26 x mooiste bezienswaardigheden van Keulen: wat zeker zien & doen? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

26 x mooiste bezienswaardigheden van Keulen: wat zeker zien & doen? + foto's

28 maart 2024 in Keulen29 reacties

De mooiste bezienswaardigheden in Keulen: wat te zien en doen in Köln tijdens je bezoek?

Keulen is de vierde grootste stad van Duitsland, na Berlijn, Hamburg en München. De stad aan de Rijn bevindt zich net over de grens en is daarom de perfecte bestemming voor een citytrip dichtbij huis. De Tweede Wereldoorlog liet er heel wat schade na, maar toch beschikt Keulen over een divers aanbod aan bezienswaardigheden.

Langs het stadsvernieuwingsproject Rheinaufen zie je een mooie synergie tussen oud en nieuw, met de oude treinsporen en pakhuizen enerzijds en de KölnTriangle en de Colonius anderzijds. Bezoek Keulen en laat je verrassen. In deze blogpost lees je onze tips voor een geslaagde stedentrip.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Keulen(Köln)

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 210 km, vanaf Utrecht is het 240 km, reken op 2u30 ~ 3 uur rijden, koop je Umweltplakette online
Met de treinMet de trein naar Keulen? Boek je tickets hier online vanaf € 20.
VerblijvenAan te raden verblijven in Keulen (Köln) zijn:
PakketreizenJe reis naar Keulen als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 156) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Keulen

 1. De Dom van Keulen

De gigantische Dom van Keulen is hét icoon van de stad en tevens de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Het is met haar lengte van 144 meter, breedte van 86 meter en torens van 157 meter hoog de grootste gotische kerk van Europa. De bouw ervan begon in 1248 in de stijl van de kathedralen van Noord-Frankijk, maar kwam in de 15de eeuw stil te liggen. Pas in 1824 werd de bouw ervan hervat en in 1880 in een neogotische stijl voltooid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest een hoge muur, de Kölner Domplombe, ervoor zorgen dat de noordelijke toren niet instortte.

Voor Amerikaanse vliegeniers was de Dom een oriëntatiepunt in het plat gebombardeerde Keulen. Nadien werd de Dom gerestaureerd. Het beheer van de Dom kost de stad ongeveer 14 miljoen euro per jaar. De zuidelijke toren van de Dom kan je beklimmen tot een hoogte van 97 meter. Tijdens de klim over meer dan 500 treden kom je voorbij de klokkenkamer met 8 klokken. Aan de noordkant vind je de Domschatkamer. De Dom staat sinds 1996 om de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2004 kwam het bouwwerk ook op de lijst van bedreigde Werelderfgoederen te staan, aangezien bouwwerken in haar onmiddelijke omgeving het neogotische bouwwerk zouden aantasten.

Prachtig vanbuiten, adembenemend vanbinnen

De kerk bevat verder nog prachtige glas-in-lood ramen uit de veertiende tot de zestiende eeuw, waaronder een werk van de Keulse kunstenaar Gerhard Richter, bestaande uit meer dan 11.000 vierkanten. Ook kan je in de kerk een kruisbeeld uit de tiende eeuw en een zwart marmeren hoogaltaar uit de veertiende eeuw aanschouwen, met nog meer kunstwerken in de schatkamer van de kerk. Het hoogtepunt hiervan is de Driekoningenschrijn, met twaalfde-eeuwse reliëfs die verhalen uit het leven van Christus en zijn profeten en apostelen uitbeelden.

Onze tip: met een KölnCard krijg je 20% korting op de entree tot de schatkamer in de Dom. Koop je kortingskaart online.
 1. De Altstadt

De Altstadt is de oudste wijk van Keulen, gelegen aan de westoever van de Rijn. Het grootste deel van deze wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door bombardementen, en na de oorlog werd alleen het deel tussen de Alter Markt, de Heumarkt en de Rijn gerestaureerd.

In dit deel vind je nu een voetgangersgebied omringd door Stapelhäuser, huizen met kleurrijke gevels die volgens de laatmiddeleeuwse stijl zijn gerestaureerd. In veel van deze gebouwen zitten tegenwoordig winkels, cafés en restaurants gevestigd. Verder vind je in deze wijk verschillende bezienswaardigheden zoals de Grote Sint-Martinuskerk, het stadhuis van Keulen en verschillende musea.

BOOTTOCHT: Combineer een rondleiding door Altstadt met een boottocht op de Rijn in deze tour! Je gids vertelt je spannende verhalen over de geschiedenis van de stad.

 1. De Alter Markt

De Alter Markt is het hart van Keulen. Het bevindt zich vlakbij de rivier de Rijn en op enkele minuten van de belangrijkste winkelstraten. In de middeleeuwen was dit de plaats waar steekspelen werden georganiseerd. Midden op het plein staat een fontein uit 1884 ter ere aan Jan von Werth, een verdienstelijke legergeneraal. Neem plaats op een gezellig terras en geniet hier van het typische biertje Kölsch.

VERBLIJFTIP: Het CityClass Hotel Alter Markt ligt aan de Alter Markt in Keulen, op 300 meter afstand van de Dom van Keulen. Het hotel biedt elegante interieurs, een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis WiFi. Meer info en boeken.

 1. Het stadhuis van Keulen

Het historische stadhuis van Keulen bestaat uit meerdere delen waardoor het een combinatie van gotische en renaissance stijlen is. Het Rathaus werd in 1135 opgericht, maar het oudste deel dat nu nog overeind staat, de Saalbau, komt uit 1330.

 • De 61 meter hoge Ratsturm werd tussen 1407 en 1414 gebouwd in een gotische stijl. De toren werd echter zwaar beschadigd tijdens de Tweede wereldoorlog en brandde bijna volledig uit, en is daardoor na de oorlog grootst gerestaureerd.
 • De Spanische Bau van het Rathaus werd in 1569 gebouwd, maar werd ook zwaar beschadigd en na de oorlog door een modern gebouw vervangen.
 • Onder het gebouw vind je ook nog de restanten van een Romeins praetorium.

Geschiedenis verzoent zich met het contemporaine

Op de Ratsturm staan 124 verschillende figuren afgebeeld, allen van historische figuren. Zo zie je onder meer de Romeinse keizer Augustus en de socialist Karl Marx, maar de dichter Joost Van den Vondel en de Vlaamse schilder Pieter Paul Rubens. Doorheen de eeuwen werden telkens nieuwe elementen aan het Rathaus toegevoegd waardoor het nu zowel renaissancistische als gotische nuances heeft.

 1. De Neumarkt

De Neumarkt is het grootste plein van de binnenstad, waar traditioneel de kerstmarkten worden georganiseerd. Sinds de middeleeuwen is de plek een belangrijke markt-en handelsplaats. In de omliggende straten als Ehren- en Breitestraße vind je diverse designerwinkels en tweedehandswinkeltjes.

Tegenwoordig is de Neumarkt een plek waar vele evenementen worden georganiseerd. Het is ook een essentieel knooppunt voor het openbaar vervoer. Hier begint ook de autovrije winkelstraat Schildergassse, die weer doorloopt richting andere shoppingstraten. Tijdens het eindejaar staat hier de indrukwekkende Engelenmarkt van Keulen met een groot aanbod aan kraampjes, waar je kan eten eten en drinken. Dit is een van de zes grote markten in Keulen.

VERBLIJFTIP: Op 10 minuten wandelen van de Neumarkt ligt het stijlvolle Koncept Hotel International.

 1. De Grote Sint-Martinuskerk

De Grote Sint-Martinuskerk is één van twaalf romaanse kerken in de stad. Het is niet de oudste van deze kerken, maar valt wel het meest op door de vierkante toren met vier kleine hoektorens. De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, al werd de meer gotische toren pas in 1450 gebouwd. De kerk heeft grotendeels het geweld van de afgelopen eeuwen overleefd, al zijn de torens na de Tweede Wereldoorlog wel nog gerestaureerd.

 1. De Sint-Gereonkerk

De Sint-Gereonkerk is de oudste van de twaalf romaanse kerken van Keulen. De kerk bestond al in de vierde eeuw als een kapel op een Romeinse begraafplaats. Na de val van het Romeins Rijk werd deze kapel uitgebouwd tot een klooksterkerk, en vanaf de elfde eeuw werd het bouwwerk flink uitgebreid, waarbij de twee torens in de twaalfde eeuw werden toegevoegd.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

 1. De Synagoge Roonstraßse

De bekendste van de synagogen van Keulen

Het gebedshuis werd tussen 1895 en 1899 gebouwd en is hiermee één van de vijf synagogen van voor de Tweede Wereldoorlog. De synagoge werd grotendeels verwoest in 1938, maar in 1950 werd het verwoeste deel herbouwd en werd de binnenkant ook deels gereconstrueerd. De synagoge heeft naast de twee gebedshallen, kleinere gedenkruimtes, een bibliotheek en een jeugdcentrum ook een restaurant "Mazal Tov". Hier kan je genieten van koosjere gerechten van over de hele wereld.

Architecturale achtergrond

Het gebouw is uitgevoerd in de Romaanse stijl. Zo beschikt het over een gevel van gele tufsteen, een imposant roosvenster en kleine torens. Verder is de synagoge eenvoudig opgevat en sober qua interieur. De bijzondere glas-in-lood ramen zorgen voor de nodige kleur. Er is nog steeds een scheiding tussen mannen en vrouwen.

In de grote gebedshal zie je de Thora-rol, die nog steeds wordt gebruikt tijdens diensten. Je kan een rondleiding boeken om de synagoge te bezoeken, maar op vrijdag, zaterdag en feestdagen is dit niet mogelijk. Ga achteraf dineren in het naburige restaurant De Kantine Weiss, waar je hoofdzakelijk koosjere gerechten voorgeschoteld krijgt.

TIP: Ga je liever zelf op avontuur? Download hier onze gratis stadswandeling door Keulen.

 1. Het Belgisches Viertel

Het Belgisches Viertel is een typische trendy wijk vol restaurants, charmante bars en bijzondere winkeltjes. Rondom het centrale plein Brüsseler Platz is er altijd wat te beleven. Veel straten in de wijk zijn vernoemd naar Belgische steden en provincies zoals Gent, Luik, Brabant, Limburg en Brussel.

De wijk wordt begrensd door de Hohenzollernring, de Aachener Strasse en de Venloer Strasse. Het is een retro knipoog naar de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar vind er "Tour Belgique" plaats, waarbij men onder andere rondleidingen door de Belgische Wijk organiseert.

 1. Fietstocht door het hippe Ehrenfeld

Een andere hippe wijk is Ehrenfeld deze wijk heeft na de Tweede Wereldoorlog een complete transformatie ondergaan als gevolg van geallieerde bombardementen. Vandaag de dag zie je een schat aan sfeervolle street art die de gebouwen siert. Online kan je de mooiste kunstwerken opzoeken en zelf op avontuur gaan of je kan natuurlijk ook een begeleide fietstour in Ehrenfeld boeken, waarin je onder andere de muurschilderingen van ROA ontdekt.

Verder is Ehrenfeld ook het mekka voor vintage kledij. In de Körnerstrasse ga je langs bij de woonwinkels Utensil en Drahtflechterei. Voor een snelle hap achteraf, kan je terecht bij Café Sehnsucht, die uitsluitend biologisch gecertificeerd voedsel serveert. Bekijk hier een overzicht van de muurschilderingen.

TIP: Ontdek de straatkunst van Keulen tijdens een fietstocht door de bruisende Belgische wijk en de wijk Ehrenfeld. Boek hier je fietstocht door de hippe wijken van Keulen.

 1. Bezoek de musea in Keulen

Kölnisches Stadtmuseum

Eind 16e eeuw werd op de restanten van de Romeinse stadsmuur een gebouw ingericht voor de opslag van wapens. Vanaf maart 2024 vind je het Kölnisches Stadtmuseum bij Modehaus Sauer (bekijk ligging), en zal een collectie van de ruim 1200-jarige geschiedenis van de stad tentoonstellen, van de vroege middeleeuwen tot heden.

Het museum toont foto's, schilderijen, meubels, beeldhouwwerken, modeartikelen, militaire uitrustingen en behandelt diverse thema's zoals politiek, sociaal, wetenschap, economie, cultuur, religie, jodendom, verkeer, huisvesting, enzovoort. Uiteraard is er ook veel aandacht voor het Carnaval en het Kölnisch Wasser. Het museum organiseert regelmatig tijdelijke exposities gedurende het jaar, en met een audioguide kan je het museum op eigen tempo verkennen. Meer info op de website.

Het Chocolademuseum van Keulen

Het Chocolademuseum van Keulen is waarschijnlijk één van de populairste musea van de stad. In het museum krijg je meer te weten over de geschiedenis van cacao en het proces van de ontwikkeling van chocolade. Daarnaast kan je natuurlijk ook chocolade proeven en is het zelfs mogelijk om zelf een kleine chocoladereep te maken. Aan het einde kom je terecht in een speciale chocoladewinkel met maar liefst ruim 320 verschillende chocolades.

TICKETS: Boek je ticket voor het Chocolademuseum vooraf online en sla de wachtrij over!

Het Romeins-Germaans Museum

Het Römisch-Germanisches Museum werd in 1974 opgericht als een museum over de antieke periodes van Keulen ten tijden van de Romeinen en de Germanen. Het museum heeft een grote collectie aan archeologische vondsten, met name uit het Romeinse Keulen. Zo kan je hier het grafmonument van Lucius Poblicus aanschouwen, evenals het bijzondere Dionysosmozaïek.

Wist je dat je met een KölnCard 20% korting krijgt op je ticket voor het Römisch-Germanisches Museum? De KölnCard kost slechts €9 en bovendien mag je dan ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, en heb je korting bij andere musea. Koop je kortingskaart (24-uur geldig) hier.

Museum Ludwig

Dit museum herbergt een indrukwekkende hoeveelheid moderne kunst en muziek vanaf de 20ste eeuw. De tentoongestelde kunst is heel uiteenlopend: van pop art, over Bauhaus en futurisme tot abstracte en surrealistische kunst.

In de ruime galerijen vind je hier onder meer werken van kunstenaars zoals Otto Mueller, Marc Chagall en Otto Dix. De centrale collectie bestaat uit werken van pop art iconen Roy Liechtenstein, Andy Warhol maar ook uit kubistische werken van Pablo Picasso. Ook Salvador Dali en Marcel Duchamp kregen een plaatsje in het museum.

Op de tweede etage bevindt zich de kunstbibliotheek met oude geschriften en boeken. Het gebouw zelf wordt gekenmerkt door een imposante stenen façade en een verzinkt dak. Wie door het museum wandelt is getuige van de harmonie van licht en ruimte die de ontwerpers creëerden. Door de grote ramen heb je een mooi uitzicht over de Dom van Keulen en de Heinrich-Böll-Platz.

BESPAAR TIP: Met een KölnCard krijg je 20% korting op de entreetickets!

Het Wallraf-Richartz-Museum

Ben je meer geïnteresseerd in werken uit de 13de tot en met de 19de eeuw, dan moet je een bezoekje brengen aan het Wallraf-Richartz-Museum. Dit museum is één van de belangrijkste musea van Europa en heeft een grote collectie aan Vlaamse, Nederlandse en Duitse kunst, met onder andere werken van Rembrandt, Rubens en Van Gogh.

Daarnaast heeft het museum een uitgebreide collectie van negentiende-eeuwse kunst, met werken van Wilhelm Leibl en Edvard Munch. De verzameling werken uit de late middeleeuwen is de bekendste collectie van het museum, en je vindt hier onder andere de Madonna im Rosenhag van Stephan Lochner. Meer info op de website.

Zelf op stap gaan in Keulen? Ga zelf Keulen ontdekken met onze stadswandeling door Keulen, en zie de mooiste plekjes van de stad.

NS-Dokumentationszentrum der Stadt Köln

Een recent museum is het "EL-DE Haus" (NS-Dokumentationszentrum der Stadt Köln), waarin een documentatie- en onderzoekscentrum over het nationaalsocialisme is gevestigd.

Het gebouw werd in 1935 gebouwd door zakenman Leopold Dahmen (vanwaar EL-DE Haus afkomst is), en werd later gebruikt werd door de Gestapo tijdens het nazitijdperk. Het gebouw overleefde als een van de enige in Keulen de Tweede Wereldoorlog zonder echt merkbare schade.

Keulen tijdens het nationaalsocialisme

De permanente tentoonstelling, "Keulen tijdens het nationaalsocialisme" biedt een indringend beeld van het leven in de stad tijdens de nazi-heerschappij. Een van de belangrijkste zaken om te bezichtigen zijn de 10 cellen van de Gestapo in de kelder, waar krijgsgevangenen en politieke tegenstanders werden vastgehouden en gemarteld. Met meer dan achttienhonderd wandinschriften getuigt het van de slachtoffers van foltering en vervolging. Het centrum omvat ook een binnenhof als executieplaats.

Deutsches Sport und Olympia Museum

Het Deutsches Sport und Olympia Museum richt zich voornamelijk op de Olympische Spelen, met verhalen over de geschiedenis en diverse sporttakken. Ongeveer 100.000 voorwerpen, waaronder filmbeelden, foto's, sportuitrustingen, evolutie in de sport, en de rol van vrouwen in de sport, verduidelijken het geheel. Je hebt ook de mogelijkheid om verschillende sporten uit te proberen. Meer info op de website.

 1. Colonius

Met een hoogte van 266 meter is de telecommunicatietoren Colonius het hoogste gebouw van de stad en steekt het ver boven het centrum van Keulen uit. De toren had een ronddraaiende ruimte met een restaurant en uitkijkplatform, maar deze is sinds 2005 gesloten. Ondanks dat je de toren zelf niet meer in kan is het een belangrijk onderdeel van de skyline van Keulen.

Nog op zoek naar een hotel in Keulen? Bekijk hier onze selectie verblijven in Keulen van goedkoop tot luxe.
 1. Keulen Triangle

Vanaf het Colonius kan je dan misschien niet meer van het uitzicht genieten, maar vanaf de Köln Triangle heb je nog een prachtig uitzicht over de stad en de Rijn. Dit kantoorgebouw van 103 meter hoog heeft op het dak een observatiedeck waarvandaan je een panoramisch uitzicht hebt over Keulen.

TIP: Wat dacht je van een begeleide wandeling? Bij deze stadswandeling van €11 wandel je van het oosten naar het westen van Keulen en bezoek je ook de Köln Triangle.

 1. De Köln Turm

Ook de Köln Turm in het MediaPark van Keulen heeft een mooi observatiedeck (bekijk ligging). De Köln Turm is het hoogste kantoorgebouw van de stad met een hoogte van 148,5 meter. In 2006 werd op de dertigste verdieping een panoramisch restaurant en een uitkijkplatform geopend, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de stad.

 1. De Römische Stadtmauer

Het stukje oude Romeinse muur maakte deel uit van een ommuring rond de stad in een vierkant. Restanten van dezelfde muur zijn ook zichtbaar, of althans delen ervan zijn gebruikt bij een reconstructie, bij de römische Nordtor op het Domplein (bekijk ligging). Het monument "Tongeren 2000", bestaande uit twee in elkaar passende muren, is gemaakt door de Belgische kunstenaar Raf Verjans en werd door de stad Tongeren aan Keulen geschonken. Dit kunstwerk is vervaardigd in 1986 ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van Tongeren in 1985.

Kopieën van dit kunstwerk zijn te vinden in de zustersteden van Tongeren die historische banden hebben met het Romeinse verleden, waaronder Aarlen, Bavay, Doornik, Heerlen, Maastricht, Metz, Nijmegen, Rome en Trier. Op een plakkaat zijn de namen van deze steden vermeld. De twee blokken moeten worden gezien als negatief en positief, als de voortdurende beweging van de mens, het komen en gaan.

 1. 4711 Dufthaus

In het 4711 Dufthaus werd niet dé "Eau de Cologne" uitgevonden, maar wel de "Aqua Mirabilis". De winkel behoudt nog steeds zijn faam als parfumerie. Bij binnenkomst zie je rechts een fonteintje met Eau de Cologne. Op de bovenverdieping vind je een kleine tentoonstelling met verpakkingen van vroeger tot nu; de toegang is gratis.

Iedereen kent Eau de Cologne, het parfum met het nummer 4711. Maar waar komt deze Franse benaming vandaan en hoe belandde het nummer 4711 op de fles? Het nummer 4711 was simpelweg het huisnummer waar een versie van "Eau de Cologne" werd verkocht. Napoleon gaf in 1796 de opdracht om alle huizen te registreren.

In 1792, vier jaar vóór Napoleons besluit, trouwde Wilhelm Mühlens met Catharina Moers. Als huwelijksgeschenk ontvingen ze het geheime recept voor "Aqua Mirabilis" van de Karthuizermonnik Franz Maria Farina. Het "Keuls water Farina", zoals het eerst bekend stond, werd een groot succes. Enkele jaren later opende Wilhelm Mühlens zijn eigen parfumeriefabriek tegenover het ouderlijk huis.

De fabriek kreeg als adres "Eau de Cologne & Parfümeriefabrik Glockengasse 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferd. Mühlens" om het te onderscheiden van andere fabrieken die op dat moment allemaal Keuls water produceerden. Het goudblauwe etiket, ontworpen door Wilhelm Mühlens, plaatste het huisnummer 4711 centraal. Hij kon nooit vermoeden dat dit cijfer uiteindelijk de roepnaam zou worden voor zijn "Aqua Mirabilis."

"4711 Echt Kölnisch Wasser" werd wereldberoemd. Bij enquêtes over de bekendheid van Keulen worden altijd eerst de Dom en dan 4711 genoemd, vóór andere merken, musea of winkels. Het oorspronkelijke stamhuis in de Glockengasse is nog steeds eigendom van het bedrijf dat 4711 produceert.

 1. Farina haus

De onderneming genaamd Johann Maria Farina Gegenüber dem Jülichs-Platz GmbH, of kortweg G. B. Farina, werd opgericht op 13 juli 1709. Hiermee is het 's werelds oudste parfumfabrikant. Sinds 1723 is het hoofdkantoor gevestigd in het Farina House aan de Obenmarspforten. Dit is de geboorteplaats van eau de cologne en vandaag de dag het Kölner Geurmuseum.

Elk product van het Farina-bedrijf draagt nog steeds een rode tulp, een symbool van zuiverheid en kwaliteit. Dit komt voort uit het oorspronkelijke rode zegel van het bedrijf, evenals het feit dat tulpen in het begin van de 18e eeuw zeldzaam en kostbaar waren.

Boek je tickets voor het Farina Parfummuseum hier
 1. Flora Köln

De botanische tuin van Keulen werd in de negentiende eeuw aan de rivieroever opgericht. Tegenwoordig is de tuin zo’n 11,5 hectare groot en zijn er twee grote tropenhuizen te vinden. In totaal zijn er ruim 10.000 planten en bloemen te vinden in de tuin, en je kan hier dus heerlijk wandelen voor een momentje rust.

 1. Rijnboulevard en Hohenzollernbrücke

Langs de Rheingarten zie je de rondvaartboten vertrekken. Het is een bijzondere locatie waar je gezellig even kan uitrusten. Maak zeker een wandeling over de Hohenzollerbrücke, een spoorbrug over de Rijn die werd vernoemd naar de Hohenzollern familie die tot en met de revolutie van 1918 over Duitsland regeerde. Het is een trekpleister voor koppels die graag hun liefde willen vereeuwigen op een hangslot aan de leuning van de brug, wat je ook ziet in andere Europese steden zoals Parijs.

De rechteroever van de Rijn wordt ook wel de Schäl Sick genoemd, wat Duits dialect is voor ‘slechte zijde’. Toch heb je vanaf deze Kennedy Ufer een indrukwekkend uitzicht over de oevers van de Rijn en de Dom. Langs deze kant van de Hohenzollernbrücke kan je ook de Köln Triangle beklimmen. Dit 100 meter hoge gebouw fungeert als werkplek, maar ook als observatiedeck. Vanop de Triangle heb je een betoverend panoramisch, 360° panorama over de stad, de Dom en de Rijn.

 1. Wallfahrtskirche St. Maria in der Kupfergasse

Bezoek ook even de kleine kerk "St Maria in der Kupfergasse". In de muur staat het opschrift: "Gehe nicht vorbei, ohne ein Ave zu beten" (Ga niet voorbij zonder een Ave te bidden). Hoewel de barokke kerk gewijd aan de Zwarte Madonna niet spectaculair is, is het Machabäeraltar uit 1967 dat wel. Het hoogaltaar is volledig in eikenhout gesneden door Johann Franz von Helmont. Het is prachtig om te zien. Meer info op deze website.

 1. Rheinpark en Kölner Seilbahn

Het Rheinpark werd aangelegd net voor de Eerste Wereldoorlog en ingrijpend veranderd in 1957. Het park biedt wandelpaden langs waterpartijen, kunstwerken en gezellige plekjes op een oppervlakte van 40.000 m². Terrassen maken het een ideale plek om te genieten, vooral bij zonsondergang.

Maak een ritje met de kabelbaan met zicht op Keulen

De kabelbaan van Keulen verbindt de oevers van de Rijn in het noordelijke deel van de stad. Ze werd in 1957 in gebruik genomen om bezoekers van de Bundesgartenschau naar de bloemententoonstellingen aan beide kanten van de rivier te brengen. Het is vandaag nog steeds een populair vervoersmiddel voor Keulenaren en toeristen.

Vertrek aan het groene Rheinpark aan de zuidelijke over of aan de andere kant, waar de Flora und Botanischer Garten (de botanische tuin) en de Kölner Zoo zich bevinden (bekijk ligging). De knusse gondels van de kabelbaan bieden plaats aan telkens vier mensen. Geniet van het weidse panorama en de skyline van de stad terwijl je langs de boomtoppen scheert. Beneden zie je het kuuroord Claudius Therme liggen.

Ook voor wie de noordelijke stadswijk Riehl wil ontdekken, kan hiervoor gebruik maken van de kabelbaan. Het is bovendien de ideale plek om een romantische zonsondergang mee te pikken met je geliefde.
 1. De Kölner Zoo

De Kölner Zoo is één van de oudste dierentuinen van Duitsland en heeft ruim 10.000 dieren van 700 verschillende soorten in een gebied van 20 hectare. De dierentuin staat vooral bekend om het grote olifantenpark, het oerwoudhuis en de primaten. Naast de dierentuin vind je ook het Aquarium Köln. Bestel je tickets voor de dierentuin en aquarium van Keulen.

 1. De Kölschbar

Wanneer je op een terrasje in Keulen terecht komt kan je haast niet om Kölsch heen. Dit is het traditionele Keulse bier dat al eeuwenlang gedronken wordt. Het bier is beschermd en mag alleen in Keulen gebrouwen worden. Het bier heeft een hoge gisting en wordt traditioneel via de tap geserveerd in een hoog cilindrisch glas, welke geserveerd worden door Köbes, kelners in blauw schort. Zij lopen constant rond met een Kölsch-Kranz en vervangen je glas wanneer deze leeg is zonder dat je dit hoeft te vragen. Wanneer je genoeg hebt leg je een bierviltje op het glas.

PROEVEN: Keulen en haar bier ontdekken? Ga mee met een biertour en ontdek hoe de Kölsch gebrouwen wordt! Tours zijn al mogelijk vanaf €12!

 1. De kerstsfeer opsnuiven op de kerstmarkt van Keulen

Zo halverwege november tot januari vind je door Keulen heen maar liefst 6 kerstmarkten, waar je Lebkuchen kan eten, glühwijn kan drinken en leuke kerstspulletjes kan vinden. Een van de bekendste kerstmarkten bevindt zich aan de Dom en aan de Neumarkt. Welke kerstmarkt je ook bezoekt, alle zes markten zijn verschillend en hebben hun eigen charme.

Aan de Neumarkt verschijnt in deze periode een waar winterwonderland vol witte versieringen, terwijl de kerstmarkt aan het Rudolfplatz omgetoverd wordt tot het Nikolausdorf, een eerbetoon aan St. Niklas. Daarnaast zijn er nog meerdere kleinere kerstmarkten te vinden in de stad.

KERSTWANDELING: Wist je dat we ook een speciale wandeling langs de kerstmarkten van Keulen hebben? Download de kerstmarktenwandeling Keulen hier.

 1. De Hahnentor

Deze Romaanse poort uit de 13de eeuw is zonder twijfel de mooiste van de stad. De Hahnentorplatz is een van de vier resterende stadspoorten. Oorspronkelijk waren er 12. De stadspoort werd waarschijnlijk vernoemd naar de burger Hageno, die het nabijgelegen land bezat. Het plein nabij de poort werd tot en met 1882 de Hahnentorplatz genoemd.

Tegenwoordig heet dit de Rudolfplatz, vernoemd naar Rudolf von Habsburg, die een cruciale rol speelde in de uitbouw van de Habsburgers-dynastie. Na hun kroning in de Dom van Aken kwamen Duitse koningen via deze poort Keulen binnen om de Drie Wijzen in de Dom van Keulen te vereren.

Van gevangenis tot museum

De iconische poort deed gedurende verschillende jaren dienst als een gevangenis, maar ook als een museum en expositieruimte. Boven de ingang is het wapenschild van de stad afgebeeld. De toren werd in 1890 gerestaureerd door stadsarchitect Josef Stubben, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na de oorlog werd de Hahnentor volledig in ere hersteld en gereconstrueerd.

 1. Kolumba

Kolumba is een uniek kunstmuseum, beheerd door het aartsbisdom van Keulen. Vroeger was dit bekend onder de naam Diözesanmuseum. De Zwitserse architect Peter Zumthor ontwierp het bijzondere pand met geperforeerde voorgevel en kwam op het idee om de restanten van de bouwwerken die er al stonden, te verwerken in het nieuwe ontwerp. Zo werd de betonnen gevel van het bouwwerk gegoten over de gotische Sankt Kolumba kerk, die in 1943 bijna volledig werd verwoest.

Het interieur bestaat uit Kolumba-steen, Jura-zandsteen, mortel en terrazzo. Langs de inkomhal zijn nog restanten van de kerk te zien. Binnenin kan je twee andere kapellen bezoeken: de ‘Madonna in den Trümmern’ Mariakapel en de Sakramentskapel.

Bewonder hier de boeiende collectie van gewijde, katholieke kunst. Het museum omvat 16 expositieruimtes vol religieuze kunstwerken, relikwieën en middeleeuwse decoraties. Ga zeker het Hermann-Ida-Kreuz bewonderen, een verguld processiekruis en één van de topstukken van de collectie. Andere bekende hoogtepunten zijn het vijftiende-eeuwse schilderij Madonna mit dem Veilchen en een 12-eeuws ivoren Romaans kruisbeeld.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ruhrgebied & Urbanana.
 1. Rondleiding en tours in Keulen

 1. Waar overnachten in Keulen?

Ben je nog zoek naar een leuk verblijf in Keulen? Hierbij een overzichtje van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & appartementen in Keulen.

 1. Hoe kan je Keulen bereiken?

Met de auto naar Keulen

Rij je vanuit Brussel of Utrecht naar Keulen dan ben je ongeveer 2u30 min onderweg met de auto. Wil je het centrum van Keulen binnenrijden met de wagen dan heb je een milieusticker nodig. Zonder sticker riskeer je een boete van €80.

Met de trein naar Keulen

Vanuit Brussel-Zuid, Rotterdam of Amsterdam kan je eenvoudig met de trein richting Keulen. Lekker ontspannen en al een ervaring op zich! Dus wil je je geen zorgen maken over parkings dan is dit een ideale optie. Boek je treinticket hier online vanaf € 20.

 1. Filmpje: een staaltje interessante geschiedenis

Wil je je nog meer voorbereiden op je bezoek aan de Dom van Keulen? Bekijk dan dit filmpje waar je nog meer te weten komt over de interessante geschiedenis van de kathedraal.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Keulen

Gratis reisgids Keulen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 december 2023 - Verhasselt Marina

handige gids, maar helaas hebben we weinig kunnen doen van de wandeling door de vele regen. Maar zeker voor herhaling vatbaar in de zomer

- 20 december 2023 - Marcel Dirkx

Keulen is een verrassend gezellige stad, met supervriendelijke mensen. Chocolademuseum is echt een aanrader. En vergeet niet de verschillende Brauhauser.

- 23 november 2023 - Carla De Block

Prachtige omschrijving van bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Kort maar krachtig.

- 30 augustus 2023 - Kaat Louwagie

Heel leuke en een gevarieerde wandeling in de stad!!

- 5 juni 2023 - Georges Delien

Mosterdmuseum ( recht tegenover chocolademuseum) is totaal anders opgezet dan chocolademuseum. Hier primeert ambachtelijkheid ( en dus ook ver doorgedreven productkennis op het commerciële). Ook de nadruk leggen op het feit dat ernaast 4711 ook het Farinahuis is.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?