Dom van Milaan bezoeken? Info, Tips + tickets om wachtrijen te vermijden?

Dom van Milaan bezoeken? Info, Tips + tickets om wachtrijen te vermijden?

23 oktober 2021 in Milaan3 reacties

Op citytrip in Milaan, bezoek dan zeker de Duomo Santa Maria Nascente, ook gekend als Dom van Milaan of Duomo. De kathedraal is één van de grootste kerken ter wereld en daardoor ook dé blikvanger van de stad. Deze imposante bezienswaardigheid is zowel aan de buitenkant als binnen beladen met de mooiste schatten, prachtige torens en talrijke beelden.

Een meesterwerk van gotische kunst in het hart van Milaan, een absoluut bezoekje waardig tijdens je citytrip! Lees mijn tips en boek je tickets alvast online.

Onze tip: Tickets om de Dom van Milaan te bezoeken

Wil je graag de Dom van Milaan bezoeken? Koop dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig bij GetYourGuide. Je kan kiezen om enkel het dakterras te bezoeken € 13 of een ticket met rondleiding in de kathedraal te boeken € 22. Bekijk hier het aanbod.

Nog meer zien in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 69 en geniet van korting bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en tal van kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. De opbouw van de kerk

In 355 stond er al een kathedraal in Milaan op de plek waar nu de Dom te vinden is. In 1075 werd deze kerk echter verwoest door een grote brand. Voor een tijdje stond er helemaal niks op die plaats, maar in 1386 begon de bouw van een nieuwe kerk onder leiding van Bisschop Antonio da Saluzzo onder de regering van zijn neef Gian Galeazzo Visconti.

Voor de bouw werden zelfs nog 3 andere gebouwen afgebroken. Dit waren het paleis van de Aartsbisschop, het Ordinari Paleis en de doopkapel van St. Stephen. De plannen voor de nieuwe kerk raakten al snel populair bij het volk en Visconti en de bisschop gebruikten dit om donaties te verzamelen voor de bouw.

1.2. Architecten & ingenieurs

Er werd begonnen met terracotta stenen, maar nadat Visconti in 1389 een Franse ingenieur bij het project betrokken had, werd al snel gekozen om marmer van het Maggiore meer en de Candoglia steengroeve te gebruiken. 10 jaar na de start van het project werd er nog een andere Franse architect bijgehaald die het gebouw beoordeelde als ‘gebouwd zonder wetenschap’ en het in een staat van verval verklaarde.

Ondanks dat dit niet waar bleek te zijn, zorgden deze uitspraken er wel voor dat de werkers hun instrumenten en technieken gingen verbeteren. Hierdoor verliep het werk plots zeer snel. Rond de dood van Visconti in 1402 was de kathedraal al voor de helft afgewerkt. Op dit moment was er echter geen geld meer en werd het project tot 1480 stil gezet. Desondanks werd de kerk al in 1418 officieel ingewijd.

Onze tip: Boek je tickets online, zo kan je de laaaange wachtrijen overslaan en spaar je kostbare tijd uit tijdens je bezoek aan Milaan.

1.3. Een nieuwe wind

Vervolgens ging het werk verder onder Ludovico Sforza die de koepel afwerkte en het interieur versierde met 60 beelden die heiligen, profeten en figuren uit de Bijbel weerspiegelden. Na Sforza volgden nog een aantal architecten die langzaam maar zeker het gebouw steeds verder ontwikkelden. Op het moment dat Carlo Borromeo de aartsbisschop werd liet hij alle monumenten die niets met religie te maken hadden uit de kerk halen, waardoor de tombes van Visconti en zijn opvolger uit de kerk werden verwijderd.

In 1571 huurde Borromeo schilder en architect Pellegrino Pellegrini in om het project verder af te maken. De eerdere Gotische architectuur werd omgebouwd tot een Romeinse stijl en Pellegrini ontwierp een nieuwe façade met pilaren en obelisken. Toch werd dit ontwerp nooit uitgewerkt en ging het werk alleen binnenin de kerk verder.

1.4. Torens & façades

In de 17de eeuw werd uiteindelijk de façade gemaakt in de originele Gotische stijl onder Carlo Buzzi. Tegen het einde van de eeuw werd ook het dak afgewerkt. In de daaropvolgende eeuw werd er gewerkt aan de torenspitsen van de kerk en tot slot in de 19de eeuw liet Napoleon Bonaparte de façade afwerken met de belofte dat de kosten door de Franse staat vergoed zouden worden. Uiteindelijk kwam Napoleon nooit terug op deze belofte, maar de façade werd wel binnen 7 jaar afgewerkt door Pellicani. Er werd ook een beeld van Napoleon geplaatst op één van de torenspitsen.

1.5. De afwerking in zicht

In de laatste jaren van de bouw werden de laatste bogen, torenspitsen en beelden geplaatst met uiteindelijk de allerlaatste poort op 6 januari 1965. Toch zijn er een paar blokken marmer achter gebleven bij de kerk die nog altijd tot beelden gemaakt moeten worden. Tussen 2003 en 2009 werd de façade van de kerk gerenoveerd. In het totaal hebben er maar liefst 78 verschillende architecten aan het project gewerkt.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. De Dom van Milaan: binnenkijken

De Dom van Milaan is de grootste kerk van Italië en de vijfde grootste kerk van de wereld met een capaciteit van 40.000 mensen. De Dom is ontworpen in Gotische stijl, wat terug te zien is in de façade van de kerk en de torenspitsen op het dak. In het totaal heeft de kerk een oppervlakte van maar liefst 11.700 vierkante meter. De kerk is 158 meter lang en meet 108 meter op het hoogste punt.

2.1. Torenspitsen

In tegenstelling tot de meeste kerken heeft de Duomo di Milano geen klokkentoren. In plaats hiervan heeft het de vele torenspitsen, waarvan er in totaal maar liefst 135 zijn. Op het dak van de kerk, tussen de torenspitsen in, staan bijna 2000 standbeelden, waarvan eentje een beeld van Napoleon is. Op de hoogste torenspits staat het enige beeld dat van brons, in de plaats van marmer, is gemaakt. Dit beeld is van de heilige Maria en staat ook wel bekend als de Madonnina. Het beeld is 4,16 meter hoog en werd in 1774 gemaakt door Giuseppe Pergeo.

2.2. De deur van de kathedraal

De deur van de kathedraal komt uit de twintigste eeuw en is uitgesneden door Lodovico Pogliaghi. Op de deur zijn verhalen uit het leven van Maria uitgebeeld die versierd zijn met fleurige en gotische reliëfs.

2.3. Het bekendste beeld

Links van het altaar staat het bekendste beeld van de kerk. Dit is een beeld van Sint-Bartholomeus dat in 1562 door Marco d’Agrate gemaakt werd. Het beeld toont de heilige met zijn afgestroopte huid als een sjaal om zich heen.

2.4. De sarcofagen

In de dom zijn daarnaast ook verschillende sarcofagen van bisschoppen van de kerk te zien, waaronder van Ottone Visconti, Giovanni Visconti en Alberto da Intimiano.

2.5. Trivulzio Candelabrum

In de transept is ook de Trivulzio Candelabrum te vinden die uit 2 delen bestaat. De basis komt uit de twaalfde eeuw en is geheel gemaakt van goud. Dit deel wordt gekarakteriseerd door de natuurlijke figuren op het deel, zoals dieren en bladeren. De stam van de Candelabrum is minder oud en stamt uit de zestiende eeuw.

2.6. Spijker van kruisiging Jezus

In de koepel boven het altaar wordt één van de spijkers behouden die gebruikt zou zijn bij de kruisiging van Jezus, welke eens per jaar naar beneden wordt gehaald. Wanneer de spijker verborgen blijft geeft een rode lamp de locatie van de spijker aan.

2.7. Het museum

Daarnaast heeft de dom ook een museum, waarin 36 tentoonstellingsruimtes zitten. Het museum duikt in de geschiedenis van de kathedraal en van Milaan zelf, door middel van onder andere beelden, glas-in-lood ramen, schilderijen en tapijten.

De wachtrijen aan de Dom van Milaan zijn vaak erg lang, kies ervoor om je tickets vooraf online te kopen vanaf € 13. Je kan kiezen uit de standaard tickets of tickets om de wachtrijen over te slaan (zijn duurder maar gaan wel veel sneller).

 1. Openingsuren Dom van Milaan

 • De Dom van Milaan is dagelijks geopend van 8u tot 19u, waarbij de laatste toegang om 18u is.
 • Het dakterras en het archeologische gedeelte zijn dagelijks geopend van 9u tot 19u.
 • De crypten kan je bezoeken van 11u tot 17u30 op doordeweekse dagen en tot 17u00 op zaterdagen. Op zondagen kan je er binnen van 13u30 tot 15u30.
 • Het museum is geopend van 10u tot 18u en gesloten op woensdagen. De laatste toegang is om 17u.
 1. Welke tickets kopen voor je bezoek?

 • Tickets zijn zowel bij de dom zelf als online te boeken.
 • Toegang tot de kathedraal zelf is gratis, maar voor de schatkist, de crypte of het dak van de Duomo dien je te betalen.
 • Kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud krijgen korting.
 • Toegang tot het dak met gebruik van de lift is betalend. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar krijgen ook hierbij een korting. Ook wanneer je de trap naar boven neem, moet je betalen, maar dit is goedkoper.
 • Het is ook mogelijk om de Dom van Milaan te bezoeken met een rondleiding, dit kost € 28. Die geeft je toegang tot de kathedraal, het dakterras, het museum, het archeologische gebied nabij de dom. Wil je alles te weten komen over de Dom van Milaan dan is dit ticket de ideale keuze! Boek je ticket + rondleiding online
 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

De wachtrijen van de Dom worden vaak erg lang, je kan ze vermijden door je tickets vooraf online te kopen € 16. Daarnaast zijn online ook fast track tickets te kopen, hierdoor kan je de gewone toegang overslaan, maar deze zijn wel iets duurder dan de gewone (zie hier de skip-the-line tickets € 28).

 • In de wintermaanden zijn er de minste toeristen en is het mogelijk om ’s middags in rust de kathedraal te bezoeken.
 • In de andere maanden is het aan te raden om of heel vroeg of aan het begin van de avond de kathedraal te bezoeken.
 • Onze tip: Koop je tickets online = sla de wachtrijen over.
 1. Wegbeschrijving naar Dom van Milaan

6.1. Te voet

De dom is gelegen op de Piazza del Duoma, wat centraal gelegen is in het centrum van Milaan. Het is dan ook goed te voet te bereiken. Zo is het een kwartier lopen vanaf de pilaren van San Lorenzo en 25 minuten lopen vanaf de Porta Garibaldi.

6.2. Met het openbaar vervoer

 • Neem de gele M3 metro vanaf het centraal station
 • Of de rode M1 metro vanaf Cadorna station naar de halte Duomo, waarbij je uitkomt vlak voor de dom zelf.
 • Ook is het mogelijk om tram 15 naar Piazza Via Fontana, tram 2 en tram 14 naar Via Torino of trams 16, 24 of 27 naar Via Mazzini te nemen, vanwaar het nog een klein stukje te voet is naar de dom.

6.3. Met de auto

Milaan heeft een Zona Traffico Limitato, waarvoor je een vergunning nodig hebt om in deze zone te kunnen rijden. De dom van Milaan ligt middenin deze zone, dus het is aan te raden om buiten deze zone te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

6.4. Ga mee met een tour

Geen zin om alles zelf uit te zoeken? Er zijn complete wandeltours in Milaan met een bezoek aan de Dom van Milaan, De Scala, ... inbegrepen, zo ontdek je het mooiste van Milaan en zie je alle top bezienswaardigheden. Bekijk alle wandeltochten en boek online vanaf € 75.

6.5. Ligging van de Dom van Milaan op de kaart

Adres: Piazza del Duomo, 20122 Milano MI, Italië

 1. FAQ en veelgestelde vragen Dom van Milaan

 • Je dient respectvol gekleed te zijn, dus zorg dat je schouders en knieën bedekt zijn.
 • Het is verboden om binnen foto’s te nemen en er wordt zelfs gevraagd om telefoons uit te zetten.
 • Bij de ingang van de dom worden tassen gecontroleerd. Grote tassen mogen niet worden meegenomen.
 • Wil je geen uren tijd verliezen in de wachtrijen? Boek je tickets online, zo kan je direct binnen.
 1. Filmpje: bezoek aan Dom van Milaan

Is je interesse al een beetje opgewekt? Kom in dit filmpje nòg meer te weten met heel wat extra info en feiten over de kathedraal van Milaan.

 1. Waar overnachten in Milaan?

Booking.com

 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 juli 2022 - Evelyne Halsberghe

Heel informatief !!

- 3 november 2019 - André Evers

Was een zeer leuke stadswandeling in Milaan ! Aanrader!

- 26 oktober 2018 - Miranda Bouma

Een hele leuke en duidelijke wandelroute. We hebben ervan genoten. Bedankt!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?