Galleria dell’Accademia in Firenze bezoeken? De David van Michelangelo + tickets kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Galleria dell’Accademia in Firenze bezoeken? De David van Michelangelo + tickets kopen

23 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Galleria dell'Accademia in Firenze + waar tickets kopen

De Galleria dell’Accademia herbergt misschien wel het beroemdste standbeeld ter wereld: de David van Michelangelo. Er werd hier zelfs een speciale koepelzaal gebouwd voor dit standbeeld alleen. Maar in de Galleria dell’Accademia kan je nog veel meer indrukwekkende kunstwerken bewonderen.

Benieuwd? Hieronder geven we je alle informatie over je bezoek aan het museum en enkele gouden tips om de lange wachtrijen over te slaan. Bestel je tickets voor Galleria dell’Accademia online op voorhand.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Galleria dell’Accademia

De kunstacademie van Firenze werd opgericht in het jaar 1563 door drie grote Florentijnse schilders: Giorgio Vasari, Bartolomeo Ammanati en Agnolo Bronzino. Het museum dat bij de kunstacademie hoorde ontstond in 1784. De Galleria dell’Accademia werd opgericht door de groothertog van Toscane, Pietro Leopoldo.

In 1786 werd de collectie van het museum verrijkt na de opheffing van kerken en kloosters op bevel van Pietro Leopoldo. De beslissende gebeurtenis in de geschiedenis van het museum was de overbrenging van Michelangelo's David van het Piazza della Signoria in augustus 1873. Het is het beroemdste beeldhouwwerk ter wereld. Speciaal voor het beeld werd negen jaar lang een koepel en een sokkel gebouwd om de David helemaal tot zijn recht te laten komen. Het is vandaag nog steeds hét pronkstuk van het museum.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, bestel je tickets voor de Galleria dell'Accademia online en sla lange wachtrijen over.

 1. Bewonder het beroemde standbeeld: De David van Michelangelo

De kans is groot dat je de Galleria dell’Accademia bezoekt voor één standbeeld: de wereldberoemde David van Michelangelo. Het is een indrukwekkend beeldhouwwerk dat Michelangelo op zijn 29e uithakte. Het werd gemaakt tussen 1501 en 1504 uit Carrara-marmer. Het standbeeld is maar liefst 5,17 meter hoog. Je ziet David afgebeeld, een Bijbelse figuur, nadat hij de reus Goliath gedood heeft.

Nog meer pronkstukken van Michelangelo

In de rest van het museum kan je nog andere werken van Michelangelo bewonderen. Nog beroemd zijn bijvoorbeeld de Gevangenen, een groep van zes beelden die Michelangelo Buonarroti maakte voor het graf van Julius II.

In het museum zie je de vier onvoltooide beelden. De twee overige beelden, die wel bijna volledig afgewerkt werden, vind je nu in het Louvre in Parijs. Ze werden gemaakt tussen 1525 en 1530. Ook de Matteüs en de Pietà van Palestrina, beide van de hand van Michelangelo, worden tentoongesteld in de Accademia Florence.

 1. Andere topwerken in de Galleria dell’Accademia

Maar in de Accademia draait het niet alleen om Michelangelo

Dit hoogaangeschreven Florentijnse museum herbergt ook andere majestueuze meesterwerken. Heel beroemd is Giambolona's "De verkrachting van de Sabijnse vrouwen". Het is een kleimodel voor de marmeren versie die in 1582 werd gebeeldhouwd en te zien is onder de Loggia dei Lanzi op het Piazza della Signoria.

Daarnaast vind je hier ook heel wat schilderkunst. Het bekendst is misschien wel Sandro Botticelli's Madonna del Mare en Madonna met kind. In de afdeling 15e-eeuwse schilderkunst vind je ook nog werken van Uccello, Baldovinetti, Lippi en Ghirlandaio.

In de afdeling met 16e-eeuwse schilderkunst hangen meesterwerken van Florentijnse meesters zoals Fra Bartolomeo en Pontormo. Het gaat vooral om religieuze kunst die in kerken hingen. Een andere waardevolle verzameling is die van Lorenzo Bartolini, een 19e-eeuwse Italiaanse beeldhouwer.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Het muziekinstrumentenmuseum

In 2001 werd een Muziekinstrumentenmuseum in de Galleria dell’Accademia geopend. Hier worden een vijftigtal muziekinstrumenten tentoongesteld uit de privécollecties van de groothertogen van Toscane, de Medici en de Lotharingers, die tussen de tweede helft van de 17e eeuw en de eerste helft van de 19e eeuw werden verzameld.

Enkele pronkstukken van het Muziekinstrumentenmuseum:

 • De pronkstukken zijn de tenor-altviool en de cello van Antonio Stradivarius, die beide deel uitmaakten van het kwintet dat in 1690 voor grootvorst Ferdinando de' Medici werd gemaakt,
 • een Stradivariusviool uit 1716,
 • een cello van Niccolò Amati uit 1650,
 • een ovale spinet en een ebbenhouten klavecimbel, beide gemaakt door Bartolomeo Cristofori.
 1. Waar je tickets kopen voor Galleria dell'Accademia?

Tickets voor de Galleria dell’Accademia kan je ter plekke bij de ticketbalie kopen, maar we raden je aan om vooraf online tickets te kopen. Dit kunstmuseum is een van de grootste trekpleisters van Firenze en het kan er in de zomer lang aanschuiven zijn onder de brandende zon. De ellenlange wachtrijen vermijden? Boek dan hier je online tickets voor de Galleria dell’Accademia.

Wil je meer te weten komen over de beroemde standbeelden en schilderijen die hier tentoongesteld worden? Dan kan je tickets kopen voor een gegidste rondleiding door de Galleria dell’Accademia.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Galleria dell’Accademia

 • De Galleria dell’Accademia bevindt zich op de Via Ricasoli, 58/60. Je bent slechts een korte wandeling van de kathedraal van Firenze verwijderd.
 • Met onze stadswandeling door Firenze kom je langs het beroemde museum en tal van andere topbezienswaardigheden.
 • Openingsuren: De Galleria dell’Accademia is elke dag open van 9u tot 18u45, behalve op maandag.
 • Bij de toegang dien je door een beveiliging en een metaaldetector heen te gaan.
 • Grote tassen en koffers mogen niet worden meegenomen in het museum.
 • Er is geen garderobe waar de tassen achtergelaten kunnen worden, dus laat grote tassen en dergelijke in je accommodatie.
 • Flessen water tot een halve liter mogen worden meegenomen. Een fles met meer dan een halve liter water dien je voor entree weg te gooien.

Wat is de ligging van Galleria dell’Accademia in Firenze op de kaart?

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: wat is er nog te zien in Galleria dell’Accademia?

Benieuwd naar je bezoek aan de Galleria dell’Accademia? In dit filmpje krijg je een woordje uitleg over wat je nog allemaal kan zien in de Galleria dell’Accademia, want naast de indrukwekkende David van Michelangelo, zijn ook heel wat andere kunstwerken zeker de moeite waard!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?