Met de trein naar Berlijn: alle info voor je treinreis + waar goedkope tickets boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Met de trein naar Berlijn: alle info voor je treinreis + waar goedkope tickets boeken?

15 september 2023 in Berlijn0 reacties

Praktische info voor je reis met de trein naar Berlijn: alle info + goedkope treintickets kopen

Plan je binnenkort een stedentrip naar Berlijn? Laat je auto voor een keertje thuis en neem de trein! Vermijd files en oncomfortabele autoritten, de hogesnelheidstrein ICE brengt je in een mum van tijd naar het hippe en trendy Berlijn.

Met de ICE-trein naar de Duitse hoofdstad is niet alleen de makkelijkste manier om te reizen, maar vaak ook de goedkoopste. Hoe goedkoop je reist hangt af van de periode wanneer je je tickets boekt. Ben je van plan om met de trein naar Berlin te reizen? Lees dan gerust verder voor enkele tips & tricks.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Berlijn

Duur1 - 5 dagen ()
Bereikbaarheid
Openbaar vervoerJe kan je Berlin WelcomeCard online kopen € 25
VerblijvenAan te raden verblijven in Berlijn zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Berlijn? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 289)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Waarom kiezen voor de trein naar Berlijn?

Sommigen onder ons zijn het gewoon om met de trein te reizen, voor anderen is het dan weer iets ongewoons. Is treinreizen iets compleet nieuws voor jou? Geen probleem, wij sommen hieronder alvast enkele voordelen voor je op, om alle twijfels bij je weg te halen.

Voordelen van de trein naar Berlijn

  • De reistijd bedraagt vanuit Brussel naar Berlijn ongeveer 6 uur en 40 minuten. Met de auto doe je er ongeveer 8 uur over zonder files en wegenwerken.
  • Geen gedoe met files, parkeren en milieustickers in Duitsland.
  • Je hoeft ook geen uren op voorhand op de luchthaven te zijn. Het is echter wel aan te raden om zo’n 15 minuten vroeger aanwezig te zijn. Zo ben je tijdig op de hoogte voor eventuele vertragingen of spoorveranderingen.
  • Je hoeft niet van te voren in te checken, maar stapt zo met je treintickets en geldige legitimatie op de trein.
  • Reizen met de trein naar Berlijn kan voordeliger zijn dan met de auto of het vliegtuig. Zeker wanneer je op voorhand boekt of als je een zitplaats kiest (al raden we je dat niet aan).
  • Een ander voordeel is dat je tijdens je reis lekker kan ontspannen en bijpraten met je medereizigers.
  • Breng je lieveling- snacks en drankjes mee zodat je een gezellige picknick kan houden op de trein.
  • Dankzij de stopcontacten aan boord hoef je je geen zorgen te maken over de batterijduur van je smartphone. Zo kan je urenlang je favoriete serie bingewatchen i.p.v. je ogen op de weg te houden.
  • Mogelijkheid om je fiets mee te nemen tegen een kleine vergoeding.
  • Last but not least! Reizen met de trein heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor het milieu. Je spaart een vliegreis uit en op die manier houd je je ecologische voetafdruk kleiner. Wie zegt dat reizen vervuilend moet zijn?

TIP: Wacht niet langer en plan je volgende stedentrip naar Berlijn. Bestel je tickets voor de ICE-trein naar Berlijn makkelijk en eenvoudig online, hoe vroeger je ze aankoopt, hoe goedkoper!

  1. Op welke routes rijdt de ICE-trein naar Berlijn?

Vanuit Brussel en Luik

  • In België zijn er twee mogelijkheden: opstappen in Brussel-Zuid of het Station Luik-Guillemins.
  • Er zijn twee mogelijkheden: opstappen in Brussel-Zuid of het Station Luik-Guillemins.
  • In Brussel vertrekt de eerste trein om 6u20, in Luik om 7u10.
  • Overdag zijn er géén rechtstreekse treinen naar Berlijn, je dient altijd over te stappen in Keulen.
  • Afhankelijk van je beginstation (Brussel of Luik) reis je verder naar het centraal station van Keulen (Köln Hbf). Hier moet je overstappen op de ICE-trein naar Berlijn.
  • In Keulen zijn er dagelijks 17 ICE-treinen die naar hartje Berlijn reizen. Deze treinrit duurt ongeveer 4 uur en 20 minuten.

Vanuit Amsterdam

  • Dagelijks rijden er 6 InterCity treinen van Amsterdam Centraal naar Berlijn.
  • De eerste trein in Amsterdam Centraal vertrekt om 7u.
  • De trein naar Berlijn stopt onder meer in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo (in deze volgorde). In totaal, met Duitse station bijgeteld, houdt de trein 16 keer halt.
  • In totaal duurt de reis van Amsterdam Centraal naar Berlijn zo’n 6 uur en 20 minuten zonder overstappen.
  • Boek je treintickets van NS International hier.
  1. Met de nachttrein naar Berlijn

Reizigers die de voorkeur geven aan nachtelijke treinritten of simpelweg de bijzondere ervaring van een nachttrein willen beleven, kunnen sinds mei 2023 een treinrit met de European Sleeper boeken.

  • De trein vertrekt in Brussel-Zuid om 19u22 en in Amsterdam Centraal om 22u34.
  • Verder stopt de trein ook nog in Antwerpen Centraal, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Den Haag, Amersfoort en Deventer.
  • De trein rijdt enkel en alleen op maandag, woensdag en vrijdag.

Wat mag je verwachten van de European Sleeper

De European Sleeper is voorzien van slaapcabines, waardoor je kan genieten van een goede nachtrust. Zo kom je 's ochtends uitgerust toe en kan je meteen aan je stedentrip Berlijn beginnen. Verder zijn er ook sanitaire voorzieningen aan boord en kan je tot 23 uur bij de steward terecht voor snacks of drankjes mocht je deze vergeten zijn. Treintickets voor de EuropeanSleeper bestel je hier.

Wanneer je de treintickets reserveert, heb je de keuze uit:

  • Comfort zitplaatsen: coupé van 6 zitplaatsen, vanaf €49;
  • Comfort ligplaatsen: keuze coupé 6 of 4 personen met 6 comfortabele zit/ligplaatsen, inclusief beddengoed, mineraalwater en ontbijt, vanaf €79;
  • Slaapplaatsen: coupé voor max. 3 personen, wastafel, welkomstdrankje en luxe ontbijt, vanaf €119.
  • Nadien kan je ervoor kiezen of je een gedeelde of privécabine wilt en of je een annuleringsverzekering neemt.
Het is de bedoeling om de route vanaf december 2023 te verlengen tot Dresden en de Tsjechische hoofdstad Praag.

Stap alvast aan boord van European Sleeper: Brussel - Berlijn

  1. Eindbestemming: Berlin Hauptbahnhof

De ICE-trein brengt je naar het hoofstation van de stad: Berlin Hauptbahnhof waar dagelijks meer dan tweehonderd lange afstandstreinen halt houden samen met ongeveer 325 regionale treinen. Veel belangrijke bezienswaardigheden in Berlijn zoals het Reichstag en de Brandenburger Tor, zijn te voet bereikbaar vanaf het treinstation of met de S-Bahn (een soort metro).

Wanneer je het station buiten wandelt, neem dan ook even de tijd om het gebouw te bewonderen. Ontwerper Meinhard von Gerkan bedacht een station waarvan korte loopafstanden en veel daglicht, ook op de lagere niveaus, belangrijke factoren zijn. Let ook op de beide gewelfde structuren, elk 46 meter hoog, die de stationshal als het ware omlijsten.

VERBLIJFTIP: Heb je een treinrit geboekt en kom je laat aan in Berlijn? Dan kan je altijd overwegen om te overnachten vlakbij het station. Hotel Motel One Berlin-Hauptbahnhof ligt direct tegenover het centraal station en beschikt over geluiddichte stijlvolle kamers, een trendy lounge en een ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Hoe boek ik tickets voor de trein naar Berlijn?

Het kopen van tickets voor de ICE-trein naar Berlijn kan eenvoudig en gemakkelijk online, maar is ook mogelijk aan de balie in het station. Als je je treinkaartje dezelfde dag boekt is het meestal duurder en kunnen de kosten variëren op basis van de tijd van de dag, de route of de klasse.

  • Een treinticket van Brussel naar Berlijn heb je al vanaf € 19,90 voor een enkele reis standaard klasse en als je van tevoren boekt.
  • Enkele tickets van Amsterdam naar Berlijn koop je al vanaf € 39 en retourtickets vanaf € 78.
  • Treintickets die online besteld worden, staan op naam. Je kan deze dus ook niet overdragen.

Tips om zo goedkoop mogelijk met de trein naar Berlijn te reizen

Reis je met een kleiner budget en wil je graag zo weinig mogelijk geld uitgeven? Dan zijn er enkele tips & tricks waarmee je rekening kan houden om zo goedkoop mogelijk te reizen met de trein.

  • Boek je treintickets best zo’n 2 à 3 maanden van tevoren, dan zijn ze het goedkoopst.
  • In de week reizen is over het algemeen goedkoper dan in het weekend.
  • Plan je stedentrip buiten het hoogseizoen en de (school)vakanties. Ook feestdagen kunnen duurder uitvallen.

Bestel je treintickets hier

  1. Extra budgettips voor je stedentrip Berlijn

Een weekendje weg of stedentrip naar Berlijn hoeft niet per se duur te zijn, met onderstaande tips en tricks kan je al heel wat geld besparen.

Ontdek hieronder alvast enkele interessante tickets en uitstappen in Berlijn

  1. Waar overnachten in Berlijn?

Ben je nog op zoek naar een leuke verblijfplaats op de juiste plek in Berlijn? Wij hebben alvast enkele artikels geschreven met de leukste hotels per wijk in Berlijn, van goedkope budgethostels tot stijlvolle hotels. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Berlijn.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Berlijn met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Berlijn? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Berlijn met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Berlijn met meer dan 55 highlights van Berlijn.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?