17 x bezienswaardigheden in Düsseldorf: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Download kerstwandeling Düsseldorf

17 x bezienswaardigheden in Düsseldorf: wat zeker zien tijdens je bezoek?

18 augustus 2020 in Düsseldorf11 reacties

Düsseldorf, een mix van vrolijkheid en charme aan de Rijn. Lang geleden was het een eenvoudig vissersdorpje maar is inmiddels uitgegroeid tot een metropool. Düsseldorf heeft als voordeel dat alle toeristische bezienswaardigheden zich bevinden op een beperkte oppervlakte.

Een dagje Düsseldorf is kuieren door de brede straten en winkels, bezoeken van musea en historische gebouwen en genieten op de terrasjes van de knusse café’s langs de Rijn met een lekker Altbiertje in de hand. De stad heeft dan ook niet voor niets de langste toog ter wereld. Het is dus zeker de moeite waard om toch een dag te vertoeven. Wij hebben alvast de leukste plekjes en mooiste bezienswaardigheden uitgekozen om je te overtuigen van het gezellige Düsseldorf.

Inhoud artikel

 1. Königsallee

De Königsallee is met voorsprong dé bekendste en meest bezochte winkelstraat van Düsseldorf. Een boulevard van maar liefst 1 kilometer lang, dat bezaaid is met exclusieve winkelketens omringd door kastanjebomen en in het midden de stadsgracht Kö-Graben waarin de Düssel stroomt.

Hier en daar kan het ook zijn dat je er een Bentley of Jaguar door de straten ziet voorbijrijden. Een streling voor het oog! Kortom, je vindt hier meer prestige dan elders in de stad, maar daarnaast tref je natuurlijk ook vele andere shops en winkeltjes waar je gezellig kan vertoeven.

 1. Kö-Bogen

Ten noorden van de Königsallee kom je in de Kö-Bogen. Nog een ‘must do’ voor de ware shopliefhebber. Je vindt hier de meer internationaal gerenommeerde merken. De verkoopruimtes zijn zeer modern en hebben soms een futuristisch kantje. Hier vind je geen alledaagse shops maar exclusieve zaken met een dure branche aan verkoopgoederen (mode, beauty, accessoires, luxe). Zelfs de terrasjes en horecazaken ogen enorm duur.

 1. Sint Maximilian Kirche

De Sint Maximilian Kirche bevindt zich in de op één na oudste wijk van Düsseldorf, op de Maxplatz. Oorspronkelijk stond hier een kloosterkerk in de 17e eeuw maar een eeuw later werd de kerk volwaardig omgebouwd in laatbarokstijl. De kerk is gewijd aan de heilige Maximilianus van Lorch ter ere van hertog Maximilianus I. Wanneer je de kerk even binnenwandelt, zal je zien dat zo goed als alles nog in originele staat is. De preekstoel, de zitbanken, het altaar, stuk voor stuk de moeite.

 1. Carlsplatz

Op zo’n 100 meter van de Sint Maximilian Kirche, vind je de Carlsplatz. Hier kan je van maandag tot vrijdag vertoeven in een gezellige marktdrukte. Onder de half overdekte gangen vind je maar liefst 60 verschillende kraampjes waar verse marktwaren van kwaliteit verkocht worden en enkele voedingsstalletjes met internationaal lekkers om je honger lust te wekken.

 1. Medienhafen

In de Medienhafen ontdek je de dynamiek van de meest hippe wijk van Düsseldorf geïntegreerd in een oude havengebied. Tot ongeveer het einde van de 20e eeuw gonsde het hier van de havenactiviteiten. Meer en meer schakelde men voor het goederenverkeer over naar transport over de weg wat het beleid ertoe bracht om de omgeving met een andere bestemming te voorzien.

De dag van vandaag zijn het de moderne gebouwen die je aandacht trekken. De Medienhafen is een mooi voorbeeld van het modernisme. Telkens proberen ze elementen van de oude havenconstructies te verwerken in het vernieuwde decor. Je vindt hier een aantal media- en reclamebedrijven en firma’s uit de mode- en designwereld.

 1. Kunst im Tunnel

Elke stad heeft wel zijn musea met kunst om te bewonderen maar in Düsseldorf doen ze dat net iets specialer. Onder de drukke Rijnpromenade, langs de rivier vind je Kunst im Tunnel. In het KIT wordt jonge hedendaagse kunst, meer bepaald beeldhouwkunst, schilderijen, fotografie, video’s etc. tentoongesteld. Het gekke is dat wanneer jij de kunst staat te bewonderen, er een lange rij auto’s naast je door de tunnel heen razen ook al merk je daar helemaal niets van.

 1. Rheinturm

Waar je je ook bevindt, naast deze hoge toren kan je niet naast kijken! Je kan hem een beetje vergelijken met de Euromast in Rotterdam. Met zijn 234 meter hoogte is de Rheinturm het hoogste gebouw in Düsseldorf en eigenlijk ook best wel een mooi bouwwerk. Uiteraard kan je hem ook beklimmen en bij heldere lucht kan je vanop de Rheinturm het levendige Düsseldorf aanschouwen. Vooral de kant van de haven en de omliggende industrieterreinen geeft een erg mooi beeld weer. Heb je er dorst van gekregen? Dan kan je natuurlijk altijd even pauzeren in de gezellige cafeetjes.

 1. Gehry Bauten

Wat ook zeker zal opvallen tijdens je bezoek aan Düsseldorf, zijn de Gehry gebouwen. Of misschien klinkt het je bekender in de oren als ‘de dansende gebouwen’. De Canadees-Amerikaanse architect Frank O. Gehry ontwierp de drie gebouwencomplexen tussen 1997 en 1999. Met hun bijzonder, grillige vorm zijn het zeer opvallende asymmetrische sculpturen. Inmiddels één van dé symbolen van Düsseldorf geworden en dus onmisbaar tijdens je bezoek.

 1. Colorium en Ratschlagfiguren

Een gebouw met veelkleurige 2200 glazen panelen dat lijkt op een hoge blokkendoos, dat is het Colorium. En niet alleen vallen de gekleurde panelen op maar ook de overhellende dakconstructie. Het gebouw is een ontwerp van de Britse architect Wiliam Alsop Allen en is sinds 2013 omgebouwd tot een hotel.

Op de gevel zie je vooral de gekleurde Ratschlagfiguren. Die verwijzen naar de radslag die kinderen maakten als uiting van blijdschap na de gewonnen slag van Worringen in 1288.

 1. Wilhem Marxhaus

Het Wilhelm Marx Haus is gebouwd tussen 1922 en 1924 en is het allereerste flatgebouw in Duitsland. Het doel was om de Amerikaanse trend van wolkenkrabbers naar Düsseldorf te brengen. Je kan hier een kijkje nemen op de binnenplaats, een idyllische plek met enkele grote terrassen en weliswaar ‘een openluchtzonnebank’.

 1. Rathaus van Düsseldorf

Te midden in de Altstadt op de Markplatz, vind je het Rathaus. Düsseldorf bezit over een oud en ‘nieuw’ stadhuis in één en hetzelfde gebouw. Je kan het stadhuis elke woensdag gratis bezoeken. Het grote ruitersstandbeeld voor het Rathuis, stelt Jan Wellem voor. Onder zijn bewind kwam Düsseldorf tot bloei, zowel op economisch als op cultureel vlak. De stad heeft dus heel wat te danken aan hem.

De Gietjongen

Het beeldje van de Gietjongen staat naast het Grupello Haus en stelt een leerling van Grupello voor. De legende vertelt dat de jongen zilveren lepeltjes inzamelde bij de inwoners van Düsseldorf. Er was een tekort aan metaal en de kunstenaar Grupello gebruikte die lepeltjes om het ruiterstandbeeld van Jan Wellem te kunnen gieten.

 1. Bolkerstraße

Wanneer je het Rathaus bezocht hebt, raden we je aan om even de Bolkerstrasse in te wandelen. Hier vind je dé langste toog ter wereld, de zogenaamde Kneipenmeile. Men bedoelt hier natuurlijk niet mee dat je aan een ellenlange toog pintjes kan bestellen aan de lopende vleet. Het is een verwijzing naar de talloze cafés (wel meer dan 250!), kroegen en historische brouwerijhuizen van het Altbier die hier te vinden zijn. Dit is wel echt the place to be voor de ware bierliefhebbers maar ook iedereen anders kan zich hier amuseren. Er wordt plezier gemaakt en straatmuzikanten zorgen voor de nodige ambiance.

 1. Burgplatz

Het populairste plein van Düsseldorf is de Burgplatz. Zoals je wel kan raden stond hier vroeger een burcht, vandaar de naam Burgplatz. Of je nu houdt van cultuur, een terrasje doen of gewoon wat rondkijken, dit is de ideale plek. Bij mooi weer, zit hier elk terrasje vol, maar geen nood, rust gerust even uit op de oever en geniet van het uitzicht op de Rijn.

 1. Johanneskirche

Een tearoom in een kerk? Het kan in deze Johanneskirche, de evangelische protestantse stadskerk! Voltooid in 1881, ernstig beschadigd tijdens WO II en in 1951. Hoe extreem contrasterend kan de buitengevel en het interieur van een kerk zijn? Indien je je deze vraag stelt, stap dan zeker deze kerk even binnen. Van buitenaf pakt de 87m hoge toren je aandacht meteen.

Binnenin, heb je een totaal ander beeld. Vooral de witte kleur en de openheid van de ruimte vallen onmiddellijk op. En, je zal niet weinig verrast zijn door de mensen die hier aan tafeltjes een koffie of thee nuttigen. Naast een ontmoetingsplaats waar je gezellig wat kan bijbabbelen met een kofietje doet de kerk ook nog een eredienst. Regelmatig worden in deze kerk koor- en orgelconcerten gehouden. Het imposante orgel past volledig in het decorplaatje en is sinds 1954 in gebruik. Meer info op www.johanneskirche.org

 1. Brouwerijen van Düsseldorf

Moest het je nog niet opgevallen zijn, Düsseldorf is gekend voor zijn heerlijke Altbier. Het Altbier is een amberkleurig bier dat gebrouwen wordt volgens traditioneel recept van 5°. Een biertje dat vlotjes binnengaat. Overal kan je zo’n zacht Altbiertje bestellen en daarom vind je in het stadscentrum vijf verschillende huisbrouwerijen vinden waarvan sommige ook effectief nog brouwen.

Wat wel duidelijk is, is dat het bier ‘leeft’ in Düsseldorf.

 1. Schloss Benrath

Wat ook zeker niet mag ontbreken, is de Benrath Schloss. De Benrath Schloss en het omliggende park trekt dan ook heel wat bezoekers en dat is meer dan terecht. Vanuit de lucht oogt dit een immens complex met een prachtig kasteel in zachtroze kleur, bossen, een grote parkvijver, een omwalling en enkele bijgebouwen die dienst doen als musea. De stervormige parklanen zijn hier wondermooi om in te wandelen en het kasteel zelf is een pareltje van barokkunst. Het is hier een oase van rust en natuurschoon. Meer info op www.schloss-benrath.de

 1. Filmpje: ontdek de gezelligheid van Düsseldorf

Ben je benieuwd naar Düsseldorf? In onderstaand filmpje kan je alvast wat gezelligheid van deze stad opsnuiven! Als je Düsseldorf zelf wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Duitsland.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Düsseldorf met onze reisgids

Ga op verkenning door Düsseldorf met onze stadswandeling en ontdek de mooiste plekjes van de stad. Download je stadswandeling Düsseldorf hier.

Düsseldorf

Gratis reisgids Düsseldorf downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 september 2022 - bosch

heel interessant om je reis voor te bereiden !

- 26 september 2022 - Astrid Talemans

Het weer zat niet echt mee tijdens ons weekendje Düsseldorf ,maar dankzij de wandelgids ontdekten we verborgen pareltjes die we anders over het hoofd hadden gezien. Wanneer er even een buitje aankwam ,konden we net wegduiken in het leuke filmmuseum en de K20 en K21 musea waren een openbaring ! Kortom bij m'n volgende citytrip ,zal ik de routenet wandelgids zeker opnieuw gebruiken als die bestaat .

- 26 juli 2022 - Patricia

Zeer interessante gids, goede tips in één oogopslag. "Medienhafen" is zo'n aanrader naast alle facetten van een mooie wereldstad.

- 6 juni 2022 - Kurt Bekaert

Een zeer goede wandeling in deze reisgids. Een aanrader om te gebruiken.

- 23 februari 2022 - Cisro

De route uitgeprint en gelopen van 9,5 km, je komt precies op de plekken waar de high-lights zijn. De Altstad is erg mooi en gezellig vooral langs de Düssel ook erg gezellig. Mooie route, aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?