een leuke uitstap voor zowel jong als oud!

  1. Waar overnachten in Stuttgart?

Voor je bezoek aan het charmante Stuttgart, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Stuttgart online bekijken.

V8 HOTEL Classic Motorworld Region Stuttgart

Ben je een echte autoliefhebber? Dan is het V8 HOTEL Classic Motorworld Region Stuttgart wel degelijk iets voor jou! Dit moderne 4-sterrenhotel biedt kamers met een origineel design. De kamers van het V8 Hotel hebben een typische Bauhaus-stijl of een origineel autothema. Even nood aan ontspanning? Dan kan je altijd terecht in de wellness gelegen op de bovenste verdieping met uitzicht op het meer en Motorworld. Meer info en boeken.

Kulinarium an der Glems

Kulinarium an der Glems is een familievriendelijk hotel aan de westelijke rand van Stuttgart met een rustige, groene ligging. Het hotel is gelegen in de buurt van het meer de Bärensee en beschikt over een landelijk restaurant en een kinderspeelplaats.

Je verblijft in een van de comfortabele, praktisch ingerichte kamers of appartementen met gratis WiFi. Sommige kamers hebben een eigen balkon vanwaar je kan genieten van een prachtig uitzicht. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en het gerenoveerde restaurant Jägerzimmer serveert stevige specialiteiten. Bij mooi weer kan je eventueel dineren op het idyllische terras, onder de grote kastanjebomen. Meer info en boeken.

  1. Waar ligt Stuttgart op de kaart?

Stuttgart ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg, waar het tevens de hoofdstad van is. Stuttgart telt zo'n 635.000 inwoners en is daarmee de zesde grootste stad van Duitsland, na Berlijn, Hamburg, München, Keulen en Frankfurt am Main. De stad ligt aan de rivier de Neckar.

Ligging van Stuttgart op de kaart

Beieren

Gratis reisgids Beieren downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 juli 2022 - Martiene Specht

Een fantastische site veel aan gehad de laatste week top👌

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?