Galileomuseum in Firenze bezoeken? Ontdek de wereld van Galileo Galilei: alle info, tips & tickets

Galileomuseum in Firenze bezoeken? Ontdek de wereld van Galileo Galilei: alle info, tips & tickets

6 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Galileomuseum + waar tickets kopen?

Het Galileomuseum is een absolute must in Firenze voor iedereen die ook maar een beetje in wetenschap of astronomie geïnteresseerd is. De beroemde wetenschapper Galileo Galilei bewees dat de zon (en niet de Aarde) in het middelpunt van ons zonnestelsel staat en viel daarmee in ongenade bij de katholieke Kerk. In het Galileomuseum kan je zijn telescopen en andere instrumenten zien staan en je leert meer over deze wetenschapper.

Ontdek alles over je bezoek aan het boeiende museum en bestel je tickets voor het Galileomuseum online.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

  1. Wie was Galileo nu ook alweer?

Een baanbrekende wetenschapper

Galileo Galilei werd geboren in 1564 in Pisa. Hij ging eerst geneeskunde studeren in de universiteit van Pisa, maar schakelt al snel over op wiskunde en natuurkunde. Daarna gaf hij ook les aan de universiteit van Pisa en daarna in die van Genua.

Galileo is natuurlijk bekend omwille van zijn ontdekkingen. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat de valversnelling onafhankelijk is van massa en ging daarmee in tegen de leer van Aristoteles. Zijn belangrijkste uitvinding was een goedwerkende telescoop waarvoor hij zich baseerde op de eerste telescoop van de Nederlander Hans Lipperhey. Met die telescoop deed hij baanbrekende ontdekkingen. Hij legde bijvoorbeeld de Galileïsche manen van Jupiter vast.

Conflicten met de Kerk

  • Langzaamaan werd het duidelijk voor Galileo dat Copernicus gelijk had: niet de Aarde is het centrum van het zonnestelsel, maar wel onze zon. Die bewering viel niet in goede aarde bij de katholieke Kerk. Die theorie strookt namelijk niet met wat in de Bijbel verteld wordt.
  • Na verschillende publicaties vol onomstotelijke bewijzen werd Galileo veroordeeld tot een levenslang huisarrest. In die periode slaagde hij erin om zijn bevindingen te bundelen in een nieuw boek dat uitgegeven werd in Nederland.
  • Galileo Galilei stierf uiteindelijk in 1642. De wetenschapper werd begraven in de Basilica Santa Croce in Firenze. De paus had daar eerst bezwaar tegen gemaakt waardoor zijn laatste rustplaats zich ietwat verborgen achteraan de basiliek bevond. Later werd zijn lichaam verplaatst en kreeg hij een prominente plek in de kerk.
  1. Het Galileomuseum in Florence bezoeken

Bewonder de collectie van Galileo Galilei

Het hoogtepunt van het museum is natuurlijk de collectie instrumenten van Galileo zelf. Je kan hier bijvoorbeeld zijn twee beroemde telescopen bewonderen, die helemaal intact zijn gebleven. Met die telescopen deed hij grote astronomische ontdekkingen.

Opmerkelijk is dat je hier ook de duim en wijsvinger van de wetenschapper kan zien. Toen Galileo stierf werd zijn hand afgehakt om te bewaren als relikwie. Twee vingers verdwenen echter spoorloos tot ze later opdoken en gelinkt werden aan Galileo. Ze worden hier tentoongesteld.

De rest van het museum

In de andere ruimtes van het museum kan je algemene wetenschapscollecties bewonderen. Ze bestrijken maar liefst vijf eeuwen wetenschappelijke doorbraken. Je kan hier oude wereldbollen zien, historische landkaarten proberen te interpreteren, enkele van de eerste microscopen zien staan en ook historische thermometers, barometers en andere meetinstrumenten bewonderen. Er is ook een afdeling gewijd aan de geneeskunde.

Reserveer je tickets voor het Galileomuseum

  1. Hoe kan ik tickets boeken voor het Galileomuseum?

Tickets kan je ter plekke bij de ticketbalie kopen, maar we raden je aan om vooraf je online ticket voor het Galileo museum te boeken. Dit museum is een van de populaire bezienswaardigheden in Firenze en in het hoogseizoen kan het behoorlijk druk worden. Met je online ticket sla je de wachtrij over en kan je meteen naar binnen.

Wil je het Galileo museum met een gids bezoeken? Dat kan! Je leert dan alles over Galileo en je kan na je bezoek gegarandeerd uitpakken met interessante weetjes bij je familie en vrienden. Tickets voor een rondleiding in het Galileo museum boek je hier.

  1. Waar bevindt zich het Galileomuseum in Firenze?

Het Museo Galileo bevindt zich in het centrum van Firenze op het plein Piazza dei Giudici. Het museum bevindt zich nabij het Uffizi Museum en de oever van de Arno. Je kan het museum bereiken via de Ponte Vecchio.

Wat is de ligging van het Museo Galileo op de kaart?

  1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?