21 x top bezienswaardigheden van Roemenië: Alle info + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

21 x top bezienswaardigheden van Roemenië: Alle info + foto's

15 september 2023 in Roemenië3 reacties

Roemenië is nog niet heel erg bekend als een vakantiebestemming, terwijl er toch heel wat prachtige bezienswaardigheden zijn. Het land staat vooral bekend om de regio Transsylvanië en de legende van de vampier Graaf Dracula.

Denk bij Roemenië maar aan prachtige kastelen, bijzondere gefortificeerde kerken, ongerepte natuur en een authentieke cultuur. Na je eerste bezoek aan Roemenië zal je er zeker terug naartoe willen. Lees hieronder verder wat er allemaal te ontdekken is in Roemenië.

Tours, tickets voor je bezoek aan Roemenië

Roemenië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Roemenië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en de architectuur in de stad is een mengeling van de stijl uit het Oostblok en de Parijse Art-Decostijl die populair was in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is het Parlementspaleis. Dit paleis werd in 1984 gebouwd in opdracht van president Nicolae Ceauşescu. Hij wilde een paleis waar hij bevriende staatshoofden kon ontvangen.

Het paleis is een van de grootste gebouwen ter wereld met zo’n 2000 kamers, waarvan er ook een groot aantal op de acht ondergrondse verdiepingen te vinden zijn. Boek je tickets op voorhand online en sla de wachtrijen over.

het oude stadscentrum van Boekarest is ook zeker de moeite waard. Ook vind je er andere bezienswaardigheden zoals het Stravropoleosklooster uit de 18de eeuw, het oudste stadspark Cişmigiu, en het Pasajul Victoria straatje, dat vol met kleurrijke paraplu’s hangt.

Boekarest te voet volledig ontdekken? Download onze gratis stadswandeling hier!

 1. Sighişoara

Sighişoara is een stad gelegen aan de rivier Târnava in het midden van Roemenië. De stad is erg populair bij toeristen door het ommuurde oude stadscentrum, dat opgenomen is in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kronkelende straatjes omringd door gekleurde huizen met een Duits tintje zijn getuige van een stukje Saksische geschiedenis in Roemenië. In de 12de eeuw vroeg de Hongaarse koning namelijk aan de Saxen om in Transsylvanië te komen wonen om zijn rijk te helpen verdedigen.

Naast de idyllische huizen vind je ook veertien mooie torens in de stad, en de Biserica din Deal kerk op de heuvel, daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook het huis van Vlad Dracul bevindt zich in Sighişoara. Hij was de heerser van het nabije Wallachia die in Transsylvanië verbleef tijdens zijn ballingschap. Vlad III, beter bekend als Vlad de Spietser of Vlad Dracula, zou hier zijn geboren in 1431.

Sighişoara op een speelse manier verkennen? Een zoektocht in dit stadsspel leid je langs alle belangrijke plekken! Boek online vanaf €8,99!

 1. Biertan

Biertan is een klein dorpje in Transsylvanië. Het plaatsje bestond al in 1283 en was toen één van de belangrijkste steden in de regio waar zo’n 5000 mensen woonden. Tegenwoordig bestaat het dorp nog maar uit zo’n 160 inwoners, maar dat maakt het dorp zeker niet minder waardevol.

Het dorp heeft heel wat Saksische invloeden gehad. In de 15de en de 16de eeuw werd er een gefortificeerde kerk gebouwd, die als één van de belangrijkste gefortificeerde kerken uit de regio wordt beschouwd. Het dorp is daardoor ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ontdek de verschillende plekken die op de UNESCO lijst staan tijdens deze dagtour, zo kan je een bezoek aan Biertan en Sighişoara combineren. De gids komt je ophalen bij je hotel.

 1. Braşov

Braşov is één van de leukste steden van Roemenië. De stad heeft een centrale ligging, en is zo de ideale uitvalsbasis om de verschillende bezienswaardigheden van Transsylvanië te bezoeken. De stad werd in de 12de eeuw opgericht door de Saksen, die zich in de regio vestigden op uitnodiging van de Hongaarse koning. De Saksische invloed is nog steeds te merken in de stad.

Het centrum van de stad is gelegen rondom de Piaţa Sfatului, het centrale plein waar sinds 1364 de lokale markten worden gehouden. Rondom het plein zijn veel Middeleeuwse gebouwen terug te vinden.

Bierliefhebber? Tijdens deze lokale biertour leer je de stad kennen en proef je de lekkerste bieren van Roemenië, voor slechts €55.

Zwarte kerk in Braşov

 • De grootste bezienswaardigheid van Braşov is de Biserica Neagră, de zwarte kerk. Deze bijzondere kerk is het grootste gotische gebouw van het land. Haar naam heeft ze te wijten aan de grote brand van 1689, waarbij de muren van de kerk zwartgeblakerd werden.
 • Een andere bezienswaardigheid is de Strade Sforii, de smalste straat van de stad, met een breedte tussen de 111 en 135 centimeter.
 • Verken alle bezienswaardigheden met onze stadswandeling in Braşov.
 1. Iron Gate en het hoofd van Decebalus

Iron Gate (IJzeren Poort) is de langste en grootste kloof van Europa. Het is de natuurlijke grens tussen Servië en Roemenië en de Donau is hier met 82 meter het diepst van alle Europese rivieren. De kloof is niet alleen adembenemend mooi, maar herbergt ook een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Servië en zelfs van Europa. De oudste Europese beschaving woonde hier 10 000 jaar geleden.

Aan de Roemeense kant van de kloof (bekijk ligging) staat een enorm monument, het hoofd van Decebalus, het grootste beeldhouwwerk van Europa.

 1. De Bucegi Sfinx en de Babele

Het Bucegi Natuurpark, gelegen in de Bucegi bergen, is ideaal voor een stevige wandeling. In het park vind je ook een aantal bijzondere rotsformaties die je zeker moet bezoeken als je de kans krijgt. Je kan een tour naar het Bucegi Natuurpark plannen vanuit Boekarest of Brasov, bekijk hier alle mogelijkheden!

De rotsformaties bevinden zich in het Babele gebied, op een plateau op 2216 meter hoogte. De Babele, wat ‘oude vrouwen’ betekend, bestaan uit een aantal rotsformaties die door erosie er uit zijn gaan zien als grote paddenstoelen.

Daarnaast vind je ook de Sfinxul, ofwel de Sfinx, op het plateau. Dit is een bijzondere natuurlijke rotsformatie die het profiel van de mythologische sfinx lijkt te hebben. De rotsformaties van het Bucegi park worden gezien als één van de zeven natuurlijke wonderen van Roemenië.

 1. Mănăstirea Voroneţ

Roemenië staat bekend om de bijzondere authentieke geschilderde kloosters in de regio Boekovina. De bekendste van deze kloosters is ongetwijfeld het klooster van Voroneţ.

Dit klooster werd in 1488 gebouwd onder Stefan de Grote om de slag van Vaslui te herdenken.

Fresco's in Voroneţ blauw

Zowel de binnen- als buitenmuren van het klooster zijn rijkelijk versierd met fresco’s die verschillende Bijbelse verhalen uitbeelden. De fresco’s hebben ook duidelijk invloeden van de Byzantijnse kunst uit dezelfde periode.

De bijzondere schilderingen zouden de orthodoxe kerk moeten hebben ondersteunen tegen de bedreiging van het protestantisme en de islam. In de fresco’s is een intense tint blauw gebruikt die tegenwoordig bekend staat Voroneţ blauw.

 1. Mănăstirea Suceviţa

Het klooster van Suceviţa is een ander bekend beschilderd klooster, dat als één van de laatste kloosters in deze opvallende stijl werd gebouwd. Het klooster werd in 1585 gebouwd, en rond 1600 werden de schilderingen gemaakt op de muren.

Het Suceviţaklooster, met zijn brede hoge muren en andere verdedigingswerken, is één van de bijzondere versterkte kerken waar Roemenië bekend om staat. Het klooster deed vroeger dienst als een prinselijk optrekje, maar tegenwoordig is het een nonnenklooster en is er ook een museum vol historische voorwerpen.

 1. Densuş kerk

In het dorpje Densuşligt de kerk van Sint-Nicolaas. De huidige kerk stamt uit de 13de eeuw, maar al in de 7de eeuw werd de oorspronkelijke gebouwd, die op zijn beurt dan weer op de plek van een Romeinse tempel uit de 2de eeuw gebouwd werd. Hiermee is de Densuşkerk één van de oudste Romaanse kerken. De kunstwerken in de kerk stammen uit de 15de eeuw, en beelden Jezus Christus af in traditionele Romaanse klederdracht.

Onze uitgestippelde autoroute brengt je langs de niet-te-missen plekjes in Transsylvanië. Download onze gratis preview reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië en trek eropuit!
 1. Castelul Bran

Het Bran Kasteel is het bekendste kasteel van Roemenië en wordt beschouwd als een nationaal monument. Buiten Roemenië is dit kasteel vooral bekend als het kasteel van Dracula, ondanks dat het kasteel eigenlijk maar een kleine connectie met het personage uit de horrorroman heeft.

Vlad III, de historische persoon waarop Bram Stoker mogelijk zijn karakter geïnspireerd heeft, heeft mogelijks voor twee maanden opgesloten gezeten in het kasteel als gevangene nadat hij door de Hongaren gevangen was genomen in 1462. Koop je tickets voor het kasteel van Dracula op voorhand online en vermijd wachtrijen!

Militair fort

Het kasteel werd kort daarvoor tussen 1377 en 1438 gebouwd op de plek van een oudere houten fortificatie en deed jarenlang dienst als een militair fort. In 1920 werd het kasteel aan het koninklijk huis van Roemenië gegeven en zo werd het de favoriete woning van koningin Marie.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in de handen van de communistische overheid terecht, en pas in 2006 werd het kasteel terug geschonken. Een paar jaar later opende het kasteel als een museum.

Waarom geen begeleide tour door het kasteel? Zo kom je alles te weten over de geschiedenis en de connectie met Dracula. Bekijk hier de mogelijkheden

 1. Castelul Peleş

Het Peleşkasteel is één van de mooiste kastelen van Roemenië. Het complex ligt verscholen tussen de heuvels van Transsylvanië bij het dorpje Sinaia. Het kasteel bestaat eigenlijk uit twee losse kastelen en een jachtcabine.

Het neorenaissance kasteel werd tussen 1873 en 1883 gebouwd in opdracht van koning Carol I van Roemenië. Bij het complex werd ook een elektriciteitscentrale aangelegd waarmee het Peleşkasteel het eerste kasteel ter wereld werd dat gebruik maakte van zelfopgewekte elektriciteit.

Duitse invloed

Koning Carol was erg kieskeurig voor de bouw van zijn kasteel, de eerste drie plannen voor het kasteel werden afgewezen door hem omdat ze niet origineel genoeg waren. Uiteindelijk was het de Duitse architect Johannes Schultz die een kasteel kon ontwerpen naar de smaak van de koning. Zijn ontwerp had invloeden van verschillende Europese stijlen en ook enkele duidelijke Duitse details.

Het kasteel bleef de zomerresidentie van de koninklijke familie tot de communisten de macht grepen in 1947. Het kasteel werd een tijdje als museum gebruikt tot het door president Nicolae Ceauşescu gesloten werd. Sinds 2006 is het opnieuw geopend voor het publiek.

Combineer de kastelen van Bran en Peleş tijdens een dagtour. Tours zijn al online te boeken vanaf €80

 1. Castelul Corvin

Het Corvin Kasteel staat ook wel bekend als het kasteel van Hunedoara, naar de plaats waar het kasteel te vinden is. Het is één van de grootste kastelen van Europa en wordt gezien als één van de zeven wonderen van Roemenië. Het kasteel werd in de 15de eeuw gebouwd in opdracht van de Vojvoda van Transsylvanië, Johannes Hunyadi. Het is gebouwd in een typische Gotisch-renaissance stijl, inclusief hoge torens en spitsbogen.

Het kasteel is het toneel van meerdere legendes. Zo zou de waterput op de binnenplaats gegraven zijn door drie Turkse gevangenen die vrijgelaten zouden worden wanneer ze water zouden bereiken. Vlad III zou volgens de legende ook voor een tijd gevangen hebben gezeten in het kasteel.

Wil jij dit kasteel en alle andere bezienswaardigheden ook zien? Download onze rondreis door Roemenië en ga op verkenning.

 1. Cetatea Râşnov

De Citadel van Râşnov, gelegen vlak bij de stad Braşov, is een belangrijk historisch monument in Transsylvanië. Het fort werd in de 13de eeuw gebouwd als onderdeel van een verdedigingslinie voor de Transsylvanische dorpen. Een groot deel van de lokale bevolking had zich tijdens aanvallen in het fort teruggetrokken en nadien werd besloten om van de citadel een permanente woonplaats te maken.

Het fort werd gebouwd uit bakstenen met rode dakpannen en houten poorten, zo vallen de gebouwen goed op tussen het groen van de heuvels.

Net als in het Corvinkasteel vertelt een lokale legende over het uitgraven van een waterput door Turkse gevangenen. Hier zegt de legende echter ook dat de gevangenen een schat zouden hebben achtergelaten in de waterput. De schat werd tot op vandaag nog steeds niet gevonden.

 1. Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, kortweg ook wel Cluj genoemd, is één van de grootste steden van Roemenië en wordt daarnaast ook gezien als de onofficiële hoofdstad van Transsylvanië. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog woonden vooral de Hongaarse landheren in de stad. Daarna veranderde de stad in een revolutionair centrum. Tijdens een begeleide stadswandeling ontdek je alle bezienswaardigheden van de stad, boek hier voor slechts €21.

Tegenwoordig staat de stad vooral bekend als een grote studentenstad. Je vindt er maar liefst 11 verschillende universiteiten, waaronder de grootste universiteit van Roemenië, de Universitatea Babeş-Bolyai. Hierdoor vind je ook veel restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden in de stad.

 1. Sibiu

Sibiu is één van de belangrijkste culturele steden van Roemenië en was vroeger het centrum van de Transsylvanische Saksen. In het compacte centrum van de stad vind je dan ook heel veel geschiedenis en cultuur terug.

Zo liggen er om het grote plein Piaţa Mare veel art-decomonumenten, waaronder de 13de eeuwse witte raadstoren. Die toren is het symbool van de stad, en geeft een mooi uitzicht over de stad. Bewonder Sibiu tijdens een City Sightseeing Tour voor €15.

Verderop ligt het Brukenthal paleis, één van de belangrijkste barokke monumenten van Roemenië. Hier vind je tegenwoordig het Brukenthal Nationaal Museum, dat bestaat uit 6 musea waaronder een natuurhistorisch museum, een historisch museum over Transsylvanië, een bibliotheek en een kunstmuseum. Daarnaast vind je in het paleis ook de oorspronkelijke vestingwerken terug, waaronder verschillende torens en bastions. Ontdek alle bezienswaardigheden in Sibiu met onze stadswandeling.

 1. Complexul Naţional Muzeal ASTRA

Het Museumcomplex ASTRA, gelegen in culturele stad Sibiu, is een groot complex bestaande uit vier verschillende burger- en volkenkundige musea. Het bekendste museum hiervan is het Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale, gelegen in het bos vlak buiten de stad.

Dit is het grootste openluchtmuseum van Roemenië en omvat ruim 300 ouderwetse huizen van voor het industriële tijdperk. Naast traditionele woningen zijn er ook werkplaatsen te vinden waar workshops worden gegeven in onder andere pottenbakken en ijzer smeden.

Ook andere verschillende publieke gebouwen, een klooster, een mijn en verschillende molens worden tentoongesteld hier.

Andere musea binnen het museumcomplex ASTRA zijn het Muzeul de Etnografie Universalămet een tentoonstelling over non-Europese ethologiën, het Muzeul Civilizaţiei Transilvane over de regio Transsylvanië en het Muzeul de Etnografie şi ArtăPopularăSăsească over de Transsylvanische Saksen.

 1. Donaudelta

De Donau is de belangrijkste rivier van Roemenië en doorkruist het zuiden van het land, waarna ze uiteindelijk in de Zwarte Zee terechtkomt aan de grens met Oekraïne. De delta van de Donau is na de Wolga-delta de grootste rivierdelta van Europa, en is daarnaast ook het grootste moerasland van het continent. Bekijk hier de mogelijkheden om de Donaudelta te bezoeken vanuit Boekarest.

Unieke pelikaankolonies

De delta wordt ook gezien als één van de zeven natuurlijke wonderen van Roemenië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de delta is veel flora en fauna te vinden, waarbij je er de meeste vogelkolonies van Europa kan spotten. Daarbij is het de enige plek in Europa waar pelikaankolonies te zien zijn.

Verder kent het gebied maar liefst 1700 verschillende plantensoorten en veel dierensoorten, er zijn maar liefst 23 natuurlijke ecosystemen te vinden zijn in dit gebied. In de plaats Tulcea is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het museum over de rivierdelta, waarnaast je er ook mee kan op een cruise of met een boottocht het water op kan.

 1. Parcul Naţional Retezat

Het nationale park Retezat is het oudste nationale park van Roemenië. Het park omvat een gebied van ruim 38.000 hectare waarbinnen meer dan 60 pieken van het Retezat gebergte boven de 2300 meter hoogte te vinden zijn. Tussen de pieken zijn er ook ruim 100 gletsjermeren. De hoogste top van de bergen is die van de Peleaga berg, met een hoogte van 2509 meter.

Lacul Zănoaga en Lacul Bucura zijn de twee bekendste meren van het park. Lacul Zănoaga is het diepste meer van Roemenië met een diepte van 29 meter. Lacul Bucura het grootste meer van het land met een grootte van 8,9 hectare. Daarnaast vind je rond de meren een grote variatie aan flora.

Met een beetje geluk kan je er bruine beren, wolven, lynxen en andere diersoorten spotten. Het park staat sinds 1979 op de UNESCO lijst van biosfeerreservaten en wordt daarnaast als één van de zeven natuurlijke wonderen van Roemenië gezien.

 1. Transfăgărăşan weg

De Transfăgărăşan weg of de DN7C is de bekendste weg van Roemenië en is één van de zeven wonderen van het land. De weg werd tussen 1970 en 1974 gebouwd door het Roemeense leger in opdracht van president Nicolae Ceauşescu, om zo een snellere weg tussen de bergen te hebben in het geval van een aanval van de Sovjet-Unie.

Het leger werkte met dynamiet om stukken rots weg te kunnen blazen, en ze moesten dit zware werk doen in het koude bergklimaat. Volgens officiële documenten zijn er veertig soldaten bij de werken om het leven gekomen, al zouden de aantallen volgens de soldaten zelf een stuk hoger liggen.

Mooiste weg ter wereld

Uiteindelijk werd er tot in 1980 aan de weg gewerkt. Tegenwoordig wordt het gezien als de mooiste weg ter wereld, omdat de weg tussen de bergen van de Karpaten door kronkelt en onderweg passeer je langs veel spectaculaire uitzichten.

De weg is wel enkel in de zomer tussen juli en eind september geopend en loopt 90 kilometer door de bergen tussen Piteşti en Arpaşu de Jos. Bekijk hier de mogelijkheden om de weg te bezoeken.

 1. Salina Turda

Al in de oudheid werd er uit de zoutmijnen bij Turda zout gewonnen. Vanaf de middeleeuwen tot in 1932 werden de mijnen gebruikt om tafelzout te produceren. In 1992 opende de zoutmijn de deuren voor het publiek, die door de mijn konden toeren maar ook gebruik konden maken van het halotherapiecentrum.

In 2008 werden de mijnen tijdelijk gesloten voor renovaties, waarna ze opnieuw heropend werden in januari 2010. Sindsdien zijn meerdere mijnen te bezoeken, kan je gebruik maken van de sparuimte, varen over een ondergronds meer, een rit maken in een reuzenrad of zelfs minigolf spelen.

Bezoek de zoutmijn vanuit Cluj-Napoca, boek hier je tour vanaf €67.

 1. Munţii Apuseni

Het Apuseni gebergte, een onderdeel van de westelijke Karpaten, is een bijzonder berggebied waar zo’n 400 grotten terug te vinden zijn. Een van de meest bijzondere grotten is de Peştera Scărişoara, een bijzondere ijsgrot die als één van de natuurlijke wonderen van het land wordt beschouwd.

Berenskeletten

De grot is duizenden jaren uitgehold door de sneeuw en het ijs van de gletsjers die in het gebied lagen. Een andere bijzondere grot is de Peştera Urşilor, de Berengrot. Dit is één van de meest toegankelijke plekken van het gebergte en de bekendste grot van Roemenië. In deze grot zijn skeletten van beren uit de ijstijd teruggevonden.

Ook de Peştera Focul Via, de grot van het levende vuur, is een bezoek waard. Hier vind je de op twee na grootste ondergrondse gletsjer. Als in de middag de zon door een spleet in de grot schijnt lijken de ijsstalagmieten in vuur en vlam te staan.

 1. Kaartje met de bezienswaardigheden in Roemenië

 1. Filmpje: De indrukwekkende Transfăgărăşan weg vanuit de lucht!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Roemenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 maart 2024 - Johan De Beule

geeft een aardig beeld van Roemenië. ik denk eraan dit land in de komende 3 jaar te bezoeken

- 23 januari 2024 - FE de Leeuw

fijne informatie en duidelijk.

- 9 maart 2020 - Jos Van Hamme

Reeds eerder al een keer in Roemenië geweest maar toch nog veel verrassende nieuwigheden gevonden welke we zeker een bezoekje gaan brengen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?