Giardino di Boboli in Firenze bezoeken? Wandelen door de prachtige tuinen van Boboli + tickets kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Giardino di Boboli in Firenze bezoeken? Wandelen door de prachtige tuinen van Boboli + tickets kopen

4 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Boboli tuinen in Firenze + waar tickets kopen?

De Boboli tuinen in Firenze vormen een gigantische groene long in de stad. De tuinen werden in de 16e eeuw aangelegd en inspireerden de tuinen van Versailles. Je komt er niet alleen om tussen de bomen te wandelen, maar ook om heel wat interessante kunstwerken en gebouwen te bewonderen.

In deze blogpost gidsen we je alvast door de Boboli tuinen in Firenze + bestel je tickets voor de Giardino di Boboli op voorhand online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Boboli tuinen in Firenze

De Boboli tuinen vormen één van de grootste tuinen van heel Italië. Ze werden aangelegd in de 16e eeuw voor Eleonora van Toledo, de vrouw van Cosimo I, de eerste groothertog van Toscane en een telg van de roemrijke familie De’ Medici. Het tuinencomplex werd ontworpen door Niccolò Percoli, maar hij overleed voor het park afgewerkt was. Bartolomeo Ammanti nam de opdracht over.

Door de eeuwen heen viel het Palazzo Pitti en de bijhorende Boboli tuinen in handen van verschillende families. Zo werden tussen de 17e en 19e eeuw steeds kleine aanpassingen aan de tuin gemaakt. Het resultaat mag er zeker wezen: een mengeling van natuur, kunst en architectuur. Eigenlijk kan je het beschouwen als een groot openluchtmuseum.

Wist je dat deze Boboli tuinen een voorbeeld waren voor de tuinen van Versailles?
 1. De Boboli tuinen in Florence bezoeken

De Boboli tuinen zijn meer dan een groot park waar je uren kan rondwandelen. Je wandelt er rond en tussen prachtige, verschillende soorten planten, bomen en vijvers, maar er valt nog veel meer te zien. Dit openluchtmuseum staat ook vol kunstwerken. We zetten de niet-te-missen plekjes even op een rijtje.

Fontein van Neptunus

De fontein van Neptunus prijkt middenin een vijver. Je ziet in het midden de Romeinse zeegod Neptunus met zijn kenmerkende drietand. Het bronzen beeld dateert uit de 16e eeuw en werd gemaakt door Stoldo Lorenzi.

Grotta Grande

Een van de vreemdste plekken in de Boboli tuinen is de Grotta Grande. Langs de buitenkant lijkt het eerder op een kerk, maar binnenin kom je terecht in een grot. Het is een valse grot die ontworpen werd door Bernardo Buontalenti in opdracht van Francesco I de’ Medici. De werken duurden vijf jaar en waren uiteindelijk voltooid in 1593. Je ziet hier ook verschillende standbeelden staan.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, bespaar geld en tijd en bestel je tickets voor de Boboli tuinen online.

Het amfitheater en de obelisk

Nog een opmerkelijke plek is het amfitheater. Geen Romeins exemplaar, maar wel een 17e-eeuwse versie die aangelegd werd in opdracht van de De’Medici. Er werden indertijd theatervoorstellingen gehouden waar de familie en alle genodigden van konden genieten. In het midden staat een echte Egyptische obelisk, gewijd aan Ramses II en oorspronkelijk afkomstig uit Heliopolis. Deze obelisk werd door de Romeinen naar Italië gebracht.

Fort Belvedere

Waar je ook gaat of staat in de tuin, overal kan je het fort Belvedere zien staan. Het werd gebouwd in 1590 voor de De’ Medici. De architect was Bernardo Buontalenti. Het moest dienen als een strategisch uitkijkpunt en had ooit dus een militaire functie. Het was vanop deze plek dat Galileo Galilei de hemel afspeurde naar onbekende hemellichamen en zijn baanbrekende theorieën op papier zette. Om het fort binnen te gaan, moet je aparte tickets kopen.

De Bardini tuinen

Vlak naast de Boboli tuinen liggen de Bardini tuinen, een stuk kleiner, maar ook heel mooi. Je kan gewoon van het ene tuinencomplex het andere binnenwandelen. De Bardini tuinen bestaan uit drie delen die uit drie verschillende periodes stammen. Er is de barokke tuin, de Engelse tuin en het gedeelte van de olijfbomen. Je ziet hier ook restanten van de middeleeuwse stadsmuur die Firenze ooit tegen de vijand moest beschermen.

 1. Bezoek het Palazzo Pitti

De Boboli tuinen horen bij het Palazzo Pitti. Dat is een gigantisch stadspaleis dat oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd werd. De eigenaar, Luca Pitti, wilde met zijn stadspaleis alle andere in Firenze overtreffen. Zo wilde hij duidelijk maken dat niet de De’ Medici, maar wel de Pitti de belangrijkste familie van Firenze vormden.

Binnenin het stadspaleis wandel je rond in de prinselijke kamers, maar het zijn vooral de kunstwerken die bezoekers lokken. Je ziet hier werken van grote namen als Titiaan, Caravaggio en Rafael. Er zijn ook verschillende musea in het paleis gevestigd.

Bestel je tickets voor het Palazzo Pitti

 1. Wat is de ligging van de Boboli tuinen op de kaart?

De hoofdingang van de Boboli tuinen bevindt zich op het Piazza de' Pitti, bij het Palazzo Pitti. Met onze stadswandeling door Firenze wandel je langs de Giardino di Boboli. Je kan even van je route afwijken en een kijkje gaan nemen.

Ligging van de Boboli tuinen op de kaart

 1. Wat zijn de openingsuren van de Boboli tuinen?

De Boboli tuinen zijn elke dag open vanaf 8u15. De sluitingstijd varieert het hele jaar door. Meer info op de website.

 • Van januari t.e.m. december: tot 16u30
 • In begin maart en oktober: tot 17u30
 • Van eind maart t.e.m. mei en september en oktober: tot 18u30
 • Van juni t.e.m. augustus: tot 19u
 1. Hoe kan ik tickets boeken voor de Boboli tuinen?

COMBITICKETS: Het is een goed idee om een bezoek aan de Boboli tuinen te combineren met het Palazzo Pitti. Er zijn dan ook combitickets die de Boboli tuinen, het Palazzo Pitti en het Uffizi-museum omvatten. Combitickets voor de Boboli tuinen boek je hier.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?