15 x mooiste bezienswaardigheden Frankfurt: Wat zeker zien & doen?

15 x mooiste bezienswaardigheden Frankfurt: Wat zeker zien & doen?

18 oktober 2020 in Frankfurt0 reacties

Als je denkt dat de Duitse steden op elkaar gelijken, dan heb je het hier mis. Frankfurt am Main is een moderne stad vol contrasten. Je loopt hier tussen de betonnen, glazen en stalen wolkenkrabbers maar de traditionele, sfeervolle stad heeft ook een rijk cultureel aanbod. Van boeiende musea tot het bruisende nachtleven. Frankfurt kent voor ieder wat wils.

We maakten alvast een lijstje van de must-see bezienswaardigheden en activiteiten in Frankfurt die je zeker niet mag overslaan! En oh ja, vergeet ook zeker niet te proeven van een heerlijk glaasje Appelwijn! Een Frankfurtse specialiteit.

Inhoud artikel

 1. Main Tower

De Main Tower was ooit de hoogste wolkenkrabber. Uiteraard zijn er door de jaren heen heel wat wolkenkrabbers bijgekomen die ver boven de 200 meter van The Main Tower uitsteken. Doch zullen ze je boven het zicht zeker niet ontnemen, integendeel, het maakt het alleen nog maar spectaculairder. De Main Tower werd in 1999 gebouwd en kreeg een glazen façade. Hiermee schreef Frankfurt dan ook meteen geschiedenis want dit was namelijk de eerste keer dat men in Europa zo’n gigantische wolkenkrabber had gebouwd.

Op minder dan een minuut en met een snelheid van 20km/u brengt de ingebouwde lift je tot 190 meter hoog. De laatste 10 meter dien je nog te voet af te leggen. Eenmaal boven heb je een prachtig panoramadakterras waar je kan genieten van de skyline over Frankfurt.

Heb je er een hongertje van gekregen? Op de 53ste verdieping bevindt zich een restaurant waar fijnproevers van een heleboel culinaire hoogstandjes kunnen genieten. Let wel op, voor een maaltijd in het Main Tower Restaurant moet je wel al snel zo’n €80 neertellen - niet erg budgetvriendelijk, maar natuurlijk betaal je ook voor het majestueus uitzicht op de stad.

 1. Alte Oper

Het was de Berlijnse architect Richard Lucae die deze opera gebouwd heeft in 1880. Na WOII bleven alleen nog maar de voorgevel en een deel van de zijgevel overeind. Wat zo uniek was, is dat het werd gefinancierd door de inwoners van de stad. Een burgerinitiatief heeft er dan ook voor gezorgd dat deze ruïne in de jaren 60 niet platgegooid werd voor een hogere building.

Tegenwoordig is de Alte Oper een pareltje in de Frankfurtse architectuur. Het statige gebouw kreeg een neorenaissancestijl en dat maakte niet meteen indruk bij de inwoners die net 20 miljoen mark hadden bijeen geraapt voor de bouw ervan. Gelukkig konden ze er aan wennen en leerden ze de Alte Oper al snel te accepteren.

Vandaag de dag kan je in de Alte Oper terecht voor verschillende concerten, opera’s, ballet en Broadway musicals. De Grosser Saal kan zo’n 2500 mensen ontvangen; in de kleinere zaal 700. Verder zijn er nog kleinere zaaltjes waar conventies en bijeenkomsten gehouden kunnen worden. Meer informatie vind je op https://www.alteoper.de/.

 1. Börse van Frankfurt

De Beurs van Frankfurt is meteen de belangrijkste van Duitsland en behoort tot de top 3 van Europa. Tegenwoordig is de beurs vooral bekend als dé plek waar dagelijks miljoenen euro’s aan aandelen en waardepapieren wordt verhandeld.

Wanneer je voor het gebouw staat, merk je op het plein een stier en een beer op. Deze stellen de twee trends voor van de markten: de stier staat voor een stijgende markt, de beer voor een dalende markt. Een boeiende uitstap als je eens met eigen ogen wil zien hoe een beurs werkt.

 1. Hauptwache

De Hauptwache werd gebouwd rond 1729 in barokke stijl en vormt een markant punt in het vooral door moderne bouwwerken gedomineerde hart van Frankfurt. Het wachthuis behoorde in der tijd toe aan de politie en is vandaag de dag een reconstructie van het tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde bouwwerk. Sedert de 20ste eeuw is er een café met terras in gevestigd en kan je er terecht voor een heerlijk kopje koffie met gebak.

 1. Goethe Haus & Museum

In deze statige woning werd Goethe in 1749 geboren. Je kan zijn geboortehuis bezoeken en je zo inleven hoe de “betere” klasse in die tijd leefde. Je krijgt een accuraat beeld over het dagelijkse leven in de 18e eeuw.

Het was ook hier dat Goethe zijn eerste werken neerpenden, waaronder de eerste versie van ‘Die Leiden des jungen Werthers’ en ‘Wilhelm Meisters theatralische Sendung’. Slechts een klein deel van het huis is ingericht als museum waar je dan ook enkele werken van zijn tijdgenoten die met hem in verband stonden terugvindt.

 1. Altstadt

Jammer genoeg werd Altstadt van Frankfurt in het laatste jaar van de Twee Wereldoorlog vernietigd. Maar na de oorlog werden heel wat historische gebouwen heropgebouwd. De Altstadt is met de Römerberg en de vele winkelstraten, één van de meest toeristische plekken van Frankfurt. Ga er dus zeker even langs!

Ben je benieuwd hoe de oude binnenstad er uit zag? Breng dan zeker een bezoekje aan het historische museum. Daar vind je een maquette van de vroegere Altstadt op schaal.

 1. Römerberg & Altes Rathaus

In de Altstadt ligt de Römerberg. Het centrale pleintje van de stad met verschillende vakwerkhuizen, het stadhuis, de Alte Nikolaikirche en de Gerechtigkeitsbrunnen. Het Rathaus (stadhuis) is sinds het begin van de 15e eeuw een samensmelting van drie middeleeuwse huizen. Het middelste huis is het Haus Zum Römer en heeft de oudste origine. Het gebouw heeft niet altijd dienst gedaan als een stadhuis maar ook als ontvangcentrum voor hoge gasten.

Op het pleintje kan je terecht voor allerlei evenementen zoals markten, kermissen, festivals en toernooien.

 1. Museum für Moderne Kunst

Het Museum für Moderne Kunst, of simpelweg het MMK, is één van de meest toonaangevende musea in de wereld als het aan komt op gebied van hedendaagse en moderne kunst met meer dan 5000 indrukwekkende kunstwerken van over de hele wereld. Je bewondert hier onder andere werken van Roy Lichtenstein en Andy Warhol.

 1. Jüdischer Friedhof

Opvallend aan het Jüdischer Friedhof zijn de metalen blokjes die aan de betonnen muur zijn gevestigd. Op de metalen blokjes vind je maar liefst 12 000 namen van inwoners uit Frankfurt die gedeporteerd zijn naar de concentratiekampen van de Nazi en jammer genoeg nooit meer zijn teruggekeerd.

Als je over het kerkhof wandelt zal je een opeenhoping van stenen zien. Dit zijn de restanten van de vernietigde grafzerken. De Joden stapelde deze grafzerken op als herdenking aan deze gruweldaad. Dit oude Joodse kerkhof werd bijna volledig vernietigd door de Nazi in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

Weetje: Anne Frank haar naam is ook terug te vinden op een van de metalen blokjes.

Judengasse Museum

Heb je nog meer interesse naar het leven van de Joden in die tijd? Bezoek dan zeker eens het Judengasse Museum. Het museum is een onderdeel van een ander museum in het centrum en gaat over het Joodse getto dat vernietigd werd voor de Tweede Wereldoorlog. In de inkomhal zal je een kleine maquette te zien krijgen die het allemaal nog wat duidelijker maakt.

 1. Archeologische Tuin

In het centrum van Frankfurt, vlakbij de Römerberg, vind je in de Archeologische tuin enkele overblijfselen van het Romeinse tijdperk. Deze archeologische vondsten zijn uiteraard het ultieme bewijs dat de Romeinen hier een nederzetting hadden. Het heeft wel tot 1973 geduurd vooraleer deze opgravingen zichtbaar werden gemaakt.

 1. Alt-Sachsenhausen

De Alt-Sachsenhausen is een sfeervolle oude wijk met allerlei verschillende vakwerkhuisjes. In de 12e eeuw werd deze pittoreske wijk gebouwd als een soort bruggenhoofd van de stad. Wanneer het historische centrum van Frankfurt grotendeels verwoest werd tijdens WOII, werd deze wijk gelukkig gespaard gebleven.

Daarnaast is het Alt-Sachsenhausen hét uitgaansgebied van de stad. Overdag is het er dus vrij doods en sober om door te wandelen maar ’s avonds zal je het zien openbloeien. Je vindt er gezellige bars, restaurants en danstenten. Heerlijk avondje uit!

 1. Städel Museum

Städelsche Kunstinstitute und Städtische Galerie of kortweg, het Städel! Het is het grootste kunstmusea van Frankfurt en één van de belangrijkste Duitse kunstmusea die een verzameling schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en grafische werken vanaf de 14e eeuw bezit.

Op de gelijkvloers zie je kunst uit de 19e eeuw en 20e eeuw met vele werken van Franse impressionisten onder wie Renoir en Monet. Ook hangen er schilderijen van Duitse kunstenaars, zoals Naakte Vrouw met Hoed van Kirchner en het portret van Goethe van Tischbein. De tweede verdieping wordt voornamelijk ingenomen door werk van de 16e eeuwse Duitse meesters als Grünewald, Memling, Elsheimer en Nederlandse schilders als Rembrandt, Van Eyck en Vermeer.

 1. Palmgarten

Frankfurt loopt over van de cultuur en middeleeuwse gebouwen maar wil je graag een stukje natuur? Geen probleem! In het hart van Frankfurt ligt een verborgen paradijs met planten van over de hele wereld.

De Palmengarten opende in 1871 zijn deuren voor het grote publiek en is zo’n 26 hectare groot en staat vol met tropische en exotische planten waarvan er enkelen nergens anders in de wereld te vinden zijn. De huidige verzameling aan bloemen was eigenlijk van Adolf van Nassau, de laatste hertog van Luxemburg. Hij was in het bezig van ongeveer 200 tropische planten die hij te koop aanbood.

In de Palmengarten vind je natuurlijk ook heel wat palmbomen en een palmhuis dat dateert uit 1869. Maar ook het Tropicarium zal je aandacht vestigen. Het is een immense serre met verschillende afdelingen, van een vochtig regenwoud tot een hete, droge woestijn. Kortom, het is het groene hart van het drukke Frankfurt. Een ideale uitstap als je meerdere dagen in Frankfurt verblijft!

 1. Shopping Frankfurt

Voor de shopaholics onder ons, is Frankfurt ook een waar winkelparadijs met kilometerslange winkelstraten, shoppingcentra en exclusieve winkels. De bekende winkelstraat ‘Zeil’ mag je dan ook zeker niet overslaan. Het is dé (autovrije) winkelstraat van Frankfurt met allerlei verschillende winkelketens. Van luxueuze merken tot kleine boetiekjes.

 1. Lekkernijen uit Frankfurt!

Altijd fijn als je wat typische specialiteiten kan proeven. Wij raden je alvast volgende specialiteiten aan.

Frankfurter Worst

Velen leggen een link tussen Frankfurt en de befaamde Frankfurter worst, maar vergis je niet. De Frankfurter worst is niet echt een specialiteit van Frankfurt. Je kan er net zo goed eentje bij ons eten die net hetzelfde smaakt. Maar, daarnaast vind je wel andere worsten in allerlei formaten, gemaakt uit een breed gamma aan vleessoorten.

Groene Saus van Frankfurt

Ja hoor, je leest het goed! Groene saus, dat is pas iets unieks! De befaamde koude ‘Grüne Sosse’ is gemaakt op basis van kruiden, olie en eieren. Heerlijk bij een goed stukje vlees, vis en aardappelen. Het is zo’n beroemde saus dat er in de Sachsenhausenwijk zelfs een monument naar is opgericht. Een monument ter ere van deze lekkere groene saus. De moeite waard om even te proeven bij je bezoekje aan Frankfurt!

Appelwijn

Niets lekkerder dan een glaasje wijn na een heerlijk dagje verkennen. En laat Frankfurt hierin nu een eigen specialiteit hebben: de appelwijn. Je kan het wijntje zowat overal proeven en het alcoholgehalte is niet veel hoger dan dat van een biertje. We raden je wel aan te beginnen met een klein glaasje want het is niet perse naar ieders smaak.

Wist je dat? Het wettelijk vastgelegd werd dat appelwijn dé goedkoopste alcoholische consumptie moet zijn op het menu? Schol denk ik dan!

 1. Download onze gratis stadswandeling Frankfurt

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Frankfurt. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg.

Frankfurt

Gratis reisgids Frankfurt downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?