Tickets openbaar vervoer & taxi in Firenze: hoe je verplaatsen door de stad?

Tickets openbaar vervoer & taxi in Firenze: hoe je verplaatsen door de stad?

3 mei 2022 in Firenze0 reacties

Alle info over het openbaar vervoer, tram, treinen en bussen in Firenze

Wil je het meeste halen uit je bezoek aan Firenze? Dan wil je natuurlijk op een efficiënte manier van punt A naar punt B reizen. We geven je hieronder alle mogelijkheden voor openbaar vervoer in Firenze.

Er zijn heel wat verschillende buslijnen die het centrum doorkruisen. Je kan ook gebruik maken van de tramlijn of de hop-on-hop-off bussen. Wie snel wil zijn, neemt de taxi en wie geen haast heeft, kan gewoon te voet.

Inhoud artikel

 1. Reizen met de bus in Firenze

De goedkoopste manier om je van de ene kant van Firenze naar de andere te begeven? Dat is met de bus. De lokale busmaatschappij heet ATAF. Het busnetwerk is uitgebreid en verbindt de hele stad. Zoek vooraf op waar je moet afstappen en luister tot je de naam van je halte hoort. De bussen zijn eenvoudig te gebruiken.

Hoe koop je tickets voor de bus in Firenze? Dat kan op verschillende manieren:

 • In de lokale tabacchi (tabakswinkels)
 • Met je gsm door ATAF te sms’en naar 2299941264
 • In de bus zelf, al betaal je dan 2€ in plaats van 1,20€
 • Bij de verkooppunten in het station

Voor een enkel ticket betaal je doorgaans dus 1,20€. Dat ticket is dan 90 minuten geldig en je kan er zoveel bussen mee in- en uitstappen als je wil. Een andere optie is de Agile Card. Dat is een elektronische kaart met 10, 20 of 30 busritten. Elke kaart kan slechts door 1 iemand gebruikt worden. Het zijn de goedkoopste tickets.

Daarnaast bestaan er nog buspassen. Een dagpas voor de bus kost 5€, een pas van 3 dagen kost 12€ en een weekpas kost 18€. Je kan dan onbeperkt gebruik maken van de bussen.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.

Maak gebruik van de handige C-Bussen

Je zal ongetwijfeld de C-bussen zien rondrijden in het stadscentrum. Het zijn kleine, elektrische busjes die met hetzelfde systeem werken als de grotere ATAF-bussen. De C-lijnen doorkruisen de kleine straatjes van het centrum en verbinden de bekendste bezienswaardigheden.

 1. Reizen met de tram in Firenze

De nieuwste vorm van openbaar vervoer in Firenze is de tram. Voorlopig is er slechts 1 tramlijn, maar er worden er nog 2 andere gebouwd. Je kan voor de tram dezelfde tickets gebruiken als voor de bus. Bij iedere tramhalte vind je een automaat waar je een kaartje kan kopen.

 1. Of ga gewoon te voet!

Het grootste deel van het historische centrum van Firenze is autovrij. Dat betekent dat je hier uitstekend kan rondstruinen in het midden van de straten. Bovendien liggen alle bezienswaardigheden behoorlijk dicht bij elkaar. Dat maakt van Firenze een echte wandelstad. Dat draagt alleen maar bij aan de vakantiesfeer die hier hangt.

Bestel dus een ijsje, wandel door de zonnige straatjes en laat je verdwalen. Je komt zo ongetwijfeld op mooie plekjes en langs indrukwekkende gebouwen die je anders niet zou tegengekomen zijn.

Bekijk ook onze leuke stadswandeling door Firenze.
 1. Hop-on Hop-off bussen in Firenze

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Meer zelfs, in Firenze zijn er twee verschillende routes die samen alle bezienswaardigheden aandoen.
 • In totaal zijn er niet minder dan 44 stops en je krijgt onderweg uitleg over de mooie bouwwerken die je ziet.
 • Bovendien krijg je een 8-talige audiogids waardoor je bijleert over de stad terwijl je van de ene naar de andere trekpleister reist.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Firenze online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Ga voor comfort en neem een taxi in Firenze

Wil je je graag zo snel mogelijk door de stad verplaatsen? Dan zijn de taxi’s je beste optie. Je herkent ze meteen. Ze zijn wit en racen door de straten. Op alle grote pleinen zie je de taxi’s in rijtjes staan. Omdat taxi’s soms wat omwegen moeten nemen om de kleine straten in het centrum te vermijden, moet je soms wat meer betalen dan je zou verwachten. In het algemeen zijn taxi’s echter behoorlijk voordelig. Voor bagage wordt een kleine meerprijs aangerekend.

TRANSFERTIP: Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum van Firenze? Dan kan je je taxi op voorhand regelen. Reserveer je privétransfer van de luchthaven in Firenze hier.

 1. Hoe ga ik van de luchthaven naar het stadscentrum van Firenze?

Kom je met het vliegtuig naar Firenze? Dan heb je natuurlijk vervoer nodig naar het centrum van de stad. De snelste optie is de taxi. Kies dan wel voor de officiële taxi’s die in een rijtje staan aan te schuiven en ga niet in op de voorstellen van de verkopers aan de uitgang van de luchthaven. Reserveer je taxi hier.

Je kan ook met de bus naar hartje Firenze reizen. De bus die bij de luchthaven stopt brengt je naar het centrale treinstation Santa Maria Novella. Je bent dan meteen in het centrum en waarschijnlijk nog slechts een korte wandeling van je verblijfplaats verwijderd.

 1. Neem de trein voor excursies naar andere steden

Is Firenze je uitvalsbasis om ook andere steden in de buurt te verkennen? Dan kan je in de luchthaven een auto huren, maar ook gewoon gebruik maken van het Italiaanse treinnetwerk. In het station van Santa Maria Novella kan je heel wat treinen nemen naar populaire steden als Venetië, Milaan of Rome.

Je hebt de keuze uit de tragere stoptreinen of de hogesnelheidstreinen. Die laatste zijn een stuk sneller, maar ook wel duurder. De hogesnelheidstreinen zijn de Frecciabianca, Frecciargento en Frecciarossa of de Italo.

Belangrijk: wanneer je een treinticket koopt, moet je het op het perron voor het instappen laten valideren. Dat moet bij de automaten die op elk perron staan. Stap je in zonder je ticket te valideren, dan moet je mogelijk een boete betalen.
 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?