15 x mooiste bezienswaardigheden Noordrijn-Westfalen: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Noordrijn-Westfalen: wat zien & doen tijdens je verblijf?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Noordrijn-Westfalen + verblijftips

Noordrijn-Westfalen is een verrassend mooie deelstaat in het westen van Duitsland waar geschiedenis en innovatie hand in hand gaan. Hoewel steden als Keulen, Aken en Düsseldorf tot de beroemdste plekken behoren, is er buiten het stadsleven nog heel wat meer te ontdekken: van prachtige landschappen die uitnodigen tot mooie wandel- en fietstochten tot het bezoeken van indrukwekkende industriële monumenten.

Ontdek in deze blogpost dé highlights van Noordrijn-Westfalen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Ruhrgebied

Duur7 - 10 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone online via deze link.
(Aken, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Keulen, ...)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in het Ruhrgebied zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje bezienswaardigheden in Noordrijn-Westfalen

  1. Universtiteitsstad Bielefeld

Het stadscentrum van Bielefeld weerspiegelt die industriële ontwikkeling verder in zijn historische gebouwen, zoals het prachtige Altes Rathaus, een historisch gebouw met een 17e-eeuwse maquette, de sfeervolle Alter Markt en de Altstädter Nicolaikirche. Breng ook zeker een bezoekje aan het kasteel Sparrenberg (Sparrenburg) in de wijk Bielefeld-Mitte.

Voor een unieke culinaire ervaring begeef je je naar de 19e-eeuwse Martinikerk, waar je nu het restaurant Glück und Seligkeit vindt, met op het menu onder andere de pizza Ruhrpott - met braadworst en curryketchup.

Wist je trouwens dat Bielefeld de geboorteplaats is van de beroemde desserts van Dr. Oetker? Je kan een gratis rondleiding door de fabriek maken, mét proevertjes
  1. Het Teutoburgerwoud

Het Teutoburgerwoud, in het Duits Teutoburger Wald genoemd, is een heuvelachtig bosrijk middelgebergte in het noordwesten van Duitsland. Het strekt zich uit over de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en heeft een lengte van meer dan 100 kilometer en is zo’n 5 km breed. Het Teutoburgerwoud ingeklemd tussen Bielefeld, Osnabrück, Paderborn, Detmold en Hameln.

Van charmante steden en imposante kastelen tot rustgevende kuuroorden en uitgestrekte natuurgebieden. Wandel er over de Kulturweg Teutoburger Wald, langs verschillende historische en culturele bezienswaardigheden. Natuurlijk mag een bezoek aan de Externsteine zandstenen rotsformaties niet ontbreken.

LEESTIP: We hebben een complete rondreis uitgestippeld langs de Duitse Sprookjesroute, deze brengt je ook in het Teutoburgerwoud

  1. Vredesstad Münster

Münster is bekend als de "Vredesstad" vanwege de ondertekening van de Vrede van Münster in 1648, waarmee zowel de Dertigjarige Oorlog als de Tachtigjarige Oorlog tot een einde kwamen. De architectuur van Münster is uiteenlopend, met vooral een gotische kathedraal die de skyline siert.

Maar Münster is niet alleen historisch; ze staat ook bekend als de "fietsstad" van Duitsland. Jaarlijks kan je er eind augustus genieten van Schauraum, das Fest der Museen und Galerien. De aanwezigheid van de Universiteit van Münster draagt bij aan de jeugdige energie van de stad. Ontdek het histprische centrum tijdens onze stadswandeling door Münster.

VERBLIJFTIP: Het H.ostel Münster, een modern en budgetvriendelijk verblijf op wandelafstand van de historische binnenstad. Meer info en boeken.

  1. Offlumer See in Neuenkirchen

Je vindt in de Ruhr heel wat meertjes, maar het bekendste is toch de Offlumer See in Neuenkirchen. Van de oude steengroeve zie je nu niet veel meer, maar op het water is het heerlijk. Deels natuurpark, deels recreatiegebied is het hier zalig zwemmen, rondfietsen (er is ook een laadpunt voor e-bikes) op een van de aangeduide fietsroutes of je kan er aperitieven aan het strandcafé Ewige Liebe.

  1. Historische en archeologische schatten in Xanten

Xanten, de oudste stad in het westen van het Ruhrgebied, biedt historische en archeologische schatten. De ruïnes van de oude Romeinse nederzetting, Colonia Ulpia Traiana, die ooit een van de grootste Romeinse nederzettingen ten noorden van de Alpen was, zijn te bewonderen in het Archeologische Park Xanten (APX), samen met het bijbehorende LVR - Römermuseum. Hier kan je alles ontdekken van een amfitheater tot grote thermen. Bovendien kan je van mei tot september deelnemen aan "Romeinse weekenden".

Xanten biedt niet alleen Romeins erfgoed, maar ook een middeleeuws stadscentrum dat wordt omringd door vestingwerken met een kuurpark. Het stadscentrum is compact en eenvoudig te verkennen, een plattegrond kan je eventueel verkrijgen bij TIX, het toeristische informatiepunt van Xanten.

Voor ontspanning en waterplezier is het Naturbad Xantener Südsee de ideale bestemming. Deze voormalige grindgroeve is omgetoverd tot een natuurlijk zwemparadijs met zandstrand. Het zwembad heeft een peuterbad, douches, eetgelegenheden, een speeltuin en het WIBIT-sportpark. Op het strand kan je ligstoelen en parasols huren. Houd er rekening mee dat er vaste openingstijden zijn en toegang tegen betaling is.

  1. Landschaftspark Hoheward in Herten

In Herten zie je op het terrein van Zeche Ewald de kenmerkende architectuur voor historische industriële complexen, zoals een Malakow-toren, een imposante schacht met schachthal en een dubbele schachtbok. Slechts 14 van deze Malakow-torens zijn overgebleven in het Ruhrgebied.

Tegenwoordig vind je hier diverse moderne bedrijven, waaronder H2Herten, dat zich richt op de waterstofindustrie. Daarnaast is het terrein een evenementenlocatie met een ondergrondse bar en het travestietheater RevuePalast Ruhr, in de voormalige warmtecentrale.

Landschaftspark Hoheward

Het aangrenzende Landschaftspark Hoheward bestaat uit twee voormalige afvalbergen, de Halde Hoheward en de Halde Hoppenbruch, die samen de grootste terrils (steenberg) van Europa vormen. Deze locatie biedt uitgebreide wandel-, fiets- en uitdagende mountainbikepaden die leiden naar de top van beide bergen. Meer info op de website.

Boven op de Halde Hoheward bevindt zich het "Horizont Observatorium” (bekijk ligging), bestaande uit twee imposante gebogen stalen bogen die al van verre zichtbaar zijn.
  1. MaxiPark in Hamm

Hamm, gelegen tussen Dortmund en Münster, heeft heel wat te bieden. In de kunstenaarswijk Martin-Luther-Viertel vind je enorme murals, sculpturen en lichtinstallaties die de stad een verrassende artistieke flair geven. Voor wie nog meer wil, stop je best ook in het “Museum voor Foto, Film & Geluid”. Neem een pauze in café en buurthuis La Maison en kom alles te weten over de wijk.

Maximilian-Park

Maar de meeste bezoekers trekken naar het Maximilian-Park. MaxiPark, een gesloten mijn, later gerestaureerd voor de Staatstuintentoonstelling van ’84, is nu een recreatiegebied met de iconische glazen olifant van Rellecke als blikvanger. De 35 meter hoge glazen olifant bevat een uitkijkplatform op 29 meter hoogte, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht.

Bovendien zijn de overblijfselen van de voormalige kolenwasserij geïntegreerd in de structuur van deze grootste olifant ter wereld, wat een interessante combinatie van geschiedenis en hedendaagse kunst oplevert. Binnen het park zijn er vaak concerten, en je vindt er het grootste vlinderhuis van Noordrijn-Westfalen.

Wat nog meer zien in Hamm?

Nog meer kleurrijke bezienswaardigheden ontdek je in de Zuid-Indiase Hindoeïstische tempel, de grootste in Europa. De Sri Kamadchi Ampal-tempel kan je dagelijks bezoeken. Vergeet niet om geen dierenleer te dragen en je schoenen uit te doen voordat je de tempel betreedt.

In het westen van Hamm ligt het Lippepark met vijf Haldezeichen, oranje uitzichttorens op een voormalige stortplaats: Radbod, Schacht Franz, Kissinger Höhe, Humbert en Sundern, waardoor ze goed zichtbaar zijn in het landschap. Deze torens, zoals die bij de Zeche Radbod, bieden indrukwekkende fotografie-opties en laten zien hoe de natuur de voormalige mijnbouwgebieden heeft overgenomen.

De stad biedt ook avontuur buiten de stadskern, zoals het Kletterpark Hamm, een klimpark naast de dierentuin. Helm op, handschoenen aan en genieten van zeven verschillende parcours tussen de bomen zowel voor kinderen als voor volwassenen.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Dortmund, groene metropool

Dortmund staat bekend als ‘de groene metropool’. Dat komt omdat de helft van het gebied bestaat uit waterwegen, bossen en grote parken zoals het bekende Westfalenpark. Maar vergis je niet, daarnaast vind je er ook een rijke cultuur door allerlei historische gebouwen, traditionele monumenten en kerken in de middeleeuwse stad.

Dortmund heeft nu eenmaal een charme en het is een levendige plek met enorm veel mogelijkheden om je te vermaken tijdens een stedentrip. Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Dortmund alvast tijdens onze stadswandeling.

Wat zeker zien en doen in Dortmund?

  • Begin je verkenning aan deze Duitse stad, met een wandeling door de oude binnenstad.
  • Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de voormalige brouwerij van het Dortmunder bier dat vandaag de dag het Kunst und Krativität huisvest.
  • Spot de verschillende fonteinen verspreid over de stad.
  • Bewonder het oude en het nieuwe stadhuis op de Friedensplatz.
  • Lunchen bij Wurst Willi, dé hotspot voor curryworst in Dortmund en staat bekend als een cult-imbiss.
  • Voor trendy cafeetjes en conceptstores is de hippe wijk Kreuzviertel de place to be.

VERBLIJFTIP: Moxy Dortmund City biedt 3-sterrenaccommodatie, in het hart van de stad. Verblijf in een van de moderne, stijlvolle kamers voorzien van alle luxe en comfort. Iedere ochtend geniet je van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Bochum, een industriemetropool

Bochum verklaart zichzelf de Industriemetropool. Voorheen bekend als het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, heeft de stad zichzelf getransformeerd tot een veelzijdige bestemming. Een van de bekendste bezienswaardigheden bevindt zich in het groene stadspark Westpark; de Jahrhunderthalle, de voormalige gascentrale van Bochumer Verein en nu een uniek festivaltheater in Europa.

Het bezoekersinformatiecentrum in het pomphuis biedt alle details voor je bezoek, inclusief de geschiedenis van het gebouw dat oorspronkelijk in Dortmund stond en hier is herbouwd. Verken ook de ondergrondse industriële geschiedenis, maak een fakkeltocht in het park of fiets de 18km lange "Radtour Jahrhunderthalle Bochum". Meer info op de website.

  1. Düsseldorf met de langste bar ter wereld

Düsseldorf heeft een diverse mix aan toeristische attracties te bieden. Van een rijk aanbod aan winkels tot een gevarieerd cultureel landschap met 26 musea, meer dan 100 kunstgalerijen, een operagebouw, 7 kerken (waaronder de scheve toren van de St. Lambertusbasiliek), hypermoderne architecturale hoogstandjes, verborgen juweeltjes en een bruisende Rijnoeverpromenade. Wat ooit een eenvoudig vissersdorp was, is nu uitgegroeid tot een metropool.

Bezoek de indrukwekkende huizen en ontdek hoe het district de afgelopen jaren is veranderd: van een haven vol pakhuizen tot een van de hipste plekken van Düsseldorf. Boek hier je tour door de Medienhafen in Düsseldorf.

Het culinaire aanbod is indrukwekkend, met maar liefst 5 stadsbrouwerijen en een overvloed aan cafés, bierhuizen en kroegen. Düsseldorf beweert de langste bar ter wereld te hebben, wat het een paradijs maakt voor levensgenieters. Bovendien staat de stad wereldwijd bekend als een mode- en shoppingbestemming, met internationale merken gevestigd op de luxe boulevard Königsallee en de chique Kö-Bogen.

VERBLIJFTIP: Hotel Prinz Anton bevindt zich in de wijk Stadtmitte, op wandelafstand van Little Tokyo, de Japanse hotspot van Düsseldorf. Meer info en boeken.

  1. De Dom van Keulen

De Rijn doorkruist Keulen, dat weet bijna iedereen. Wat velen niet weten, is dat er een prachtige autovrije wandelboulevard langs de rivier loopt! We stippelden daarom een wandeling uit langs historische gebouwen, monumenten en pleinen, waaronder de Dom (een absolute must-see), het beroemde huis 4711, stadspoorten, musea en kerken. Het is een zeer afwisselende wandeling waarvoor je best een ganse dag kan voorzien.

Van de oorspronkelijke Altstadt is niet veel overgebleven: ongeveer 90% werd verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Sommige huizen kwamen er ongeschonden uit, anderen werden herbouwd. Het gebied rond de Dom, het Stadhuis en de Sankt-Martinkirche is omgetoverd tot een voetgangerszone waar het heerlijk wandelen is.

VERBLIJFTIP: Classic Hotel Harmonie is gevestigd in een oud herenhuis en ligt in het centrum van Keulen op 5 minuten wandelen van het Köln Hauptbahnhof. Meer info en boeken.

Shopping in Keulen

Koopjesjagers vinden in Keulen allerlei soorten winkels, van chique boetieks en designerwinkels tot tweedehands winkels en warenhuizen. Ook zijn er tal van eet- en drinkgelegenheden, brouwerijen en terrassen te vinden. Je vindt zeker een plek om van een "Kölsch" (Keuls bier) te genieten of een van de vele typisch Duitse gerechten te proberen.

Een typisch Keulse manier om van dit bier te genieten, is samen met een "Halve Hahn". Verwacht geen half kippetje; het is roggebrood met belegen kaas, ui en mosterd.
  1. Ontdek de charme en unieke geschiedenis van Bonn

Een bezoekje aan Keulen, kan je makkelijk combineren met een bezoek aan Bonn. De beroemde componist Ludwig van Beethoven werd in december 1770 geboren in Bonn. Dit muzikaal genie heeft tot zijn vierde levensjaar in een traditioneel roos huisje gewoond middenin het centrum van Bonn. Je kan het terugvinden aan de Bonngasse 20 (bekijk ligging). Wist je dat de grootvader van Ludwig afkomstig was uit de Belgische stad Mechelen?

Hoewel Bonn geen grote stad is met slechts 300.000 inwoners, was het van 1949 tot 1989 de hoofdstad van West-Duitsland. Na de hereniging van Duitsland verhuisde de regeringszetel naar Berlijn, maar de Verenigde Naties en andere belangrijke instellingen bleven. Na het vertrek van ook deze instellingen, transformeerde Bonn tot een cultureel centrum met internationale flair.

Bonn is een stad met heel wat activiteiten

Het heeft indrukwekkende musea, met 5 belangrijke op de Museumsmeile (onthoud dat de sluitingsdag van musea op maandag is), uitgestrekte groene parken en historische architectuur. Je kan de mooiste plekjes van de stad ontdekken tijdens onze stadswandeling door Bonn.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Motel One Bonn-Beethoven is een designvol hotel op wandelafstand van het Beethoven-Haus en tal van andere topbezienswaardigheden. Meer info en boeken.

  1. Charmante vakwerkhuizen in Hattingen

In het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt het stadje Hattingen met 3 kastelen op zijn naam. Ook hier kan je verdwalen in de vele straatjes met charmante vakwerkhuisjes in de Altstadt.

Door zijn liggen in het Ruhrgebied vinden we ook heel wat tekenen in het landschap die doen herinneren aan de industriële geschiedenis van de regio. In Hattingen vind je de hoogovencomplex Henrichshütte Hattingen, wat deel uitmaakt van het Industrieel Museum. De Henrichshütte is een oude staalfabriek waar je nu doorheen kan wandelen met een koffietje in de hand van het koffiehuis aan de voet van de constructie.

Ontdekt ook Burg Isenberg, een van de drie kastelen van de regio, dat dateert uit de 12de eeuw. De ruïnes worden omgeven door een groots natuurdomein aan de overkant van de Ruhr waar je heerlijk kan wandelen of kajakken op de Ruhr zelf.

  1. Maak een ritje met de zweeftrein in Wuppertal

Wuppertal staat bekend om zijn vroegere textiel- en metaalindustrie, met nu nog steeds een grote tapijtfabriek en chemische industrie. Om die reden kennen we Wuppertal vooral door de Bayer’s Aspirine en Coroplast's isolatietape.

Maar voor de échte bezienswaardigheid in Wuppertal kijk je best naar boven. Hij bestaat al sinds 1901: de Schwebebahn. 's Werelds eerste elektrische zweeftrein werd meer dan 100 jaar ontworpen door Eugen Langen, en is een iconisch beeld in de stad.

Wat mag je verwachten van de zweeftrein?

  • Over de Wupper rijdt deze monorail 13,3 km op 12 meter hoogte langs 20 haltes, goed voor het dagelijks vervoer van ongeveer 80.000 pendelaars en jaarlijks 24 miljoen passagiers.
  • De stalen structuur en de kenmerkende blauwe Generation 15 wagons zijn een vertrouwd gezicht voor de lokale bevolking.
  • In 2017 wonnen de wagons de If Design award.
  1. Königswinter met de indrukwekkende Drachenfels

Königswinter trekt bezoekers aan met de indrukwekkende Drachenfels en biedt een adembenemend uitzicht over de Rijnvallei: de Drachenfelsbahn, de oudste tandradbaan van Duitsland, brengt bezoekers naar het uitkijkplatform (bekijk ligging).

Je start vanaf het dalstation in Königswinter, met een tussenstop halverwege bij het 19e-eeuwse Schloss Drachenburg. Dit schitterende kasteel is het jongste langs de Rijn en zeker de moeite waard om van binnen te verkennen, gevolgd door een wandeling door het even sprookjesachtige landschapspark.

  1. Aken, een veelzijdige stad

Ontdek het veelzijdige en aantrekkelijke Aken, een stad doordrenkt van rijke geschiedenis, geneeskrachtige bronnen, groene parken en boeiende musea. Aken wordt jaarlijks bezocht door ongeveer anderhalf miljoen mensen, en dankt zijn bekendheid aan Karel de Grote, die de stad in de achtste eeuw op de kaart zette.

De stad verwelkomt je met gezellige terrasjes, elegante winkelstraten en heel veel shoppingcentra. Download zeker onze wandelroute door Aken, startend bij Elisenbrunnen in Kapuzinergraben: deze neemt je mee door de oude stadskern, waar de rode draad van Karel de Grote tastbaar aanwezig is, en biedt tips voor bezoeken buiten de route.

VERBLIJFTIP: Wil je graag een uniek en spectaculair uitzicht over Aken? Bij INNSIDE Aachen geniet je van een hapje of een drankje met een prachtig zicht over de wondermooie bouwwerken in de stad. Meer info en boeken.

  1. Pretparken voor jong en oud

Op vakantie naar Noordrijn-Westfalen kan ook zeker met kinderen. Plan een onvergetelijke dag naar een van de pretparken of avonturenparken in dit deel van Duitsland. Een van de populairste parken die je kan bezoeken is waarschijnlijk Phantasialand gebaseerd op de sprookjeswereld en wordt ingedeeld in 6 themagebieden.

Een ander niet te missen pretpark is Movie Park Germany vlakbij Oberhausen. In dit park draait alles – hoe kan het ook anders – om films en figuren van Nickelodeon en Warner Bros. Lees ook onze blogpost met nog meer pretparken in Duitsland.

  1. Waar overnachten in Noordrijn-Westfalen?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je rondreis door Noordrijn-Westfalen? Bekijk hieronder alvast enkele van onze blogpost met de leukste verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Noordrijn-Westfalen bij Booking.com online.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Rurhgebied downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?