Museo di San Marco bezoeken in Firenze? Ontdek de mooie fresco's in het klooster én museum

Volledige reisgids kopen voor € 10

Museo di San Marco bezoeken in Firenze? Ontdek de mooie fresco's in het klooster én museum

23 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Museo di San Marco + waar tickets kopen?

Het Museo di San Marco is een volledig intact 15e-eeuws klooster. Het werd toen grondig gerestaureerd in opdracht van de familie De’ Medici door hun favoriete architect Michelozzo. Je wandelt hier rond in een renaissancistisch klooster vol indrukwekkende fresco’s. Kunstliefhebbers mogen dit aparte museum in hartje Firenze zeker niet overslaan.

Ontdek hier alles over je bezoek aan het San Marco museum en klooster van Firenze + bestel je tickets hier op voorhand.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Museo di San Marco in Firenze

Het klooster waarin je vandaag het Museo di San Marco kan bezoeken werd gesticht in de 13e eeuw. Het werd vervolgens gerestaureerd in opdracht van niemand minder dan Cosimo De’ Medici. Hij gaf de architect Michelozzo de opdracht om het gebouw om te toveren tot een groot franciscaner klooster. De bouwwerken startten in 1437 en het klooster werd ingewijd in 1443.

Dat klooster is tot op de dag van vandaag praktisch onaangeroerd gebleven

Je wandelt hier dus rond in dezelfde gangen waarin 500 jaar geleden de monniken rondliepen. Het klooster is opgetrokken in de renaissancestijl van toen en straalt rust en harmonie uit. Het is een unieke teletijdmachine. Vandaag is het klooster omgedoopt tot het Museo di San Marco. Bezoekers komen enerzijds voor de mooie architectuur en anderzijds voor de fantastische fresco’s.

TICKETS: Wil je graag dit museum bezoeken tijdens je stedentrip? Bestel je tickets voor het San Marcomuseum in Firenze online op voorhand en vermijd wachtrijen.

 1. Het Museo di San Marco in Florence bezoeken

In het Museo di San Marco kan je heerlijk rondwandelen en je wanen in de hoogdagen van Firenze. We zetten alvast de hoogtepunten tijdens je bezoek op een rijtje zodat je zeker niets mist.

Let op de architectuur

Michelozzo is een van de bekendste architecten uit de 15e eeuw. Hij was de favoriet van de De’ Medici en ontwierp verschillende gebouwen en paleizen voor hen. In dit klooster zijn de kruisgangen de absolute blikvangers. De bekendste is de Chiostro di Sant’Antonino, en dan vooral om de fresco’s. Je ziet er werken van Poccetti die het leven van de heilige San Marco uitbeelden.

Het fresco van Fra Angelico

In de Kapittelzaal vind je het beroemdste fresco van het klooster: de Kruisiging, gemaakt door Fra Angelico. Opvallend is dat hij geen schilder was, maar een monnik die hier woonde. In elk geval beheerste hij de schilderkunst tot in de puntjes. Hij legde de waarden van de monniken vast op een mooie manier.

Ook in de rest van de Kapittelzaal en op andere plekken in het klooster zal je hier en daar op werken van Fra Angelico stuiten. In de oude slaapzaal zie je bijvoorbeeld zijn werk ‘De aankondiging van de Heer’, vlak boven de trap.

De museumruimte

Een kamer in het klooster werd helemaal omgetoverd tot kunstmuseum. Hier hangen waardevolle kunstwerken die uit de tijd dateren waarin het klooster gerenoveerd werd. Oorspronkelijk was deze zaal het pelgrimshospitum. Dat is de zaal waar pelgrims konden overnachten wanneer ze hun pelgrimstocht naar Rome aflegden.

Andere hoogtepunten in het Museo di San Marco

 • Nog een bekend fresco is ‘Het laatste avondmaal’ van Ghirlandaio. Deze fresco vind je in de Sala del Cenacolo, waar ook de museumshop gevestigd is.
 • Ook de kleine bibliotheek mag je niet missen. Die ruimte werd speciaal op verzoek van Cosimo De’ Medici gebouwd, die de opdracht gaf om het klooster te restaureren. Er liggen eeuwenoude manuscripten die de tand des tijds doorstaan hebben.
 • Verder kan je in de cel van Savonarola nog een mooie schildering bewonderen. Wie het geschilderd heeft, weet men niet, maar het beeldt de verbranding van Savonarola uit op het Piazza della Signoria in Firenze.
 • Nog opmerkelijk is de verzameling klokken en er worden in het voormalige klooster ook enkele relikwieën bewaard.

Bestel je tickets voor het San Marcomusuem in Firenze

 1. Praktische info voor je bezoek aan Museo di San Marco

 • Het Museo di San Marco bevindt zich op het Piazza San Marco, vlakbij de Galleria dell’Accademia (waar je de David vanMichelangelo kan aanschouwen).
 • Openingsuren: Het Museo di San Marco is elke dag open van 8u15 tot 13u50, behalve op maandag en zondag.
 • Er zijn enkele afwijkende openingsuren waarop je het museum ook op maandag of zondag kan bezoeken:
 • 2e en 4e zondag van de maand van 8u15 tot 13u50.
 • 1e en 3e maandag van de maand van 8u15 tot 13u50.
Nog meer musea bezoeken? Ontdek hier de mooiste musea in Firenze.
 1. Wat is de ligging van het Museo di San Marco?

 1. Hoe kan ik tickets boeken voor het Museo di San Marco?

Wil jij ook graag dit museum bezoeken? Tickets kan je gewoon ter plekke aan de ticketbalie kopen, maar wie de wachtrijen te slim af wil zijn, kan vooraf online een ticket reserveren. Tickets voor het Museo di San Marco boek je hier.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?