Dé 20 mooiste bezienswaardigheden in Hongarije: Wat zeker zien en doen + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 20 mooiste bezienswaardigheden in Hongarije: Wat zeker zien en doen + kaartje

22 april 2021 in Hongarije1 reactie

Het Centraal-Europese Hongarije is een bijzonder land om doorheen te reizen. Het land ligt vol met moderne steden, historische centra, rijke tradities, uitgestrekte steppevlaktes en prachtige berggebieden. Naast de bekende bezienswaardigheden zoals de monumenten van de hoofdstad Boedapest en het drukbezochte Balatonmeer heeft het land dan ook nog veel meer pracht te bieden.

Lees in dit artikel meer over de mooiste bezienswaardigheden in Hongarije en laat je alvast inspireren voor je volgende reis!

Inhoud artikel

 1. De hoofdstad Boedapest

Boedapest is de hoofdstad en de grootste stad van Hongarije. De stad wordt gezien als de favoriete locatie voor een stedentrip maar moet ook zeker niet vergeten worden tijdens een vakantie in of rondreis door het land. De stad is relatief jong en bestaat officieel pas sinds 1873, toen de twee aparte steden Boeda, gelegen op de westelijke oever van de Donau, en Pest, gelegen op de oostelijke oever van de rivier, werden samengevoegd.

Elk deel van de stad heeft daardoor zijn eigen cultuur, waarbij je in Boeda het historisch centrum met de oude burcht terug kan vinden, terwijl het politieke centrum en de uitgaansgelegenheden juist in Pest gelegen zijn. De stad kent heel wat bezienswaardigheden aan beide zijden van de rivier, en zo moet je zeker een bezoek brengen aan het Parlementsgebouw, de Burcht van Boedapest, de Sint-Stefanusbasiliek, de Grote Synagoge, en de vele badhuizen in Boedapest.

TIP: Zelfstandig op stap in Boedapest? Download onze gratis stadswandeling in Boedapest en verken zelf de stad.

 1. Hongaars Parlementsgebouw

Een van de bekendste gebouwen van niet alleen Boedapest maar van het hele land is het Hongaars Parlementsgebouw in Boedapest. Dit paleis is gelegen aan de Pest-kant van de Donau, direct aan de rivier, en is met afmetingen van 268 m in de lengte en 118 m in de breedte het grootste parlementsgebouw van Europa. De koepel steekt met een hoogte van 96 m ver boven de rest van het gebouw uit, dat maar een hoogte van 27 m heeft.

Het bouwwerk werd tussen 1885 en 1904 gebouwd in een neogotische stijl en is zowel binnen als buiten rijkelijk versierd. Het gebouw is alleen met een rondleiding te bezoeken, maar de buitenkans alleen al is zeker een bezoekje waard! Vooral tijdens de avond wanneer het gebouw rijkelijk verlicht wordt en goud kleurt, moet je er eens passeren.

Het prachtige parlementsgebouw in Boedapest bezoeken? Ga mee met een van de tours en ontdek het parlementsgebouw. Boek je tickets online bij GetYourGuide.

Kijk snel bij GetYourGuide en bestel voor €22,5 voor het volledige aanbod of kijk hieronder.

 1. De grote Synagage van Boedapest

Een monument wat je zeker niet kan missen in Boedapest is de Grote Synagoge. Dit bouwwerk draagt niet zomaar deze titel, want het is de grootste synagoge van Europa en de op één na grootste ter wereld. Het gebouw is namelijk 75 m lang en 27 m breed, en biedt plek aan maar liefst 3000 man.

Het complex werd tussen 1854 en 1859 gebouwd maar moest na de Tweede Wereldoorlog herbouwd en vervolgens gerenoveerd worden. Bij de synagoge vind je ook het Joods Museum, over de geschiedenis van de Joodse bevolking in Hongarije, het geboortehuis van Theodor Herzl, een belangrijke zionistische denker, de Heldentempel, waar de Joodse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen worden herdacht, en het Herdenkingspark met de Holocaustherdenkingsboom of levensboom, waar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht worden.

 1. Sint-Stefanusbasiliek

Een ander religieus bouwwerk in Boedapest dat zeker tot de mooiste bezienswaardigheden van Hongarije behoort is de Sint-Stefanusbasiliek. De basiliek is het grootste kerkgebouw van Boedapest en de op twee na grootste van Hongarije.

De bouw van de kerk begon al in 1851 maar in 1868 stortte het volledig in en moest er opnieuw begonnen worden met de bouw. Uiteindelijk werd de kerk in 1905 voltooid. Het huidige gebouw biedt plaats aan maar liefst 8000 man. De basiliek is opgebouwd in een neo-renaissancistische stijl en oogt niet alleen van buiten maar ook van binnen zeer groots aan.

De koepel bereikt een hoogte van 96 m en wordt aan de voorzijde geflankeerd door twee torens van 80 m hoog. Vanbinnen is de basiliek rijkelijk versierd met beelden en schilderingen. Ook de koepel is versierd met een mooi mozaïek.

 1. Burcht van Boeda

Een andere heel populaire bezienswaardigheid in Boedapest is het kasteelcomplex op de Burchtheuvel in Boeda. Het complex ligt daarbij op een hoogte van 70 m boven de Donau en kijkt door deze ligging over de gehele stad uit.

De burcht stamt al uit de 13de-eeuw en werd gebouwd als reactie op de invasie van de Mongolen. De vesting is meerdere malen verwoest en heropgebouwd. Bij de laatste restauratie, na de Tweede Wereldoorlog, werden de overblijfselen van de middeleeuwse burcht blootgelegd. Tegenwoordig vind je in het kasteel het museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging en de Hongaarse Nationale Galerie.

Een tour of rondleiding boeken in Boedapest? Bekijk hier alle erkende aanbieders. Alle online geboekte tickets zijn ook te annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst.

 1. Badhuizen Boedapest

In heel Hongarije zijn honderden badhuizen terug te vinden. Lekker ontspannen in een heerlijk thermisch bad is dan ook een van de oudste tradities van het land. Iets wat je tijdens je reis in Hongarije zeker ook zelf moet proberen!

Boedapest wordt echter gezien als de Stad van de Baden, want hier vind je maar liefst 31 verschillende badhuizen. Al ten tijde van de oude Romeinen werden de thermische bronnen in de stad volop gebruikt, waarna de Ottomanen ze in de 16de-eeuw opnieuw populair maakten. In Boedapest zijn er nog veel badhuizen uit deze periode terug te vinden waarnaast er ook in de laatste eeuwen nog nieuwe baden zijn toegevoegd. De keuze is groot, en zo kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het bekende thermische bad Széchenyi, de uitgebreide Gellertbaden, de historische Rudasbaden of het minder toeristische Lukács.

Een dagkaart kopen voor de Széchenyibaden voor € 25 waarmee je direct naar binnen kan zonder in de wachtrij te staan (speciale welkomstbalie)? Een volledige dag gebruik maken van het grootste thermische badencomplex van Boedapest (in totaal 18 baden). Er zijn ook combinatie tickets met massage of welness beschikbaar.

 1. Debrecen

De stad Debrecen, gelegen in het oosten van Hongarije, is na Boedapest de tweede stad van het land. De stad is meerdere malen benoemd tot de hoofdstad van het land, maar wordt tegenwoordig vooral gezien als het intellectuele centrum van Hongarije, mede door de Universiteit van Debrecen, de grootste universiteit van het land, en de Gereformeerde Theologische Universiteit.

Centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk

Ook is het één van de belangrijkste culturele centra voor de Hongaren, aangezien Debrecen het centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk is. De stad heeft ook wel de bijnaam ‘Calvinistisch Rome’.

De grootste bezienswaardigheid in de stad is dan ook de Grote Kerk. De kerk werd tussen 1805 en 1821 gebouwd en biedt plek aan zo’n 3000 man. Met afmetingen van 55 m in de lengte, 15 m in de breedte en 21 m in de hoogte is het een van de grootste kerken van het land. Voor de kerk staat een standbeeld van de Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter? Hij wordt hier geëerd omdat hij een groep Hongaarse predikanten uit Napels had weten te bevrijden.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Universiteitsgebouw, het Déri Museum, de Ravatalozó begraafplaats en het Csokonai theater.

 1. Szeged

Szeged is de vierde stad van Hongarije, gelegen in het zuidoosten van het land, in de buurt van het drielandenpunt met Servië en Roemenië. De stad is een universiteitsstad die vooral in een moderne stijl is opgebouwd. Dit komt doordat het historische Szeged in 1879 voor een groot deel door een overstroming van de Tisza rivier werd verwoest. Desondanks zijn er heel wat mooie bezienswaardigheden in de stad terug te vinden, zoals het stadhuis en de kathedraal van Szeged.

Szeged staat verder bekend als de ‘Stad waar de zon altijd schijnt’ en heeft ruim 2000 zonuren per jaar, waarmee het 1 van de zonnigste plaatsen is van het land. Ga hier dan zeker eens op een van de terrasjes aan het stadsplein zitten en probeer de twee typische producten die uit deze omgeving komen: salami en paprika.

 1. Eger

De stad Eger ligt in het noorden van Hongarije tussen het Mátragebergte en het Bükkgebergte. De stad ligt vol met historische gebouwen. Vooral om haar burchtn thermaalbaden en lokale wijn staat deze stad bekend.

De eerste christelijke koning van Hongarije

De stad werd in de 10de-eeuw gesticht door Sint Stefanus, de eerste christelijke koning van Hongarije. Hij was ook degene die de kathedraal op de burchtheuvel liet bouwen. De stad werd vervolgens om deze kathedraal heen gebouwd en is sindsdien altijd een belangrijk religieus centrum gebleven. De kathedraal is dan ook de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, evenals de 13de-eeuwse burcht die later op dezelfde heuvel is gebouwd.

Een andere niet te missen bezienswaardigheid van Eger is de Ottomaanse minaret, 1 van de 3 overgebleven minaretten in Hongarije. De minaret is 40 m hoog en het is mogelijk om de 97 treden naar boven te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

 1. Pécs

De 5de stad van Hongarije is Pécs, en dit is naast Boedapest een van de meest populaire steden om te bezoeken. De stad is gelegen in het zuidwesten van het land, tegen het Mecsekgebergte aan. Door de verschillende Turkse bouwwerken die er te zien zijn, lijkt het alsof je in een ander land terechtkomt. De stad draagt daarbij ook wat een mediterraanse sfeer.

Zo vind je midden in de stad, op het Széchenyi-plein, een voormalige moskee, wat het grootste Ottomaanse bouwwerk in heel het land is. Ook vind je in Pécs verschillende ruïnes uit de Romeinse tijd. Daarnaast zijn er ook een groot aantal bewaard gebleven monumenten uit latere tijden, zoals de Dom van Pécs, het stadhuis, het Nationaal Theater en verschillende musea.

 1. Sopron

In het westen van het land, tegen de grens met Oostenrijk aan, is het stadje Sopron gelegen. De stad kent een eeuwenlange geschiedenis en werd al door de Kelten gesticht. De stad wordt ook wel ‘Klein Praag’ genoemd door de vele barokke bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

Het wordt als een van de mooiste en meest waardevolle steden van het land gezien. De grootste bezienswaardigheid van Sopron is de Vuurtoren, maar je moet ook zeker een bezoek brengen aan het Storno Huis, het Esterházypaleis, Eggenberghuis en het Taródi kasteel.

 1. Szentendre

In het noorden van Hongarije ligt het middeleeuwse stadje Szentendre, enkele kilometers ten noorden van de hoofdstad Boedapest. Het schilderachtige plaatje ligt vol smalle straatjes die bekleed zijn met kinderkopjes en omringd worden door gekleurde panden. Deze panden stammen veelal uit de 18de-eeuw en waren de woningen van welvarende kooplieden en handwerkers.

Het pittoreske stadje wordt overmeesterd door de schilderkunst. Door de vele kunstenaars die er vroeger en nu geleefd hebben, zijn er talloze musea en gallerijen te bewonderen. Een ideale daguitstap voor zij die helemaal opgaan in kunst.

Szentendre is een van de favoriete bestemmingen om te bezoeken. Wil je nog andere daguitstappen maken? Ontdek enkele leuke daguitstappen vanuit Boedapest!
 1. Viségrad

Ten noorden van Boedapest langs de rechteroever van de Donau vind je het kleine kasteelstadje Visegrád. In het stadje zijn de ruïnes van het zomerpaleis van koning Matthias Corvinus te vinden, die hij aan de voet van een al bestaand fort liet bouwen. Het koninklijke paleis werd in de 15de-eeuw gebouwd in een laatgotische stijl. Een eeuw later raakte het paleis in verval maar in de 20ste eeuw werd het opnieuw opgegraven. Naast het koninklijk paleis, op de top van de heuvel, is ook nog een 13de-eeuws fort te vinden.

 1. Balatonmeer

Naast de hoofdstad Boedapest is het Balatonmeer een van de bekendste locaties van Hongarije. Dit meer is met een oppervlakte van 592 km² het grootste meer van Midden-Europa en wordt ook wel de ‘Zee van Hongarije’ genoemd.

 • Het meer is gelegen in het westen van Hongarije en is maar liefst 79 km lang en 15 km groot. Door de langgerekte vorm zijn er verschillende dorpen en steden rondom het meer te vinden.
 • Het water bereikt op het diepste punt een diepte van 12 m, maar is gemiddeld maar 3 m diep.
 • Hierdoor warmt het water goed op waardoor het tijdens de zomer al snel kan oplopen tot een gemiddelde temperatuur van 25 graden.

Het meer is door al deze redenen zowel een belangrijke trekpleister voor buitenlandse toeristen als voor de Hongaren zelf. Langs de oevers van het meer zijn vele zandstranden te vinden, terwijl aan de noordoever vele wijngaarden op de hellingen van vulkanische gebergten te zien zijn. Op het meer zijn vrijwel altijd boten en watersporters te zien. Op verschillende locaties is het mogelijk een bootje of surfboard te huren.

Wil je meer te weten komen het Balatonmeer en wat je er allemaal kan doen en zien? Lees ons uitgebreid artikel over het Balatonmeer en ontdek wat je kan doen in de populaire badplaatsen of woon het bekende Balaton Sound festival bij!

 1. Basiliek van Esztergom

Het stadje Esztergom, gelegen in het noorden van de stad bij de grens met Slowakije, is een van de oudste steden van het land. Het is meerdere malen de hoofdstad van Hongarije geweest, maar is sinds de 11de-eeuw vooral bekend als de bisschoppelijke hoofdstad van het land.

In de stad vind je dan ook een prachtige basiliek, die tussen 1822 en 1869 gebouwd is. Met afmetingen van 118 m in lengte, 40 m in de breedte en een koepel van 72 m hoogte is het de grootste kerk van het land. Naast de grootste is het ook de belangrijkste en mooiste volgens velen. De kerk is gebouwd naar het voorbeeld van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en is dan ook rijkelijk versierd. Wie niet genoeg kan krijgen van deze kerk en haar rijke geschiedenis en kunst kan ook het museum bezoeken dat gelegen is bij het aartsbisschoppelijk paleis.

Leuk weetje: De basiliek heeft het op twee na grootste orgel van Europa.

 1. Nationaal Park Hortobágy

Het Hortobágyi Nemzeti Park is een van de tien nationale parken van Hongarije. Het werd in 1973 opgericht en is daarmee het oudste nationale park van het land. Hortobágy is gelegen in het oosten van het land, waar het zo’n 809,57 km2 van de poesta omvat, het vlakke steppelandschap dat hier te vinden is.

Racka-schapen en Prezwalski paarden

Dit deel van het land is Europa’s grootste semi-natuurlijke steppelandschap en de grootste vlakke vlakte van het continent. Het is hier droog en zonnig, en daarnaast ook nog eens dun bevolkt, waardoor je hier vooral veel Racka-schapen, stepperunderen, en Prezwalski paarden kan aanschouwen. Het nationale park zorgt ervoor dat dit deel van de poesta beschermd is van de oprukkende akkerbouw.

Hortobágy bestaat niet alleen uit steppelandschappen, je vindt er ook moeraslandschappen en bossen terug. Het park kent een unieke flora en fauna, en naast de grazers op de steppen worden er ook wolven gespot. Het is er ook een waar vogelparadijs met zo'n 350 soorten waaronder kraanvogels en pelikanen.

Het nationale park is een prachtig wandelgebied en één van de belangrijkste plekken in Centraal-Europa voor vogelspotters. Bezoek in het park ook zeker de Negen Bogen brug, die in de 19de-eeuw gebouwd werd om de vlaktes die ondergelopen waren bij overstromingen over te kunnen steken.

 1. Bükk Nationaal Park

In het noordoosten van het land, tegen de grens met Slowakije, is het Bükkgebergte te vinden. Dit is, net als het naastgelegen Mátragebergte, een middelgebergte. De bergen vormen een rustig landschap dat vooral bekleed is met bossen, waarbij ook grotten en lage watervallen te vinden zijn.

Het centrale gedeelte van het Bükkgebergte vormt het Bükk Nationale Park. Dit park beslaat zo’n 431,3 km2 en is hiermee het grootste nationale park van het land. In het park zijn veel grotten en lage ravijnen te vinden, je vindt er dan ook de langste en diepste grot van Hongarije: de Istvánlápa. Deze grot is maar liefst 4 km lang en 245 m diep. Naast de diepste en langste grot, is hier ook de hoogste waterval van het land.

Het park is dus ideaal voor wandelaars om te genieten van de natuur haar prachtige creaties. Het is maar liefst voor 97 procent bedekt met bomen en is de habitat van meer dan 90 verschillende soorten vogels, waaronder ook een aantal met uitsterven bedreigd.

 1. Nationaal Park Aggtelek

Ten noorden van het Bükk National Park ligt het Aggtelek Nationaal Park, dat samen met het naastgelegen Nationaal Park Slowaakse Karst in Slowakije op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. Dit heeft te maken met de 280 karstgrotten die in het gebied te vinden zijn.

Zo ligt in Aggtelek de grootste stalactietengrot van Europa, de Baradlagrot, die maar liefst 26 km lang is. 8 km van deze grot is gelegen op Slowaaks grondgebied. In de grot zijn bijzondere stalactietformaties terug te zien.

 1. Tokaj

Tokaj is een klein dorpje gelegen in het noordoosten van Hongarije. Het stadje kent een lange geschiedenis en heeft onder andere een oude burcht langs de oever van de Bodrog liggen die zeker een bezoek waard is.

Maar dé reden om dit stadje te bezoeken zijn de verrukkelijke wijnen de er ambachtelijk gemaakt worden. De omgeving van Tokaj wordt namelijk gezien als het beste wijngebied van het land, waar de zoete Tokaj dessertwijnen geproduceerd worden. Dit is de oudste dessertwijn ter wereld. In Tokaj zelf ligt een heel doolhof aan historische wijnkelders, die bij elkaar zo’n 1,5 km lang zijn. Breng zeker een bezoekje aan deze wijnkelders en proef de lokale wijnen!

 1. Hollókő

Hollókő is een klein plaatsje gelegen in het noorden van Hongarije waar je absoluut even moet stoppen wanneer je er in de buurt bent. Het oude deel van het dorp, bestaande uit 2 straten en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier woont men er namelijk nog op historische wijze en het werkt als een soort levende geschiedenisplek. De huizen zijn gebouwd van klei of modder met stokken en geven een mooi zicht in hoe er vroeger geleefd werd in het land.

Verderop kan je ook een bezoek brengen aan de burcht van Hollókő, de kerk van Sint Martin, het streekhuis en het Poppenmuseum.

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Hongarije

 1. Filmpje: ontdek Hongarije

Benieuwd naar de het bijzondere land Hongarije? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Hongarije!

 1. Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Boedapest downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 februari 2021 - Jean Blancquaert

Mooie reisgids,een aanrader voor iedereen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?