Beste hotels & bezienswaardigheden in Berlijn per wijk? Waar overnachten? Goedkoop & luxe

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Beste hotels & bezienswaardigheden in Berlijn per wijk? Waar overnachten? Goedkoop & luxe

11 juli 2019 in Berlijn2 reacties

Berlijn is een heel populaire bestemming voor een citytrip. De stad heeft dan ook heel wat te bieden. In Berlijn staan heel wat monumenten die getuigen van de boeiende geschiedenis van de stad, maar de Duitse hoofdstad staat verder ook bekend als een hippe, multiculturele en kunstzinnige stad. Ook wie graag een stapje in de wereld zet, is in Berlijn op de juiste plek, want Berlijn heeft een bruisend nachtleven.

Er valt dus heel wat te zien en te beleven in Berlijn en elk deel van de stad heeft andere troeven. Waar je het beste overnacht hangt daarom ook af van wat je precies wil bezoeken in de stad.

We hebben in dit artikel de beste hotels in Berlijn en de mooiste bezienswaardigheden per wijk opgesomd om je te helpen bij je keuze.

Inhoud artikel

Kaartje met wijken in Berlijn

  1. De wijk Mitte

De meeste Berlijners beschouwen de wijk Mitte als het centrum van de stad. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden vind je ook in deze wijk. Je kan er onder andere de Alexanderplatz, de Berliner Dom, de Fernsehturm, de Reichstag, de Tiergarten van Berlijn en ook het Museuminsel met de verschillende kunstmusea en het holocaustmonument vinden.

In Mitte vind je niet alleen veel bezienswaardigheden, je kan er ook even uitrusten in één van de gezellige cafés of leuke restaurantjes. Mitte is daarom dé perfecte uitvalsbasis voor een citytrip in Berlijn, zeker als het je eerste bezoek aan de stad is.

  1. Hotels in Mitte

2.1. Park Inn Hotel

In Mitte heb je een ruime keuze aan hotels waar je uitstekend kan overnachten. Een eerste aanrader is het Park Inn Hotel aan de Alexanderstrasse 7, vlakbij het centrale Alexanderplein. Dit viersterrenhotel is met zijn 125 meter het hoogste hotel van Berlijn. Het is dan ook geen verrassing dat je vanuit je kamer een prachtig uitzicht hebt. Een van de grootste troeven van dit hotel is het panoramadek op de 37e verdieping. Je verblijft hier al vanaf 75 euro.

2.2. De vier Motel One hotels in Mitte

Je kan ook overnachten in één van de vier Motel One hotels in de wijk Mitte verblijven. Het eerste hotel van de keten is het Motel One hotel bij de Hackescher Markt aan de Dirckenstrasse 36. Ook het Motel One hotel dichtbij de Alexanderplatz aan Grunerstrasse 11 is een uitstekende optie. Je kan ook overnachten in een Motel One hotel aan de Spittelmarkt bij de Leipziger Strasse 50 en er is ook nog een Motel One hotel bij de Potsdamer Platz aan de Leipziger Platz 12.

Alle Motel One hotels zijn modern ingericht. Je overnacht al in een Motel One hotel vanaf 79 euro en in het Motel One hotel aan de Hackescher Markt kan je al verblijven vanaf 69 euro. Je kan ook heerlijk en uitgebreid ontbijten in de Motel One hotels. Er zijn ook nog andere vestigingen van de keten in andere delen van Berlijn te vinden.

2.3. Weinmeister hotel

Daarnaast is ook het Weinmeister hotel aan de Weinmeisterstrasse 2 een aanrader. Dit designhotel is enkel toegankelijk voor volwassenen. Dé troeven van het Weinmeister hotel zijn de wellnessruimte en het prachtige dakterras. Het hotel is verder erg modern en minimalistisch ingericht en graffitischilderijen sieren er de muren. Je overnacht hier al vanaf 79 euro.

2.4. The Circus Hotel

Je zit ook zeker goed in het The Circus Hotel in Mitte aan de Rosenthaler Strasse 1. Je komt er terecht in een modern en huiselijk interieur. Dit hotel is erg milieubewust en er wordt zo veel mogelijk samengewerkt met lokale ondernemers, bijvoorbeeld voor het restaurant van het hotel. Leuke extra’s zijn de mooie binnentuin en het dakterras waar je uitstekend tot rust kan komen. Je overnacht in het hotel van Circus Berlin vanaf 79 euro.

2.5. The Circus Hostel

Circus Berlin heeft niet alleen een hotel, maar ook een hostel. The Circus Hostel ligt aan de Weinbergsweg 1a en is een uitstekende optie voor wie niet te veel geld wil uitgeven. Je kan er slapen in slaapzalen, maar als je liever je eigen kamer of zelfs een studio hebt, ben je hier ook aan het juiste adres. In het hostel vind je ook een bar en zelfs een kleine brouwerij. Er worden bovendien regelmatig evenementen georganiseerd. Een bed in een slaapzaal kost 19 euro en je overnacht al in een kamer vanaf 46 euro.

  1. De wijk Prenzlauer Berg

De wijk Prenzlauer Berg ligt ten noordoosten van Mitte. Deze wijk heeft een hip imago omdat er veel jongeren en jonge families wonen. Na de val van de muur vond je in deze wijk de goedkoopste woningen van Berlijn. Heel wat kunstenaars en jonge mensen kwamen daarop af. Daardoor vind je er vandaag veel gezellige restaurants, trendy boetiekjes en leuke vintagewinkels, maar ook verschillende kleine parken en speeltuinen.

In het Mauerpark kan je bijvoorbeeld een mooie wandeling maken of even helemaal uitrusten. In Prenzlauer Berg staat verder ook nog een stukje van de Berlijnse Muur en elke zondag wordt er in het Mauerpark een vlooienmarkt georganiseerd.

  1. Hotels in Prenzlauer Berg

4.1. Schoenhouse Apartments

Net als in Mitte zijn er ook in Prenzlauer Berg heel wat leuke hotels te vinden. Voor wie liever in een appartement verblijft, zijn de Schoenhouse Apartments aan de Schönhauser Allee 185 de beste optie. Het café van Schoenhouse bevindt zich op de begane grond van het complex en je kan er lekkere drankjes en snacks kopen. Elke ochtend wordt er bovendien een ontbijtbuffet geserveerd in het stijlvolle restaurant tegenover Schoenhouse Apartments. Je overnacht hier vanaf 75 euro.

4.2. Schoenhouse Studios

Je kan ook verblijven in de Schoenhouse Studios even verderop aan de Prenzlauer Allee 241. De studio’s zijn uitgerust met een kitchenette en er wordt een ontbijt aangeboden. Je overnacht in de Schoenhouse Studio’s vanaf 99 euro.

4.3. Hotel Oderberger

Een andere leuke, maar iets duurdere optie is het Hotel Oderberger. Dit boetiekhotel werd opgetrokken in het pand van een voormalig zwembad dat in 1902 de deuren opende. Het hotel is een mix van moderne en klassieke elementen en werd huiselijk ingericht. Je kan er nog steeds een verfrissende duik in het prachtige zwembad nemen of ontspannen in de sauna.

In wat ooit een elektriciteitscentrale was, kan je tegenwoordig heerlijk dineren in een modern restaurant. Elke donderdagavond wordt er bovendien livemuziek gespeeld. Een leuke extra is dat er in de gangen van het hotel kunstwerken van Berlijnse artiesten tentoongesteld worden. Je overnacht hier vanaf 129 euro.

  1. De wijk Friedrichshain

Naast Mitte en Prenzlauer Berg ligt de kleurrijke wijk Friedrichshain. In Friedrichshain vind je onder andere de East Side Gallery, een stuk van de Berlijnse Muur van 1,3 kilometer dat overeind is gebleven. Na de val van de muur werd dit stukje ervan omgetoverd tot één groot graffitikunstwerk.

Ook in de rest van deze wijk wandel je langs heel wat mooie straatkunst. Een andere troef van Friedrichshain zijn de gezellige restaurants en leuke cafés waar je de dag op een leuke manier kan afsluiten. Daarnaast vind je hier ook meerdere beroemde nachtclubs waaronder de populaire technoclub Berghain. Als je naar Berlijn komt en een stapje in de wereld wil zetten, is Friedrichshain de place to be.

Onze tip: Verken Berlijn met onze gratis stadswandeling. Zo ontdek je zowel de highlights als verborgen plekjes.
  1. Hotels in Friedrichshain

6.1. Meininger Hotel Berlin East Side Gallery

Een goedkope, maar kwalitatieve optie in Friedrichshain is het Meininger Hotel Berlin East Side Gallery aan de Am Postbahnhof 4. Dit budgethotel kreeg een modern industrieel jasje aangemeten en inspireerde zich op de kunstzinnige jaren negentig. De graffitikunst die je in de hele wijk tegenkomt, vind je ook binnen de hotelmuren.

Je kan hier overnachten in een bed in een slaapzaal of in een gewone kamer. De ruimtes zijn niet groot, maar met een beetje geluk heb je wel een uitzicht op de East Side Gallery. Een bed in een slaapzaal is te verkrijgen vanaf 13 euro, een kamer vanaf 27 euro.

6.2. Michelberger Hotel

Dichtbij de wijk Kreuzberg ligt het Michelberger Hotel aan de Warchauer Strasse 39-40. Dit artistieke designhotel bevindt zich in een oude fabriek waardoor de kamers grote ramen hebben. De troef van dit hotel is de gezellige binnentuin waar je iets kan drinken in de biergarten. Er worden hier ook af en toe concerten georganiseerd. Je kan hier een kamer boeken vanaf 74 euro.

6.3. nhow Berlin

Een ander artistieke hotel is het nhow Berlin. Dit hotel aan de Stralauer Allee 3 werd heel futuristisch aangekleed en is het perfecte hotel voor muzikanten en muziekliefhebbers. In het hotel, dat tot de NH groep behoort, bevinden zich namelijk twee professionele opnamestudio’s die je kan huren. Wie niet wil afzakken naar de opnamestudio’s kan hier ook gewoon muziekinstrumenten op de kamer huren! Er worden ook regelmatig concerten georganiseerd. Boeken kan vanaf 89 euro.

  1. De wijk Kreuzberg

Friedrichshain vormt samen met Kreuzberg eigenlijk één grote wijk, maar Kreuzberg zelf heeft een heel eigen karakter. Dat komt omdat Friedrichshain voor de val van de muur onderdeel was van Oost-Berlijn, terwijl Kreuzberg in West-Berlijn lag. In dit deel van de stad vind je het bekende Checkpoint Charlie. Kreuzberg zelf bestaat eigenlijk uit twee aparte gebieden: Kreuzberg 61 en het kleinere Kreuzberg SO 36.

7.1. Kreuzberg 61

Kreuzberg 61 is de wijk rondom het vliegveld Tempelhof. Deze voormalige luchthaven is één van de grootste van Europa en speelde een belangrijke rol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kreuzberg 61 bleef dankzij het vliegveld grotendeels gespaard van bombardementen en vooral in de Bergmannkiez lijkt het daarom alsof je terugreist in de tijd. Je kan hier mooie wandelingen maken tussen de oude gebouwen, door de parkjes en langs het hoogste punt van de stad, de Kreuzberg in het Viktoriapark.

7.2. Kreuzberg 36

Kreuzberg 36 is een multiculturele wijk waar verschillende bevolkingsgroepen samenleven. Het is de wijk waar veel migranten wonen en je vindt hier ook de grootste Turkse gemeenschap buiten Turkije. De troeven van dit deeltje van Berlijn zijn de leuke foodmarkten, de hippe cocktailbars en de lekkere restaurantjes.

  1. Overnachten in Kreuzberg

8.1. Flottwell Berlin Hotel & Residenz am Park

Wil je in Kreuzberg verblijven? Dan is het Flottwell Berlin Hotel & Residenz am Park een uitstekende optie. Dit moderne hotel ligt in de rustige omgeving rond het Park am Gleisdreieck, aan de Flottwellstrasse 18 en is daarom het perfecte hotel voor wie tot rust wil komen. De kamers werden minimalistisch ingericht en zijn uitgerust met een eigen kitchenette. Je boekt hier een kamer vanaf 69 euro.

8.2. Hotel Johann

Een andere optie in Kreuzberg is Hotel Johann aan de Johanniterstrasse 8. Ook dit hotel werd sober en modern ingericht met een houten vloer en rustgevende kleuren. Dit hotel beschikt over een gezellige groene binnentuin waar je een lekker ontbijt en een koffietje kan nemen. Je overnacht hier vanaf 71,5 euro.

  1. De wijk Schöneberg

Net als de wijk Kreuzberg ligt ook Schöneberg dichtbij het Tempelhof vliegveld. Schöneberg is hét roze hart van de stad. Overal hangen regenboogvlaggen in de straten en je komt er het ene LGBT-café na het andere tegen. Tussen al die uitgaansmogelijkheden liggen ook heel wat mooie oude gebouwen en gezellige koffietenten verscholen.

In het weekend vind hier de Winterfeldtmarkt plaats, de grootste markt van Berlijn. Verder kan je hier ook winkelen in grote warenhuizen zoals het Kaufhaus des Westen, of kortweg het KaDeWe.

  1. Overnachten in Schöneberg

Verblijven in Schöneberg kan bij het moderne STARS Guesthouse aan de Welserstrasse 10-12. Dit kleine, huiselijke gasthuis is ideaal voor wie grote hotels wil vermijden. Je boekt hier een kamer vanaf 59 euro. Let wel op, want omdat er niet veel kamers zijn, is dit hotel snel volzet!

  1. De wijk Charlottenburg

Charlottenburg was ooit het centrum van West-Berlijn. Het was indertijd de meest chique wijk van de stad en dat is eigenlijk nog niet veranderd, want hier vind je de populaire winkelstraat Kurfürstendamm waar verschillende dure designwinkels gevestigd zijn.

In Charlottenburg vind je ook de leuke concept-mall Bikini Berlin en er zijn ook verschillende musea gevestigd in deze wijk. Andere bezienswaardigheden in dit deel van Berlijn zijn de Deutsche Opera en het Schloss Charlottenburg met de prachtige paleistuin.

  1. Overnachten in Charlottenburg

12.1. 25hours Hotel Bikini Berlin

Een erg populair hotel in Charlottenburg is de 25hours Hotel Bikini Berlin. Dit hippe hotel ligt naast de Tiergarten aan de Budapester Strasse 40 waardoor je in bepaalde kamers uitzicht hebt op de dierentuin. Het hotel is heel modern en kleurrijk, er zijn veel hoge ramen en ook veel groen. Het leuke aan dit hotel is dat er een hangmat voor het raam in de kamer hangt.

Op de tiende verdieping bevindt zich de Monkey Bar die 24/7 open is. Het hotel heeft ook een eigen restaurant, het Neni Restaurant, waar je heerlijk kan eten. Je overnacht hier vanaf 97 euro.

12.2. Hotel Q!

Ook het Hotel Q! is een aanrader in Charlottenburg. Dit hotel aan de Knesebeckstrasse 67 onderscheidt zich dankzij het strakke en futuristische design. Wie helemaal wil ontspannen is hier zeker aan het juiste adres. In het hotel bevindt zich een moderne spa met onder andere een Finse sauna en Japanse baden. Je kan er zowel een kamer als een studio of zelfs een penthouse huren. Prijzen beginnen bij de 105 euro.

12.3. Max Brown Hotel Ku’damm

Het Max Brown Hotel Ku’damm is een kleinschalig boetiekhotel. Dit hotel ligt aan de Uhlandstrasse 49 en heeft een eigen bakkerij en winkel. De kamers zijn simpel maar stijlvol ingericht en bevatten allemaal een platenspeler. Je boekt hier al een kamer vanaf 79 euro.

  1. De wijk Wedding

Tegenwoordig behoort de wijk Wedding eigenlijk tot Mitte, maar het gebied heeft nog steeds een eigen karakter. De wijk Wedding was voor de oorlog net als Prenzlauer Berg een arbeiderswijk. In Prenzlauer Berg werden de arbeidershuisjes ingepalmd door jonge mensen, maar in Wedding werden de huizen met de grond gelijk gemaakt. In de plaats werd goedkope hoogbouw opgetrokken. Wedding werd eerst beschouwd als een achterstandswijk, maar dankzij de vele studenten en kunstenaars die er komen wonen zijn, vind je er tegenwoordig veel bijzondere kunstinitiatieven en gezellige koffietentjes.

  1. Overnachten in Wedding

14.1. Arena Inn

In Wedding kan je verblijven bij het driesterrenhotel Arena Inn. Dit hotel aan de Müllerstrasse 163 is een simpel en modern hotel net buiten het drukkere centrum van Berlijn. Het werd recent nog helemaal gerenoveerd. Je boekt al een kamer vanaf 60 euro.

14.2. Hotel de France

Ook het Hotel de France iets verderop de Müllerstrasse, op nummer 74, is een optie. Dit driesterrenhotel ligt tussen twee parken en is sober ingericht. Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar Franse gerechten geserveerd worden en waar je ook heerlijk kan ontbijten. Je overnacht hier vanaf 66 euro.

  1. De wijk Neukölln

Neukölln is een erg diverse wijk iets buiten het centrum waar veel ruimte is voor creativiteit. Je vindt er heel veel kunstateliers en ook oude gebouwen en terreinen die een nieuw leven hebben gekregen. Zo werd een oud vliegveld ondertussen omgebouwd tot een park en je vindt er een oud winkelcentrum waar nu een enorme tuin werd opgebouwd.

  1. Overnachten in Neukölln

16.1. Hüttenpalast

Een leuke accommodatie in Neukölln is Hüttenpalast op de Hobrechtstrasse 65-66. Je komt terecht in een oude fabriekshal waarin een camping met caravans en hutten werd opgezet. Daarnaast worden er ook gewone hotelkamers verhuurd met een eigen badkamer. Er is ook een gezellige tuin en mooie gezamenlijke ruimtes waar je even kan uitrusten. Prijzen voor zowel de kamers als de caravans en hutten beginnen bij 70 euro.

16.2. The Cat's Pajamas

Een andere topper in Neukölln is The Cat’s Pajamas. Dit vintage hostel ligt langs de Urbanstrasse vlakbij Kreuzberg. In dit hippe hostel kan je overnachten in zowel slaapzalen als privékamers. Er is ook een keuken beschikbaar waar je zelf kan koken. Een bed in de slaapzaal kost 15 euro en voor een privékamer betaal je 27,50 euro.

  1. Onze 6 x tips om een hotel in Berlijn te kiezen

Om het perfecte hotel voor jouw bezoek aan Berlijn te kiezen, zijn er verschillende dingen die je niet uit het oog mag verliezen.

17.1. Wat wil je zien en doen in Berlijn?

Kom je naar Berlijn om de belangrijkste bezienswaardigheden te ontdekken? Dan is het een goed idee om in de centrale wijk Mitte te verblijven. Daar bevinden zich de meeste belangrijke monumenten en musea. Kom je naar Berlijn om enkele van de beste clubs van Europa te leren kennen? Dan is Friedrichshain de ideale plek voor jou. Overnacht je liever in een rustigere wijk? Dan ga je beter voor Neukölln.

17.2. De prijs

Verder is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met jouw budget. Wil je in een luxueus hotel verblijven of kies je eerder voor een budget hotel? Als je met een kleine groep reist of nieuwe mensen wil leren kennen, dan zijn de hostels van Berlijn de ideale plek voor jou. Je kan natuurlijk ook een appartement huren en leven zoals de Berlijners dat doen. Wil je echt goedkoop overnachten, dan is het aan te raden om te kiezen voor de goedkopere hotels in een buitenwijk van de stad.

17.3. Welke extra faciliteiten vind je belangrijk?

Denk ook na over de faciliteiten die je graag tot je beschikking wil hebben. Zo kan internet een belangrijke factor zijn of misschien wil je nadat je Berlijn verkend hebt wel een duik nemen in een zwembad of uitrusten in een wellnesscentrum?

17.4. Kom je met de auto naar Berlijn?

Kom je met de auto? Zorg er dan voor dat je hotel een parkeerplaats aanbiedt. Je kan er ook voor kiezen om buiten de Umweltzone te overnachten zodat je geen milieusticker moet aanschaffen en het drukke verkeer in het centrum niet hoeft te trotseren.

17.5. Een metrostation in de buurt

Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van metrostations in de buurt van het hotel. Zorg ervoor dat je hotel dichtbij een metrostation ligt zodat je ’s avonds na een lange dag niet nog een stevige wandeling naar je hotel moet maken.

17.6. Boek je kamer op tijd

Als je je hotel gekozen hebt, raden we je aan om zo snel mogelijk te boeken. Berlijn is een erg populaire bestemming en hotels kunnen dan ook al vroeg volgeboekt zijn. Vooral kleinschalige hotels en populaire hostels zijn erg snel volzet. Daarnaast zijn de meeste hotelkamers ook goedkoper als je even op voorhand hebt geboekt.

  1. Download je gratis stadswandeling Berlijn

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Berlijn kan je 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 oktober 2023 - rick heeren

prima informatie over de hotels en wijken om te verblijven en bezienswaardigheden ga zo door

- 8 juni 2019 - Eric Bremeesch

wij waren vroeger reeds in Berlijn, maar hebben toch nog verschillende mooie plekjes ontdekt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?